Amsterdam, 6 Nov.
Onder voorzitterschap van den Heer Henri Polak werd hedenochtend de 9e jaarvergadering van den Bond in het Bondsgebouw geopend. De voorzitter zeide dat de uitgebreidheid van het in druk verschenen jaarverslag de gebruikelijke opening-speech overbodig maakt. Besloten werd van 91/2 tot 12 uur en van 2 tot 6 te vergaderen.
Parsser, voorzitter van Bet Salel, spreekt als gast de beste wenschen voor het succes van den arbeid der jaarvergadering uit.
Hierna ging men tot bespreking van het jaarverslag over. A. Smeer (vakgroep VI) vraagt wat het resultaat is geweest van het concept loontarief, ingezonden bij de A. J. V.
M. de Brave (vakgroep II) beklaagt zich over het op zoo groote schaal toelaten van geadmitteerden, van wie niet altijd zeker is, dat zij bij het verlaten van het vak volkomen werklieden waren. Dit kan in de toekomst een gevaar opleveren, wanneer de drukte eenigszins over zal zijn. Hij stelt een motie voor om de toelating dier gadmitteerden na de eerstvolgende aanvulling van leerlingen, 1 Januari 1906, te doen ophouden. Ook de verdeeling der leerlingen over de verschillende branches der industrie acht spreker niet zooals ze zijn moest. Bij de kleinwerkers, waar de meeste behoefte aan aanvulling bestond, zijn naar verhouding veel minder leerlingen geplaatst dan bij de sorteering-branche, waar die aanvulling niet noodig was. Dit kan in de toekomst tot minder gewenschte toestanden aanleiding geven. Spreker wenschte inUchtingen omtrent het pensioenfonds.
Zeldenrust (vakgroep IX) vraagt wat het 'Bpndsbestuur gedaan heeft tegen de overeenkomst tusschen verschillende der grootste werkgevers onderling om geen arbeiders van elkander pver te nemen.
Spr. meent, dat de slechte toestand in de roosjesbranche hier ter stede voor een deel geweten moet worden aan de lagere loonen, welke te Antwerpen betaald worden. Dit zou niet moeten kunnen voorkomen in een organisatie als de Antwerpsche Diamantbewerkersbond is. Ook meent, spr. dat het niet gebruiken van afrekenboeken door snijders en klovers te Antwerpen ongunstige gevolgen ook voor de Amsterdamsche organisatie kan hebben. Ook worden daar ginder tal van clandestiene leerlingen, voornamelijk bij ide Poolsche patroons, geplaatst. Nog spreekt Z. zijn afkeuring uit over het weinig actief optreden tegen de Gilde, in 1904 (tijdens de groote strijd in de diamantnijverheid 'opgericht. ' Spr. wenscht scherper optreden tegen de overtreders van het besluit, waarbij avondwerk verboden wordt, daar dit in den laatsten tijd sterk toeneemt. Hij wenscht publiceering der namen »n het Bondsorgaan. Spr. beklaagt zich erover, dat geen verslag is mitgebracht door de uit patroons en arbeiders samengestelde leerling-commissie. Elke week (staan dezelfde namen van clandestiene leerlingen jin het Weekblad zonder dat daar iets tegen *wordt uitgericht. Verschillende clandestiene leerlingen komen bovendien op dit lijstje voor. Wat heeft men in dit opzicht aan de medewerking oan de Amsterdamsche Ju weiiers- Vereeniging 'l JÊou het niet verstandiger zijn om die publicatie aohterwege te laten, vraagt spreker. | De z.g. Dwangwetten belemmeren ongetwijfeld ook den A. N. D. B. iït zn vak-actie. Spr. wenscht aan de arbeiders-afgevaardigden in de Tweede Kamer te verzoeken op de intrekking dier wetten aan te dringen. [ Omtrent de clandestiene leerlingen zegt spr. bog dat waar de A. J. V. onmachtig is gebleken daartegen op te treden, bij de aanvulling der protegés daarmee rekening gehouden zou moeten worden. Spr. wenscht krachtiger deelneming aan de 1 Mei-viering. Wat de houding tegenover het N. A. S. betreft, spr. hoopt dat het Bondsbestuur op dien weg zal voortgaan. Hij acht het nadeel door de zaagmachine den klovers gedaan, izeer groot. Nog vraagt spr. een nadere uitlegging omtrent het geschil met de Koomsch-Katholieke Diamantbewerkers-Vereeniging «St. Eduardus».
Ten slotte brengt spr. hulde aan de Commissie van Statistiek en in het bijzonder aan den Heer J. Keezing, die de ziel dezer commissie geacht kan worden.
L. Kooiman (afdeeling II) vraagt wat het Bondsbestuur ten opzichte van de invoering van den 8 uren-dag van plan is te doen, gezien het feit dat die 8-urendag te New-York is ingevoerd. Ook meent spr. dat de ingevoerde tarieven voor de verstellers niet de juiste kunnen worden geacht, daar de loonsverhooging voor deze verstellers door de slijpers in plaats van door de patroons betaald wordt. Spr. klaagt er over, dat op bijna geen enkele fabriek goede luchtverversohing plaats heeft. Nog vraagt spr. wat het resultaat van het onderzoek naar loodvergiftiging is geweest en wat de uitkomsten van de prijsvraag voor loodvrij verzwarings- en doppen-materiaal uitgeschreven door Z. E. den Minister van Binnenlandsche Zaken, Dr. A. Kuyper.
Dezen (afdeeling V) meent, dat maatregelen genomen moeten worden tegen het goedkoopen fabriceeren van roosjes te Antwerpen dan hier ter stede geschied. Bij gerucht heeft spr. vernomen dat bij de firma Van Dam een groot aantal roosjesslijpers naar de brillantbranche overgegaan, daarbij zouden dan contracten bij gesloten worden. Spr. vraagt hierover inlichting, (afdeeling V.) Franchfort acht het gewenscht dat de deelname aan het Koperen Steeltjes fonds (ter bestrijding der tuberculooze omder de vakgenooten) verplichtend zal worden gesteld. Van Niezel (vakgroep IV) klaagt er over dat bij de firma Konijn in plaats van 15 ten honierd loonsverhoogiag, gelijk bij de orerige juwelers betaald werd, slechts 7 ten honderd verhooging werd gegeven. Spr. acht dit zeer v»k«erd, zelf» al zouden de werklieden daar genoegen mee hebben genomen, dat geeft aanleiding tot oneerlijke concurrentie tusschen de patroons dat *ot schade der arbeiders aanleiding moet geven. Spr. vraagt een tarief voor het rondisten der snijders, en ten slotte spreekt hij zijn spijt nit over bet feit dat de leden niet gehoord zijn over de voorstellen welke op het Internationaal Congres, te Parijs gehouden, behandeld zijn. Een vakman van vakgroep IV betoogde de noodzakelijkheid om ook de loonsverhooging voor de snijders, 15 pCt., eenige maanden geleden door de A. J. V. toegestaan, in de tarieven vast te leggen daar het herhaaldelijk voorkomt dat die verhooging geheel of gedeeltelijk ontdoken wordt. Spr. dient in dien zin een motie in. Ludd. Ook groep 111 beklaagt zich over het feit dat de loonregeling aan de A. J. V. is voorgelegd zonder dat de verstellers gehoord zijn.
"STADSNIEUWS. Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Heden bestaat het Nederlandsch Werkliedenverbond „Patrimonium" 25 jaar. In de feestelijk met groen, planten, bloemen en banieren van afdeelingen versierde zaal van Patrimoniums gebouw aan de Nieuwe Heerengracht, werd hedenmiddag door den voorzitter, ld en Heer P. van Vliet, uit Rijswijk, de 25ste Bondsvergadering geopend. De afgevaardigden zongen eerst gezamenlijk het eerste vers van psaim 84, waarna de voorzitter psalm 111 voorlas en voorging in gebed. De Heer Van Vliet hield vervolgens een toespraak, waaraan we het volgende antieenen: Mannen Br oeders 1
Namens het Bondsbesituur, heet ik u hartelijk welkom, nu wij heden samenkomen, tot het houden van Patrimoniums 25ste Bondsvergadering, en tevens ter feestelijke viering van het 25-jarig bestaan. Het is niet mijne taak, in dezen stond, lang stil te staan bij wat bekwame handen, elders als geschiedenis zullen boeken, van de 25 jaren die achter ons liggen. De oprichters van Patrimonium, waarvan het grooter deel nog onder de levenden behoort, zijn ons trouw gebleven; en terwijl een ieder in zijn kring, velen zelfs in velerlei opzicht, heeft gearbeid, is het vooral één hunner, onze thans grijze broeder Kater, dien God in 't bijzonder heeft willen gebruiken, om onze beginselen in. bijna iedere plaats van het land te verbreiden, en aan de oprichting van zoo menige afdeeling den eersten stoot te geven- Dat Jrij thans, als Eere-Voorzitter, in ons midden mag zijn, en nog altijd het Verbond met zijn veelzijdige ervaring mag dienen, is ons allen een oorzaak, om hem bij vernieuwing daarvoor te danken, en hem toe te bidden, dat hij lang gesterkt moge blijven, om zijne plaats der eere, nog lange jaren ander ons in te nemen! (daverend applaus). Spr. bracht voorts hulde aan den Heer W. Hovy, die steeds een trouwe vriend en raadsiman van het Verbond is geweest.
Mag ik, zeide spr., gaande buiten onzen kring, een woord van hulde en dank brengen, aan. hen, die in de pers, 't zij in dag- of weekblad of brochure, den weg -van Patrimonium hebben geëffend, en aan de verbreiding vala onze Christelijk socüale denkbeelden hebben meegeholpen, dan breng ik diem dank en hulde het liefst aan een hunner, die meer dan 30 jaren met onverflauwden ijver, het goed recht dezer beginselen heeft verdedigd, op eene wijze, verre boven onzen lof verheven.
In Dr. Kuyper, als publicist en Christenstaatsman, gaf Ged ons een man, hoe ook bestreden en persoonlijk giegriefd, door zijne en onze tegenstanders, dien wij om zijn arbeid' voor ons volk in zake Christelijk onderwijs, sociale wetgeving, vakonderwijs^ enz., met groote liefde in dezen stond heidenken. Werd hij op onwaardige wijze van eene moeilijke post verdrongen, in ons aller hart leeft de bede, dat God hem nog lange jaren stelle tot een rijken zegen voor ons volk! Spr. herdacht hierna ook nog wijlen den Heer Poesiat» een waajdig. strijder van Patrimonium, t(Wordt vervolgd.)
Ten gevolge van een defect aan het opzettoestel van de spoorbrug bij' de Houtmankadö hadden de ochtendtreinein, welke daar passeer n moesten, een niet onbelangrijke vertraging. Het defect was evenwei spoedig hersteld' en vóór den middag! was de treinenloop al weer in orde.
Brand. — Aan den Overtoom, in perceel 473, waarin de rijwielhandel en herstelplaats van den Heer H. van Baarn gevestigd is, brak Zaterdagavond te halfelf brand nit. In een achterkamer was een brandende petroleumiamp van een tafel gevallen, met het gevolg, dat in een ommezien het vertrek in lichtelaaie stond. De vlammen bereikten ook den winkel (en sloegen na eenig» oogenblikken fel uit. Door de hulp van de buren werden de kinderen én de dienstboden van den Heer Van Baaan, welke alleen thniö waren, in veiligheid gebracht, terwijl ook de boD© brandweer was er vlug bij en zorgde er voor dat het vuur beperkt bleef tot hot benedenhuis. Da winkel brandde evenwel gjeheel uit en de eerste verdieping boliep aaog al yeel schade.
Men was tegen brandschade verzekerd.-
Naar wij vernemen is de Heer Jac. M. Vaz Dias, «Wiskundig Adviseur van de Levensverz.- Maatschappij Vennootschap Nederlands, ook benoemd tot wiskundige van de onlangs opgerichte Maatschappij van Levensverzekering »de Hoopo, onder directie van den Heer Mr. L. Nierstrasz K.Hz.
"Vijf- en twintigjarig bestaan van «Patrimonium.»". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Dinsdag, 7 November.
Carenero-Spoorweg Mpij. in lig. Alg. verg. (12 u.) Amsterdamsche Bank.
Gen. ter Bev. der Ndtuur-, Genees- en Heelkunde, (in.) Rede van Prof. W. Ëinthovên, te Leiden over: «Het «têle-cardi»gramn en uitreiking Tflaaiis-meda,iÜe aan Prof. Bolk. American Hotel.
Ned. C*öp. TrouMetAeni. Afd. Amst. (8H u.) Voordracht Mej. Mar*. Mef(b»«r», o«derw.: »De geest van samenwerking in De*emarfteni. Geb. «De Eenheid», 's-Gratenkekje. ter. z_er Mvangdis*tie onder de Militairen in Ned.- InUië. Ope»l». terf. (8 n.) Spr. fle Heer E. L- Hagedoorn, g»pen3. «najeer. flb»agezmdheid.
De Hooge Baad heeft niet-ontvankelijk verklaard het revisie-verzo»k van de Leidsche giftmengster, di© ia 1885 tot teKawïaneo nvratOr eenisstraf weid .teroordeelj?'
"Vergaderingen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Nadat Zaterdagavond een huishoudelijke vergadering was gehouden der Algemeene Havenarbeiders-Vereeniging — waarin bepaald werd, dat, indien tot staking zou worden overgegaan, dit alleen zou zijn op eigen eischen voor verkorting van arbeidsduur en verhooging van loon, werd Zondagmorgen eene vergadering gehouden van alie arbeiders, betrokken bij het Havenbedrijf, belegd door de «Algemeene Vereeniging van Meters en Wegers«. Deze vergadering werd hij gewoond door ongeveer 1000 personen. De stemming was zeer kaim. De voorzitter, de Heer J. van Kesteren, zette de redenen uiteen, waarom de meters en wegers Vrijdag met eene groote meerderheid besloten hadden, den strijd tegen de elevators aan te binden door staking. Daarna hield de Heer S. van den Berg eene lange rede, waarin hij, zich op algemeen standpunt stellende, de noodzakelijkheid betoogde vaji den strijd tegen het kapitalisme. Hq prees het besluit der meters en wegers, omdat de Elevator- Maatschappij niets anders beoogt dan de geidkas der aandeelhouders te spekken, daardoor den arbeiders hun brood ontnemende. Hij hoopte, dat ook de andere categorieën van havenarbeiders zich solidair zouden betoonen.
Bij het nu volgende debat vroeg een der aanwezigen het oordeel van het bestuur over het ongewogen overladen, hetgeen Zaterdag geschiedde. De voorzitter deelde echter mede, dat het bestuur dit punt eerst moest overwegen alvorens daarop een definitief antwoord te kunnen geven.
Een ander vroeg of het de bedoeling der meters en wegers was, den strijd zelf uit te vechten, dan wel de staking zoo ver mogelijk uit te breiden. Was dit laatste het geval, dan werd gevraagd, of de wegers en meters alsdan bereid waren oen strijd vol te houden tot alle eischen waren ingewilligd.
De voorzitter antwoordde, dat de meters en wegers den strijd voor zich zelf hadden aanvaard. Indien anderen zich hierbij willen aansluiten, dan hadden zij voor zich hunne eischen te stellen. Werd dan tot samenwerken besloten, dan verzekerde hij, dat ook de meters en wegers den strijd tot het einde zouden uitstrijden.
Door het bestuur werd nu een voorstel aan het oordeel der vergadering onderworpen, uit te spreken, dat de elevators in het nadeel van alle havenarbeiders worden geacht, en de vergadering sympathie heeft met den strijd, die door de meters en wegers gevoerd wordt. Ooykaas verwachtte alleen heil van een gecombineerde staking en gaf daarom in overweging, dat het bestuur de besturen der andere categorieën van havenarbeiders zou oproepen tot eene vergadering om te overwegen wat verder gedaan moet worden. Besloten werd, dat het bestuur deze zou oproepen tegen Maandagochtend 10 uur. De vergadering verklaarde zich ten slotte met de motie te vereenigen. Neder meldt men ons: De beëedigde meters en wegers hebben woord gehouden en zijn hedenmorgen niet aan den dang gegaan, zoodat het werk op ongeveer 30 graanbooten ia de haven stil ligt, hetwelk van merkbaren invloed op het havenbedrijf is. Op de kolen-,, ertsr, hout- en stukgoedbooten wordt op de gewone wijze gewerkt.
Op twee graanbooten wordt slechts gewerkt en wel op de Foylemoire", liggende aan paal 4 in de Maashaven, alwaar ongewogen over bord in lichters wordt gelost, en op de „Clarina Badoliffe", liggende aan paai 18 in de Maashaven,, alwaar hedenmargien de elevators zijn gaan werken. Het politietoezicht op de rivier is verscherpt, doch van de stakers merkt men geen spoor. Het aantal graan wer kers, dat, al of niet vrijwillig, genoodzaakt is tot, staken, wordt op 3000 geschat. Velm hebben het verlangen te kennen gegeven te willen werken, doch de graanfirma's staan voor dte moeilijkheid ds lidingea n e j ongewogen te kunnen lossen.
In de vanochtend gehouden gezamenlijke vergadering van bestuurders van havenarbeidersvereenigingen werd geen definitief besluit genomen omtrent solidair-verklaring met de meters en wegers.
"De Staking te Rotterdam.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Keulen, 6 Nov. vm. 11 u. (Gewone hoogte 38.80} 37.97 Al + N.A.P., 2.12 Al. boven nul, val 0.09 M. Huningen, 6 Nov. 1.9 D M., val 0.06 AL Kehl, 6 Nov. 2.16 M., val 0.08 AI. Caub, 6 Nov. 1.91 ii., val 0.05 M. Mannheim, 6 Nov. 3.27 il. val 0.07 M Rührort, 6 Nov. 1.54 M., val 0.06 AI. J-obith, 5 Nov., vm. 8 u., 10.83 AL, val ü.03 M. Wageningen, _ nov. (Gewone boogte 7.13) 691 M„ val 0.07 Al. Wind ZW. Buiig. Gerecht, 6 Nov. Peuacbaal aan de Weerdsluis benedenzijde (Vechtkant) oxB M. — N.A.P., val 6-M Al., aan de bovenzijde (Rijükany 0.54 AI. + N.A.P., val 0.03 iL
"WIJN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Nijmegen, 6 Nov., vm. 8 u. (Gewone üoogte 8.08 M. boven N.A.P. ot 2.76 Al. boven nul). Stand 8.40 M. bovöa N.A.P. ol 2.26 Jl. bovea nul, val 0.09 M. Wind ZW. Kegen. Tiel, 6 Nov,, vm. 7 u. Bijkapeilscbaal 4.9 J Al. *-N.A.P. val 0.10 il. Zaltbommel. 6 Nov. vm. 8 u. 2.75 4- N.A.P., was 0,03 it. Beruiijnen, 5 Nov. 1.40 Jd., val 0.30 M.
"WAAL.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Gulemborg, 6 Nov. 274 M.-(-N.A.P., val 0.05 M. Wind W, Vianen, 6 Nov. StóndLek 1.85 AI. -f N.A.P., wasö.o3 Ai, Stand Merwedèkanaai 1.02 il. 4- N.A.P- waa 0.02 M. Vreeswijk, 6 Nov. (Gewone hoogte 2,3ï> 1.78 il, + N.A.P, 5-08 Ü. onder N.P., was ö.ll il.
"LEK.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
nestervoort, 5 Nov. 9.07 Al. + N.A.P„ val 0,07 M. Zutphen. 6 Nov. 4.49 M. 4- N.A.P., tfai 0.03 AI. WlnC ZW . Regen. Deventer 6 Nov. 3.20 .«., val 0.02 M. Wind ZW. Regen. Katerveer. 6 Nov. 0.6 S il. •(- N.A.P., was 0.03 Al. Wind ZW. Betrokken
, dampen, 6 Nov. vm. 8 il. 0.19 —. + N.AP., val 0.28 AI Wind w. Regen.
"IJSEI.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
„öOrinchert», 4 Nov.-vm. 8 n. 0.80 M, +■ N.A.P., val 0.54 u. Wind Z.
"MERWEDE.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Maastricht, 6 Nov., vm. 8 a. (Gewone hoogte 42.10) 41.89 **•» Val 0.05 Al. Wind ZW. Bewolkt. Roermond, 6 Not. Maasbrug 15.06 AI. + N.A.P., val 0.04. Vento, 6 Nov. 1(1.06 Ai. + N.A.P. 'a-J3osk, 6 Nov. 2.19 Al. + N.AJ»., val 0.00 M. Wind £2VeraudÊrtük. —___—__——————
"MAAS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
De Groninger burger scholieren. althans eentee van hen, ifaterdag vergaderd, hebben besle^n een blauw fluwoefen baret met kwasten te ga*n dragen. Vijf kleuren m deze kwasten geven de vijf studiejaren aan. Deblokwaohter v. d. Heijden is Zondagavond op den Centraalspoorweg nabij' de Gnoenekan door den trein, welke 6.10 van Utrecht naai' Zeist, vertrekt, overreden en gedood.
Minister Van Tets kamt hedenavond uit het buitenland ia Den Haag terug.
"De Groninger burger scholieren.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
Batavia 11 en Medan 13 Oct. De Heer Mühlenfeld, uit Dcli, voor den Raad van Justitie te Batavia terecht staande wegens onwettige gevangenneming en houding, zeven maal gepleegd, is, onder aanneming van ver« zachtende omstandigheden, veroordeeld tot 14 dagen gevangenisstraf, benevens betaling dar kosten van het geding. Benoemd: tot voorzitter van de landraden te Soekaboemi en Tjiandjoer Mr. G. J. Nelst Trenité. Overgeplaatst: van Atjeh naar KwalaSimpang de off. van gez. Ie kl. A. Kolthoff; — van Tjimahi naar Atjeh, de id. 2e kl. F. W. Buma; — naar Boni de 2e luit. der art. A. Bax, van Soerabaja; — de 1* luit. der art. H. G. van Viersen te Batavia naax Soemedang; — id. id. W. van Maanen, van Soemedang naar Batavia. Geplaatst: bij aankomst in Indië te Tjimabi de off. van gez. le kl. J. J. F. M. Nooren, van het Nederl. bij het Indische leger. Bevorderd: tot off. van gez. le kl. J. P. H. Lindner ; tot kapitein A. E. T. Bouman, die adjudant zal bin ven van den chef van het wapen der art., en H. C. J. Smeets; tot len luit. J. H. T. Velu, Ontheven: van zijn plaatsing bij den trein te Boni, bij evacuatie, de le luit. der art. T. G. H. Perelaer. Ontslagen: eervol uit 's lands dienst Th. A. vaa der Vlist, gewezen klerk ter Alg. Secretarie.
"NED. OOST-INDIË.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015
BERICHTEN VAIN B.EUTEB'sCOMBAMY (Vervolg van Ue. 5).
BTiKT.TJIT, 4 Nov. De „Noiriddentscb» Allg. Zeitung" bericht, dat de Brjkskanselier hedenmiddag Jhr. Van Tets van Gocdriaan, oud. gezant der Nederlanden, die, ten gevolg© van zijne benoeming tot Minister van BuitenlandSoha Zaken, Berlijn verlaat, in afscheids-audiënti» heeft ontvangen. TIFLIS. 6 Nov. („Tel.-Ag."). Gisteren kwam het te Wlad'ikawkas, bij1 gelegenheid van reacitionnaire en revolutiannaire betoogki.-gen, tot eene botsing tussicthen de partijen. Aaa beide zijden werden schoten gelost, waardoor 4 menschen weiden gedood en 17 gewond. ST-FETERSBURG, 6 Nov. Uit Riga wordt bericht, dat daar een aantal „oud-geioovigen", die eene betooging hielden, zijn. slaags geraakt met een troep Israëlieten. Daarbij werden 10 menschen gedood en 15 gewond. SHANGHAI, 4 Nov. De onder-Handelingen over het Duitsah-Chineeeche handelstraktaat, ten gevolge van het door Engeland en Amerika begonnen verdragenwerk, zijn door den Consul- Generaal, Dr. Knappe, met de Chineesche gevolmaohtigden wonden begonnen en zij zullen zeker in eerste lezing tot een goed' einde worden gebracht. ST.-PETEBSBUBG, 5 Nov. Ite leiding van het Ministerie van Binnenlandische 2kken is voorloopig opgedragen aan den Heer Durnowo, tot dusverre adsistent-Minister. WARSCHAU, 5 Nov. Heden is hier eene groote Poolsch-nationale betooging gehouden. Aam den optocht, welke van de Groote Kerk uitging, met Eoomsch-Katholieke en Protestantsche geestelijken aan het hoofd!, namen ruim. 100,000 personen deel, — menscihen van allerlei stand, vereenigingen, enz. De orde werd door jongelieden voorbeeldig gehandhaafd. E was geen politie te zien. ST.-FETEBSBURG, 4 Nov. („St.-Petersb. Tel.-Ag."). De raad van arbeidersvertegenwoordigers heeft., om het teven, der inwoners niet aap gevaar bloot te stellen, besloten de voorgenomen betooging, welke morgen zou worden gehouden, af te zeggen. Maar hij behoudt zioh voor, die betooging te doen houden op het tijdstip, hetwelk hij- daarvoor geschikt acht. BAKU. 6 Nov. („Tel.-Ag."). Toen hier conservatieve Russische en Muzelmaruaohe arbeiders met nationale vlaggen en portretten des Keizers een optocht hielden, werd uit huizen van Airmjeniërs op hen geschoten en met bommen geworpen. De verwoede arbeiders «taken daarop het hnis van eenen Armeniër in brand. De vlammen tastten nog twintig' andere huizen aan, waarin 15 bommen alsook een aantal kisten mét patronen ontploften. Men ontdekte daar ook Man- Ber-geweren en dum-dum-kogela De betoügers plunderden vier winkels. Bij de ongeregeldheden werden ongeveer twintig menschen gedood of gewond. Versoheidene pbmderaars zijn in heohtepis genomen. TIFLIS, 5 Nov. („Tel.-Ag."). Toen hedea een aantal reactiomnairen met portretten óbes Keizers door de stad trokken, werden uewtolversohoten op hen gelost en bommen maar hm ge*, worpen. De troepen, die den-opttaaht begeleidden, schoten terug, waarbijl zij tien menschen doodden en ongeveer dertig verwondden. Gedurende de ongeregeldheden werden twee inwoners, die een mand met bommen droegen, door ontploffen van die bommen gedood en eenige voorbijgangers wewlGn gewond. Er heerscht groote ontsteltenis in dö stad. ST.-FETE*SBtn&G, 6 Nov. In eene Begieeringsmededöeling wordt de oorzaak der onlusten geeocht in onderlinge verbittering van de verschillend© giroepen de.« b evolking, naax aanleiding van bet Manifest van 30 October. Het eenige middel tegen die onlusten bestaat daarin, dat allen zich doordringen van Sm* bewustzijn., dat de hervormingen onverzettelijk uitgevoeaxl zullen woeden. Geen aanmerkingen van tegenstanders zouden dat kunnen beletten. In de mededeeling wonden voorts de aanstokers van de onlusten vermaand tot gematigdheid, en alle welgezinde onderdanen opgewekt tot medewerken bij het hersteHen van de rust in het land. Dfe Begeering wenseht bij, bet uitvoeren van de hervormingen te steunen op de bezadigde meerderheid der landsinwaaer», <üe prijs stellen op de toekomstige ontwikkeling van finsland, gfegTond op bmrgeriijte vrijheid en onschendbare eenheid van grondgebied. Vooral ook rekent de Begeering op den steun van de pers, welke begrijpen moet, dat in den tegenwoordigen toestand des lands eendrachtig' samenwerken van alle ge^eskracfeten des volks dringend noodzakeiïBS ia»
"ELEGRAMMEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1905/11/07 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164119:mpeg21:p015