Heden morgen arriveerde alhier de Engelsche mail, loopende tot 13 Juni. De daarmede ontvangen dagbladen B«ven ons stof tot het volgende
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 20-07-1874
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 20-07-1874
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 166
- Jaargang
- 23
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
De Engelsche Mail.
Overzicht.
R. de Fbansche Nationale Vergadering werd 5 Juni door den Minister van Oorlog De Oissey een wetsontwerp lngediend, strekkende om de vestingen aan de Oostelijke grenzen te veisteiken. Het werd met luide toejuichingen ontvangen en onmiddellijk met algemeene stemmen urgent verklaard. „Dat zijn"—riep Gamb^tta uit — „de ware van verzoening I» heftige tooneelen hadden plaats in de zittingen van , en 2 Juni, waarbjj vooral de Bonapartisten, die zich •°°r etn der leden van de Linkerzijde beleedigd achtten, »eb heftig weerden. Bij die gelegenheid liet de Heer Le! J .^e «ader het Kei.errijk prefect was, zich tegenover e Linkerzijde de dreigeude wooiden ontvallen: „Wacht -aar' We zullen u nog wel eens het zwijgen opleggen I"— oen het Joumal Officiel deze woorden niet had weêrge=e'en heeft den volgenden dag do heer Testelin, vroeger n er het Keizerrijk in ballingschap gezonden, zich daarover beklaagd. Levert wilde toen beweren, dat hij de goorden niet gesproken had, 't geen een der Afgevaardi«-,en tot ie verklaring noopte dat de heer Levert loog. Met woorden: „Gij hebt ons kunnen deporteeien, maar bevreesd maken kunt ge ons nooit!" verliet de Heer Testelin ac tribune.
Tot 01 groote verbazing van een groot aantal lieden, die werkelrjk zooveel niet van haar hadden verwacht, heeft de er met 303 tegen 254 stemmen verworpen een zeker pin A TBn d?n Heer Cnaurand' strekkende tot verscher- Png der bepalingen omtrent de Zondagsviering. In hare bt ff lX\ Desloot ze in overweging te temen ontweipen t ende de oprichting van genaeskundige faculteiten te 50 000"f ordeaux ei tot nitloving van een prijs van • 0 tranes voor een middel, om te tien of zich in mengsels alcohol bevindt. De Kamer heeft met 893 tegen 856 stemmen besloten, ot eene tweede behandeling der kieewet over te gaan. "f- Minister van Oorlog heeft verklaard, dat eene strenge berisping _ou worden toegediend aan den Generaal, die, tijdens de jongste wapenschouwiog te Woolwich in zjjn generaals-uniform aan de zijde van den jeugdigen Napoleon had gereden. De bedoelde persoon is Generaal Fleury.
De dagbladen Progrèt du Nord en Echo du Nord zijn, wegens het verkondigen van onware berichten en 't lasteren der Jezuïten en Dominicanen tot geldboeten van 2000 en 500 francs veroordeeld.
Het eindresultaat der verkiezingen in België is gunstig voor de liberale partij. Ze won twee zetels voor den Senaat en vier voor de Kamer. Te Gent hebben de clericalen met eene meerdeiheid van 100 stemmen op de liberalen gezegevierd en niet alleen hunne plaatsen behouden, maar er zelfs nog één veroverd. Voor den Senaat wol nen echter de liberalen éen zetel te Thuisn en éen te Charleroi. Voor de Kamer wonnen ze mede twee zetels te Charleroi, benevens twee te Verviers. Daar leed de ex-Minister Comesse de nederlaag. De tegenwoordige Minister van Openbare Werken werd mede niet herkozen.
De ministerieele meerderheid in den Senaat is nu van 8 tot 4 gereduceerd; in de Kamer van 22 tot 14.
Het Engelsche Hoogerhuis heeft in tweede lezing de wet betreffende het oprichten vin een Hof van Appel voor lerland en Schotland goedgekeurd. De nieuwe Catbolieke universiteit te Londen zal eerlang geopend worden. Het eerste gebouw is reeds gereed. Er kunnen voorloopig nog slechts 100 studenten geplaatst worden. De directie heeft een Pauselijke breve ontvangen, vergezeld vau een apostoliscnen zegen voor de inrichting. In 't Lagerhuis deed de Premier, de Heer Disraeli, de belangrijke mededeeling, dat de Regeering in 't geheel 17 wetten dacht in te dienen, welke ze alle gaarne nog in deze zitting zou aangenomen zien. Zeven daarvan zjjn wetten van den eersten rang. Daartoe rekende Disraeli o. a. de wet betreffende tappers, de wet betreffende de fabriekskinderen, de landwet, de wet op de rechtspleging, de wet betreffende de schatting bij de belastingen. Onder de kleinere wetten rekende hg de Schotsche landwet, de wet betreffende de politie, de openbare gezondheid, enz. enz. t Wekte algemeene tevredenheid toen de Premier verklaarde dat men zooveel mogelijk morgenzittingen zou trachten te vermijden
Lord Derby ontving dezer dagen eene deputatie ten gehoore, welke hem, bij monde van Sir Bartle-Frère, kwam mededeelen, dat de middelen tot onderdrukking der slavernij in Oost-Af rika onvoldoende waren. Ze meenden dat het beter zou gaan, wanneer men b. v. meer consuls benoemde. De Minister beloofde dat hij 't voorstel in overweging zou nemen, maar voegde er bij, dat de Regeering niet maar overal consuls kon aanstellen, — doch slechts daar waar -e vejijg wareD. De Minister achtte een tweede Abyssinische expeditie niet wenschelijk. In de jongste vergadering van de Londensche schoolcommissie heeft de heer Macgregor (bekend door zijne omzwervingen met de Bob Boy en een zeer practisch man) voorgesteld, op de openbare meisjesscholen ook ocderwjjs te doen geven in de kookkunst. Met groote meerderheid werd door de commissie eene resolutie aangenomen, waarin verklaard werd dat het wenschelijk was, genoemd vak onder de lessen op de meisjesscholen op te nemen, en ook de vakken welke met de kookkunst waren verwant. De zaak werd vervolgens in handen eener CDmmissie gesteld. t De man, die een aanslag heette gepleegd te hebben op t leven van Prins Eduard van Saksen-Weimar is thans gearresteerd. Hij beweert een Poolsch Prins te wezen, die Ter namen voert, en verwant is met onderscheidene vorel.ke personen. O. a. beweert hij recht te hebben op de 1-ljL t*USCu«P van wglen Karel van Brunswijk. Op 't oogenuite e W kfl" diamantslijper. Hjj beweeit een nieuw kanon vrueht°?den te üebben' en hefft reeds dikw-!*. maar altijd aan d h°8' °Ter veroeterae WBPeu brieven geschreven del tft LBe?rinK' oell DeB'oot nÜ een krachtiger mid«Uurde rUi-ett om de aaDdacut' °P "ca te veBt'gen- Hg eon rijtuig, plaatste het kanon daarin, en reed toen naar 't paleis van Prins Eduard, waar hjj 't stuk geschut, dat ongeveer zoo groot is als een donderbus, afschoot. Daarna liep bij het Huis binnen om den Prins te zoeken. De rest is bekend, 't Bleek voorts dat de gevangene aan onderscheiden» leden der Koninklijke familie zijn photografisch portret had doen toekomen. Men doet op 't oogenblik een onderzoek naar den toestand van zijn geestvernogens.
Z. M. de Keizer van Oosteneijk heeft, naar het Italinansche dagblad Fanfulla verzekert, zjjn plan om aan den Koning van Italië een bezoek te brengen, nog geenszins opgegeven. Hij heeft het alleen uitgesteld wijl op het oogenblik, gelijk men weet, de verhouding tusschen Oostenrijk en den H. Stoel eenigszins gespannen is. De Keizer hoopt evenwel dat de vrede binnenkort zal zijn hersteld, en hjj alzoo in de gelegenheid zal wezen, tijdens zijn verbluf te Rome, óók een bezoek te brengen bij den Paus.
Op initiatief van Graaf Andrassy zal den 15n Juni te Weenen een internationaal cholera-congres worden gehouden. Alle mogendheden zullen vertegenwoordigd zijn. 't Plan is een internationaal tractaat te sluiten betreffende maatregelen van quarantaine en het instellen eener internationale cholera-commissie.
Uiterst krachtige maaregelen worden in den laatsten tijd door de Petjisische Regeering genomen tegen de weerspannige bisschoppen en ze zal — zegt de Erovinzial Correspondent — daarmee voortgaan. Zoo is beslag gelegd ep het vermogen van den Aartsbisschop van Posen en den wg-bisscbop aangezegd, dat hij niet meer erkend wordt en de Regeering de administratie zal overnemen. Bisschop Marien van Faderborn is gesommeerd zich binnen acht dagen in arrest te begeven, ten einde de gevangenistraf van zes weken te ondetgaan, waartoe hij wegens 't onwettig benoemen van geestelijken werd veroordeeld. Doet hjj het niet, can zal men geweld gebruiken.
Te Berljjn heeft dezer dagen een Congres van orthodoievangelische predikanten plaats gehad, waar steen en been is geklaagd over de nieuwe kerkelijke wetten. Deze protestantsche priesters houden 't er voor, evenals de ultramontanen, dat de Staat aau de Kerk de macht ontnam, welke haar rechtmatig toekwam en haar veel nadeel toebracht, — ook financieel.
Bjj eenige leden der sociaal-democratische partij te Berlijn zijn dezer dagen, naar men wil met succes, huiszoekingen gedaan.
Een ontwerp betreffende de processies, en wel strekkende om die op de openbare straat te verbieden, zal in de volge? de zitting reede bg den Pruisischen Landdag worden ingediend.
Eerstdaags komt te Berlijn een groot bakkers-congres bgeen. Het doel is de oprichting van een algemeen Duitsch bakkers-bond.
De Groote Raad van het Zwitsersche canton St Gallen heeft met 91, tegen 52 stemmen besloten het jongens-seminarium te St. Georgen op te beffen, aangezien dit was ingericht volgens het opvoedstelsel der Jezuïten. Voorts gaf de Raad aan den Regeeringsraad volmacht om weerspannige geestelijken af te zetten.
De Italiaansche Kamer van Afgevaardigden heeft het wetsontwerp betreffende de hervorming der rechtbanken van gezworenen goedgekeurd en is daarna uiteengegaan. De te Rome gevestigde Engelsche en Americaansche Cat iolieken hebben groote tocbereidselen gemaakt, om de talrijke Americaansche pelgrims, die te Rome werden verwacht, -eer feestelijk te ontvangen. Aan openlijke betooningevan instemming heeft het niet ontbroken.
Daily Newt heeft van zijn Romêinschen correspondent uitvoerige mededeeiingen ontvangen omtrent de receptie der „Ameiikaansche pelgrims" op het Vaticaan. Allen waren versierd met het leeken van 't heilig hart. De Paus, schoon blijkbaar zwak en lijdend, antwoordde op de in 't Latgn en 't Fransch gestelde, en hier en daar vrg heftige adtessen der pelgrims met eene redevoering in 't Fransch. De Kerk — dus sprak Z. H. — triumfeerde steeds, ondanks al de vervolgingen, die men haar aandeed. Daarvan was de tegenwoordigheid der pelgrims weer een bewijs. Hij prees verder de trouw der Amerikanen, die in deze, zeide Z. H., een beschamend voorbeeld gaven aan de eerzuchtigen in de nabijheid van den H. Stoel, die de Kerk belaagden De Paus sprak daarna nog eenige woorden van dank tot de herders uit den vreemde, die overgekomen waren om te zien in welk een ongelukkigen toestand d; plaatsvervanger van Christus zich bevond.
Daarna kwamen de geschenken, groote geldsommen meest en een wandelstok, ook al met geld gevuld; 't waren gouden munten, — eene atteutie van Katholieke negers. De Paus vereerde van zijn kant aan de pelgrims gezegende medailles.
Sommige pelgrims — zegt <"e correspondent voornoemd — lieten zich uit op zeer heftige wijze, 't Scheen dat ze verstomd waren over de prachtige omgeving van Z. H. Geen wonder zeker, dat het Vaticaan medevalt, wanneer men altijd gehoord heeft van een „vochtig kerkerhol." Te Rome zgn onlangs weer twee Protestantsche bedehuizen opgericht, een door de zoogenaamde Waldenzen en het tweede door de leden der zoogenaamde Vrije Kerk. Ook te Messina hebben de Waldenzen een kerk gesticht. De Wesleanen hebben kerkgebouwen» te Napels en te Fadua, de Americaansche methodisten te Bologna, Milaan, Rome, Ravenna, Forli en nog verscheidene andere plaatsen. Te Florence is een uitsluitend Protestantsch kerkhof opgericht.
In de officiëele Spaansche Gacela wordt eene circulaire aan den Minister van Buitenlandsche Zaken openbaar gemaakt, waarin verklaard wordt, dat de Regeering trachten zal in Spanje en op Cuba de orde te herstellen en den oorlog tot een einde te brengen. De Regeering hoopt, dat de buitenlandsche Mogendheden hare pogingen, om aan de regeeringloosheid een eind te maken, zullen waardeeren. Wanneer — dus verklaart de Regeering — aan den tegenwoordigen exceptioneelen toestand een einde zal gekomen ziju, zal aan de natie de gelegenheid worden gegeven onverhinderd en zonder dat pressie wordt geoefend, van haren wil te doen blijken. ■ De Gaceta meldt voorts nog, dat de Kegeenngstroepen bij Grandesa (Tarragonië) na een gevecht van 5 uren, vier Carlistische benden hebben verslagen. Men wil dat Don Alfonsu- ze aanvoerde. De Carlisten verloren 80 man aan dooden, 30 aan gevangenen en verscheidene offiweren.
Uit Carlietische bron wordt gemeld, dat de Carlisten het beleg van Irun en Pontarabaia slechts opgebroken hebben om aan de boeren gelegenheid te geven het land te bebouwen. — Zij zouden vier groote kanonnen hebben ontvangen.
De Noord-Ameeikaansche Senaat heeft, na een debat van -0 uren, zijne goedkeuring geschonken aan de .oogenaamde Civil Eighls Bill, waarbij aan kleurlingen en blanken volkomen dezelfde rechten worden toegekend. Uit New-York wordt gemeld, dat in Utah door de Vertegenwoordiging eene wet is aangenomen, waarbij de ontbiudic3 van Mormoonsche huwelijken gemakkelijk wordt gemaakt.
Samarang. Postkantoor Samarang.
Fbansche 10 en 24 Juli Engelsche „ 14 „ 88 _ Sumatra's westkust den 4en en 19 i van elke maand Palembang _ 17en „ „ n Boeneo's westkust en Billiton „ len _ _ „ BaNDJERMASSIN en... Bawean „ 20en _ _ „ Macassar, Tmoakoepang en de Molukken „ 17en » _ „ Atsjin met elke Eng. en Fr. mail.
UIT DE BATAVIASCHE BLADEN:
— De Java Bode bevat het volgende schrijven uit Kotta-Radja, van 3 Juli 1874:
Als vervolg op mijn laatste schrijven deel ik u het volgende mede.
Ik wenschte met deze gelegenheid eenig bericht te zenden van onzen tweeden uitval. Ik zeg „uitval", omdat men toch moeilijk van een „inval" kan spreken als het betreft eea excursie tegnn e>-n vgand, die thans overal d£ar zit waaT wg vroeger zaten, dus tegen een ons omringenden vgand. De 20en en 27en Juni zijn bloedige, maar roemrijke dagen geweest voor de troepen. 't Vgands positie in kampong Garouw was, even als die van het genomene Lampoeloe, (Lampoeloe heet de op den 20_ten Juni genomen positie) te bedreigend voor onze communicatie met de ree, om ze te laten bestaan; en den 27en Juni, 's morgens te 3 uut, stonden hei linker 9e Bataillon, aangevuld door het rechter 9e, in den Kraton aangetreden, om den vgand te verrassen. De aacht verborg nog altijd de in stilte opgerukte troepen, toen reeds 's vgands geweervuur bewees dat hg hen ontdekte.
Onze kolonel voorde zelf de troepen aan, en deed een omtrekking van de benteng beginnen die, niettegenstaande 's vgands hevig geweervuur en den vermoeienden marsch door modder en moeras, volkomen gelukte.
De granaten sprongen intusschen met groote juistheid onder de woest tierende bezetting, die de bestonners met een salvo ontving. Luit. von Massow, reeds vroeger gekwetst, werd hier zwaar gewond; even zoo de luit. Zwager. De kapitein A. A. J. L. de Jongh werd, te midden der stormende en binnendiingende troepen, met klewanghouwen overdekt.
Maar niets weerhield de onsen. Doerie-paggers werden omgekapt, grachten doorwaad, en de borstwering aan alle zijden beklommen. Een tiental Atsjineezen, zich tot het uiterste hebbende willen verdedigen, trachtten nu te ontvluchten. Maar aan alle zijden grijnsden de bajonetten hun tegen.
Moedeloos, met den dood voor oogen, riepen zg: „Ampon, ampon! Kassian blanda, kassian!" Om de slachting niet onnoodig te vermeerderen, riep een der officieren hun toe: „Weip dan de wapens weg, — omhoog de handen!" — Ze deden dit en zgn gespaard gebleven. 's Vgands positie was zeer sterk, even als alle positiën die hg ons algewerkt presenteert.
Wij hebben hehalv« dn officieren rir 32 man buiten gevecht. Nu ligt ons nog Langkroep dwars in den maag, evenals het plateau van Chatillon Trochu in den maag zat bij -jjn uitvallen. Binnenlcort zullen dus de Atjioeezen wederom, vóór het oehtendrood. door de bajonetten worden gewekt. Tegenover dit Langkroep, in kampong Lamarra, wordt thans door ons een versterking opgeworpen, welke met het nog te nemen Langkroep ons het bezit van den Pediidgk verzekert.
Reeds zijn twee der achterlaadkanonnen hier aangekomen. De oude kennissen schenen ta blinken van genoegen dat men hen teruggeroepen had. Na een weinig bevreemdend te hebben rondgekeken in den Kraton, dien zij zelf zoo deerlijk hadden toegetakeld, hebben zij dezen nacht een woordje gesproken met kampong Soerian. Deze kampong is, ingevolge zijn strafregister (hetwelk bij den kol. berust), midden in den nacht gecorrigeerd moeten worden met 6 granaten. Zooals gij ziet, met den vrede is het werkelijk uit, en de quaestie van toenadering is geheel opgelost; want den 20sten en 24sten hebben de Atsjineezen met onze bajonetten ongemakkelijk kennis gemaakt. Zoodra het zoover is, dat wg psalmzingende met hen „ter rge" dansen, zullen wij de geweren insmeren en opbergen, om dan verder met olijftakken (a propos, niet van zilver) te werken; — maar zeg aan nw lezers, dat het niet waar is, wat men daar ginds te Batavia verteld heeft, want we hebben hier nog niet de minste danslust gevoeld,
— Zooals men weet, bestond reeds lang het plan om verscheidene militaire posten in te trekken. Nu par foree een 18e veld-Bataillon moet worden georganiseerd, heeft het Legerbestuur voor de tweede maal den Residenten over het intrekken van verschillende posten hun advies gevraagd. Ditmaal schijnt door eenige Hoofden van gewestelijk bestuur daartegen geen bezwaar te zijn ingebracht, hoewel anderen te kennen geven, dat zij de gevolgen van die intrekking niet kunnen en willen dragen. Wg kunnen de officieren, die bij het eventueel op die wijze te formeeren 18e bataillon zullen geplaatst worden niet geluk wenschen. Indien toch dat bataillon wordt samengesteld uit alle manschappen, die men maar van versobillende op te heffen posten zal bij elkaar brengen, dan -al dat bataillon wel een veld-bataillon heeten, maar bet zal niet geschikt zijn om mede te ageeren. Recruten en ongeschikten zullen een allernaaiste troep vormen.
— Als een bewijs, dat gepaste voorzorgsmaatregelen zeer veel tegen de cholera vermogen, deelen wg mede dat in het fort Palimanan te Cheribon onder een bezetting van 160 personen geen enkel cholerageval zien heeft voorgedaan, terwjjl i_ de nabijheid van 't fort onder de bevolking dagelijks 18 a 20 slachtoffers van die ziekte vielen.
— Aan het Mail-o\eracht der Javabode van 15 dezer ontleenen wg het volgende:
De vraag is, vooral in militaire kringen, op aller lippen „Wat doet he t Leger b e s t uur?" En het antwoord daarop gegeven wordt is zeer onbevredigend. Het is waar, het Legerbestuur heeft van de Regeering weder een aanschrijving ontvangen om niets voor te stellen dat geld kott, omdat er geen geld is, dat wil zeggen omdat — het Opperbestuur geen geld beschikbaar kan of wil stellen. Zi.tdaar de oude fjui; maar men vervalt daarin wedei op een oogenblik, dat er meer dan ooit moet gehandeld worden. Eu voor handelen is geld noodig Men kan wei all.rlei verwgten richten tot het Legerbestuur, maar de handen van den Commandant van 't Leger zgn gebonden, wanneer hem de middelen niet worden toegestaan die noodig zijn. Van verscheiden kanten wordt de vraag geopperd: of een Legercommandant zich daarbij moet nederleggen. II ij meenen van neen.' Maar indien het Legerbestuur zich bg zulke beschikkingen neerlegt, dan zijn daarvoor wellicht redenen die anderen onbekend zijn! Ontegenzeggelijk waar blijft het intusschen, da- zoodoende alle verantwoording op den Legercommandant drukt; dat hg aaneprakelgk zal kunnen en moeten worden gesteld voor de gevolgenvan den tegenwoordigen gang van zaken. Algemeen wordt gezegd, dat Generaal Whitton slechts wacht om met pensioen naar Nederland te vertrekken, totdat hg twee jaar zijn tegenwoordige betrekking zal hebben waargenomen. Uit vrjj zekere bron meenen wg te weten, dat dit werkelijk zoo is. Behoeft het gezegd te worden, dat zulk een wetenschap verslappend, verlammend werktr Is het niet alsof men ook Z. E. hoorde zeggen: „Oefl ik ga er zoo spoedig mogelijk uit."
Met groot leedwezen moeten wg openlijk constateeren, dat verscheiden hoofd- en andere officieren werkelijk zóó spreken. Er it geen tevredenheid; opgewektheid ontbreekt; er bettaat een zeker malaite. Bedaaide, kalme, hoogst vddienstelgke en ambitieuse hoofd-officieien komen er voor uit, dat de toestand niet goed, niet bevredigend is; dat hg niet is zooals hg moet en vooral zooals hij kan wezen. En toch erkennen zij in denzelfden adem met dankbaarheid de weldaad die, hun bewezen is door de jongste verhooging van tractement. Zij noemen die verhoogiog een weldaad, al hebben zg ook steeds gemeend, dat zij op die verhooging recht hadden.
Met smart zien wg bg velen het voornemen rjjpen om, wanneer de tgd daar is, dat zg twee jaar in hun tegenwoordigen rang zullen gediend hebben, naar Nederland te vertrekken met pensioen, dau wel m.t verlof; in bet laatste geval om dan aan te zien of de toestand soms verbeteren zal.
Wat de subalterne officieren betreft, velen hunner meenen, en niet ten onrechte, dat hun lot steeds ellendiger wordt. Zij hebben niet gedeeld in de verhooging van tractement. Men heeft hun een 7-, 10-, _ 15-tal guldens meer geschonken, welke zij als een aalmoes beschouwen. De promotie wordt steeds slechter; in de bevorderingen, vooral der hoofdofficieren, wordt de geest des onderscheids, die generaal Kroesen zoo zeer kenmerkte, geheel gemist. Niet dal wij beweren willen, dat door generaal Kroesen altjjd gepasseerd weiden juist degenen die gepasseerd moeiten worden, Maar onder het tegenwoordig Legeibestuur wordt om zoo te zeggen iedereen bevordeid. Het kattian-tteltel sch'jnt weder in volle werking.
De subalterne officieren vragen zich af, of de Staat dan niet hst hoogste belang heeft bij een billijke behandeling zijner ambtenaren; of het verstandig is dezen te grieven, herhaaldelijk, voortdurend te grieven. Men moge zeggen dat officieren vrij zijn den dienit te verlaten; maar men weet zeer wel dat juist hun opleiding tot officier daartegen doorgaans een beletsel is. Daarenboven, zou het den Staat gelegen konun, indien hij velen zijner militaire ambtenaren verloor? Wij betwgfelen het. Daarom is het luisteren naar billijke klachten zaak. Men vergete het toch niet; pas d' argent. pa» de tuitte». Zonder geld geen officieren en _een soldaten. Men ziet dit nu reeds, zoowel bg het Indische ali bg het Nederiandsche Leger. Maar men wil het. niet zien. Maar men wil blind zgn! De officiereu van ons Indisch Leger hebben te Atsjin weder getoond wie zg zgn. Men heeft hun in dagorders den grootsten lof toegezwaaid, maar daarmede verbetert hun toestand niet. Integendeel, het gevoel dat zjj beter behandeliog verdienen, schiet er des te meer wortel- door _ Volgens een telegram, den 17 dezer ontvangen, zal van V» est Australië eerstdaags te Soerabaia arriveeren een Paarden Circus, bestaande uit 11 personen. — Nu er aoo veel gesproken wordt over nieuwe belastingen, welke alle niet-inlanders eerlang zullen moeten opbrengen, mag wel aandacht geschonken worden aan hetgeen blijkt uit een vonnis van den Raad van Justitie alhier van 20 Februari jl. opgenomen in No. 569 van het Inditch Weekblad van het Recht. De regeering van N. I. is daarbij veroordeeld om aan de erven van den Chinees Oog Boen Sian de som van f 19,807.50, met de wettelijke renten terug te betalen, welke te veel gevorderd was wegens overschrgringskosten, nadat door een der erfgenamen 6 pCt. én door drie andere 10 pCt. wegens successierechten was betaald. Inderdaad, waar zulke h ffiagen reeds aan de orde zgn, daar kan men nieuwe omberen.
— Niar wg verntmen, bestaat bg de officieren en vele burgers te Meestei-Cornelis het plan, een ovatie te brengen aan den bg paal 10 wontnden luitenani-kolonel van Tpmn wegens diens verlichtingen g'durmde d — Men schrijft ons van Soe'abaia „Een zektr resident in den Oosthoek, djen wg hier dus niet ver bel oeven te zoeken, heeft zich met dringende vertoorn tut de regeering gewend, dat het hem moae vergund blgven. lelkens wairaeeT hg zich in bet publiek'vertoont, zjju Tijtuig te doen voorafgaan door twee djajangsecars, gelijk tot voor korten tijd aan hoefden van gewestelijk -bremrrr -toevcMaan -wwr in_ar-_ooT-ire~inTleeting van de>e inlandsche ruiters bg de eskadrons dereavnllerie opgehouden heeft. V.ij hopen u nader bet antwoord van de rrgr-ericg. dat met klimnund ongeduld door dien resident ?e:w»rht woidr, mede t-! deelen. „Hier wedt verzekerd dat de resident van Menadn, de hetr van der Crab, in September aan?t. zij.'! verzoek om onta'ag uit 's lands dienst zal inzenden, zinder den commissaris-, die met ecu onderzoek belast is naar z.re handelirgen, af te «achten, die eerstin Augustus derwaarts denkt te vertrekken." Uit ue Soekabaiasche bladen van 17 en 18 Juli: — Wij ve> nemen dat tij de factorij der Nederiandsche handelrcaatschai pij bet loffelijk gebruik is i-gesteld om dn Ag nien vau genoemde, Maatschappij een eenjaiig veiluf naar Europa toe te staan met genot van half tractement ca weder vervulling hunner betrekking bij terugkomst in ladië, — Blijkens telegraphisch bericht van Padang is het stoomschip B> ne:>, grvjeid door den kommaudant O Jaski en toebehoorende aan de Stojmvaart-maat-chf ppij Java den 16 den dezer a'd'iar gesinveerd en zoude na het lossen van eenige lading de rei< vaar Bafavia voortzetten. — Twee beruchte mooTdenaaT*, die Badjonègoro van hunne g-uweldaden hebben doen gewa.en, werden retegd thnns te At — Men zegt, dat het schip „ludusHe" in het westgat van Scmat Madotra in den modder is vastgeraakt en de steamer Rochussen gisteren is uitgegaan, om te tracaten het schip los te k/ijgen en vaar de reede te brengen. Lijkverbranding. De Berlijnsche Vereeuig-ng ter bevordering van het verbranden van lijken heeft bekend gemaakt, dat de eerste proefneming met het toestel van prof. Rrclam en den ingenieur Siemsns ep 3 dezer is geslaagd. Benige lijken van dieren, te zamen twee cen'euaars wegende waren binnen anderhalf uur'verteerd tot witte ascb, zonder dat de veibraading eenige onaangename lucht veroorzaakte en zondeT dat meu er iets van kon hooren. De onkosten bedroegen nog niet ten volle een thaler. In het weekblad voor de gezondheidsleer, Hygieia, van 7 Juni komt een a'tikel voor over de verbranding van lyken. Daarin woidt aaugetoond, dat het nog vrij twijfeaotitig is of weljhet gansehe lijk door verbranding tot een hoopje escli kan worden teruggebracht, geschikt om in sierlijke vaten te worden bewaard. Door proiven te Metz muf een dierenlijk genomen, is gebleken, dat b_ gewone verbranding, met toevoeging van feèr en petroleum, htt niet mogelijk was moer dan een roostering te verkregen. Prbv. Fieck, te 1 reeden, heeft gelijke uitkomsten verkregen. Voor de totale Verbranding zou een temperatuur van ï'iet minder dan 1000 graden Celsius noodig zijn, welke door Siemeus gisovens geleverd wordt, met. welke echter nug geéri j'ióef >'ij iykeü van vol' a ;ue: is genomen. Om deze hiite te verkrijgen zijn 100 KG. bruinkool per uur noodig en deze methode is zeer duur, vooral als men niet voortdurend den even op de uoodigo hit e kan houden, zoodat in kleine plaatsen de toepassing onmogelijk zou birjken. Bij verhooging der wa-mta tot 1100 graden zouden volgens 'iemeus de bestanddeelen tot een glasachtige massa samensmelten en men dus, in plaats van'asch, glasplaatjes verkrijgen, waarmede men den grond der Mausolea zou kunnen bjleggen! — Vermakelijkheden. De Hr. Pollock, op Java als Directeur gunstig bekend, is te Samarang aangekomen, om de ontvangst voor te bereiden van da Kioto-troep, uit Europeanen en Japanners bestaande. Het gezelschap heeft de reis van Batavia naar Peoalongan over land gemaakt, overal met succes vooi stellingen gevende, en vertrekt heden van laatstgenoemde plaats naar Samarang.— Kadets. — GisteTeu kaapte een kadet op de Passarbesar twee klappers weg, en werd door den eigenaar onmiddellijk vervolgd. Eèr hij echter den jeugdigen gauwdief te pakkan had, riep meu hem toe, dat een collega van dezen met vier stuks op den loop ging. De arme dessaman besloot daarop in zgn verlies maar te berusten, eer zgn voorraad nog verder gedund werd. Een ander kadet, die op Tawang van een rondgaand konpman in echoenen één paar wegstal, kwam er minder goed af. Een oogenblik na het plegen der daad door een politie-oppasser gevat, werd door dezen de di.f bij den bestolene gebracht, en kreeg vergunning het jonge mensch een flink pak slaag te geven, dat daarna verlof ontving zijns weegs te gaan Uit Demak deelt men ons mede, dat daar nu eindelijk de droge mousson ecMjat te beginnen. Overal is men dan ook druk bezig aan het planten van tweede gewassen. —
Sluiting van het postkantoor te Samarang.
Om de Oost des avonds te 5 ure.— Om de West des morgens te 8 ure.— Om de Zuid (met eikenspoortrein) des morgent te 6y_ure_ des voormiddags te 11 ure. Voor geldartikelen van 's morgens 9 tot 's namiddags 3 ure (op zonen feestdagen wordt daarvoor niet gevaceerd) en 't frankeeren van briesen, is het postkantoor geopend van 's morgens 7 tot 's namiddags 5 ure.
Advertentie
Abonnementsprijs voor Indiö f 15. - en voor Europa f 20.— per halfjaar, bij vooruitbetaling. Advertentiegelden behalve het zegel: voor elke ÏO -woorden fl