— 21 Februari. — De Gemeenteraad van Delft heeft be- Noten voorloopig niet terug te komen op het aan oen Minister van Oorlog gericht verzoek om beschikbaarstelling van een of meer lokalen in bet Prinsenhof, **n behoeve van de plaatsing van de Ethnologische verzameling der voormalige Indische Instelling, omdat de onkosten daarvan (/12,000) te hoog waren. Op voorstel van den Heer J. Nienhuis zal nu aan den Minister verzocht worden de goederen, welke nu nog in het Prinsenhof worden geborgen, onder *• brengen in de niet gebruikte Rijks-gebouwen te Delft. Voorts besloot de Raad het reglement voor de Hoogere Burgerschool en de verordening voor het Gymnasium onveranderd te doen drukken. Door den Heer N. Wildeboer was voorgesteld, «vorens daartoe over te gaan, het advies in te winnen *»» het College van Curatoren van het Gymnasium, *l»ook van de Oommissie van Toezicht op het Middelbaar Onderwijs. Ditbreidingsplan-Sohiedam. — Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, die hunne goedkeuring hebben onthouden aan 't door den Schieuamschen Gemeenteraad aangenomen uitbreidingsplan betreffende het Zuid-westelijk deel der gemeente (zie ons nummer van 5 Februari) hebben daarbij overwogen, dat een uitbreidingsplan, dat het belang een stelselmatige bebouwing niet in de uand werkt en tevens de belangen van grondeigenaren meer dan noodig schaadt, zonder dat de wil tot billijke schadeloosstelling blijkt, hunne goedkeuring niet kan verwerven.
Naar aanleiding van deze beslissing heeft thans töe Raad van Schiedam met op drie na algemeene stemmen besloten, in hooger beroep te komen bij H. M. de Koningin, en door eene deputatie uit den Raad dat beroep te doen toahohten.
_H et teohnionm aan het Nieuwe Kerk"°f te Groningen tal plaats maken voor eene zuivelfabriek, onder beheer van den Heer W.
De te Groningen gehouden pluimve'e•entoonstelling van de N. A. P. sluit met een tekort ¦**o ƒ 683.60. Aandeelhouders in het garantiefonds «ebben van de aandeelen „ad ƒ 5 een bedrag van / 4.82 te etorten. 1 °e naamlooie landbouw- en handelsl*Ueeniging »Langendijk en Omstreken» is als lid van den Nederlandschen Tuinbouw-Bond aangesloten bq de *Qroententeelt.» Het hoofdbestuur stelt eohter nu J 00*» op de aanstaande algemeene vergadering te ;"eeluiten, dat de Vereeniging zich met het oog op de vele handelsbelangen der akkerbouwers ook zal aansluiten bij de groep «Handelsbelangen.» j V-rvaliching van veevoeder. Uit Rheean ao—rijft man aas: j De verregaande vervalsohing vaa veevoeder in W Zuid-Oostelijk deel der provincie Utrecht en |*ok op verschille—de plaatsen der Veluwe hebben ;J* toe geleid, dat bet bestuur der landbouwafc.e_l___g besloot versohillende door handelaars geijverde artikelen te onderwerpen aaa een onder'¦°*k van het B__s-L_ndbouwproefstation te Wa- Emiiigen. I De uitslag van dit o_der_o__ is thans open£**r geworden en heeft eene groote verontwaardiging ander de verbruikers teweeggebracht. Vaa *** 22 ingezonden monsters waren niet minder daa " ven-vaJachfe. Het grootste bedrog werd geconstateerd bij bet "¦©Wneen gebruikelijke rrjstvoederrneel. Brj sommige haaltjes vaa 50 KG. was slechts 15 K.G. meed aanwezig, ca warea deze dus ruim «rieroaai te duur betaald Het is niet onwaar- J^^ijnlijk, dat de eerlijke baadelaars zich nu on* 6T voortdureiide controle zullen stellen vaa bo| 6t'genoe__d proefstation. .Sein groot euvel is echter, dat vele kleine boe**h afhangen van het crediet van den koopman, ?^1 in dea regel de levering van het veevoeder r*taald wordt waaneer het vette vee, en wel in de varkens, zijn afgeleverd. Kaa hierin het oprichten vaa boerenleenbanken of Raif"pfembaaken eene verbetering gebracht worden, "f?"* soa dit mede eea stap in de goede richting
L Db Kanarievereeniging iVoor Mekaar., ;* Groningen, heeft in het afgeloopen jaar gehad **o ontvangsten ƒ 432.06^, aan uitgaven ƒ 3.5.39>3 **t een batig saldo van f 56.66. "e tentoonstelling en de kanarie-wedstrijd leverden rjP ƒ 525.24.3 en vroeger ƒ 517.77^, zoodat hier een ¦aido was van ƒ7.47.
..Wilde ganzen. — In Drente ïs de laatste T^gen nog al jacht gemaakt op wilde ganzen. Door J*6 strenge vorst en de daarbij komende sneeuw *aren deoe trekvogels, die in den regel zeer schuw onder schot te krijgen. De ganzenjacht is een koude liefhebberij, maar het geld verf^t den arbeid De vogels brengen van f 1.10 «>*¦ f 1.25 op.
-H ari n g. — Te Enkhuizen is gisteren door visschers de eerste Zuiderzee-haring De vangst was nog gering; op hoogst 40 haringen per span; prijs lij. en i ceat per stuk.
Boter. — De gezamenlijke zuiverbonden uit de Provinciën Groningen en Drente hebben aan de verkillende vereenigingen voorgesteld, elke week een feeuringsdag te Assen te houden, waarvoor de aangev°erde boter eerst eene week gekelderd zon moeten
ï'armen. — Te Echt (Limburg) is in eene verandering .van pannenfabrikanten besloten, den prrjs pannen te verhoogen, in verband met de hooge 'oonen, den hoogeren prijs van het hout en de duurte *er steenkolen.
"Vijfde (laatste) Blad. BINNENLANDSCH NIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Kj de viering te Vlissingen zal ook aanwezig __gn de schout-bij-naoht, directeur en commandant der Marine te Hellevoetsluis.
"De Ruyter-Herdenking.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
."•Utedw.ten «allen velen vernemen, ***-uwi. _____ O, P. Wi____. c_____t»or na___*___j___
maceutisoh Laboratorium te Leiden, tegen het einde van den nu loopenden academischen cursus ontslag heeft gevraagd als hoogleeraar brj de wis- en natuurkundige faculteit, om zich vervolgens te Utrecht te vestigen, uithoofde van een minder drukken werkkriDg dan hier en om tevens in de gelegenheid te zijn zich meer in het bijzonder te kunnen wijden aan datgene wat de natuur in de omgeving van Utrecht met haar bosschen en heivlakten aanbiedt.
Dr. Wijsman werd tot hoogleeraar te Leiden in de artsenij bereidkunde en toxicologie (vergiftleer) benoemd bij Koninklijk besluit van 19 Januari 1891 en aanvaardde het ambt den 18den Maart van dat jaar. (L. DU.)
"SCHOOLNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Graaf Jules van Bylandt - In de «brieven uit Britsch-Indië« van den oud-Minister van "Koloniën Mr. W. K. Baron van Dedem, verschenen in De Gids van September/October 1895, beschrijft hij ook een grooten durbar, die 25 December 1894 te Lahore door den onderkoning werd gehouden. Daarin komt ook de volgende herinnering voor aan den in Zwitserland omgekomen Nederlandschen reiziger Graaf Jules van Bylandt: »In Lahore, waar op éénmaal duizenden voor den durbar verwacht werden, had men tal van kampen opgeslagen; één daarvan was bestemd voor de civiele ambtenaren, en het was in dat kamp dat een tent voor mij beschikbaar werd gesteld. Ik stelde dit te meer op prijs, omdat ik er door in de gelegenheid zou komen met verschillende ambtenaren kennis te maken en mij zoo eenigszins een oordeel over hun gehalte te vormen. Een verrassing voor mij was dat ik bovendien nog met een landgenoot en kennis in aanraking werd gebracht. In de tent naast mij logeerde namelijk Graaf Jules van Bylandt, een jeugdige Haagsche globetrotter, die ditmaal over den Pamir, gedeeltelijk te voet, gedeeltelijk te paard, in Indië was gekomen. Door zulke tochten staat hij bij de Engelschen hoog aangeschreven („he seems to have in him the energy of flve Englishmen", hoorde ik er een zeggen). In één woord; den naam van Dutchman heeft hij een goeden klank helpen geven...
Men schrijft ons uit Arnhem: Er bestaat bier levendige belangstelling omtrent de vraag hoe het gaan zal met de tram, wanneer met Januari 1909 de concessie met de Arnhemsch© ______naatschapprj is afgeloopen. De concessie voor den Rijksweg Arnhem (viaduct)—Velp vervalt eerst in 1929. De commissie uit dein Gemeenteraad voor de tramaangelegenbeden heeft thans haar rapport bij dea Raad ingediend. Daarin wordt allereerst nagegaan welke wijziging en aanvulling het tramnet zou moeten verkrijgen, in verband met de vraag of de hoofdverkeersader — namelijk de straat, die de stad van het Westen (Haven) naar het Oosten (Velperplein) doorsnijdt — geschikt is om daardoor eene tramlijn te leggen. Indien ja, dan zouden er verbindingslijnen moeten ontworpen worden naar de ceintuurlijn. Omtrent deze vraag is de commissie echter niet tot eenstemmigheid gekomen. De minderheid meende, dat de bedoelde hoofdstraat te nauw is, in verband met de veiligheid van het gewone verkeer; de-meerderheid daarentegen is van, oordeel, dat, als de tramlijn aan .éne zijde wordt aangelegd, er nog ruimte genoeg overblijft voor den grootsten verhuiswagen. Op de drie smalste punten laat de tram nog 2.55, 2,60 en 2.70 M. straat vrij. De commissie laat zich niet uit over het alof niet-wenschelijke van electrische tractie. Zrj wenscht eerst -te weten hoe de Raad denkt over de zooeven gemelde hoofdzaak. Wèl acht zij een 10-minutendienst aan te bevelen.
Aan het slot van haar rapport herinnert de commissie, dat er tusschen het einde der concessie en het begin der nieuwe exploitatie een geruime tijd _____ verloopen. Daarom geeft zij in overweging»als behulp in den overgangstijd een proef te nemen met stoom-omnibussen.
Onder de gemeente Angerloo is uit den IJsel opgehaald het in vergevorderden staat van ontbinding verkeerende lijk van een man. Bij onderzoek is het gebleken te zijn de 24-jarige G. 8., uit Westervoort, die den 19e_ Deoember 1906 bij het Lathumscbe veer in den IJsel is gevallen en verdronken.
"GEMENGD NIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Korting op pensioen. — Voor de Haagsche Rechtbank is gepleit over het pensioen van een oud-onderofficier, ten aanzien van '/e gedeelte waarvan aan den curator in diens faillissement door den Staat gedurende eenige jaren korting was verleend, overeenkomstig de wet van 1851, totdat de gefailleerde oud-onderofficier daartegen opkwam en den Staat dagvaardde tot betaling van dat »/„ van zijn pensioen gekorte, op grond dat, volgens de wet van 1851, in zqn geval geen korting aan ven curator mocht worden verleend, wijl die wet korting alleen toekent aan schuldeischers wegens woning, kleeding en verdere noodzakelijke levensbehoeften, en dat dergelijke crediteuren in dit faillissement niet waren De Staat riep in de eerste piaats den curator in vrijwaring op tot teruggaaf van datgene waartoe de Staat zou worden veroordeeld. Tegen de vordering zelve voerde de Staat aan, dat wèl korting mocht worden verleend, omdat onder de faillissementscrediteuren was de huisbaas van den gefailleerde en dus een schuld wegens woning.
De curator van den gefailleerde, voor wien optrad Mr. H. de Ranitz, verminderde daarop zijne vordering met bet bedrag der huurschuld, hetgeen de Staatbri monde van den landsadvocaat, Mr. W. Thorbeoke aanleiding gaf tot de stelling, dat daarmede dé grondslag tot des eischers vordering was veranderd Mr. De Ranitz achtte dit niet juist, meende dat de vordering alleen was verminderd ten aanzien van het gevorderde bedrag, maar onveranderd was gebleven ten opzicbte van haren grondslag: het reoht op het volle pensioen voor zoover daarop niet rechtens korting mocüt worden verleend. Ben andere vraag, de principieele, 'die partijen verdeeld hield, was deze: Of de Staat den curator korting mocht verleenen «ten behoeve van den boedel», zooals art. 22 het uitdrukt, of wel dat die korting alleen mocht strekken ten behoeve van de in de wet van 1851 geprivilegieerde schuldeischers, dw daa door bemiddeluuz vaa den cm—tor dm hma loegestane korting ontvangen. Waaruit dan zou volgen, dat de korting in dat geval voor niet meer dan het bedrag der huurschuld mocht geschieden.
Dit laatste was de opvatting van den eischer, welke bestreden werd door den Staat met het betoog, dat «ten behoeve van den boedel« K*eekent: ten behoeve van alie faillissements-schuldeisohers, die allen gelijk gerechtigd zijn voor zoover de wet hen niet preferent maakt, waarvan in casuniet de rede is.
In deze tussohen partijen aanhangige quaesties zal de Officier van Justitie, Mr. Modderman, den sen Maart a.s. zijne meening zeggen.
"RECHTZAKEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
De Raadszitting van gisteren begon met niet minder dan drie interpellaties. De belangrijkste daarvan was die van den Heer Tak, die B. en W. interpelieerde over de moeilijkheden welke de benoeming van een Directeur van Publieke Werken ondervindt, waaraan bij vastknoopte de vraag, of er, hetzij in de verordeningen, hetzij in den practischen gang der zaken, met het oog op die moeilijkheden verandering moest worden gebracht.
Het antwoord van den Burgemeester is geweest een uitvoerige uiteenzetting van de wijze waarop de zaken van P. W. behandeld worden. En zonder dat het gevolgde stelsel door hem onvoorwaardelijk werd goedgekeurd, bleek toch wel, dat, naar de meening van den Heer van Leeuwen, principieel niet veel daarin diende veranderd te worden. Althans hij waarschuwde er tegen dat te doen zonder den nieuwen titularis,als deze gevonden zal zijn, daarover geraadpleegd te hebben, 't Was eenigszins een verrassing den Burgemeester te hooren mededeelen dat de zaak dier benoeming al verder gevorderd is dan algemeen gedacht werd. Binnen niet te langen tijd, zoo zeide hij, hopen B. en W. een voordracht voor een nieuwe Directeur bij den Raad in te dienen.
't Bleek verder, dat da Heer Van Hasselt is heengegaan tengevolge van een reeks door hem ondervonden onaangenaamheden. In zijn afscheidswoord tot 't personeel heeft hij daarvan eenige laten doorschemeren. Voorop stond de klacht, dat goeddoordachte belangrijke voorstellen van de afdeeling P. W. soms door niet deskundige personen ingrijpend werden veranderd, zonder dat dezen de strekking van de aangebrachte wijzigingen en de schadelijke gevolgen daarvan vermochten in te zien.
De Burgemeester gaf toe, dat in technische voorstellen door niet-technici niet behoorde »gepeuterd < te worden, maar de eisch in de ingenieurswereld gesteld, dat het niet-deskundige college van B. en W. ten opzichte van technische zaken alleen een adviseerend en niet een besturend karakter zal hebben, gaat te ver, daar toch ten slotte B. en W. verantwoordelijk zijn voor de voordrachten die zij doen en derhalve de vaststelling van den vorm dier voordrachten ook aan hen moet worden overgelaten. Een grief waarop ook nog al nadruk wordt gelegd is, dat de hoofd-ambtenaren niet direot met het college van B. en W. in aanraking komen, maar te handelen hebben met den Wethouder als tusschenpersoon. De Burgemeester heeft duidelijk doen uitkomen dat 't eendwaalbegrip is, te meenen, dat de ambtenaren in de eerste plaats met hun Wethouder moeten hebben rekening te houden. Zij zijn verantwoordelijk voor het geheele college van B. en W., die een bepaalden Wethouder als hun gedelegeerde hebben aangewezen. Mocht dit ooit door een Wethouder anders worden opgevat, dan zou dit in hooge mate zijn af te keuren. In dat verband besprak de Burgemeester ook de grieven tegen het zoogenaamde «bureau» van een Wethouder, dat dient om dezen bij te staan in het onderzoek van de rapporten en de stukken welke inkomen. Zulk een bureau op zichzelf achtte hij nuttig, al mocht niet ontkend worden dat 't op verkeerde wijze werken kon, b.v. door de stukken te lang onder zich te houden, maar daartegen kan de voorzitter van het Dagelijksch bestuur wel maatregelen nemen, gelijk ten onzent geschiedt, waar die Voorzitter zich maandelijks uitreksels doet geven van de indicateurs der verschillende afdeeüngen, waaruit blijkt welke stukken nog in behandeling zijn. Ter sprake kwam ook de weinige samenwerking tusschen de verschillende hoofdambtenaren en de wenschelijkheid om deze hoofdambtenaren in den Raad te kunnen hooren.
Dit laatste gaf den Burgemeester aanleiding te verklaren, dat hij er niet tegen had de hoofdambtenaren meer naar voren te brengen, maar dan geve men bun ook bestuursbevoegdheid, want anders zouden de leden van het Dagelijksch bestuur wel eens de rol te vervullen krijgen van marionnetten, die bewogen worden door achter de schermen blijvende ambtenaren.
Wat verder thans vrij onomwonden werd uitgesproken, was, dat de directe oorzaak voor het heengaan van den Heer van Hasselt is geweest eene bejegening, hem aangedaan in de Commissie van Bijstand, toen daar het stutten van de Beurs ter sprake is komen. Tegen zijn advies in heeft de Cotnmisie besloten tot zwaarder stutten dan hem noodig scheen. (Reeds vóór deze Raadszitting was 't verluid, dat 't in deze vergadering niet bijzonder heusch was toegegaan.) Er waren eenige Raadsleden die meenden, dat de geheele quaestie van het Directeurschap was opgeblazen door buitenstaande ingenieurs, die de wijze van heengaan van twee collega's handig zouden hebben aangegrepen om, ais candidaten voor de betrekking, hun eischen te kunnen stellen. Zooals men ziet, tot een bepaalde conclusie is 't door deze interpellatie niet gekomen. De interpellant verklaarde zich niet zoo bijster voldaan door het gehoorde; hij nam echter nota van de door hem uitgelokte verklaring van den Directeur van P. W. — de Heer Serrurier heeft uit eigen beweging geen deelgenomen aan het debat — dat ook hij, de Heer Serrurier, 't eens is metden Burgemeester, dat een Wethouder zich niet heeft te beschouwen als het eigenlijke hoofd van den dienst welken hij beheert en dat hij persoonlijk dat ook nooit gedaan heeft. De tweede interpellatie was van den Heer Vliegen, die er tegen opkwam dat de Directeur van de Tram in een circulaire aan de conducteurs, waarin voorschriften zijn gegeven omtrent het verantwoorden der gelden van verkochte tramboekjes, het niet opvolgen van die voorschriften had _e__ali_,_ee_d ala iets dat aaa. «diefstal, deed denken. De Wethouder gaf toa dat 't beter ware geweest te spreken van »veii duistering«. Overigens verdedigde hij de voor. schriften zelf, als ook in het belang van he. personeel gemaakt.
De Heer Loopuit, die, in de derde interpellatie, gewezen had op de gevaarlijkheid van ons tegenwoordig menggas, kreeg van den Wethouder tot bescheid, dat het verschaffen van menggas noodig is om te voorzien in de behoefte, zoolang de in aanbouw zijnde derde fabriek nog niefc medewerkt aan de productie. B. en W. zoeken naar een middel om de reukbaarheid van het menggas te vermeerderen. Het gebruikelijk, parfumeermiddel heeft een al te onaangenamen reuk.
Ten slotte is het voorstel-Simons om over te gaan tot verlaging van den telephoonprijs tot f 75, met latere opklimming van het tarief, naar gelang bet einde der van het Rijk ontvangen concessie nadert, met slechts één stem voor (die van den Voorsteller) verworpen. De Heer Kamerlingh Onnes wees brj het behandelen van deze zaak op het gebrek aan publieke telephoonstations in onze stad.
"STADSNIEUWS. GEMEENTERAAD.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Kon. Vereen. »H_t Nkd__i_.ndsch Toonielj, Vrijdag 22 Febr. (8 u.) De Graaf de Charolais, Drama van Richard Beer-Hoffmann. Zaterdag 23 Eebr. (8 u.) Bof gunst, Blijspel van Thüo von Trotha. Zondag 24 Febr. (8 u.) Dokter Klaut, Blijspel van A. I'Arronge. Maandag 25 Febr. (8 u.) He Abonnementsvoorst., le serie, groene kaarten. Vrijkaarten niet geldig: Atie't Huwelijk, Tooneeispel door Mevr. J. &. Simons—Mees, Faut. de balcon, Stalles en Front-Boyenloge ƒ 2.60, Ziij-Boven- en Front-Benedenloge f 2, Zij-Benedanl. f I.lb, Parq. (3 rrjen) ƒ1.60, Part. ƒl, Gaand .loge fl, le Amph. ƒ0.76, le Gaand, ƒ0.60, 2e Amph. ƒ0.60, 2e Gaand, ƒ0.30.
"Tooneelvoorstellingen, Concerten enz. Stadsschouwburg (Leidscheplein.)". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Dir. Is., L. en Jos. v. Lier. Vrijdag 22 Febr. (8 n.) Uriel da Costa. Stalles en Balcon ƒ 1.60 (Avant-scène 60 et. hooger), Frontloge ƒ 1.26, Zijloge ƒl. Part. ƒ 0.76. Gal.loge ƒ 0.60, Gal. ƒ 0.35. Zaterdag 23 Febr. (8 u.) Zaza.
"Grand-Thèatre (Amstelstraat).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Volksvlijt. Itawaanscuk Opeba, Dir. M. de Hondt. Vrijdag 22 Febr. (8 u.) La boliême, van Puocini. Zaterdag _3 Febr. (_ u.) Cavalkria Rasticana, vaa Monleone, onder leiding v/d Componist; X Pagliacci, van Leoncavallo. Loge ƒ3.60, Stallee ƒ2.50, Parq. ƒ2, Part. en Frontbalc. ƒ 1.50, Middenbalc ƒ 1.26, Zijbalo. ƒl, Amph. ƒ 0.76, G_L ƒ 0.60. Tot 24 Febr. dagel. (10—5 en 8—10.30) Tentoonstelling van Automobielen, Rijwielen en Motorbooten. ƒ 0.60.
"Paleis voor Volksvlijt.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
(Plantage). Nedbbl. Tooneelvbsbbm. Vrijdag 22 Febr. (8 0... Ohetto, van Herrn. Hegermans. Stalles en Frontloge ƒ 'J., Parq. ƒ 1.60, Zijloge ƒ 1.25, Part. ƒ 1, Frontbaloon fU.Tè, ZijbaJc .0.60. Amph. ƒ0.40, Gal. ƒ0.30. Zondag 24 Febr. (2 u.) Populaire Afsoheids-Matinee • door het «Böüinische Streiohquartett» (Karel Hoffmann, Joeef öuk, Georg Herold, Prof. Hanus Wihan), met medewerking van Paul Weingarten, pianist uit Weenen. ƒ2, ƒ1.60, ƒ1.25, ƒl, ƒ0.75, ƒ0.60, ƒ0.40, . ƒ0.30. ¦¦.-."' Schouwburg Frascati (Plantage Midden].) Vrijdag 22 Febr. (8 u.) De Man «in Eva, Blijspel, Stalles f 1, Part. ƒ0.60. Gal. ƒ0.40. Diploma's en Vrij biljetten niet geldig. Vrijdags rooken verboden. Rem brand t-'i'hea ter (Rembrandtplein). Vrijdag 22 Febr. (8 u.) Gast voorstelling vaa Emil Sorani: Der Zigeunerbaron, van Joh. Strauss. Middenlage ƒ 2.60, Zijloge en Stalles ƒ2, Faut. achter de Loge en Parq. ƒ1.30. Part. ƒ 0.80, Frontbaloon ƒ0.60, Zijbalo. ƒ0.60, Middengal. ƒ 0.35, Zijgal. ƒo___ Vrijdags rooken verboden. Zie voorts onder Advertentiën bh. 18. Schouwburg Stoel & Spree (Plantage Fr. Laas). Zaterdag 23 Febr. (8 u.) Meer dan Konistgim I (Napoleon I en Josephine), Drama vaa Emile Bergerat, Faut. ƒl, Stalles en Middenbalc. ƒ 0.75, Zijbalo. o^lo, Parq. f 0.40.
"Hollandsche Schouwburg (Plantage).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
(Singel). Vrijdag 22 Pebr. (8 u.) 4e Kamermuziek-Soirée door Martin Wolters, met medewerking van J. W. Kersbergen, piano, en de dames Betsy van Greuningen, sopraan, en Betsy van Praag, piano, en den Heer W. Dnlsma, violoncel. ƒ 1.50. «De Nieuwe Muziekhandel», Leidschestraat 15.
"Odeon (Singel).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
(Binnen-Amstel). Dagel. (8 u.) Voorstelling specialiteiten-Theater, Dir. Frits van Haarlem. Middenioge ƒ2, Zijloge ƒ1.50, Stalles ƒ 1.25, Klapstoelena/d Loge ƒl, Part. eoPart.- Klapstoelen ƒ0.75, 'Ze Hang ƒO.OO, 3e Rang ƒ0,25. Zie voorts onder Advertentiën blz. 18. Variété flora (Amstelstraat). Dagel. (8 u.J Speoialiteiteu. Verschillende prijwo. Nederl. Panopticum (Amstelstraat). Vaa 's morg. 10 tot 'sav. 10 uur ƒ 0.60. in het Café-Restaurant (8 u.) Concert. VerplicW ƒ 0.10. Zondags ƒ0.20.
"Circus Carré (Binnen-Amstel).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Jertualem en Golgotha. f 0.50. JKunstzaal Panorama. Tentoonst, van werken van J. H. Werjna. f 0.25.
"Panorama (Plantage)". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015
Amsterdam. Slotnoteéring. New-York. 16 F br. 18F br. 19Fbr. 20Fbr. Katoen Februari 9.15 9.11 9.03 9.04 Maart 9.23 9.18 9.10 9.12 Aprü 9.31 9.26 9.17. 9,20 Mei 9.40 9.36 9.27 930 Juni 9.46 9.43 9.35 9.37 Juh 9.51 9.47 9.40 942 Augustus 9.a0 9.47 9.40 94_ September 9.51 9.53 9.49 948 October 9.78 9.77 9.77 9.7. November Tarwe E'ebruari —_ __ ' Maart —_ -, . ___ April ____ !___ !___ !_!_ !___ Juli __i^ 85_ 84^ g4W Augustus _._ t September 84% 83*. 83^ Mals Februari __2 ___ ___ Mei 64— 54— 68& 54^ Juli 633^ 63M 63% E&% September Chioago. Tarwe E'ebruari —— —— ——. Mei 77_. 783* Ï7— 77W Juli 77 __ ïB>4 WH 78— „ . September 77% 78- 77_. 77*/ Mals Februari 44— 44— 43j£ 44— Mei 47— 47— 46& 47— Jali 46 46* 48 V 46% September 4_j_; 47- 46-x 4.2 .
"Handelsberichten van Grebe & Co.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/02/22 00:00:00, p. 15. Geraadpleegd op Delpher op 21-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164210:mpeg21:p015