Behalve met de gebeurtenissen in Marokko Qoudt de pers zioh op het oogenblik in hoofdzaak bezig met de twee üiiüuoetingen, die Keizer Wilhelm in de komende veer; ien dagen zal houden: de eene te Swinemünde met Tsaar Nikolaas, de andere te Wilhelmshöhe met zijn oom Koning Edward. Wat is de beteekenis dier bijeenkomsten? Wat zal haar gevolg zijn voor de Duitsche en voor de wereldpolitiek? Dat vragen de couranten zich af.
Zooals het meer gaat bij samenkomsten van vorsten, wordt tegen het tijdstip der bijeenkomst wereldkundig gemaakt, dat het bezoek geen de minste politieke beteekenis heeft, dat het niets is dan een vriendschaps""dsite die de personen bij elkaar brengen, niet de vorsten. Ook thans is een dergelijk gerucht weer verspreid geweest betreffende beide ontmoetingen van den Duitsehen Keizer. Maar zoo gemakkelijk laat het publiek zich niet om den tuin leiden: wanneer do monarchen van Rusland en Duitsehland elkander eens de hand willen drukken, dan zou de tegenwoordigheid der leiders hunner buitenlandsche politiek, van de Ministers Bülow en Iswolsky, vrijwel overbodig zijn I En dat -Koning Edward op zijn jaarlijksche reis door -Duitsehland, te Wilhelmhöhe afstapt, daarachter is noodzakelijk meer gelegen dan de liefde van oom tot neef!
Zoo is ieder er dan van overtuigd, dat beide gebeurtenissen van overwegend politiek belang zijn; maar welk is dat belang? Wat de samenkomst te Swinemünde betreft, lag de veronder- Btelling Voor de hand dat de bedoeling was een verkoeling tusschen de bondgenooten Frankrijk 6U Rusland, eon toenadering tusschen dat Rijk eQ Duitsehland tot stand te brengen. Keizer Vilhelm zou volgens die opvatting, bevreesd voor Duitschland's steeds groeiend isolement, tet voorbeeld van zijn diplomatisch aangelegen Engelschen oom hebben willen volgen, «a het plan hebben opgevat door een vorstenfiamenkomst de banden tusschen de verbonden staten te verzwakken. Maar do officieuze Norddeutsche Allgemeine Zeitung komt vertellen, in bedekte termen, dat men daarvoor met bevreesd behoeft te zijn: behoeft dccc bijeenkomt der monarchen met argwaan Jof wantrouwen te beschouwen; bepaalde politieke bedoelingen zijn niet de reden ¦ïer samenkomst; in Duitsehland verheugt men zich slechts over deze betuiging van de hartelijke betrekkingen tusschen beide vorstenhuizen".
Wat nn de andere samenkomst betreft, die *e Wühelmshöhe, wanneer wij sommige sterntoen in de pers mogen gelooven, dan heeft •Hen alle reden zich daarover uitermate te Verheugen; dan zou de bedoeling zijn Duitsehland te brengen binnen den kring van ffffenten*©*__'', die Engeland reeds gesloten heeft. Inderdaad, zulk een „entente* tusschen Engeland en duitsehland 2ou voor den wereldvrede de beßte Waarborg zijn. Engeland heeft innig vriendschappelijke betrekkingen met Frankrijk, Spanje, Japan, Portugal, het gevoelt zich zeer Verknocht aan Italië, met Rusland wordt de leerhouding dagelijks beter, en Amerika tracht tet zoo veel mogelijk tot vriend te houden. Voeg hier nu Duitsehland bij, dan is de Sansche wereld vrijwel verbonden in een Srooten Vredesbond, en dan is er nooit een vorst op aarde geweest dan Edward 'II van Eageland! Vroeger beweerden wel is waar booze tongen dat al die vriendelijkheden alleen maar werden verkocht, om Duitsch*and te isoleeren, en het had er dikwijls allen schijn van alsof dat werkelijk het geval was. •£Q echter Koning Edward eerst den Duitsehen Keizer, en vervolgens die van Oostenrijk Baat bezoeken, Bchijnt het niet zoo onroo- Sslijk, dat zijn bedoeling inderdaad geen audere is dan de verhouding van Engeland °ok tot deze twee staten te verbeteren.
Over de Marokkaansche aangelegenheden willen wij voor heden in hoofdzaalonzen Parijschen correspondent (elders in dit olad) aan het woord laten. Veel nieuws is er jouwens niet te vertellen en het voornaamste viüdt men onder onze telegrammen. Het bericht dat de Marokkanen de Staatsbank te Tanger hadden geplunderd, is gelukkig onjuist gebleken; het zou waarlijk jammer geweest zijn wanneer die jonge in¦-telling. bij de Akte van Algesiras ontworpen en na veel moeite nu eeni?e maanden geleden opgericht, do prooi der Mooren geworden was. .Te Casablanca echter ziet het er heel leelijk tllt: de oproerlingen onder Moolai Ataming Zlïa de baas in de stad, hebben den gouverkeur afgezet en een nieuwen aangewezen; £ele Europeanen hebben de wijk genomen o'Qnen de consulaten, maar ook deze sohij.tleu niet geheel veilig te zijn. ïumiddels is het leger ouder Boechta Ben agdadi opgetrokken tegen den stam der en heeft eenige dorpen verbrand, ccil>ge menschen gedood en hun hoofden Tetuan gezonden. , Het bericht, dat wij gisteren gaven omtrent *-**_. weinig bevrediizenden uitslag der schietoefeningen van de Fransche Marine, wordt in de Matin bevestigd door niemand minder dan den bevelvoerder over het eskader, Admiraal Touchard, zelf. Deze begint echter met te zeggen dat de schepen in uitnemenden staat bleken te zijn en de manschappen hun plicht schitterend vervulden. Wat de laatsten betreft merkte hij met voldoening op dat de oproerige beweging, die een tijd geleden onder de matrozen merkbaar was, door de verstandige maatregelen van den Minister van Marine bezworen schijnt te zijn. Dat de schietoefeningen zoo slecht gingen, is volgens den Admiraal niet zoo onrustbarend als het schijnt, omdat de projectielen die gebruikt werden oud waren; doch hij geeft toe dat, wanneer zij met meliniot gevuld waren geweest er groote ongelukken zouden geschied zijn. Er is bij deze oefeningen een proef genomen met een nieuw stelsel bij het manoeuvreeren: er wordt, niet, zooals Vroeger gebeurde, van het admiraalschip af geseind, maar de bevelhebbers der andere schepen moeten van zelf de bewegingen van het admiraalschip volgen. De uitslag van de proef was ten deele gunstig, ten deele ongunstig.
Ferroul, Marcelin en Albert en de vijf andere in hechtenis genomen leden van het wijnbouw-comité van Argoliers zijn gisteren in vrijheid gesteld. Ongeveer honderd menschen waren bij hun ontslag uit de gevangenis tegenwoordig, en op het „Schouwburgplein", waarheen zij zich begaven, werden zij door 400 personen toegejuicht. Ferroul heeft geweigerd een oandidatuur voor den generalen raad in het 3e kanton van Montpellier te aanvaarden, omdat, hij alleen zijn eigen kanton wil vertegenwoordigen. Hij verklaarde, niet te willen dat zijn candidatuur een politieke candidatuur zal zijn. Een onzer „Laatste Berichten" van gisteren was eenigszins onjuist overgebracht. De anticlericale betooging naar aanleiding der kloosterschandalen heeft te Spezia plaats gehad. Het was ten tweeden male dat de verontwaardigde bevolking aldaar een aanval op een kerk pleegde. Thans moeston de troepen tusschenbeide komen; er werd eerst met los kruit geschoten, maar toen dat niet baatte, werd van de revolvers gebruik gemaakt, waardoor een betooger werd gedood en verscheidene gewond. Er wordt beweerd, dat Minister Giolotti een wetsvoorstel zal indienen tegen het onderwijs door geestelijken. De prefect van Savona heeft, na een onderzoek, dè sluiting gelast van de instituten voor jongens en meisjes te Varrazze. De bladen te Rome waarschuwen de partijen, de politiek niet te mengen in een quaestie, waarin katholieken zoowel als anticlericalen evenveel belang er bij hebben dat de schuldigen worden gestraft. De te Triënt verschijnende Irredentistisohe bladen beweren, dat bij het gevecht van Italianen en Duitschers niet de eersten, doch de laatsten met revolvers gewapend waren. De Duitschers zouden daarmee gedreigd hebben, een hunner zelfs van uit den trein hebben geschoten. De Duitsche bladen spreken dat echter ten stelligste tegen. De Norddeutsche Allgemeine Zeitung komt mededeelen, dat de Oostenrijksche Regeering aan den Duitsehen gezant te Weenen haar leedwezen over het gebeurde heeft betuigd en heeft medegedeeld dat een gerechtelijk onderzoek ingesteld is.
Een lezer maakt er ons op opmerkzaam, dat in ons bericht over de Irredentlstische beweging, waarvan eertijds Garibaldi het hoofd was, een afkeuring van het denkbeeld dat aan die beweging ten grondslag ligt, te lozen zou zijn. Wij haasten ons te betuigen dat dit geenszins onze bedoeling is geweest, dat wij alleen onze afkeuring hebben uitgesproken over de uitspattingen waartoe zij thans aanleiding gaf.
De Kölnische Zeitung maakt met grooto instemming gewag van Bülow's besluit om beleedigingen tegen zijn persoon onvervolgd te laten, en het blad meent, dat vele lagere beambten het voorbeeld van den Kanselier, trouwens door den Keizer zelf het eerst gegeven, behooren na te volgen. Tot dusver, meent het, hadden de Duitsche ambtenaren al te zeer de gewoonte om de kritiek op hun doen en laten üiet op te vatten als een poging om misstanden tegen te gaan en haar daarom welwillend op te nemen: zij stelden bij iedere, in hunne oogen te ver gaande, afkeuring hunner daden een strafvervolging in, een kortzichtige wijze van handelen!
Dernburg, de Duitsche Minister van Koloniën, is te Tanga, in Duitsch Zuid-Oost Afrika, aangekomen. Van Aden af had hij veel storm gehad, maar toch was alles wei aan boord. De Gouverneur der Kolonie heette den Minister welkom.
Tijdens een huiszoeking door de politie te Sewastopol ontplofte een bom met schrikwekkende kracht. Eon politie-officier en twee agenten werden gedood, een andere agent gewond, evenals de eigenaar van het huis.
Weldra zal bij Cowes door Koning Edward de vloots c h o u w plaats hebben van de Engelsche kustyloot. Een Zweedseh smaldeel, bestaande uit één slagschip en drie kruisers, zal daaraan deelnemen eu is thans te PortS* mouth aangekomen*
Volgens een telegram uit Saloniki heeft een bende Bulgaren van 30 man den Engelschen overste Elliot op den weg van Geredsjik naar Newrokop aangevallen en hem aan de beenen verwond. Omtrent de onlusten te Seoel lezen wij nader, dat de opwinding onder de Koreaansche troepen ontstond op het vernemen van het bericht, dat de commandant van een der bataljons zich van het leven had beroofd, uit verdriet over de afdanking der troepen. De Koreanen vielen toen eenige Japansche officieren aan, die hun niet den baas konden worden daar zij slechts weinig Japansche soldaten bij zich hadden. Het regiment marcheerde toen naar de stad en er ontspon zich een geregeld gevecht met het bekende gevolg: de verwonding van 60 Koreanen en 40 Japanners. Ongeveer 100 gewapende Koreanen ontkwamen en verdeelden zich in kleine troepjes. De berichten omtrent den toestand van Edmond LRo stand blij vet. gunstig. Zijn vrouw seinde uit Cambo aan vrienden te Parijs, dat zijn heratol met reuzensclrredon vooruitgaat. üit La Grave wordt weder een ongeluk in de Alpen bericht. Twee toeristen uit Bern hebben in. de Daupbiné-Alpen eea val gedaan, waardoor de eea gedood en __e ander ernstig gewond is. In een krankzinnigtengI©-t'ich't', htet Marshals-a-gwsticht, te Tittsburg, heeft een groote brand gewoed, waardoor al de gebouwen onbe woon baar werden. D© verpleegden wordon allen behouden er uit gebracht, maar zij zijn zeer onhandelbaar en geven hunnen oppassers veel last en moeite. Daar zijn er elfhonderd in den tuin van het gesticht bijeen. Zij kunnen niet zoo spoedig elders onder dak gebracht worden en vele gevaarlijke krankzinnigen worden lastig, zoodat mon hen slechts met geweld in bedwang kan houdan. Ongeveer 20 zijn ontsnapt en de bewoners van den omtrek verkeeren' in grooten angst, dat or nog meer zullen ontvluchten en allerlei 'onheil stichten zullen. Do autorit.iten nemen maatregelen, om de krankzinnigen naar gevangenissen en andere gebouwen te doen overbrengen, In een dorp van Kentucky (Ver. Staten) werd een aantal mannen, die aan 't bierdrinken waren geweest, plotseling ongesteld. Zij leden hevige inwendige pijnen. Vier stierven na een hevigen doodstrijd en tweo anderen liggen zaer bedenkelijk. Men vermoedde terstond dat hefc biea: vergiftigd waa geweest. Het vat wea-d onderzocht ett men vond een groote vergiftige slang, die daar binnen was geglipt en er, door het bier bedwelmd,. verdronken was.
Het Handelsblad van Antwerpen döcit nr_-_: Het jplan bestaat om van Zeebrugge een stad te maken, een stad van 60,000_inwoners. Het 'Staatsblad heeft het medegedeeld. De straten zijn recht getrokken ala in Amerika. Men zou twee kerken bouwen, eene spoorhalla van 300 hectaren, een kurzaal, een gasthuis, scholen, een schouwburg. Allengskens rijst del stad uit den grond. Eene dubbel© stad: een badstad en een handelsstad. De eerste langs de kust. Er zijn reeds villa's uit den grond gerezen. Andere zullen volg*c-n. De Brugsche Bank hoeft reeds eon bij huis gebouwd. Do Staat laat een gebouw van 100 meter lengte oprichten voor post-, tolegraaJ:-, zee- en toldienst, enz. De stad zal doorsneden worden üoor eene laan van 30 meter breed, toegang gevend tot de eleotrieke ti-jun van Heyst naar Blankenberg. Langs het kanaal van Brugge, bij do haven, bestaan reeds niouwo fabrieken. Tot zoover het Handelsblad; wij herinnaren er aan, hoe onlangs in een brief uit Schovovingon aan ons blad werd gewonen op den grooten ijver door de Belgen getoond, bij het tot bloei brengen hunner badplaats-on.
Dö advocaat, dien dfe Amerika•*TMchte' millïonliair ïhaw tlians tot zijn verdediger gekozen hoeft bij do nieuwe behandeling van zijn proces (wegens doodschieten van den axchitect Stanford White), vraagt als honorarium dei kleinigheid yan 25,000 dollars of f 62,500.
(Zie verder Laatste Berichten jStfitenland).