Kopenhagen, 30 Aug. De cholera morbus neemt zigtbaar in deze hoofdstad af, op den 28 tot den 29 werden slechts 12 personen er door aangetast en er waren 9 dooden. Van de 7361 personen door deze ziekte tot nu toe aangetast zijn 4006 bezweken. Sedert gisteren zijn alle bureaux, bestemd tot aangifte der gevallen dier ziekte welke zich voordoen, op drie na gesloten.
Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie
- 05-11-1853
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Geen auteursrecht. Er rusten geen rechten meer op dit object.
- Krantentitel
- Java-bode : nieuws, handels- en advertentieblad voor Nederlandsch-Indie
- Datum
- 05-11-1853
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Bruining
- Plaats van uitgave
- Batavia
- PPN
- 044862563
- Verschijningsperiode
- 1852-1957
- Periode gedigitaliseerd
- 1852-1897 / 1949-1957
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- KB C 47
- Nummer
- 88
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
DENEMARKEN.
ZWEDEN.
Te Stockholm waren tot op den 26 Aug. 268 personen door de cholera morbus aangetast en 100 daarvan overleden. Te Christiana hadden zich 164 gevallen voorgedaan, waarvan 102 gestorven waren.
DUITSCHLAND.
Men schrijft van Weenen aan de Augsburgsche Post- Courant het volgende: Uit eene geloofwaardige bron vernemen wij, hoedanig de Keizer van Ooostenrijk ten opzigte zijns huwelijks, zulk eene spoedige keuze gedaan heeft Onder de voorname personen , die te gelijkertijd met den Keizer een bal te Ischl bijwoonden, bevond zich de familie van den hertog Maximiliaan van Beijeren. De Keizer werd- door de beminnelijkheid der Prinses Elizabeth bekoord en verzocht haar na het dansen om eenige oogenblikken onderhoud. Slechts weinige minuten waren genoegzaam voor de beide partijen om het onderling eens te worden en de Keizer verscheen weder in het gezelschap, dc Prinses den arm gevende en haar als de aanstaande Keizerin voorstellende. — Weenen 30 Aug. De.majoor Schwartz, luitenantter-zee lste klasse, die de brik dc Uuzard kommandeerde, tijdens het voorgevallene met den uitgewekene Costa, is tot kapitein-luitenant bevorderd en tot bevelhebber van de Oostenrijksclic korvet de Juno benoemd. Zijne handelwijze in die zaak is geheel en al door het Gouvernement goed gekeurd. — Brieven uit die hoofdstad van den 1 September berigten, dat een gezant van Z. M. de Koning van Denemarken aldaar is aangekomen, belast met eene speciale zending. Men verzekert, dat die zending betrekking heeft op de kwestie omtrent het regelen der kosten van de Holsteinsche expeditie, tegen wier betaling het Deensche Gouvernement vrij veel in te brengen heeft. — De concessie tot het aanleggen van een spoorweg van Frankfort naar de luiden van Homburg, is aan eene Engelsche Maatschappij verleend geworden.
FRANKRIJK.
Parijs, 28 Aug. Bet schip de Soie, van Bordeaux regtstreeks naar deze hoofdstad bestemd en zoo als bekend was, reeds Havre en Rouaan gepasseerd, is gisteren alhier aangekomen en ligt boven de Koningsbrug voor de Tuilerien geankerd, alwaar het met regt de algemeene nieuwsgierigheid opwekt. De bouwmeester van dien bodem, de heer Guijbert, heeft dus het vraagstuk opgelost, namelijk om een vaartuig daar te stellen sterk genoeg om zee te kunnen bouwen en tevens van zoo weinigen diepgang, dat het de Seine tot aan Parijs kan opvaren. — Toulon, 2 . Aug. De telegraaf' gaf berigt hetwelk nader door een dicnslhrief bevestigd is, da een der vlagollicieren van de Levahtsohe vloot, de iSchout-bij- Nacbt lloiiitlin Desfosses door den Schout - bij - Nacht Le Barbier de Tinan vervangen wordt, zullende laatstgenoemde met het Stoomschip Chap tal naar lie.iea worden overgevoerd. Men wil dut de terugr eping van eerstgenoemde te wijten is aan het stranden van de Friedland op het konijneneiland en hij daardoor zich de ongenade van den keizer op den bals gehaald heeft. • t)e vice-adiniraal La Susse, ligt teu gevolge zijner vervanging ziek op ziju landhuis. — Parijs, 30 Aug. Men leest in de Phare de la Manche. Het linieschip Austerlitz, zal Maandag aanslaande te Brest ter reede komen en voorloopig daarop de vlag gehesohen worden van den Vice-Admiraal Bruat, opperbevelhebber van het eskader der Noordzee. Dit zich te Brest vereenigende eskader, nu reeds bestaande uit de linie-schepen Duguesclin. Hercules en Jean Bart, de stoom-f'regaten Pomone, en Caffarelli eu de stoom-korvetten Roland en de Inf e raat moet ouiniddelijk naar Cberbourg onder zeil gaan, alwaar bet iv de eerste dagen van September zal aankomen, — Op verscheidene plaatsen van dit rijk hebben ten gevolge der duurte van de granen, volksoploopen plaats gegrepen,
ITALIE.
Venetië, 22 Aug. Een jong edelman, de heer 5... neef van de barones von W. .., die hier door zijne dolle streken, zooals door te paard in vlugheid met den stoomtrein te wedijveren, door van hier naar Mestre te zwemmen, gelijk ook door zijne Herkulische krachten, een zekeren naam heeft verworven, heeft eene weddingschap aangegaan om van Venetië naar Triest, geheel alleen, staande op twee planken van vier voeten lengte, een voet breedte en vier duim dikte, door ijzeren krammen sterk aan elkander gehecht en slechts een staak om te besturen, over te steken. Laatstleden Vrijdag vertoonde dejonge 5... zich voorde Piacetta op dat soort van vlot, waarop het onmogelijk is regt op te staan, zonder steeds alle moeite aan te wenden om te trachten het evenwigt te behouden.
Naauwelijks was hij de Lido voorbij, of een golf wierp hem omver, maar toch verloor hij den moed niet. Hij bragt zijn Scala (alzoo noemt hij zijn fantaisievlot) op den oever terug, herstelde het en plaatste er een kistje met levensmiddelen op, waarna de moedige jongeling zieli op nieuw aan de spelingen der golven overgaf. Na zes uren onophoudelijke beweging zijner armen, ontwaarde men hem van den toren van St. Mark op weinigen afstand van Coarle, maar toen ook verdween hij voor het oog. De Triester Courant voegt hierbij nog dat die zonderlinge reis gelukkig volbrngt en dc heer S. . . voorspoedig en wel op zijne plank te Triest aangekomen is.
— Turin, 31 Aug. Op last van den Oostcnrijkschen minister von Buol-Schauenstein 'zal de Oostenrijksche gezant aan het Sardinische hol', graaf' Opponrj alsnu bepaaldelijk naar Weenen terugkeeren. De schijnbare reden hiervan is, dat zoolang de Sardinische gezant, de graaf de Revel, met onbepaald verlof van Weenen afwezig is, de Oostenrijksche hetzelfde voorregt kan genieten. De ware oorzaak echter kan wel gelegen zijn in het geschil tusschen de beide kabinetten ontstaan over de uitlevering van negen Loinbardijscbe onderdanen, die volgens het verdrag van 6 Junij 1838 opgeëischt, doch volgens dat van Novara geweigerd worden.
Dat alles is nog verzwaard geworden door de vriendschappelijke ontvangst te Spezia aan de officieren van de St. Lewis en Cnmberlaud, door de civiele en miliaire autoriteiten dier stad en der strandforten bewezen.
— Genua, 30 Aug. Het proces van den kapitein-ter zee graaf Persano, is heden voor een krijgsraad, zamengesteld uit de schouten-bij-nacht Arcollieres en Marneli en de kapitcins-ter-zee Millelire, Serra en Bellegarde, voorgezeten door den admiraal Albini, behandeld.
De graaf Persano heeft ongeveer tien minuten gesproken en zich in het bijzonder beklaagd over de aantijgingen der drukpers en den spoed waarmede het bestuur hem in staat van beschuldiging heeft gesteld. Dc krijgsraad heeft daarop de zaal der zitting verlaten en na zeer lange overweging dier zaak terugkomende, den beschuldigde veroordeeld tot schorsing in zijnen rang voor den tijd van zes maanden.
BARBARYSCHE STATEN.
Een brief van Gibraltar van den 13 Aug. deelt tijding* mede van Ceuta van den 8 dier maand. Het schijnt d' twee Moorsche stammen, on vergenoegd als zij zijn OV*l de hen drukkende belastingen, waarvan de zwaars'* bestaat in de verpligting om de huiden van al het setdat in hunne districten geslagt wordt, aan den keizer leveren, naar de wapenen hebben gegrepen. Men voegl er bij dat de keizer tegen de opstandelingen opgetrokken, doch tot Mequinez terug gedreven is, waardoor'f versterking van Tanger en Tetouan gevraagd zou zijn.
NOORD-AMERIKA.
De Amerikaansehe Almanak over 1853 te Boston >'' het licht verschenen, vermeldt over Amerika de volgen' de hijzonderheden : Denemarken bezit in het noorden van Amerika eefl' oppervlakte van 380 vierkante engelsehe mijlen IM 16000 inwoners (Groenland). Frankrijk 111 mijlen e' 200 inwoners; Rusland 365 mijlen en 60,000 inwoner* Engeland 2,255,404 mijlen met 2,472,195 inwoners Noord-Amerika 3,260,073 mijlen en 23.283,335 in«' ners. Men berekent bet vasteland en de eilanden rtj Midden-Amerika , mot uitzondering van West - liid1* Mexico, San-Salvador, Nicaragua, Honduras, Guatimah (Mosquito en Engelsch Honduras) op 2,157,740 mijlen f11 9 352,000 inwoners; West-lndie op 90,188 mijlen jj 5,608,756 inwoners. De zuidelijke streken van Amerik' beslaan 6,500 000 mijlen en tellen 18,275,195 inwoner* Opmerkenswaardig is bet. dat die almanak de bevi'l' king der aarde slechts op 834,047,481 stelt, waarvan i1' Afrika 101 millioen, in Amerika 57.359,681, in AiiJ met inbegrip der eilanden 429,600.000, in Australië me' de eilanden 1.368,000, in Europa 263,220i300 en in P<>' lijnesie 500,000 inwoners.
— Bij de tijdingen, die wij onlangs over de berticli'1 Lola Montes gaven, kunnen wij er nu nog eene bijvoe' gen, die wel als zonderling beschouwd kan worden- Gedurende haar verblijf te San Franeisco, kwam ei'1' koninklijk jagt van de Sandwieh-eilandan haar ui'' noodigen om te Hawaij te komen, ten einde de feevte1' die daar ter gelegenheid van de verheffing van Pri"' Liholiho gegeven worden, meer luister bij te zettetj; Het zou wel wonderlijk zijn, indien die zwervende gr?' vin ook nog aan de andere zijde van den onmetebj'' ken Oceaan eene nieuwe bestemming wachtte. — Tijdingen van Panama van J ui ij deelen mede, <"'' een groot aantal landverhuizers , die te San Fra'1' cisco neit gelukkig geslaagd * waren, zich dagelijks «'I/j het schiereiland kwamen vestigen. De spoorwegmaa1'* schappij had de opening van liet eerste gedeelte v*j den weg als tegen het einde van dit jaar aangekondijf"' doch men dacht dat zulks alsdan nog niet zou kuiii'el plaats hebben, alzoo de groote hitte een nadeeligen '"' vloed op den voortgang der werkzaamheden uitoefen'— In de Vereenigde Staten is eene inschrijving ge'1' pend ten behoeve der bloedverwanten en weezen de slagtoffers van de gele koorts te Nieuvv-Orleans. " eene enkele meeting te Philadelphia heeft die inschnj
ving 27,000 dollars opgebragt. — Do buitensporige afwijkingen der Noord-Amerika' nen van al wat gebruikelijk is, zijn te wel bekend, u'i dat men zich daarover meer verwonderen kan. Eveinv verdient de volgende daadzaak bijzondere vermelding \ De navolgster van Mevrouw Bloomer, Miss. Brotcn. i* VdÉ Predikant van de kerk der Geestelijke broederschap j South-Butler, in het graafschap Wapne-New-York " _ roepen en zij heeft te Suracuse eene redevoering geho den, waarin zij verklaard heeft, dat beroep aan te neni^ '' — De President der Vereenigde Staten , Genera' Franklin Pierce, schijnt , te veel bezig gehonden d° \ j de aangelegenheden van Europa . de expeditie naar *' pan, die dat rijk voor de Christenen moet openen, ( veronachtzamen. Van Hongkong schrijft men diena» gaande het volgende : t De Commodore Perrij is zeer on vergenoegd, dat ' ministerie zijn woord niet houdt en hem de sehepe . Alleghanij, Ponhattan en Vermout niet zendt, vvaaJd!. hij gerekend heeft. Hij heeft daarom besloten om, P wijl hij door geene genoegzame krachten onderstel .g wordt, zich niet in de waagschaal te stellen en met meeste omzigtigheid tegen Japan te werk gaan. , ,, — De laatste tijdingen uit Noord-Amerika berif» dat de verwoestingen te Nieuw-Orleans door de te weeg gebragt, van dag tot dag toenemen. Het cij. der overledenen was tot 300 daags geklommen. . ( te Mobile en te Natchez heerschte die |ziekte in "cV ö i mate.
TURKIJE.
Konstantinopel, 16 Augustus. Blijkbaar lijdt dit rijk veel door de groote uitgaven voor het leger, de velden door gebrek aan handen ; de beide te Besica vereenigde vloten zijn niet op haar gemak en sedert het str.l van de lnjlexible en de Friedland vreest men mee ooit voor de felle herf'lsi* inden. Alleen Rusland lij' niets iv de vruchtbare Moldavische-Wallacbijsche pi* \ meien. Alle dagen vreest men le verneemen, dat de generïi' Gortchakoff den uitvoer van granen verboden heel llinnen weinigen tijd zal Oemar Pacha in Biilgarieg' brek aan levensmiddelen lijden. Te verheulen valt bet niet, dat de geestelijkheid ( de door Turkije aangestelde autoriteiten in die vorstendommen deu Russen gunstig zijn. Al wat » troepen gebruiken wordt dadelijk betaald en zonder et krachtige daad gaat het Turksche gezag aldaar geh<* verloren. — Het Egyptische eskader is den 14 voor deze hoofdsf* aangekomen. — Tijdingen van de Zwarte zee, loopende Int 18 A>.' deelen mede, dat de vaartuigen, die een gedeelte uitn** ken van de vierde divisie der Russische vloot naar S*j bastopol teruggekeerd waren, met uitzondering van vw kleine bodems, bestemd om de kusten van de Caud*1' sche landstreek te bewaken. Sedert eenige dagen W;l' de zee met een zware mist bedekt, die de scheepvaf-i veel letsel tncbragt. — Berigten van Belgrado van den 17 Aug. vermelde* dat de regerende Vorst van Servië, na eene groote rBJ vol bragt en de voornaamste steden bezocht te hebben, *"' waar hij overal uitmuntend ontvangen is, in zijne vel' blijfplaats te Semendria terug gekomen was. Verschel' dene uitgewekenen, verdacht van onlusten te hebl'ef willen aanstoken, hebben het land verlaten om zi" naar Amerika te begeven.
RUSLAND.
St Petersburg, 25 Aug. De generaal von Brankberg is in deze hoofdstad aangekomen, wervvaarts hij door het gouvernement opgeroepen was. Men wil dat die generaal aangewezen is om het bevel te voeren over het korps Tartaarsche troepen, dat in Westelijk Siberië zamengetrokken en bestemd is om de grenzen van het Hemelsche rijk te bewaken.
GRIEKENLAND.
Hier te lande wordt algemeen geloof geslagen aan de voorzeggingen van een monnik uit de middeneeuwen, die voorspeld zou hebben, dat het Turksche rijk in 1858 verdelgd zou worden. Wij geven hier eenige belangrijke bijzonderheden zoo omtrent dien profeet als nopens zijne voorspellingen. Hieronimus Agathangelos werd te Rhodcs geboren en Monnik der orde van den heiligen Babilius. Gedurende zijn verblijf te Messina in 1219, schreef hij zijne voorzeggingen, niet alleen over het Oosten, maar ook over het Westen en velen derzelven zijn verwezenlijkt geworden. Hij had toen den ouderdom van 79 jaren bereikt en het is opmerkenswaardig dat hij in de 13de eeuw voorspeld heeft, dat uit het Westen legers en vloten te Konstantinopel zullen opdagen, om daar een Beyerseh keizerrijk to stichten. Moeijelijk valt het echter te begrijpen, hoe de monnik Agathangelos van Beyeren heeft kunnen spreken, daar die naam in geen enkel der oude boeken gevonden wordt.