Fransche den 7 en 21 Augs. Engelsche, via Muntok k Riocw „11 „ 25 „ Sumatra's westkust, Telok-Betong. Benkoelen, Padang en Atsjin . den 14en en 24en van elke maand Muntok en Palembang „ 17en » „ » BOKNEO'S WESTKUST en Billiton „ len » * ■ Bandjkrmasbin en Bawean „ 23en ■ • « Macassae, Tlmokkobpang en de Molukken „ 17 en mm » Atsjin.... met elke Eng. en Fr. mail.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 05-08-1874
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 05-08-1874
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 180
- Jaargang
- 23
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Postkantoor Samarang.
Sluiting van het postkantoor te Samarang.
Om de Ooat des avonds te 5 are.— Om de West det morgens te 8 are— Om de Zuid (met eikenspoortrein) des morgeu te 6'/, uren det voormiddags te 11 nre. Voor geldartikelen van 't morgens 9 tot 't namiddags 3 ore (op ionen feestdagen wordt daarvoor niet gevaceerd) en 't frankeeren van brieven, ia het pottkantoor geopend van 't morgens 7 tot 's namiddags t mtm.
Den 2Sen Juli is goedgevonden en verstaan: Eerstelrjk: Onder nadere goedkeuring des Konings, voorloopig in dienst te stellen: a. voor het beheer en de bediening van de schutsluis ie Samarang: ééa Europeescheu s'uiswachter op eene bezoldiging van f 75. — (vjjf-eu-teventig gulden) 's maands, met jaarlijksche verhoogingen van f 5. — (vijf gulden) 's maande tot dat een maximum vao f 100. — (een honderd gulden) 's maands zal zija bereikt; ééa mandoer op eene bezoldiging van f 18. (achttien gulden) 's maands. en vier helpers op eene tesoldiging van f 10. —(tien gulden) 'smaands ieder; b. vjor de bediening van 's lands slui- te Gedek (Soerabaia), alsmede voor het gewoon dagelrjksch onderhoud vau de daartoe bohoorebde kuust- en waterwerken, tien helpers op eene b.sjldigiog van f 10. — (tien gulden) 's maands ieder; allen onder genot van vrije woning of eene indemniteit voor huishuur ten b drage van f 25. — (vfjf-entwiniii guldti) 's maands voor den Europec9chen sluiowaenter, fB. — (ach; gulden) 's maands voor den maudoer, ca f 4. — vvier gulden) 's maands voor iederen helper.
Den 28en Juli is goedgevonden en verstaan: Eersteltjk: Te bepalen, dat voor de protestant«che gemeenten te Depok eu Toegoe (Bitavia, ééa huipp ediker zal worden aangesteld op deu voet van Staatsolad 1864, no. 68, wiens standplaats zal zjjn Depok.
UIT DE RATAVIASCHE BLADEN:
— De Indiër bevat het volgende ingezonden stuk over de kofficteelt dojr Europeesche particulieren in do residentie Menado.
Het is zeker onverklaarbaar dat, niettegenstaande de Mmado-koffie de hoogste prgsen haalt, totnogtoe geen Europeesch ondernemer het heeft willen wagen, in deze residentie eea goed begin te maken met de particuliere koffietreit.
Uitgestrekte, voor de koffiecultuur uitmuntende gronden, welke ingevolge'de gebruiken des lands van de betrokken hoofden eu bevolking, met ver^uuniug vaa het M . I. Gouvernement, tegen ma'ige pryzeu voor een onbepaald aantal jaren kuunen worden ingehuurd, liggen daar ter beschikking van een ieder. Meest alle op twaalt honderd voeten en meer boven de zee gelegen gtoudeu zijn ia de Miaahassa, in het Mongondouscne, in het Gorontalosche en in de Tomiiii-iandschappen voor de koffie met voordeel te bezigen- Bij goede betaling, maar voornamelijk bjj behoorlijke en humane behandeling, worden vrrjwinige werklieden in meer dan voldoeude hoeveelheid verkregen. Gevaar van roof of plundering der in de binnenlanden gevestigde ondernemers bestaat nergens. De mislukking der koffie-ondememing van de heeren v. B. en V. in het Gorontalosche. op gronden voor het doel speciaal door den tegenwoordigen hoofdinspecteur van de koffiecultuur aangewezen, zal, vertrouwen mij, den energieken ondernemer wel niet afschrikken, omdat, gelijk bekend is, de grinden dier onderneming, niet door een kenner gekozen, geheel ongeschikt waren. Vóór de ontginning van bedoelde gronden bad de tegenwoordige assistent-resident van Gorontalo de mislukking daarvan reeds voorspeld. Groote ondernemers voor koffie behoeven in de residentie Menado bjj den overvloed waarlijk de slechtste gronden niet te kiezeo. Werd dit door ookunde gedaan, dan hebben zij de te lijden schade alléén aan zich zelvt n te wijten. Wrj vestigen de aandacht van tabak-opkoopers op het feit, dat thans in de Minahassa door de bevolking ook tabak van teer goede kwaliteit wordt aangeplant. Het nieuw gebouwde stoomschip Printet Amalia, groot 4000 tonnen, van 1600 paardenkracht effectief, arriveerde den 8 len Juli tor reede Batavia, aan boord hebbende een aantal passagiers, en een detachement suppletietroepen, sterk 137 manschippen, onder bevel van kapitein Hamakers. Genoemd atoom chip kwam den 10 Juni van Glasgow en vertrok den lo Juni uit het Nieuwe-Diep via öouthampton, Napels en Padang oaar hier. Niettegenstaande den omwe^ wed het traj
UIT AüsTBALiE. De klacht over de vermindering van de gouiproductie wordt, in een ge Australische bladen op stelliüeu toon overdreven genoemd. Wel erkennen zjj, dat de uitvoer voor het eerste kwartaal van 1872 398.131 oz. bedroeg, terwijl er in I et eorsie kwartaal van 1873 383.041 oz. werd uitgevoerd en gemunt, en in het eerste kwartaal van 1874 351.911, maar men moet, zeggen zjj, niet vergeten, dat er in de laatste jaren een groot getal fabrieken is opgericht, waai bjj zeer veel arbeiders, die vroeger in de mrjnen werkten, een ander emplooi vinden. Ook heeft men, volgens die bladen, in 't oog te houden, dat vele groute maatschappijen haar mijnen tegenwoordig zoodanig exploiteeren, dat ze niet spoedig worden uitgeput, maar op den duur dividenden afweipen. — In de maand Juni hadden verscheiden schepen noodweer te doorstaan; een daarvan, de British Admiral, van Liverpool naar Melbour; e bestemd, is na de lauge reis van 98 dagen bij Kings-eiland vet ongelukt: van de 88 personen aan boord, bereikten slechts negen het zes mijl verwijderde strand. — Ziehier wat men tegenwoordig in Australië aan bedienden en arbeidslieden moet betalen: Vrouwelijke bedienden voor huiswerk ontvangen in de steden 30 a 35 gulden per maand ; keukenmeiden 40 a 52; koks 15 a 42; waschvrouwen 40 a 45 ; koks voor hotels 52 a 150 gulden. Op de landelijke ondernemingen genietende ploegers 85 a 40 gulden per maand; anderen 4Ü a 45 gulden. Behalve dat loon genieten al de bedoelde dienstboden, enz. vrjj kost en inwoning.— Te Sydney is weer een van Nieuw Caledonië ontsnapte communist aangekomen; hij heet Coutilet. Men zegt, dat bjj in het leger der communisten als kolonel fungeerde. Toen de boot, waarmede hij Syduey bereikte, bfl de werf van Noumea lag, verbarg hij zich in het achterruim, eo bhef daar, totdat de Egmont zes uur onder stoom was ge" wees', toen hg zich op dek vertoonde. — Iv Queensland beeft zekere Hughes rjz-.ir ontdekt, dat daar in overrloed vooi handen en even goed als het Zweedsche mo.t zjjn. Hij berekent, dat het voor ?ydney op fB6 per ton te staan zal komen, terwijl men daar nu f 96 moet betalen. — In Zuid-Australië werd in het vorige jaar ongeveer 32 millioen Ned. kan wijn geproduceerd! —
Uit Japaba schrijft men ons aangaande de gisteren reeds vermelde aanhaling van opium nog het volgende :
Jap>ba, 3 Augustu?. Nu de smokkelaars van amfioen in den laatsten tijd te Jcana minier goed terecht kunnen, schijnen zij voor het terrein hunner operatiën deze afdeeling gekozen te hebben.
Dat echter ook hier een waakzaam oog op hunne waar gehouden wordt, bleek hun in den nacht van Zaterdag op Zondag. Toen werd n.l. niet minder dan 15200 thail — 9|/a pikol — die, ii een prauw geladen, op reu was naar onze kotta, door de politie in beslag genomen. De loerah van KaTang-adjie, bij Semat, was de gelukkige, die de aaühaliug bewerkstelligde, en, wat voor hem nog meer Kegt de premie en verdere voordcelen voor zich bemachtigde. Onze loerah is opeens een welgesteld man geworden; waut behalve hetgeen door den pachter voor elke aanhaling is toegezegd, komt. hem nog ten goede het aatdeel van 't in beslag genfmene, een en ander naar menberekent het niet ou aardige sommetje van ± / 20,000 bedragende. Twee baba's vergezelden het gevierde heulsap, dat 'ij volgens verklaring eenvoudig van een grooter vaartuig 'radden overgenomen om het zijn bestemming te doea volden: een uitvlucht, die evenwel niet zal verhinderen dat er met 's gouvernement* hotel kennis wordt gemaakt. —
Scheepsberichten. AANGEKOMEN.
SAMARANG, 4 Aug. Nederl. bark: Helena en Heeriette, C. Heiaer, Amsterdam.
VERTROKKEN.
SAMARvNG, 4 Aug. Ned.-Ind. bark: Said Maskoor, Mohamat Arsat, Indramajoe'; Ned-Ind brik: Aesah, Hadje Abdul Karim, Biodjermassin; 5 Aug. Duitsche brik: Aradus, R. Ahreur, Padang.
Benoemgen, enz.
Door den Minister van Koloniën is het verlof naar Nederland, verleend aan de ambtenaren Mr H. N, Grobbee, laatst advocaat-generaal bij het hoog-gerechtshof van Nederlandsch-Indië, F. J. H. L. baron d'Aulms de Bouroail, laatst controleur der tweede klasse bij de landelijke inkomsten en kultures op Java, en T. W. Winter, laatst derde onderwijzer aan de kweekschool tot opleiding van inlandsche onderwijzers te Soerakarta; verlengd voor den tijd ran zes maanden.
CIVIELDEPATEMENT.
ONTSLAGEN : Uit 's land» dienst, de gewezen ingenieur der tweede klasse bij den waterstaat en 'a lands burgerlijke openbare werken A. A. Overgaauw Permis. Op verzoek, eervol, uit 's lands dienst, met behoud van recht op pensioen, de ambtenaar op wachtgeld O C. L. de Puijt, laatstelijk eerste klerk op het assistent-residentiebureau te Blitar (Kediri), tevens griffier bij den landraad aldaar. Op verzoek, eervol, nit 's lands dienst, de opziener der derde klasse bij het boschwezen op Java en Madura G. Knijff. ONTHEVEN: Eervol, van de verdere waarneming der betrekking van hoofdonderwijzer aan de openbare lagere school te Padakg-Pandjang (Sumatra's Westkust), de hulponderwijzer aan die school A. D. Holterman.
BENOEMD: Tot assistent-resident van Malang (Pasoeroean), de assistent-resident van Magetan (Madioen) W. F. K. L. de Vogel. Tot assistent-resident van Magetan (Madioen), de controleur der eerste klasse bij het binnenlandsch bestuur op Java en Madura C. W L. Flenr. Tot hulpprediker bij de protestantsche gemeenten te Depok en Toegoe (Batavia), de zeodeling-leeraar bij de inlandsche christen-gemeenten aldaar J Beukhof. Tot hoofdonderwijzer aan de openbare lagere schcol te Padang-Pandjang (Sumatra's Westkust), A. F. Hillebrand, laatstelijk hoofdonderwijzer aan de openbare lagere school te Malang (Pasoeroean), onlangs van verlof nit Nederland teruggekeerd. Tot commies der tweede klasse bij den post- en telegraafdienst, de commiezen der derde klasse A. de Graaff, L. van Mannen en H. Reuvers. Tot telegraflst der tweede klasse, de telegraüst der derde klasse C. E. H. Wollweber.
BIJ DEN POSTDIENST. Tot controleur, de commies-controleur, tevens magazijnmeester der postzegels F. W. C. Guise. Tot commiescontroleur, tevens magazijomeester der postzegels, de adjunct-ingenieur bij den telegraafdienst A. H. de Does. BIJ DEN TELEGRAAFDIENST. Tot adjunct-ingenieur, de kantoorchef der eerste klasse P. Scheltema Heduiu. Tot kantoorehef der eerste klasse, de kantoorehef der tweede klasse L. R. Priester. Tot kantoorehef der tweede klasse, de kantoorehef der derde klasse J. Keilman.
BELAST: Met de waarneming der betrekking van commies der tweede klasse bij de posterijen, H. E. Kolff, laatstelijk commies der eerste klasse bij dien dienst, onlangs van verlof uit Nederland teruggekeerd.
BIJ DE PLAATSELIJKE SCHOOLCOMMISSIE TE MODJOKERTO (SOERABAIA)
ONTSLAGEN. Eervol, wegens vertrek, als lid J. W. Crsmer van Baumgarten, onder dankbetuiging voor de door hem ala zoodanig bewezen diensten.
BËNOüMD: Tot lid, mr. J. F. Kramer, president vaa dea landraad aldaar.
GOEDGEKEURD:
dat door den besident van Palembang ZIJN BELAST: Met de functie ;, bedoeld hij de artikelen 551 en 552 van het Wetboek van Koophandel, de controleur der afdeeling Ilirap eo ttanjoeasin en de controleur der afdeeling Kommering-llir; ieder voorzooveel aangaat dat gedeelte der kust, hetwelk tot zijne afdeeling behoort. Door den Directeur van Binnenlandsch Bestuur
BIJ HET BOSCHWEZEN OP JAVA EN MADURA
ONTSLUjEN: Op verzoek, eervol, nit zijne betrekking, de opziener der derde klasse Q. K nij ff. BENOEMD: Tot opziener der derde klasse G. C. Gabeler, thans klerk op het residentie kantoor te Rembang. Door den Directeur van Justitie. IS GOEDGEKEURD: dat door den Landraad te Toeloeng-Agoeng IS BENOEMD: Tot buitengewoon substituut-griffier bij die rechtbank, buiten bezwaar van den lande, A. U. Nicolaesz. dat door den Residentie-raad te Soerakarta
IS BENOEMD: Tot buitengewoon substituut-griffier bij die rechtbank, bniten bezwaar van den lande, A. J. L. Winter, beëedigd klerk ten residentie-kantore aldaar.
DEPARTEMENT VAN OORLOG.
BEVORDERD: Tot kapitein bij het wapen der genie, der eerste luitenant G. H. W. van Haeften.
DEPARTEMENT DER MARINE.
ONTSLAGEN: Op verzoek, eervol, uit 's lands dienst, de Europeesche vuurstoker bij het marine-etablissement te Onrust A. Koore.
Ter gedachtenis aan Boswell. NAAR BUITEN.
„Vergunt mij, dat wjj scheiden. ik wil naar buiten gaan," „Zjo sprak ecu geestig zanger zrjn trouwe makkers aan; „De voogle.n zingeu buiten, zoo lustig in het groen, „Ik wil hun voorbeeld volgen, en als de vooglen doen. „Ik weet een heerlijk plekjen, een schoonen bloemenhof, „Waar leliën en rozen oütspruiteu uit het stof, „Waar zch een vriendlijk landschap weerspiegelt in den vliet, „Die mjj het beeld des hemels. met dat der aarde biedt. „Mijn vrienden wacut ik buiten, als ik niet sj oedig keer; „De stille rust der velden behaagt mij meer en meer; „Gij zult deu weg wel vinden, die kronkelt naar het duin, „Grj ker>t hem wel, mijn vrienden, dien afgelegen tuin. „Naar buiten wil ik trekken, want buiten is mijn lust, „Ik baak naar koelte en lommer, maar bovenal naar rust." Zoo luidde, diep weemoedig, zjjn zinrijk afscheidswoord, Toen ging hjj, met een glimlach, naar zrjn geliefkoosd oord. Het werd zoo stil en rustig, zoo eenzaam op zyn pad, En altijd verder schemert de toren van de stad; Hij wendt zich nog eens rugwaarts en wenkt ons met de hand... Wij hebben u begrepen, en volgen naar het land. J. E. Banck
Onmacht of Onwil?
Wat in ons om den voorrang dingt, teleurstelling of verontwaardiging, wij weten het zelve niet. Alzoo de Tweede Kamer heeft ook de eensus-wet verworpen! Ja wei, met eene kleine meerderheid. Een tiental heeren achtte het niet de moeite waard, oni b(j de stemming tegenwoordig te zjjn. Ecu dezer evenwel kwam nog ter elfder ure binnen, en stemde nog eventjes in der haast tegen het beginsel der nieuwe wet: verlaging van den cen°us, en werkte alzoo nog knaphandig mede tot den dood der wet.
Van de tachtig kan erleden alüoo zeventig die medestemmen; 32 libeialen voor de wet, en 39 tegen. De nieerd-rbeid is Ba-nengesteld uit de conservatieve en de beide clericale partyen, te zamen 31 stemmen opleverende, met acht, li >eralen.
Acht liberalen ook. Vier Friesche afgevaardigden, wien zeker de vrees om 't hart is geslagen voor vermeerdering van de kiezers te platten lande, van dat soort namelijk) dat niet naar belangen van staat, maar voor alles naar de eischen van zrjn geloof viaagt en stemt. In Friesland i* er wel reden vaor die vrees. Vier anderen, waarvan twee zooals de beeren van Eek en Viruly zich in het openbaar Teeds tegen de wet verklaard hadden, en vel der de heeren Band- I rg en Jonckbloet. Meu is het van d».n laatsten afgevaar»j gde gewend, dat hij zonder zich te verwaardigen grondan st «r zjjne stem by te brengen, hoogst g»weuschte veibe- ringen in ons staatswezen, zaifs ook dan, wauneer zjj door *>e liberale politiek gevorderd worden, door zjne stem ge-houdt. Zoo heeft hjj de eerste zwakke poging tot herie >rming van ons belastingstelsel in de invoering van een \t 10°nie-tax, zoo de afschaffing van de hateljjke plaatsverj inging bij het leger en nu consequent ook rle uitbreiding ;e »a het aautal kiezers voor genneteraad en Tweede Kamer t, J£eßgehoudeu. Winschoten moet het. weten, maar of bet i- istrict niet even veel wil had van een conservatieven of B'fs anti-revolutionairen candidaat kan bijna niet betwrjfeld • /orden. i. Oat de conservatieve partij tegenstemt, is zoo consequent ogelrjk, en wel om twee redenen: 10. de wet is van het . eraal ministerie; 2o zij houden niet van verkiezen en e 'let T»a het volk. „Vóór '48 was het beter, toen zorgden ' Proviaciale staten zoo netjes voc de samenstelling van e ms Hoogmog,nden!" "aarom zou men er nu anders over oordeeleu? „Dekkers hebben bet waarlijk uiet aan ons verdiend, dal wij hun . ifital verkloot n; waaneer heeroom of broeder Husen er eich l "et mede bemoeien en hun een goede inzeg ing geven om op »ns te stemmen, dan kwamen wjj er tegenwoordig nergens neer door." Zóó spreken de conservatieven. Als men met, jandaeht leest, vooral wat de heer Wintgent in den loop ler discussies sprak, dan zal men zien, dat daze ernstige herwegingen den conservatieven leden een hinderpaal zrjn fietst om vóór te stemmen
En uu onze clericale partijen? Zjj hebben, Calvinistisch of "trampntaansch gezind, tegen gestemd. De laatste hebhen 1 de verandering zikéV weinig voordeel gezien; het getal ttnner-kiezers WA>r.d! door de voorgestelde verlaging zeker Het van belang vermeerderd, althans niet in verhouding '>ot fe andere partijen. En waartoe dan zooveel drukte? Hon«rd kiezers meer in e i di-trict leveren hunna oigenaar''Re bezwaren op. Ook staat het te vreezen dat in de ■teden en stedekens van Noordbrabant en Limbu'g de aau™iast vun nit uwe kiezers meer uit de kleine burgerij dau .'.' de op zich zelf levende bieren, zou bestaan, en genen lrJn moeielrjker te besturen dan dezen: zrj lezen ook andere c°uranten, dan die kerkelrjk goedgtkeurd zjjn. Maar nu de andere clericalen, Aa antirevolutionairen? ArJ die sedert jaren met, Mr. Groen van Frinsterer van „liet °'k achter de. kiezer" sprek.iii t;u waarschuwend, tegt-nove^ "et officieele nays légal, het volk in zyn historische cn-"'kkeling, zijn historisch geloof en zijn historisch recht 0T(ivZttteden. Niet waar, welkom zal hun de geleienheid 8eWeest trjn, om het te toont n, dat zjj de knellende banen willen slaken; gretig zulien zij al'bnus aart eenige duizenden uit „het volk achter da kiezers" het recht van dee!-nera Lg aan de openbare stemming gegeven hebben? Wel neen, met een gladheid van taal en fijn gesponnen diabc• e', waardig den handigsten advocaar aan scfismen rijk, aeeft de Standaard op al de gebreken der ontwerp-wet gewezen en de partij heeft als één man tegengestemd. Zou het waarheid zrjn, dat de anti-revolutionairen eigeniQk meer conservatieven dan volksvrienden zqu P Altnaos T&u het Calvinistisch programma van vooruitgang, zoo welbekend door dr. A. Kuyper in het laud voorgedragen, Talt weinig te zien, wauneer men meda doet met hen, die ®et alle macht en kracht de uitbreiding der kiesgerechtigde burgers tegenhouden. Of eou er politiek onder loopen? Tegenhouden, tegenhouden, tn nog eens tegenhouden, totdat de verontwaardiging der liberalen zoo groot wordt, dat zij om eene g •> dc census- wtt mogelijk te maken, eindelijk toestemmen in den antirevolutionairen eisch van grondwetsherziening?
Verontwaardiging! Voor de tweede maai ontvloeit dit woord onze pen, en niet zonder opzet noch reden.
Wrj konden onze oogen niet gelooven toen de telegraaf ons berichtte, dat artikel 1 der eensus-wet was afgestemd. Wat Kamer hebben wij dan toch? vragen wij. Kan, wil, of vermag zjj niet»? Is er dan bij de liberalen zoo weitiig begnp van het wezen der liberale beginselen, dat zrj zelfs zulk een bescheiden stap op den weg van vooi uitgang tegenhouden?
Heeft men dan in vollen ernst het gewaagd, eigenmachtig eu willekeurig, een gedeelte van bet volk te versteken van de uitoefeniug van een natuurlijk recht?
..Eigenmachtig Eu willekeurig." Men z^gge niet de Tweede Kamer is aan niemand dan aan zich zelve veraatwoo - ding schuldig van hare stem, men beroepe zich niet op dit recht bjj de grondwet haar gewaarborgd, want m-a zegt ïoodoende to veel: en iet», in dit geval niets afdoende. Wannéér de Tweede Kamer volksvertegenwoordiging is, en dit is 'Ü toch in de eerste plaats, dan m et zij in het volk wortelen, en dan moet zij zich storen aan de stem, den wil van het volk. En ten tweede, dan moet zrj de aanraking tusschen haar en het volk zoo levendig en zoo uitgebreid hogelijk maken, en zich zelve niet als mebtme^steresse of als bewindvoerster over eu boveu het volk plaateen Dat W met deze verwerping van de eensus-wet grdaxn. Kr i* geen enkel goed argument tegen da wet te berde gebiacht dan het eenige, dat de we', niet vèr peuoeg ging. Alle andere arduin nten waren particuliere, privaat-mee-'lgeri, persoonlijke eympathiën en auiipa«hiën van hoogmogende A., of hoogmogende B of wel C ; die voor zich delven geen inlichtingen genoeg badden; of wel uiet wisten in hoever het platteland ei beter by voer, dan de steden; ook wel nog altoos het gevaarlijk achtten het tal der ongeschikte kiezers te vermeerderen. Wrj tarten ieder uit met de Kamerdiscussies in de hand Let bewijs te leveren, dat er ernstige argvmenten tegen de wet te b rde zrjn gebracht. Ernstig is toch bet beweren niet, dat alles in het, regee-' ringsvoorstel zoo onzeker en zoo willekeurig is. Want in 1849 is het onder Ihorbecke niet anders geweest. Toen wist men evenmin wat men deed, als men het nu weet, als men het ooit zal weten, zoolang men de kiesbevoegdheid of stem.gerechtigdheid laat afhangen van een Zekere geldsom in de belastingen op te brengen. Nu is de wet afgestemd, omdat de heeren in hun wijsheid het niet geraden voüdeu het aantal kiezers te vermeerderen. Dat noemen wij eigenmechlig en willekeurig. Mag een lid der Tweede Kamer een uitbreiding van deu kring der kiezers, binnen deu omtrek door de grondwet bepaald, wel tegenhouden? .. , ■, Nu ja, het spreekt van zelf, naar p:sihef recht mag hrj -Hes tegenhouden, maar wij vragen hier naar bet hoog.* recht. Wanneer het Kamerlid geen andere gronden kan bijbrengen als vrees antipathie, angst dat de Dieuwe maatregel hem persoonlijk misschien niet voordeelig zal zijn — en andere zyn niet bijgebracht — is hij dan verantwoord als ÖÜ tot den kleinen burgerman zegt. s „Vriend, de regeering had u in het genot •an een der burgerschapsrechten willen «tellen; sedert 1848 heeft men u niet waardig gekeurd om mede te stemmen, nu, dacht men, kon het wel gebeuren. *aar neem mij niet kwalijk, ik vertrouw je nieten daarom laat het stemmen voor-ba,ds^ nog maar aan uwe beteren °ver, die meer geld hebben?" Wij seggen, de Tweede Kamer he^ft onrecht gedaan aan den burger- zij heeft htm eerst beleedigd en nu onthoudt "ö hem, wat hem toekomt. Behartia>eis van de belangen des volks, doen zij het volk kwaad I Wrj beweren, dat kiesohheid reeds alleen de Tweede Kamer had moeten dringen, om elke verlagug van den cen'ns aan te nemen.
Maar zooveel ia dan nu toch wel zeker, met onze Twee" de Kamer ia aan veibstering en hervorming niet te denken- Onzentwege kan zij veilig ontbonden worden. Terwjjl wjj dit schryven, bericht de telegraaf ons, dat o;t virïoek van den tjjdeljjken voorzitter van den ministerraad de diecussies ove-d