* Wat *rj '?. 01-der dagteeket .ng van 1 -Mg' l et kamP te F'êr9' Nat»!» Standard geseind de0 a*2e mededeeling zijn de moeir <[A *e Generaal Sir Redvers t'-te-iri *?. overwinnen heeft, op >Ooe 6 w*-"ze ,09_enomen door de rcel°. ru9t Ba bet gevecht van 1 -nber.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 05-02-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 05-02-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 28
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
De hoopvol daarentegen voor de Engelschen
krachtlgen uitval uit Mafeking.
h *oor rf tr,?'uwe,,s en met groot l Ed.^ de Engelschen afgeslagen. ■ **•*> Sai- L^ec*'* zoon van den Mart>b ÖJÜsb«-fy, en Lord Charles Calal, entiucij moeten bij deze gele■V-heb^ 0 zi*'n' Het vorlies der ■ Brelkt **8n Ultva*> waarvan hat IHtg e *-°el was een kanon te l_root n?- dat üea hinderde, moet r IJQ «eweest. t *aar "«m.aa- viel een bom in eea |Nke ,~lci eren a--ö het eten waren, We. z9 eên doodde en acht ver>e H*t*_.
Gebet van den dag"
St^^e met een plumpudding F --UÜ «j ,erwiJl evenwel blijven zij stellingen versterken. H^bde
een gewelddadige bezetting aabdringen.
ntmr de rrVegearing schijnt van dezen itap, golukkig, internatiouhila nadaeleu te vreesan, die niet zouden opwegen teg-m da strategische voordaelea. De directeur-generaal van den spoor» wag te Lourenzu Marcjuïs laat tëgeaspreken, dat nij vdoraemans zfta wezen
den dienst naar Transvaal te staken.
In een onderbond met een journalist te Brnssel
heelt Dr. Leyds ten opzichte der Delagoa--baaliquaestie verklaard:
»Hai. ia niat te ontkennen, dat de Engeïsche pers, daartoe door de RegeeriDg aangespoord, de bezetting der Dalagoa-baai voorbereidt. U zult zien, dat de Portugaesche kolonie binnenkort met geweld i,A worden genomen, Maar dan zijn ook wij gerechtigd er binnen te trekken, ten einde de landing der Engelschen te verhin :eren." Kr wordt in Eogeland veel aandacht geschonken aan de
Is mond voorraad oorlogseontrubande ?
De vraag is met het oog op sommige aanhoudingen van schepen door de Rrit« ten reeds herhaaldelijk gesteld, maar is van overheidswege nog nimmer delinUtiaf beantwoord.
Thans heeft oud-Minister Lord Rosebery de quaestie ter hand genomen en vraagt hij, als reeds kortelijk werd gemeld, in een brief aan The Times, naar aanleiding van eenvge verontrustende berichten, wat de denkbeelden der Regeering hierover zijn. Het antwoord daarop kan wel niet uitblijven en over den aard daarvan kan men ook wel niet in het onzekere zijn, als meu bedenkt wat de positie van Engeland zelf zou wezen, indien het in een Europeeschen oorlog gewikkeld werd en voedsel contrabande was. Maar de neiging der Begeering om de onzekerheid te laten bestaan en daarvan intusschen gebruik te maken is groot. Dit is echter voor de toekomst hoogst gevaarlijk, en daarom is het gelukkig, dat Lord Rosebery er zoo onverwacht de algemene aandacht op vestigt. The Jimes zelf weet dadelijk raad te schaffen eu plaatst met Lord Kosebery's brief een hoofdartikel, waarin het blad opmerkt, dat de quaestie niet bestaat voor zoover Britsche schepen betreft, daar deze zelfs in de onschuldigste artikelen geen bandel met den vijand mogen drijven of iets voor hem mogen vervoeren. Dan vindt het blad ook, dat
er onderscheid is tusschen voedingsmiddelen.
Er zijn er, die blijkbaar voor ean leger bestemd zijn, en er zijn er, die bestemd zijn voor deniet-strijdendebe* volking. Voedsel in blikken zou in de eerste en meel in de tweede categorie kunnen vallen. Gedurende den Fransch» Chineeschen oorlog verklaarde Frankrijk, dat rijst oorlogscontrabande was, oi* schoon rijst het hoofdvoedsel is van de gebeele bevolking van China. De Britsche Regeering weigerde het als zoodanig te erkennen, tenzij het blijkbaar voor militaire doeleinden bestemd is. Het is niet onmogelijk, dat deza en dergelijke volkenrechtelijke quaestiéo, waartoe de oorlog aanleiding geeft, het voortzetten daarvan voor de Britten hoogst bezwaarlijk zullen maken. De aanhouding van het Duitsche scbip Bun-desrath en het protest, hetwelk daar-* door in Duitschlau'i is uitgelokt, geeft daarvan slechts een .taaltje.
Treffende of, zoo men wil. stuitende tooneelen
hebben voor de Parijsche rechtbank plaats gevonden, toen vonnis werd ge^ gewezen ia de «aak wegens de plundering der St. Jozafskerk. Dolhain is veroordeeld tot vijf jaren opsluiting, Louis Martin tot 2, on Jou bert en Foataoa ieder to', 1 feaar. Nog irie anderen kregen 15 maanden, en de overigen werden vrijgesproken. Allan bielden huo onschuld vol. Fontaoa trachtte met een aan een bewaker ontrukte sabel zelfmoord te plegen. De gezworenen teekenden een ver* zoek om gratie.
De treurig vermarde Pamamkavaat mjatschappti.
door Ferdinand De Lesseps gesticht, is versmolten in een Amerikaansche maat schappij, meteen kapitaal van 30 millioen dollars, welke te New Jersey is gevestigd. Die Amerikaansche maatschappij kan met meer grond dan de Fransche hopen op den geldelijk en steun van de Regeeriog der Vereenigde Staten, die da wereld in het algemeen eni Amerika in het tfijzonder wil begiftigen met een kanaal tusschen den Atlantischen en Stillen Oceaan en die wellicht, liever dan het Nicaragua-plan uit te voeren, het reeds begonnen Panamakanaal zal hel pen voltooien, wat veel minder kosten zou. De maatschappij onderhandelt nu met de commisie van het Congres, welke belast is met onderzoekingen betref» [<_ide de beste wijze om het plaa van een verbindingskanaal tusschen de beide oceanen uit te voeren. In de niéuwe combinatie is gezorgd voor de belangen der o gelukkige aandeelhouders der Fransche Panama»maaU schappij.
Keizer Wilhelm heeft op 1 Janu-ri bij de inwijding der door hem gedecreteerde nieuwe eeuw — is hij dan ook de »Vorst der Eeuwen ?" vroeg terecht de Zondagsbode — in bet Tuigbuis een toespraak geoouden, waarin hij als zijn oo wrikbaar voornemen heeft aangekondigd : zonder zich door iets te laten ve hinderen
de reorganisatie der vloot door te zetten, opdat Duitschland ook in het buitenland de plaats bereike, waarop het recht heeft, Dat belooft dus bij verzet weer een conflict-tijd, als die aan de leger-reorganisatie voorafging. Mogelijk echter ook dat, met de opgedane ervaring, de vertegenwoordiging wat meer geneigd is in de beurs te tasten.
Koning Umberto van Italië verraste op Nieuwjaarsdag zijn volk met een nieuw amnestie besluit
Daarbij wordt kwijtschelding van strai verleend aan een aantal veroordeelden wegens vergrijpen tegen de openbare veiligheid, overtreding der wet op de vereenigingen, persdelicten, inbreuk maken op de vrijheid van arbeid en staatkundige troebelen.
Dozy's Islamisme.
Dat van een wsrk ala dit een derde uitgave noodig is, bewijst wel, dat de schrijver zeer velen een grooten dienst heeft gedaan door in populairen vorm samen te vatten het vele wat hij wist en te zeggen had over den godsdienst van Mohammed, zijo ontstaan, zijn ontwikkeling eu zyn te/euwoordigen toestand. Reeds bij den tweeden druk gevoelde Dozy kr chtig de wenschelijkheid het boek ia overeenstemming met de voortschrijdende we tenschap te herzien en om te werken. Er is destijds niets van gekomen. In den derden druk, door Dr. H. W. Van DerJUey verzorgd (Haarlem, H. D. Tjeenk Willink en Zoon), was het onmogelyk om niet hi -r en daar wy«--1 'gingen en aanvullingen aan te breogen. Vooral het laatste hoofdstak: »De'egenwoordige toestand" uoestna 36 j iren geheel worden bijgewerkt. Behalve deze laatste zijn byna al!e wijzigingen ontleend aan aanteekeningen van wijlen Prof. Dozy zelf. Een derde druk van cc > boek als die nog nader aan te bevelen, schijnt overbodig.
600-jarig bestaan van Amsterdam.
De Heer N. Van Harpen heeft zich met een adres tot den gemeenteraad gewend, waarin hij naar aanleiding van het artikel »Voor zes eeuwen", door Dr Joh. C. Breen, in het *_msterdamsch Jaarboekje" voor 1900, verzoekt dat de Raad het initiatief neme tot een herdenking van het 600-jarig bestaan van Amsterdam in Mei a. s.
Naturalisatie.
De St. Ct. bevat de wetten van li en 12 December 1899, houdende naturalisatie van: E Aechten te Budel, A, K. L. M. Seubert te Semarang, G. A. L-anpe te Utrecht, E. G. M. Van Liack te St. Oede*.rode, H. Th. Hülsken te H iarlem, Wed. Th. H. Pütz-Von Berg te Vaals, Jhr. Mr. L. E. M. Von Bönninghausen te Tubbergen, A. F. Herbermann te Amsterdam, A. Hompes te Zwolle, J. H. Grever te Nijmegen, M. Cn. L Gall te Tjilegon (Java), F.' H. Erdbrink, E. F. Bodanowitz en A. Wissbruü, allen te Rotterdam.
Hoe een koopman blikken fluitjes verkocht.
Men schrijft uit Utrecht: Er stond een handel ar in den kouden avond op de m rkt. Hij verkocht blikken fluitjts. waarop hy de om hem verzamelde menigte de aafcdoeDlijkste melodieën voorfloot uit de F ust, de Freischützen andei e opera's. Maar hoe hy de omstanders ook trachtte te overtugen, dat fjj allen, even gemakkelijk als bij, de schoonste liederen souden kuanen teo gehoore brengeo, mits zij maar een verstandig gebruikmaakten van de «gebruiksaanwijzing** die hij er hen by cadeau gat — de duim op het eerste gaatj *, de wijsvinger op het tweede enz., tot aan de piek op het laatste gaalje voor de hooge c —er was niemand die zooveel vertrouwen in zjjn eigen bekwaamheid atelde, dat hij zoon fluit durfde koopen en meê naar huis nemen om zyn huiselijken kring te onthalen op het muzikaal genot, dat hyzelf dar zoo onverdeeld bij de pomp op het Vreeburg smaakte. AJle krachten spande de man in om zyn toehoorders te doan begrijpen hoe gemakktlijk het toch was om dal eenvoudige instrument — hier, in ons land door werkstakende arbeiders gemaakt — te bespelen, het mocht hem niet tot het ge wenschte doel leiden. Hij verkocht geen en kele f uit, ofschoon zijo hoofd door de voortdurende inspanning tot barstens toe ezwollen was en hij eindelijk, doodelijk vermoeid, de lluiten in zyn koffer begon te pakken en verklaarde d t hij het aopgaf". Maar vóór hij het laatste instrument wegsloot, kreeg by — of deed hij althans ióó — een inval en riep: »ik aal ze nog evan wal laten hooren I" Hjj bracht de fluit weer aan den mond en begon met een vaderlandslievend gezicht het Wien Neêrlandach Bloed te blazen. Er kwam beweging in den troep en toen de handelaar, daardoor aangemoedigd, het tweede couplet ; anhief, begonnen er zelfs een paar brutale jongens op den voorgrond mede te i.eurieën : Bescherm, o God, bewaak dan grond 1 »iNu geraakte de man in geestdrift! >Nog éé ■ mopje", riep hij, toen hij vaderland en vorst met schrille tonen over het marktplein had uitgegalmd. »Nu nog even de Transvaalsche marsch 1" En nauwelijks bad hy de fluit weei aan den mond gebracht, om het Transv alsche volkslied te doen hoore*, of de sigatenhandelaar, die.nevens hem stond, wierp een zeildoek over zijn waren, en stemde met zyn welluidende stem vol geestdrift in : dat vrije volk zijn wij 1 Nu was het ijs gebroken 1 Men zong made met den zanger, die de kunstenaarsfamilie waartoe hij behoort, althaes op dit gebied geen oneer aandoet C 1), en ui hinderden mon den klonk weldra het volkslied der Boeren, terwyl tientallen van handen werden uitgestoken naar de rauziekinstrumet teo, die thans iedereen wel meende te kunnen bespelen. En wat de sigarenhandelaar dezen avond nog aan sig ren aan den man bracht, zullen hij en de fluitist te zamen «el besproken heb ben, toen zij te zamen met djn trein huiswaarts keerden. Oe geestdrift bij,. ons volk duurde oog lang na het vertrek der haudelaars voort. Of moeder de vrouw ook zooveel plezier van de blikken fluiten zal gehad hebben, wordt ernstig betwijfeld door hen die nog herinnering hebben van dergelijke kennisinstrumenten.
i) Hj) ii aaa broer van dan zanger Urln».
Overleden:
Op ruim 90-jarigen le ftijd is te Zuldhora overleden de Heer G. H. Sijtsma, oud-lid der Groninger tlankeur«compai nie van 1830 ' aa emerituspredikant v n de Herv. gemeente te Oldehove.
Lord Rothscild.
der traditie getrouw, schenk met Kerstmis aan de o nnibus-koetsiers an conducteurs ta Londen, ieder een paar fazanten; daarvoor waren noodig 20000 fazanten. Uit dankbaarheid bevestigden de koetsiers die d.gen aan uun zweepan blauwe e_ gele linten, de kleuren van den lord.
Nieuwijs...
's-Gravtnhage i Januari. De Nieuwjaars-» receptie ten Hove had heden op de gebruikelijke wijze plaats. H. M. de Koningin-Moeder was daarbij tegenwoordig Eerst werden de Ministers en de voorzitters van hooge staatscolleges ontvanger, daarna de leden der hofheuding. Hei felicitatie-register ten paleize werd helen door tal van autoriteiten en ambtenaren ■eteekend.
Amsterdamsche Ommibediarst.
Amsterdam, i Januari. Slechts aan de fon« kelnieuwe kuoopnn dei uniformjassen van koetsiers en conducteurs met het stadswapen, en aan een nieuwe ovalea plaat, prijkend op de borst dier bedienden van het openbaar verkeer, was bet hedenmorgen te zien, dat bij de jaarswisseliog tevtus het tramverkeer een verandering had o id
Europeesch Mail-Overzicht. Uit de mail tot 3 Januari j. l.) Nieuwjaar ving onder ganstige voorteekoesen.
II tei
Rt« u dene Republieken aan. W o<,- P*cae rQel; 1 Januari er op te6tler'tlc-éele uit London, waarin laaDta, Frencb, in het Noorden EL nie» Qat volgend bericiit Ibo 6Q: Ibg t^rea verlieten hun verscbaosle löa^r ieD(l*--'Urg en trokken zich Lftar Colesberg. !öd.in e Britsche Cavalerie huo .iv i° t,acutte tö verstoren, stiet !lrs **ontmorency, van bet 25e (, '(•• °P een sterke vijandelijk)* te, i vaa baar Artillerie gebruik fcaoren n -00P van den dag werd kjflQ v daardoor gedwongen in ■n ' e naar Dordrecht terug te •_' i« ar WÖ een verdedigende r •Oöamen."
Kunst den toestand van Ladysmith
KL l- een particulier te Liverpool, HL "-Bekomen schrift en termen, fcóft,DQeest onrustbarende berictiteo l^^gen.dieeer'uanstaar-deov'i'. h aje,)eraal White bij den cerstvol■6D t-Vi-l der Boeren zouden doen |--ste vJ at 8 Booren -*e s'f,d m _***&n* • en 3terk DOnauwen en on" i a-d \*tf beginnen te schieten. Ran Qite zelf ontsnapte nauwe - hn et gevaar door een bom to L,o getroffet)i Terwij| bij r karl6^ 'a->' baatte een granaat J-er **r llaast hem. Het hoofd - k ova.6r(i sP°edi:_ naar een andere e'gebracht. Ner d eet, ' -elegrammen is gewaagd fier _.
dag van het bombardement"
"•.!<_ bericht aan Daily News ?cester BCember. Zes man van bet __.*-«. 'reB>ment werden toen geÏS dBen gewor-d, óók toen de vT du maali«d was- Da Boeren ld!6,ie|iiu wel S°ede o°i?en* ot ziJD l* W lnBelicht- Toen allen verf *-, Men'liet mea een photograaf fc*-.-BiiT neemt er de zaken dus nog ÏSVnl °P* Höt heet er 00k QOg Jd*l?: .alles wel". ► U<,eQ M 1"80 °°k Wel VaQ een glaP" __%éh ktuit nua spottende he- • boodschappen. Met de »k herpen ze een bom met
geheime Duitsch-Engelse he verdrag
H4Pi_. . —b fcJo°rsch!.J. UitBCQe officieuse pers ?>*• enkft?reD- «»at dit verdrag r*Leerst dan van Tntfel verdraS 1C to?HRegeenng 1D K>*kwamen. dat h . A"^?** ikst>e<-sche fina„ -„het herS-el van eö-» door een gedeelte-
lijke liquidatie van Portugeesche koloniën. Kuslaud 7>u van te voren vertrouwelijk van den inhoud van dit verdrag ii' kennis ziju gesteld en geen bezwaren gehad hebben. Bij "Portugal is'van ecu geneigdheid, als waarvan boyen sprake is, tot nu toe wdüig of niets te bespeuren. Veelear btr. teg indeel. De gezant te Londen heafc v:tn zija Regaering last oatvangen een officiS-l. verklaring aan htt Èn«, gelsche Gouvernement, te doen, dat de berichten der Engelsch. pers omtrent bet, verleenen van hulp aan de Boeren over Cjlagaabaai ongegrond zijn. Die [j)rs, althans een deel daarvan, blyft voor en na op
berichten omtrent de handelingen van Rusland.
Eon telegram uit Weenen meldde nit goede bron, dat cci- aanial Russische troepen naar de Atghaaoscbe grenzen wordt gezonden. De beiiebtgever voegi er bij, dat bij niet gelooft, dat Rusland voorloopig ieis van belang wil ondernemen, maar eenvoudig Eogeland vrees wil air-jagen, ot misschien ook wel wenscht te beletten, dit meerdere Britsche troepen uit Indië naar Zuid- Airiki gezonden worden. Er komen bovendien bijna dagelijks berichten uit üiessa, volgens welke steeds troepen en wapens van daar uitgezonden wor^ den, waarvan de bestemming niet bekend is.
Een en ander zeker voldoende reden om het, besluit der Britsche Regeering te rechtvaardigen geen meerdere troepen uit Indié te zenden.
Orer de verhouding tusschen Amerika en Engeland
geeft da Amerikaansche humorist, die onder den naam van Dooly de pen voert, de volgende eigenaardige bc* schouwing: »Met, Engeland zijn Wij op zulk een voet als eiken Canadees moet behagen, maar toch niet op zulk een voet als de [eren zou doen denken, dat we op zulk een voet zijn als we moesten zijn. Met andere woorden.- wij koesteren een diepe verbittering, gemengd met harts tochtelijke liefde, zulk een gevoel als wij moeten hebben voor een volk met gelijke drijfveeren voor hetzelfde geld en een gelijke scbeldtaal."
Men verhaalt te Rome.
dat de Paus na de opening van het Ha hg Jaar tot zijn omgeving in het Latijn het bijbelwoord uit Lukas sprak : •Heer, laat nu uwen dienstknecht gaan id vrede Zijn levenstaak, zei hij, was geëindigd, en hy was bereid, de tiara af te staan aan zijn opvolger, die, met hem vergeleken, nog jong vanjaren was en nieuwe triomfen van de Kerk zou beleven. Daarbij noemde de Paus den naam van Kardinaal Gotti. De laatste verfrndingslijn van den
Trans-Balkakpoorweg.
'is den 28sten December voltooid. Het Amoer-gebied is nu door een recht../tekscheu »pOci'w-jg mat Europeesch Rusland verbanden. Van den Siberi?chen spoorweg rijn nu de volgende gedeelten voltooid : De Usuri-lijn (723 wersten): de -West-* Siberische lijn (1327 warsten); de lijn Irkutsk—Baikal (62 werslen); de Baikal en Trans-aPaikal-lijo (1038 wersten). leder werst beeft gemiddeld 54,19' J roebel gekost.
Nieuws uit Nederland. (Uit de mail tot 8 Januari j, l.) Ken jum16.
Het was 4 Januari j. I. 25 jaar gel «deo dat George Beker, chef-drukker bjj de N. Bott. Ct., in dienst kwam. Toen nu op Oudejaarsnacht begonnen tou worden met drukken op een nieuwe, uit Ame rika betrokken pers, sprak de Heer J.G Nijgh, omgeven do >r enkele leden der r< dactie en een groot de«l van het personeel van letterij, drukkerij, stereotypie en machinekamer, den jubilaris hartelijk», waardeerecde woorden toe. Hij wees er o. a. op dat het vreemd mocht Fchynen,
Gouden feest.
Da B'2-jarige emeritus-predikaut G. P- Kits Van HeyDiogen Hzn. te 's Gravenhage heeft in goede gezondheid zijo, gouden jubilé gevierd als redacteur van de Kerkelijke Gourat-t, Ue hoofdredacteur van dat blad maa* te _yn opwachting by den jubilaris en sprak hem in hartelijke woorden toe.
Onze Gezant in Turkije.
Perlijn, 29 December. De correspondent van het Berliner Tageblatt, die vaak heel veel weg heeft van een officieus Turksch agent, seipt' »De naar St. Petersburg verplaatste Nederlandsche gezant Jhr. Van Der Staal vertrok heden zonder door den Sultan in afeeheidsaudiè'.iie ta zijn ontvangen of zijn brieven van afgebeld te hebben overhandigd, ho.'wel bii er twaenoa .1 om had verzocht. De redenen sjjn z*er pikant, Ten eerste had Van Der °M\\t een ietWat excentriek karakter, steeds veigerd, rechtstreeks met het Paleis e oud-rhsndelen. Ten tweede is de Sultan verstoord dat de Nederlandsche Regeeriog aan de per-onen die tij iens de Vrefdesconferentie met Turksche ordes waren bedeeld, nog geen verlof heeft gegeven om die te be Iragen. En ten slotte hebben vermoedelijk de chicanes van de Indische Regeering tegen de Mohammedanen op Java hg den Sultan dea doorslag gegeven. »Van Der Staal, die zich geheel liet leiden door zyn dragoman (&. Keun), was trouwens een ook bü ijjn ambtgenooten niet precies bemind persoon. Men zou iü Den Haag beter doen met in het belang van zijn Indische bezittingen, len Cbafcef minder baraeh te behandelen. »De zaak heeft hier begrijpelijk opzien g«e baard." Dit ii de woord-üj>9 inhoud van het telegram van den correspondent van het _*«Winer Tageblatt, Wiarop men teker In Nederland wel wat meer licht zal latei vallen. Komtantinopel, 29 December. De daar Bt. Péterburg verplaatste Nederlandsche Minister- Resident zal, na tweemail vergeefs om een audièntie bij den Sultan te hebben verzocht, vandaag ontvangen worden om in eigen persoon zijn brieven van afscheid te overhandigen Men w\jt de houding vau den Sultan aan de hard' .kkige weigeriag van den gezant om achter den rug v n de Porte om recht itrveks met het Paleis te on 'erhandelen.
Een gift.
Het hoofdbestuur der vereeniging Nationaal Foods tot ondersteunning van de nagelaten betrekkingen van in Ned.-Indie gevallen militairen, ontving wederom _ 250 als ttjdrage van H. ll.de Koningin-Moeder. — De Koninklyke Vereeniging van gepensioneerde onderofficieren ca minderen van het Nederlandsche leger, (onderstand aan militairen, gepensionneerd voor de wet van 11*77, an aan hun weduwen), ontvi iq van H. M. de Koningin-Moeder wederom een sche_cing, ditmaal groot f 200, als blijk van belangstel» ling in het streven der Vereeniging.
Straf geroyeerd.
Men meldt aan het Vaderland: De Mi.-'kol. H.rms, fe Nymegen, heeft'döar-den'districtskommandant der Kon. maréebattssee aen onderzoek * en instellen omtrent een Incident, hetwelk ac 31 Atig. jl. gehouden ptorade is voorgévaUee.namelijk het verwijderen vn een dame van het paradeveld door een der ma« réchanssées, • die belast Was met hat afzetten van het tem in. De distrlctstommandant heaft daarop de zaak onderzocht en vond gaen termen om boyengenoemden marechaussee ta straffen, doch overste Harms, waarnemend garnizoenskomm. ndant, was van een ander oordeel en strafte den marechaussee met ae'-t dagen kwartierarrest. Deze onderging syn straf, doeb heeft na het eindigen daarvan daarover gereclameerd, mat' hét gevolg, dat het Hoog Militair Gerechtshof hem in bet gelijk stelde en gelast heeft, dat de straf in het register moest worden geroyeerd.
Telegraafkabels.
Het wetsontwerp tot het leggen van alfea Fransche telegraafkabels stelt voorloopig aan aanleg van de volgende lijnen voor : 10. Eeo telegraafkabel van Algiers naar Senegal; afstand 1925 zeemijlen- Kosten gen raamd op frs. 40 millioen. 20. Telegraafkabel tusschen Europa en Madagaskar, van Bodo naar El Arlch (Zuidelijk Syrië) vandaar door een' Turksche landlijn naar een punt aan de Roode Zee, van daar vaar Dzjiboeti, Diego-Su*rei en ftéunion. De afstand bedraagt 6050 zeemijlen en de kosten worden geraamd op frs. 75 millioen. 3j. In Oost-Azië : Aar/koop van deo kabaJ tusschen Cochiochfna ca Tongkin; aanleg vao een kabel om Tongkin met de lijnen ran de Groote Noorder Telegraaf-maatsehappij ta verbinden en verder aan het Siberische-Russlscha telegraafoet. Da kostïn te brengan op bet budget van lodo-óhina ia. Aan de West-Afrikaansche kust: aaaleg van Fransche kabllijoen tusschen Konakry, Groot Bassam, Kotonoe en Fraosch-Kongo met Senegal. Kosten frs. 10 millioen. 59. In Oost-Azift voorts aanleg van éen lyu om lodochi Stillen Oceaan: aansluiting der Fransche bezittingen aan het algemeene te*, legraafnet. De totale kosten worden geraamd op plm. frs. 100 millioen.
Hen wil Mereier liet hebbes.
De repubükeinsche vereeniging van het departement Seine loférieure, welke den naam draagt van »Bleus de Bret ?ne,'' heeft aan de kiazars een manifest gericht ' tegen de candidatuur van Generaal Mereier. Het is o.a. geteekend'door den vice-Admiraal Réveillère, Mexandre 'Bertrand, lid van het Instituut, en Paul Guyesse.
Verzinsels.
Berlijn, 29 December. De Reicht- AntHger zegt: >De Lokal-Auzeiger gaat ondank» de logen tratfing van Wolft'a bar-au voort, met meódeelingen over den zoog-naamdeo Inhoud van een verdrag tusschen DuiUchluud en Kageland reclame ta maken Wy zyn gemachtigd om te verkla en dat die m édeelingeQ onbeschaamde en onhandige verlinseli zyn''.