IWGEZOIMDEIM JXLEDEDEELIISIGEN a üO Con t por regel. OXO Boü jüon LfiHè gekruid, dadelijk klaar. OLIEMAUKT. i'.AAPOUE per U.L. op C/w. ƒ üj; vliegend ƒ 40J. LUNOLIt; »«»»«¦ < iilt| MATTIiIÜS ie PORTON, Mainla.m, Amsterdam, 4 November lat) 7.
Het nieuws van den dag : kleine courant
- 05-11-1907
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 05-11-1907
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 11614
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
GEMENGD NIEUWS. Ernstig ongeluk te Hilversum.
Waarschijnlijk door liet te vroeg ophalen van den slagboom aan den overweg der spoorbaan op den I/iebergerweg, bij Hilversum, zijn omstreeks haltzes vier me n- Bchen door den uit Utrecht komenden trein overreden.
Drie. van hen waren terstond dood. Het -waren de dertigjarige vrouw Vermeulen, geb. Hagen, met haar zesjarig dochtertje, wier man nu met twee kinderen achterblijft, en een man, öikko Visser, 41 jaar oud- (werkzaam bij de «firma Jaarsma), die eene vrouw njet twee kinderen achterlaat.
Bene vrouw van Beusekcm werd zeer ernstig gekwetst naar de ziekenverpleging vervoerd. Haar toestand was heden vrij gunstig. - Omtrent de toedracht van dit noodlottig ongeval is het volgende geblreken: Op den overweg rangeerde een goederentrein. De elagboomcu waren gesloten. Toen haalde de trein even op, waardoor de baan vrijkwam. Ito seinhuiswachter, niet vermoedende dat die trein van ü.IT reeds van het station vertrokken was — en dien van zijne piaats niet koa zien, wijl de rangeerende trein er voor stond — haalde uu de siagboomen open, waarop het publiek, dat evenmin het gevaar iion zien, overliep. Op hetzelfde oogenblik enorcte de trein ,'yoorbij, met het genoemde vreeselijke gevolg. Te verwonderen is het, dat niet nog meer [Slachtoffers zijn gevallen, want er was op da.t oogenblik veel publiek. Een paard en wagen ':yan de firma Jaarsma ontkwamen nog tijdig door een Hinken ruk van den koetsier aau rde leidsels. ; , ; Ha trein hield onmiddellijk stil. j Do lijken werden aan het station door drie ¦^doctoren en twee pleegzusters verbonden en gereinigd en daarua naar de begraafplaats ¦vervoerd. i Ito lichamen waren niet verminkt, zoodat alleea de stoot van de locomotief den dood veroorzaakt heeft. Allean yioüw Van Beusekom had een kleine hoofii;wonde. Op last van de Justitie zijn de lijken naar het .[Wilnelmina-Gnethuis te Amsterdam vervoerd. | Ito seinhuiswachter is terstond geschorst; (doch niet in hechtenis. Het noodlottig ongeval heeft, gelijk te begrijpen «s, algemeen groote ontsteltenis veroorzaakt. ¦
De Tentoonstelling van E 1 e c triciteit in woning en ambacht, welke den 15en October in do Stadsgehoorzaal te Leiden werd geopend, is Zondagavond gesloten. Zij mag in alle opzichten goed geslaagd heeten. In het geheel werd zij bezocht door 30.00 U bezoekers, zoodat de financieele uitkomsten zeer bevredigend mogen worden geacht. Doch ook Üe exposanten nebben niet te klagen en rncjiige bestelling ontvingen. .Nadat Zondagavond ue laatste bezoekers wagen vertrokken, vereenigdén de inzenders zich '.met de teatoonstelMngscommissïè in een der bijzalen, alwaar hun dcor dea. voorzitter, den Heer J. Hartevelt Azn., dank gebracht werd -voor hetgeen zij tot het welslagen dezer tentoonstelling hebben gedaan. Nadat de Heer Hart?velt had gesproken, nam ide Heer Den Harfeog, uit 's-Gravenhage', het woord en bood namens ds inzenders den administrateur, den Heer G. J. van der Maaten, .pen eikenhouten echrijfbureau aan.
Da Heer Groen dankte namens de buitenlandsche inzenders. De vertegenwoordiger van Dr. Paul Meijer uit Berlijn stelde een dronk ein op de electriciteitsfaoriek en hare directeuren, de heeren Vaa Doesburgh. en Holleinan.
! De staking der metselaars aan Jbet Academiegebouw te Groningen schijnt verloopen te zijn. Het stakende personeel is door Bnder vervangen, en wordt door den aannemer als ontslagen beschouwd. In de buurt yan het werk zijn nog slechts twee politieposten, van wie één voorzichtigheidshalve met bet middaguur enkelen huiswaarts brengt. De knderen blijven hun maaltijd op het terrein gebruiken, omdat zij te ver af wonen. D© stakers hebben in eene vergadering de Volgende motie aangenomen: „Omdat de Heer .Jansen, aannemer der Academie, geweigerd beeft een conferentie mot de commissie, aangewezen door de afdeeling van de"n Ned. Metselaarsbond, te willen hebben, heeft de vergadering besloten met kracht en met alle ten dienste staande middelen de staking voort te zejtten, en roepen, daarom den moreelen steun \n van alle arbeiders."
! Te Kam ©rik (Utr.) geraakte de Ideederen van de echtgenoot© van J. S. in brand door het onvoorzichtig aanmaken van bet fornui9 met petroleum. De vrouw kreeg zoodanige brandwonden, dat haar .toestand zorgelijk' is; ook J. S. zelf en zijn broeder Joegen bij de blussching ernstige wonden.
De onlangs vermelde lotin gsquaesjbie te Wamei zal zeer waarschijnlijk geen nieuwe loting ten gevolge hebben, wijl cte loteling yan IJ. bezwaar bad moeten inbrengen tegen de alphabetische naamlijst en niet tegen 'Se loting. ' Ite lijst werd ia September ter controle naar | Arnhem gezonden en is zonder aanmerking tejug gekomen. »..'.' i '•
Zondagmidda.g ongeveer kwartier yoor tweeën, is dichtbij Kampen, onder de gemeente IJsclmuiden, op een stuk weiland een Duitsche militaire luchtballon neergedaald, ge.naamd „Elberfeld", welke dien morgen 11.45 te Bochum was opgelaten. De luchtreiziger 'Erits Uredat, hoofdingenieur van de Electri•Bche Installatie te Essen, en twee officieren sijn vrij voorspoedig geland, behalve dat de laatstgenoemde twee heeren in eene sloot terecht kwamen en een nat pak opliepen; de Jcleer Uredat was bijtijds er uitgesprongen. Boeren uit 'dea omtrok verleenden spoedig Jiulp en brachten den ballon op een wagen, gevolgd door de reizigers en een groote massa nieuwsgierigen, naai het fetation te Kampen, yan waar de reizigers 4.30 uur 's avonds per «POtpj;. -^3$L 9iö£. U^êÜêSÜlëS^. ferugkaerdej&i Van den gemeente-ontvanger D. S. te Hoogvliet (Z.-H.), die eenigen tijd geleden wegens verduistering naar de gevangenis te Rotterdam werd overgebracht, is thans gebleken, dat, wanneer de belastingplichtigen kwamen betalen, hij de biljetten behoorlijk afteekexide, maar de ontvangenbedragen niet boekte en die ten eigen baw gebruikte. Dit kwam uit, toen hij zijn ontslag had gevraagd en een waarnemend ontvanger in zijne plaats benoemd werd. Deze zond waarschuwingen rond, waarop allen terstond hunne voor voldaan geteekende biljetten vertoonden. Dit betreft de aanslagen over 1906. De boeken alsmede een aantal voor voldaan geteekende biljetten zijn door de justitie in be-siag genomen. Over hetgeen in 1907 is geschied, is nog niets bekend. De ontvanger bad ook zijn brandkast te gelde gemaakt. Bij zijne aanhouding was hij ia het bezit van vier centen. De gemeente Hoogvliet zal echter geeu schade ondervinden, wijl zijn schoonvader, een zeer vermogend man, borg is. r .
Twee tjalksc hepen, beladen met suikerbieten, weikc Vrijdag door de sleepboot ?Voorwaart 6" vaa Hardngea werden gesl «;t naar Amsterdam, zijn met de sleepboot in het vaarwater „de Boontjes" door higen waterstand aa.n den grond geloopen. Vandaag is de sleepboot vlot gekomen, dooh de beide tjalkscliepea — de „Volharding", schipper Keizer, eu de „Ebenhaezer", schipper Kruisinga — zitten nog aan den grond. Het stoomschip» „Swan", van Huil komende, zit door lagen waterstand bij den stroomleidenden dam bij Harlingen aan den grond. Een lichter en eeue sleepboot zijn daarheen vertrokken.
Te Din sper 100 is een luchtballon neergedaald, welke te Brussel was opgelaten. Hij werd door den arbeider J. Maurik opgevangen.
Aan den oaiion was eene kaart bevestigd met verzoek deze »aar Brussel te zenden. Den afzender zou voor zijne moeite gedurende zes maanden de courant voor luclitscheepvaart worden toegezonden. .
Te Scheemda (Gr.) is vannacht de boerderij van den Heer F. J. isebens afgebrand. Acht paarden, eenige koeien en varkens, benevens de inboedel en de oogst gingen bij deze ramp verloren. ........ Het verbrande was verzekerd.
T e D e L i e r (Z.-H.) li e e f t b ij d e 1 o t i n g voor da Nationale Militie een jongeling No. 1 getrokken evenals voorheen zijne twee broeders, zijn vader en zijn grootvader. \ , ; , .
Te Roe kan je (Z.-H.) werd dezen zomer aan het strand een flesoh gevonden, rnut een briefje in het Engelsch, hetwelk verzocht werd te verzenden aan een daarbij opgegeven adres. Aan dat verzoek werd voldaan.
Thans heeft do vinder uit Indianapolis (Amerika) eens dankbetuiging ontvangen, met bijvoeging van een dollar. j|
De firma Eysbóuts, te Asten (N.- Br.), heeft dezer dagen te Weenen een carillon met 26 klokken voor een der kerken geleverd. Het plaatsen van deze klokken, — welke o. a. ook het Oude Wilhelmus ten gehoore brengen —. vereischte geruimen tijd.
Vertraging Koning Willem II.
Men meldt ons: ' ! Het Zaterdag yan Amsterdam naar Oost- Indië vertrokken mailstoomschip „Koning "Willem II", van de Maatschappij Nederland, werd genoodzaakt te IJmuiden vast te maken, doordat een deel der bemanning weigerde mede naar zee te gaan, omdat men het logies en de kooien even te voren geverfd had en deze nog niet droog waren. Met behulp van een viertal IJmuidenaren werd de verf er weer afgekrabd en slaagde men er i.n het echip, na eene vertraging van meer dan vijf uren, naar buiten te krijgen. Enkele matrozen, die bij han weigering volhardden, zijn van boord gegaan en vervangen door lieden van den wal.
Dezen zullen eene reis naar Southampton maken, waar de inmiddels afgezonden manschappen de bemanning zullen aanvullen.
UITLOTINGEN.
Loten Brunswijk a 20 Tlr. Trekking van 1 Nov. — i'reimetrekking 31 Dec. 57 106 110 253 113 611 643 666 701 720 931 991 1111 1220 1721 1851 2022 2U35 2216 2576 2700 2910 2978 3009 3109 3121 33;;6 3721 3721 3729 3b73 1008 4011 1219 4147 1582 4590 1763 ISIS 1921 5382 55i7 5632 5665 6103 6115 6293 6605 6652 67-6 7411 7758 7827 7889 8.07 8653 8723 9183 93Ü6 9166 9937 Loten Oldenburg 3 pOt. a 10 Tlr. van 1871. Trekking van 1 Nov. — Betaalbaar 1 Februari 1903. Ko. 112566 M. 30,000; n. 83074 M. 1500; nos. 28501, 38092, 11506 elk M. 600; nos. 25323, 41633, 62170, 62525, 62685 elk M. 300; noa. 20065, 21188, 32269, 63143, 67860, 72586, 73910, BS7BS, 918.10, 105147 elk M. 180. Loten Oostenrijk 1860. Trokking van 2 Nov. (.Verv olg). Kr. 2000: s. 12 n. 7, 8. 938 n. 2, s. 1711 n. 17, s. 1868 n. 19, s. 1922 n. 13, s. 7571 n. 8, s. 7731 n. 19, 3. 8403 n. 3, s. 8150 n. 3, s. 9115 n. 1, s. 9620 n. 19, g. 10610 n. 11, 12281 n. 19, s. 12932 n. 17, s. 13263 n. 15, a. 13509 n. 2, s. 11095 n. 19, s. 11477 n. 13, s. 11598 n. 6, s. 15691 u. 6ea n. 8, s. 15801 n. 11, s. 16316 n. 8, s. 16652.n. 11, s. 16753 n. 10, s. 16946 n. 12, s. 16972 n. 19, a. 18116 n. 11, s. 18671 n. 15 eu b. 19381 n. 20. De overige 5950 nummers der uitgelote seriën kr. 1200. Loten Stad Weenen 1874. Trekking van 2 Nov. Getrokken seriën: 158 144 471 556 708 936 1198 1210 1218 1261 1351 1143 1467 1611 1669 1703 1938 21012695 2756 eh 2860. Kr. 4'JÜ,OOO s. 2695 n. 37; kr. 20.C00 s. 1198 n. 94, kr. 10,000 s. 2860 n. 91. Kr. 2GCO s. 111 n. 17, s. 936 n. 27, s. 1218 u. 23, s. 1938 u. 87 en s. 2756 n. 9. Kr. 500 s. 168 n. 13, a. 111 n. 98, s. 556 n. 30, e. 708 n. 91, s. 1210 n. 21, s. 1264 n. 59, s. 1143 n. 31, s. 1669 n. 13, s. 2101 n. 55, s. 26t)5 n. 8 eu n. 69 eu s. 2756 n. 72. De overige 2080 nummers der uitgelote seriën:
SCHEEPSTIJDINGEN.
Amsterdam- 4 Nov. Het st. Koning Willem 11, v. Amsterdam n. Batavia, arriveerde 8 November te Southampton. — liet st. Grotius, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 3 November vau Genua. — Hot st. Bali, van Batavia naar Amsterdam, pass. 8 Nov. Gibraltar. — Bet st. telebes, van Amsterdam naar J3atavia, pass. 3 Nov. i'eriin. — tiet st. Rindjani, van Rotterdam naar liatavia, pass. 'ó Noy. Gibraltar. — Het st. Satak, van Batavia naar Botterdam, pass. 8 Nov. Ouessant. — Het st. Wilis, van Rotterdam naar Batavia, pass. ii Nov. Beriin. — Uet st. Besoeki, van Batavia naar Botterdam, pass. 8 Nov. Berin). — liet st. Malang, van Botterdam naar Batavia, arriveerde ii November te Antwerpen. — liet st. Danae vertrok is dezer van Cadix naar ïanger. — Het st. Eulerpe arriv. 2 dezer to Carthageua van Amsterdam. — liet st. Minerva vartrok 3 d«zer van Kroonstad naar Amsterdam. — Het st. Atlas arriv. 2 dezer ta Biuiui van tóniirna. — Het st. Leda vertr. 3 dezer van CaiHa naar Galamata. — Het st. Opldr, van Batavia naar Botterdam, vertr. 8 Oct. v. Bort baid. — Het st. Prins Maurits arriv. 3 dezer te Newyork van West-Indie. — Het st. Eemlxnd, van Amsterdam naar Buenos Ayres, vertrok 3 dezer Madera. Ymuiden, 4 Novemb. Door het weigeren van de machine liep het ioodstransportvaartuig Schalde Zaterdag tegen den steiger in de binnenhaven eu bracht daaraan schade toe. Het vaartuig zelf bleef onbeschadigd. — De Nederl. stoomtra wier irrum visch is gisterennacht bij de kieine pier omhoog gevaren, doch kwam met hoog water en met assistentie van de sieepbooten Adm. de RuyUr, Vischploeg en Visschershaven wever vJot. Hansweert, 1 Nov. De sleepboot President Kruger, met 3 schepen op sleeptouw van Antwerpen naar Dordrecht, verloor bij V't'alsoorden de schroef. Het st. Passeparioul bracht boot en schepen hier binnen. Maassluis, 2 Nov. Hedenmiddag ontdekte men dat een schokker eea liaive mijl bezuiden den Zuiderpier gezonken lag met de mast half boven water uitstekende. Met een loodsjol ter onderzoek uitgaande kon men geen mensch op het wrak meer ontvangen. — Volgeus bericut van het binnengekomen st. Joseph Davis word ter hoogte van de ton steiierpunt ot Ezel, Schouwen Z. ten W., Goeree 0.Z.0. gepraaid de bom Sch. 181, met verlies vun roer.
Antwerpen. 2 Nov. Volgens het Handelsblad van Aniwtrpen zal het st. Finland niet naar een Hng. haven maar wel naar Rotterdam vertrokken om te repareeren. Londen, 1 Nov. Het s.s. Bishopsgalen, v. Bahia met koffie en caoao naar Havre, heelt 18 Sept. in de haven van Santos aan den grond gezeten. Het s.s. I'erseveranea is met assistentie van de bergingsstoomera Pigeon en Warren weder vlot gekomen en ligt hij Bashika Bay geankerd. Ascension, 16 Oct. De Koordsche bark Magdalena van Kangoon n. Kanaal, wordt hier opgehouden door ziekte onder de bemanning. Negen man liggen in het hospitaal met beri-beri.
Dover, 1 Nov. Het st. Nermon is na voorloopig gereparteerd te hebben heden vaar Bordeaux vertrokken.
Kopenhagen, 31 Oct. Met de voorloopige reparatie van het st. Paciüc is men thans zoo ver gevorderd dat hedennamiddag kon worden begonnen met het weder inschepen der o-eloste lading. Botterdam, 2 Nov. Volgens alhier uit Kopenhagen ontvangen telegram i 3 met de herlading van st. Pacific een aanvang gemaakt.
Nieuwe schepen.
liet st. Suriname is Zaterdag met yoed gevolg ta water gelaten.
Op de vrij gekomen helling wordt onimddelik een aanvang gemaakt met den bouw van een nieuw st. Fan Hoorn, voor de Kon. Baketv.- Mij. alhier. Dezer dagen werden nog de kielen gelegd voor twee salonbooten voordenaamlooze venn. Mij. «Alkniaar- Backet,« te Ailiinaar, voor haren dienstAmsterdam— Zaandam.
Binnenl. Havens.
Amsterdam, aang. 2 Nov. Saturnus. st. St. Petersb. Hout en stkg., Handelsk. de WeJ. Saim ü Meyer o Nov. Stella, si. Hamburg Stukgoed, Ykade de Wed. Sal'rn & Meijer Etna, st. Newcasiie Steenk., Westerdok Scbeepv.- ca Steenk.-Mij. Kontnysau, st. Wiodaa Hout, liouthaven Viuke *£ Co. Ouse, st. Goole Stnk. ca et/ïg., Handelsk. Gebr. &cheuer Saaie, lichter. Hamburg Graan eu stkg., UandeUk. Ned.-Duitsche Xransp.-M. Ctio, st. Stettin Stukgoed, Ykade vau Hengel 4 Nov. Titan, st. Smirna btukg., Handelskade HudiK, Veder & Co. Scheldeslioom, st. Fowey China clay, Handelskade ilolt. Stoomb.-Maatsch. Rijnstroom, st. tl uiL Stnk. iS stukg, Handolslï. Holl. Sioomb.-Mpij. Flora, st. Hembuig , Stukgoed, Ykade Wed. 3. Salm & .Meijer Niobe, si. Dantaig Stukgoed, Ykade Wed. Saim & Meyer Ystroom, st. Londen Stukgoed, Handelskade Holl. Stoomb.-Maatsch. Altona, st. Java Stukgoed, Ykade Wm. H. Muller & Co. Wien, st. Kiga LHout, liouthaven IJ. J. v. Hengel Brunette, st. Dantzlg Graan & Stk.g.. Rietlanden Vinke & Co. oVami. st. Newcastle Steenk. & Stkg., Handelsk. Hudig, Veder at Co. Starling, st. Londen Stukg, Handelsk. Nobei <£ Holtzapflel Levensau, st. St. i'etersb. Hout, Houthaven Viüka & Co. Glanmire, st. Grangem. Smk. At stkg. ..uyierk. D. tiurger & Zoon Uieuwediep, aaug. 4 Nov. C.osmopoliet, Koopman, Carlshamn n. lïotterd. met gebroken boom ca zwaard en geseneurde zeilen. Stad 'Aorlcum, Schaaf, Londen Ymuiden, aang. '2. Nov. D 4, Duitsche torpedoboot. Noordzee Vertr. 2 Nov. Timor, st. Hamburg Vlie, aang. 3 Nov. Alide, st. Kalmar per sleepboot Oostzee 4 Nov. Hitlfetd, st. Huil Wolier ïcolt, st, Wakw. Elise, Dansen, Umea ön-oti, si. Huil Verlr. *l Nov. Waiertund, st. Gcole Delfziji, aang. 4 Nov. Ockla, si. Sundswall JMieuwe Waterweg, aang. 4 Nov. Benbou; 6t. , Londeo Hercules, st. St. Goei Huns Woermann. si. Hamb Kmsale, st, Puerio Horghi Loda, st, St. Petersburg lihein, st. Hamburg Kortenaer, st. Arcbaugei john Oi mston, st. Newc. "Vüsauigen, vertr. 4 Nov. Engeland, t.t. Queenbro' Gep. n. Antw. Juan Cxmningiiam, st. Londen
Buitenl. Havens.
Brisbana, aaog. 1 Nov. Augsoury, st. Newyork tftelbourne, aang. 1 Nov. Gosiar, si. Hamburg Hankow, aang. 1 Nov. Brisgauia, sU Hamburg Shanghae, vertr. 2 Nov. Boon, 31. Breinen Batavia, vertr. ) Nov. JWeissevt. st. Arasterdam Tjilatjap, vertr. 2 Ocl Benin, su Amsterdam Singapore, vertr. 1 Nov. Antilochus, st. Liverpool Colombo, aang. 1 Nov. Vtakasa Mam, st. Japan a. Londen Vertr. 1 Nov. Brteamiju, st. (Sydnoy) Londen Cardiganshire. st. (Loodeu) Japan Bombay, vertr. bl Oct. Oceanlen, at. (Nciumea) Marseille Aden, aang. 1 Nov. Khedive, st. Dar-es-Salaam o. Hamburg Perim, gep. 1 Nov. Benarty, st, Londen D. Japan Antenor, st. Penang n. Amsterdam Sueu, aang. 1 Nov. Goeben, st. Japan n. Bremen Martaban, st. Rangoon .fort üaid, aang. 1 Nov. Peshawur, st. Londen D. Calcutta Diomed, st. Liverpool D. Singapore Bahia Blanoa,vertr.iNov. Troja, st. Hamburg Buenos Ayres, vertr. 1 Nov. Aragon, st. Southampton Ilio Janeiro, vertr. 30 Oet. Atlantique, si. Bordeaux 1 Nov. Titian, st. Hamburg Kao JB'ranoiseo, vertr. 1 Nor. Sparta. st. Hamburg ï,ernambuok,aaug.3loct. Anaguaya, st, Soutnampt. Havana, aang. 1 Nov. Sabur, st. Tampico Galveston, aang. l Nov. Dunia, st. Tampico Uitgekl. 23 Oct. Monomoy, st. Antwerpen Bru.usv7ick,uitgekl.3l üct. Montauk, st. Bremen mot 14.122 b. katoen Savannah, vertr. 1 Nov. i Asgard, st. Creniea Celtic King. et. d°. Newyork, aang. i Nov. Pennsylvania, st. Hamburg La Gascogne, st. Havre Cedric, st. Liverpool 2 Nov. ÏAicania, st d°. Vertr. •_> Nov. Graf' Watdersee, st. Hamb. Minnehalia, st Loaden New-York, st. Southampt Campania, st. Liverpool Catedonia. st. Glasaiow JNantucket, gep. al Oct. Mareyland, st. Antw. n. Baltimore Boston, aang. 2 Nov. Cymric, st. Liverpool Sierra -üeona, vertr. 31 Oct Segura, st (Antwerpen) Tampico Gr. Canary, aang. 1 Nov. Avondale Castte, st. Londen n. Kaapstad Madera, gep. 1 Nov. Bellarden, st Montevideo n. Antwerpen ïïlcolajeff, vertr. 1 Nov. Lindisf urne, st. Rotterdam Marseille, aang. 1 Nov. Prinzregent, tt. O.k. Afrika n. Londen Vertr. 1 Nov. India,.er. (Londen^ Sydney Gibraltar, gep. 2 Nov. Reicaenbach, st. liatavia n. Amsterdam Huelva, aarig. i Nov. Portugal, st. Rotterdam Vigo, vertr. 30 Oct. Amiral Troude, st (Duinkerken) Piata-Rivier 31 Oct. Thames, st. (Buen. Ayres) Southampton Corunna, vertr. 31 Oct Arcadia, st. (liamb.) Buenos Ayres Santander, aang. 27 'Oct Perta bagra, et, Amst. 1 Nov. Katwijk, st. Boucau Vertr. 1 Nov. Kronprinzessin Cecilie. at (West-Indie) Hamb. Bilbao, aang. 28 Oct Orconera, st Rott Marzo, st. d°. Bordeaux, aang. 1 Nov. Amazone, et. La Plata Vertr. 29 Oct. Esnieralda, st La Plata .ba .eailiee, aang. 2S Oct. Albertville, st. Antw. n. de Congo St. Nazaire, aang. 2U Oct. Deux crouan, Frioux, Aruba n. N'aotes Ouessant, gep. 3U Oct. Zanzibar, st. Hamburg a. O.k. Atriku 81 Oct. Marie Vtoermann. st Rott n. W.k. Afrika Santos, st. Hamburg n. Brazilië Havre, vertr. 2 Nov. La 'fouruine, st. Newyork Antwerpen, vertr. 2 Nov. ï'rmz heinncn, st Bremen üneisenau, st. Australië Zeeland, st. Newyork Mexico, st Bordeaux Bhakotis. st. Chili Hessen, st Bremen Mendozn, st Brazilië Adnural, st. Hamburg Gravesierjd, vertr. 2 Nov. Minnetonka, st. Newyork Southampton.aaog.-'Nov. Thames, st Buenos Ayres Trent, st. Barbados Vertr. 1 Nov. Avon, st Buenos Ayreg '2 Nov. Galician, st. Kaapstad Carisbrook Castte, st d". Lizard, gep, 1 Nov. Beihama, st Hamburg n. Baltimore 2 Nov. Amerika, st. de. n. Newy. it Paul, st Newyork n. Southampt Swansea, aang. 1 Nov. Veghtstroom, st Bristol' Jjiverpool, vertr. 2 Nov. Lusitania, st Newyork Greenock, aang. 31 Oct Mongolian, st. Montreal. Hrow Head, gep. 2 Nov. Sylvania, st. Boston n. Liverpool Nagasaki, aang. 3 Nov. Prinz Luawig, st Bremen Colombo, aan.-.;. 3 Nov. Kletst, st. Japan n. Bremen Suez, aang. 2 Nov. Prinz Regent Luitpold, st. Bremen n. Japan 4 Nov. Benjedorf, st. Java n. Amst. Port .said, vertr. 3 Nov. Goeben, st. (Japan) Bremen Ivewyork, vertr. 2 Nov. Friedrich der Grosse, st. Bremen Zieten, st d*. Algiers, vertr. 3 Nov. Yorcli, st (liott.) Japan Soiily, gep. 4 Nov. Kaiser Vilhelm 11, st. Newyork n. Bremen Granton, vertr. 1 Nov. Boreas, Deen, Wemys» Suez, aang. 3 Nov. Tranquebar, st Java n. Marseilie 4 Nov. Puriran, st Java .fort Said, aang. 4 Nov. i Herzog, st. Botterd. n. O.k Afrika Fernandina, vertr. 24 Oct Eretria, st. Rotterdam JJelaware, aang. 3 Nov. Battepoot, st Java Lias falmas, aang. 2/3 Nov. Dettmgen. st. 8.-Ayres n. Rotterdam Gibraltar, gep, 3 Nov. Maria, st. Galatz n. Rott Korsuth Ferenez, st. Sulina n. d". Frawlepoint, gep. i Nov. Srmolensk, st Newyork n. Rotterdam Ethiopia, st W.k. Afrika Hamburg Lizard, gep. i Nov. Chester, st Philadel. n. Antwerpen Soiily, gep 4 Nov. Rotterdam, st Newyork o. Amsterdam
Speciekoers. AMSTERDAM, 4 Nor. 1907.
Goud. dtukken van ƒ 10, oude ƒ9.90 af 10.—; O. ger. Huk. ƒ5.76 a ƒ5.85; VVioht. Bouv. ƒ 12.02 W é, fX2.X%_\ St. v.au mk. ƒ11.76— a ƒ11.85—; ii".2ufr. ƒ 9.573^ a ƒ 9.67^; Baren goud p. Kg. lij o f 1645 e, ƒ1666. — Zilver. Bt. vau o ir. ƒ 2.35 & ƒ 2.40 j Pruisisciie 'i'haler ƒ1.75 a / 1.7 a ; Zaver van UüU a IiOO ƒ 48—.
VERVOLG STADSNIEUWS. Inbraak.
De inbrekers zitten niét stil. Eergisteren, op klaarlichten dag, is er weer ingebroken. Thans in het tweede bovenhuis van perceel 42 in de Swanmierdamstraat, bewoond door do familie B. I*. Pauer. Er was Zaterdagmiddag niemand thuis. Waarschijnlijk is toen iemand stilletjes naar boven geslopen, op eea tijdstip, dat de straatdeur open stond. Met behulp van een valschen sleutel wist de inbreker in de vertrekken van do tweed© étage te komen. Toen de bewoners thuis kwamen, ontdekten ze dadelijk, dat er iets niet in orde was, want alle deurerL, welke zij zorgvuldig gesloten hadden, stonden open. Binnengekomen zagen de ontstelde huisgenooten, dat twee linnenkasten opengebroken waren. Bij onderzoek bleek, dat er twee gouden dames horloges, een gouden en twee zlveren kettngen, twee gouden ringen en een trommeltje met ongeveer f 75 ontvreemd waren, benevens eenige sigaren. De dief had nog al huisgehouden. De beide linnenkasten waren door hem met het scherpe voorwerp, waarmede hij ze wist open te krijgen, nog al beschadigd.
Gisteravond is nog ingebroken bij den Heer Chr. Smit, Da Costakade 39. Ook hier waren de bewoners niet thuis. De dief nam eenigo kleedingstukken en een trommeltje met f5O mede. ' ¦ - -
Valsch geld.
Zaterdag is bij de politie wederom vaisch geld gedeponeerd, dat aan personeel der Gemeentetram in betaling was gegeven. Ditmaal waren liet een rijksdaalder en oen gulden. Bovendien werd nog een valsche halve gulden gedeponeerd, die door eene juffrouw uit <±_ Batavierstraat in betaling was ontvangen. L '
Gemeente-Vischhal.
Maandag, 4 November. Uit de hand verkocht: bokking ƒ2.10.
Vergaderingen.
Dinsdag 5 November. Federatie S. D. A. P. Amst. Openb. verg. (B>£ u.) Sprelcers VV. 11. Vliegen en F. M. Wibaut. Onderw. I Ue Gemeentcraads-Jebatten. Bellevue.