| mpa _ m bj ■ j Sanatorium I Penang Hiifs I jfßompletely renovated. An hour and I .-Il ten minutes from the E. & 0. Hotel. I A perfect health resort and an ideal | spot for spending holidys and week- I ends. Magailiceut views of the adjacent f slands and het surronudiug sea- Bung- I alows for famillies, also single _ and," I doublé rooms. Private bathrooms at-1 tached to eveiey bungalow and rooms I Water laid on from the wCang" springs, 1 Chairs and coolies always in readnes 1 at the foot of the hill. Tenis, Bil f lards. Croquet. Spelendid walks. Excrl-./ 1 lent cuisine; 1 Telephone. Post aud Telegraph offces 5521 Telegrams:. „SARKIES" Peking . fmt bet Wmim ?ai ?@s* | d&ües b©feifin zlcli beleefd I au: I Lauierchach&Co., 3« Utefaaß No. 68. f©rseidt uw© Telegrammeni . 33via 'M 1 Eastern" 192 ROEPING Een roman van vrouwen Een nieuw boek van ROLF BERiIAN schrijver van „Recht op geluk" en „ 't Onafwendbare" Prijs f 4.70 geb. f 5.40 Boekhandel J. H&LLZRMAtfV1 Médan — Tebing Tiriggi l'iSS
De Sumatra post
- 02-02-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 02-02-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 27
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
Uit 't Buitenland. Italië en het drievoudig verbond.
I. In een belangwekkende beschouwing in de „Loc." betoogt de Berlgnsche medewerker, die onder den naam Joris schrijft, dat men zonder meer Italië onrecht doet, door het te beschuldigen van trouweloosheid, omdat het nu in kritieke tijden, de beide bondgenooten Duitschland en Oostenrijk-Hongarije in den steek zou laten, na een contractueele vriendschap van dertig jaren ongeveer.
De tekst van de contracten, zegt hij, waarop deze vriendschap en bondgenootschap gebaseerd zijn, werd nooit gepubliceerd. Zij zijn geen gemeengoed geworden. En niemand, behalve dan de betrokken regeeringen en diplomaten, kan beoordeelen, of volgens do bepalingen van de overeenkomst Italië verplicht geweest zou zgn, mede ten 3trijda te trekken met Duitschland en Oostenrijk.
Waarschijnlijk is er gestipuleerd, dat Italië zich bg een gewapende actie van zijn bondgenooten zou hebben aan te sluiten, indien deze bondgenooten aangevallen worden, een verdedigingsoorlog dus te voeren hadden. Is het
criterium te zoeken in de omstandigheid of men zelf den oorlog verklaard heeft, dan wel een oorlogsverklaring ontving, dan zou ■eiland, dat Rusland een oorlogsverklaring _ond, geen verdedigenden oorlog voeren, doch een aan vallend en. En met Duitschland Oostenrijk, dat dezelfde politiek tegenover Rusland* volgde. Zoo eenvoudig en formalistisch lijkt me echter een dergelijke ingewikkelde kwestie niet op te lossen. Een oplossing, die bovendien er geen zou kunnen zijn, daar het dikwijls voorgekomen is, dat een oorlog uitbrak zonder officiëele oorlogsverklaring. En hoe zou in het tegenwoordige conflict de
houding van Italië tegenover Engeland moeten zijn, dat Duitschland den oorlog verklaarde ?
Noch in Duitschland, noch in Oostenrijk heeft men, sedert het uitbreken van. den strijd. zich beroepen op de overeenkomst met Italië gesloten, om te betoogen, dat het plicht geweest zou zgn van den bondgenoot thans hun partg te kiezen. Men moet dus veronderstellen, dat er geen juridische of volkenrechtelijke noodzaak aanwezig was krachtens een contract.
Maar een moreele noodzaak misschien, zal men vragen. En hierop is te antwoorden, dat indien Italië misschien vroeger deze moreele noodzaak gevoeld heeft, het zich hiervan ontslagen acht, nadat het volkomen èn door Duitschland èn door Oostenrijk gehouden is buiten het Oostenrijk-Servische conflict, dat de aanleiding geweest is voor den Europeeschen oorlog. De minister van buitenlandsche zaken Salandra — op wiens verklaringen ik straks terug kom — heeft het dezer dagen duidelijk gezegd, in de Italiaansche Kamer, dat de Italiaansche regeering volkomen onvoorbereid overvallen is door het diplomatieke conflict, dal tot voorspel vormde tot dezen oorlog. Meer onomwonden kan niet meegedeeld worden, dat de bondgenooten het niet noodig geacht hebben, Italië te kennen in een aangelegenheid, waardoor de meest vitale belangen van Italië op zeer gevoelige wgze geraakt werden.
Het zou te ver veteren, de redenen na te gaan, waarom Duitschland en Oostenrijk zich schuldig maakten aan een dergelijk opvallend verzuim, dat natuurlgk met opzet gepleegd is In elk geval is het gevolg er van geweest, dat de stemming van de regeering jegens de bondgenooten er niet beter door werd en dat vooral een aanzienlijk gedeelte van het Italiaansche volk, toch al zoo gebeten op den Oostenrgkschen „vriend", zich ten zeerste gepiqueerd voelde door een dergelijke behandeling en bagatelle. De bondgenooten hebben echter Italië — waarschijnlijk tegen hun zin en bedoeling — een zeer' grooten dienst bewezen, door het zelfs moreel te ontslaan van den plicht, partij voor hen te trekken. Nu kan Italië zijn houding bepalen zuiver en alleen naar de eigen belangen. En deze houding is — tegen den wensch van velen in het volk, van de socialistische en radicale elementen vooral — absoluut neutraal te big ven, tot het eigen belang een ingrijpen noodzakelijk maakt. Minister Salandra heeft het uitdrukkelijk verklaard in zijn groote redevoering, dat Italië militair en politiek gereed moet zgn, opdat het, zal kunnen ingrijpen op het oogènbük, dat dit gewenscht geacht wordt door de Regeering.
Dit ingrijpen behoeft natuurlijk niet le geschieden met wapengeweld. Het kan zeer goed mogelijk zijn, dat de macht van Italië te land en ter zee voldoende is, om door diplomatieke onderhandelingen alléén het doel van de regeering te bereiken, hetgeen Salandra als volgt omschreef: „de positie van Italië als groote mogendheid te handhaven, absoluut en relatief."
Absoluut, dat wil zeggen, dat het tegenwoordige Italiaansche grondgebied volkomen onaangetast blijft. Relatief in deze beteekenis, dat door de machtsuitbreiding van andere staten aan de Middellandsche of Adriatische Zee niet het evenwicht tusschen deze staten en Italië verbroken wordt ten nadeele van Italië. Deze relatieve handhaving komt dus neer op een compensatie-politiek. Die niet raet succes door te voeren is zonder macht, gereed-zijn en vastberadenheid. Tegen de absolute handhaving zal gpen andere mogendheid zich verzetten. Misschien echter wel tegen de relatieve. Komt op dat oogenblik Italië met de bedreiging van een goed leger en een achtenswaardige marine, die honderd procent meer waard zijn, dan in normale omstandigheden, daar de legers eu vloten van de andere groote mogendheden aanmerkelijk verzwakt zijn, dan zal het waarschijnlijk door een bedreiging alleen Italië gelukken, zgn wenschen door te zetten. Italië, dat thans nog niet gereed is, geplaagd wordt door gebrek aan ammunitie, aan schiet-werktuigen, dat een groot gedeelte van zijn beste troepen niet verwij deren kan van Lybië, werkt met koortsachtige haast om leger en vloot in orde te maken en hoopt dan bg de vredesonderhandelingen, of kort te voren, zooveel overwicht te krggen door zgn dan eerbiedwaardige macht, dat het zgn compensatie-politiek met succes bekroond zal zien, zonder een schot te lossen. Nu reeds is de Walona-appel zoo rgp, dat deze kostbare Adria-vrucht in de Italiaansche schoot kan vallen. En het zal niet veel moeite kosten, van Oostenrijk nog meer compensaties te krijgen. Want ik verklap geen geheim, wanneer ik vertel, dat de Italiaansch-Oostenrijksche betrekkingen in het drievoudig verbond reeds langen tgd geleden geregeld werden door compensatie-afspraken, vooral op het Ba.kan"-gebied. Iv de verhouding van Italië tot Oostenrijk en Duitschland brengt de compensatiepolitiek van Salandra geen verandering. Doch wel kunnen er moeilijkheden door deae politien rijzen, wanneer Engeland en Frankrijk de kans schoon zien, hun macht in de Middellandsche en Adriatische Zee uit te breiden ten gevolge van dezen Oorlog.
De Italiaansche regering zal dus zoo lang mogelijk neutraal blijven, daar geen der oorlogvoerende partijen— uit eigen belang,"om niet te zoggen uit eigen behoud —er thans aan denkt Italië to r:a ta komen.
Advertentie
ADVERTENTIËN. :- . De merken . ■: ■ (Nsderiandschen Coöperatieven Bond.) HssPh mfmfm "WzsÉy (Coöperatieve Wholesale Society) op verpakte artikelen, geeft volkomen WAARBORG voor zuiverheid en prijswaardigheid van den inhoud. De verkoop bevordert de onafhankelijkheid der Coöperatie. > VERKRIJGBAAR -: in de toko's 'der Coöp. Verbr. Vereen. in Dcli te Medan en Tandjong-BaleL 7500-
Advertentie
p lIiIPOrTëU^S ■ I Medan-B^la\Aran-Tancl|ong-Balel. 7011
Advertentie
Scrap Wasch-maohine van de bekende habrieft Type 12 Walsen 20" tem. 1200 tbs. scrap per dag. j i '' Type !4 Walsen 40" tang. 2200 Ibs.serap per dag. Voor prijzen en verdere bijzonderheden f zich te wenden tot 1 Alleen vertegenwoordigers. I 2177 I