RELIGIEUZE BEELDEN, Platen, Kerkboeken enz. (78) Fa. B. LENFRING, Haarlemmerstraat 119, Amsterdam. (Advertentie).
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 19-10-1914
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 19-10-1914
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 20422
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
Transport*en Zeeverzekering | B BLOM & VAN DER AA H I Commissionairs in Assurantiën, |
INGEKOMEN GIFTEN.
N. N., te Amsterdam: voor losse nummers van »De Tijd" aan de Vlaamsche soldaten in de interneeringskampen. Wie volgt? f 2.50.
's GRAVENHAGE, 18 Oct. Heden vierde de heer H. Baron, inspecteur van den weg H. IJ. S. M., zijn 25-jarig dienstjuhileum.
KERKNIEUWS.
Zaterdag vertrokken met het stoomschip »Potsdam«. uit Rotterdam naar het moederklooster te Peoria, Illinois, Amerika, vier postulanten uit het Franciscanessenklocster te Echt.
STADSNIEUWS. H. Missen voor Belgische vluchtelingen.
In de kerk van O. L. Vrouw aan de Keizersgracht der EE. PP. Redemptoristen werd gistermorgen te 11 uur een H. Mis opgedragen voor de Belgische vluchtelingen. De geheele kerk ' was gevuld met Belgen. Na het Evangelie hield de zeereerw. pater . J. Lohmeijer een treffende predikatie, waarin de ' gewijde redenaar uiteenzette de zorg, welke men moet besteden voor de ziel, wanneer men reeds voor het aardsche leven met angstvalligheid waakt. Hoeveel angsten heeft men geleden om het lichaam te beveiligen, hoe te meer zorg moet nu ook aangewend om de ziel te redden. * * * Als een treffend bewijs hoe weldadigen indruk de plechtigheid gistermorgen in loods L aan de IJkade op de katholieke Belgische vluchte. lingen heeft gemaakt moge dienen het feit, dat ' zeer velen vroegen of er dien dag ook nog lof zou worden gehouden. Hiertoe was echter geen gelegenheid. Het schoone resultaat van den ochtend kon ; mede verkregen worden door de aangename samenwerking ook met de andersdenkende : comitéleden, een samenwerking, waarop de wel eerw. pater Steins Bifschop in zijn treffende predikatie dan ook dankbaar had gezinspeeld. In het bijzonder echter mogen de vluchtelingen zich '■ behalve jegens de eerw. paters Jesuïeten dankbaar betoonen aan de heeren Th. Geels en F. J. Jansen, die beiden met tactvol beleid zijn opgetreden om alles tot stand te brengen. De H. Mis werd, behalve door de twee Belgische ] knapen, gediend door leerlingen van het St. : Ignatiuscollege, terwijl een der leerlingen, Van Gessel, het harmonium bediende. Tot onze spijt is het verslag in ons ochtendblad grootendeels ongecorrigeerd afgedrukt. Men gelieve daarin te lezen, dat de weleerw. pater A. Hensen S.J. de H. Mis las en de weleerw. pater, , G. Steins Bisschop S.J. de predicatie hield. De ' andere drukfouten zal de aandachtige lezer zelf reeds verbeterd hebben. Ook in verschillende andere katholieke kerken woonden de vluchtelingen gezamenlijk een der HH, Missen bij. Zij werden er zooveel mogelijk bij elkaar geplaatst en ook niet-katholieke helpers geleidden hen.
Belgische vluchtelingen.
De zorg voor de Belgische vluchtelingen zal van morgen af uit handen der verschillende comités door de gemeenteambtenaren zelf worden overgenomen.
Aanvoer vanzoetwatervisch.
Voor eenigen tijd deelden wij mede, dat een regeling werd voorbereid om hier zoetwatervisch uit Noord-Holland aan te voeren. Deze ' regeling is thans getroïfen, zoodat deze visch : (voornamelijk voorn en blei) van morgen af ! drie dagen per week (Dinsdag, Woensdag en Donderdag) zal worden gevent. De venters . zijn in het bezit van aanwijzingen voor het • toebereiden en het gebruiken der visch, weke kosteloos aan de koopers worden uitgereikt.
Oproeping.
■ De hoofdcommissaris van politie herhaalt ■ met aandrang zijn verzoek aan alle particuliei ren hier ter stede, die Belgische vluchtelingen ■in hun woning hebben opgenomen, daarvan i zoo spoedig doenlijk schriïtilijk kennis te gev=n ! aan het hoofdbureau van politie O. Z. Achteri burgwal 135, door vermelding van de juiste ' namen en voornamen van alle gezinsleden, • met opgave van den geboortedatum en de geboorteplaats van ieder. Eveneens moet schriftelijke kennisgeving ge' schieden telkenmale wanneer Belgische vluchtelingen eene particuliere woning verlaten, zoo ', mogelijk onder vermelding ook van het nieuwe adres. .
In ballingschap.
Hedenmorgen werd ep het kerkhof »St. Barbara« het stoffelijk overschot van een 7SJarige vluchtelinge uit Borgerhout ter aarde besteld. ! Te 8 uur was door den H.Eerw. heer Mgr. L E. Jansen in de kerk van het Beggijnhoi ; een H- Mis tct rust harer ziel opgedragen. i Het Genootschap van Barmhartigheid had m dezen de taak op zich genomen voor uitvaart ; en begraving te zorgen. Zij ruste in vrede, <• ook in vreemden grond 1
De vluchtelingen.
De voorzitter van de Centrale Commissie voor de Belgische vluchtelingen, dr. Jitta, ont; ving heden het volgende telegram van den Minister van Binnenlandsche Zaken: >Hulp aan jonge Belgen, vooral aan soldaten in burgerkleeding mag niet verleend A*or[ den tot vervoer naar Engeland. Vertrek naar j Engeland uit eigen beweging dient zooveel rao! gelijk te worden belet. * De sub-commissie voor huisvesting ontving van den secretaris-generaal van Binnenlandsche ' Zaken het volgende telegram : >Acht gewenscht, in afwachting terugvoer I vluchtelingen, deze niet verder in het land te : verspreiden.*
GEMENGD NIEUWS. Mazelen.
Tengevolge van het epidemisch heerschen van de mazelen, zijn op de scholen te Genemuiden de laagste klassen bijna geheel ontvolkt. In ongeveer een week tijds zijn tien kinderen overleden.
Een angstig kwartiertje.
Tusschen Amsterdam en Zaandam hebben Zondagavond in den laatsten trein naar Uitgeest de reizigers, die verplicht waren, omdat in de gewone wagens alle plaatsen bezet waren, in een goederenwagen te reizen een angstig kwartiertje doorgemaakt, tengevolge van het optreden van eenige aangeschoten baldadige Zaandammers. Met een zich in den wagen bevindende koppelslang werden door de woestelingen de ruiten en daarna ook een der beide lampen stuk geslagen, zelfs werden pogingen aangewend om het remtoestel te vernielen. De aanwezige conducteur en het goedgezinde publiek stonden tegenover dit optreden machteloos. Aan de halte Hembrug werd de politie te Zaandam gewaarschuwd. Te bleken echter de daders verdwenen, waarschijnlijk hadden zij kans gezien tusschen de liemhrug en het station te Zaandam te ontkomen. Eenige reizigers hadden uit vrees voor letsel, d<- reis op het balcon van den goederenwagen meegemaakt.
De zoon van den Premier.
Men seint ons uit 'sHertogenbosch : De heer Cort van der Linden Jr. was in den afgeloopen nacht zeer rustig, zijn beterschap houdt voortdurend aan.
Cursussen voor militairen.
Te Bussurn is- op initiatief van eenige officieren van het aldaar gelegerde Landweer- Bataljon, een 6-tal cursussen van verschillenden aard ingericht, waarvoor zich reeds ongeveer 200 militairen hebben aangemeeld.
ONDERWIJS. Academische examens.
AMSTERDAM. Met goed gevolg is afgelegd het doctoraal examen in de plant- en dierkunde door den heer J. L. Addens. LEIDEN. Bevorderd tot doctor in de rechtswetenschap op Stellingen meju.lrouw \V. J. Leyds, geboren te Prct:ria. Examen apothekers-assistent. GRONINGEN, 17 Oct. Geslaagd de heeren A. Hoogterp, Kimsweerd; C. O. Bos en 1. J. H. Wachters, Grcningen.
Machinisten-examens.
UTRECHT, 17 Oct. Geslaagd voor diplcma A: de heeren L. Luursena, J. Kersten, M. Boersma, J. P. de Kam, F. Goudberg en P. N. Krul.
Examen M.O. Wiskunde, akte KI.
's-GRAVENHAGE, 17 Oct. Opgeroepen en opgekomen 3 candidaten. Teruggetrokken 1 ; afgewezen 2. Examen L. O. Wiskunde, art. 86. 's-GRAVENHAGE, 17 Oct. Opgeroepen en opgekomen 3 candidaten; afgewezen 1. Gesl. de heeren Y. Bergsma, te Veenwcuden, en D. J. Bleeker, te Dckkum.
RECHTZAKEN. De „wonderdokter” te Leiden.
Een der meest bekende swonderdoktersc in den lande, bekend als >.professor« De Haas, tct voor korten tijd woonachtig aan den Haagweg bij Leiden, maar ttians te Noordwijk verblijf houdende, die reeds eenige malen voer rechterlijke colleges terecht stond en veroordeeld werd, had zich hedenmorgen andermaal te Verantwoorden voor het kantongerecht te Leiden? wegens het onbevoegd uitoefenen der geneeskunde. De beklaagde was verschenen. Het gold een geval, waarbij een patiënt te Boskoop, De Leen genaamd, stierf, na e<-n beenliiden. De eisch is viermaal ƒ2OO of viermaal 20 dagen, hechtenis.
KUNST EN LETTEREN. Concertgebouw.
Wij hebben in Verhey een voor tref lelij ken klavier-speler. Ik herinner me geen virtuoos, die een pianissimo zoo zacht, ijl en geluidloos laat zingen, zoo immaterieel en slechts geëvenaard docr de stilte. Mozart's e-mineur-concert en Franck's Variations symphoniques boden hem beiden de bekocrlijj-sie bladzijden voor dien stijl, Mozart in eene ademlooze, scherende lyriek, Franck in de chromatische klacht, waar de vertraagde aceoorden parelen als tranen. Mozart werd zeer paars gespeeld, mij dunkt zelfs te paars. Mengelberg, die vóór 't klavier-concert de symphonie in d majeur dirigeerde, ontgaat de verlokking dier kleur. Hij ziet hoe eene melodie van Mozart bijna elke twee maten van intenties wisselen en vertolkt dat met veel geestigheden, veel peëzie, vael charme en boeiend. Dat maakte 't onderscheid tusschen de symphonie en 't klavierstuk. De monotonie van het concert was zeer streelend, doch te langdurig en de muziek verzonk in het verrukkelijkste paars. Franck klonk sterker en gepassioneerder; klaarder en klaarder naar het optimistische einde. Verhey's techniek is in elk opzicht uitnemend geschoold en 't heeft allen veel genoegen gedaan hem te hooren. Voor zoover mijn geheugen reikt was 't de eerste keer, dat Verhey optrad in het Concertgebouw. Alleen bij de vier fragmenten van Franck's Psyche speelden de groote, klaterende aceoorden van cnze trompetten en bazuinen in 't eigenaardige felle, gulden licht cener Fransche partituur. Of men eene trompet hoert van Berlioz, van Meyerbeer, van Debussy of van Franck, zij geeft hetzelfde coloriet, gelijk eene trompet van Wagner, Brahms, Strauss, Mahler en Bruckner hetzelfde coloriet geeft. Er bestaan Fransche trompetten, ook in de partituren, en Duitsche trompetten, haar verschil is ondefinieerbaar en behoort tot de eigenaardigste ras--kwestie. Die ertkele koperen aceoorden, fonkelend als wijn, hebben me Franck's Psyche verluchtigd. De uitvoering was trouwens even verzorgd als de vorige keer. Dcch in de muziek van Mozart zongen' meer zerfiretti cm den ranken Eros en de teer-ontloken Psyche zooals Franck ze niet vermocht te droomen. V. d. M.
CONGRESSEN. Internationaal Rubbercongres.
Het Internationaal Rubbercongres met tentoonstelling te Batavia — waarvan de opening, aanvankelijk op 7 September bepaaldl, was uitgesteld — is op 19 dfezer geopend:. Bij die gelegenheid zijn de bij Koninklijk besluit van 20 Juli j.l. toegekende decoraües uii-f-ereikt, namelijk het oïficierskruis der Orde van Óranje- Nassau aan den secretaris der congres-commissie, den heer E. de Kruyff, chef der afdeeling Nijverheid en Handel bij het Departement van Landbouw, Nijverheid en Handel in Nederlandscb-Indië en aan den vioe-president der tentoonstellingscon-imisisie, den heer dr. C. J. J. van Hall, Oost-Indisch ambtenaar met verlof laatstelijk directeur van het Instituut voor Plantenziekten en Cultures bij voormeld Departement, en het ridderkruis der zelfde orde aan den secretaris van het Singapore-comité van Congres en Tentoonstelling, den heer W. E. van Riinberk, chef van de firma Hocglandt en Co., te Singapore.
POSTERIJEN EN TELEGRAPHIE. Postverkeer met België.
Bij den directeur van het postkantoor te Amsterdam is van den directeur-gsneraal bericht ontvangen, dat het geheele postverkeer met België is gestaakt. Herstel van dat verkeer is vooreerst niet ta verwachten.
BERICHTEN OPGENOMEN IN DE LAATSTE EDITIE VAN ONS VORIG NUMMER. EEN OFFICIEELE DUITSCHE VERKLARING NAAR AANLEIDING VAN DEN HONGERSNOOD IN BELGIË.
Het Duitsche gezantschap te 's Gravenhage publiceert het volgende: Het Belgische gezantschap in Den Haag heeft ep den lOen Ootober in de Hollandsche pers een officieel communiqué gepubliceerd, waarin ictt ajed-KteeK, dat er in liet door Duifsene irceptri bezette deel van België een hongersnood zcu zijn u.tgebroken. Evenals in Luïk en in Brussel' zcu ce Belgische bevolking ook in de provincies Namen, Luxemburg en Henegouwen aan de noodzakelijkste levensmiddelen gebrek hebben. In. hetzel.de communiqué werd erop gewezen, dat het Dui-sche legerbestuur, onder het schenden van art. 43 der Haagsche Conventie, de Belgische bevoAing zcu laten verhengeren, nadat zij haar van alle hulpbronnen zou nebben afgesneaen. Het Luitsche gezantschap ziet zich genoodzaakt tegenover deze beweringen de volgende, met de Nederlandsche regeering gewisselde stukken te publiceeren. Deze documenten bewijzen, dat het Duitsche legerbestuur in .egenstelimg met bovengenoemde mededelingen, sinds het uitbreken van den oorlog steeds eraan heeft gedacht, alle veiligheidsmaatregelen te nemen, oneen eventueel noodlijdenden toestand van het Belgische volk te verhinderen. Het kan zim. dat deze maatregelen niet het succes hebeen gehad, dat men ervan verwachtte in het belang van het Belgische volk; de reden daarvan kan men echter duidelijk opmaken uit de gewisselde nota's. In elk geval ziet men daaruit, dat het Duitsche legerbestuur er geen schuld aan heeft. De nota's waarvan hierboven sprake was, luidden, uit het Fransch vertaald: Van htt Keizerlijk Duitsche Gezantschap aan jhr. Lcudon, Minister van Buitenlandsche Zaken. Den Haag, 15 Augustus 1914. Mijnheer de Minister. Het is te voorzien, dat de, oorlog en zim verwoestingen weldra de grootste e.lende met zich zullen brengen onder .de bewoners van het zuidelijk deel van België- Ofschoon deze gebeurlijkheid betreurende, zal. h*-t opirergezag van het Duitsche leger niet m staa zim, cm te helpen bij den tegaiwocr-hgen stand van zaken. De Keizerlijke regeeung erkeU, da van een standpunt van nienschehikheid de pjch. wordt opgelegd, alles te doen wat in naar macht is om deze dringende e lende- te voorkomen. Zij noodigt dus de Nederlandsche regeering uit, zulke maatregelen te nemen, die haar nuttig schijnen cm aan de Maas levensmiddelen en morfdvoorraad te verzamelen, die de Belgische bevolking kunnen voeden. Het „oppergezag van het Duitsche leger is van zim kant bereid, de spoorweg-transportmiddelen te leveren, zoodra het meent, er over te kunnen beschikken. Het vorengenoemde ep hevel m"ne* r,egee' ring ter kennisse van Uwe Excellentie brengende, maak ik van deze gelegenheid gecruik, om u, Mijnheer de Minister, de verzekenng mijner hoogachting (e geven. ...,-. (w g) vON MuLLER* Aan Zijne Excellentie jhr. Loudcn. Minister van Buitenlandsche Zaken. Van . het Ministerie van Buitenlandsche Zaken aan den Duitschen gezant,Z. E. Von Muller Den Haag, 1' Aug. I°l4. Mijnheer de Minister. Door haar nota Van den 15™ dezer heelt Uwe Excellentie mij Wel in kennis willen stellen vande ellende, die de °°rl°g en ziin verwoestingen nocdlottigiiik onder de bewcners van een groef deel van België zulten brengen, evenals van de verlichting, die de Regeering der Koningin erin zCu kunnen aanbrengen, wanneer het oogenblik is gekomen, door middel van de zending van levensmiddelen, vcor dit doel gereed gehouden. Tegelijkertijd heeft Uwe Excellentie mij laten weten, dat hetcpperpezag van hef Duitsche leger val* z'ia ksnl bereid is, voer deze zending de spoorwegtransportmiddelen te leveren. Mij voor het oogenblik bepalende. Uwe Excellentie van de ontvangst harer voornoemde nota keunis te geven sta ik <-r °P> Haar .te verzekeren, dat de Regeering der Koningin met sympathie heeft kennis genomen van deze mededeeling, geïnspireerd door de zorg, de Belgische bevolking zooveel mogelijk te sparen voor de van den oorlcg onafscheidelijke ellende. Wil, mijnheer de Minister, de hernieuwde verzekering mijner hoogachting aanvaarden. (w. E.) Jhr, LOUDON. Bovenstaande nota was evenals de volgende gericht aan Zijne Excellentie Von Muller, buitengewoon gezant en gevolmachtigd Minister van Z. M. den Keizer van Duitschland. Den Haag, 3 October 1914. Mijnheer de Minister, In mijn nota van 17 AugustusV i-t- heb ik de eer gehad, tegenover Uwe Excellentie de gevoelens van sympathie uit te drukken, waarmede de Regeering der Koningin had kennis genomen van Haar mededeeling, inhoudende, dat de Keizerlijke Regeering bereid was. de spoorweg-transportmiddelen te leveren voor de eventueele zending, door Nederland, van levensmiddelen, bestemd voor de bevolking van net zuidelijke deel van België. .... De Belgische Regeering, tct wie ik nw Hieromtrent had gewend, heeft met dankbaarneid aangenomen ens voorstel, om bij voorkomend geval de landelijke bevolking van de sjeeK gelegen tusschen de Maas en de rransene grens, van levensmiddelen te voorzien. Echter deed zij opmerken, dat de z
Duitsche aanvallen afgeslagen.
PARUS 18 Oct (Reuter). Het communiqué vanAnJuür's avonds meldt, in den afgeloopen nacht twee hevige aanvallen door de Duitschers werden beproefd ten noorden en ten westen van St. Die. Zij zijn met ernstige verliezen aan de zijde van den vijand teruggeslagen. Aangaande de verrichtingen van den dag is nog geen belangrijk bericht ingekomen.
Rapporten van French.
(Vervolg.)
LONDEN. 18 Oct. .Reuter). Het Bnische leger zette den terugtocht voort tot achter de Seine. Den sden had French een cntmcetuw met loifre, die hem zijn plan meedeelde, om dadelijk tot het offensief over te gaan, daar de voorwaarden gunstig waren. Een gecombineerde bewegin*- begon den zesden tot den tienden. De D"uiischers werden teruggedreven tot de lijn Soissons—Renns met verlies van duizenden gevangenen, vele geweren en enorme massa's transportmiddelen. De vüand schuit zijn plan te hebben veranderd cm naar lari's op te rukken. Den 9den September forceerden de Engelschen den overtocht over de Marne en kwamen al vechtende eenige # ïmlen verder. In Montmirail leden de Duitschers ontzaglijke verliezen. Van 23 Augustus tct IJ Sïptqmber waren de Duitschers aanhcudenü met de Engelschen in gevecht, zender rust te houden. Het telegram besluit, dat de slag aan de Aisne den 12den September is begonnen en ondanks den grooten tegenstand van den vijand, die hardnekkig zijn posities bezet hcudt, gunstig zal afloopen voor de verdediden. De Duitschers werden teruggedreven tot eerste positie te gaan, verzekerden zich den overtocht over de rivier en leden een verlies van ongeveer 20C0 gevangenen en vele geweren ..!-..,.; i l.i v HONDEN, 18" Oct. (RéufefT. In den "vroegen morgen van den Hoen September begon de Britsche legermacht den vijand te vervolgen. Ouvrey werd zonder verzet doorgetrokken. Teen de Britsche cavalerie de Oise had bereikt, stelden eenige brigades zich op ten Zuiden van S-isson, andere op het hoogland van Ccuvrelles en Carsenil. len Zuiden van Soissou hielden de Duitschers stand tegenover den rechtervleugel van French. Met behulp van artillerie dreef French de Duitschers terug ever de rivier bij Scisson, waar zij de bruggen vernielden. In den morgen van 13 Septemter beval de maarschalk ep te rukken. Negen bruggen werden over de rivier geworpen onder zeer hevig artillerievuur, en tegenover vreeselijke versterkingen. De Engelschen trokken de rivier ever op het aangegeven oogenblik. Den 14den September kreeg de vijand versterking tusschen twee Britsche korpsen en bedreigc.e de verbindingslinies. Met behulp van een cavalerie-divisie werd de vijand echter met zware verliezen teruggeslagen. Den 15den September 's morgens was het duidelijk, dat de vijand stand hield. Weinige dagen vóór den val van Maubeuge werd een groote hoeveelheid belegeringsgeschut aangebracht, cm de positievan den vijand te versterken. Den 17den, 18den en 19den September werden de Britsche stellingen hevig bescheten, vooral het eerste korps. De rechtervleugel kwam ernstig in gedrang. De aanval van den vijand werd ten sic tte echter met hevige verliezen teruggeslagen. Den lSden September vernam French, dat loftre het noodig vond, een nieuw plan te maken en den Duitschen rechtervleugel te omsingelen; dit is blijkbaar het gevecht, dat sinds 17 September duurt. Den 23en zijn eenige houwitserbatterijen uit Engeland gekomen en den velgenden dag* met goed resultaat in actie gebracht. Het Fransche leger strijdt met zeer veel levendigheid ui in groeten getale in het cenlrtum Cv in Itet oosten. Gedurende den nacht van 27 September heelt de vijand weer krachtige pogingen gedaan, om in de loepgraven een divisie te nemen, doch zonder succes.
De houding van Portugal.
WEENEN, 19 Oct. (Wolifbureau). Omtrent de, naar men zegt, op handen zijnde deelname van Portugal aan den oorlog tegen Duitschland en Oostenrijk-Hongarije, schrijft het „Fremdenblatt", dat het trotsche Albion het niet beneden zich acht, om te trachten den steun van Portugal te verkrijgen; het schroomt niet om voor heel de wereld zulk een duidelijk bewijs van zijn zwakheid te geven. Met het Engelsch contingent, dat Frankrijk ter hulp kan snellen schijnt het vrijwel ten einde te zijn. De vrees om een Duitsche invasie is thans, wijl de Duitschers bij Ostende staan en naarCalais opmarcheeren ten top gestegen. Indien Engeland nog troepen kan opbrengen, zullen deze wel degelijk thuis blijven, om Groot-Brittanië tegen een dreigenden Duitschen inval te verdedigen. Daarom moeten thans de Portugeezen in het veld, om den Franschen de ontbrekende Engeische hulp te bieden. Wanneer de Triple Entente, welke zoo luide de spoedige vernietiging van Duitschland en Oostenrijk Hongarije verkondigde thans zelfs Portugal om redding vraagt, kan men zich gemakkelijk voorstellen hoe de zaken in werkelijkheid staan. Ook andere zorgen doen zich te Londen gevcelen. In Zuid-Afrika kwam het tct esn ernstige botsing tusschen de treepen van overste Maritz en van generaal Botha. Zoo hecht in zijn v-ce. gen als de Engeische pers het steeds wilde dce'n gefooven, staat het Britsche koloniale gebouw niet. Als er weer Engeische pantserkruisers door een Duitschen torpedo in den grond wordt geboord, verhoogt dit fit den eerbied voor Engeland niet. Nauwelijks waaj_t een oorlogsschip van zijn onoverwinnelijk geprezen vleet zich in open zee of het vindt een zekeren ondergang door het verderf aanbrengend Duitsch geschut. Groct-Britannië-meende, dat het dtezen oorlog evenals de vroegere zou kunnen veeren, dit het geen risico zou dragon, doch alteen veerdeel behalen. Het is ock" dezen keer, gelijk meermalen in dezen oorlog anders uitgekomen, dan Londen had gedacht.
STATEN GENERAAL TWEEDE KAMER. Huurschuld.
Op de schriftelijke vraag van den heer Rutgers, betreffende maatregelen ter voorkoming van het ontruimen vari woningen wegens huurschuld, is het volgende antwoord ingekomen van den heer Treub, Minister van Landbouw, Nijverheid en Handel: , .... In overleg met mijn ambtgenoot van Justitie is bij het Koninklijk Nationaal Steuncomité door mij aangedrongen, met medewerking van het Rijk te bevorderen, dat ook in andere steden het stelsel worde gevolgd van tegemoetkoming aan hen, die ten gevolge van de buitengewone toestanden moeilijk hun huur kunnen betalen, dat te Rotterdam door het plaatselijk steuncomité met goed gevolg wordt toegepast. Het door mijn ambtgenoot van Justitie en mij met het Koninklijk Nationaal Steuncomité gepleegd overleg heeft geleid tot het zenden door dit comité aan verschillende plaatselijke steuncomités van een circulaire, welke reeds door de pers algemeen bekend is gemaakt.
Scheepstijdingen.
STOOMVAART MIJ. NEDERLAND. Het st .Prinses Juliana*, uitreis, vertrok 1/ Oct. van Suez. ,_ . KON. NEDERL. STOOMBOOT MIJ. . Het st »AmOr« vertrok 17 Oct. van Lepari naar Palermo. Het st >Agamemncn« vertrok 17 Uct. van Smyrna naar Malta. . Het st »Danae« vertrok 17 Oct. van Almeria naar Bristol. Het st «Hercules* arnv. 17 Oct. vanFowey ie Phiiadelphia. Het st .Lisa* vertrok 17 Oct. van Geile n. Zaandam. Het st .Mars* vertrok 17 Oct. van Alme. iia naar Londen. „, , Het st .Neptunus* vertrek 17 Oct. vanSkelleftea naar Amsterdam. Het st .Orion« vertrok 17 Oct. van Lissabon naar New Vork. . Het st .Sirius* vertrok 17 Oct. van Portimas naar New Vork. Het st .Titan* vertrok 17 Oct. van Hudiksval naar Amsterdam. . Het st > Uranus* arriv. 17 Oct. van Swansea te Valencia. ROTTERDAMSCHE LLOYD. Het st -.Madioenc, uitreis, is 18 Oct. Gibraltar gepasseerd. Het st »Merauke*, uitreis, is 18 Oct. Dover gepasseerd. Het st >Soerakarta«, van Java naar Londen, vertrok IS Oct. van Marseille. Het st »Wilis<:, uitreis, arriv. 18 Oct. te Gravesend. HOLL AND-AMERIKA-LI IN. Het st »Ancijk~. arriv. 19 Oct. van New Vork te Rotterdam. Het st »Gorredi"k<-, van New Orleans naar Rctterdam pass. 13 Oct. 2.30 run. Sciily. Het st »Soestdijk-, van Rctterdam n. New Vork, pass. 18 Oct. Lizard. Het st »Zijldijk«, van Phiiadelphia n. Rotterdam, pass. IS Cct. 2.30 n.m. Lizard. KON. HOLL. LLOYD. Het st »Hollandia«, uitreis, arriv. 17 Cct. te Buenos Ayres.
FINANCIEELE MEDEDEELINGEN.
LONDEN, 17 Oct. (Reuter.) De Engeische Bank heeft heden £ 1.229.000 aan goud entvangen. Zilver notejsrde 231/8, Particulier djsaonto 3VJ.
WISSELKOERS. AMSTERDAM, 17 Oct.
Londen zicht cheque / 11.98 k f 12.08 I ger!'ln. Hamburg , .... 54.80 , . 55.50 5 P.r'Js 47.50 . , 48,- Weenen _^_ " " _ _ Prolongatie 6 pCt
ROTTERDAM, 16 Oct.
Londen f 11.82. Berlijn ƒ 54.75. Parijs ƒ 47.20.
HANDELSBERICHTEN. AMSTERDAM, 19 Oct.
Kof fi e op termijn: Santos Robusta Ocht. Midd. Ocht. Midd. October.... 1914 28- 23H ' November ____ December . 21K 2&H 26— 26— Januari 1915 —— ___ Februari... „ — __ Maart 26— 26;< _ Mei.ZZ.Z. . 25H 25K Augustus.. _ —— ■ September . 25.»' . 26J* 26M prijsh. prijsh. kalm kalm Cmzet Santos 3000 bn. Omzet Robusta — bn. Aardappelen. De prijzen waren heden als volg. rnesche borgers f 2.25 k i 2230, dito blauwen r 2.40 a f 2.70, dito bonfen f o.— k f o—, Rad-Siar /o.— a f Or-, Zeeuwsche bonten f 2.75 a 1 2.90, dito blauwen / 2.75 a / 3.—, dito Eigenheimers f 2.25 a ; 2.40, Eigenheimer poolers / 1.80 a / 1.90, Drentsclie Eigenheimers t o.— a i o.—, Hillegommer Eigenheimers / o.— a f o.—, dito kralen t 0— a t o.—. IJ polder borgers f o.— a ƒo.—, Gelderschc blauwen - 2.50 k . 2.75, IJpolder brava's / o.— a T o.— alles per mud. Aanvoer 10 ladingen. Vee. Ter markt waren heden aangevoerd 421 vette ,Ac!?"- 9l P"!"' 1 waren: Ie qual. ƒ 0.78 a ƒ 0.83,2 e qual. _ 0;'. «■ ƒ.0.76, 3e qual. f 0.64 a ƒ 0.70, —vette Ossen ƒ o.— a J o.—. Stieren f o.— k f o.—'per kilo, lwsMelk-en Kalfkocicn f 200 ii f 320. — vette Kalveren le qual. ƒ o.— a * 7*7' 2eJ"-ual-1 °--- 3e qual./o.—, — Graskalveren ƒa— a ƒo.—, 89 nuchtere Kalveren f 12.— &ƒ 16.—, 54 Schapen f 22 a / 28, — Lammeren ƒ- i/ —.—, 744 vette Varkens: Hollandsche le qual. ƒ 0.60 a ƒ 0.62, 2e en 3e qual. 1J5.58 k J O.SO, Overzeesche en Qeidersche ƒ o.—l a f o.— 2e en 3e qual. f o.— a ƒ o.— per kilo. ; Suiker. Noteering op termijn: Met certificaat voor uitvoer. Zonder certificaat voor uitv 15 Oct. 15 Oct. Gebod. Gelat. Gebod. Gelat. October 13.28 14.8 October 11.12 11.20 November.. 13.12 13.24 November.. 11.12 11.20 December.. 13.18 13.24 December... 11.14 11.23 Oct./Dec... 13.18 14.— Oct./Dec... —.— —.— Januari 13.16 14.28 Januari —.— —.— Februari.... 13.16 13.30 Februari.-... —.— —.— Maart 13.16 14.— Maart 11.27 12.7 Jan./ Maart.. 13.10 13.30 Jan./ Maart.. —.— —.— April 13.18 14.2 April —.— —.— •lei 1.3.20 14.4 Mei 12.1 12.12 Juni —— !4.6 Juni —.— —.— luli —.— 14.8 Juli —.— —.— Augustus.... —.- 14.10 Augustus.... 12.8 12.2 September. —.— —.— September.. —.— —.— Omzet 500 zakken. Omzet 2000 zakken. Stemming flauw. Stemming lusteloos. Kruidnagelen. Noteering op termijn Zanzibar in Entrepot Contract. October ia' 4 April.. , —. November 36.*_ Mei —— December '36H juni —. Januari....: 3SH Juli —j Februari 36H Augustus — Maart 36H September...., ——. Stemming kalm. Omzet — matten. Notemuskaat. Noteering op termijn October 36— April — November 36— Mei —— December 3S— Juni „.„. — Januari 36— Juli — Februari 36— Augustus Maart 36— September „, 36— Stemming prijsh. Omzet — kisten. Peper op termijn. Zwarte Lampong in entr. October 31>i April , November 31— Mei 1 . rvcember 28.H Juni —— Januari 27 H juli „ — uari 27"»' Augustus —■ Maart 27_s' September —- Stemming prijsh. Omzet 400 balen. Olie. Noteeringen per 100 kilo: Raapolie. 16 Oct. 13 Oct, Vliegend / 46-, 46>_ per H.L. 43— f — — — juii..'."!".'"""!!!"— — ,— — — ",— — —. juli/Augustus...,,— — — — — .— — — November „ 44l_ — ____ w____ Nov./December . 44H — — — — „- — •**• Lijnolie. Vliegend 28-., 28— per H.L. 26». . — — — Januari/April.... . 25J_ — — — — ,21% — — Juli „ — — — — — „— — — September........ „ — — — — — « — — "" Juli/Augustus — — — — — . ZZ.."' "' November 27—261. 27K — — » 27^ "~ *"" Nov./December , 26?» Z7J-J — — — . 21% — —
ROTTERDAM, 19 Oct.
Koffie op fermijn: Santos. Robusta. Ocht. Midi. Ocht. Midd. October... 1914 f 28— 28- November. „ 28— 28— —— -—- December. , 27- 27- 26H 2BH Januari 1915 27- 27— Februari... . 26H XX Maart 26}< 26H XH 26H April . 26>i 26>_ Mei » 26— 26— —r- Seplember I 25H 2SH prijsh. nomiii. 1 prijsh nom. Omzet Santos 3500 bn. Omzet Robusta — bn.
ALKMAAR, 17 Oct.
Vee. Ter markt waren aangevoerd 8 Paarden / 70 4 f 150,110 vette Koeien f 180 a ƒ 320.—, Kalveren/— 4/ — per kilo — a — ets, 114 nuchtere Kalveren f 8 a f 22, 123 Schapen ƒl6 a f 30, — Lammeren/— a/-, —vette Varkens — a — ets. per kilo, 5 magere Varkens ƒ 16.— a / 23.-,118 Biggen ƒ 5.- a ƒ 10.-, 27 Bokken en Oeiten ƒ 3— a ƒ 10.—, 0 kleine Bokjes ƒo.— a /o.—. Boter/ 0.65- a f OJ32H per H kilo. Eieren ƒ o.— 4 ƒ o.— per 100 3tuks.
LEIDEN, 17 Oct.
Boter. Prijzen per H vat van 40 kilo: Prima fabrieks(controle) f 62 a ƒ 64, goede fabrieks- (controle) f 58 k t 01, prima boeren- f 62 J ƒ 64, goede boeren- f SSi f6l, wei- f — k f —. Turf. Aanvoer deze week 360,000 stuks lange xwaxtt prijs f 4.- a ƒ 4.25 per 1000 stuks.
PER TELEGRAAF. LONDEN, 17 Oct.
Suiker, Thee, Rijst, Jute en Koffie rustig. Terpentijn loco 31J{, najaar 32/ V». voorjaar 33/-. LU nolie export 21/2. K o p e r. B. S. £ 54.5/- k £ 54.15/-, Electrol. £ 52.15/-. Lood prompt £ 18 verkoopcrs, Oct. £ 17.5/- kooper». Z1 n k £ 23.5/- nominaal.
LIVERPOOL, 17 Oct.
Katoen. Invoer 3300 bn, omzet 3700 bn. Prijzen onveranderd flouw, op speculatie 139, export 780, import 20233, Stock 769410 en actual uitvoer 5403. American en Brazil. 25 p., Egyptian 10 p. en Ind. 10—30 p. lager. American middiing loco 5.05, dito Jan./Febr. 4.75.
LIVERPOOL, 17 Oct.
Katoen. (Officieele Slotprijzen). Machine ginnedno.l Amerlc. good ordinary 3.45 Bhownugzare.fair _ Dito low middiing 4.29 Dito good SR Dito middiing 5.05 Machine £innëd'n'ö.ï Dito midd 1. fair 6.09 Oomra good fair 185 Pernam fair 5.50 Dito good 415 Maceio dito... 5.50 M.O. Bengal*'góói'' 115 Egypt Brown fair 6.50 Tinneveil. good fair 435 E Sf, ° gOO2 !air - 6'**s Madr" (Western).- Dito dito good 7.80 l good fair .—
BERLIJN, 17 Oct.
2U "T-™ *- D 2&i— •£°-?'>e -0-— ** -a 3— H«ver prima Ui— a 228—. Haver middel 218.— i 223.-. Mais 244.- a -0.-. Tarwemeel 32.75 a 39J50. Roggemeel 29.80 4 31.80
CHICAGO, 16 Oct.
c»Z.*,w'j D*,4ern'iinmarkt opende vast en H et hooger. m^g,„Veider 'n »?.erband met ho°ger luidende telep^,-men en op geruchte van uitvoer. Vervolgens trad er een aaiing in op verkoopen door Armour, waarna de nj«rkt opnieuw steeg in verband met vaste stemming ia net Noordwesten als. gevolg van den ten gunste van haussiers luidende oogstberichten uit Ausiralie en naar aanleiding van de goede locovraag. De markt sloot vast Per Oct. —,—, perDee. U3H, per Mei 118 K, per Juli—•■.
WATERSTANDEN.
19 Oct. (8 uur voorm.) **-" —0., ■- Amsterdam _ *--'o in 24 uur Plaatsen. >o - 19 oct y4- ! hoog. lager ~ : ' —•" " Keulen 37.58 — 0.11 Kanaalwater. Lobit 10.26 — 0.13 Bu. 0.39— AP Nijmegen.... 8.24 — 0.14 12 u. 0.44— . StAndr.Waal 3.36 — 0.10 2u. 0.46— . Arnhem 8.08 — 0.11 Stadswater. Vreeswijk... 1.04 — 0.05 Bu. O.39—AP Westervoort. 8.67 — 0.10 12 u. 0.44— Deventer 2.69 — 0.11 2u. 0.46— " Kampen —0.12 — — Amstelwate* ! Maastr. brug 41.34 0.06 — 8u 039—AP „ hcofdsl. 41.27 0.06 — 12u 044— KenXenl° 8.93 - 0.20 2u'.0.46-"i c-T6, •»;••• 5-n - °*-4 Zuiderx.water! St Andr.iV»a«is 1.59 — 0.04 Bu. O.I6—AP 12U.0.20-1- , ! I 1 2U.0.13-+-. |