Op Donderdag 7 Decem ver zal de Federatie van Nederlandsche Stenographieleeraren, systeem I. Pitman, goedgekeurd bij Kon. besl. van 3 April 1904, in het openbaar examen doen afnemen in de bovenzaal van Musis Sacrum te Arnhem, ter verkrijging van diploma A, B ol C voor stenographie Pitnian, of ter verkrijging van een diploma van geoel'endheid m machineschrijven. Aantal ingeschreven candidaten ruim 40. Aanvang van het examen des middags te 2 uur. Als examinitoren zullen fungeeren: de heeren C. Anneveldt, Doetinchem; J. M Folmer, Arnhem; Marsman en J. Vredenburg, Amsterdam; Geubbels, Duiven, Goedheer, Dieren, en de dames Folmer, Arnhem, en De Jong, Utrecht.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 21-11-1905
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 21-11-1905
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11010
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Examens Stenographie.
SCHOOLNIEUWS.
Te Delft zal eene afdeeling worden opgericht van de Vereeniging van Hoofden van Scholen in Nederland. Waarschijnlijk zal het volgende jaar die vereeniging aldaar hare jaarvergadering houden.
Te Emmen (Dr.) is, onder voorzitterschap van den Heer Mr. W. van Haarsma Buma, eene zeer druk bezochte onderwijzers-vergaderi_g gehouden. Meer dan 80 dames en heeren waren tegenwoordig. De voorzitter deed mededeeling van een schrijven van den Minister van Binnenlandsche Zaken, waarin de wenschelijkheid wordt uitgesproken om het onderwijs geregeld en altijd bevorderlijk te doen zijn aan het inprenten in het gemoed der leerlingen van 's menschen zedelijke verplichtingen jegens de dieren. Eene desbetreffende circulaire werd aan de hoofden der scholen uitgereikt, om het onderwijzend personeel daarmede in kennis te stellen. Willen belangstellenden meer over dit onderwerp weten, dan zal iemand uitgenoodigd worden, die daarvan eene bijzondere studie gemaakt heeft, om eene voordracht te houden. Nadat de Heer J. de Boer verslag had uitgebracht over de arrondissements-bibliotheek, hield de Heer Bresson, hoofd eener school te Leeuwarden, eene zeer belangwekkende rede over «Spreken en spraakgebreken «.
Aan den Heer L. van Dijken, onderwijzer aan eene openbare school te Meppel, is, op zijn verzoek, eervol ontslag verleend.
De Heer Bakker, te Putten, heef t voor zijne benoeming tot onderwijzer aan de christelijke school te Fnsclu de bedankt.
De Heer R. Cazemier, te Groningen, heeft — naar de N. Gr. Ct. verneemt —de benoeming tot directeur eener met 1 Juni 1906 te 's-Gravenhagé te openen nieuwe school voor uitgebreid lager onderwijs aangenomen Donderdagavond 23 November houdt de 's-Gravenhaagsche Gymnastiek-onderwijzersvereeniging eene openbare vergadering in het gebouw der Oranje sociëteit aldaar, waarin de Heer van S. Aken, uit Rotterdam zal spreken over: Hollandsche of Zweedsche Gymnastiek 1
GEMENGD NIEUWS.
Bij H. D. Tjeenk Willink & Zoon, t Haarlem, is in den vorm van een vlugschrift een studie verschenen over Armenzorg en Volksverzekering, door Mr. J. P. Cau, president van de arrondissements-rechtbank te Zieriksee, die hetzelfde onderwerp o. a. behandelde in »de Economista en het «Sociaal Weekblad.» De schrijver waarschuwt o. a. tot het onbedachtzaam en voorbarig overgaan tot de verplichte verzekering, waarvan de nadeelen zich in Duitschland steeds meer doen gevoelen. In het bijzonder zou Mr. Cau betreureu, indien door de Ned. Pensioenvereeniging voor Werklieden het aanhangige voorstel zou worden aangenomen als gevolg waarvan die vereeniging zou worden opgeheven.
In Nederlandzijn, naarde „Volksbond-Courant" schrijft, volgens de laatste officieel© cijfers: 8208 vleeschhouwerijen, 11,394 bakkerijen, maar niet minder dan 22,405 inrichtingen met ve-rgunning voor verkoop van sterken drank in het klein.
Voor de tweede maal is door den chef-veldwachter Slootweg, te Haarlemmermeer, beslag gelegd op eene groote hoeveelheid hout, door diefstal .verkregen en in edgendo»m toebehoorende aan den aannemer der fortificatiewerken' Hoedjes. Het hout was geborgen bij zekeren A. v. D»., aan den Kruisweg, te» Haarlemmermeer. Ook werden aldaar gereedschappen gevonden, welke ontvreemd waxen bij den landbouwer 8., aan den Sloterweg aldaar. Proces-verbaal is opgemaakt.
De mooie straatweg Amersfoort— Utrecht zal weldra voor een gedeelte» zeer ontsierd worden. Niet minder dan 270 eike- en beuke-boomen zullen vóór Nieuwjaar gerooid worden en publiek verkocht.
Een vierjarig meisje te Tiel viel dezer dagen van een stoel en kreeg daarbij ongelukkig de punt van eene schaar in ©en der oogen. Ofschoon terstond de hulp van e»em genee-S'heer werd ingeroepen, zal» vrees-t men, het gebruik van dat oog voor altij»d verloren zijn. Het kind is nu ter verpteging naar het zieikenhuis te Leiden gebracht.
D© bejaarde koopvrouw, wed Z., uit Tiel, is met haar hondenkar op weg naar d© markt te Geldcrroalson, te Wadenoij»en door de duisternis in d© Linge geraakt, en verdronken. Men vermoedt dat zij tegen een boo_n is gereden, waardoor de wagen is gekanteld en van den dijk geslagen.
Op d© waarschijnlijk weldra te openen atoo»mtra-mlijn Eindhoven—Helmond is een proefrit met een salonrijtuig gedaan van het station te Eindhoven door de Dommelstraat, tot aan de Zuid-Willemsvaart te Helmond. De rit slaagde uitstekend.
Een paard op zolder. — De Heer Jac. H., te Maastricht, had een nieuw paard in zijn brouwerij g©krege»n en plaatste 't in den stal. Doch 't dier, bezield met hooger neigingen, klauterde in de stilte van dèn gepasseerden nacht een trap.op, welke in een hoek van zijn stal naar den zolder voerde, en maakte 't zich daar zo»o gemakkelijk mogelijk. Hedenmorgen vond mc-n dea klepper daar doodkalm, alsof hij er thuis hoorde. Er af te komen, zal heel wat moeilijker gaan dan er op. Op het oogenblik is de klimmersbaas» nog in hooger sferen, naar men van uit het café Van Me-chelen op den Parallelweg zien kan. Er zullen natuurlijk pogingen worden aangewend om het beestje wee. gelijkvtoeirs te brengen. Immers, een brouwcrspaard in de bane»balken is moeilijk te» gebruiken. (Limb. Koerier).
In het Weekblad voor den Nederl. Bond van Gemeente-Ambtenaren komt het bericht voor, dat de Raad der Gemeente Gennep met 4 tegen 3 stemmen (die van den burgemeester en de beide wethouders) besloten heeft de jaarwedden der wethouders met de helft te verminderen, en we 1.... nomdat zij toch niets doen.a
WETENSCHAP EN KUNST.
Eembrandthulde te Leiden. — Omtrent de viering van Rembrandts 300-jarigen geboortedag in zijne geboortestad Leiden, wordt thans het volgende medegedeeld: Het feest zal gevierd worden op Zaterdag 14 Juli 1906 en dus voorafgaan aan de viering te Amsterdam. Aan het begin van den Witten Singel — weinige schreden van de Weddesteeg, waar Rembrandt geboren werd — zal dan een eenvoudig bronzen gedenkteeken op granieten voetstuk onthuld worden. De vervaardiging daarvan weid opgedragen aan den Haagschen beeldhouwer Dupuis, die thans met zija ontwerp gereed is. Het stelt Rembrandt voor op rijpen leeftijd, ten halven lijve, in zijn werkpak, zooals dit o-, a. te kennen is uit de teekening in de Albertina. Een_ kleine baret, even eenvoudiïg als zijn© kleeding, bedekt het hoofd. In ©en der handen houdt hij de teeketnstifb. Zoowel de gelijkenis als de uitvt__r!ng laten —¦ volgens het eenparig oordieel van de beenen Israëls, Mesdag, Dr. Bredius en anderen, onder wier toezicht het ontwerp gemaakt werd — niets te wensohen over. De Heer Limburg teekend©, in overleg met den beeldhouwer, _ het voetstuk. Behalve door dit monument, zal Leiden dein meester eeren door het plaateen van ©en gedenksteen in een der huizen ia de Weddesieeg, op de plaats waar weleer Rembrandts gebo-orbehuis stond; di© plaats- is nauwkeurig bekend. Ten slotte» zal een keur-tentoonstelling wortten bij»sengebracht van Leidsche meesters, die Rembrandts» invloed hebben ondergaan. Men hoopt daartoe, met medewerking van buitenlandsche verzamelaars, eene bela»ngrijke tentoonstelling te kunnen tot stand brengen. Daarnevens komt zo»o mogelijk eene zwarten-wit-tentoonstelling van oorspronkelijke teekeningen en etsen van dfen meester, en van reproducties, geschikt om een overzicht te geven van de1 ontwikkeling zijner kunst. De- onthulling van het gedenkteeken zal op nader te bepalen feestelijke wijz»e geschieden.
Op het kerkhof te Spankeren zal eerstdaags een gedenkteefcen worden onthuld op het graf van wijlen den kunstschilder H. A. C. Dekker, ontworpen door de heeren H. Texeira de Mattos en W. B. Wierink te Amsterdam.
Het Eeuwfeest -Dun Fidelio. — 20 Nov. 1805 werd te Weenen voor het eerst opgevoerd een opera in 3 actes van L. Van Beethoven: Leonore. Een week te voren was Weenen door de Franschen bezet geworden en de première had plaats voor een parterre vol met Fransche officieren, die natuurlijk geen ooren hadden voor de geheel onbekende muziek van den Duitscher. Na drie opvoeringen verdween de opera van het programma. Op raad zijner vrienden werkte Beethoven de opera in 1806 om, en een tweede omwerking werd gedaan, waarvan de thans bekende iezing Fidelio het gevolg was. Beethoven zelf betreurde het zeer dat hij daarbij niet de volledige partituur in de eerste lezing tot zijn beschikking had. Deze eerste lezing nu is door dr. Erich Prieger van Bonn naar de bronnen gereconstitueerd en bevat een aantal stukken, die ons geheel onbekend zijn gebleven. Behalve de 2e kleinere ouverture, die toen aan het werk voorafging, het melodrama en de marsch, wijst elk nummer min of meer groote afwijkingen aan. Coupures zijn hersteld, zoo bijv. in het duet van Leonore en Florestan, dat voor Fidelio van 291 tot 125 maten was bekort, en in bet gebed van de slot- Finale. Geheel nieuw zijn een terzet in de le, een bas-aria met koor in de 2e en het tweede deel van de Finale der 3e acte. In deze haar oorspronkelijke gedaante wordt nu het werk 20 November te Berlijn opgevoerd, en overeenkomstig hiermede speelt het stuk niet in de 16e eeuw, maar in den oorspronkelijk bedoelden tijdi het eind der 18e eeuw. V.
RECHTZAKEN.
Voor het kantongerecht te Rotterdam is de volgende quaestie aanhangig:
Tusschen de Doele, het centraal-bureau van politie en d 6 eigendommen der firma Hellebrekers, loopt een gang, welke sedert vele jaren door de firma gebruikt wordt om vaten en kruiken te spoelen, en tevens dient voor de Doele als nooduitgang bij puhlieke vermakelijkheden.
Eenigen tijd geleden werd door Burg. en Weth. aan de firma H. het gebruik van die gang verboden op grond van gevaar voor de bezoekers van de Doele en van beweerd eigendomsrecht der gemeente. De firma schreef toen aan B. en W., dat zij het eigendomsrecht niet erkende, maar gaarne een onderhoud zou hebben om tot een transactie te komen. Het antwoord van B. en W. kwam in den vorm van een proces-verbaal, en alzoo kwam de zaak voor den kantonrechter, waarbij de Heer H. W. D. Hellebrekers, hoofd der firma, vertegenwoordigd werd door Mr. H. J. Knottenbelt. Deze erkende het plaatsen vau 150 vaten, 90 kruiken, 6 manden en 2 spoelkuipeu, maar ontkende dat de gang een brandgang is en dat het gebruik daarvan werd belemmerd. Uit getuigenverklaringen bleek, dat de gang vermoedelijk vroeuer eene sloot is geweest en door de gemeente is gedempt, die ook de straat onderhoudt. De sleutel van de hekken is bij den kastelein van de Doele en wordt des avonds bij uitvoeringen door de politie overgenomen, om die te ontsluiten. Wanneer er vaten liggen, kan er wel een spuit inrijden, maar niet werken, want bij het insteken van de stokken liggen de vaten in den weg. Tegenover dit laatste verklaarden twee andere getuigen, dat, wanneer er iets zou gebeuren, op zijn hoogst 2. minuten noodig zouden zijn om alles weg te ruimen.
Het Op. Min- achtte het ten laste gelegde wettig en overtuigend bewezen en eischte ƒ 25 boete, subs. 5 dagen hechtenis.
Mr. Knottenbelt wees op het eigenaardige van den door Burg. en Weth. gekozen vorm om een vermeend eigendomsrecht te doen uitmaken. Intusschen ziet de beklaagde niet op tegen een civiel proces. Want aangenomen zelfs, dat de gang vroeger een sloot is geweest, dan was die in elk geval voor de helft eigendom van de firma. Bovendien heeft de beklaagde het gebruik van de gang als bra_d„_nL; niet belemmerd. Overdag is er in de Doele nooit iets te doen en des avonds staat er nooit iets in den weg. Wanneer ik — zegt pleiter — op een landweg, waar niemand pa~seert. een wagen zet, dan belemmer ik het verkeer niet, wanneer ik maar zorg den wagen weg te nemen, zoodra ik weet dat daar iemand moet passeeren. Wijl noch het eigendomsrecht der gemeente, noch het in de dagvaarding ten laste gelegde is bewezen, is pl. van oordeel, dat de beklaagde moet worden vrijgesproken, subsidiair ontslagen van rechtsvervolging. De uitspraak werd bepaald op 30 November. Veel belangstellenden waren bij de behandeling van deze zaak tegenwoordig, o. a. de Dekeu der Orde van Advocaten. He* Op. Min. bij de Rechtbank t© Winschoten heefb tegen Teddo» 8., oud 19 jaar, t© Belli-ngwclde-, 8 maanden gevangenisstraf geëi.cbt wegens bedreiging r_©t den dood van Antje G. aldaar.
De timmerman H., die in Duit schland veroordeeld werd tot 15 maanden gevangenisstraf, wegens valschheid in geschrifte, is te Hengeloo (Ov.) aangehouden door den gemeenteveldwachter aldaar.
FINANCIEELE BERICHTEN
Het prospectus is verschenen van de inschrijving op ƒ 500,000 in aandeelen van ƒ 1000 in het maatschappelijk kapitaal groot 2 millioen, waarvan reeds /1,5 0,000 geplaatst, van de Algemeene Hypotheekbank te Amsterdam, directeuren de heeren _J. J. S. iï. fi__u________ en Mr. H. Pouw. Op de nu in te schrijven aandeelen moet bij de uitgifte 10 pet. worden gestort, tegen den koers van 140 of voor de preferente van IfiO pet. De insohrijvingsbiljetten moeten ten kantore van de hypotheekbank uiterlijk 4 December zijn ingezonden.
De ontvangsten der Zuidcr-Sloomlramweg-Maatschappij (lijn Breda-Oosterhout-Geertruidenberg, met zijtak naar Dongen en Tilburg) in de maand October hebben bedragen ƒ 9092.46, en sedert 1 Jan. ƒ 80,42880_< tegenover ƒ 71,266.32>£ in hetzelfde tijdperk van 1904.
Tot directeur der electro-tinfabriek te Vlissingen is benoemd de Heer J. J. Pemar Kakebeek, te Amsterdam.