Failliet verklaard! 5 Dcc P. J. van der Leer, huisschilder, te IJselmonde; — rechter-commissaris Mr. G. Ribbius; curator Mr". J- C. Ph. Loeff, Voorstraat No. 294, beiden te Dordrecht. 4 Deo. M. Lichtenstein, koopman, te Rotterdam, Oostzeedijk 334, zaak Nieuwehaven N. Z. 109 ;— rechtercommissaris Jhr. Mr. J. L. W. O. von Weiier; ourator Mr. S. J. L. van Aalten Jr., Wolfshoek 5, beiden te Rotterdam. 4 Deo. T. Binnendijk, koopman te Gouda; — rechter-commissaris Jhr. Mr. J. L. W. O. von Weiier; curator Mr. F. H. Kranenburg, te Gouda. 4 Dec. A. A. Bes, kleermaker te Rotterdam, Bergweg No. 92 ; — rechter-commissaris Mr. K. W. Brevet; curator Mr. J. B. Crol, beiden te Rotterdam. Geëindigde Faillissementen: JH.. Pennings, vroeger te 's-Gravenhage, thans te Rotterdam; — Joh. van der Heyden, koopman, vroeger te Stratum, thans te Antwerpen; — _. Bakker, voorheen te Oude-Pekela, thans te Winschoten; — Jos. Graat, molenaar, te Waalre. Opgeheven F aillis sementen « 6 Deo. G. J. Kloosterman, kleermaker en koopman fn hoeden en petten te Borculoo. 4 Deo. F. Duboix, koopman en bierhuishouder, te Amsterdam, Korte Reguliersdwarsstraat 3en A. J. de Boer, boekdrukker, te Amsterdam, le Jan van der Heqdenstraat 103 B. 18 Oot. Firma Sperdel en Van Halder, te s-Hertogenbosoh.
Als advocaat en procureur bij den Jloogem Raad is gisteren o.a. beëedigd mej. mr. f). C. van Rosse, te 's-Gcavehhaga*.
De . id-officier van geizondheid dr. Pieter Groeneboom, — wiens overlïjdeti wij gisteren hebben gemeld — is vele jajren achtereen lid gein-eest van den Gemeenteraad van Amersfoort en |van 1894 tot 1897 wethouder aldaar. Hrj bereikte Iden oudeirdom van 80 jarea,
Electrische tram Velp —Dieren. — De minister van waterstaat heeft op het adres van de heeren J. H. Lups, te Velp, F. J. W. baron van Ballandt van Rosendael, te Rozendaal, en mr. J. G. Wurfbain, te Rheden — betreffende den aanleg en de exploitatie van een electrischen tramweg tusschen Velp en Dieren — aan de adressanten te kennen gegeven, dat aan het tot stand komen eener nieuwe verbinding tusschen Velp en Dieren, naast den bestaanden stoomtramweg der Geldersche Stoomtramweg-Maatschappij, met het oog op het tegenwoordige verkeer, geen behoefte bestaat; althans niet zoolang in het verkeer tusschen Velp en Arnhem nog door paardentractie wordt voorzien.
De minister vindt alzoo geen termen om het verzoek in gunstige overweging te nemen.
D© vereeniging „Die IJsboeifer", te 6t.-P___ra_ (N.-H.), heeft besloten, dat bij vriezend weder het vaarwater naitvr de groentelaadplaats te B,r_»_-op-__ngie__dijk ____ zal worden lape_gel__dem. Ook zal in dezen medewerking verkocht woorden van de bewoners in het Zuidelijk Üe'el der gemeente Broek-op-Langendijfc,
31/ i H.A. laad in den Inlaagpoldeiroinjieir Haarlemmerlied. ca. — de polder, welks fcrie. alleen geien poldsrlas _cm heeft, maar waar elk jaar een bedrag per ILA. aan do ing_.landea jwoodt betaald — hebben in publieks veiling £10,885 opgebracht.
Tot groote teleurstelling van zeer veie ingezetenen heeft de Gemeenteraad van Kollumerland (Fr.) het verzoek van het comité tot aanleg van een tramweg Metslawier—Koilum—Draohten, om in de voorloopige kosten tot het opmaken der noodige plannen / 965 mede bg te dragen, met 7 tegen 6 stemmen afgewezen.
Te Viissingen is bij den Gemeenteraad jen adres ingekomen van de politie-agenten-vereeniging, waarin verzocht wordt een verordening vast te steilen, waardoor verschillende hunner grieven — o. a. betreffende de rusttijden, vrije dagen enz. — zouden kunnen opgeheven worden.
Naar aanleiding van dat adres is een schrijven ingekomen van de commissaris van politie, waarin bij uiteenzet dat de agenten geen reden hebben om zich brj den Raad te beklagen. Bovendien zou een dergelijke verordening niet door den Raad kunnen vastgesteld worden, wijl dit in strijd zou zijn met de Gemeentewet.
Tot hoof diredactftm _■ aan 3© »Brejdascbe Counrant" is, tegem 15 Januari a.s., benoemd de beier _&. Graadt vaa Roggen,, tg Nijnaegem.
De heeir G. van Mer lees tij n', geme .at. feeoretaxis van Baarn, hoopt den 15 December te herdenken, dat hij 25 jaren geleden benoemd weird tot gemeente-ambtenaar aldaar, en tevens zijne 12V2-jajrige ambtsvervulling als gemeenteïecre taris.
Gedep. Staten van Zeeland hebben •— na ingewonnen advies van den hoofdingenieur van den Provincialen Waterstaat — goedkeuring geschonken aan het besluit van den Gemeenteraad van Viissingen tot het aangaan van een geldleening van ƒ 400,000 ten behoeve van de uitvoering van een rioolplan en daarmede samenhangende werken.
De administrateur der afdeeling gevangeniswezen van het Departement van Justitie, mi. H. C. Dresselhuys, de secretaris-generaal van dat Departement, mr. A. D. W. de Vries, en fle referendaris chef -vam het bureau, de heer S. I. Jaoobson, hebben gisteren een bezoek gebracht gam de Rijkswerkinrichting voor vrouwen te Leiden. .(L. D.) Te Honselaarsdijk zijn 3 Westlandsche tuinen, gezamenlijk groot 7.5 H. A., buiten allen opstand van muren, kassen of schuren brj publieke veiling verkocht voor ƒ 37,175 of bijna / 5000 per H. A.
De Vereeniging »Floralia,« te Baarn, telt blijkens haar jaarverslag 256 leden. De rekening en verantwoording van den penningmeester werd vastgesteld in ontvangsten op ƒ 654.32 en in uitgaven op ƒ 648,60.
Het Kringbestuur _De Rijp (N.-H.) der •Vereeniging voor gezmsverpleging in de Classis Alkmaar» heeft tot pleegzuster aldaar benoemd: Mej. Ingen Schenau te 'sGravenhage.
Gisterenwas het 60 jaar geleden,dat de Heer G. Pb. Zalsman zich te Rampen vestigde als boekhandelaar.
Zoowel uit Kampen al 3 van elders ontving hij veel gelukwenschen en stoffelijke blijken van belangstelling. Zijn personeel bood hem een fraaien bureaustoel aan waarop een zilveren plaat met inscriptie.
De boerderij »Ons genoegen», te Haarlemmermeer, eigenaar de Heer H. F. Bultman, groot ";0 H. A. bouw- en weiland, welke te Hoofddorp in veiling werd gebracht, kwam bij opbod en afslag tot een bedrag van ƒ30,900. Gebleven aan den eigenaar H. F. Bultman.
Honig, raat'en was. — Dit Eerbeek schrijft men ons:
De vraag naar inlandschen raathonig houdt nog aan. De verkoop van honig in flacons (honig uit de iaat) is dit najaar veel grooter dan in den herfst van 1906 't geval was.
Ook in raat en was blijft de vlugge handel voortduren. Voor raat of ruw was wordt bedongen 30 è, 36 cent en voor zuiver, onvervalsoht inlandsoh bijenwas 80 a 88 cent per % kg.
Ooft. —In de Neder-Betuwe is de handel iets levendiger geworden. Voor goudreinetten en' beüefleuren wordt geboden ƒ6 _ ƒ6.50; voor de beste zoete appelen ƒ3.50 è, ƒ 3.75 per H.L.
"Faillissementen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
In het „Weekblad voor Privaatrecht, Notarisambt ein Registratie?' heeft de algemeene secretaris van de Broederschap van camdidaat-notarissan, op grond van een door hem. gehouden bespreking, ter kennis gebracht vam solliciteeremde candidaten en notarissen, dat persoonlijke bezoeken aan den secretaris-generaal van het Departement van Joistitie>, met 't doel om hunne belangen nader aan te dringen, volmaakt onnoodig, zelfs overtollig zijn. In zijne mededeeling dienaangaande komt de algemeens secretaris, de bseir H. A. F, van der Ven' tot deze slotsom: „Alle solliciteea.emdem zullen goed doen h_n_© bezoeken aan den heer secretaris-generaal (vam het Dep. van Jiustitie) te beperken tot de gevallen, waarin zij' van zrijaa zijde tot eem bezoek worden uitgenoodigd.'5
"Notarieele Sollicitaties.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
Niet minder dan kinderen, die vroegtijdig hunne ouders en verzorgers verloren hebben, kunnen de ongelukkigen, wier ouders hun ouderplicht verzaken of, erger nog, door handel en wandei een invloed ten kwade op het jeugdig gemoed oefenen, aanspraak maken op de belangstelling en steun van hen, die in gunstiger omstandigheden verkeeren. Tot nu toe stond de particuliere liefdadigheid vrijwel machteloos in zoodanige gevallen, ornaat zij blootgesteld was aan het gevaar, dat een door haar ondernomen reddingswerk elk oogenblik kon vernietigd worden door de uitoefening van het ouderlijk gezag door ontaarde ouders.
De Kinderwetten hebben daarin echter een verandering ten goede gebracht en de rechtsverhoudingen van zoodanige kinderen en van hen die zich hunner aantrekken, geregeld, het beschermende tegen eventueele inmenging van ouders, die zich dien naam niet waardig betoond hebben. Daardoor heeft zioh voor de liefdadigheid een nieuw en dankbaar arbeidsveld geopend, dankbaar ook daarom, omdat het in de eerste plaats gelegenheid biedt kwaad te voorkomen, in plaats van reeds ingeworteld kwaad te genezen. Bij de uitvoering der Kinderwetten' vond de Regeering kraohtigen steun bij een aantal kerkelijke instellingen, die zich reeds vroeger op soortgelijk terrein bewogen en hare statuten en inrichting in overeenstemming hebben gebracht met de eischen van de Wet.
Bij de Israëlietische gemeenten Bestonden echter zoodanige instellingen niet, en tooh is het daar, ook met het oog op de strenge ritueele voorschriften meer dan wenschelijk, het Joodsohe ontouderde of verwaarloosde kind niet aan de algemeene liefdadigheid over te laten.
Met het oog daarop heeft zioh, op initiatief en verzoek der Hoofdcommissiën van de Deide Israëlietische kerkgenootschappen in Nederland, eene vereeniging onder bovenstaanden naam gevormd. De vereeniging heeft de Koninklijke bewilliging op hare statuten verkregen en zioh geconstitueerd onder het bestuur van de heeren Mr. B. E. Asscher, voorzitter; J. Oompris, B. F. Eitje, Mr. A. Grünebaum, secretaris; Mr. M. de Pinto, ('s-Gravenhage), J. D. Santiloano, vice-voorzitter en J. Teixeira de Mattos, penningmeester. Zij wendt zich thans in de eerste plaats tot hare geloofsgenooten om medewerking on toetreding als lid tot de vereeniging, aanvankelijk zioh bepalende tot het opheffen en helpen van de jeugdige beklagenswaardigen, die in een verdorven omgeving dreigen onaer te gaan. Haar einddoel moet zijn door het stichten van een doorgangshuis eene centrale organisatie te verkrijgen, waar de erger dan verweesde jeugdige geloofsgenooten een veilig toevluchtsoord zullen vinden. Slechts door krachtigen steun van gelijkgezinden kan dat doel bereikt worden en daartoe heeft de vereeniging op ruime sobaal eene circulaire door het land verspreid. Gaarne voldoen wij aan het verzoek om door de aandaoht op die circulaire te vestigen mede te werken tot het goede en nuttige doel, dat de vereeniging zich voor oogen stelt.
"Goedgek. bij Kon. Besluit van 26 Juli 1907 No. 50. Vereeniging Misgab Lajeled. (Toevlucht voor het kind).". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
Tot leeraar aan de Rijkslandbouwwinterschooi te Sittard is benoemd de Heer X. van Wersch, te Maastricht.
Benoemd: tot onderwijzer aan de sch. voor m. u. 1. o. te Baarn Kluijtenaar; — tot id. a/d Chr. school te Oldehove (Gr.) H. Bos, te Eziuge; — tot id. te Borne J. Collet, te Oldenzaal; — tot id. te Doorn G. O. Willemsen, te Opheusden ; — tot id. a/d Chr. school te Nijkerkerveen J. de Jager, te Ede; — tot onderwijzeres met verplichte hoofdakte te Bennekom (gem. Ede) Mej. J. van Nieuwenhuis. ald.; — tot id. te Erichem Mej. Zaalberg, te Wezep; — tot id. te Zwolle Mej. Y. Zweers, te Tricht; — tot id. aan de R. K. Zusterschool te Goor Mej. Van Zutphen, te Vinkeveen.
"SCHOOLNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
Ned Uerv. Kerk. Beroepen: naar Burgh (Schouwen) de Heer Van der Linden, cand. te Utrecht.
Bedankt: voor Almeloo W. Westhoff, pred. te Bardenberg.
Het bestuur der Ned. Herv. Gemeente te Apeldoorn en Het Loo heeft besloten tot invoering van een hoofdelijken omslag, in te gaan uiterlijk 1 Januari 1909.
Geref. Kerken in Nederland. Aangenomen: naar üzinge cand. O. Boersma, te Kampen (verbeterd bericht).
Christ.-Gebef. Kerk. Door de bezwaarde leden van kerk A (Chr.-Geref. Gem.) te Rotterdam is per deurwaarders-exploit aan den kerkeraad aangezegd, dat zij zioh verzetten tegen de uitvoering van het besluit van den kerkeraad, waarbij besloten is tot ineensmelting van kerken A en B. In verband daarmede heeft de kerkeraad besloten tot opschorting van dat besluit en het te onderwerpen aan het oordeel van de Generale Synode, die in den zomer van 1908 vergadert. De bezwaarde leden hebben als bun raadsman gekozen Mr. I. Winkel, te Rotterdam. Vrije Evang. Gem. Beroepen: naar Bergumerheide (.Fr.) H. Visser, te Vriescheloo (Gr.). R.-Kath. Kerk. Benoemd: tot assistent te Lent T. W. M. van de Pavert. De aartsbisschop van Utrecht heeft in de kapel van het seminarie te Rijsenburg de H.H. wijdingen toegediend van het diaconaat aan de heeren van het seminarie: J. R. de Boer, A. B. van der Borgh, H. S. Brugman, H. W. Dijkman, A. T. G. Hamers, J. M. Heimerikx, J. B. Hulshof, J. de Jong, B. Jongerius, A. F. T. Klerk, J. H. Lukens, G. M. Mulder, B. A. Preller. J. J. Sohaafs, A. J. J. Spinhof, L. J. H. Teeuwen, A. S. Uijttewaal, D.J. Veltman, C. A. Vernooij en T. J. van Wijk; — aan de fraters Trappisten: Benediotus Möiders, Lucianus van der Putten en Bdnaventura Vianden ; — aan de fraters Augustijnen: Simphcianus (F. J. A. Gelsing) en Carus (5. ter Haar). Van het priesterschap aan de paters Trappisten: Anselmus Vriens en Guido Menzenbach, alsmede aan den frater Ganisius van Benthum, van de orde der Predikheeren.
"KERKNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
De Nederlandsche Almanak (uitgaaf van H. D. Tjeenk Willink & Zoon, te Haarlem) is weder verschenen. Sinds ettelijke jaren is van dezen Staats-Almanak in verkorten en aangenamen vorm nooit iets dan goeds te zeggen geweest. Ook ditmaal kan dit opnieuw getuigd worden; vooral wijl men daarin zeer veel kan vinden wat men in den Staats- Almanak tevergeefs zou zoeken.
Bovendien, als gebruikelijk, een geïllusteerd overzioht over de voornaamste gebeurtenissen in het weldra eindigende jaar en tevens een artikel over het jaar 1808 door Jeronimo de Vries. Tusschen het kalendergedeelte vindt men fraaie reproducties naar schilderijen van Blommers, Mauve, J. Maris, Allebé en Scholten.
De portretten met bijschriften zijn ditmaal gewijd aan den Prins, Staatsraad Mr. J. P. Moltzer, P. L. Tak, H. J. Schimmel. Prof. Dr. H. W. Bakhuis Roozeboom. Prof. Dr. A. G. van Hamel, B. Heldring, Dr. W. Koster en den oud-minister Mr. J. P. Sprenger van F ijk.
. In den gemeenteraad Va.ü_ Noord- Scharwoude (N.-H.) zijn twee adressen behandeld van de afdeeling Langendijk van „Het Witte Kruis", waarin verzocht werd om invoering van het zoogenaamde tonnenstelsel I en het verbieden van het gebruikmakea vaa j slootwater. Omtrent het eerste werd besloten af t© wachten wat de andere gemeenten aan den Langendijk zullen doen, wijl deze ook een dergelijk adres hebben ontvangen, ten einde te trachten de besmettelijke ziekten te voorkomenl, welke daar zoo vaak heersenen. Omtrent het tweede punt werd .men het «etas de ingezetenen kosteloos van versch drinkj water te voorzien. Algemeen wordt nu gehoopt, dat alle vier de Langendijksche gemeenten tot eenstemmigheid zullen komen omtrent de te hemen maatregelen. Op het Eg'mondsch'e strand hebbea dezer dagen eenige visschers een zeer vreemdsoortige visch gevangen, waarvan zij niet wisten bij welke soort zij die moeiten rangschikken Zij meenden, dat het een klipvigch of maaavisch moest zijn. Het dier werd door hen voor vijf gulden verkocht aan den heer W. van dter Arend, te Egmond-Binnen. Bij het schoonmaken haalden zij een der ingewanden er uit, hetwelk eene lengte had van ongeveer twee meter. Ook de lever was van bijzonder grooten omvang en woog naar gissingf 7 a 8 pond. Eir zat bijna , geen .vleesch aan, enkel kraakbeen.
Een groot kwaad. — Ondter dezen' titel schrijft de „Prov. Gron. Ct.": Wij bedoelen de bedriegers, die den boer op*gaan om de eenvoudigen van geest te bewegen tot het betalen van betrekkelijk _ groote geldsommen, voorgevende, dat zij het in hun macht hebben de zoons voor de nationale militie te laten afkeuren.
Het kwaad, dat deze schavuiten brouwen, is tweeërlei. Eensdeels zetten zij dte lui af. Doch anderdeels — en dat vinden wij nog oneindig veel ernstiger — doen zij het geloof ingang vinden, dat onze autoriteiten gewoonweg omkoopbaar zijn, dat de keurende ambtenaren voor een paar gele briefjesl bereid zijn gebreken to zien in de zoons van hen, die zoon bedrieger in den arm hebben genomen. Dezer dagen schrijft men ons uit het westerkwartier weer de sterkste stukken. De namen van de bedriegers worden genoemd, hun praktijken precies aan de kaak gesteld, precies wordt verteld „bij die-en-die zijn zij geweest" en „zoo hebben zij gesproken". Het blijkt, dat zij voor een afkeuring f 100 vragen en hun diensten aanbieden per brief (!) of persoonlijk. Zij geven referenties op. „Dieen-die, een in het dorp welbekend persoon, over wiens afkeuring mea zich verbaasd had, heb ik verleden jaar laten afkeuren. Van de 100 heb ik er trouwens 68 laten afkeuren. Ik heb 'ST punten, waarop ik iemand kan laten afkeuren!" En het resultaat? Dat men ginds die heeren gelooft — in de provincie Groningen, in 1907! —, dat men twijfelt, ja zelfs niet jneer twijfelt aan de nauwgezetheid der met de keuring belaste ambtenaren, dat mea elkaar voorrekent, dat er b. v. ia 1904 bijna de helft der lotelingen is afgekeurd, wat onmogelijk zou zijn „indiea het eerlijk toeging." Ea men versta ons wel, dergelijke enormiteiten hooren wij niet van praatvasrs of druktemakers; maar in casu weer van een ons als een ernstig, ijverig en betrouwbaar man bekend persoon, die zichzelf de< dupe waant van deze „ömkooperij" door anderen. Waarlijk, het is wel jammer, dat men geen termen kan vinden om bovenbedoelde schavuiten eeas fliak aan tei pakken en o_a daa in heit volle licht der openbaarheid aaa te toonen, welke enorme bedriegers zij zijn. Dé gewone waarschuwingen van de hoogste autoriteiten tegen dit boevenpak schijnen niet meer te helpen. Moge er een andere methode gevonden worden om deze lieden onschadelijk te maken, die niet alleen afzetters zijn maar ook nog onnoemelijk veel kwaad doen, doordat zij de belachelijke meening ingang doen vinden, dat onze autoriteiten op deze wijze inderdaad omgekocht worden.
"GEMENGD NIEUWS". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010
Wij hebben zoo herhaaldelijk gelezen, het is zoo vaak beweerd, dat de Schotsehe kunst van dea nieuwen tijd meer dan eenige andere verwant is aan, zelfs geleek op wat mea de Haagsche school noemt.
En zeker, er zija weloorzakea aan te voeren, die deze overeenkomst konden verklaren: jaar op jaar komen tal van Schotsehe schilders naar Holland afzakken in het land van Mauve, in het illustratieve Volendam, in de polders rondom Dordrecht, of op het strand te Katwijk of Noordwijk. Sedert vele jaren ook verzamelen de Schotsehe liefhebbers de schilderijen der groote Haagsche meesters, terwijl het best mogelijk is, dat de zeekanten van het nevelachtige Schotland eenige overeenkomst bezitten met onze atmosfeer, zoodat, iadiea men het ras uit de kunst kon wegcijferen deze redeneering, althans op papier, zoo helder als glas zou wezen. De verzameling Schotsehe kunst in dezen kunsthandel bijeengebracht beantwoordt evenwel siechts weinig aan de hierboven genoemde bewering. Er zijn ongetwijfeld Hollandsche invloeden, doch er zijn ook Fransche, ook Engelsche in hun werk te vinden. En men kan van dit werk geen betere definitie geven dan op de wijze zooals een correspondent deed, die de vraag hoe hem de nieuwe opera van Massenet beviel, beantwoordde met een uitweiding over het bier, dat hij in de entr'actes dronk en dat noch naar Beiersch, noch naar Engelsch, noch naar een der andere soorten smaakte en toch van allemaal tegelijk iets had. Zoo ook hier. Bij het Dordrecht van Coventry, een niet onaardig aquarel, denkt men onwillekeurig aan een wat afgeroomden Jongkind; zoo meu wil, kaa mea ia Aan den zoom van het woud van Ferrier iets van Mauve's invloed zien, ca evenzoo en meer, verraadt Gauld in zijn zwart-bonte kalveren iets van een Hollandsche opvoeding. In het Kirlcendbright van Mouncey wordt men onwillekeurig aan Corot en Monticelli herinnerd, zooals Tagger aan de Fransche luministen en in een harmonischer toon Mc. George aan Engelsche kunstopvatting doet denken, terwijl zij toch weer allen iets anders, iets eigens bezitten, dat men met een decoratie-achtig soort van schilderen zou kunnen aanduiden, dat zich in vlakke schildering op zijn sterkst openbaart, een gevoel voor ruimte, waarvan de landschappen getuigen en een vast eveneens wat decoratief begrip van teekenen, dat vooral in de aquarel gevonden wordt. Het belangrijkste lijkt ons een portret dooi Sir James Gutrie, van Miss Kinaear, eea sprekend gelaat dit, waarvan de schilder in het aangename coloriet der oude Engelschen de eigenaardigheden — eea vooruitstekend voorhoofd, eea breede moad met duaae lippen sterk doet uitkomen zonder het easemble uit het oog te verliezen. Als afbeeldsel van een karaktervolle vrouw van meer dan middelbaren leeftijd en door dea nadruk die hierop gelegd wordt is het tegelijk modern. De Hamlet van den bekenden Orchardson zou tot veel gedachteawisseling aaaleidiag kunaen gevea. Wat mij betreft, is deze uiting van romautiek weinig bevredigend. Burns, Campbell, Mc. Gregor, en Mitchei zijn in het niet gemakkelijk te begrijpen doel van hua landschap misschien de beste. G. H. MARIUS. De violoncellist Orobio de Castro, een der beste leerlingen van onzen Mossel, heeft tegenwoordig te Weenien herhaaldelijk succes. Dezer dagen trad hij aldaar op in een door hemzelf gegeven concert, met het sinfonie-orkest van den Wiener Konzert-Verein. Verschillende bladen prijzen zijn too-treffelijk spel in het concerto van E ngen d'Albieirt eo. in de „Variations sur vn thema rococo-", van Tschaikowsky, twee werken welke aam djeiu solo-speler de hoogste eischen stellen. Beide werden ten zeerste toegejuicht.
Ook op een „Empfangsabemd" van de Concoidia-club behaalde' onze jonge landgenoot nieuwen Toeun door zijn schitterende en smaakvolle voerdracht van twee kleinere werken met piano, van H_-b_rt. en Popper. Meor nog dan tegenover h&t zware orkest kwam, hier de fijnheid van zijn spel tem volle uit.
Zaterdag 21 dezer zal in de vergadering van het Kon. Ned. Aardrijkskundig Genootschap door den Franschen pater C. Chevaüsr een voordracht worden gehouden, getiteld: „Naar de cederen van den Libanon". Dezelfde beeft het vorige jaar tot groote ingenomenheid van ©en zeer talrijk gehoor een voordracht gehouden over Caïro. Bet bijzondere daarbij was, dat pater Cfievalier zich niet bediende van gewon© lichtbeelden, maar van kinematog-raphisch© platen, door hemzelf gedurende zijn veeljarig verblijf in de Oostersche landen vervaardigd. Ook ditmaal zal d© spreker zulke levend© beelden vertoonen.
Vt ij da g a yon d hield de „M aatschapp'ij dor Nederlandsch© Letterkunde", te Leiden, baire maandeiijksche' vergadering, onder voorzitterschap van prof. dr. L. Knappert. Na enkel© huishoudelijke werkzaamheden kwam het woord aan don beer F. A. Hoefer, uit Hattem, dia aan zijne hoorders een blik gaf in een middeneenwrsch. vesting. Achtereenvolgens besprak hij de verschillende soorten van laudweeren, meer in het bijzonder stilstaande bij de landweer bij eene vesting, met de daarin gelegen sterkten.
Bij de behandeling van de eigenlijke vesting wees bij op het verschil in uitbreiding van de steden, en "besprak bij de verhouding welks, bestaan moe. hebban tiusschen de oorspronkelijke stad en hair© uitbreiding.
Vóór d© muren en binnen de muiren vestigde de spreker de aandacht op de verschillende onderdeelen der vesting uit een militair oogpu_t en be- sprak Mj de in d. middeneeuwen gebruikte aanfals en verdedigingsmiddelen. De besproken onderwerpen werden door kaarten en modellen toegelicht.
"WETESCHAP EN KUNST. Schotsche Schilders in den Larenschen Kunsthandel.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/12/09 00:00:00, p. 10. Geraadpleegd op Delpher op 05-03-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164380:mpeg21:p010