In de Javasche Crt. dd. 20 April is een herziene ordonnantie op de voorkoming en bestrjjding van hondsdolheid opgenomen.
De Sumatra post
- 27-04-1915
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 27-04-1915
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 98
- Jaargang
- 17
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Hondsdolheid.
Engelsche mail.
Het Postkantoor ontving heden uit Penang bericht, dat de Engelsche mail deze week inplaats vau op Zaterdag, op Vrjjdag naar Europa vertrekt. Hoogstwaarschijnlijk zal er dezen keer dus geen Engelsche mail voor de Oostkust gesloten kunnpn worden, daar de eerste boot die naar Penang gaat, de Alma, eerst Vrijdag a.s. vertrekt.
Soldatendag.
Te Batavia zal, evenals elders, een z. g. soldatendag worden gehouden. Eenige dames zullen op een nader te bepalen dag een collecte houden.
Kastekort.
Het Soer. Handelsbl. verneemt uit Djombang dat de administrateur van de afdpehngsbank aldaar is ontslagen. Er blgkt een kastekort van f 18.000. De vermoedelijke oorzaak is dat de man op te grooten voet leelde.
Geen schepen naar Mekka.
Het Bat. Randeïsbl. verneemt dat de sto.m-vautmaatschappijeu
Overleden.
Het Bat. Nieuwsblad verneemt uit Bandoeng daai daar met militaire honneurs is begraven het stoffelgk overschot voor den te Tjimahi overiedeu majoor- titulair Kuyk, ridder van de militaire orde.
Suikermarkt te Soerabaja.
Het Bat Hbl. meldt dat de suikermarkt te Soerabaja slap blijft. Er wordt niets afgedaan. De prgzen loopen terug. De exporteurs blgven uit de markt.
Doodgevallen.
ï).i Nieuwe Midden Java meldt dat Vijj.iag, tjp_ens een marschoefening op Ambarawa, twee Meisadoneesche fusehers zgn doodgevallen.
Twee rechercheurs getroffen.
Aan het Bat. Nieuwsblad wordt uit Soerabaia geseind dat bij een overval van een Inlandsche dobbelp'aats door twee Inlandsche rechercheurs een huneer doodolgk, da ander ievihs-gevaarlijk getroffen werd. De moordenaar is gevat.
Chineezen contra Japanners.
Het Chineesche hotel te Djokja wtigert de opneming van Japanners.
De havenkwestie te Samarang.
Blgkens een interview van de Locomotief mee den algemeen adviseur voor de Indische havenwerken, den ingenieur Wouter Coo!, zeide deze dat Semarang stellig een haven zal krijgen, daar de stad er recht op heeft voor de toekomst. Eerst moet echter het economische vooruitzicht van Semarang in verband met het achterland en de daar gevoerde spoorwegpolitiek worden onderzo_ht. Thans behooren voorzieningen, ais meer goedaugtuimte, meer kaderuimte, spoedig te worden genomen. Het verbroddelde stuk van de prauwenbaven moet maar blijven liggen. Da rest kan worden afgemaakt. Voor den nieuwen kademuur zul een zandlaag worden gelegd.
Aanvaring te Priok.
De Raad v.or de Scheepvaart te Amsterdam heeft den machinist van de Koppenhage vrijgesproken \a.i schuld van de aanvaring met de Krakatau te Tandjong Priok.
Buitenland. Haagsche Dienst.
Omtrent het in den grond geboorde Grieksche stoomschip Hellespontos heeft Duitschland eenzelfde nota aan Griekenland gezonden als aan Nederland betreffende de Katwijk.
Telegrammen aan Java-bladen.
Het Soer. Handelsblad verneemt uit Den Haa^, dat de Russische pers het denkbeeld van het sluiten van een afzonderlijken vrede met Oostenrijk bestrgdt; daardoor zouden slechts nieuwe complicaties in 't leven worden geroepen ten opzichte van Roemenië.
Bevestigd wordt, dat Turkjje, op raai van Von der Goltz, die overtuigd is van hei. uu.-telooze der deelneming van Turkije aaa den oorlog, een vrede zou willen vragen, terwijl laarentegen Duitschland een afwikkeling zou willen vermjjden wa_rain het gaen des. zou nemen. Bij de hoogten aan de Maas trokken de Duitschers in gfsloteu formatie met een geheele divisie op tegen een colonne over een afstand' van minder dan een kilometer. Zij drongen wederom de Fransche loopgraven binnen, doch werden door een tegenaanval weder teruggeslagen.
Advertentie
ADVERTENTIEN. __B_s_^__D__B__-B_B_n-B-_B_a_B__fl__a_H_a_a Heden ontvingen wjj telegrafisch bericht van het overlijden van den Heer W. GEUKEN in leve-i Directeur onzer Maatschappij. Poeloe Tagor, 26 April 1915. De Administratie der Dcli Batavia Rubber Maatschappij. 9013 M Familie van den BROEK d'OBRENAN verhinderd afscheidsbezoeken af te leggen, zal gaarne den 30st6n April in den na-avond (9 ure) ontvangen in Hotel de Boer. Groote zaal ingang tegenover het postkantoor. Openbare-Verkooping op Dinsdag 4 Mei 1915 v.m. 9 . uur te Kampong Koeboer (Polonia) Medan, op na te melden gronden zelve van de rechten ex grant gereg. ten kantore van den Controleur te Medan 12 Augustus 1909 No. 846, op de daarin bedoelde gronden met opstaande gebouwen. Mr. R. SLOTEMA. qq. 9107 Gezocht door ontwikkeld persoon (Europeaan) goed verkooper, een werkkring als beheerder van een groote zaak, onverschillig waar. Steller dezes is bekend met handel, boekhouden en volkomen vertrouwd met de moderne talen. Brieven onder No. 9101 Adm. Sum. Post.
te veel ijver.
Gisteren beklaagde zich bij ons iemand erover, dat een .meneer in blauw pakean" tegenover een Ma'.eier, die voor de Royalbioscoop stond te kjjken, plotseling op een woeste manier optrad en hem de bleien aanlegde. Wjj hebban deze klacht onderzocht en gebleken is, dat een Engelsch leerling-rechercheur zich eens verdienstelijk wilde maken en in zjjn diensijjver te*ver is gegaan. Hij wilde de passage voor de Royalbioscoop vrijmaken, krêag naar zjjn beweren van een Maleier een grooten mond en wilde zich daarom laten gelden. Wel haalde hij de boeien voor den dag, maar alleen om indruk te maken; hg had ze niet aangelegd/^ De politieman-in-den-dop is door zijn chef intusschen op zjjn plaats gezet.
Ingezonden Stukken. (Buiten verantwoordelijkheid der Redactie). Maleisch, Assistenten en koelies.
Geachte Redactie. Met ingenomenheid heb ik, en met mg zeer zeker vele andere assistenten, de polemiek over de ta&lquaestie in uw blad gelezen. Uwe raeening was zeer juist; als wg de taal van deu koelie kenden, zouden wg gemakkelijker hea kunueu omgaan. Maar het is nu eenmaal niet mogelijk, alles te kunnen, en met Muleisch gaat 't ten slotte ook wel. Het voornaamste ecnter, vau meer gewicht dan de taalquaestie, is in de polemiek onaangeroerd gebleven. De koelie-aauvallen spruiten niet in hoofdzaak voort uit de jeugd of nog te geringe ervaring van assistenten of uit gebrek de kennis der taal, doch — zooals „Ex- Javaplanter" zeer terecht opmerkte: ons wordt j^t zelfstandig optreden ontzegd en onze borgstelling in deu Javaan ontnomen. Het worcit tgd, dat daarover eens iets in 't openbaar wordt gezegd. Om goed met de Javanen en anderen te kunnen werken, behoorden wjj, assistenten, den Javaan ook als mensch te «eren kennen en behoort hjj te leeren, ons te achten. Doch dit is hier op Sumatra bijna onmogelijk. Waarom ? Wel, openhartig gezegd: Ons werk in de velden is te machinaal. Onze vrije tgd hangt geheel af van de koelies. Vau 5 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. Regelend hebben wij maar heel weinig op te treden; daarvoor is er een toean-besar! Dit alles zien en weten de Javanea zeer goed, en daarom hebben zij voor ons maar weinig respect. De Javaan heeft slechts met twee factoren rekening te houden: den manager en den inspecteur van den arbeid. Ook voor ons gelden slechts twee factoren, doch andere: . Ont_lag, ot de gevangenis! De koelie leert *" ons slechts een „toeau ketjil* zien en heeft daarom geen achting voor ons; dit gevoelt d° „toean ketjil" en daarom haat hjj den Javaan! Dit is in waarheid de kern der meeste assistenten-perkara's op Sumatra! En dit *** zoo big ven tot wij niet meer als marines zullen behoeven te werken volgens het zoogenaamde Tabaksreglement van het jaar *88u. Dan zat de Javaan ons leeren respecteren, dau zullen wg er belang bg' hebben Ue°i beter te leeren kennen, en eerst dan zullen wjj ook de beste arbeidspraestetie van hem kunnen krggen, zonder stok etc! Een assistent, uit naam van vele anderen.
De oorlog.
' oor de Leuvensche hoogeschool. Op verzoek van een comité dat zich in ■Nederland hetft gevormd met het doel, de Verbrande bibliotheek der LèuVéhschê hooj-eschool zooveel mogelijk te herstellen, heefc zich voor Nederlandsch.-Indië een sub-comité gevormd, welks bedoeling ie, voor Nederlandsch-lndië opgaven te verzamelen van werken, die desgewenscht door particuliere personen of instellingen van Wetenschap of Kunst ter beschikking van de L^uvensche Hoogeschool zullen worden gest.ld. Bij het einde van den oorlog zal de catalogus van alle opgaven — niet alleen uit Nederland en zgne Koloniën maar ook uit mdere neutrale landen — aan het Bestuur van genoemde Hoogeschool worden opgezonden, met het verzoek daaruit een keuze van verlangde werken te willen doen. Eerst na ontvangst van de betrekkelijke opgave zullen de gewenschte werken aan hen, die ze ter beschikking stelden, worden gevraagd.
De oogenblikkeljjke bedoeling is du; niet toezending, slechts toezegging van de beschikbare werken.
De Secretaris van het sub-comité zal gaarne op aanvrage ljjsten ter invulling toezenden.
Ook geldeu ter bevordering van dit plan zullen gaarne worden aanvaard.
Het sub-comité voor Nederl. Indië bestaat uit de heeren W. J. Coenen, Lid in den Kaad van NeJerhtndsch-Indië, Voorzitter van het Bat. Gen van K. en W.; Voorzitter. Vlr. I. A. Nederburgh, President van het Hooggerechtshof in Nederlandsch-lndië. Dr. E. Moresco, Wd. Directeur van Onderwgs en Eredienst. J. Bijker, Generaal-Majoor Chef van den Mil. Gen. Dienst. Dr. J. C. Koningsberger, Dir. van 's Lands Piantentuin. Dr. J. Noordhoek Hegt. Wd. Hoofdinspecteur van den Burg. Gen. Dienst. Dr. N. J. Kroon, chef van den Oudheidkundigen dienst. Dr. H. J. Van Lummel, leeiaar aan de K. W. 111 School, Secretaris, Koningsplein Zuici 11, Weltevreden. Scandinavische smokkelhandel. De correspondent dar Nieuwe Rotterdamsche Courant te Christiania schreef dd. 20 Febr. aan zijn blad : In weerwil van de afsluiting van E geland's wateren, door Duitschlanii afgekondigd, gaat hier de vaart op Engeland en Frankrijk haar gewonen gang. De premies voor de oorlogsverzekering zgD hier in Noorwegen zdfs niet verhoogd, wel in Zweden. Dat er voor Noorwegen groote belangen op het spel staan, kan men begrijpen, wanneer men hoort, dat er zich in de bedreigde zone alleen uit Beigen 50 schepen ophouden, die tezamen een waarde vertegenwoordigen van 13 millioe;i kronen en die 900 man aan boord hebben.
Het Noorsche Telegraafagentscbap, dat zich tot den duitschen gezant alhier gewend had, om zgn meening te mogen vernemen over de beteekenis van de verklaring der duitsche admiraliteit, kreeg van hem natuurlijk het antwoord, dat te \erwachten was. De duitsche bedreiging was geen bluf, en wanneer de duitsche marine weken te voren aan de geheele wereld haar beraamde actie bekend had gemaakt, wist zij wel wat zg deed. Verder wees de gezant op het mjjngevaar, hetwelk op zich zelf al reeds de neutiale s.chepen buiten de bedreigde zone moest houden.
Er zgn mg in den laatsten tgd meermalen advertenties in Scandinavische bladen in bet oog gevallen, dietctnadenken stemmen. Als voorbeeld neem ik er hier een, die in Morgenbladet stond; zjj luidde: ,Levensmiddelen van allerlei aard worden tegen contant opgekocht', en was ouderteekend door een koopman in Hamburg. Advertenties, waarbij koper te koop wordt aangevraagd, komen dageljjks voor; eu niet alleen koper, ook andere metalen, hoefijzers, nagels, lucifers, kaarsen. Nu zgn er onder deze gevraagde artikelen etteljjke, waarvan de uitvoer in Scandiravië verboden is. Als gevolg daarvan is er een smokkelhandel op groote schaal ontstaan, waarvan men het bestaan wel vermoedde, maar die nu sedert onlangs zoowel in Denemarken als in Zweden aan den dag gekomen is. Of eriu Noorwegen ook smokkelhaudel wordt gedre»eD, kan ik niet zeggen;er is daarvan ten minste niets bekend; wel houden zich hier te lande verscheidene Duitsche agenten op.
Te Kopenhagen in men onlangs een smokkelhandel in koper op het spoor gekomen, waarin een voornaam Zweedsch koopman betrokken is, ridder van de Vassa-orde en van de Dapnebrog, voorzitter van de Zweedsche Nationale Vereeniging te Kopenhagen, een der stichters der Zweedsche kerk aldaar, in één woord, een steunpilaar der maatschappij. Bovendien zjjn nog een aantal f'uma's en kooplieden betrokken in dit zaakje, dat eea schakel vormt in eea wijdvertakteu smokkelhandel, die met goed succes moet gedreven zjjn. Dit keer gold het een partjj koper uit Denemarken te smokkelen, nvt behulp van een Zweed>chen schoener, die oorspronkelijk Gummen heette, maar herdoopt was in Carmen. Men had opgegeven, dat het schip voor Köge of Aarhus bestemd was, en het plaunetje was nu, dat een duitsch stoomschip in de bccht vau Kö^e de 'ading zou overnemen en den schoener tot zinken zou brengen, nadat de bemanning in veiligheid was gebracht. De schipper zou voor zgn de3l 0,000 kronen krggen. Een paar sjouwers ontdekten toevallig het bedrog en gaven de tolb?ambfcea daarvan kennis.
Te Kopenhagen is men nog een andere smokkelpartg op het spoor gekomen, waarbg groote partgen gummi in vaten met worst naar Duitschland verzonden werden.
In Zweden hebben eveneens smokkelpirtgen op groote schaal plaats gehad. Zoo heeft het tolwezeu beslag gelegd op een partijtje metalen letters, die men uitgaf voor tin, maar die uit koper bleken te bestaan, bedekt met een laagje tin. Dat er op deze wijze gebrek aan koper iv Zweden ontstaat, is niet te verwonderen ; op die wijze verliest de koning wel een beetje zjjn recht.
Ook op andere manieren tracht men in Zweden het verbod van uitvoer van zekere artikelen te ontduiken. Zoo kwam eenige weken geleden in Lanskrona een uit het buitenland naar Gothenburg ingevoerde partij van 35,000 zakken meel. Tegelijk kwamen ook è_n paar Duit.cbe bóöten uit Breinen, die vrachtvaart op Zweedsche havens plegen te hebben. De een nam 12,000 zakken aan boord, de ander 8000 zakken. Beide schepen werden voor Scockholm uitgeklaard, maar zjjn nimmer aangekomen. De resteerende 15,00" zakken werden eveneens door een Duitsche boot naar Stockholm uitgeklaard. Dit laatste schip is met den Zweedscben loods aan boord, die in slaap was gevallen, behouden in Lübeck aangekomen; het ligt voor de hand, dat de beide andere schepe.i eveneens wel den weg naar duitschland gevonden hebben.
De Zweedsche stsat koopt intusschen meer koren op, en de proviandcommissie heeft aan de regeering voorgesteld om wederom 30,000 ton koren uit het buitenland te laten komen, behalve de 60,000 ton, waarvoor al reeds gecontracteerd was.
Volgens Scenka Dagbladet bestond er in Stockholm een belangrijk financieel consortium, waarvan een Üuitscher het hoofd was, an dat er zgn werk van maakte, smokkelhandel op groote schaal te drjjven, wat de politiek heel wat last heeft gegeven. Men georuikte hetzelfde kneepje als bij de meelsmokkelarjj, door het bevrachte schip naar een Zweedsche haven uit te klaren; waar nieuwe goederen ingeladen werden, waarna het schip naar Duitschland .koers zette.
Uit een staatje, dat voor mjj ligt, kan men een vergelijking maken tusschen het aamal schepen, die in Januari van dtt jaar en van het vorige jaar van Gothenbuignuar Duit&chlai.d en Engelatd uitgeklaard weiden. Daaruit blijkt, dat de vaart op Lübeck sleik toenam ; tegen 14 schepen in Januari 1914, komen er i,u 31 voor dezelfde maand in 1915, terwijl het aantal scheden naar Hambur , Bremen en Stettin dit jaar minder is, vergeleken met het vorige jaar. De vracht naar Engeland is dit jaar veel grooter dan het vorige jaar, vooral gddt dit voor Huil, Newcastle, Hartlepocl; voor Januari 1915 was het aantal schepen naar de vier genoemde plaatsen 69, tegen 28 in dezelfde maand vau het vorige jaar.
Deze laatste cijfers verklaren misschien beter, waarom er in Zweden vree. heerseht voor deu Duitschenh andelsoorlog, en deze vrees is nog toegenomen doordien de premies van de oorlogsverzekering door deu staat verdubbeld zgn; een maatregel die in zaevaartkringen scherp is gehekeld. Er wordt daar echter tegen aangevoerd, dat men dezen maatregel noodig heeft geacht om als rem te kuuneu werken. Het waarborgkapitaal, waarover de oorlogsverzekering op het oogenblik beschikt, bedraagt slecht. 21/. millioen kronen, ca er zgn nu Zweedsche schepen in de vaart, die voor 2 millioen verzekerd zgn.
TELEGRAMMEN. Nederl.-Indië. 27 April. Mutaties.
Goedgekeurd is de schorsing vau den houtvester van Bodjonegoro.
De fraude bij de Semarangsche waterleiding.
Volgens de Locomotief is bg het onderzot k naar de f.aude bg den borkhouder van de waterleiding te Semaiang gebleken, dat hg nog f'2o.floo verduisterde middels valsche stortingsbewijzen, terwijl de stortingen niet tig dsn ontvanger geschiedden.
Dividend.
De Suikerfabriek „ Tjeweug Lestari" keert 15 procent dividend uit.
Advertentie
Chinese Cranie wanted for Estate Office. Must have knowledge ot Accounts, Typewriting and English. Good salacy to suitable man. Apply to No. 9067 Adm. Sum. Post. Ten spoedigste Te koop aangeboden: een volledige huis-inrichting, .lavadjattihout, donker gecireerd, één stijl, inclusief een groot tweepersoons en een éénpersoons- ledikant, servies, glaswerk en keukengerei. Tevens uit de hand te koop: ecu nieuwe piano merk „Uebel und Lechleiter". Het huis is desverkiezend te huur. Te bevragen onder No. 9101 van dit blad. Wegens vertrek Te koop een Rensbuggy op rubberwielen in goede conditie, mcl. Engl. tuig, goede lampen en zweep voor fl. 350.— Brieven No, 9102 Admie. Sum. Post.
Banka-tinwinning.
Voorloopige productie over de maand Febr. 1915. Productie aan tin (tinerts en ertslaag herleid tot tin) 4939 pikols, > vorige maanden van het exploitatiejaar — » Totaal 4939 pikols! Productie over de maand Maart '14 3862 » > over de vorige maanden v/h exploitatiejaar 1914 — » Totaal 3862 pikols. Meer voor 1915: 1077 »
Scheepsbenchten.
Het s.s. v. Hogendorp vertrekt dd. 28 April ■£m 4 uur am. naar Asahan, Paneh, Berombang, Beng*alis en Singapore. Laatste treinsrelegenheid van *edan 2 n. 35 nm. Postsluitingen 1.15 en 1.45 nm. De Wilis arriveerde 26 April te Suez; richting Holland.
Do Oranje arriveerde 26 April te Genua; richting Holland. _De Sindoro passeerde 26 April te Perim, richting Holland.
Passagiers.
25 April per s.s. „van Diemen" van Singapore de heeren C. J. Bruggeuian, Malcolm, Wolsely, Braadt, Prone liiech, E. Frieswjjk, de heer en mevr. Vorvoort, ben. dekp. 24 „ per s.a. „Sembilan" van Langsa de heer en mevr. Roos van Raadshovon, mevr. Evert en 1 kind, de heeren J. J. A. M. Beaumont, Kaathoven, Leijten, Hooiberg, ïjikono, benevens dekpassagiers. '6 „ per m.s. „Loudon" van Java de heeren C. A. J. Splunter, J. C. F. Sohns, heer en mevr. E. W. H. Kramer en 2 kind, zuster F. Smit, mevr. Tjong A Fie, mej. D. Senn van Bas.l, Hr. L. T. Senn van Basel, H. W. Sulter, E J. Martens, J. Wewengkang Mej. C. A. Sieger, Mr. Lim Kong Jui, Mrs. Lim Kong Jin, Tan Kim Hong met echtgen. en 2 kind., Mal. Achmadiu, Ginogan, Toengkoe, Indradjaja, Amir Alam, Amir Sam, Moeharsin, ben. dekpassagiers.
Louis de Vries.
Louis de Vries heropent zijn reeks voorstellingen te Baiaviu op 2 Mei met de op voering van Voerman Henschel.
Nederland. Overleden.
Het oud-lid der Tweede Kamtr Mr. J. van Gilse is overleden.
Nederland en de Oorlog.
De Daily Express verneemt uit Kopenhagen, dat Keizer Wilhem aan Koningin Wilhelmina aen schrijven heeft doen toekomen, waarinde k"izer zijn leedwezen uitspreekt over het gebeurde met de Katwijk
Reuter-dienst.
Uit Amsterdam wordt gemeld, dat de Duitsche activiteit en troepenbewegingen in België vergeleken kunnen worden bij die in 't begin van den oorlog. Het aantal verliezen, dat de Duitschers in Vlaanderen Ijjden demonstreert zich in de eindelooie treinen dooden en gewonden, die Brugge passeerden, de geheele week door. Voorts zjjn duizenden gesneuvelden begraven op de groote militaire kerkhoven te Moorslede eu Hassely.
Uit Petersburg wordt gemeld, dat de Russen in de Karpathen een belangrijk punt, heuvel no. 1001, hebben bezet, waardoor de strijd om den Uszokpas voor hen ten zeerste wordt vergemakkelijkt, daar het veroverde punt de beteekenis van heuvel no. 992, die nog in handen der Oostenrijkers is, vermindert.
Een Petersburgsch communiqué zegt, dat de Oostenrijkers in de Karpathen nieuw zwaar geschut aanvoerden en in 't algemeen hun artillerievuur over 't geheele front vermeerderden ; ook deden zjj des Zaterdagsnacbts aanhoudend aanvallen in de buurt vanden Uszokpas, doch werlen met zware verliezen teruggeslagen. Op andere punten kwamen gevechten van minder beteekenis voor.
R uters correspondent aan boord van het Britsche slagschip Triumph seint, dat dit schip den mond der Üardanellen invoer en de Turk-che loopgraven op h-t We teljjk deel van het schiereiland G.lipoli bombardeerde en v_,volgens verder in de straat doordrong en andere loopgraven b ;mbardeerde. Een houw_t-,erbatterg op de Aziatische kust schoot 16 granaten af, die rondom de Triumph vielen en waarvan er 3 het schip raakten en een zeer geringe schade aanrichtten. De Iriumph bracht die batterjj t()t zwijgen enkele minuten nadat hare positie was gedetermineerd.
Een Parijsch communiqué zegt, dat de gevechten in België voortduren onder omstandigheden, gunstig voor de geallieerden. Twee Duitsche aanvallen, uitgaande vau Paschendoete en Brodsande werden door de Britsche troepen gestuit. Voorts openden de Duitschers een hevig bombardement op Yperen. Op den rechteroever van het Yserkanaal maakten de geallieerden eenige vorderingen door middel vaa krachtige tegenaanvallen. Overigens sloegen de Franschen een aanval bg Nó re Dame de Lorette af. Op de hoogten langs de Maas ontwikkelt zich een nieuwe slag.
Kitchener heeft aan de werklieden der Vickersfabriek een oproep doen toekomen om aauhoudend met voile kracht te big ven arbeiden. Zoodra er ook maar iets minder dan de volle hoeveelheid ammunitie wordt geleverd, beteekent dit dat de levens der dappere Britsche soldaten worden opgeofferd ca dat de zegepraal oauoodig wjrdt vertra.gd.
Uit Octawa wordt gemeld, dat veldmaarschalk French aan de Cauadeesche regeering een telegram zoud, w___rin hg zjjne bewondering uitsprak voor het dappere gedrag der Cauadeesche troepen, die schitterende diensten te velde bewezen en van groote waarde in den dienst bleken. French bracht aan den Canadeeschen eersten minister een rapport uit over de verrichtingen der Canadeesche troepen, waarop de eerste minister telegrafisch antwoordde. Uit Rome wordt gemeld, dat er te Triest ontevredenheid heerseht wegens gebrek aan voedingsmiddelen. De uitputting der bevolking neemt ernstige verhoudingen aan. Hongerige menigten loopen door de straten, ,roepenee om brood en: weg met den oorlog, leve Italië. Zulke demonstraties ziju zonder voorbeeld; vroeger zouden zjj gestraft zgn met levenslange gevangenisstraf. In Italië, waar men alles wat te Tnëst geschiedt, met de grootste belangstelling gadeslaat, heeft het gebeurde diepen indruk gewekt.
Allerlaatste berichten. Tabakstaxaties.
Amsterdam, 26 April. Aantal pak ets. 324 Bakalla 121 388 Helvetia 106 316 Namoe Oekoer 94 793 Belawan 137 830 Loeboe Dalam 43 573 Toentoengan 157 411 Tandjong Slamat 65 1170 Dcli Toewa 104 351 Tandjong Morawa 86 314 Batang Koewis 94 382 Patoembah 145 583 Selayang 54