De begïooting voor 1907 werd in totaal vastgesteld op f 33,518,13.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 01-01-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 01-01-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB c 226
- Nummer
- 11353
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
BEGBOOTING.
BONDSDRUKKERIJ.
Naar de mogelijkheid der oprichting van een Èondsdrukkerij was door een commissie een onderzoek ingesteld. De meerderheid achtte de oprichting mogelijk; de minderheid niet. Het hoofdbestuur was eenstemmig tegen.
De commissie achtte voor het inrichten en exploiteeren ongeveer f 22 000 noodig en voor jaarlijksche uitgaven f 12,000. Zrj acht de exploitatie loonend te maken, wanneer, behalve do ontvangsten van 1' 8000, waarop te rekenen ds, vart buiten den Bond nog voor f 1000 werk komt.
Het hoofdbestuur achtte de voordeeien geringer dan de nadeelen. Het was van oordeel, dat, werd de exploitatie toonend, eventueelo winsten niet zouden mogen komen aan den Bond, doch ten bate zouden moeten komen aan het personeel der drukkerij, daar de Bond zelf voor de verkrijging dier winsten totaal geen arbeid verricht, lichamelijk noch geestelijk. Ook de gevaren aan niet-desknndigheid verbonden, achtte het hoofdbestuur groot, terwijl het de vrees koesterde, dat door de drukte met de drukkerij andere onderwijsbelangen zouden worden geschaad. Na eenig debat werd ten slotte het voorstel om in beginsel te besluiten tot oprichting van een Bondsdrukkerij verworpen.
Aangenomen werd een voorstel van Amsterdam om door het hoofdbestuur aan de Eegeering te doen verzoeken aan vereenigingen, welke zich ten doel stellen vacantiekolonies uit te zenden, subsidie te geven.
Aan de orde was alsnu een voorstel van 's-G ravenhage: „De Bond draagt het hoofdbestuur op te onderzoeken de mogelijkheid van het oprichten van een Spaar- en Voorschotkas voor leden van den Bond."
Het hoofdbestuur had tegen dit voorstel geen bezwaar, wilde het onderzoek echter opdragen aan de Ondersteuningscommissie, die zioh daartoe bereid heeft verklaard.
La dien zin gewijzigd, werd het voorstel'S-Gravenhage aangenomen.
Ten, aanzien van het kosteloos onder- Wij s waren verschillende voorstellen gedaan. Alkmaar wilde aan het hoofdbestuur opdragen in het komende jaar de beweging voor kosteloos onderwijs krachtig ter hand te nemen.
Bedum wilde dat ook door de afdeelingen doen geschieden, hetgeen door Alkmaar Jwerd overgenomen bij de verdediging van het voorstel, dat de drang naar een volksschool groot wordt. Het hoofdbestuur achtte deze zaak meer gelegen op het gebied der afdeelingen, wijl het de gemeenteraden zijn, die besluiten kunnen de standenscholen af te schaffen.
Het voorstel-Alkmaar met het amendement-Bedum; ; werd ten slotte aangenomen.
De afdeeiing Amsterdam' stelde voor, Bat het hoofdbestuur aan de Regeering zou vragen maatregelen te -willen nemen, opdat bij schoolreisjes aan kinderen en geleiders vrij vervoer worde toegestaan. Nadat de Heer Ketelaar had doen opmerken, dat de Regeering de spoorwegmaatschappijen niet kan dwingen vrij vervoer toe ite staan, werd het voorstel-Amsterdam verworpen.
HOOFDEN IN DEN BOND.
Omtrent deze aangelegenheid waren verschuilende voorstellen ingekomen, i De afdeeiing E mme n e. o. wilde uit de ïstatuten de „voorstanders" doen vervallen.
De afdeeiing Hoorn e. o. wil alleen die ihoofden toelaten, die reeds lid waren voordat Zij hoofd werden. De afdeeiing Heer-Hugowaard e. o. wil, dat ook hoofden van scholen tot den Bond kunnen toetreden.
De afdeeiing Uitbuizermeeden e. o. wil weglating van de woorden: „niet aan bet hoofd van eene school staan."
Het hoofdbestuur is tegen het denkbeeld om hoofden in den Bond op te nemen, hetgeen ook reeds meermalen met groote meerderheid is verworpen. Het is eenstemmig van gevoelen, dat de strijd van den Bond voor het medebestuur van de school slechts goed en zuiver kan gestreden worden, indien de klasse-onderwijzers dat zelf doen.
; Bij het debat werden de verschillende voorstellen achtereenvolgens toegelicht en verdedigd. ; Nadat de afdeelingen Heer-H ugowaard on Uithuizermeeden hare voorstellen badden ingetrokken, werd nog breedvoerig gesproken over de gehandhaafde voorsteilen. Het voorstel-Hoorn werd krachtig bestreden, o. a. door den Heer K. Borreu, van 's-G ravenhagc. Betoogd werd, dat" toelating van hoofden zou zija in strijd met het karakter van den Bond, die is eene vereeniging van klasseonderwijzers. Bondsleden, die hoofd eener school worden, moesten maar in het Ned. Onderwijzers-Genootschap gaan, en daarin de frisscho denkbeelden van den Bond brengen. Met kracht
itverd opgekomen tegen het argument, da,t bij i toelating van de hoofden de openbare meening k yoor den Bond zou worden gewonnen. \ ¦ Aangevoerd werd nog, dat bij een Bondslid, M2ie haoid sosdj» een. olaats beeft, niet toe te schrijven aan gebrek aan moreele kracht, maar het gevolg van het milieu, waarin zulk een Bondsiid wordt geplaatst.
Het betoog van den Heer Borren, herhaaldelijk door applaus onderbroken, werd aan het slot donderend toegejuicht. Van de zijde der voorstanders van toelating van hoofden werd aangevoerd, dat, nu dc Bond met het N. O. G. gebroken heeft, de Bond tot plicht heeft het geheele veld van het onderwijs te gaan beploegen. De Bond moet den weg banen' tot één algemeene ondenvijxersvakvereeniging, en om daartoe te geraken, de democratische hoofden toelaten. Daardoor zou — aldus werd betoogd — het practisclic element in den Bond worden gebracht, namelijk die hoofden, die het ideaal van den Bond, „dc Republikeinsohe schoor', ot' althans een betere school dan dc tegenwoordige, in practijk zouden brengen. Door oud-Bondsleden die hoofd zijn geworden uit te sluiten is men zelf de oorzaak wanneer dergelijke personen „verwateren".
Nadat nog verschillende sprekers aan het debat hadden deelgenomen, werd do toelating van hoofden nog Bestreden van dc zijde van het hoofdbestuur.
Met nadruk werd door de tegenstanders vooropgesteld, dat de hoofden niets gevoelen voor het hoofdpunt op het programma van deu Bond: de emancipatie van den klasseonderwijzer; en dat dit gevoel in den loop der jaren al zwakker en zwakker is geworden. In dezen geest sprak ook de Heer Ketelaar, wiens rede luide werd toegejuicht. Het voorstel-H oo r n (en het amendement- Arnhem tot toelating van hoofden van scholen) werden met overgroote meerderheid verworpen. (Luid gejuich). Het voorstel-Emmen (afschaffing van het instituut der „voorstanders") werd aangenomen (Gejuich).
Na behandeling van nog enkele huishoudelijke aangelegenheden — en nadat eenige zaken wegens gebrek aan tijd. tot eene volgende vergadering waren uitgesteld — werd de "vergadering gesloten. Bij het uitgaan werd eene collecte gehouden voor de stakende arbeiders te Rijsen. De opbrengst was f 71.33.
KERKNIEUWS.
Ned. Hebv. Keek. Beroepen: te Gasselte J. Boonstra, candidaat te Tol bert; — te Wier (Fr.) de Heer G. W. Noordenhout, cand. te Aalsmeer; — te Hedel P. de Looze te Oud-Vossemeer; — naar Varik G. Verdoer Kleija te Acquoy (brj Leerdam); te Tiei (vaoature D. Buurma) Joh. ten Bruggenkate L.Czn., te Ruurloo. Bedankt: voor Hoogeveen B. van der Wal, te Hasselt; — voor Kierland (op Tessel) cand. L. Th. Wieten, te Amsterdam. Evanq.-Lüth. Kebk. Aangenomen: naar Breda, J.'W. K. Hoevers, te Bergen-op-Zoom.
RECHTZAKEN.
Da Staat der Nederlanden is in hooger beroep gekomen van het vonnis der Rechtbank te Zutphen vaa 20 September jl., waarbij de Staat in zijn eisch tot ontruiming van een terrein aan de IJselkade door de gemeente Zutphen niet-ontvankelijk werd verklaard.
Weekbladen.
De Nederl. Spectator (laatste nummer): «Een Nederlandsche stad in de 11e eeuw» (het boek over Deventer van Dr. F. Buitenrust Hettema en Mr. A. Telting), door Dr. I. H. Gosses; — «Middeieeuwsche geestelijke liederen» (het proefschrift van Dr. J. A. N. Knuttel), door Dr. A. S. Kok; — «Door Nederlandsch Oost-Indië« (T, J. Bezemer's Bste aflevering), door G. B. Hooijer; — »De Heer Weissman en zijn Dom van Utrecht», door Mr. S. Muller Fzn ; —«Twee verzenbundels van Helene Lapidoth—Swarth», door Willem Kalma; '— «Byron's Caïn« (metrische vertaling van Dr. A. S. Kok), door Dr. E. B. Koster; — «Greift nur hmeinii (Jeanne Reyneke van Ötuwe), door Wolfgang; — Vlugmaren (Flanor aan Lodewrjk Mulder over de geschiedenis van den Ned. Spectator); — Plaat: «Hercules-Staal na de begrootings-discussie«.
De Amsterdammer Weekblad voor Nederland: «Onze ruiter-generaals»; »Krasnapolsky«, met afbeeldingen. De plaat slaat op de Oorlogsbegrooting. De Bouwwereld: «Houten huizen in Noorsohen stijl», met afbeeldingen. Arclntectura «Hoogteverschil», door E, J. Reinders. Bouwkundig Weekblad. «Drukweerstand van steen«, door J. H. Schaad. Toonkunst: »De oude schouwburg te Weimart. De Hoilandsche Lelie: Kerstnummer. De Veldbode: «Drie herfstgroeuten», door J. P. M. Camman; «Appels en peren zonder pitten«, door Ter Haar. Floralia: «Oranjeboomen», door P. J. Schenk. Onze Tuinen: «Cactussen», met illustraties. De Zuid-Afrikaansehe Post: «Tranvaals internationale positie». Het Medisch Weekblad: «Oogverxtndingen en omgevallen heelkunde», door Dr. E. Cramer Het Oftemiseh)T6e7c6fa(ï„Overkleur-indicatoren« door N. Schoorl. AUen weerbaar. «De sport en de duur-oefeningen». De Middenstandsbond: „Het ambachts- industrie- en handels-onderwijs in het Groothertogdom Baden«(slot). Die Woche: platen van het Kaiser-Friedrich-Museum te Maagdeburg.
HET TOONEEL.
Ter gelegenheid van baar tienjarig bestaan heeft de Rotterdamsche Tooneel vereeniging »Ons Genoegen« een wedstrijd gehouden. In de afdeeiing «Drama's en Tooneelspelenci viel de eerste prijs ten deel aan «Mutua Amicitia»; — 2e prijs aan «Oefening door vriendschap»; —be prijs aan «Kunst en Vermaak«.
Afdeeiing «Blijspelen en Kluchten»: le prijs «Willem van Zuylen»; —2e prijs «Oefening na Arbeid»; — 3e prijs «Union». Als personeele prijzen waren zilveren medailles beschikbaar gesteld voor de beste tooneelspeelstsr en -speler. In üe eerste afdeeiing waren winners Mevr. AfEouïtit—Buys («Mutua Amicitia«) en de Heer J. Siemons («Oefening door Vriendschap»); — inde tweede afdeeiing Mej. M. de Kaper («Willem van Zuylen) en de Heer C. de Graafï < «Oetening na Arbeid»). Eene zilveren medaille voor de beste regie werd uitgereikt aan den Heer J. G. Weeteling («Mutua Amicitiai"') en den Heer J. Janssen («Union»).
Eene i ledaille voor de beste keus van stuk, uitgeloofd dc jr de «Vereeniging tot veredeling-van Volksvermakc.D», werd toegekend aan «Kunsten Vermaak», met Zieieketens, vau Nestor de Tière.
Eene medaille voor de uitspraak werd toegekend aan «Mutua Amicitia». Voorts ontving Mej. J. C. de Graafï--Groenwegen («Oefening na Arbeid») een prijs voor betoonde oplettendheid.
MUZIKALE KRONIEK.
BORPHEUS» VAN GLUCK. De zangvereeniging «De Vereenigde Zangers» gaf gisteravond onder leiding van haren directeur Fred. J. Roeske een uitvoering in concertvorm van Gluck's opera Orphews. Het kan niet ontkend worden, dat een opera veel van haar karakter verliest, wanneer zij in concertvorm wordt uitgevoerd. Het muzikale gedeelte treedt door zulk een uitvoering zoozeer op den voorgrond, dat men bijna vergeet welke plaats aan do vertooning toekomt. Zoolang men dus koorwerken bezit, die voor uitvoering in de concertzaal geschreven zijn, verdient het zeer zeker de voorkeur zulk een concertwerk voor uitvoering te kiezen en de opera voor het tooneel te laten.
Deze beschouwingen van algemeenen aard hebben natuurlijk niets te maken met de meerdere of mindere voortreffelijkheid van de uitvoering op zichzelf. Deze nu mag zeer geroemd worden. De Heer Roeske had een koor van dames en heeren onder zijn leiding, dat in elk opzicht blijk gaf van zeer ernstige, artistieke voorbereiding. Schoone klank paarde zich aan juiste dictie en goed gevoelde voordracht. Het orkest van het Concertgebouw werkte mede en daarmede is zoo goed als gezegd dat dit gedeeite zeer verzorgd v/as. Nu ja, eene kleine vergissing is menschelijk, wie wil daarover een zoo goede corporatie hard vallen. Voor de drie solo-partijen traden op de dames:. Schierbeek (Orpheus), Van Linden van den Heuvell (Eurydike) en Ella Poons (Amor). Mej. Schierbeek had op het laatste oogenblik de partij van Orpheus op zien genomen, daar Mej. Dhont verhinderd werd. Men er mag deze zangeres een complimentje voor maken dat zij zoo slagvaardig is; want de partij van Orpheus stelt hooge eischen. Zeker zullen alle aanwezigen Mej. Schierbeek dankbaar geweest zijn voor haar groote bereidwilligheid. Mej. van Linden v. d. Heuvell behoeft niet meer geroemd te worden, zij is beroemd genoeg om van haar te mogen getuigen, dat zij geheel op haar plaats was, zelfs al zou men haar niet gehoord hebben. Eene nieuwe verschijning was Mej. Ella Poons, dochter van den bekenden baritonzanger. Deze jeugdige zangeres heeft een uitstekenden indruk gemaakt; niet alleen heeft zij een zeer krachtig, schoon-klinkend orgaan, maar zij weet ook wat zingen is. En buitendien heeft zij in haar voordracht iets dat een publiek weet te boeien. Van haar eerste phrase af moest men naar haar luisteren. Waarlijk, nadat men haar hier heeft kunnen hooren, zal niemand er zich over verwonderen, dat deze jongedame onlangs een beslist succes te Coblentz behaalde. Ella Poons is iemand en kan in de toekomst veel van haar zang doen genieten.
Den Heer Roeske, wiens vaste, eenvoudige, degelijke en bezielde leiding ons reeds zoo menig genotrrjk oogenblik verschafte, brengen wij gaarne hulde voor hetgeen hij ditmaal te hooren gaf. KERKCONCERTEN. In de Ronde Luthersche Kerk gaven Mej. Lise jran den Heuvel, sopraan zangeres, en de beeren n. C. van Oort, I. Mossel en J. Besselaar een concert van gewijde muziek.
De eerste vijf nummers waren van Bach en wel: Toccata voor orgel, Aria nSeufzer, Thranen voor sopraan, Sonate No. 1 voor violoncel, Ana DÜerr so du wültn, voor bas en Fantaisie en Fuga voor orgel. Wanneer men een kleine^eserve maakt voor de registratie van de eerste orgeltoccata, mag men voor 't overige verklaren, dat deze werken van Bach een schoon bewijs leverüen voor het talent en voor de ontwikkeling der vier vertolkers.
Vorder droeg de Heer Van Oort voor drie liederen: Angedenkem van Cornelius, Avond van zichzelf, een lied vol stemming, en Gebet van Wolf. De Heer Mossel deed ons kennis maken met eene Sonate van Caix d'Hervelois. Volgens den naam zou men dezen componist een Franschman noemen. Is hij uit den ouden, of uit den nieuwen tijd? Mij is dé naam geheel onbekend; maar het komt mij voor, dat hij uit ouden tijd moet zijn. Het is een aantrekt eiijk, zangrijk werk. Mej. Van den Heuvel zong: Simeon, lied van Cornelius, en Pa-nis Angelicus met violoncel van Franck.
Deze jonge zangeres beschikt over een sympathiek sopraangeluid. Zij bszit talent en heeft goede studiën, gemaakt. Zeer zeker zal zrj als concertzangeres met succes carrière kunnen maken; maar het schijnt mij, dat haar nog meer succes zou wachten op dramatisch gebied. Er is iets in de stem, dat aan de Fransche zangeressen herinnert. Zelfs bij Bach's Aria kon men dit in sommige oogenblikken opmerken. Met genoegen hoorden wij dit eerste optreden van de talentvolle zangeres. * *:* Des avonds gaf de Heer Pomper een kerkconcert. Wegens cje' uitvoering van Gluck's Orpheus kon ik bij dat concert niet aanwezig zrjn. Nu, hoe ik over het talent en het spel van den Heer Pomper denk, is mijn lezers genoeg bekend ; maar het spijt mij, dat het mij wederom niet mogelijk was over het optreden van Mej. Marie Verbeek, een zeer begaafde sopraan-zangeres, een gevoelen uit te spreken. Naar ik zeker, vertrouw, zal deze jonge kunstenares spoedij; opnieuw optreden en zal er dan gelegenheid £ijn mijne indrukken mede të deelen" # * Woensdagavond geeft Mej. Cath. van Rennes een voordracht van haar beroemde «Muizen.-wereld». Gaarne vestig ik op deze voordracht de aandacnt mijner lezers. DAN. DE LANGE.
PASSAGIERSLIJST.
ss. Bi/ndam, kapt. tl. C. van der Zee, vertrokken 19 Deco'tnbcr van New-York naar Rotterdam, met 10 reizigerj I kl. en 50 U klasse. Op de lijst vindt men de vols-.ende Nederlandsche namen: G. '). Fabius, J. van Hasselt, H. Hesterman, L. HeyncKer, J. Italie, E. O. Munt, O. Teuwissen. W. van «.sselt, J. Been. F. Burkhardt, G. Bokma, Mevr. JL Jreiveldinser, E. Jangen, J. Jïatz en èchtg.-, W. Kooiker en echtg., Mej. 11. N. Mars, Dr. J. N. Mitra, A. Mol, G. Posthumus, A. van Rijn, H. J. van Stelten, M'.vr. C. bjoenis, Mej. H. Sjoenis, Mevr. A. Swart, Mjj. A. Swart, H. van den Berg, E, van der Velde, F. Yonkman»
STADSNIEUWS. Officieele Kennisgeving.
Militaire Pensioenen,
De Burgemeester brengt ter kennis van de belanghebbenden, dat zij zich, ter bekoming_ van Attestatiën de Vita voor Militaire Pensioenen en Gagementen, Wcduwenfondsen, Biddersoldijen en Wachtgelden kunnen aanmelden ter gemeente-secretarie, afdeeiing Nationale Militie en Schutterij, Oudezijds Voorburgwal 203, bij de Agnietenstraat,. op de hieronder vermelde dagen, van 's voorm. half lü tot 's mrd. Iü uur en van half 1 tot half 2 uur, als: Voor Biddersoldijen, 2 Jan. 1907 j van half 10 tot half 11 Uur. Voor Weduwenfondsen van Oorlog, 2 Jan.: van half 11 tot 12 uur. Voor Weduwen fondsen van Marine, 2 Jan.! van half 1 tot half 2 uur. Voor de gepensionneerden van de Land- en Zeemacht, wier naam aanvangt met de letter of aanvangletters,: als volgt: 3 Januari: Ma—Mes van half 10 tot 10 uur; — Met—Mom van 10 tot half 11 uur; — Mon—Mz van half 11 tot U uur; — N van 11 tot half 12 uur; — O van half 12 tot 12 uur; — Pa—Pom van half 1 tot 1 uur; — Pon—Q van 1 tot half 2 uur. 4 Januari j Ra—Rol van half 10 tot 10 uur; — Rom—Ra van 10 tot half 11 uur; — Sa—Schols van half 11 tot 11 uur; — Scholt—Sil van 11 tot half 12 uur; — Sim—Soes van half 12 tot 12 uur; — Soet—Stoes van half 1 tot 1 uur; — Stoet—Sz van 1 tot half 2 uur. 5 Januari; T en U van half 10 tot 10 uur; — Va—Verl van 10 tot half 11 uur; — Verm—Vol van half 11 tot 11 uur; — Votn—Vz van 11 tot half 12 uur; — Wa— Wik van half 12 tot 12 urn-; — Wil—Wz vaa half 1 tot 1 uur; —X, IJ en Z van 1 tot half 2 uur. * 1 Januari: «jj A van half 10 tot 10 uur; — Ba—Bedn van 10 t,f half 11 uur; — Bedo—Berj van haif 11 tot 11 uuj> 'V Berk—Boelk van 11 tot half 12 uur ; — Boell- van hall 12 tot 12 uur; — Broo-Buir van half ±H I uur; — Buis—Bz van 1 tot half 2 uur. 8 Januari 3 C van half 10 tot 10 uur; — Da—Dil van 10 tooi half 11 uur; — Dim—Dz van half 11 tot 11 uur; —" E van 11 tot half 12 uur; — F vaa half 12 tot 13 uur; — Ga—Gos van half 1 tot 1 uur; — Got—Gzi van 1 tot half 2 uur. 9 Januari 3 Haa—Hane van half 10 tot 13 uur; — Hanf—Heilh van 10 tot haif 11 uur; — Heili—Herq van half II tot 11 uur; — Herr—Hoej van 11 tot half 12 uur; — Hoek—Horss van half 12 tot 12 uur; — Horst—Hz van half 1 tot 1 uur; — len J van 1 tot half 2 uur. 10 Januari 9 Ka—Kes van half 10 tot 10 uur; — Ket—Kloo van 10 tot half 11 uur; — Klop—Kor van hr lf H tot 11 uur; — Kos—Kz van half 12 tot 12 uur; — La—Lb van half 1 tot 1 uur; — Li—Lz van 1 tot half 2 uur. Voor Koloniaal Militair gage-ment, voor hen, wier naam aanvangt met de letter of aanvangletters, als volgt: 15 Januarii Ha^-Harl van half 10 tot 10 uur; — Harm—• Hem van 10 tot half 11 uur; — Hen—Hik van half 11 tot 11 uur; — Hil—Hoo van 11 tot half 12 uur; — Hop—Hz van half 12 tot 12 uur; —I— Janss van half 1 tot 1 uur; — Janst—Jz van 1 tot half 2 uur. 16 Januari: Ka—Kex van half 10 tot4o uur; — Keij—Kn van 10 tot half 11 uur; — Ko—Kors van halt 11 tot 11 uur; — Kort—Kz van 11 tot half 12 uur; — La— Leeg van half 12 tot 12 uur; — Leer—Linf van half 1 tot 1 uur; — Ling—Lz van 1 tot half 2 uur.
17 Januari
Ma—Mer van half 10 tot 10 uur; — Mes—Mok van 10 tot half 11 uur; — Mol—Mz van half 11 tot 11 uur; — N van 11 tot half 12 uur; — O van half 12 tot 12 uur; — Pa—Pel van half 1 tot 1 uur; — Pem—Q van 1 tot half 2 uur.
Ra—Ril van half 10 tot 10 uur; — Rim—Roox van 10 tot half 11 uur; — Roon—Rz van half 11 tot 11 uur; — Sa—Schret van 11 tot half 12 uur; — j Schreu—Siel van half 12 tot 12 uur; — Siem Sm van half 1 tot 1 uur; — Sn—Steenr van 1 toti half 2 uur; — Steens—Sz van half 2 tot 2 uur.
18 Januari 3
Ten U van half 10 tot 10 uur; — Va—Ver van 10 tot half 11 uur; — Ves—Voq van half 11 tot 11 uur; — Vor—Vz van 11 tot half 12 uur; — War-Wessek' van half 12 tot 12 uur; — Wessel—Willel van half 1 tot 1 uur; — Willem—Wz van 1 tot half 3 uur; — X, IJ en Z van half 2 tot 2 uur.
19 Januari:
21 Januari
A van half 10 tot ld .uur; — Ba—Beej van 10 tot half 11 uur; — Beek—Berj van half 11 tot II uur; — Berk—Boerk van 11 tot half 12 uur; —. Boerl—Bosb van half 12 tot 12 uur; — Bosc— Brouwer van half 1 tot 1 uur; — Brouwes—Bz van 1 tot half 2 uur.
22 Januari)
C van half 10 tot 10 uur; — Da—Donf van 10 tot half 11 uur; — Dong—Dz van half 11 tot 11 uur; — E van 11 tot half 12 uur; — F van half 12, tot 12 uur; — Ga—God van half 1 tot 1 uur; —I Goe—Gz van 1 tot half 2 uur. '
Voorts wordt de aandacht van gegageerden er op fevestigd, dat bij Koninklijk besluit van 3 November 902 bepaald is:
ï°. dat aan gegageerden geene attestatie de vita wordt afgegeven dan na vertoon der gagementsakte, of der door, het Departement van Kolomen in de plaats van eene dusdanige akte af gegeven verklaring; 2°. dat aan gegageerden, die uit het buitenland ia Nederland terugkeeren, door het bestuur der Ge. rneente, waar zij zich vestigen, geene attestatie de vita wordt afgegeven over het kwartaal, waarin zij terugi keeren, dan na bekomen machtiging van dea Ministee van Koloniën.
Tor Secretarie zijn ter lezing gelegd : Personenlift in het nieuwe gedeelte van het Raadhuis.
Door B. en W. is een voordracht bij den Gemeente» raad ingediend om in het nieuwe gedeeite van het Raadhuis, dat in gebruik is bij den dienst van het Gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht en den dienst der Publieke Werken, eene personenlift aan te brengen. . Ook het publiek, dat thans, om de bureaux van; laatstgemelden dienst te bereiken, vijl' trappen, metl te zamen twee en zestig treden, heeft te beklimmen," zal door het aanbrengen van eene lift ter bedoelder. plaatse aanmerkelijk worden gebaat. Bij de verbouwing vaa vorenbedoeld gedeelte vanj het Raadhuis is op het aanbrengen daarvan gerekend. Pc bedoeling is te maken een door electriciteit te bewegen, zoogenaamde paternosterlift, als in de Beurs a*owezig is. B. en W. stellen voor het voor de verbouwing oertijd toegestaan crediet van ƒ 200,000, waarvan °og / 9000 over is, te verhoogen met / 2500.