Een wetsontwerp is ingediend tot invoeging tan een nieuw artikel tusschen de artikelen 59 en 60 der Ongevallenwet 1901. Het nieuw voorgestelde art. 59a strekt om in beginsel uit te maken, dat in elk voorkomend geval, waarin de financieele verplichtingen deirisicodragende maatschappijen ten aanzien van alle overgedragen risico's verzwaard of verlicht worden of kunnen worden, de bevoegdheid kan worden verleend, om elke overdracht van een risico te doen eindigen. De bevoegdheid om op grond van die bepaling de overeenkomst te doen eindigen, bestaat alleen dan, indien de wet of een algemeene maatregel van bestuur verklaart, dat een der gevallen, in de eerste drie leden van dat artikel voorzien, aanwezig is. (De drie gevallen zijn: I. wanneer door de bepalingen van een wet of algemeenen bestuursmaatregel de geldelijke verplichtingen tegenover de Rijksverzekeringsbank worden verzwaard; 2°. wanneer zij worden verlicht; 3°. wanneer zij worden of kunnen worden verlicht of verzwaard). De wet of de algemeene bestuursmaatregel verklaart dit niet, indien de bepalingen niet van invloed zijn op alle overgedragen risico's.
Het nieuwe artikel bepaalt niet, dat buiten de daar genoemde gevallen risico-dragende maatschappijen of werkgevers de bevoegdheid niet hebben op grond van de gevolgen van wettelijke bepalingen, als in het artikel bedoeld, de overeenkomsten tot risico overdracht tusschentrjds te doen eindigen. Die bevoegdheid — aldus betoogt de minister van landbouw — hangt af van de tusschen partgen gesloten overeenkomsten en de bepalingen van het gemeene recht.
"Wijziging Ongevallenwet.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002
De minister van binnenlandsche zaken heeft ingediend een suppletoire begrooting voor het dienstjaar 1907, waarop als eerste termijn wordt aangevraagd een som van f 135,000 in de kosten, aan oprichting van een nieuw rijkskrankzinnigengesticht verbonden. De minister herinnert er aan dat de regeering haar voorstellen doet omdat: 10. in de verpleging van de gevaarlijke krankzinnigen behoort te worden voorzien en 20. omdat in de verpleging van de overige Rijkspatiënten noodzakelijk verbetering moet worden gebracht. Breedvoerig wordt in de Mem. v. Toel. voorts ingegaan op de bedenkingen, in de Staten-Generaal tegen de plannen der regeering geopperd. In verband daarmee deelt de minister mede, dat de inspecteurs bepaaldelijk ontraden tot verbouwing van het gesticht to Medemblik over te gaan, omdat zij eene uitgave van ƒ 273,000 daarvoor niet gerechtvaardigd achten.
Uitbreiding van de gezinsverpleging te Medemblik is niet mogelijk; met besturen van particuliere gestichten zija onderhandelingen over verpleging van patiënten geopend, tengevolge waarvan 6 gestichten zich bereid verklaarden.
Niettemin zal op 1 April 1912 nog voorzien moeten worden in de behoefte aan plaats voor vermoedelijk nog 336 a 386 mannen en 83 a 88 vrouwen, waaruit — meent de minister -- voldoende de noodzakelijkheid van een nieuw rijksgesticht blijkt. De raming voor de kosten van het nieuwe gesticht bedraagt f 1,753,000 ( f 188,450 minder dan een vorig pian) of ƒ 2922 per bed.
Voor plaats van het nieuwe gesticht is aangewezen een terrein onder Driebergen (groot 244 H.A.; koopprijs f 110,000; toebehoorende aan baron v. Tuyll van jjierooskerken te Melton Moubrag (Engeland). De thans aangevraagde f 135.000 zijn bestemd voor den aankoop van den grond en f 25,000 als eerste kosten voor den bouw.
Wat de voorstellen der Staatscommissie aangaan, de minister deelt mede dat voorstellen, ingevolge waarvan alle krankzinnige misdadigers en misdadig krankzinnigen in één gesticht zouden worden aangebracht, met uitsluiting van andere patiënten, van hem niet te verwachten zijn.
"Oprichting van een nieuw Rijkskrankzinnigengesticht.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002
Een daartoe strekkend wetsontwerp is ingediend. Voorgesteld wordt een renteloos voorschot ter beschikking te stellen ten bedrage van een derde der kosten van aanleg, doch tot geen hooger bedrag dan f 60,000. Het plan beoogt den aanleg van een 20 K.M. lange ' tramlijn, welke voor ongeveer de helft (9.5 K.M.) op Nederlandsch grondgebied zal zijn gelegen. Te Weert zal de lijn aanvangen aan het bassin van de Zuid-Willemsvaart, waarlangs los- en laadsporen zijn ontworpen; tevens zal daar overlading van goederen op de hoofdspoorwegen kunnen plaats hebben. De kosten van aanleg bedragen ƒ 180,000; de provincie Limburg geeft 25 achtereenvolgende jaren f 1800; een contante waarde vertegenwoordigende van f 30,000. De gemeenten Weert en Stramproy zullen, afgescheiden van de provinciale bijdragen, dus een kapitaal van ƒ 120.000 moeten beschikbaar stellen, waaruit blijkt — zegt de minister van waterstaat — van hoeveel belang de ontworpen verbinding wordt geacht.
Als gevolg van het terugkeeren van den kapitein Jhr. Van Suchtelen van de Haare, die gedetacheerd is geweest brj het regiment grenadiers en jagers, bij het Militaire Huis in de betrekking van adjudant, dienstdoende bij Z. K. H. den Prins, treedt de le-luit. Baron van Heemstra, die de adjudantsbetrekking heeft waargenomen, wederom op als ordonuance-ofüeier van de Koningin, en wel tot 1 Januari a.s., tijdstip waarop hrj tot hervatting van den dienst weder bij het leger wordt ingedeeld en wel bij het Ile reg. infanterie.
De Minister van Waterstaat heeft zich Zaterdagmiddag, vergezeld van eenigs leden van den Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten, naar Dordrecht begeven om, in overleg; met de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, maatregelen te beramen voor het herstel van den kaaimuur van de spoorweghavem aldaar.
De Haagsche Gemeenteraad heeft Zaterdagmiddag de begrooting afgedaan, en die ten slotte aangenomen met op 3 na algemeene stemmen (tegten de heeren. Hoejenbos, Ter Laan en Vegtel).
Daaraan was echter voorafgegaan een oeslissing omtrent den hoofdelijken omslag. Dezei was door Burg. en Weth. aanvankelijk reeds voorgesteld te verhoogen tot 2.9' pOt.; na de Deslissing van den Raad in zake do gasfabriekretributie en de telefoon-afschrijving, hebben B. en W. liet noodig geacht het percentage op 3 te brengen. De Heer Ter Laan deed het voorstel om den geheelen belastingpost te verwerpen, teneinde B. en W. te noodzaken een betere belastingregeling voor t© stellen. Vorschiilende leden, die eveneens dit laatste wenschten, achtten echter het denkbeeld eener verwerping van het voorstel van Burg. en Weth. daartoe niet de juiste weg. Ite Heer Wesséling wilde de van verschillenden kant komende bezwaren tegen den bestaanden toestand samenvatten in eene motie, om den Raad te doen uitspreken, dat het belastingstelsel 'herziening behoeft; hij verklaarde daardoor moeilijkheden in de practijk te willen voorkomen. De Wethouder Bevers was van oordeel, da.t deze motie niets zegt, omdat zij aan B. en W. niets opdraagt. Met 22 tegen 9 stemmen werd besloten deze motie aan te houden; d© Heer AVesseling trok die nu echter in. Het voorstel van Burg. en Weths. (hoofdelijke omslag!' 3 pOt.) werd nu aangenomen mi* 7 stemmen tegen (die van de heeren Vas Dias, Van Pijlen, Wesseling, Hoejenbos, Ter Laan, VegteTen Van Wieringhen Borski). De poirt „onvoorziene uitgaven' werd gesteld op f 202,934. Na deze beslissingen werd nog een debat gevoerd over de tram, naar aanleiding van do wijze waarop de H. T. M. gevolg geeft aan de bepaling in de concessie-voorwaarden dat van do conducteurs en bestuurders geen overwerk mag gevorderd worden, tenzij net personeel zelf den wensch daartoe te kennen geeft, tegen extra-loon. De directie der H. T. M. heeft namelijk in de aanstelling ook opgenomen eene formule, waarin de aangestelde verklaart van die gelegenheid gebruik te willen maken. Do Heer Van der Kemp had eene motie ingediend om die opvatting van de bedoeling der concessie-voorwaarden ai te keuren. Zoowel hij als andere sprekers waren van oordeel, dat hetgeen door den Raad bedoeld werd als uitzondering thans door de H. T. M. tot regel verheven, wordt, in strijd met de bedoeling. Dit werd vooral betoogd door de heeren Vas Dias en Hoejenbos.
Laatstgenoemde spreker verklaarde zeer ontstemd te zijn over cle weinige aandacht, welke door verscheidene leden aan zijn betoog geschonken wordt. Hij deelde mede, dat 't personeel vele ernstige grieven tegen de directi« heeft, en dat 't hem groote moeite heeft gekost, eene beweging tot werkstaking tegea .te houden. Gaat de H. T. M. echter zoo voort, dan is hij voornemens de lieden zelf tot werkstaking aan te sporen.
Die laatste uiting wekte groote verontwaardiging, zoowel bij de Wethouders Simons en Bevers als bij yele andere leden, van wiei verscheidenen de zaal verlieten. De voorzitter constateerde daarop, dat er te weinig leden meer aanwezig waren om de beraadslagingen voort to zidtten en sloot de vergadering, onder heftig protest van de heeren Hoejenbos ein Ter Laan, die zich daarop in een twistgesprek begaven met den Wethouder Bevers, omringd door verscheidene andere leden yan den Eaad.
Maandag 11 November komt de Raad bijeen, o. a. tot verkiezing van een vijfden Wethouder.
Gedep. Staten van Overijsel hebben tot leden, van de vecverbeteringscommiesie in Overijsel benoemd de heeren M. ï". Hage, te Twickêl bij Deldern, cm J, G. Mensink, te Lomseloo, gemeente Weeirseloo, ter vervanging vaDe banno Ba-rsi-ngerh-orn heeft tot boofdingeland van het Ambacht van West-Friesland genaamd ds Scbagor en Niedorper Kogge, gekozen den. Heor G. Smit, te Barsingerhorn; — tot hoofdingeland is door ds baaae Nieuwc-Niedorp gekozen de Hser Jb. van der Stok, te Nieowe- Niedorp; — tot lid van het Dagelijksch Bestuur der banne Nieuwe-Niïdorp de Heer K. de Moor; — en .tot hoofdingeland dier banne de Heer Jb. Pluiyter, beiden te Nieuwe-Niedorp.
Voor het eerlang nabij station Santpoort-Meeren berg te vestigen postkantoor is door he* Rijk een ruim bouwterrein aangekocht, uitnemend gelegen nabij de woning van dea tegenwoordigen brievengaarder, waar de straatwegen van het Duinlustpark (grootendeels in de gemeente Bloemendaal) en van Meerenberg samenkomen.
Wegens het drukke verkeer werd reeds lang het verlangen naar een volledig postkantoor uitgesproken. Het naburige Gesticht Meerenberg, met eene bevolking van een groot dorp, ontvangt en levert steeds een belangrijke «post.» Ook de handelsdrukkerij «Linuaeus», aan de Jan Gijzenvaart, heeft vaak groote verzendingen van prijscouranten.
Hst hulpkantoor te Santpoort-Dorp blijft onveranderd bestaan.
De scheepsbouwmeeste-r W. Schram, te Slikkerveer (&-H.), heeft het terrein „D© Moriaan", te Bolnes, aangekocht, om aldaar eem, scheepswerf aan te leggen.
Gedurende de maand Oct o ber jl. zij a te Lobith ingeklaard 3383 stoom- en andere schepen en ééo houtvlot, uitgeklaard werden 3C03 schepen.
Eoo 1. — Te Kampen was reeds verleden jaar de aanvoer van kool aan de weolnnarkt vrij groot.' De hooge prijzen van toen. hebben de boeren, in den ombrek aangemoedigd tot het verbouwen van kooi. Daardoor waren nu üeoe week aangevoerd raim 17,500 stuks roode en witte.
Door den grooten toevoer konden ïïj slechte 2 a 4 et. per stuk opbrengen.
Hooi. — De prijzen van hot Kampereilandee hooi zijn wat lagar 'hoofdzakelijk tengevolge der miDdoro vraag in d© laatste dagen. Het geldt thans f 14.50 a f 15.50 de 500 K.G.; de prijzen van het binnemhooi waarin wat meerder vraag is bleven staande yan f 12 a fl4 de 500 K.G,
Aardappelen. — Uit Winschoten worden tegenwoordig buitengewoon groote hoeveelheden aardappelen per waggonladingen naar Duitschland vervoerd j prijzen «Eigen heimors» en «Paul Krugersc / 1.20 & ƒ 1.30 den H.L.
"Toekenning van een renteloos voorschot uit 's Rijks Schatkist ten behoeve van den aanleg van een spoorweg van Weert naar de Belgische grens in de richting van Maeseyok.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002
Op de Kijk3hengstenkeuringen te Zevenbergen (N.-Br.) werden goedgekeurd: Jobin de Libenne vaa J. van Sprang, te' Willemstad; — Boer van J. Tholenaar, te Zevenbergen ; — Baron VII van H. 0. Meeus, te Zevenbergsche Hoek ; — Julian 11 van B. Wouters, te Gilze ; — Frederik Willem Paul II en Rém de Ooj van J. Maris Azu., te Frjnaart; — Gobelin en Bravo van H. den Engelsen, te Lage-Zwaluwe; — Laboureur van J. W. van den Dries, te Frjnaart; — Ardon van J. Korteweg, te Zevenbergen ; — Hugo van H. A. Sneep, te Frjnaart; — Cronjé 11 van P. A. van Gastel, te Zevenbergsche Hoek; — Darius van O. Sneep Dzn., te Frjnaart; — Frans V van de Vereeniging «Onderlinge Samenwerking», te Frjnaart; — Nelson van Joh. Akkermans, te Zevenbergsche Hoek. 4 hengsten werden afgekeurd en 2 uitgesteld.
"Paardenkeuringen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002
De Maatschappij „De Veluwe", te Nunspeet, heeft in een fraai geïllustreerd boekje een denkbeeld gegeven van het afwisselend natuimschocm van Nunspeet en omgeving, waarbij1 /ook geschiedkundige en andere bijzonderheden. Een .cai ander tot meerdere betendheid vaffl het mooie dorp, waar veel terrein is om kleins en zelfs groote huize», te zetten. Het boekje ia ivoor belangste-Ue-nden ojp aanvraag gratis ver-! brijgfoaar bij den Heer R. Wohrmann, ta Baarn; gevolmachtigde dor Maatschappij.
Te Nieuwendam (N.-H.) ie de vijf-: tienjarige zoon van de weduwe O. des nachts dood te bed gevonden. Men meent do oorzaak te moeten toeschrijven aan bloedvergiftiging.;
Men schrijf* uit Übbergen aan d«j „Gelderlander": In het huis, gelegen tegenover café „ValkV aan het Pompegasjo alhier, brak hedenmorgen! door onbekende oorzaak brand uit. Lr het perceel was gevestigd het bierhuis „Emma", dat door zekere juffrouw S. gehouden werd. Aan blus schen viel niet te denken, daar da bouw van dit huis dateert uit de dagen dat het verbod van steenen huizen om de vestingf Nijmegen nog van kracht was, en dus de muren, niet uit steen, maar hoofdzakelijk uit riet en opeengestapelde! turf bestonden. De vlammen "vonden dus rijkelijk voedsel, en zetten weldra, het geheele huis in vollen gloed:; et! bteef niets van over.
lic* huis, dat eigendom is Van den aanhemiß* De 81. te Nijmegen, is verzekerd. De inboedlEÏ moet bok verzekerd zijn.
In een appelboomgaard tic Maurffe (Betuwe) is de zeventigjarige B. door het! breken van do ladder gevallen en den voli
'genden dag aan zijn© inwendige kneuzingen pivietrleden. Aangaande he« tramongeluk vah (Vrijdagavond te Leeuwen is gebleken, dat het fcrampersoneel daaraan geen schuld heeft. De fcram was afgebeld en reeds aan het rijden, •boen B. er in wilde springen, missprong en ïonder de wielen terecht kwam, met het betekende noodlottig gevolg. Uit T on ge lre word taan de„'s-Hert.-jOt." gemeld: Gisteravond is de meelmolen van A. van JBuuren met woonhuis en stal tot den grond fcfgebrand.. Oorzaak onbekend. Alles is verteikerd. Te Schfjndel (N.-Br.) is het zoonitje yan A. van den Dungen, dat bij het eikelechudden uit een boom was gevallen en een larm had gebroken, aan de gevolgen van bloedyiergiftiging overleden. De onlan ge te Tilburg opgerichte Vereeniging „Tilburg Vooruit' heeft grooteche plannen. In hare jongstgehouden vergadering is het voornemen besproken om het volgende jaar een tentoonstelling van plaatselijke nijverheid te houden, en in 1909 het eeuwfieqpt der stad Tilburg op luisterrijke wijze \& vieren. Te Oudega (Fr.) is de voerman Jan- Rma' van den hooizolder gevallen. Die ongelukkige was terstond dood. Haring. — Als een bewijs, dat er nog fteeds veel haring te vangen is, meldt men öns uit IJmuiden, dat de loggers „K. W. 4" en <,K. W. 137" aldaar zijn binnengekomen met groot verlies aan netten, ten gevolgs _ van den buitengewoon grooten toevloed van visch, waardoor de vleet niet opgehaald kon worden. Die schade voor beide loggers te zamsn b&- Braagt .ongeveer f 6000.
Msevier's Geïllustreerd Maandschrift van Nov.: E. «an der Ven, door Otto van Tussenbroek met portret en platen naar werk van den Larenschen schilder; Bombay Urbs prima in Indis, door Maurits Wagenvoort; Hoüandsche spotprenten in de (9e eeuw, door Dr. H. E. Greve (waarbij veel reproducties); Een tempeVge op BaU, door J. G. Sinia met een teekening; Zangen van Deloïze, door Hein Boeken; Toewijding door irans Hulleman. Boekbespreking.
"GEMENGD NIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/11/05 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 07-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164351:mpeg21:p002