TEGEii fo^^^Ê^K tegen PARASIETEN m^SSÊ PLANTENZIEKTEN Carbolineum Plantarium Prima kwaliteit. LINDETEVES-STOKVIS. 272 d a.
De Sumatra post
- 07-02-1924
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Sumatra post
- Datum
- 07-02-1924
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J. Hallermann
- Plaats van uitgave
- Medan
- PPN
- 045042624
- Verschijningsperiode
- 1889-1942
- Periode gedigitaliseerd
- 1898-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB 1634 B1
- Nummer
- 32
- Jaargang
- 26
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
SUMATRA Medan, 6 Februari. De Raadsagenda.
lOp de raadsagenda van Woensdag a.s. Pmt voor een verzoek van de NI Escompto laatschappij om ontheffing van art. 26 der Pedansche bouwverordening (overschrijding '«n de rooilijn) ten behoeve van een show>om in de Hindoestraat. Het betreft hier ïn perceel waarvan de Escompto eigenares; is en dat zij voor een nieuwen huurder enigszins moet verbouwen.
Krachttoeren.
De krachtmensch Nathan heeft gisteren aiddag voor een vrij talrijk publiek zijn erste voorstelling op het D.S.V terrein «geven. Van de door den man geannoneerde prestaties, ontbrak er geen enkele. }e steen van 3700 K.G. werd op zijn borst k'egd, en daarop met een voorhamer ge'kgen, een stevige ketting, om 's mans b°rBtkas gewonden, knapte als een draadje aren in twee stukken, een Overland-auto
rerd tegengehouden, en voorts werden nog '^ige nummers parterre-rek tezien gegeven. "et publiek scheen zeer voldaan.
Politierapport.
L Het politierapport van heden vermeldt Pc volgende bijzonderheden: Een persoon, fa' wegens het vervoeren van kippen op Ndeloos pijnlijke of kwellende wijze, voor "el Landrechter worden gebracht
I Van den cipier van 's Lands gevangenis *erd de mededeeling ontvangen, dat de phinees Tjong A Jong uit de gevangenis f 8 gevlucht. De man had nog een maand f'faf te goed. I Een Inlander uit Soengei Kerah, rapporf?erde aan de politie, dat zijn twaalf-jarig K°chtertje het ouderlijk huis heeft verlaten. '*Je vader vermoedt, dat het kind dooreen 2ekeren hadji Jahjah, alkorastig uit Atjeh, j>eschaakt is. De zaak wordt door de poli,le onderzocht. pEen Chineesche vrouw wonende in de heeft bij de politie mededee- gedaan, dat zij van een landgenoot erlast ondervond. Gisterenavond was de *n zLelfshaar woning binnen gedrongen, £ r h'i de vrouw, n.b. in haar eigen huis, nee/t mishandeld. De politie zal de zaak onderzoeken.
„Rijp voor pensioen."
«et Bat. Awsbl. vernam uit Bukenzorg. at de regeering van de departementen een opgave heeft gevraagd van de ambtenaren, 'te „rijp zijn voor pensioen" zooals men Qat pleegt te noemen. Deze personen, zulten, bij eventueele vermindering van per foneei het eerst voor ontslag in aanmerking komen
De oudste en andere ambtenaren, die op Van het massa-ontslag, dat men toen vernachtte, is maar heel weinig gekomen ; zelfs «ijn gevallen bekend, dat intusschen gepen*ionneerden weer in dienst zijn genomen. Zoodat te verwachten is, dat het met de pensionneeringen ook niet zoon vaart zal '°open, meent het A. I. D.
Menschapen op Sumatra.
onlangs brachten wij ter sprake de legenj* omtreat het bestaan van osrmenschen t "e binnenlanden van Sumatra, wier voen achterste-voren zouden staan en die de j)°rzaak zouden zijn van het geloof der . a*akkers in dwerggcesten, welke door hen broers cok met de voeten achterste-voren *°jden afgebeeld. , Over dezen Sumatraanschen mensch-aap |]ee]t kapitein Maier van den Topografischen Htenst het volgende roede in het tijdschrift •/opische Natuur:
Hetgeen de bevolking omtrent dit geheimzinnige wezen weet te vertelle.M, stemt ook merkwaardig met elkaar overeen. Al verschilt de naam ook met de landstreek, in geheel Palembang en Benkoelen zal zij u het diermensch ongeveer als volgt beschrijven.
Hoogte 80 tot 150 c.M., korte, donkerbruine tot zwarte beharing over het geheele lichaam ; lang, zwart hoofdhaar, dat in een dichte bos op den rug hangt en den indruk maakt van een manenkam. Het heeft de voeten achterste voren staan en loopt met den hiel naar voren gericht. Het bezit geen zichtbaren staart.
De armen zijn niet zoo opvallend lang als bij een aap. Het klimt niet. doch loopt op de achterpooten. Het is zeer schuw en verwijdert zich bij de ontmoeting met eea rcensch snel, waarbij het een sissend geluid uitstoot en daarbij duidelijk de vier groote hoektanden ontbloot.
Het leeft van jonge groenten, vruchten, zoetwaterschelpen, slangen en wormen, welke laatste worden gezocht onder omgevallen boomstammen, die het door zijn groote lichaamskracht in staat is om te wentelen. Soms ook doet het zich te goed aan suikerriet en pisang uit de tuinen der bevolking.
Zelf trof de heer M. meermalen sporen aan welke van dit onbekende beest afkomstig heetten te zijn. Ze vertoonen veel overeenkomst met een menschenvoet, hoewelzij daarvan afwijken door grootere breedte en een platvoet-natuur. „Hoe echter te verklaren, dat er tot nu toe geen exemplaar ons in handen is gekomen" De bevolking maakt er geen jacht op, daar het geen schade aanricht, terwijl het aantal beperkt zal blijven, doordat het met het oog op zijn aan den grond gebonden levenswijze, niettegenstaande zijn groote lichaamskracht, vaak aan verscheurend gedierte ten prooi zal vallen. Het schijnt in groepjes bijeen te leven, doch omtrent nestbouw kon ik geen gegevens krijgen.
Aangezien een verwarring met den orangoetan of mawas, welke zooals bekend in Zuid-Sumatra niet voorkomt, geheel is uitgesloten, blijft er weinig anders over, dan het bestaan van een nog onbekende soort menschaap aan te nemen.
COSY CORNER. De lengte van het leven.
Safed de Wijze sprak: — Eens kwam tot jN een man, die mij uitvorschend aanzag, hij vroeg: Hoe most men doen, om 'et leven te verlengen ? En ik zeide — De meeste menschen leven veel te lang. En hij antwoordde:—Gij wilt wellicht dat velen, die vrij rondloopen, °^sten worden opgehangen ! ?>ln 'k zeide :— De beul en zijn knecht tijjj |raag. Wat deert het mij, dat het leven m]s '^ is ! Wat gaat het mij aan, dat het alj verlengd kan worden ? Ik vraag 't etl' hoe 't leven waard te leven is, hoe gn genot en vreugde worden kan. hiï sprak: —De geneesheeren en trip? ""doeners hebben de spanne des levens g gelijke jaren verlengd ! 0r,3 'k zeide hem —De doctoren hebben leve ëe!eerd, hoe men vele kinderen in het De menschen zeggen, dat de tijd verstrijkt, maar de tijd ziet niet om, noch spotlacht om de menschen, die hem vermorsen en pogen te dooden met ijdelheid en zinnelooze jacht. Menschen leven en sterven en géén hunner aanvaardt de genadegift, die elke minuut geboden wordt. En ik zeide hem : —Op vele wijzen kunt ge dit doen. Geniet seconde na seconde, uur na uur, ken het Heden en geloof, dat het Heden goed is ! En hij vroeg mij — En Methusalem ? En ik antwoorde hem : — Toen hij stierf was Methusalem een knaap. Veel heb ik beleefd, méér dan Methusalem en meer dan hij beleefd zou hebben als hij honderdduizend jaren oud geworden ware. En hij vroeg: - Zijt gij ouder dan Methusalem ? En ik zeide hem: - Zekerlijk! Want ik begin juist te leven. En dat doe ik elke minuut opnieuw, hier in de schaduw van dezen palm ; elke seconde is mij een nieuwe eenwigheid !i (Uit het Perzisch door M. Hayck.)
Passagiers.
Passagierslijst van het s.s. Tabanan vertrek kende 13 Febr. van Belawan naar Rotterdam
Mevrouw Vermeer en 1 kind, A. Wit, L. B. Grypstra met echtg. en 1 kind, J. R. Rebertscheydt, J. H. Veltema, mevr. Hölzenspies en 2 kinderen, A. D. A. Peereboom Voller, F. E. Kimball met echtg., J. Thoonsen, H. H. van Bilderbeek, D. v. d. Mey, P. v. d. Kluik met echtg. en 2 kdn.. J. H. M. v. Zoelen met echtg. en baby, mevr. H. A. Lokkers-van Meerkerk met 2 babies, P. W. Bonnemayer echtg. met 1 kind en baby, J. A. Nederveen, J. Edelschaap, H. Mondria, D. Bakker met echtg. en baby, J. P. A. Berghmans, D. Breuer, E. Casaretto met echtg. en 4 kdn., mej. H. Klever, W. Scholten i met echtg., Hr. J. E. Schuurmans, C. A. v/d Kuip,: Kwast, K. J. G, Raue met echtgenoote, J. HU Koolhoven, J. A. B. Avis met echtg., K. W. Bornkamp, J. S. Kastelyn en dochter, P. de Jong, mej. W. A. P. v/d Meulen, L. A. Werner echtg. met zoon en baby, A. P. Adriaansen, F. I. v/d Vijver met echtg. en baby, L. A. van Egmond met echtg. en 2 kdn., P. M. Boetjes met echtg., W. Lengerling, E. J. Roep met echtg. en 2 kdn., C. W. Hoens, A. Krieger, K. W. Franssen en A. J. Bongers. Aangekomen:
Op den 4 Februari per s.s. Medusa van Singapore : de heeren A. J. Hatton enA. Barker.
NEDERLANDSCH-INDIE. Het nestgevaar op Celebes.
De correspondent te Maka9sar van het Bat. N. schrijft aan zijn blad: Bedroeg het aantal pestgevallen over December twintig, dat over Januari zal vermoedelijk het dubbele bereiken, daar tot hedenmorgen, 25 Januari, 36 gevallen waren gerapporteerd. De ziekte moet van de zeezijde in het land zijn gebracht. Een onderzoek bij den medi9chen diensc in het binnenland heeft aangetoond, dat zich daar geen enkel geval heeft voorgedaan, terwijl onder de slachtoffers der ziekte er ook geen uit het binnenland is voorgekomen. De verspreiding moet dus hebben plaats gevonden via de goedangs, waaraan thans alle aandacht gegeven wordt. Gelukkig ondervindt men van de zijde van den handel de meest mogelijke medewerking, gelukkig, omdat de geneeskundige dienst nog niet over de wettelijke bevoegdheden beschikt om op te treden, daar de pestordonnantie voor Makassar nog niet var» kracht is verklaard. Naar ik verneem moeten daartoe welde noodige voorstellen zijn gedaan doch wenscht de regeering er niet toe over te gaan dan nadat een begrooting is ingediend, welke haar in staat zal stellen, de financieele consequenties onder de oogen te zien.
In de vorige correspondentie wezen we er al op, dat de uitgaven voor de woningverbetering in eersten aanleg voor rekening van het gouvernement zouden komen, omdat de bevolking niet draagkrachtig genoeg is om er zelfen dan ineens in te voorzien. Men zou hetzelfde voorschotsysteem als op Java moeten volgen. Naar een globale berekening zou een streng doorgevoerde verbetering niet minder dan D/s millioen vorderen, een bedrag, dat niet gering te noemen is, maar nog laag is, omdat alle bouwmaterialen in de omgeving voorhanden zijn.
Intusschen behoort er toch iets gedaan te worden en is het zeker niet verantwoord, Gods water over Gods akker te laten loopen ; al worden voorloopig dan maar de meest bedreigde kampongs onder handen genomen. Nu zijn er zelfs geen fondsen aanwezig voor een degelijke isolatie van contactpersonen. Zoo heeft men hier woningblokken met gemeenschappelijk dak; werd in een der woningen pest geconstateerd, dan werden de bewoners daarvan geïsoleerd en het huis ontsmet, waarbij te voorzien was, dat de ratten en gelijkertijd het pestgevaar zich zouden verplaatsen; het gevolg is niet uitgebleven. Komt in een dergelijk blok weder een geval voor, dan zullen alle bewoners van dat blok in observatie genomen worden, althans, zoo de regeering de daartoe noodige sommen ter beschikking wil stellen. Het is een nadeel voor ons gewest, dat het geen vertegenwoordiger in den Volksraad heeft, die in tijden als deze voor de belangen ervan wil opkomen, een feit, waarop we naderzullen terugkomen.
Het gevaar wordt te grooter naar mate er langer gedraald wordt met het treffen van de noodige maatregelen, en de vrees dat de ziekte zich ook landwaarts in zal bewegen, is lang niet denkbeeldig. Reeds is een enkel geval op de grens voorgekomen, terwijl zich in de naastgelegen binnenplaats, hiei 12 K. M. vandaan het eerste verdachte geval heeft voorgedaan, vermoedelijk overgebracht over zee; het is nog in onderzoek, doch de contactpersoon is nog niet ontdekt.
Dat een spoedige beslissing hoogst ge wenscht is, behoeft geen nader betoog.
De Amerikaansche Handelscommissaris.
Een aanwijzing van de steeds toenemende Amerikaansche belangstelling voor den handel tusschen Ned.-Indië en de Vereenigde Staten is wel de opening te Weltevreden van een kantoor van het Departement van Handel, Bureau of Foreign and Domestic Commerce, van de Regeering der Vereenigde Staten van Amerika schrijft de Javabode. De heer J.F. Van W i ek e 1, die belast is met de functie van Trade Gommissioner, verklaarde dat het bijkantoor is opgericht met het doel een algemeen nauwkeuiig economisch overzicht te verkrijgen van Nederlandsch Indië, bij welk werk hij geassisteerd zal worden door den heer E.B. George, assistent-tradecommisstoaer. Het plaatselijk bijkantoor za! geregeld rapport uitbrengen aan Washington omtrent c den commerciëelen toestand in Ned.-Indie r met het doel accurate inlichtingen te ver- g schaffen op dit gebied aan importeurs in de t Vereenigde Staten, die hetzij direct, hetzij c via Europa zulkeen groot aandeel hebben I in den invoer van producten uit de koloniën: I < alsmede aan Amerikaansche exporteurs met < het doel hen een beter begrip te geven van de omstandigheden, waaronder hier goederen op de markt behooren te worden gebracht. Voorts verklaarde de handelscommissaris, dat zijn kantoor bereid is samen te werken met importeurs en exporteurs in Ned--Indië die, problemen van algemeen of specifieken aard hebben ten aanzien van den handel met Amerika. Alles wijst er op, dat men kan rekenen op den steun vau de verschillende regeeringsdepartementen in Indië en van commerciëele en bankinstellingen, bij de be: vordering van een algemeener kennis onder de Amerikanen omtrent producten en ; markten in Ned.-Indië. Mr. Van Wickel besloot het onderhoud, i dat hij met een vertegenwoordiger van . Aneta had, met de verklaring, dat de i meening van Regeeringsautoriteiten en voor. aanstaande personen in den handel gevraagd . zal worden, teneinde te kunnen voldoen . aan den wensch zoo getrouw mogelijk een . overzicht te geven van den toestand in - deze landen. Hij beseft het kwaad, dat ver. oorzaakt kan worden voor plaatselijke be; langen, door het circuleeren ep Aroeri, kaansche markten van niet geheel nauw keurige inlichtingen.
De motorbus.
Door Mr. A. W. Kamp. Zij heeft noch rails, noch bovenleiding, noch conducteurs met hartverwijding van 't fooienvuur dat in hen laait, noch controleurs met gala-broeken, die ons naar kaartjes laten zoeken reeds lang betaald en weggewaaid. Zij is de schrik der tramdirecties en leidt verstoken van connecties het stadsverkeer in nieuwe baan, een bleeke knaap, een Ford-chassietje een zelfgemaakt carosserietje dient zich als beeld der toekomst aan. Zij heeft rondom het dorp der dorpen 't onzichtbaar bussennet geworpen en maakt den Haag een wereldstad, men zet de tram met een Te Deum
dra bij in 't Openlucht Museum en drukt elkaar in bussen plat.
Voorburg krijgt een faubourg-allure den Haag keert weer tot de Nature door bus-verkeer met Delft en Veur. De diligence waarom wij lachten keert weer met tachtig paardekrachten de bus! de bus! staat voor de deur.
Men slijt in haar in Haagsche dreven niet meer een zesde van zijn leven op weg van woonhuis naar de kom der stad of afgelegen straten alwaar wij ons aanschouwen laten en op den weg naar huis weerom.
Zij kiest getrouw de kortste wegen (de tram had altijd iets daartegen) de bus verzelt Euclides' spoor : als kortste weg tusschen twee punten pleegt nog de rechte uit te munten, de tram, de tram is daar niet voor.
Laat ons dan motorbussen nemen totdat de tram haar oude emblemen met jonge snelheid heeft verfrischt opdat ook in de residentie dank zij de bussen-concurrentie modern verkeer worde opgedischt.
O bus smijt alles door elkander, werp Santje in den arm van Sander bij 't hossebossen langs de baan, laat eng gepakt van min ons droomen want van r!e wrijving moet het komen wanneer de wereld zal bestaan. H.P. Allerlei. Wij stellen altijd grooten prijs op medewerking van buitenaf, schrijft O. d.S. inhet Hbld. Wij apprecieeren het, als de lezers een bijdrage sturen voor O. d. S. En nu stuurt een klein vriendje van even elf jaar ons uit het Unter Eng^din zijn „eerste" berichtje voor het Handelsblad, dat misschien ook wel vooreen „buitenlandsch gemengdje" in aanmerking zou komen, maar dat wij toch maar voor onze rubriek houden. Het vriendje schrijft: In het dorpje Zuoz in de Unter Engadin is om dezen tijd van het jaar in veertig jaren geen enkele lawine naar beneden gekomen. Maar in het jaar 1923 is plotseling eentje naar beneden gekomen en heeft twee menschenoffers geëischt. Personen uit het Hotel Kastel (Engelschen waren het), waren gaan ski-loopen en zijn onder de lawine gekomen. Er was een echtpaar bij, die een kind van 6 in het hotel hadden achtergelaten en nog een man en vrouw. De man van het echtpaar en de andere vrouw zijn gered, de moeder van het kind is wel gevonden, maar is een paar uur daarna gestorven en de andere man zit nog onder de sneeuw. Verder heeft de lawine niet veel schade aangebracht. R. L. B. In- en uitval. Papa O.W. heeft voor zijn dochtertje een kostbaren vleugel gekocht. Op een goeden dag zit het kind het instrument weer eens te verhanselen, als een vriendinnetje binnenkomt. Het tweetal besluit een quatre mams ren beste te geven.
Nauwelijks weerklinken de eerste tonen, of de heer des huizes komt binnen, ziet de beide meiskes zitten en roept woedend uit: „Zeg eens, jonge dames, 't is hier geen arroeluisbeweging. Met zn tweeën op één piano hameren, dat hebben wij gelukkig niet noodig. Vandaag aan den dag wordt er nog zoon ranimelkast gekocht".
Een ex-wedaan voor het gerecht.
In den loop van 1923 is gebleken, dat de wedana van Tjim a h i zich schuldig had gemaakt aan allerlei ongeoorloofde financieele handelingen. Hij had, zooals het onderzoek aantoonde, gelden van ondergeschikte hoofden geleend, terwijl hij zich ook een deel der belastinggelden heeft toegeëigend, zoomede van de gelden voor de Jubileumfeesten. Hij werd in zijn betrekking geschorst, ondanks de bemoeiingen van een familielid, één der regenten in de Pieanger. Thans is volgens het Bat. hbl. tegen hem rechtsingang verleend wegens verduistering tot een totaal bedrag van ruim t 5000.
Door zijn verwantschap met hooger-bedoelden regent zal zijn zaak in Maart voor den raad van justitie te Batavia dienen.
De halve cent.
Zooals bekend, heeft de regeering in December 1922 tot de hoofden der departe-
menten van algemeen bestuur het verzoek gericht om in de landsadministratie den halven cent te verwaarloozen, waar noodig door afronding naar boven.
Aangezien thans nader gebleken i 9, dat daarmede nog maar zeer weinig rekening wordt gehouden en de afschaffing van den halven cent in de Indische administratie besparing van arbeid geett, welke o. a. bij allerlei werkzaamheden van statistischen aard en met het oog op het gebruik van tel-en rekenmachines van veel beteekenis is, is nu het betrekkelijk verzoek aan de residenten en de algemeene ontvangers in herinnering gebracht, aldus de Ind. Crt. Hieraan is toegevoegd, dat de halve cent bet snelste uit deadmhistratie zal verdwijnen, indien als regel wordt aangenomen, den halven cent bij 's Lands kas niet uit te betalen, en dat derhalve het streven hierop gericht moet zijn, dat de halve cent niet meer in de boeken van den algemeenen ontvanger mag voorkomen, Dit doel nu zal kunnen worden bereikt door de volgende regelen toe te passen: Da halve cent wordt verwaarloosd:
a. bij betaalbaarstelling van vorderingen, onverschillig van welken aard, dus ook bij uitbetaling van pensioenen, onderstanden, collecteloonen enz.; b. bij invordering van schulden aan den lande, hetzij per opdracht tot invordering of door middel van inhoudingen op betalingsstukken ; c. bij overstorting ran geld door bijzondere comptabelen. Tenslotte zal op alle openbare plaatsen door aanplakking van een bekendmaking in bet Nederlandsch en een of meer inheemsche talen aan het publiek op duidelijke wijze mededeeling dienen te worden gedaan van de afschaffing van den halven cent in de administratie. In tegenstelling met de verhoudingen in Nederland, waar de halve cent niet langer een rol 9peelt in het economische leven, ligt het echter geenszins in de bedoeling der regeering om hier te lande de kleinste pasmunt uit de betalingen in den détailhandel met Inlanders op pasar9, bij den straathandel enz., opzettelijk te weren, aangezien de inheemsche bevolking daarmede nog terdege rekent en de onttrekking van den halven cent aan het geldverkeer het loven van den kleinen man stellig weer iets duurder zou maken.