Regenval 7 October* Te Semarang, 0 tn- M. Te Tjandi, 0 en. M, Thermometerstcmd, Maximam 96 gr. Fabr. L.Mm«!) 76 gr. Fahr.
SlulMagen de* Halls*
finadurtmAf fbt miMttA Ortnhnr Hollandsche 4*ll-18-25 franacbe 14 26. «ngeleche 6—20.
Eet» koopje. Twee vot den eeuikerafscberp door de tiiraa Martein, Greig and Co, gecharterde schepen, bei ie io ballast aange» komen, waarvan een reeds ter re«-de v»o Soernbja en het andere 'óór Aijer, zullen nu moeten tracbten een andere ladinsr te vm t.n. (Soer Hbld. SoERABUa'SCHE f ANK EN Pan; ELSvEPEEM* eivG Duor il- v„orio-'p'ge comm cic van beneer vot de zaken van de Soeral.aji'scheßink«en Handelsvereeniging te amsteid.m is tot gedeege*rde te Soerabaja aangewezen, Mr W. F. L Gericke- (•*-•*• Ot). DE INLANDaCnE VIJVERHEID DER PRE\NGER. In dd Preangtr Bode komt een opstel voor van A. B M., w&ario gehandeld wordt over de inlandsche cjjverheid in de Preanger Regentschappen De Soet.danees, zegt de schrijver, toont ve< I yver te bezitten als hjj voor Z'ch zelf en zyn gezin arbei;t, en ook de S -end-u erectie vrouw diaagt door haar ar beid bjj tot het onderboul van het gezin, vooral door mid 1-I vin h.t weven van saroc^s nt het houden van een warong. Le Sieidmee-fche vrouw verricht evenwel over bet algemeen weinig naaiwerk. De hu sv ij», zoo lezen wjj ve der in het opsie', bestaat algemeen onder de Srendarepz-t.. Des avonds na den veldarbeid, of, il deze m zek r tjjdperk stilsta t, ook over dag, houdt de Soendanees zich ' bezig mat het knuiseeo van ïlleil.i voorwerpen, die hjj weet dat op de pasar of !aoj_s de buizen aftrek vinden. Hjj maakt vogelko >ien, tafeitjt-s, kr aspjrs en baikjjs van k
Lèmbacg levert sigaren, Manondjaji gekerven tabak. Evenals de atèa-suiker van Dago, is ook de van Tjidamar in de afdeeling Tjiandjoer beroemd. De hoofdplaats Tjiandjoer is bekend om haar klappe;*>le en om haar fraais lederen sandalen en baar bijzonder weefsel van sarongs. Ook Tasik milaja heeft een naam vojr sarongs en hoofddoeken, met name de kampong Tj pèdès, eveneens Garoet, vooral in de kampong S?garanten. U_t po'èag-weefse! van Singa* parna is mede beroemd- Dit lijnwaad gelijkt op blauw kielecgoed. Zwarte hoofddoeken komen van Soekaradja in het Mangoei redja'sche. In het district Rongga der afdee- Ing Bandoeog bestaat de gelegenheid om saroen.s en hoofddoeken te vernieuwen, d. i. over te veiven
Het bovenstaande bevat nog slechts een gedeelteljjke opsomming van dat, waarmede de inlandsche i ijverheid in de Preanger zich bezig houdt. Vooral het bekende vlechtwerk dient nog genoemd te worden dat, naar men wee', over geheel Java verspreid en met graagte on'><"•",«*h, wordt.
WeRKVRRSCH FFI.-.G Ü.N La.HD}NTGINMNG. In de Deli-Courant vanden 26 n September jl. bespreekt de teer D. de werkverschaffing en landontginning ter Oo.tkust vao Sumatra.
In den aanhef van zija opstel herinnert hjj aan de samensmelting der inlandsche staten op het schiereilicd Malacca tot een Maieische confederatie, onder EngeNch protectoraat.
Een der gelukkige gevolgen van bet tot stand komen vin dezen bond, meent de Heer D. sal wezen dat men daar al het mo,ejjkez.l doen om werkkrachten voorde ontwikkeling van den landbouw te krjjgen
De bestuurders van den statenbond zou den daarom de eersten wezen o o, wannier zooals vroeger al gebeurd is, in het Delische weder Chineesche koelis te veel mochten zijn, daarvan party te trekken en deze Chineezen naar Perak te doen komen, teneinde zich daar als landbouwers te vestigen. De lage landen in het Peraksche zuil ui in ontginning worden gebracht, nu gebleken is dat de rijstcultuur er met voordeel kan gedreven word.n. Een prem e'Msel. om het overkomen van Chineesche settlers aai te moedigen is reeds in werking; spoedig zal het Malaische schiereihnd in zjjn ei*en behoefte >an ryst kunnen voorzien en uitvoer zal niet lang op zich laten wachten. De Heer D. vraagt of dat geen vinger wjjzing is voor ons bestuur; zou men ter Oostkust van ."sumatra niet hetzelfde kunnen doen? De gesteldheid van den bodem in Perak is niet verschillend van die in Dcli,- de lage gronden, besproeid door de Perak en Klar g. rivieren vindt men even goed in onmeteljjae masna'd in Siak, B.hh en Paneh. Waarom zou men dus in Dcli ook niel eeo proef nemen met de uitgifte van gronden daar aan Chineesche ko gsi's om er padi te planten. De groote moeilijkheid in Dcli cal dez' lf ia wezen al. aan dan overwal: de werkkrachten. De overtollige, werkelooze koel.'e in Dcli kunnen echter de kern vormen der te stichten koloniën en geschikte boolril eden zullen er wel te vinden srijn als hua werklust geprikkeld wordt doo.' premies voor hen die het eerst een zekere uitgestrektheid grond, in bewerking hebben gebracht. De Fwjtenbeziiti.ngen en de Begrooting Toen wh in h«l laataln nummer d*r Om'kwtt onder bei telegram, aan Ve Locomotief gericht betreffende de begrooting van Nederlan dsch* Indië een paar vragen in de haast stelden, was heteen gevoel van pijn dat ons die vragen in de pen gaf, omdat wjj daaruit weder mochten zien hoe stiefmoederljjk de buitenbezittingen beieeld worden-
Het vaarwater in de haven Belawan eischt dringend verbetering.
Een verbin ding van de havenplaats (kam* pong) Belawan met den grooten weg naar Mcd in blijfl steeds uit*.
Volooii .g van een heirbaan naar Bindjey doei rog alijjd op zich wachten. Maar waar houdt het vragen op ? (Oostkust)
Het Koloniaal .uuóeum tb Haarlem. Het koloniaal Museum te Haarlem gaat thans in het bv tenland haast even sterk over de tong als de Plantentuin te Bui enzorg eenige maanden geleden. Het zija lou'er lofredenen die de bezo kers van vreemde nat onalitet nv«r beide instellingen ten beste geven, zegt Insulinde. Een studie van dea Baer Eu^èie Caus ier over het Haai l^mfche museum verscheen in de Bevue Generale des Sciences pure* et appliquées van 15 Febiuari.
Dit Frauscbe~ opstel wordt aangehaald in een artikel van onzen vroegeren landgeno^', den civieMneenieur A. Fock, in d« Nouvelle Revue van 15 Au u*tu., getiteid Oriënt contre Oeeident. Het egeoiyke onderwerp, de ..conom sstaa rol van Afrika, ligt buiten onzen _;ez ch'sknng. Maar ac schrijvt-r raadt zijn tegen woord gen 1 ndgecooieu de lezirg aan van het stuk Van den Heer C.ustier o-er hei Haarlamsche museum, als zjj nog mochten twjj'elen welk stelsel het verkiesljjkst ia voor de ixploitatie vau Fransch*Afrika Zij zullen dan Zien, door het voorbeeld vao het eiland Java, welken verbazenden invloed de landbouw kan uitoefenen op den voorspoed van een kolonie. In die mate dat de Heer Caustier zjjn indrukken samenvat in deze typische zinsnede: »In vergelijking met die rijke cultures is de exploitatie van goud» en diamantmjjreo, als die er zjjn, van zeer ondergeschikt belang." Maar, ze^t de Heer F >ek, eemg.zms smalend op de nieuwe bezittingen van zjjn nieuw vadeiland, »het zou zeer natuurlyk, zeer vermetel .jj > om West-Afrika le willen vergelijken met >(a perle de l'lnpulnde neerlandaso."
Generaal Van er Heyden teruggeroepen of NIET? De jongste pennestiyd in Nedeiltnd gevoerd over den oorlog in Atjeh heeft ook weder de vraag ter sprake gebracat ot Generaal Van Der Heylen eertjjds milie tair Gou err>«>ur van Atjen en Onderhoorigheden, in 1881 ontslag gekregen óf wel gevraagd heett. Het terugroepen van den Gene raal, zooals dat vooitle.fi in de meening der groote m.erderheid van het Nedeitandsche volk,— nl. dat Van Der Heylen in zjjo ze* getocht door Atj h werd gestuit, toen »de heeren" meenden dat het genoeg was en daarna zjjo ontslag kreeg of wet uit spijt nam —wordt door bet N. v d D. »een legende" genoemd. Het blad haalt stukken aan waaruit blykt dat de zaak zich geheel anders bee-ft toet «dragen- Ia het jtar 1870 schreef Generaal Van >er Biyien aan den Ge u cru eur Generaal een brief, waarin hij uitdrukk.lyk als zjjn meening te kannen aal, d»t hjj na de onderwerping van de XXII en XX VI Moekiu e den lijd gekomen ach ie, om het civiel bestuur op den voorgrond te doen treden. De Regeering moest daardoor in de mee» ning komen dat bet b.ÖDgde doel bereikt was, en Heel daarbjj om tat de Generaal zjjo advies nooit herriep.
Een gevolg er v.n was de komst vanden Heer Pruy3 Vao Der Hoev«*n «ls Regeenngse commissaris, in Februari 1880, om te zamen met den Generaal een plan te ontwerpen voor de reöganisatie van het civiel bestuur. Een paar maanden later bereikten daai* omtrent voorstelt, n de lodn-che Regie* ring. Generaal Vaa Der Heyden wenscb.e voor het eenhoofdig bestuur een militaii; de Heer Pruy. Van Der Hoeven zou het met hem eens zijo, als er een waarborg kon verkregen worden dal de politieke Gouverneur niet opging in den miludren commandant.
Generaal Van Der Hey .ca biet f in een schijjven aan den Gou veneur-Generaal van meening, dat verder agretsef optreden in atjeh noch raadzaam noch noodig was, en vertrok te zamen met den Regeeringscommissaris naar Bata vit, om de ve.dere bestuursorganisatie te regelen
■n een buitengewone, zoogenaamde «groote" vergadering van den Raad van Indië, gehouden 11 September 1880, werden de plannen besproken en aange omen. Generaal Van Der H.yleo was met deo Heer Pruys Van Cer Hoeven op die vergadering aauwezig en hjj vereenigde zich met de gedane voorste 11 m, evenals de L»gercom* mandant. Er werd dus besloten het civiel bestuur in te voeren en klaarbjjkeljjk had nu de Genera?! zjjn meeoing dat de Gou er* neur een militair moest zjjn, laten varen.
Na al deze voorbereidende maatregele j keerde de Geoeraal naar A'jah terug. Eeni* gen tijd lat-r kwam da ir het lii van den Baad van lod ë, Mr. Der Kinderen die, ge-, he l ze tstand g, d ï. tv ten zija mede wer» king, ook rtöi'ganisatie-voorstellen opmaakte en voorts ein onderzoek betreffende de regeling van bet rechtswezen in Atjeh instelde. Üe Heer Der K „Die reeds telegraphisch gezonden last om in functie te blijven tot aan de komst van mjjn opvolger, weid schritteljjk en pertinent h-ihaaid in het G«u 'ernemeut -besluit van 11 Maart 1881, no 33, houdende o. a. myn ■ pheffiig van het ambt »an Gouverneur van Atjeh en Onderhoorigheden (art. 4 ) en de benoeming van den Heer A. Piuy. Vsn Der Hoeven." hn in den staat van dienst van Zjjne Excellentie komt — mede woordelyk — het volgende vor>*': Eervol ontheven van het ambt van Gouverneur van Aijsb en Onderhoongheder, onder dankbetniging voor de door hem in die betrekking bewezen goede diensten, met bepaling dat hjj als z.odanig in functie zal bljj.en tot aan de komst van zyn opvolger, besluit No. 33, dd. 11 Maart 1881. Ik geloof — zegt o eiste Van Winckel, ca velenzuilea die meening met hem deelen— dat roet de meded*>et>i.g van het vorenstaande de vraag afdoende is b Sit woord. vtocht men nog twyf h*n dat h«.t eervol ontslag z>*er bepaald niet op verzoek is verleend, dan leze mea den bnet v_.u ne G.ttvem-u» '^enerafel Van Litsherge van 11 Ma»rt 1381, Kahiaet, letter N, op bladz. 15üen 157 voor. komende in de getoero'ie Memorie. De Atjeh Onlusten in 1896 is de titel van een werk, vei schenen by Ny,.h en Van Di'mar te Bolteroam en gesebreven door ecu officier van het Nederiandsch-Indische leger in actieven dienst. Na een kort overzicht van den geheelen Atjehkrijsr, geeft dit ijjk giïl ustreerde werk een beschijjving van de vooi naams e gebeur tenissen op pol tiek en militair gebied «e turende het OcS'uur van Generaal D ykerhoft en in het byzonder de aai leiding tot ooizikeo en gevolgen van ocs bondgenootschap met To»koe Oemar, Onp^rt jj üe. beknopt en duide'jjk, zegt het Militair Weekblad wordt een en ander behandeld. Vooratge^aaa door de portretten van H.H. M.M. de Kon n/innen, v uden wjj de van al de bevelhebbers van de troepen in Atjeh, benevens onderscheidene bchetseo uit dit steeds onherbergzaam oord. Ah een bjjira,e tot de geschiedenis van ons dapper Indisch leger zal deze uitgave zeker velen welkom zijn. Een inlandsche Goochelaar geeft des tjvoads in de kampong Peudrian lija voor» stellingen, afgewibseid door acroiiaiiscbe loeren van een paar ijjner kennissen- Er komen eiken avond een groot aantal inlanders die een vasten toegangsprijs betalen Deze goochelaar is tevens demang van bc* roep en heelt, naar ons wordt medegedeeld, geen behoorlijke vergunning om die voorstellingen te p» "n Fen Boom omgev -ll m Aan den weg van Peteroogan is gis ei md lag een djohaiboom o «gevallen en terechtgekomen op eondogcar.* tambangan welke daar juist voorbjjieet. Ia het voertuig zaten drie inland.rs, van welke tèi zwaar door den vallenden boom gekwetst en daarom paar het stadiverbaod v.rvoerd weid Goed afgel iopsn. Gistermiddag, omstreeks vyf uur, is op Peodnan een kinderwagentje, waai ia een Europeesch knaapje, ongeveer anderhalf jaar oud, door zjjn baboe werd voortgeredeo, in aanraking gekomen met een rjjtaig, bespannen met twee paarden. Het kindei wagentje werd omver geworpen en deerlijk gehavend en het knaapje lag reeds onder but rijtuig1 te spartelen, toen bet der baboe gelukte het knd er ongedeerd oader vandaan te trekken. Schout Van Der Plas iie daar juist voor bjj kwam, verleende zjjn hulp bjj dit on» geval en nsm den koetster in arrest, w ens onvoorzichtigheid de oorzaak van het ongeluk geweest was. Brandgevaar. De opiumkit op Boeloe, staande tv sehen twee nieuwe inlandsche hoven woningen, is een oaooge jjt, bouw. -ailig, met atap gedekt bamboebok. Al lang is door den rooi meest er last gegeven om dat opiumkrot te vernieuwen met betere materialen, en ta dekkeo*m«t pannen, maar de bai>dar (aat de zaak zooal. ze is. Wordt er misschien op gerekend dat het bestuur den zetbaas van den pachter niet aandurft ? In ieder geval wordea de au'oriteiten hier bjj nog eeas gewezen op het gevaar dat vooral in de droge tijden die »jj nu be leven, deze licht ontvlambare inrichting oplevert. Verlof :De ingen.eu der derde • klasse bjj den Wrterstaat ei 's Lands Burgerlijke Openbare Werkea Jhr. H. G. S.x is, tot h«ystel van gezondheid, met verlof n&ar I opra, vertrokken voor den tyd van twee Hiaandea. Wet DrN GEZONDHa.iDSroiSTA.ND van dokte» A. >v. Ger_eu gaal bei, zooas uocr zijo talrijke vrienden en kennissen zeker met ge* ooegen zif vernomen wolden, steeds vooruit. Ot' dd pit önt bet gebruik vaa den gewonden arm al dan niet z.i benouden, is echter nog niet met z.karheid »«» zoggen. Overleden. Te Mpdiuoorn is blijkens een achterstaande advertentie in den ouderdom van vierenzestig jaar overleden Ds. J. J C é■)■•»% voorheen predikant in Nederiandsch* lodiê, dien velen zich nog wel zullen herinneren. Militaria. De bdiioeind* ondsrluiteuants Van ry.:k en Stuz zjjn ingedeeld respectieve! jjk bjj het lu,ket half eers'e en bij het z.vende bitaljon Infanterie. De adjudan No. derofficieien Kramer en Ro* sm zjjn aangesteld tot dienstdoend officier, lespeciieveljjk bjj tet n-g^-nde bata jon In* f n ene en bjj het vierde dei ót-bataljon. De uit Nederland aangekomen adjudantonder, fficier Grauf is ingedeeld by het zesde bataljon Inf an tei ie. Met den gewonden onderluitenant Prikkel gaat het nog niet best. De kogel zit tog in de wond en het laat zich aanzien dat hjj met verlof naar Europa zal moeten. De onderlu tenant Bi eur van het zevende bataljon wordt in bet hospitaal te Kota Radja verpleegd. Reeds geiuimen tjjd ziek, bleef hjj toch zjjn dienst verrich* ten tot hij ten laatste genoodzaakt was, zich voor opname in het hospitaal te melden. De bekende se'geint-majioi Scbmitc ridder der Militaire W.llemsorde) van bet zesde bata jon, beeft te Ijiandjoer het leger met gagement verlaten. Schutterij. Wyl a_> cuanrandint van de tweede eon p-gme der schut erjj, de kapiti in L. Van H.tien vcor eenige dagen ud des ad is, wordt het commando over die compagnie iij lelijk waargenomen door den eersten .uitoMOUV 11. A. Uor.l. ' De Inscheping d«.r utüvangenen uit bet militair huis van arrest te Pontol, op het stoomschip Both dat hed, op hua reis naar Tj mabi, lot Batavia zal over.oeren, heeft i edenmorgen alhier met de meest mogelijke orde en militaire stiptheid plaats gehad. Om half tien werd, onder gewapend geleide van een compagnie van het vyfde ba» ta'jon met slaande trom van Pontjol afgemarcheerd naar den kleinen boom. De gevangenen waren verleed in vier secties, elk ingesloten door een veertigtal gewapende manschappen. Achter den troep en op de flanken liepen gewapende politie oppassers, onder leiding van dea schout Van Der Pus. Zoodra nnn aaa ds Kali Baroe gekomen was, werden de veroordeelden opgebeld in de loodsen der recherche en werd appèl over hen gehouden. In het geheel worden 193 jjevan_ enen overgevoerd, waarvan de zieken, reeds vroeger onder gei side uit het hospitaal naar de plaats der inscheping waren gebracht. loraidde's was ook de compagnie der Koloniale Re.erve per trein vaa hat station aan den kleinen boom aangekomen en vei* deeld over de gereed liggend* prauwen. Deze compagnie was den San dezer van Magelang naar Medono, gisteren van daar naar Amb .rawa gemarcheerd en heden mor* .•.n p-r sp tor van laatstgenoemde plaats naar Semarang overge'oe>d Zij staat onder het bevel van kapitein H. S. Ue V sser, terwijl er ook by ingedeeld zija de tweede luitenants H O. C. Cl ckener Brousson, E. A. Ëbbink en A- A. Dijkstra. Zoodra de manschappen der compagnie die, naar reeds is medegedeeld, tot bui coc zoig het gewapend geleide zal uitmaken, in de prauwen had plaats getomen, weiden ook de gevangenen itgesche-pt, wat geschiedde onder latding ven den plaatselijk com» mndant,lover3»eLang, en binnen zeer korten tyd was a'geloopeü*. ook hierby heersente de grootste orde. Nadat elk zjjo plaats had ingenomen wer. den de prauwen door bet stoombootje Henriëtte naar buiten geslaept. De plaa-seyk commandant en zijo adjudant gingen mede tot aan boord vaa de Both. De commandant van het hu>s vaa arrest, kapitein M. H. J. Van Swighem, had ah s op utstekente wijze geregeld en van heuo is ook te vorwacntea dat de geheele reis naar Tjimahi ia dezelfde orde al worden volbracht, al. wiarmet* zij is aangevangen. Die offi ier zal zich, dunkt ons, wel verlicht gevoelen, wannter de deur dar nieuwe ge var.genis te Tjimahi achter den laatsten man van zjjn troep gestoten wordt. A»n de Ka'i Baroe waren slechts een Iwaaftal nieuwsgierigen cm de inscheping bjj te wonen. De Firj_u Martin, Gr iq and Co. is ten* gevolde der moelykheden waarin het hoofdkantoor. Maltin Bros te Glas,ow, verkeert, in I quidatie getreden. Men verwacht dat de zaken té Semarang eerder afgewikkeld zulten zjjo dan te Soe* iab ji,waar de fuma met veischeidene fan» delijke ondernemingen in verbinding staat. Het agentschap der Hongkong en S lao^hai Banking Coiporation fe Hatavia heeft den Heer A. Stephen herwaarts gezonden om de loopende zaken dezer instelling, waarvan Martin, Greig and Co. te Semiraog en Soetabajt agenten waren, te behartigen. bét schjjo' nog niet u tgemaakt te zjjn of de Hongkong en Shanghai Banking Cor* pcration haar agentschap hier ter stede weder aan een reeds gevestigd handelshuis op zal dragen daa wei «en eigen agentschap zal oprichten. F CT 'RIJDER Nkueßla£.ü_CHs HaNDBLMAATsciupp J. Volgens mededeeling van bet bestuur der factorij van de Nederlandsche Handelmaatschappij is, ter tydeljjke vervanging van den Heer C. J. K. Van Aalst, de Heer i. W. Labryn, van bet agentschap te Semarang, met ingang van den eersten dezer a s eers'e geëmployeerde opgetreden van het agentschap te Soerabaia. Mij.nbouwkundg Onderzoek Aan den Heer J. W. Wone alhier is voor een tjjd» vak van drie jaren vergunning verleen! tot het doen van nojjobouwnuadig onderzoek in bet onderdistrict Tmgkir, van het district Tdcgaran der afdeeüog Silatiga. De Seranoduken. Boven het voor hel verhoogen van de rechter en linker-Seraogdjjken van de desa Jedoenan tot nabij z.c ia de aldeelingeo "emak en Japara toegestaan bedrag van f 3019, ;s door de Regeering alsnog een som van f 627 ingewilligd, zoodat voor de uitvoering van dat werk in het geheel wordt beschikbaar gesteld een bedrag van f 3646, Meerderjarig Ve. klaahD Aan Louise Johanna Jacoba Buflo, zoi der bei oep, wonende in het instituut der Zusters U.-sulinen te Noordwijk, oud ruim twintig jaar, zija brie* ven van meerderjangverklaring verleend. Afgewezen is het verzoek van den Heer H. J Van frelin, technisch Directeur van de te Bandoeng op te richten kininefabriek, om vry dom of vermindering van accyos voor ongemethylcerd inlandsch gedistilleerd, bestemd voor de bereiding en zuivering van knine. Niet g*edgi._ceurp is de by de op 26 \ugu-itus 1896 te Padang gehouden verpachtingen aan de hoogste bieders gedane toewjjzingen van de na te noemen middelen in het Gouvernement der Westkust van Sumatra : 1. de pacht van het uitsluitend recht tot verkoop in het klein en htt stoken v. n gedistil'eerd ; 2 de pacht van de po-en tophn-en andere geelen, beide voor de jaren 1897, 1898 en 1899, zwadl, voor deze middelen voor het h»r 1897 alleen geen bod verkregen; 3. de pacht van 't Linda khine of gewone nrd telen op de Bato-eilanden met uitzondering van d e van het gedistilleerd en van het recht tot het houden van pandhuizen .oor het jaa. 1897. Den Gouverneur der Westkust van Su* matra is opgedragen om op een nader door hem te bepalen dag ter hoofdplaats Pad mg een herverpachting te houden van de bovenbedoelde tnddelen, en we' van die, sub 3 genoemd, voor het jaar 1897 en van di». sub 1 en 2. tweeledie o I. voor het. jaar 1897 en voor denaren 1897, 1898 en 1899 Openbare Webken- Mach'iging is verleend om, io daghuur, met afbraak van de bestaan de, in s'echteo staat verkeerende sluisjes Padirjr, Tpengkoep, Kal_nganjar, Dad|-ngan, KUgendj grar». Klagen Pridj.g, Porodeso, Panggang, Kebalenkoelon, Daodoe ca Oesit, alle in de afdeeling Sidajoe, Soerabaji, aldaar nieuwe siufj.s te bouwen zónde de gezamen'jjke kosten geraamd op f 7606, met bepa« ling dat de benoodigda in 'sLands voaraad ontbrekende materialen ondersbands zullen worden ingekocht. Met de Teleur aaflunen schijnt weder iets niet in orde te zyn. Eenige weken van betrekke'jjk goed werken hadden ons waarlijk verwend en wjj begonnen te hopen dat een reis van twee, drie uren of langer, voor een telegram vao Batavia, Weltevreden of Buitenzorg naar Semarang, een zeldzaamheid zou gaan worden. Maar he'aasl gisteren en eergisteren ging het weder het oude gangetje. En ook de dag van beden laat zich slecht aanzien. Uitgsplunderd Zmls wjj nader vernemen, is bet pluoderen der woning van den agent der Koninklijke Pakket vaat lmaatschappy te Laboean Hidji zeer volledig in zjjn werk gegaan, terwyl de brand, in het bui 3 gestoken, nog verniel ie wat de oproerlingen vergeten mochten hebben. De Heer F. H, BrjjU heeft letteriQk al'es verloren en is begonnen zich de meest noodzikeljjke kleedingstukken van Java te bestellen. Zija verlies dient door de Regeering ver» goed ie worden. Celebes. Twee tot dusver onbekende maren op Celebes zjjn door de Zwilseiacha ge* broeders Saras.n op bun reis door hei Zuidoostelijk deel van het eiland ontdekt. Het een is bet Makannameer, dat in grootte en kleur overeenkomt met het meer van Thun eo 400 M. boven da oppert likte der zee ügt. De reizigers vonden daar een dorp van paalwoningen, twintig hu zen, met p'atte daken en versierd met bv felhorens, ut hout gesneden. De Toradjoes, die daar woooden, waren vreedzame lieden. Met h t onderzoeken van het voor heiig gehouden meer had m.n nog al moe lyk heden. >n hat midden Biiat bet peillood ier diepte van 480 meier nog niet op grond. Na etteljjae d» • reizen vonden de reizigers verder naar het Z uden nog een veel grooter meer, groot..r dan het meer vao Genève of hel meer van Constanz. Daar was io het midden een >doodeneiiand", de begraafplaats der be woners van den om'rek : een geheel onbe** bouwd en met hooge boomen begroeid eiland. De streek rondom het meer is woest en verlaten, tengevolge van de vele oorlogen en jachten, op slaven en menscheßSchedels. Aangaande de niet onder geregeld bestuuk staande cTREKKN vao Sumatra, waar- Uii af en toe belichten inkwamen bjj onze ambtenaren ter Sumatra's Westkust, is in bet Kolomiaal Verslag bet volgende gemeld. ln net gebied 'er aimpang Kanan «Sn?* kelscbe bovenlanden) geraakte de pangnoeloe van Ta .ah Merab in oorlog met dea Radja van Oedjoe«HS Limoe3. Da eerste was genood«aakt zyn land te verlaten, waarop h.t gezag er in handen kwam van Nja Adjat, die geregeld baasl biet vao a.le voorbjjva. rende pi ai wen. De Ra j.'s van Tjemtndang verzetten zch hiertegen en vielen Zrlfs met ongeveer 150 man in Tanah Merab, doch zonder eenig voordeel te behaJeo. De bevolking verliep intusschen meer en meer naar Singel en Paya Boemboeng, teiwjji de verdreven panghot'oe zjjn knd tot utanah mat." Rjmbb. De eigenaars van het recht tot bereiding van de ramehvezel, volgens de werkloze van Gomess, bieden het octrooi te ,i?a*ï aan voor het moaopohe d«er berei'ngswijje in een groot aantal Europeesche tot h °D overzeesene koloniën. Het adres zullr ek men zich voor den aankoop van . *e**oc;rooi te wenden beeft is: Foreign rr Rhea Fibre Treatment Syodio r e> Limited, 17 Sbaftesbury Avenue. Rondon W. Verder deelt Ihe Straits 7mes °8 h.t volgende mede omtrent de rameh* "•«tostrie. zun et *-,DBelsche graafschap Lancashi'e u len een of neer rameh-spinneijjen wor<<-en opgericht. Eéa dezer is reeds tot stand Bekomen, en staat ten name een«r vennoot* «chap, met eeD kapitaal van f 000 000. Ook op Ceylon begint men zich op de eu tuur der plant toe te leggen, ln h-t af- RelGop=-n jaar heeft de landbouwschool te o,oa*bo aan versch ll inde aanvragers een «root aantal ramehsiekken afgeleverd. Men °sent dat de bladeren der plant ook kunten °-'enen tot voedsel voor de zjjdewormen . "^anschs Steemuwl. Het is een on)a* ne**baaar fei», ze*t Fall Mali, dat in de uiden van OoauAzié de Ecgel_cbe steenkolen ****amerhand door Japansche en lndi.che verdrongen worden. la i °ral **e eerBtgeDoem''e 800rt beeft in de • Ble twee ol drie jiar reusachtige schreden j oe volksgunst gemaakt, en boewei de «pansche kolen niet zoo goed zjjn t>l_ die Ita0 ar<-'*l» zjjn lij veertig procent goed* K°oper dan deze. Ie Hongkong, Shangh?y, op de Pbilippjjn* ? e*landen, te Singapore, in Austral è en 18 ■■> Californië zjju de Japansche steenkolen °el goedkooper te kijjgen dan de reeders in ••geland ooit Engelsche kcleo leveren kunnen. Ta de fabrieken te Bombay en Calcutta j® op de spoorwegen in Britsch*lnd ö begint InAiJke*nk,jlen legebrui» en door de Britsch■•"MChe mjjnen vo>r»g«bracbt. Itetoo t^K°MST VAN GoREA- üe Daüy Chronicle 8- dat Japan, ia ruil voor bila moeite troi^fk B*,i die het lch voor Corea 8e" uitr/ eJt» e-genhjk nie,s heett bekomen, Rnd °jd misschien de overtuiging, door fffliwu. oPgedaan, dat Japan voor deze roo«-naheid in OosUAzië een gevaarlijke mea9H>*-gBter is. de»r is' 2ei?t de DailV C*r°ni°l«, «en zonjja ,DX» doch niettemin volkomen betrouw* I r 'eit dat zoodra Japan Corea aan een *ii olDg Van rie m*"*oea yet' geholpen bad, W* inv'oed op het schiereiland begon at te OQe*J- Deze drie i» illioen zyn in een dw* '*"*' gelijk sneeuw voor de z>n, ver- Wenen en niemand weet eigenlijk waar |U gebleven zyn. Rusland begon daarop meer belang te stellen inden ••nenlandscben toes tand van het Koninkrijk ono68' d* hofparth' die den Japanners een j erzoenlyken haa toedraagt wierp zich in th arnatn* vao den Russischen Gezant en »»Ds oog vertoelt de Koningin in het ge* _ch der r»UBSiscne ambassade onder be h "«'ming der Russische bajonnetteo, met • . 8«»o(g dat de invloed van Japan byna 01 het nulpunt gedaald is. ->«j "ao*--*ano verneemt De Locomotief, «nder datum van 6 dezer: ken flinke regenbui heeft hedennacht de «"nnsfeer geheel opgebiecht Het is zeer te rnó»n —Eergisteren poogde een jongen van ongeveer zes ierjarigen letf ijd Zich in d- desa Bandoelan op te hangen, doch gelukkig werd hjj by tij ia afgesneden; de wedono en andere inlandsche hoofden warea spoedig op de plaats om eea onderzoek in te stellen; d Uit Soerabaja schr jj ft men, onder dagtoe. ening van den 5 ien dezer, aan De Lo comotief: Twee maanden geleden ongeveer maakte ik melding van een bjj zekere dame op klaarlichten dag gepleegden aanzienlyken dief** star van juweelen en sarongs; het gestolene vertegenwoordigde een waarde van ongeveer f 20C0 en de verdenking viel o,» een paar bedienden die dan ook onmiddelljjk door de politie in vooiloopige hechtenis geaomeo, doch »1 heel spoedig weder op vrye voelen gesteld werden, wijl die diefstal haar eentgs* lies verdacht vooi kwam. De poutie heeft intusschen niet stilgezeten, maar naar ik ru verneem, verschillende pogingen aangewend om deze zaak tot klaarheid te brengen en zelfs nasporingen laten doen in een naburige residentie, waarheen men vermoedt dat de als gestolen opgegeven goederen in veiligheid gebracht zjjo. Er schijnt veel kans te bestaan datdezageheimzi nige geschiede» nis rpgehelderd wordt, d_ch voorloop g z-l ik, ook in het belang van het onderz-iek, het bjj deze mededeeling laten. —Een vreemde geschiedenis is dat ook met dien mjjnheer, welke zich u>t dn voeten gemaakt beeft met een kleine f 4000, hem door zyn aanstaaude vrouw ter hand gesteld om er een zaakje mede te beginnen. Men veronderstelt dat hjj de wyk genomen beeft naar Singapore en, naar ik beden vernam, moet bedoede dame in deze de hulp van de Justitie ingeroepen hebben. —De beide officieren van Justitie hadden het heden volhandig met het onderzoeken van al ei lei schnfte'jjke klachten en vere hooren der vele personen die zch op het parket bevotden. Mr. Gastman nim eenige fa mi iet wisten en aanklachten wegens hoon en laster in behandeling en Mr. Mena Fiers Smeding onderzocht een paar quaesties van echtscheiding; het leek echter wal een groote verzoendag, want de meeste zaken werden byg lagd. Heden zijn bjj vonnis van den Riad van Justitie failliet verklaard de Chiueezen Poa toa Teng (f — Eergisteravond is h:er aangekomen H. M. oorlogsstoomjacht Koerier; het gmz gisteren io het b.ssin van het Marine établissement en zal buiten dienst ges.eld worden.