Onze Londensche correspondent schrijft ons
Terwijl bijna heel Engeland vacantie neemt, %erkt het Parlement harder dan ooit. De koortsachtige haast, waarmede de liberalen wetten trachten te maken, zou kunnen verbazen als men niet wist, dat zij het ijzer moeten smeden nu het heet is en in een paar jaren moeten doen, waarvoor de tegenpartij ruimte .van tijd en gelegenheid heeft gehad. De tegenpartij, dat is de oppositie in het Lagerhuis, gesteund door het erfelijke Hoogerhuis; de Regeering is de tegenwoordige liberale meerderheid, waarvan men onzeker is hoelang zij het nog zal houden: Er wordt thans tusschen aristocratie en democratie een strijd gestreden, waarvan het publiek zich nauwelijks rekenschap geeft. j)e overmacht van het Hoogerhuis ie ondermijnen door directe middelen is eene onderneming, die onder de tegenwoordige omstandigheden buitengewone moeilijkheden oplevert, vooral doordat liet Hoogerhuis zelve aan eventueele hervormingsplannen zijn zegel moet hechten. Wat men nu ziet is eene krachtige poging om de macht van het Hoogerhuis te breken door indirecte middelen, door het aan te vallen in zijn grootste belang: het landbezit. Een reeks van landwetten is door de Regeering aanhangig gemaakt en eerst laat in de zitting in behandeling genomen, zoozeer telfs, dat de twijfel of het haar daarmede ernst was reeds uiting vond in de pers. Een vermoeid en naar vacantie verlangend Huis heeft zo behandeld en thans zijn de Lords er mede bezig. Wat zij er van maken zuilen, jtal de volgende week leeren. Eea maatregel om kleia-landbezit in Schotland aan te moedigen hebben ze na den heftige discussie aangehouden, totdat een dergelijke maatregel voor Engeland behandeld zou zijn. brj zag men Lord Rosebery, een politiek geestverwant van de E ", optreden als aanvaller der j^egeering, zijn schoonzoon, Lord Crewe, als woordvoerder namens de Regeering; Lord Lansdowne, ais hoofd der oppositie, en diens broeder, Lord Fitzmaurice, als lid der Regeering De twijfel of bevordering van het klein-landbezit wel kan helpen om de bevolking op het land te houden en of de Regeering dat resultaat er van verwachtte, was even verspreid als de overtuiging dat die wetsontwerpen niet zoozeer bedoeld waren als nuttig werk als wel als politieke maat-
regelen. Ai verkrijgt de Regeering niet alles wal zij beoogde,* zij zal in elk geval een rijken oogst inhalen.'Het wetsontwerp betreffende het klein-landbezit in Engeland schijnt veilig, een deel van het Schotsche ontwerp kan ook nog terecht komen, een betreffende de schatting der belastbare waarde van onbebouwde eigendommen zal misschien nog genade vinden, een tot. herstel in hun bezit van vroeger uitgezette lersche pachters is reeds doorgelaten. Er is nog zeer veel te doen en het zal wellicht onmogelijk blijken alles af te werken vóór 24 Augustus, den dag waarop men zon uiteengaan! Maar geen Parlement werkt zoo hard als een Parlement dat naar huis wil en glijdt zoo gemakkelijk over moeilijke punten heen. Is het wellicht daarom, dat de Regeering zooveel en zulke belangrijke zaken voor de laatste weken der zittingheeft achtergehouden ?
De Antwerpsche stakers hebben voorstellen aan de patroons gedaan; ziehier hoe dezen dat hebben beantwoord, zooals het Eandelsbl. v. Antwerpen het vermeldt: „De bom is tegen het bersten aau! Meer dan waarschijnlijk zal morsen de gewone doenwijze aan de haven geheel zijn omvergeworpen of gestremd. De „Fédération Maritime/' vergaderde dadelijk na de ontvangst van het antwoord der werklieden. Deze vergadering duurde van 11 tot 1 uur. Ziehier wat er besloten is : De „Fédération Maritime" verwerpt krachtdadig het voorstel der werklieden en wil er niet eens over in bespreking gaan. Zij houdt aan hare voorstellen en stuurt een ultimatum aan do dokwerkers. De „Fódération Maritime" geeft aan de stakende dokwerkers tijd tot dezen namiddag 4 ure, uiterlijk, om zich aan de voorwaarden der patroons te onderwerpen. Indien op het bepaalde uur geen voldoende antwoord is ingekomen, zal de „Fédération Maritime'1' tot de maatregelen overgaan, in de algemeene vergadering overeengekomen." Met die maatregelen wordt de uitsluiting bedoeld. Daarna heeft de Fédération een bekendmaking aangeplakt, waarbij den stakers een tarief wordt voorgesteld. In de afdeelingen van het socialistencongres te Stuttgart wordt de quaestie van het anti-militarisme ter sprake gebracht. Bebel heeft een resolutie voorgesteld, waarin het bekende standpunt der socialisten tegenover dit vraagstuk wordt uiteengezet: de oorlog is het gevolg van het kapitalistische stelsel; de arbeidersklasse heeft het meest van den oorlog te lijden; de sociaal-democratie moet dus met alle krachten eiken oorlog bestrijden, te velde trekken tegen alle voorstellen tot bewapening, geen cent daarvoor toestaan. Treedt een oorlog toch in, dan, zoo wil Bebel's resolutie, moeten de sociaal democraten werken voor zijne spoedige beëindiging.
De meerderheid der Fransche sectie heeft een motie voorgesteld, waarin de noodzakelijkheid wordt betoogd, ook voor de arbeiders, een land te verdedigen wanneer het wordt aangevallen; de „bourgeoisie" moet militair ontwapend worden.
Hervó en de zijnen eischen in geval van oorlog weigering om te schieten.
Tittoni, de Italiaansche Minister van Buitenlandsche Zaken, is op weg naar zijn Oostenrijkseken collega Aehrenthal. Hij is van Üesio vertrokken en zou morgen op den Semrnering aankomen.
De anti-clericale beweging in sommige Italiaansche steden neemt nog maar geen einde. Terwijl onlangs kardinaal Merry del Val op _ straat aangevallen werd, is nu Mgr. Gaaparri, de secretaris der congregatie voor geestelijke zaken, een der gewichtigste politieke personen na Merry del Val, op straat grovelijk beleedigd door een jong werkman, toen hij te Castel-Gandolfo een bezoek aan kardinaal Merry del Val ging brengen. Men vreest te doen te hebben met een vast plan, op touw gezet door anü-elericalen.
Volgens een bericht uit Batoem is er een bom geworpen . naar den prefect van politie Ozurgoti, die gewond werd. Twee vrouwen, dio in de nabijheid waren, werden gedood.
Op het verzoekschrift, dat de Bond van Echt Kussische Mannen aan den Tsaar heeft overgereikt on waarin wordt aangedrongen op de uitsluiting van alle Jolen vaide Doema, om een „echt Russische Doema* te verkrijgen, heeft de Tsaar eigenhandig de woorden geplaatst: „Met cenoeeen gelezen". Het schijnt dat het onderhoud van Koning Edward en Keizer Frans Jozef te (schl, waarbij, zooals bekend, Koning Edward aangedrongen heeft op snellere hervorming der justitie in Macedonië, ecu krachtdadiger optreden van den Sultan tengevolge heeft gehad. Hij heeft een irade uitgevaardigd, dat alle diegenen, dio sedert 9 Augustus veroordeeld zijn, binnen 24 uur terechtgesteld moeten worden. Daarenboven gelast hij in een tweede irade de instelling van vele kantongerechten. Het schijnt dat hij door deze maatregelen wil voorkomen, dat de mogendheden de justitie in Macedonië onder haar toezicht nemen. Alle burgerlijke ambtenaren in Macedonië hebben een verhooging van salaris gekregen, zoo ook de gendarmerie en de politie. De officieren en soldaten echter zijn niet in de algemeene verhooging betrokken, en men vreest, dat dit de Regeering in moeilijkheden zal brengen.
Er wordt beweerd, dat de Engelsche en Russische gezanten te Constantinopel zich methetïurkschPerzisch grensgeschil zijn gaan bemoeien. Zij zullen trachten Turkije te bewegen zijn troepen van het Perzisch grondgebied terug te trekken. De Engelsche gezant had gisteren een onderhoud van anderhalf uur met den Sultan.
De bladen te Lissabon zijn hoogst verontwaardigd over het 2u»es-artikei, waarvan wij gisteren melding maakten en waarin weri beweerd, dat de meerderheid der Portugeesche bevolking ut ongeletterden bestaat. Zij spreken ten stelligste te.i-en, dat Portugal nog niet volkomen rijp is voor het parlementaire stelsel.
Ecu reiziger, die in Spanje uit Portugal aangekomen is, beweert, dat men aldaar zeer opgewonden is door de inhechtenisnemingen, welke op groote schaal plaats hebben. De Regeering doet haar krachtdadig optreden op de Anarchistenwet van 1896 steunen, welke haar zeer uitgestrekte bevoegdheden verleent.
De Koning van Portugal heeft deelgenomen aan een gastmaal aan boord van het ' Japansche vlaggeschip Tsjoekoeba. De Japansche Admiraal bracht een dronk op den Koning uit, en deze dronk op ac gezondheid van den Keizer van Japan.
De Europeanen te Calcutta maken zich ongerust, omdat het doodvonnis van eenige inboorlingen, die een Engelschen planter vermoord hebben, veranderd is in zeven jaar tuchthuisstraf. Zij vreezen dat zulke daden van zachtheid tegenover misdadigers op de inboorlingen den indruk van zwakheid zullen .maken en dat misdrijven ais dit daardoor zullen vermeerderen.
De verklaringen van Minister Taft, die wij gisteren onder onze „Laatste Berichten" opnamen, waren dezelfde als die hij in zijn nog te houden rede zou afleggen, de rede die heden onder onze telegrammen vermeld staat. Taft was zeer verontwaardigd dat zijn rede reeds bekend geworden was, vóór hij haar hield; dat deelde hij den correspondent van de New-York Herald mede
Taft heeft óók nog gezegd, dat een der voornaamste hervormingen, die in Amerika noodig zijn, is de verandering in het strafproces. Dit moet vlugger en beter worden.
Naar onzet correspondent te Londen meldt, zal het 'huis in Portsmouthstreet, Lincolns- Inn-Fields, Londen, dat zoovele bezoekers trekt omdat het gehouden wordt voor het origineel van the Old Curiosity Shop van Dickens (ofschoon daarvoor niet het minste bewijs aanwezig is) binnenkort met do aangrenzende huizen worden afgebroken.
Half Baden-Baden was gistermorgen op de boen: in de buurt van het postkantoor zag rruen in levenden lijve (of meende man te zien) all© personen uit hot pro ces-H au. Hau zelf met zijn valseken baard; Lindenau, ja, zelfs Bij Kewhaven. in Connecticut was de 1u c ht-' reiziger Theodoor Fre-ncli opgestegen voor een publiek van verscheidene duizenden toeschouwers. Op ecu hoogte: van een paar honderd meter sprong hij uit hot schuitje, met zijn parachute gewapend. Maar het werktuig weigerde, hij kon het niet uitspreiden, met het gevolg dat de ongelukkige- luchtschippcr op den grond verpletterd werd.
Te Brest-Litolsk, in het G ouverneiment Grodnof, is de cholera uitgebroken.
"Hoogerhuis en Lagerhuis.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
Benoemd: tot onderwijzer aan de R.-K. jongensschool te Enschede G. Kutgers, te Vclrtdr;e!; _ tot idem aan 'schoot ote Terneuzen P. Dobbelaar, te Lobith; — tot idem te Uenekamp B. Kromme, te Albergea, eu F. A. Horsthuis, te Berghuizen ; — tot idem te Blokzijl A. de Boer, te Deventer; — tot idem aau e Christelijke sshool te Eokbuir.öu G. J. Wassenaar, te rfoest; — tot hoold der openb. school te limpel G. Carpay, te Ammer- — tot onderwijzeres in de uutt. handw, aan de Schooi met don Bijbel te Noorden Mei. C. den Oudenaileu. aldaür ; — tot onderwijzer aan de brjz. school te Hoofddorp (Haarlerninermeer) L. Broeils ; — r.ot onderwijzeres aan een bijz. school te Beverwiifc Mej. D. M. A. 11. A. Janse.
"SCHOOLNIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
Ned. ITekv. Iveke
Algemeene Synode. — Bij de voortgezette artikèlsgewijze behandeling van heit concept der wijzig Hoofdstuk 111 Algemeen Reglement de veranderingen of geheel - e artikelen voorgesteld. In hoefdtrekken komt hetgeen aan de Kerk ter overweging zal worden n hierop neer:
Behalve de Algemeene Synodale Commissie en de Bijzondere (tegenwoordige) Synode, welker werkzaamheden en samenstelling in lioofdzaak dezelfde zullen 'Wijven als tot nu toe, zal er eene Ajgemme&e Synode zijn. Dez© bestaat uit de leden der Bijzondere Synode, die het moderamen vormen, en uit 55 predikanten cm 27 ouderlingen, afgevaardigd door de classieal© vergaderingen en bit Waalsehe ressort. De clast-eu die minder dan 2 h te-plaatsen tellen, benoemen elk 1 'id, die welke 25 of meer tellet benoemen elk ¦ I 80.
De afgevaardigden en hunne secundi worden in de cl. vergaderingen en in de vergadering der Waaleohe iï'-unie verkozen voor den tijd vaa 3 jaren. President en vice-presidemt der Bijzondere Synode bekleeden die functies ook in de Algemeene. Maar het secretariaat zal warden op;-in '1 speciale secretarissen, zoodat de aris der tegenwoordige Alg. Synode aan de werkzaamheden geen deel neemt, tenzij — zoo hij het verlang;: —• als praeudviseur. Eene speciale idt de vrerkzaaEahiedein dier groote Synode voor, welke beetaaa zullen in het bespreken vnn kerkelijke onderworpen, het oven-brengen van wenschen cai voorstellen der 01. vergaderingen, het beoordeelen van den w-atgevendm cm best.u-rendeu aarlieid der Bijzondere Synode, het benoemen van commissies ter bespi«kirig van de door de cl. verg. aangebrachte wetsvoorstellen en het hoofdelijk stemmen (bij einds-tennimmg) over de door de Bijzondere Synode aangenomen voorstellen.
Dezen a.rbeid za.l het nieuwe lichaam hebben te verrichten in 4 dagen; de kosten zullen door de verschillende classes worden gedragen. De vergaderingen znl'en te 's-Gravenhage gehouden worden/ en voor lidmaten der Kerk toegankelijk zijn.
Hoofdbeginselen zijn: 10. dat de Alg. Synode zich alleen met het werk van de Bijzondere Synode des vorigen jaars zal mogen bemoeien (met uitzondering van de èlnds'temming over nieuwe voorste]ten; 20. dat zij zich strikt zal moeten houden aan haar beechrijvings'brief; 30. dat de Bijzondere Synode geheel onafhankelijk van de Algemeene haar werk zal blijven verrichten; 4oy dat de Algemeene Synode niet bevoegd zal zijn, haar oordeel yat te spieken over den rechtsprekenden arbeid der Bijzondere.
Het voorgestelde on geamendeerde concept wordt ten slotte aangenomen door 12 leden, terwijl ook thans zich daartegen verklaren de beide prae-idvisöUTs, de hoogleeraren Dir. Jonker en Dr. Daubanton, de secretaris, de Heer J. Knottenbelt, en, de heeren Okken, Hmber, Edling, Picard, Van Lynden en Weyland. Het aangenomen voorstel wordt daarop gesteld in handen van de commissie voor eind-redactieu (N. K. Ct.) Ned. Hebv. Kerk. Beroepen: naar Geervliet (toez.) G. spoelstra, cm. pred. te 's-Gravenhage. Bedankt: voor Avezathen J. J. Bleeker, te Tiel. Aangenomen: naar Grave en Mill C. Struijck Posthumus, cand. te Zaltbommel. Gebef. Kebken in Nedebland. Bedankt voor Waarder (Z.-H.) J. Sybersuia, te Hattem; — voor; Charlois J. tiiüderbos, te Oosterend. Aangenomen: naar de Wilp (Gron.) J. G.. R. van Mourik, te Wfjchel en Balk. Tweetal te IS zi nge (Gron.): B innem a, t 8 Munnekezijl, en Duursema, te Pieterburen. isßAËii. Kebk. De Heer H. Trompetter, godsuienstieeraar bij de Ned. Israël. Gemeente to Zieriksee, is als zoodanig benoemd te Zevenaar.
"KERKNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
De eerste driedaagsohe internationale hondententoonstelling der Nederl.-Duitsche Doggen JTokkersvercenigine' in den Haagaohen Dierentuin is voor dia Vereeniging een groot succes geweest. De opkomst vau het publiek was buitengewoon : den Jaatsten dag( rZondas) bedroeg het aantal betalende bezoekers rnim JXiPO.
Ook de verkoop der honden waa lii| I' i^^^^M gend: meer dan iO verwisselden van eigenaar of 1 eigenares, waarbij «eer hooge arüsen besteed werdeu.]
"HONDEN.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
De Marokkanen hebben hun belofte toch gehouden, althans voor een deel. Den aanval hebben zij gewaagd, maar het is hun niet gelukt, zooals zij gezegd hadden te zullen doen, alle Franschen en andere Europeanen over den kling te jagen of in zee te drijven. Hun boodschap iv tenminste niet heelemaal grootspraak geweest, zij hebben.althans een poging gedaan om hun dreigement tot uitvoering te brengen. Men kau waarlijk niet zeggen dat bun voornemen zeer goed gelukt is: in plaats van alle Franschen te verdelgen zijn zij er slechts in kunnen slagen een drietal dier indringers te dooden. Wij staan hier weer voor een van die Marokkaansche raadselen : alle berichten spreken over verwoede aanvallen en moorddadig vuur en ten slotte vallen er maar enkele Franschen; zij schijnen dan al heel slecht te schieten, die Mooren! Men bedenke eens dat volgens de meeste beschrijvingen de Mooren ten getale van duizenden waren!
In elk geval hebben de Fransche veroveringszuchtigen hun zin : de rustige Admiraal Philibert, in wiens officieele telegrammen de woorden „rustig" en „kalm" zoo veelvuldig voorkomen waar het de beschrijving vanden toestand betreft, die Admiraal heeft zelf moeten seinen, dat de aau val der Marokkanen heftig geweest is. De Hegeering kan nu meer troepen zenden wanneer zij het verlangt. Is te Casablanca de toestand ietwat verergerd, volgens de laatste berichten ziet het er te Fez wat beter uit: wel wordt de stad nog altijd omringd door Kabylen, die aandringen op een afkondiging van den heiligen oorlog, maar de Sultan schijnt thans minder bereid om toe te geven; hij is nu weer wat banger geworden voor de Franschen en wil onderhandelen. Waarschijnlijk zal het wel van die onderhandelingen afhangen wat Frankrijk verder denkt te doen, of het zijn optreden nog zal verscherpen, nog meer troepen zenden, dan wel het aan den Sultan overlaten zijn land tot rust te brengen. De houding der SpanjaarJen blijft ietwat zonderling; zij schijnen hun aanwezigheid te Casablanca als een bloote formaliteit te beschouwen: Frankrijk mocht het nu eenmaal niet alléén doeu; dat ging niet tegenover de andere Europeesche mogendheden. Dus was Spanje wel gedwongen ook wat mannen en echepen te zenden, maar daarom willen die nog niet aan het vechten meedoen.
üe correspondent van de Figaro seint over hunne houding het volgende : Gisteren-(Zaterdag-)avond begaven zij zich met de trompetten voorop naar de stellingen, welke hun buiten de stad aangewezen waren. Men dacht natuurlijk dat zij ze zouden innemen. Maar neen, zij marcheerden er om heen met slaande trom en trokken toen weer binnen Casablanca. Generaal Lrude dacht dat zij hun stellingen ingenomen hadden en bad daarom aan die zijde der stad geen wachten geplaatst; maar plotseling werd hij tot zijn niet geringen scürik gewaar, dat hij in het Westen onbeschermd was. Hij liet toen bij den Spaanschen bevelhebber informeeien en vernam dat de Spanjaarden slechts een onderzoekingstocht hadden willen doen. De Spanjaarden zelf, die in de stad wonen, zijn verontwaardigd over de werkloosheid hunner landsverdedigers, die voortdurend door de 'Btad slenteren, terwijl de Fransche soldaten 'aan de voorposten zijnl
"Vierde (laatste) Blad. BUITENLANDCH NIEUWS Amsterdam, 20 Augustus 1907. De toestand in Marokko". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
Politiehonden. — Op de Haagsche hondententoonstelling in den Dierentuin behaalde de Heer Oh. J. Herfkens, inspecteur van politie aldaar, in de open-kiasse kortharige Belgische herdershonden twee bestuursprijzen (1 verg. zilveren en 1 züveren medaille) met »Pim« (die door den Heer Herfkens wordt opgeleid voor politiehond). In den omtrek van de Gedempte Baamgrackt, te Haarlem, werden Zondagnacht de bewoners door het knallen van geweerschoten opgeschrikt. Velen snellen de straat op, wijl men meende dat een moordaanslag of zelfmoord gepleegd was. Ten laatste bleek, dat eenige leden eener weerbaarheidsvereeniging, die van eene oefening waren teruggekomen, hunne geweren hadden afgeschoten. Te Bozendaai (N. - Br.) is vannaoht ingebroken bij den koopman en herbergier J. de Klerk. Ontvreemd werd een bedrag van ongeveer 300 gulden. Van den dader is nog geen spoor ontdekt.
"GEMENGD NIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013
Een groote wedstrijd voor motorbooten zal plaats hebben op deu Rijn van '12 tot 27 September. Hij wordt gearrangeerd door de Motor-Jaohtclub. De wedstrijd begint te Mannheim en gaat den eersten dag tot Biebrich—Wiesbaden, waar vaiiweye de stad Wiesbaden groote feestelijkheden ter eere der deelnemers worden georganiseerd. Van Wiesbaden gaat' de tooht tot Coblenz; vandaar naar Dusseldorf en' vervolgens naar Amsterdam, het einddoel van denwedstrijd. (N. R. Ct.).
"MOTORBOOTEN". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/08/21 00:00:00, p. 13. Geraadpleegd op Delpher op 25-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164286:mpeg21:p013