Amsterdam, 16 Jaa. Het st. Timor, vaa Batavia naar Amsterdam, pass. 15 Jan. Gibraltar. — Het st. Rembrandt, van Batavia a. Amsterdam, vertr. 14 Jaa, vaa Geaua. — Het st. Ceram, vaa Amsterdam naar Batavia, vartrok 14 Januari van La Paiüce. — Het st. Ophir, van Eotterdam naar Batavia, arriveerde 15 Januari te Marseiile. — Het st. Prins Maurits, van Paramaribo naar Amsterdam, passeerde 13 Jan. St. Michaels. — Het st. -.aanland, v. Amsterdam naar Buenos Ayres, vertrok 14 Jan. van Vigo. Suez, 15 Januari. Het st. 2 angistan, is hier aangekomen en zal ia het droogdok worden geplaatst.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 16-01-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 16-01-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB c 226
- Nummer
- 11366
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
SCHEEPSTIJKINGEN.
WETENSCHAP EN KUNST. »Arti«.
In de zalen van „Arti et Amicitiae" is heden een groote tentoonstelling geopend van Duitsche kunst, uitsluitend werken van schilders uit München. De Heer Heinemann, directeur van de Gallerie-Heinemann, is naar Amsterdam gekomen om de meesterwerken der moderne Münchener school in „Arti" te rangschikken.
De tentoonstelling geeft in haar geheel een goed overzicht van de verschillende kunstuitingen der beste Duitschers. Zij omvat werken van vele kunstenaars, wior namen ook ver over de Duitsche grenzen bekend zijn. De meest vermaarde is zeker wijlen Von Lenbach, de persoonlijke vriend van Bismarck. Hier zijn niet minder dan tien groote en kleine portretten van Lenbach bijeen, de meeste afgestaan door de verwanten van den schilder. Men ziet hier portretten van Gladstone, van Moltke, Johann Strauss, Possart in de rol van Richard lil, een portret van den schilder Lotze, van omstreeks 1870, en een werk van nog vroegeren datum. Dit laatste, met het jaartal 1863, de beeltenis van een Russische vorstin, is zeer sterk op Eembrandt geïnspireerd. Een andere beroemdheid is Von Kaulbach, den jongere, tegenwoordig directeur der Münchener Kunst-Academie. Hij is een der grootste portretschilders van Duitschland, wiens werken met 50,000 Mark worden betaald. De tentoonstelling bevat zes stukken van hem, waarbij het zeer fraaie portret van 's kunstenaars vader, den beroemden .Friedrich von Kaulbach, de beeltenis van de zangeres Waldeck, uit Berlijn, en o. a. een zeer aantrekkelijk portretje van een klein meisje, met een met kersen gevuld mandje. Een vierde stuk vertoont het eigen portret van den kunstenaar.
Van Eritz von Uhde (we laten den professorstitel achterwege, omdat die bijna bij elk dezer meesters zou moeten worden herhaald) heeft men hier ter stede meermalen werk gezien. Hij geeft verbeeldingen van Bij belsche verhalen met hedendaagsohe figuren. Thans is hier een aldus gemoderniseerde voorstelling van de vlucht naar Egypte. Von Defregger schildert meest tafreelen uit Tirol, groote personengroepen, gelijk hier het stuk no. 18 „oorlogsberichten". In geheel andere manier is het bekoorlijk portret van een slapend jongetje. Op de eeropiaats hangt een groote voorstelling van den Kerstnacht, door den vermaarden Walther Eirle, een vriend en bewonderaar van onzen Jozef Israëls. Van wijlen Ernst Zimmermann een prachtige schildering van den Christus.
Het valt soms moeilijk de groote bewondering te deelen, welke sommige kunstenaars in Duitschland genieten. Dat is het geval met Franz von Stuck, wienswerk ongetwijfeld zeer knap is, maar daarbij vol effectbejag. Schilderijen als „De strijd om de vrouw", een voorstelling uit den oertijd en de „luisterende nimph" lijken vol hokuspokus. Hetzelfde geldt van schilderijen in den trant van Böcklin. Een stuk als Nr. 138 van ürban echter, hoewel met Bocklin-eigenschappen, blijft zeer aantrekkelijk. De „nymphenroof", van Max Kuschel (Nr. 71), kan ons maar niet bekoren. Van den onlangs overleden Harburger, bekend als teekenaar van de „Fliegende Blatter", zijn er drie mooie schilderijtjes, Beiersche bierdrinkers. Blijkbaar heeft >'"'¦ schilder gekeken naar Adriaan Brouwer.
Nog een ander teekenaar van naam; Ad. Hengeler, die in „Füegende" grappige figuurtjes maakt, treedt hier op als een zeer verdienstelijk landschapschilder. Bfet fraaiste landschap van de geheele. c.ol- lectie, breed geschilderd en vooral voortreffelijk van compositie, is -waarschijnlijk het groote werk van Richard Kaiser, „opkomend onweder", een groot vergezicht over golvend land, met een prachtige hooge lucht. Ook de kleinkunst is vertegenwoordigd door werken van Löwith, tafrceltjes in den trant van onzen Bakker Korff.
Van een in Duitschland zeer bekend schilder, Eaffaël Schuster-Woldan, die decoratieven maakte voor het Jtijksdaggebouw, ziet men een zeer groote tryptiek „Op vrije heuvelen", een liefdesidylle, met rozen omkranst.
Adam Kunz heeft zich stellig geïnspireerd op onzen Hundecoeter bij het groote dierenstuk, waarop een pauw en een kalkoen, een stuk van fraaie kleur.
Do beroemde Hans von Bartels, een der eereleden van „Arti", is hier te lande zeer goed bekend als een Duitscher, die bij voorkeur schildert aan de Hoilandsche kust. Van hem zijn hier drie werken, waarbij een prachtige aquarel, een storm aan üet Katwijksche strand, bijzondere aandacht verdient.
Wo noemen nu nog de rococofiguren van Gefïken, geschilderd volgens een bijzondere techniek, de „Minautaurus" van Hoffmann von Vestenkof, een damesportret van Waltiier George, een der jongeren, behoorende tot den staf van de „Jugend", een opmerkelijk portret van Abecassis en als een voorbeeld van revolutionnaire kunst door een sterk uitgesproken impressionisme, de „Herfst", van Fritz Baer.
Lte tentoonstelling omvat 150 stukken, waarvan we hier slechts enkele hebben aangeduid. Het is zeker zeer interessant hier een denkbeeld te krijgen van de tegenwoordige Duitsche kunst door haar beste vertegenwoordigers.
Onze Par ij sche correspondent bericht aog omtrent de gister vermelde schilderijeaverzaraeliag Moreau Nelatoa:
Dea 31stea vaa deze maand geschiedt de „iahuldiging" der nieuwe zalen en petit comité; dea 1 Eebruari voor genoodigden, den 2 Februari voor het publiek. De zalen zija gelegen aan de zijde van do Kue de Rivoli,
Op de groepenteat oons telling ia „Pulchri Studio" zija verkocht: No. 7, „Laags de vaart", van Louis Apol; —, No. 10, „Do Kosteres", van Bichard Bisschop; — No. 5, „Stadsgezicht", vaa C. A. vaa Waaiag; — èa twee exemplarea vaa No. 15, „Witte reigers" (lithogr.), vaa Th. vaa Hoytema»,
Hot „Bulloti n van dea Ned. Oudheidkundigea 13ond" bevat een stukje, waarin Jar. Van Riemsdijk eenige nieuwe aanwinsten van 's Bijks-Museuni beschrijft, inzonderheid het stuk uit de school vaa Geertsea tot St.-Jaas ca dat vaa Cornelis Engelbrechtsz; Mr. B. Ji. Hactiak schrijft over „Do Krocht" te Almeioo; J. Kloos over dea toren der Ned. Herv. Kerk te Noordwijk- Binnen; Dr. W. Marten toont aan in een artikeltje met aibeeldiagea dat er sterke overeenkomst bestaat tusschen eea schilderij van Lastman en eea teekening van Rembrandt, in het bezit van Léoa Boruxat, te Parijs. Beide geven eea voorstelling vaa het offer vaa Paulus ca Barnabas te Lystre (Hand. XIV: 8—21); Dr. W. Vogelsang geeft in een artikel getiteld „Gebrek aan woorden", een denkbeeld van de moeilijkheden bij het maken van een beredeneerden catalogus van oude meubelen. Met behulp van schetsteekeaiagea doet de schrijver namen en termen aaa de haad om de vele onderdeelen te betitelen.
De „Bond van Harmoaie- ca Faafarevereeaigingen in Zuid-Holland" zal den 27 Jaauari a.s. zijae jaarlijkscne algemeene vergadering houden te Botterdam. ,
Door het bestuur wordt o. m. voorgesteld dea jaarlijkschen wedstrijd op ééa dag te houden, de harmonie- en fanfarevereenigingen in twee tenten te doea kampea ca de beoordeeling vaa elke afdeeling op te dragea aaa 3 juryleden. Bovendien aaa den wedstrijd toe te voegen een wedstrijd in „lecture a vue" ca een marschwedstrijd.
De vereenigiagea „De Kleine Trompetter", te Abbenbroek. „Harmonie", te Oud-Beierland, ca „Fostfanfare", te Botterdam, hebben aanvrage gedaan om den wedstrijd dit jaar in hare gemeente te doen houden.
D e E.-K ath. gemengde zangver een iging „St.-Caecilia", te Groniagen, zal, onder leiding van dea Heer P. O Koerman, den 22 Januari eene uitvoering gevea van „Les Béatitudes", van Oésar Franck, waarin als solisten optreden Mej. Anna. Kappel, uit Frankfort, Mej. Jacoba Dhont, uit Amsterdam, en de heerea Jos. Tijssen, uit frankfort, Gerard Zalsmaa, uit Haarlem, ca H. jjubbeaga, uit Amsterdam.
Kanarie-Tentoonstelling.
[ Uit Hengeloo (Ov.) schrijft men onsj i
Op den tweeden dag is het bezoek zeer druk geweest. Een aantal vogelliefhebbers kwamea om getuige te zijn vaa den aangekondigden zangwedgtrijd, , i Dezo zang — aldus lieten wij ons uitleggen —• bestaat uit verschillende zangtoeren, welke o.a. .weer worden onderscheiden in: rollers, trillers, kloek- en fluittoaen, elk weer voorgedragea in verschillondo toonhoogten, en daaraan weer verschuilende namea oatleeaeade. ¦ De rollers of rollen, zuiver ca vol vaa toon, ïlang aangehouden, gelden voor het schooaste in Ams kaaariezaag, vooral wanneer zij met heldere trillers en schooae kloek- ca fluittoncn worden afgewisseld. De voordracht, als wij het zoo mogen aoexnen, moet uitblinken door zachtheid en met laagzamen overgang van piano tet pianissimo en ,-pmgekeerd. Voor kenners en niet-kenners was er veel te jgeaieten, want er waren prachtige zangers, die [zelfs ovor de 80 puatea behaalden, hetgeea de [kenners dan ook in verrukking bracht. Natuurlijk i^area er ook zangers, die zeer weinig beteekenden. In het algemeen viel op te merken, dat de aoeflaaigheid der iazendiagea vaa de ledea der —. itrouweas eerst kort geleden opgerichte — vereeniging minder was dan die van de klassen 4 en 5 (nationaal en internatioaaal).
GEIVIENGD NIEUWS.
§ Destaking te Devente r. — Men meldt ipns van heden: In den stand der staking aan do Kon. Deventer Tapijtfabriek is nog slechts weinig verandering gekomen. Het werk is gisteren weer hervat met 60 werklieden, de uitgeslotenen en .enkelen die gestaakt hebben. Het grootste gedeelte der werklieden zet de staking echter voort, en /.onder hen zal de fabriek moeilijk kunnen blijven doorwerken, dan ten koste van groote financieele offers. Naar aanleiding, dat Savelkael op de groote protcst-vergadcruig. welke Zal; ad gehouden is, te kennen heeft gegeven, dat hij jniet gezegd heeft dat aan de fabriek slechte grondstoffen werden verwerkt, wèl, dat Van ïler Leur slechte grondstoffen had te ver¦Earken* = hetgeen» naar n_a -vernemen» in verband zit met eene door de fabriek genomen proef met een nieuwe grondstof — moet de directeur, toen hem dit ter oore kwam, gezegd hebben, dat hij dit een eerlijke bekentenis vond. Die woorden, opgevangen door een niet-staker, die meermalen beproefd heeft bemiddelend op te treden, zijn voor hem aanleiding: geweest om opnieuw te trachten eene bemiddeling tot stand te brengen. Hij heeft dit overgebracht bij het ontslagen personeel, die daarin aanleiding hebben gevonden om eene conferentie bij den directeur aan te vragen.
Deze heeft zich bereid verklaard hedenmiddag het comité te ontvangen. De commissie ter ondersteuning van de uitgesloten arbeiders heeft gisteravond de volgende motie aangenomen: „De commissie ter ondersteuning van de uitgesloten arbeiders der Kon. Deventer Tapijtfabriek en hunne gezinnen;
„overwegende, dat het bestuur der fabriek de stakende arbeiders en arbeidsters ontslagen heeft en hiermede tevens de staking voor geëindigd heeft verklaard;
„overwegende, dat de beëindiging der staking ook medebrengt de opheffing der uitsluiting ;
„van oordeel, dat de arbeiders, die tot dusver onderstand der commissie hebben genoten, geacht kunnen worden weder te zijn opgenomen in het fabriekspersohèèl;
„besluit: haar taak neer te leggen, op nader vast te stellen tijdstip rekening en verantwoording te doen en binnenkort het oordeel van het publiek, welks ruime bijdragen op hoogen prijs gesteld werden, in te roepen over de bestemming der resteerende gelden."
Gr o o t-E mau s. — - Deze stichting te Ermeloo, bestemd voor achterlijke kinderen, wordt dezer dagen geopend.
Het eerste paviljoen is gereed. Daarin worden opgenomen achterlijke jongens beneden de 14 jaren. Het aantal van deze soort van kinderen schijnt bijzonder groot ie zijn; vooral ook onder de verwaarloosde jeugd is het pencentage, dat tot de achterlijken gerekend moet worden, zeer aanzienlijk, zoodat door deze nieuwe instelling voorzien wordt in eene leemte op philanthropisch gebied. „Groot-Emaus" is niet bestemd voor de gegoeden, maar meer voor de minvermogenden en armen. Het bestuur ontvangt van vele zijden steun, en betuigingen van instemming. Bijdragen voor het Bouwfonds zijn nog steeds zeer welkom.
Middenstand.
To Nijmegen beDoea do oedturen van vereenigingen aldaar, welke deel uitmaken van den
„Nederlandschen Bond vau Vereenigingen van den Handeldrijvenden en Industrieelen Middenstand", Maandagavond eene vergadering gehouden ter voorbereiding van het aanstaande middenstandscongres, hetwelk in J u n i van dit jaar teNijmegan zal gehouden worden, alsmede tot het benoemen yan de daartoe noodige oom missies. De Heer F. W. DicKmann, voorzitter der Kamer yan Koophaadel ca Fabrieken ca vaa de Nijmeegschs Haadelsvereeniging, leidde de bijeenkomst. Nadat verschillende punten,, die met de veelomvattende regeling van het congres in verband staan, besproken waren, werd in beginsel besloten tot het benoemen van de volgende commissies: voor de ontvangst der coagresledea; — voor logies; — voor de geldmiddelen; — voor de feestelijkheden; — voor het diner; —: voor de pers; — pn eeae commissie van orde. Elke commissie zal hare taak volbrengen onder leiding vaa ca in overeeasfremming met de hoofdcommissie, die zich bij hare werkzaamheden in verbinding zal stellen met de twee leden van het hoofdbestuur vaa. den Middenstands oond, die te Nijmegen wonen, de heerca Nieuwenhuizen ca Plet. De vergadering besloot, dat aaa het Gemeeatei bestuur verzocht zal wordea door het toekeaaea !yan eea subsidie ca op andere wijze de commissie zoodanig te steunen, dat Nijmegen bij deze gelegenheid flink voor den dag zal kunnen komen pa het congres een waardige ontvangst zal kunaaea bereiden. , De vereeniging tot bevordering van het vreemdelingenverkeer „Nijmegen vooruit" zal eveaeeas wordea aangezocht daartoe krachtdadige medewerking te willen verleenen. Een aantal autoriteiten heeft reeds welwillead 'de uitaoodiging aaageaoraea, om deel uit te makea vaa het eere-comité, namelijk de heeren Mr. Baron Mollorus van Westkerke, Commissaris der Koaingia in de provincie Gelderland, E, M. A. ,van Schaeck Mathon, burgemeester van Nijmegen, Mr. A H. H. van BerckeJ, lid vaa de Eerste Kamer der Staten-Generaal, de afgevaardigde uit het district Nijmegen der Tweede Kamer, Jhr. Mr. O. van Nispen tot Sevenaer, E. T. J. H. Dobbelmaan, oud-lid van de Tweede Kamer en pud-voorzitter van de Kamer vaa Koophaadel, Jhr. Dommer van Poldersveldt, lid van Gedep. : Staten vaa Gelderlaad; de wethouders A B. A. 'iQuaok en E. Thijssen, P. E. H. M. Dobbelmaaa, 'lid der Provinciale Staten van Gelderland, en Mr. E. W. A Hütschler, rechtskundig adviseur vaa 'de Nijmeegsche Haadelsvereeniging.
Nog zija twee heeren uitgenoodigd om in het eere-comité zitting te nemen, doch van dezen was het aatwoord nog aiet ontvangen.
VOETBAL.
Te Zutphen woa Achilles 11 van dea Gelderschea Voetbalboad met 4—l van £. F. C, te Loehem.
Ie Loehem versloeg Exelsior met 1 tegea 0 Volharding, aldaar.
Voor den Gelderschea Voetbalbond won te Zutphen 1 met i tegen 1 vaa Be Quick U.
Te Enschede versloeg Feniks 1 feniks II met 10 tegen 1; Foonuaarfs I sloeg Voorwaarts II met 11 tegen 0- Deze wedstrnden werden gespeeld voor dea Twentschen Voetbalboad.
Xe Oldenzaal wou Bobw et Velocitas van Enschede met 5 tegen 1 vau O. F, C. van Oldenzaal. Ook deze wedstrijd werd gespeeld voor den T. V. B.
Pen voetbalwedstrijd tusschea Hermes II en Concordia rdia te bappemeer won Hermes met X tegea 0.
De wedstrijden om den zilveren wisselbeker van den Twentschen Voetbalbond zulien beginnen terstond na, het einde der competitie-wedstrijden van dien Bond.
Den 9 Pebr. zal de Heer Dijkxhoorn, scheidsrechter van den .Nederlaadschea Voetbalbond, ia «Coacordia» te Enschede een lezing houden over het voetbalspel en zijne spelregelen. Ueze lezing wordt gehouden op uitnoodiging der propaganda-commissie van dea 'X. V. B. Gok niet-leclen hebben vrijen toegang.
De productie van de Perlak Petroleum Maatschappij gedurende het geheele jaar 1906 heoft bedragen 230,68i1,120 ton met een gezamenliji-3 royalty van f 570,716.66. Voor 1905 bedroeden die cijfers 189,598,121 ton en f 173,995.31.
Binneni. Havens.
AmBteraam,aang. 14 Jan. üauss, st. Bremen Stukg., de Ruyterkuda vaa Es & van Ommeren jFloro, st. Hamburg Cacao en stkg., Ykade do Wed. Salm & Meijer 15 Jan. Gulistan, st. Rotterdam Ledig, Rietlanden Zuid-Amerika lijn Ymuiden, aang. 15 Jan. Odm, si. Christiania Vertr. 15 Jan. The.nis, st Rott. Willy, st. W.-Hartlepool Nieuwe Waterweg, aang. 15 Jan. Kentra, st, Bremen Lizzie, st. Burryport Vertr. 15 Jan. Cromer, st. Harwich D. IStedler, st. Antwerpen Rhenania, st. Londen Gelderland, st. Newcastie Überpr. Delbruck, st. d". Vorkmoor, st. Cardifi Flower of the Fall, Paul, Faversbam Vlissingen, aing. 15 Jan. Koningin Regentes, st. Queenbro' Vertr. 13 Jan. Duitschland, st. d°. Gep. n. Antwerpen Hermes, st, Sevilla (iotha, st. Gothonburg Serasia, st. Bilbao
Rijnvaart.
Lobith, gep. 14 Jao. na 2 uur Fiat Vol. 1, su Elisabeth 2, st. Jason, st. Verandering, st, Elberfeld, st. Zwerver, st. Ordonnans, st. ifefcma, st. Combinatie 2, st. Carotina Henri, st, Aeolus, Mohlberg, AJp.'m, Verschuren, Bertha, Boekhorst, Wilhelm, Veith, Allegonda Joh. den Buyzer, Noach, Zens, Mosella 2, Na) bach, C'ontenf, Nalbach, Rotterdam o, de Vries, alle n. Rotterdam 5 Gezusters, Nout, Leiden Maria, Hoogendoorn, Kleine Lint Zwerver, st. Alberdina, v. Roosmalen, Egan 4, st. Energie, st. Mercator, st. Gutjahr 4, st. Harri. Meesters, Ludwig, st. Feremi^unfl 32, Weiss, » 15, Timmerman alle n. Duitschland
Buiteni. Havens.
Veille Koche, vertr.
¦li Jan. Josepluna, st. Rotterdam St. Servan, aang. 12 Jan. Alwma, st. Itott. Caen, vertr. 13 Jan. Abermaid, st. Rott. Antwerpen, aang, 14 Jau. La Hesbaye, st. Newyoik Zuid-Holland, st. Sunderl. Gravesend, aang. 13 Jau. Tamba Maru, st, Yokohama Vertr. 18 Jan. Breconshire, st. Japan Derbyshire, st. Rangoon Syna, st. Calcutta .Dover, gep. 13 Jan. Amerika, st. Newyork n. Hamburg Southampton, aang. 13 Jan. St. Paul, st. Newyork Dartmouth, aang. 12 Jan. Sarstoon, st. Londen n. West-Indie heeft de reis voortgezet Scilly, gep. 14 Jan. Foxton Hall, st. Galveston n. Rotterdam Queenstown, aang. 12 Jan. Campania, st, Liverpool n. Newyorls heett de reis voortgezet Middlesbro*, aang. iSJan. Iberia, st. Aberdeen Huil, aang. 11 Jan. Acttf, st. Rotterdam 13 Jan. Rosebank, st. d°. Rijnstroom, st, d°. 14 Jan. Jlficar, st. d°. Grimsby, aang. 13 Jan. Marylebone, st. Rotterdam Hamburg, aang, 14 Jan. Remfeld, st. Rott. Vertr. 13 Jan. Karlsmhe, st. d°. Elve, st. _°. Santo Rita, st. Rosario Liberia, st. Japan Brunsbuttel, gep. 14 Jan Eddi, st. Stettin n Rott Christiania, aang. ia Jaa Premier, st. Amst •^ Stettin, vertr. 13 Jan. Etin, st Rotterdaa Dantzig, vertr. 12 Jan. Forluna, st. RoUerdan Memel, aang. I.' Jan. Maas.iad, st. Grimsb] Vertr. 12 Jan. Lloyd, st. Rotterdam Biga, vertr. 12 Jan. Gevalia, st. Rotterdam Unterweser 20, lichter, Amsterdan Adelaide, aang. lü Jaa Hagen, st. Rotterdam öiiangüae, aang. 11 Jan Oceaiuen, st, MarseUU p. 1. li Jan. Alcinous, st. Liverpool Hong Kong, aang. l4Jaa bydutz, st. Yokohama n. Amsterdan Vertr. 12 Doe Tjióodas, su Macassai Singapore, vertr. 12 Jan Andalusta, st. Hamburg Aden, aang. 13 Jan. Egypt, st. Londen n. Bombay Vertr. 13 Jan. Konig. st. (O.k. Afrika) RotU Suez, vertr. 14 Jan. 1 Bremen, st. (uremen) Australië Port-Said, aang. 31 Dcc, No. 44, stoomhopper, Schiedam 12/13 Jan. Lothian, st, Liverpool n. Shanghae 14 Jan. Gouverneur, st. Rotterdam n. O.k. Afrika. Mozambique, vert. lüJan. Prinzessm, st. Vlissingen jßeira, aang. 14 Jan. Praestdent, st. Rotterdam Dar-es-saiaam, vertr, 13 Jan. Feidmarschall, su (Rott.) Darban Oost-Jjonden, aang. 12 Jan. Kiel, su Rotterdam n. Australië en Java St.-Thomas, aang. 13 Jan, Sc. Thomas, st. Hamburg Vertr. 13 Jan. Croix, st. Hamburg Colon, aang. 11 Jan. Mecluenourg, st Hamburg Jamaica, vertr. 12 Jan. Tagus, st. Southamptol Tampico, vertr. 12 Jan, Furst bismarck, st. Hainb- Philadelphia, vertr. 12 Jan. Armenia, st. Hamburg Newyork, vertr. 13 Jaa Patricia, st. Hamburg Boston, aang. 13 Jan. Cymric, st. Liverpool Swakopmund, vertr. 13 Jan. Prinzregent, su (Durban) Antwerpen; Londen, aang. 13 Jau. Groningen, st. Harlingen Import., su Rott. Batavier VI, st. d°. Grebe, st. d°. Maasstroom, st Amst. 14 Jan. Tem, st. d°. Uitgekl. 14 Jan. Visseherij, Zwart, Wor kum Qravesend, aang. 13 Jan. Benlawers, su Antwerpen 14 Jan. Berwick Castle, st. d°. Nile, st, d*. Vertr. 13 Jan. Glenstrae, si. Yokohama Thameshaven, aang. 13 Jan. Sponailus, su Baiek PappaD Walmer, gep. 13 Jan. Leon Blum, Bessac, Curdiu n. Newcastie per sleepboot bcheldi Plymouth, (aang. 14 Jan. Kaiser Wütietm 11, su .Newyork n. Bremen heett de reis voortgezet Southampton, aang. 13 Jan. Blueher, st. Hamburg n. NewyorK heeit de reis voortgezet 14 Jau. Bittern, st. Rotterdam Wigttt, gep. 14 Jan. Barcelona, st. Poilad. n. Hamburg liiaard, gep. 14 Jan. Boscia, st. Rott. n. Phüad. Scilly, gep. 13 Jau. Zeeland, st. Antwerpen n, Newyork 14 Jan. Vork, sU Bremen n. d° Cardiff, aang. 13 Jan. Hoogezand 1, Wyidemau, Groniugei Swansea, aang. 13 Jan. City of Uresden, st. Dublin Jjiverpool, aang. 13 Jan. Bovic, st. Newyork Vertr. 12 Jan. Dotterel, st. Amsu pass. 14 d". Prawlepoint JDundee, aang, 14 Jan.' Amsterdam, st. Rott, Jjeith, aang. 13 Jan. Amulet, st. Rotterdam Mascotte, st. Amsterd. Talisman, at. Harlingen Biyth, aang. 13 Jan. Pernumbuco, st. Amsterd, öhieids, vertr. 11 Jan. Tabasco, su (Rotterdam! Baltimor» 12 Jan. lngerid, st. Bergen Sunderland, aang, 11 Jan, Noord-UoUand. et, Rott. Middlesbro' vertr. 12Jan. Lusitania, st. (Hamburg) Bari Huil, aang, 12 Jan. Ragland, st, Amsterdam iïoso, st. d°, 13 Jan. Prof. Buys, su d°. Airet st. d*. Min. 'Tak, st, Harlingen Hebbic, st. Rotterdam Vertr. 12 Jan. Kolptno, st. MarseilK Volturno, st, Parlermt 13 Jan. Consuelo, st. Newyork Suez, aang. 15 Jan. Harburg, st. Java n. Amst. Prawlepoint, gep. 15 Jan. Lord Downsnre, st. jNew-Orleans n. Rott.
STADSNIEUWS.
De Kamer van Koophandel en Fabrie-i kon to Amsterdam brengt ter kennis vau belanghebbenden, dat aaa het bureau der Kamer (tea ter inzage ligt een. van den consul dei Nederlanden tè Algiers ontvangen afschrift van het besluit van den President der Fransche Bfepubliek van 28 December jl., waarbij in het ta-, rief van do „Octroi de mer", die ia Algerië ge-i heven wordt, met ingang yan 1, Januari jl; eenige i XÜzigins is eebrachti