Heden reeds bracht de post hier eenige brieven en dagbladen aan der Engelsche mail van 26 December, waaraan de volgende beriefcten ontleend zgn.
De Ekansche bladen en correspondenten raken uitgepraat over het verschil van gevoelen in het Ministerie en Bij kunnen sleckts herhalen, wat reeds zoo dikwerf gezegd i 9, — dat De Brogue meer rechts, Depeyre meer links wil wijken en mettertijd dit een uitbarsting tengevolge kan hebben. Zeker is het dat door het geheele land niet alleen de overtuiging heerscht, dat men staat tegenover de Regeering, maar ook dat de aangi koudifde vastheid van regeering nog altijd gevonden moet worden; de zeven jaren van Mac Mahon züa sven weioij zeker a's de twintig jaren van Bazaine.
De Presse deelt mede, dat de maa.schalk Canrobert zal worden benoemd tot opperbevelhebber van het leger van Parys; generaal Ladmirault blijft echter gouverneur van de hoofdstad.
In Duitschland rusten alle parlementaire vergaderingen en bereidt men zich voor op de nationale vieiing van het Kerstfeest; op verschillende plaatsen, en vooral te Berlijn, wordt in de winkels sterk geklaagd, dat er zoo weinig kooplust is; de „kraak" — zooals men de financieele crisis noemt, — laat in Duitschland derhalve grooter indruk na dan in Nederland, waar bij het St. Nicolaasfeest niets te bemerken was van den invloed van Amerikaansche, Spaansche of mijnspeculaties.
De tweede lezing van het wetsontwerp op het verplicht burgerlijk huwelijk in den Pruisische n Landdag is ten voordeele der Eegeering geëindigd.
De officieuse Nordd. Allg. Zeit. deelt mede, dat het wetsontwerp op het provinciaal bestuur, een vervolg op de wet betreffende de districtsorganisaji-i gereed is en slechts wacht op de Koninklijke goedkeuring, die zeker spoedig zal plaats hebben.
In den Landdag is voorts een ontwerp iage.diend betreffende den aanleg van een spoorweg door Beily'n, ten einde zoowel de verschillende spoorwegstations aan elkander te verbinden, als het verkeer in de stad zelf te vergemakkelijken ; om die reden zullen in de stad vyf stations worden opgericht; voor het gedeelte dcor de stad zullen een aantal viaducten worden aangelegd ; men hoopt op deze wijze de opeenhooping van menschen in de binnenstad en den hoogen pry's van de huizen in de stad, den zoogenaamden woningsnood, tegen te gaan. De kosten zy'n geraamd op IC millioen thaler.
De reorganisatie van het bestuur in Mecklenburg ten einde aldaar het constitutioneele stelsel in te voeren, is blijkens de belofte der Kegeeiing om een buitengewonen Landdag tot dit doel bjjeen te roepen, slechts verdaagd-
Over de krijgsoperatiën van den opperbevelhebber van het Spaansche Noorderleger, Moriones, geeft de Carlistische correspondent van de Kbln. Zeit. een telegrafisch bericht, waaruit blijkt dat de republikeinsche troepen den 9n eu lOn December de Carlisten b(j ïolosa hebben aangevallen en tot wijken gebracht; het gevolg van dit gevecht is geweest, dat Moriones is kunnen voortrukken en Tolosa geheel vry is.
Voor Carthagena steeds dezelfde toestand; een ultimatum aan de muiters om zich onvoorwaardelijk over te geven, is afgeslagen.
Uit Madrid bericht de telegraaf dat de Regeering een overeenkomst heeft gesloten tot het verkregen van ten voorschot vsn 200 millioen realen; wie het geld zou geven, wordt niet gezegd; wel dat er 12 petcent rente zal worden gegeven en gerestitueerd in 5 jaren; met zulke financieele operaties moet de schatkist nog meer achteruit gaan.
In Engeland zijn van Cape Coast Castle berichten Ontvangen tot den 3On November. Door generaal Wolseley is te Heulahkamp een proclamatie gericht tot de inlandsche bevolking, gelastende dat elkeen zy'n bijstand zal moeten verleenen tot verdediging van het land, onder bedreiging dat in geval van weigering men wegens insubordinatie daartoe met zweepslagen zal gedwongen wolden. De poging om te Madera een militair hospitaal op te richten ten behoeve van de troepen aan de Goudkust, heeft tegenstand gevonden by" het opperbestuur van dat eiland.
Op bevel van genoraal Wolseley woTdt een groot aantal handgranaten te Woolwich in gereedheid gebracht om by' de hervatting van den strijj tegen de Ashantijnen te gebiuiken. Deze zullen niet zwaarder wegen dan drie pond; een geoefend man zal ze kunnen werpen op een afstand van 30 tot 45 Eng. voeten.
De vergadering, die den 27n Januari a. s. te Londen zal worden gehouden onder voorzitterschap ?an lord Russell om de sympathie van het Engelsche volk voor het Duitsche uit te drukken in den strijd tegen het ultramontanisme, houdt de publieke opinie in Engeland steeds druk bezig.
Uit de Vereenigde Staten wordt de uitlevering van de Virginim bevestigd; zy heeft zonder moeilijkheden plaats gehad.
De commissie van den Senaat voor de Buitenlandsche /aken moet nog uitspraak doen over de talrijke verzoeken en voorstellen betreffende de eikenning van de opstandelingen op Cuba als oorlogvoerende Mogendheid. Onder de by den Senaat ingediende wetsontwerpen bevinden zich ook een groot aantal van financiëelen aard, o- a. een tot het geheel vry verklaren van het bankiersbedrijf, en éen waarbij het hervatten der betaling in specie op 1 Jan. 1874 wordt gelast, Aangaande de verhouding der partyen in het Congres wordt aan de Times geschreven dat hot Huis vau Vertegenwoordigers uit 193 republikeinsche en 93 leden der oppositie bestaat; de Senaat telt 49 republikeinen en 24 leden der oppositie. De Hoosac-tunnel in den Staat Massachusetts in N.- Amerika, die 10 millioen dollars heeft gekost en een lengte heeft van 25.031 el is thans zoover voltocid dat de eerste trJn er in de helft van het volgende jaar door zal kunnen loopea.
"De Europeesche mail.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
"De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
Lo>den, 22 Jan. Eene deputatie heeft den heer Gladstoue bezocht om aan te dringen op de gelijkstelling vsn het kiesrecht in de stelenen de graafschappen. Gladstone heeft een defiuitief antwoord vermeden, hij gaf te kennen dat de positie der regeering niet sterk genoeg, het parlement van korten duur en de quaeaiie ontijdig was.
De heer Whalley ia gedagvaard wegens minachting voor de rechterlijke macht.
Londen, 23 Jan. Dj opperrechter Cockburn heeft den heer Whalley veroordeeld tot 250 £ boete. De heer Whalley heeft de betaling geweigerd, waarop hij naar de Holloway gevangenis is oveigebracht.
St. Petersiiurg 23 Jan. 's avonds. Het huwely'k van den hertog vai Edinburg met prinses Marie is met groote plechtigheid voltrokken, eerst ia de Grieksche kerk, vervolgens ia de Engelsche, daarna groote revue. De feestelijkheden duurden drie dagen. Na uit St, Petersburg te zyn vertrokken, zal het paar Moskou bezoeken en in Maart in Engeland arriveeren. Londen, 2t Jan. De minachting door de heer Whalley tegen het gerechtshof aan den dag gelegd, was het volhouden van de juistheid der door Luye afgelegde getuigenverklaring. De Paus ii ongesteld. Door de Oostenrijksche regeering is aan den Rjjksraad eene wet aaogeboden tot opheffing van het concordaat. De hee' Gladstone heeft in zyn schrijven aan de kiezers te Greeuwich verklaard, dat de Koningin het advies van het ministerie tot ontbinding van het parlement heeft aangenomen. De nieuwe verkiezingen zullen daarna terstond plaats hebben. Het nieuwe parlement zal den sen Maait vergaderen. Sedert de nederlaag by' de lersche schoolwet heeft het ministeiie geen genoegzaam overwicht bezeten om groote maatregelen van wetgeviug tot stand te brengen, en de ondervinding doet van een schorsing weinig verbete) ing verwachten. Het voordeel eener ontbindiug is duidelijk, omdat de inkomsten zoo zijn toegenomen, dat de heer Gladstone een o/erschot van vy'f millioen kan toezeggen. Hy heeft hot voornemen de incometax op te heffen, de plaatselijke belastingen af te schaffen en de rech'en op eenige consumptie-artikelen in te trekken. Onder de ontwerpen die waarschijnlijk aan het Parlement zullen worden voorgelegd, behooren de schoolwet, de verbeteriug van het landelijk plaatselijk bestuur, wetten op het spel en sterke dranken, en, naar men hcopf, een spoe dige gelijkstelling der verkiezingen op het land met die in de steden. Londen, 25 Jan. Do heer Disraeli keurt de Parlementsontbinding af, en zegt dat zy enkel een gevolg is van de zucht om verklaringen over den oorlog met de Ashautynen te vermijden. Het programma van den heer Gladstone ii onbestemd, behalve ten aanzien van het surplus, maar elk ministerie dat een surplus kan aantoouen, zal dit aanwenden tot vermindering der belastingen. De conservatieven hebben altijd geijverd voor de afschaffing van de income-tax en vermindering der plaatselijke belastiugen, waartegen dj üleralen zich steeds hebben verzet. De heer Gladstone behoorde meer energie te ontwikkelen in zyne buitenlandsche staatkunde en minder zich met binnenlandsche wetgeving op te houden. Het billjjkheidsgevoel mo3t aarzelen het kiesrecht op het land gelys te stellen met dat in de steden, omdat hierdoor de voorrechten van al de steden met minder dan 40,000 inwoners
worden verkort,
"Telegram van Reuter.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
Laatste Kwartier 9 Februari.
Nieuwe Maan 17 „
Eerste Kwartier 23 „
"Samarang. Maanstand gedurende Februari 1874.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
Fransche MAIL.
Via Batavia en Singapore.
In de maand Januari 1874 den 11 en 25 „ „ Februari „ • Ben 22 „ „ Maart „ > 8 en 22
Engelsche MAIL.
Vit Batavia, Muntok, Riouw en Singapore. In de maand Jannari 1874 den 2, 16 en 30. „ „ Februari „ „ 13 en 27 » „ Maart . „ 13 en 27
Het uur van sluiting is steeds des namiddags te 5 ure. Intusschen wordt aan belanghebbenden vrijgelaten, ook op andere dagen hunne brieven aan het postkantoor te doen beiorgen. 11e doorsending van hier heeft steeds plaats per eerst vertrekkende post. Samarang, den 30 December 1878 Pc Postmeester. H. KI.ERKS
"POSTKANTOOR SAMARANG.". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
— Passagieis uit Nederland, gisteren lier met de Canrad aangekomen, prijzon de inrichting van het schip, doch beweren, dat de verplichting om wijn, bier enz. tegen taiiefsprijzen van den hofmeester te koopen, de reis per maatschappij „Nederland" byna even duuv doet uitkomen als per Fransche mail.
— Sedert drie dagen bebben drh militairen, per George Tan Atsjin gekomen, hier op de reede vertoefd; eerst heden morgen zyn zij gedebarkterd, dewjjl men den plaatselijken adjudant van hunne aankomst niet vroeger kennis heeft gegeven. De menschen zaten er verhongerd en ziek uit, hetgeen niet verwonderen kan, wanneer men in aanmerking neemt, dat hunne voeding aan boord van genoemd vaartuig uitsluitend bestaan heeft in koude rijst en zouten U3C! . — Dc geweerkogels der Atsjineezen (eenige exemplaren werden ons heden getoond) zijn iets kltiuer dan de kogels o:u;r vroegere gladloopsgeweren en, n&vc hunne onzuivere rondheid te cordeelen, in steenen vormen of in het zand gegoten. Sommige zijn gevuld met eene kalkaardige zelfs'andightid, wellicht ter besparing van lood. Anderen zijn volgemaakt met padie en glasscherven. Het looden omhulsel is dan zeer dun, zoodat wanneer de kogel in het vleesch dringt en daarna op een der gewrichten of beerderen stuit, het omhulsel scheurt en de padie of de glasscherven in de wond blyven steken. Daardoor ontstaan ve^zweringen, die de wond een kwaadaardig karakter geven, vooral wanneer de kogel diep is ingedrongen. — Naar wij met zekerheid vernemen, is door passagiers van het stoomschip Madura aan den commandant van dien bodem B. Ordeman et n geschenk aangeboden, bestaande uit een prachtig album, met de photografiën der passagiers voorzien, als een blijk van erkentelijkheid voor de humane en welwillende behandeling van dien commandant ondervonden, gedurende de reis van het Nieuwediep nßar Batavia. — Dondeidag viel in de kalie voor de Prinsen-laan een kind van een Europeaan; zouder den inlander Sa-Eran, zou het zeker zijn verdronken. Genoemde inlander is n. m. het kind oagesprongen, op het oogenblik dat het in de ditpie verdween eu mocht de genoegdoening smaken het kind te redden. De vader van het kind beloonde den redder van zijn lieveling met ƒ1 (zegge één gulden). Uit Soerabaia. Mr-n deelt ons mede dat voor geld en goede woorden geen flesch Arak, om met dit vocht een paard in te wrijven, in de Chineesche kamp is te verkrijgen en dit misschien over een dag of vjjf zes zal mogelyk zijn. Zou dit ook in verbaid staan met de geïllustreerde nieuwe wet op het gedistilleerd waardoor binneulandsche producten onder die categorie ook hier en daar cy'nsbaar Worden gemaakt P — By' gelegenheid van het overgeven en de overname eener Lombard-ondernemiig, dooreen Chinees uitgeoefud bleek het bij de verificatie dar boeken met de nog niet uitgeloste pandgoederen, dat van deze veischeidene ontbraken. De waarde van het door den Baba geleden verlies is nog ui".t te bepalen. Daar dsrgelyke goederen zeer zorgvul'ig worden opge-. borgen eu weggesloteu, is de beheudigheid der dieven ditmaal zonder wede:ga. — Naar wij vernemen bestaat het plan bij den Waterstaat om eene brug te bouwen over de Kali^maas, ter hoogte van de steenkolen-pakhuizen, ter bevordering van de communicatie hi.-r ter stede, welk doel daardoor volkomen zal bereikt worden. — Men schrijft uit Grissee van 1 Febr. Een niet benijdenswaardige pasitie bekleedt ecu ie dezar plaatse ïiieuw inwoner, met den rang van Ontvanger, op eene bezoldigiog van f 150 's Maand?. Daarvan gaat af: iorliug voor het pensioenfonds, voor een te stellen borgtocht en voor genoten voorschot. Dat er ai geer weinig van over blijft om m.it vrouw en kiud naar bahooren te kunnen leven, zal wel een ieder met my' instemmen. Voor zulk een flink inkomen heeft de mau de ondervolgende baautje3: Ontvanger, Havenmeester, Controleur, Verificateur ia alle klassen, oprichter van het Havenlieht van de 6e orde, 9cheep3meter, belast met de ar kerage en loodsgelden, tevcnbelxst mjt de strandffondery'. Vóór 1 .lama i waren met bovengenoemde betrekkingen belast twee ambtenaren, i-de.--op een maandelyksch tractement van f 200, waarvan er een d>ie kie;ken had. die thans ontslagen zijn, terwijl er ia hun plaats ecu klerk op eene bezoldiging vni f S 5 's maands h toegestaan, doch lielhsbbers voor zoo eene lucratieve betrekking komen maar ni-.+opdagen. Het aamal op EuropeescUe wij se getuigde schepen welke hier heden ter reede liggen, telde ik, en bevond er niet minder dan veertig het groote aantal prauwen was mij niet mogelijk te tellen, doch ik weet dat er hier ;800, zegge achttien honderd, tehuis behooren. Buiden los- en laadpasseo, jaagpassen en meetbrisven moeten er ook jaarlijks ruim 20000--of gemiddeld per dar 55 consent- biljetten door bovengc, noemden ambtenaar worden geschreven. (Soer. Court)
— Sommige wij kmeesters klagen er, of liever ergeren er zien aan, dat niettegenstaande er zich uog talrijke gevallen vau cholera onder de Inlanders en Chineezen voordoen, zij alle pogingen aanwenden die te verzwijgen, en bevreesd toonen te zijn vior de medicijn, die hun zal toegediend worden. Een heele massa beschouwt het als vergif, wat de Hollandeis hun willen toedienen.
ledereen die op de hoogte is, kau wel gissen vau wie die praatjes uitgaan. Wauneer zal toch eindelijk de macht Vin hadjies en santdes gefnuikt worden? (Soer. Court.)
Uit Solo. Iv den nacht van Zaterdag op Zondag was 'J 0 de halte Kalassan, omstreeks op de hoogte van mijlpaal 158 een stuk van de spoorbaan door de bandiir weggeslagen. De trein kon daarom niet passeeren en ecu treiu van Solo moest de passagiers gaan afhalen, waardoor een oponthoud van een paar uren ontstond. De ladoe dis de rivieren nog steeds vult, en daardoor die spoedig doet "verloopen, kan der Spoorweg Maatschappij nog vee! moeite veroorzaken en nog veel geld kosten. — Wy' vernemen dat ds hem Eussen zich onledig zal houden met het opnemen van een nieuwe spoorbaan naar Tjilatjap.
— Zondag morgen pr. eerste trein werden naar Samarang geéxpediëerd, drie Chineezen. verdacht van deelgenooten te zV)n in het comp of de*- valsche bankbiljetten. Verschtidene Chineezen, die als gegoed bekend stouden, worden verdacht. vermoedt ook dat er nog een groot getal valsche hiljetten in reserve zy'n, iets wat de circulatie van de-
goede niet ia do hand werkt
— Men schrijft uit Djocja dd. 2 dezer
Zeker Inlander van Arabische afkomst. Said Abdullah gaheeten, een man eeuigszins op jaren die bier om zy'n Godsdienstig fanatisme en onverzocnly'ken haat tegen de ongeloougen, de Chiistenen, bekend is, heeft dezer dagen de brutaliteit, zoo ver gedreven, dat hij de hand uitstak om een Europeaan die lijdende is aan épilepsie, met zijn stok blond en blauw te slaan, zonder dat die Europeaan hem daaitoe de minste aanleiding had gegeven. De zaak heeft zich op de volgende wijze toegedragen: Het huil en erf van bedoelden Europeaan belenden aan die van Said Abdullah in da kampong Saïdan, waar langs eene goot loopt. Op zekeren dag heeft de Inlander het goedgevonden die goot maar doodeenvoudig te verstoppen, omdat hij daar geen last meer van wilde hebben. Het spreekt van zelf dat de Europeaan zich tegen dia willekeurige handeling verzetten moest. Immers bestaat die goot daar reeds sedert lang, zelfs vóór dat de Inlander Said Abdullah zich in de kampong kwam ves'igen'r Om echter alle kibbelarijen vooi te kom.n. vervoegde de Europeaan zich bij genoemden Said Abdullah, ten einde .de zaak in quaestie met hem te bespreken, toen de mau naar geen rede willende luisteren, eensklaps met zyn stok op den Europeaan aanviel, die daarop volstrekt niet gerekend had. Deze trok krampachtig zy'n degen uit en zou in drift zy'n aanvaller daarmede doorboord hebben, indien niet eenige omstanders dadelijk waren toegeschoten om zulks te beletten.
Men zegt, dat deze zaak voor den residentie-Taad gebracht zal worden en het ware te wenschen, dat de overmoedige Inlander ditmaal zyn welverdiende straf zou kiijgen. Het is niet voor d? eerste mual, dat deze brutale man met de politie kennis heeft moeten maken.
— Niet alleen de Solosche gevangenis is zoo overbevolkt, ook te Djocja litten de boeven in ellendige hokken thans op elkaar gcr>*kt als haringen. — De cholera eischt hier om denoord thans vele slachtoffers. (De Vorslenlanden.)
TwtEDE Indisch Landbouw-congres. Het Bestuur verzocht ons het volgende te plaatsen.
Vergadeiiig van het bestuur op Zondag 25 Januari 1874. Tegenwoordig:: Twintig leden Punten van behandeliug ; le De B.grooting. 2 e Het Programma. 3e Het Congresgebouw. Werd besloten de iateeken lijsten voor actiehouders nog eens te Djjcja te doen circuleeren en dezelve ook met brieven aan al de Kesidenten en Assistent-Residenten van N. I te ztnden, met verzoek om vorming van Subcommisoiën in elke Residentie of afdeeliug. Voor het tweede punt werd besloten om alle bestuursleden (andere personen worden daartoe ook- uitgenoodigiD, te verzoeken, vraagpunten in te dienen, ten tinde dje^in het reed* in cjncept gereed ligg.nde programma te kunnen invullen, nadat dis punten door eene bestuursvergadering zullen zijn goedgekeurd. Het derde punt. Ter taf jl twee projecten voor een Congresgebouw, het eene van de Commissie daarvoor, het andere van den Heer F A. Enklaar van Guerieke. Beideu in handen der Commissie gesteld, om daaruit twee projecten te maken, één goedkoop, voo- het geval de deelname der acliehouders niet groot blijkt te zyn en een van grooter dimensiën ca kostbaarder materialen als die deelname begint te vermeerderen.
Over die deelname gesproken. Er kan niet genoeg gewezen worden op het groote belang dat de Vors,enlanden en het overig Indië er bij hebben, dat dit Congres tot st^nd kome, op welke schaal dan ook. In de Besiden'ie Djocjacarta toch, laat ons het maar zeggen, beslaat er eene kwaal, die bij den minderen landbouwer rechtstreeks, by' alle andere standen wat meer indirect, doch op ieders belangen nad.-eiig, ja hoogst tadeelig werkt. Die kwaal is de slechte padieproduc'ie! Ik zal er niet over uitweiden, welke gevolgen die kwaal na zich sleept. leder denke ten deze voor zich zelven. De padieprodneti-! moet verbeterd wordeu! Daarvoor moeten middelen worlen gevonden en, zoo als dat altijd gaat, moet de noodige tegenstand overwonnen worden. Daartoe is eene algemeene bespreking, dat wil zeggen een Congres, het geschikte. Djocja, 31 Januari 1574. E. SWAViNG. Alg. Secrt
"Uit de Batamasche bladen van 31 Jan:". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001
„Des avonds na het hoogst belangrijke debat tusschen dan Minister van Koloniën en den heer Van Lynden schreef het Haagsche Dagblad in zijn Kaïneroverzicht: Thans is aan het licht gekomen dat de zending van den Gouveinementscommissaris naar Atsjin, in het voorjaar, niet was een vredelievende zending, maar de lastgeviug om den Sultan van Atsjin in mora te stellen zich biunen 24 uur te onderwerpen aan de Nederlandsche Suzereiniteit."
Wy' hebben gewacht op het verschynen van het Bijblad, om de onjuistheid van die bewering in 't licht te stellen. De Minister van Koloniën beantwoordde den heer van Lynden op het punt van de instiuctie in de volgende bewoordingen:
„Uit het telegram van den Gouv.-Generaal in antwoord op mijn viaae; om inlichtingen, bleek my, wat nader is bevestigd door het thans, door een my onverklaarbare indiscretie, in strijd met 's lands belang, publiek geworden tw.-ede artikel der instructie van den Gouv.-comjjissaris, dat aan Atsjin onmiddelly'k de eisch van het erkennen der Nederlandsche souvereiniteit zou gesteld worden. Onmiddellijk zy'n toen door het opperbestuur peremptoire tegenbevelen gegeven en is aan den Gouv.-Generaal opgemerkt, dat de onderwerping van Atsjin aan de Ned. souvereiniteit het gevolg kon zijn van onderhandelingen of wel den oorlog, maar niet geëischt kon werden by de eerste aanraking, waarbij slechts opheldering en voldoening voor het dubbelzinnige verraderlijk gedrag van Atsjin en rege'iig der verhouding tot dat Rijk voor de toekomst kon worden gevorderd." Daaruit blijkt dus, dat bij het Indien bustuur wel het plnn bestaan heeft om den eisch te stellen, maar dat rt eisch niet gesteld is. Er blijkt tevens uit, flat de Gouvt Generaal in deze hoogst ernstige zaak niet de noodige voorzichtigheid heeft betracht en Nederland aan een groot gevaar heeft blootgesteld." — 't Is jammar, dal htt Vadeiland i iet heeft aangetoond, waaiin dat groote gevaar — voor den Miuister van Koloniën schreven we haast, maar we bedoelen: — voor Nederland bestaan heeft.—
Atsjin. Aan een paiticulieren blief uit Atsjin mogen wy' het volgende ontkenen, dat den 17eu Januari geschreven werd:
Sedert den Hen is er door onze troepen weinig uitgevoerd, maar de vjjand viel ons eiken middag aan. Hy werd echter telkens teruggeslagen, behalve den 13en. Des middags om 12 uur stormde hy toen weder op ons los en wel iv het front, en toen wij daar bezij; gehouden werden, tastte een andere trotp ons op de iinkeifiank aan. Zelden heb ik zulk een patriek onder onze troepen gezien; de vijand ongeveer 50 man sterk, wist zich door onze linie te slaan en in ons bivak te diingen, juist op de plaats waar meer dan 200 rieken en gtkwrtsten lagen. Het was een oorverdoovend schieten; wie niet meer vechten kon vluchtte naar de plaats, waar da expeditiecommaudant zyn hut had. Een oogenblik later telden wij 36 ljjken van Atsjineezen.
De chole-a is neg als onafscheidelijk van ons. Een dag of vier was het, alsof zy' den aftocht geblazen had, in de laatste dagen echter zy'n er weer zieken bygekomeu. Maar vreeselijk woedt ze onder de Atsjineezen. Geen wonder trouwens. Wanneer wij een bivak verlieten, werd alles dat tot verpleging van choleraly'ders gediend had, verbrand maar de vy'and groef de lijken op, om ze in stukken te snijden! Dat is ook gebeurd met het lyk van Bixio, dat aanvankelijk in een ketel geborgen weid, cm het den volgenden dag in een kist te leggen, waarmede h ;t naar Italië vervoerd zou worden, maar op dien volgenden dag verdwenen wa?. De At'jineezen hadden het met ketel en al gestolen.— De in Indië algemeen bekende Mr. H. A. des Amorie van der Hoeven is in het kiesdistiict Breda door de catholieken candidaat voor de Tweede Kamer gesteld.— De hoogste prijs uit do Palembangscha Lotery', die, zooals wy' reeds melden, op een bij de Wed. Staleman verkocht lot is gevallen, is aan den Hr. Vy'sma te Blitar uitbetaald.— Uit Singapore. Den 2Oen werd hier de Engelsche bark Kusrovie verkocht, die op een reis van Biitsch-lodië naar Mauritius de bepalingen aangaande het overbrengen van passagiers overtreden had. Het vaartuig had den hoogen ouderdom van negenenzestig jaar bereikt.— Van straatroovery'en deden ïieh te Singapore weder twee gevallen voor: eens weid beproefd etn iv een rijtuig gezeten heer den hoed van 't hoofd te stelen; de andere keer probeerde een koelii op klaarlichten dag een in een palanquin zittende dame een ketting van haar hals te rooven. De Nederlandsche Co isul Generaal heeft van Z. E van Swieten het belicht ontvangen dat „de belangrijkste kampongs ten zuiden van den Kraton: Kampong Atoer, Lamlayang, Andee Natoek, Lagtak en Longbatta veibraud zy'n." Slechts één van die kampengs werd ia het op Java verspreide regeelingsbeiicht genoemd. De Slraits Times hoopt, dat het Engelsche bestuur de landschappen Laroot en Perak op Malacca tcch spoedig bij het gouveinement van Singapore zal inlijven, omdat daar steeds tusschen de inlanders ongtregeldheden heersenen. De Slraits Times is hetzelfde blai, dat de expeditie der Nederlanders tegen Atsjin herhaaldelijk etn schande heeft genoemd! — Uit Saigon wordt gemeld, dat één Franscbman in een hinderlaag is gelokt, eu met verscheiden vogelingen werd afgemaakt, en dat een andeie vernist is. De eerste heet Garnier; de laatste Balmy. Het schy'nt, dat de Chineezen voornemens zy'n, een opstand tegen het Fransche Gouvernement in Achter-Indië le bewerken.—
Door de welwillendheid van een onzer abocnés ontvingen wn dit
"ATSIJN. Het Haagsche Vaderland schrijft:". "De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad". Semarang, 1874/02/05 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 26-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010297833:mpeg21:p001