SEM*.RANG, 1 Mei. Kad. sa. Laeftea, Bes. A. D. j Baker, van Fatwia via T^gal. 2 Mei. Eng. ss. Giang Seng, gez A. Dunlop, van S Cheribon ; Eng. Ss Beynold», gei. F. C- Mullan, van Batavia; Gouv. ss. Argus, gez. 1. B. Hedde», van j Cheribon. 3 Mei- N. I. ss. Cosn, ge*. J. Wilkens, van B&ta- j via via kustpl.
De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- 03-05-1900
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De locomotief : Samarangsch handels- en advertentie-blad
- Datum
- 03-05-1900
- Editie
- Dag
- Uitgever
- De Groot, Kolff & Co
- Plaats van uitgave
- Semarang
- PPN
- 852209738
- Verschijningsperiode
- 1863-1956
- Periode gedigitaliseerd
- 1863-1903 / 1947-1956
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 76
- Nummer
- 101
- Jaargang
- 71
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Scheepsberichten. Aangekomen.
Vertrokken.
SEMAKANG, 1 Mei N. h ss. Van Diemen, gez- G. Eofptichaar, naar Batavia via kustpl. 2 Mei I •". I. ss. Nellg. gez. J. Ame ndson, naar Djcewanu / Eng. ss. fthampca, gez. P. Garrioch, naar Seenbaja; iis;g. ss. Giany Seng, gez. A. Dunlop, caar Sii.g»poie; fenjr. ss. Argus,gez. J. B.Heddes keenstclien om de West, TJILATJAP, 29 April. Ned. ss. Java, naar Amsterdam. Aangekomen Passagiers te Semararg. Per N. I. ss. Caen, van Batavia en kustplaatsen: de H->er J. Pit, Mevrouw Boossbo^m, dames Spier en De Jon?, Mevr. Van Leven, de Heeren Uiliebrant, Van Eiibach, Diggelen, Tgiel en echtg., benevens i mL miliUir.
Aangeslagen Vendntlön
"VBIJDAC, i Uci. In bet locaal van de Weeskamei aïhier »»n raeobihire goederen en preciosa.
ZAIERDHG, 5 Mei. Bij de» Heer H. Th Keyner, van onv. aandeel in een perceel in wijk letter L verpno. 1121. Bij den pandhouder Goey Ngosoeu, op Gar.gtengah.
Correspondentie.
Or j stukken worden zonder meer ter ijjde gelegd. Ook kan de redactie zich niet belasten met het terugzenden ran stukken die wel geteekend, maar niet voor plaatsing geschikt zyn.
FEUILLETON. Een Artist-misdadiger. Naar het Fransch van Ottolengn. bewerkt voor De Locomotief. (Set). Het Verhaal van den Heer Barnes.
33.»Heeren", begon de Heer Barnes, terwijl hy opslocd. sik b< n een mensch evenals iedèi aßder, ter wjjl ik een betrekking vervul, dio sommigen geneigd zyn te minachten, maar die ion toeschijnt een werkkring te ïüd. waartoe men bijzondere hoedanigheden moet bez.Wen. Onze gastheer zou een hewondeiens«aardig deteclive zijn,m«ar ik veronderstel, dat in: hoogere plichten te vervullen heeft Terwijl ik my verontschuldig over de wijze waarop ik u toespreek, daar ik in het ge» heel geen redenaarslaleot bezit, zal ik u bet Weinige dit ik gedaan heb mededeelen, maar in de eerste plaats wil ik u opmerken, dat ik zonder de niet genoeg te w^aideeren hulp van den Heer Mitchel onmachtig zou geweest üijn.
Ik heb in de kamer, waar de moord gepleegd is, een byzonderen knoop gevonden, die zoo gelybend was met etn stel knoopen van den Heer Mitchel, dat het mij toescheen, dat het gevonden voorwerp zijn deel aan dc misdaad aanduidde. Door deze ver- OE'>rstellh>g meegesleept, verloor ik veel tyd; tech wss al mijn moeite niet geheel vrucht loos, wsnt ik ontdekte dat de ware naam van de vermoorde vrouw was: fiose Moetalbon, hetgeen my bij myn verdere opsporingen veel hielp, Eirdelyk g»f ik het denkbeeld van «ie schuld van* den Heer ijifchel op, en bekende hem dit of eDlijk. Hij gaf noij toen den naam op van den ju« weiier bij wien de knoopen gemaakt w ren, en ik stak den Atlantkchen Oceaan over. De gevonden kne^p was niet geheel afgewerkt, dat was myn uitgangspunt. Daiak zij de aanbevelingsbrieven van den Heer Mitchel, verkreeg ik de hulp der jowelUrs. Zy' gaven my den naam op van den man, die voor hen de camées gesneden had, doch dien zy uit het oog verloren hadden, zy wisten niet dat er een slecht afgewerkte knoop bestond. Ik had meer dan een maaßd tijd noodig om diet man te vinden, zelfs met de hulp van de politie te Parijs. EiD'ielijk voiua Ik hem, en zei hij mij den knoop aan een vriend verkocht te hebben, dien ik binnen weinige dagen vond; by bekende den kooop in bezit gehad te hebbeo, doch hij had dien later aan een vrouw verkocht.
Ik eindigde met deze vrouw op te sporen, die den knoop herkende, doch beweerde, dat 6VJ, andere vrouw, een Creoolsche volgens haar beschrijving, haar dien ontstelen had Zoo kwam ik eindelijk op het spoor van Montalbon, dit was de naam, die zij in Frankrijk had en onder welke het mij gemakkeljjker viel haar te volgen. Ik vercana weldra, dat zjj een compagnon had: Jt;an Mobtaire, en dat d^ze roas door den juwelier te Pirijs gebruikt werd als expediteur. Deze had de beide beschrijvirgeo der kklnoocMën gegeven, waarvan da een door mij werd gevorden in de kleeresi der vrouw, cc wa&rvan de andere in het bezit was van den Heer Mitchel. Ik had tv de vet klaring van dit dubbele afschrift, dat my verdacht was voorgekomea.
Het schijnt dat de Heer Mitchel vroeger papieren van waaide van Montalbon kocht, j en deze betaalde met edelgesteeotea, die hy' ; aan zijn juwelier aanbeval, opdat de vrouw \ de kieinoodiën zou kunnen vei koopen." ¦ 'D't", zei de Heer Mitchel, »had ten . doel haar liet land te doeis verlaten, ca te» yens werd ik zoo ia staat gesteld van den ju« | weiier de edelgesteenten terug te koopen. Dit | deed ik." »Dat vertelde de juwelier mij, By dezen : verkoop ontmoette zy Molitaire. Weinig tijd later werd de tweede verzameling aan den Heer i Miicbel verkocht. De expediteur wist dit naj tuurlijk, daar hij alles ter verzending gereed . maakte. Hij beeft toen de vrouw overgehaald j hete naar de atdere sijde van den ocean te vergezellen, met het doe! den Heer Mitchel de kleicoodièn' te ontstelen, zoodra deze zouden ;ija ingeklaard. CU kan men afleiden nit het feit dM drie dagen na de verzending, de man de stad verliet en sedert dst oogeablik was noch van hem noch van de vrouw eenig spoor te vinden." slïoe leidt gij hieruit tf, dat zy de klei» aooodiëe gevolgd zyn," vroeg de Heer Mitchel. »Dat is duidelijk. De man en ds* vrouw scheidden hier on» alle verdetking te vermy» den.Ooder een valschen naam slaagde de vrouw er zflifg irj, in het zelfde huis ais uw verloofde te logeeren, terwijl Molitaire in het hotel Hoffmann afstapte, dat dicht bij uw hotel is. Zoodra gij naar Boston vertrekt, volgden ;y u en saaien hun intrek ia bet zelfde bótel. Gy' klaardet de kleinoodiëa ia ; «y drongen later uw kamer binnen en bestsleD u gedurende uw afwezigheid. Uw veronderstelling omtrent de handelingen van dsn moordenaar, nadat gij weer io het be&it waart uwer edel« geateetsten is hoogstwaarschijnlijk juist. Hij volgde de vrouw, in de hoop, dat 2y' de kostbare steenen uit het tssekje had genomen, waar gij ze in had geborgen. Ik geloof, heeren, dat er nu niets duisters meer is in deze zaak."
»Pardon," zsi de Heer Tbauret, »ik geloof dat gij u verg st. G-J hebt u aan dezen man niet bekend gemaakt. . , Hoe noemt pij hem ? Jean Molitaire niet waar f Welnu ik zie niet in, dat gij het bewy* zijner schuld ontdakt hebt,"
alk geloof van wel," zei de detective k*lm. »Vonr mij bestaat er nog een twytel," zei ds Heer Thauiel, zoo onverschillig alsof het ecu zaak van weinig belasg gold.» Gij hebt gazegd, dat Mont.'lbfn dien man ootmoe t»,toen «vi <^e edelgesteenten veikocht, en dat later beiden uit Parijs verdwenen waren. De vrouw keerde Daar New-York terug. Miar hoe kunt gij bewijzen, dat Molitaire niet naar . . . latei» wy aeggen Rusland vertrokken is? >Neec, zei de Heer Barnes, >hij ging niet naar Rusiand. Stel u voor dat ik tot de ontdekking kw^m, dat zyn naam niet 'Maliftir* maar een aangenomen naam was, en dat d* ware naam van den man was.: Montalbon- Als wy ons dan herinneren, dat de naam der vrouw uit al haar kleeren geknipt was, i» dit dan niet veelzeggend ? Zyn woorden maakten eecigea iidruk} nasar de Hoer Tnauret bleef kalm. Hij zeleenvoudig:
aAllea is veelzeggend. Hoe zoudt gij dit feit verklaren, veronderstellend, dat en' het bewijzen kunt?
>Deze Molitaire wa» iederdaad de echtgenoot der vermoorde vrouw. Zij haddeß jaren geleden een hevigen twist gtehad, en sij wa» iaar Nieuw«Orl«aos verlrokkeo, waar zij een speelhuis had, welk ambacht zij van hen» geleerd had. Toen zij eiksèr later te Parij» ontmoetten, herkende heoa. Daarom voed de man, die het vooroemen koesterde da kostbare steenen te stellen, het voordee'ig deoude bedekking weer aan te knoopen, cm zich van de vrouw, als van een werktuig
Jhedienen. Na den moord was hei in zijn beK den naam van Mont lbon te verber- 8e» door de letters uit de kleeren te knippen, Pwdon, zei" e Heer Thanret- »da, ik den , voortzet; maar het vermaskt mij. $> '«rbaaat mij Mijnheer Barnes door de !lußßewiiiewaaJroDU de daden van een mensch >kUartJMalr St «5 zeker gelyk te hebbe,? VerondersW dat de vrouw «elf langen W ** zeggende, dat hij misschien eenig licht in de zaak kon geven. Zyn verzoek werd toegestaan. Dsar ik eenige list vermoedde» verzocht ik een weinig later een zelfde toestemming, en een enderzeek met behulp van een «aak* kundige bewees my, dat de onverschrokken schurk kletooodien had aangeraamkt, en het zoo had weten te plooien, dat hy den valseben steea ruilde voor den echte, die tot de gestolen verzameling in den trein behoorde." Bn nu, Mijnheer Montalbon, neem ik n in naam der wetgevtngen." Dit zeggende legde de detective de hand op den schouder van den Heer Thauret. De andere gaslen sproagea. verschifkt op. Bij deze algemeene ontsteltenis bleef de Heer Thauret eenige oogen blikken onbeweeglijk, daarna zei hy langzaam en duidelijk: «Heeren, wy hebben heden avond verschillende verbalen gehoord. Wilt gy ook het myno aanhooren, en uw oordeel eenige oogen ¦ blikken opschorten?" »Wy luißteren"? zei de Hesr Mitchel verbaasd over zooveel zelfbeheersching. »Sapristi" zei de Heer Mitchel. »Dat ls een artistt Dan ben ik u na alles hoogst dankbaar den echten steen teruggevonden te hebben, maar zeg ons hoe hebt gij dit gedaan?" »Ik hoorde Montalbon eens beweren, dat een slimme dief een gestojun voorwerp brj zich zal houden, opdat men het niet buiten zijn weten son kunnen ontdekken. Daaruit leidde ik af, dat hij zelf deze methode zou toepassen. Toen het gesprek dezen avond een punt bereikte, waaruit bleek, dat alles aan het licht zou komen, liet de man, die hier tegenwoordig is, den robijn in zyn glas bourgogne vallen, waarin de steen ondchtbaar was, om dien later in te slikken. Een oogenblik later wilde hij dit voornemen ten uitvoer brengen, maar ik voorkwam hem, en dronk vlug zijn glas leeg en kreeg den robyn in myn mond. Allen keerden naar hun plaatsen terug, be» balvp de detective, die achter zyn gavangese Weef staan. »Vul myn glas nogmaals", zei hy tot den kellcer. ¦Bn na bediend te sijn, dronk hy langzaam een teug wyn. *Ik zal u niet met een lang verhaal vervelen, begon hy, *ik zsrt alleen een bewys leveren. De maatschappij, de hedendaagsche beschaafde maatschappij, straft zooals zy het noemt, »de klasse dor misdadigers" en is seer streng voor hen. Hoe kan mea echter den stand der zaken bestudeeren en de oorzaken ontleden, die den misdadiger vormen. Zyn le ven is nie< zoo aank lokkelyk, dat men bet uit voorkeur verkiest, ten minste als hij «edel ka neiging heeft. Otgetwyfeld zal het anders zijo met hem die zedeloos ls van natuur. Maar als men zedeloos geboren wordt, aan wien is dan de schuld? Aan den persoon zelf of aan de an* tecedenten, bij gevolg zijn ouders en de omstandigheden ? Wij beklagen iemand, die een gebrek geërfd beeft en wij veroordeelen e«n ander die zedelijk gebrekkig is, hoewel «ijn toestand de zelfde is, en aas gelijke oorzaken kan worden toegeschreven. Ik ben «alk een aan. Ik beken, dat ik het ben, en dat ik altijd een misdadiger geweest ben, ten inlaste to den zio, dat men een misdadiger ia, als men geld verkrygt, op hetgeen men noemt «onwettige wij ie." Maar gy «uit zeggen Mijnheer Barnes (hij wendde zich tot den detective om zijn aandacht te trekken en wierp al sprekende zon« der dat het bemerkt werd een wit balletje in zijn glas wyn,) »gij zult zegrsren, dat ik bij een juwelier gewerkt heb. Wat mijn waarde ook zy, ik wilde artis wezen, zooals de Heer Mitchel het zooeven noemde. Door den schyn aan te nemen eerlijk myn brood te verdienen, bedroog ik de behendige Parysche politie op zulk een wyze, dat hoewel er dikwyls verdenkiog op mij rustte, het bewijs altijd onmogelijk is geweest Zoo heb ik. bewerende u alles te zullen uitleggen, u niets uitgelegd. Ik heb doodeenvoudig het bewys der misdaden, van welke men mij beschadigd heeft, willen beletten : dil doe ik nu." Met een vlugge beweging ledigde hy zyn gks wyn niettegenstaande de Heer Barnes het trachtte te verhinderen. Tien minuten later was hy dood. Einde.
Advertentie
Advertentie?!. Muziek - Onderwijzeres, j PELORAN. Paviljoen van den Heer VAN ONSFLEN IB4h
Advertentie
Machine en Werktuighandel „M". DE VLIJT" MANNHEIMER CEMENT de beste en voordeeligste in gebruik van |af heden a f 7.25 per vat loco magazijn.
Advertentie
WHISKY. BC TTOL ITEM. feciaoujsonwl" BtHodsEOfCÓK GEO WEHRY & CG„ Batavia, Coorioou, Semarang, SoaraJbaja. 8588 ????????»»??????????????»???? Mp «wun Ji wui iauj -hui miiwii i iii^mmnmt§^^mm_____.*_wmt._wUM_mßtÊ__mt_wmi^_^m TOK© Beschuit-, Eoek-eti Banfcetbakkerii OTOLf LCiiiMBOOS; Gremblon^an, fcoerabaja, Telefoon No. 671. ONTVING VOOR HET Si lias» Eene ruime keuze Chocolade en Suikerwerken. Bruidsuikers, Vanilleflikjes. Chocolaadjes, Haagsche bonjes. Ulevellen, Fijne ulevellen.' Frpmbozenkoekjes, Abrikozenkoekjes. Turinos, Napolitaines. Chocolade croquetjes. Pepermunt. Witte en roze nogat batons. Roze en witte muisjes. Chocolade vruchter, Gomballen. Crème en likeurpralines. Chocolade en likeur amandelen. Vruchten klontjes, Pistaches met chocolade
Advertentie
of mutsen. Kleine en groote chocolade-voorwerpen. Groote middelsoort en kleine chocolade sigaren. Sigarenkokers. Geglaceerde chocolade figuren. Chocolade bloklettm, Chocoladeta bietten ala vanille, verschil! -n-| de soorten. Overheerlijke drops in flesch jes. Peur, Mignon en Byoux drops enz. Dagelijks versch voorhanden: St. NICOLAAS GEBAK per pond en ook in trommels verpakt Boterjanhagel, allerhande, kletskopjes, bitterkoekjes, kattetongetjes, theebanket, brusselsch banketpaleis banket, anjjs beschuit, bisqmts de savoie. Bij vocrnitbe?telling. BOTEKLETTEJIS. Taarten, noga's, tulband, pasteitjes, risoles moscovische gebakjes, kolorabijntjes, saucijsbroodjes, croqcetjes, soesen. taartjes, roomhoorns. Spekkoek, de echte kwea lappies. Feestcommissies en Sociëteiten hebben ruim rabat. £ Zoo juist uit Pekalongan ontvangen: 3 Prachtige tafelloopers met en tonder <*. ss rf Blauwe en roode kanapé kussens. SK> Lotjes, zakdoeken, thetkleedjes. g; < Stoelkleedjes, kakkimoaus, krays. H' § Luiermandkieedjes, buffetkfeedjes, co -* Mooie en daagsche sarongs. pi Slaapbroeken, kam pandjangs enx. § Bestellingen buiten de stad onder rembours \ ?>. of V'.tzYi.'.ii
Advertentie
TOhl 8D MWMÏ VAN a. di ii & p. Semarang. —o— Wij ontvingen weder op nieuw onze gerenommeerde kisten geassorteerde groenten f 38— per kist, bestaande. 15 bl. doperwteo 10 bl. kropsla 10 » andijvie 10 » witte capucijners 5 » spersieboonen 5 » postelein 5 » peulen 10 » wortelen j 10 » spinazie 10 » tuinhooiien 5 » snijbonen 5 » zuurkool, totaal 100 hüi ledere maand versche ?anvoer van geslaoh' ie flesschen en bukken van ter MARSCH & Co, Voor St. Nico??»as Ontvingen wij eea factuurtje echte fransche Champag e merk »Boa vet—Ladubay ri» dor, in kistjes van 24/2 flesschen, VOORTS: Rudtaheimer, Hochheimer, Niersteiner en Liebfraumilch. Steeds voorradig: Diverse merken Bourgonje wijn, witte en roode. Bordeau wijnen, St. Ejr.;sion, Margaux, Cotes de fronsßC, Medoc en Medoc Superieur BIEREN: Export Munchenerbier, Lagerbier en Pil[ senerbier. SIGAREN: Assortiment kistjes van 100 stuks (zeer geschikt voor St. Nicolaas Cadeaux) Le Courrier, Euterpe, Passion en Modorato, jd i blikjes van 50 stuks. JENEVER (OUDE). Merk de Papagaai in kruikjes en Q flesschen. Kruideniers en gnitterswaren. Als: rozijnen, boonen, gort, havermoutb, macaronie, vermicelli, me al enz: enz: BUIM VOORZIEN van Hammen, Ueldersche en Westphaalsche, kaas, beier (slechts le kwaliteit,) meik, sardines, potjes groenten, ingelegde zuren, stroopen, kortom alles wat fot consumptie behoort. Nergens zoo goedkoop als bij 54 A.DE HAAS & Co. Mevrouw de Weduwe E. VEBSTEEIS, ' IPtDMSÏB Malang*. 1021
Advertentie
Verkrijgbaar: VERSCHE INGELEGDE §«^^"«11*1^ bij Mevrouw HERTEL, adres ABRAHAM, TA WANG. f 592 f OTlüÜgbaar & contant, Bij Mevrouw S. E. KUHK, Sedch-Zicht bij Tjiandjoer, ÖTI » fll tegen MALARtA, ASTHMA Kh T HUIDZIEKTEN, DVSSENTERIE. .OU I LEVERZIEKTE^ SPRUW, STEEN (grsveel), Witt.o TlMöd. 3euezing zonder operatie. Steeds voorbanden DJAMOE GM.TAN ?n DJAMOE PAREM Prijs peï 0. f 5.—; *oor DJAJUOES oo* halve fl. è f 2.50; voor Leverziekte stfo 2 fl benoo¦iigd '*«* eu. i mm PY3SOTEOHNIST . Atelier-ÏMnsenlaan-Eatavia. Verkrijgbaar alla soorten: Kunst of Liist en Salcnvu^rwerken, Transparanten en Figuren voor feestelijke gelegecheden worden op bestelling' vervaardigd. 355
Advertentie
lelMira-CiFit Niaiiws-, Handels- en Advertentieblad. Verschijnt dagelijks, uitgezonderd Zon-en Feegtdagec, terwijl de Zaterdagsehe cdi* tic kosteloos wordt verspreid. Het ïshet meest gelezen blad op Kumatra en zeer geschikt te adverteeren Adres : Administratie van de Sumatra Courant te Pa&awi. Scmarasg Drukkerij en Boekhandel BIRE€TJEUU P. A. VAN ASPBIIErï VA.V DER VELDE Drukkerij, Papier- en Rureauhandel. AHingstraat, achter de Pesterij. r B2leefd aanbevolea.. 3780 ! SlraiïliiD. PE2BY &, Ca, School inkt, I schrij't gitewart en vloeit aangenaam uit de pen per heele flesch f 0.50. TKiES &. CÜSBGRGVE. {Wrqhala, M*lan(f. 779 ll»l I ll.\Mtül, KETABiNG, Djcinhartg, Bodjonegoro Direct ieverbasr balken, spoorliggers, dol ken, krnmmers, div: ; fme lingen. Hou'aankap »Kedoek.'' Agent Soerabaja 6?8 O ASPELING. Eoffiezaad. Uitgezochte groote boonen van de onder- Deming PAGERALAM. (Pasoercssh), te bekousen franco TandjoDg Priok reede Samarang en Soerabaja tegen i / 1.2 S ,i«r pico!, A. MASSIHE. 3F>4 Silpmha. Weltevreden.
Advertentie
|Y. BBEMARD snee. Ciieaii ibtm IBÜÏUH Ctate et cravates, gants, EVENTAILS. Boïïs ras tal, caïsse ds famillfi. 1332 hhb k tiiwi, SOE&ABAJA, MALAHG. ' 'Eneadreei>iiirichting. Pas outpakt eea mooie coüsctio Staaflijstcn, Gravures, Schilder artikelen FNV. ENZ. _ K . TKIES & UK3SROVE. Soerahaja, MaJaof 778
Advertentie
fOl9 HOME Gtemblongaii Soerabaja, is tegenover fima GKONDHOUT. lui ta 8 Zuster Qe&penü van 's morgen» 6 la% '# mm'i&s 8 nnr. ïeate aa «oato ba^éss pas pond f I.— »*gö keekjaa pey poad » 0.7* ¦ÜMflaate ksfftja? pa? pond » $JS9 , i&. bae&sf! p
Advertentie
j. m mi mm SE MA RAIYG. —0)0(0— Privaatlessen in: Teekenen, Schilderen en Ooetseeren op overssn te komen uren. Portretvergrootingen in Crayon of olieverf. Restaureeren en Vernissen van oude of beschadigde schilderijen. Calligraphische Oorkonden en Eere-Diplomas. Totaal aanzichten van gebouwen naar afstand en pi; grond in acquarel voor H. H . Architecten. Van af 1 Nov. Atelier gevestigd Tawang naast Ambachtsschool. 4259 Mevrouw HAISOH, Pintoe . Bsant—Batavu. DXDISCHE ZUREN en CONFITUREN voor SCHEEPS- en TAFELGESRCiK, RUSTAFEL, IN GREDIENTEN, SAMDAL-SA.MBEL en GEDROOGD KRUIDEN, VWft
Advertentie
EURO?: KÜEFSIEOERIJ CEMBLONCAN, Soerabaja . Leverancier van de meest notabelen ) Soerabaja, Hoofdofficieren, officieren, ook Artillerie Doktoren en H. H. van W"^ fabrieken. Blijft zich steeds aanbevolen honden ' atnehten van rij en wagenpaarden, w*^ rea eta: Heeft gepasporteerde vaklie«eB het leger Beleefd aar-bevolen. tf 4999 J, M VAN T^rft TTETJPB^, SMÜOMAMA. Paraüeplein, SematfN Te bezichtigen: Proces Dreijfus te KEN NES, - Dagelijks geopend van 's ochtends 9*" I en van 's middags s—lo uur. Entree per persoon f 0.00. Kinderen lolfe-eld 341 9y iis h iwson SOE&ABAJA, MALAKÖ; Boekdrukkerij-Boekbinderij Kantoorhandel. Goedkoop adres voor ® levering van gedrukten e^ ___™_ _ 777 _> JM MKMCTIi, Absoluut geen reclame doch bepr&tf en met groot succes aangewend rnid* legen- in- en wttovendtgs spl*, fawlontsteMngen, malaria, W morlwide, darmontsteMng&n,*^ ziekte en leverabcea, Waarvan openlijke attesten ca dankjji tuigingen in Thiemesbiad dd. 2,4, 6, U,l 25 ca 31 October, dd. 4, 7, il, 21 «¦? November en dd. S December 1899 van "' heerea: H. VAN RIJCKEVORSEL, D. P.J TROQSTENBURG DE BBDTJN. J A. &, l^hr? A' MATHUSSEN, KRAÜ^ HOT* V/DLKDZ. B.NAUSOH.MOOBRSf JANSSEN SCHEPPER, MABTENS, 00$ | HOUT, VEBBBUGGE, LAST en DE LA*0'! En van de dames : LA FONTEIN, RADEMA KER, DE LAH<2 KNOPS, MATHUSSEN, DWIDS P- * aOOCK, ABELS en SCHEEL; benevens nog tal van andere bij haar "' gekomen certificaten en danhbetuiginge»l', Prijs een guldeti per fleschje van V* I paraaf va lakstempel voorzien met f frrutks-aanwfjxing op aanvrage. Uitsluitend a contant of oeder rembo^ verkrijgbaar by
Advertentie
Mevrouw BAAFF, Nieuw Hollandstraat, . Djalan Stadver baai . ""* Soerabaia. y Blakang-Kebon. Kuime luchtijre Kamers. ' Droog paviljoen met g#' verlichting disponibel Doortrekfcendeii 13.— daags- Mei. K. KDIPE». 1 Fl e t welbe ke tide HOTEL ifiadioen, beleefd aanbevolen. _1 ' „ Pension Salatiga , Kamers tilsponibel ook vo& doortrekkenden. J22l__ VAN BLOMMESTEIN» Commensalenhuis 3 Stailan Arsenaal- of Siber^rstraat SEMAKANG. Voor Doortrekkenden f 3.50 per dag. Abonnementen biiiijk. Ook Eten Buitenshuis verkrijgbaar. Mevr. ARNOLD. 1158 —— a 3 Biet 1 Mei 2 bovenkamers eU smte met vrije voorgaieri) dispos ibeJ. Beneden voorkamers en suite met voor' galerij. « ... Beleefd aanbevolen. Mevr. P. KLAY—VAN SCHERMBEEK- 2400