Bij Harlingen is Maandagavond eeu pontveer, met drie jongens en zes meisjes eener zangvereeniging huiswaarts kterenae, omgekanteld. Allen geraakten te wat r. De 16-jarige Martna Vellinga is daarbij verdronken. De scrdpper Vlsa-r, van D~kkum, varende met 2ijn schip van Or ;pskerk m_t een vracht aardafreis naar Groningen, was even voorbij de Oaarkeuken, tt-en zijn dochterje, oud 12 jaar, die het roer bestuurde, achter \e.- viel en te water geraakte. De vader, dit 2iende, nam een klcek besluit en sprong het kind na. Het gelukte hem zijn kind naar den wal te krijgen, waar het door hulpvaardige handen werd gegrepen. Toen men ook den vader de hand zou reiken, zonk deze voor hun oogen naar de diepte. Na eenigen tijd werd zijn lijk opgehaald. Hij (laat een weduwe na met drie kindertjes. -Tel.<
De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- 18-03-1908
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad
- Datum
- 18-03-1908
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Gebr. Verhoeven
- Plaats van uitgave
- 's-Hertogenbosch
- PPN
- 832688045
- Verschijningsperiode
- 1845-1959
- Periode gedigitaliseerd
- 1845 t/m 1959
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 236
- Nummer
- 18409
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
GEMENGD NIEUWS. Ongelukken.
Branden
Gistermiddag woedde te 's Gravenhage een zware uitslaande brand in een hofje aan den Denneweg. Het huisje wordt bswoond door een kleermaker en diens vrouw. De vertnoedel^ke oorzaak is het vlamvatten van een voor de kachel geplaatst bed. Het huisje is geheel uitgebrand. B.j het redden zijner vrouw, die op de bovenverdieping vertoeicie, kreeg de man brandwonden aan het hoofd.
Maandagavond ontstond brand in de schuur van Th. Grielissen in de Enschotsche baan te Tilburg. De schuur brandde geheel af, een paard kwam in de vlammen om. De oorzaak is onbekend.
Te Naarden is in het Kerkpad afgebrand een dubbele woning ; de bewoners waren afwezig. Het perceel is bijna geheel uitgeorand. Alles was verzekerd, ten name van den eigenaar Streefkerk.
>Tel.<
Zichzelf vergeten.
Een Schatter bij de personeele belastingen in eene Frie^c.ie gemeente heeft procesrvernaal gekregen, omdat hij in zijne woning een schoorsteen gebruikte, j,jj ni^ __ aangegeven.
Bloedvergiftiging.
De technisch student C te Delft is tengevolge van bloedvergiftiging overleden. Eert onbeduidend wondje aan een der handen heeft verm.edebjk de besmetting opgevoerd, wel'jo een ziekte van slechts enkele dagen tengevolge had.
Het Delftseh Studentenkorps, waarvan de OW? ledene lid was, heeft den rouw aangenomen en, in verband hiermede, de Diesviering, we'ike aanstaande wias^ uit^esttld.
Strooper.
Een s'.rOoj>er heeft met de kolf van een ja chtgeweer den gemeente-veldwachter Van l .insenoteo zoo geweldig Op het hoofd geslagen, «"tat hij bewusteloos neerviel. Zijn toestand is zeer ernfitig.
50 dollar belooning!
Op 20 Decrmoer 1905 heeft te San Luis Obispo (Californië) de ouderlijke woning verlaten, zonder na dien tijd iets van zich te doen hooren, Robert Lee Jones. Signalement (toen hij verdw&n) : 16 Jaar oud (schint ouder te zijp), lengte ongeveer 1.70 M., gewicht 73 K.Ö., donker uiterlijk, groote bruine oogen, zwart haar (en bres-e), kleine voeten en kleine handen. Is van nature lin'
De ton.
Bij de trekking der laatste Staatsloterij was de f 100.000 gevallen op een nommer dat zoek was. Dat nommer is ttians terecht. Bij het binnenkomen van het stoomschip »Soloc van de Rotterdarrsche Lloyd kwam uit dat het nommer het eigendom 'was van acht stokers varende op dat schip.
De vorige loterij ha-'den ze 1/10 en daarop fB5 getrokken. Ze besloten teen alles cf niets en kochten een heel lot voor f7O waarop thans de prijs is gevallen.
Uitgesloten schoenmakers.
De te Hilvaren eek (N.-B:) bestaande uitsluiting van R-Kath. schoenmakers blijit voortduren. Eercïsteren hebben zich wederom z schoenmakers bij| de vereeniring aangesloten, die echter allen terstond cntslagi kregen. He» t-estuw der vereïnigm-; heeft van het Gemene Pt it vrlof gekregen om langs de huizen Je collecte ren.
De nitres'fte en houden wandeltochten en gaan '3 morgsns naar de kerk.
KUNST EN LETTEREN Ikonografie der Katholieke Kerk.
Van den Z. E. p. M. C. Ni uwbarn O. P., S. Thsol. Le t, wiens groote gave ien diepe geleerdheid de kunst in het algemem, de katholieke wetenschap en kwi3t in het bijzonder, met menig waarcevol werk heeft verrijkt, zal Linnen, enk* ie weken een nieuw, belangrijk beek versch'jnen. I-lei zal omvatten de zakelijke uiteenzetting der bes eekenis van een Roomsche Kerk en de verkil ring der aanwezige htilisen-beelcen omkr den titel van: »De symboliek en de ikonogra ie va n htt Roem che k rkgebouw<, tot welke uitgave op de laatste vergadering der »Apoi. Ver. f'etrus Canisius- het initiatisf werd genom n. / Ut werk zal met vete t^kstillustraties versierd zijn en e:nige platen buiten den lekt bevatten. Het boek zal als een propaganda-uitgaaf in een zeer groote oplaag worden gedrukt en jiterst goedkoop worden geprijsd en verspreid; tevens zal het vóór den len H.. Cc mm i niet >d ge eed en verkrijgbaar zijn, waardoor het bij die gelegenheid als catechürnusprijs zal kunnen dienen.
Tegelijkertijd zal een andere uitgaaf van den zeereerwaarden schrijver over een ui er particuliere stof het licht zien, namelijk een rijk geïllustreerde »Ikonographie« der kat ïolieke ker'->en in Nijmegen. Na het verschenen komen wij op deze zeer belangrijke uitgaven terug.
Studie te Rome.
Men schrijft uit Rome
Onder de auspiciën van het Ke_üerïaudsch historisch instituut te Rome houheu thans vier jeugdige wetenschappelijk gevormde landgeuooten ter vcltjoimg hunner studiën een maandenlang verblijf in de Eeuwige Stad, nl. dr N. J. Kr.m, die voor.l uit techiiich oogpunt de profane archeologie bestudeert, om naderhand in Java opgravingen naar Indische oudheden fe gaan ondernemen; de heer H. T. Obennann, doctorandus in de godgeleerdheid en proponent der Nederlandsche Hervormde Kerk, die zich speciaal onder leiding van den beroemden Mgr Wilpert toelegt op de christelijke archeologie; dr E. H. Renkema, die in opdracht van het Philologisch studiefonds zich een aanschouwelijke kennis der Romeinsche antiquiteiten moet eigen makent; de her H. van der Velde, doctorandus in de Nederlandsche letteren, die zich bijzonder wil bezig honden met een geschiedkundig onderzoek von het humanisme.
De vier genoemde heeren zijn weten&chappe-1 k gevormi aan de hoogescholen te Leiden en Utrecht. Zij worden gesubsidieerd door het Philologisch studiefonds, het Fruinfonds en, het Vol-enhovenfonrJs. Hun langdurig verblijf in Rome en Italië doet de gunstigste verwachtingen koesteren.
Reclamebiljet.
Den 16en Maart werd de termijn van inzending der antwoorden op de in December van het vorige jaar door de Vereeniging tot bevordering van Vreemdelingenverkeer voor Utrecht en omstreken uitgeschreven rjrijsvraag voor een reclamebilje. en sluit-eliket gesloten. Er zijn ruim 130 inzendingen, onder welke verscieidene, die in den volsten zin des woords een k'.nstwerk mogpn wordfcn genremd, fraai niet alleen van opvatting en denkbeeld, maar ook uitnemend geslaagd in uitvoering en afwerking. Behalve vele exemplaren in kleuren zijn er ook verdienst 1 jke penteekeningen bij; eigenaardig, dat bij de meeste in?endingen de Utrechtsche Dum het hoofdmotief vormt, waaromheen zich al het andere groejjeert. Het bestuur van «Vreemdelingenverkeer* is voorn ment. alle ontwerpen ter bezichtiging te stellen voor het publiek.
Festival.
Voor het groot internationaal Fesïival van zangverenigingen, harmonies en fanfares, dat op 29 Juni a.s. te Zevenbergen gehouden zal worden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van sZevenberg'en's Mannenkoor*, zijn de volgende medailles geschonken: 10. Door H. M. de Koningin een groote bronzen medaille; 2. Door Z. K. H. Prins Hendrik een gïoote bronzen medaille;
3. door H. M. Koningin-Moeder Emma een groote massief zilveren medaille; 4. Van den heer A. C. A. v. Vuuren, lid cler Tweede Kamer een nog te ontvangen medail'e; 5. Van de rederijkerskamer »De Vereenigde Ambachtslieden*, een zilveren medaille. Behalve deze medailles zullen onder de deelneirende gezekcl-appen nog verloot worden een pri's van f 75, een van f5O en een van f 25; terwijl het verstkomend gezelschap nog ƒ25 ontvangt. De gezelschappen, die nog niet ingeschreven hebben, kunnen zich nog aanmelden voor den len April.
UIT DE STAATCOURANT.
Bij Kon. besluit is;
op verzoek eervol ontslagen mr M. Büchner, kantonrechter te Alkmaar, met dankbetuiging voor de bewezen diensten;
ben-emd tct nalris te Mijdrecht, J. F. W. J. van der Heijden, candidaat, aldaar;
M conciergtb- ekbinder bij het rijksarchief in Zeeland, J, Janssen te Middelburg;
ben emd M leden van den Kcl nialen Raad van Curajao M rdy S. L. Maduro, A. W. Stttius Muller en E. S. Lansterg.
ONDERWIJS Academische Examens.
UTRECHT. Bevorderd tot doctor in de Nederlandsche letterkunde, de heer H. F. Eelsmgh, trut l.f, geboren te Titnnoven bij Ameide, op pr eisctirift, getiteld: .'Sadvtmsabraumanam Vijnapanabhasyasanitam«.
LEIDEN. Bevorderd tot d.et r in de Semitische letterkunde, de heer A. J. Wensinck, geb ren te Aananderveen, met acatkmi ch proefschrift, getiteld; .Mohammed en de J^den te Medina».
Tot d ctjr in de geneeskunde de heer K. A. Rombach. aits, geb.ren te R tterdam, met academisch pr.eiscrift, getiteld: «De orthod.agraphie en hare waarde voor de bepaling der hartfiguur».
Examens Nuttige Handwerken.
's GRAVENHAGE, 17 Maart. Geëxamineerd 14 candida. ten.i Gelaagd 0 candidaten, nl. de d^mes: E. ƒ. H. G^or. P. A. Dnont, btiden Den Haag; M. Dromer, C. E. v. der Hoeven, T. M. Dan.en, C W„ider», al.en R tierdam; F. P. Termaat, C H. Tabl-erual, beiden Dein; en M. H. Tretire, D.rdrecht
UTRECHT, 17 Maart. Geëxamineerd 10 candidat:n. Afgewez-n 3. Geslaagd de dames: E. van Doornik te Enk. tiuizoj, H. Kwi.t te B v^naarspel; A. Langedijk te Enkhuizen; D. W. Oltnuis te IJmuiden; A. J. Strankiisga tn H. A. E. de Ven, beiden al.jor; E. H. P. de V~a te Amsterdam;
Examens Machinisten.
AMSTERDAM, 17 Maart. Geëxamineerd volgens programma B, 2 cand.daten. Geslaagd de oeeren: J. I. van der Vlies en G. de Groot.
CONSULAIRE BERICHTEN.
De rubriek der «Econ mische en Handeisberichten van Nederlandsene Uip.,.matuke tn Consulaire Am_tenaicn« in ■ HandcisoericMcn* no. 52, opent met een o ver ztct.t vanden een m.sCi,en t->oStand van Beigic in 1901, om.eend aan .et jaaiv^rsiag van Consul-generaal Ruys te Brus^ei. Volgens dit overzuht is, wanneer men iet op den totalen om.ang der t.ancleisbewe^ing, hel algeiotptn jaar voor handel tn mjvertieid van uelgie vrij gunsug geweest. In den l^op van IWI is de indust ioele bed.ijwg e.d evenwel langzame.. and verminderd, terw.^l de Amerikaans-ne crisis ook op de Belgist.-e maikt zijn invloed i.e.fl den gelden.
De tegenwoordige toestand van de be.giscl.e ijzer- en staalindustrie laat te wenscen o ver. Het nanotlsverkecr met Nederland wijst-, zo wel wat in- ais uitv er betreft, een met onoeiangr ijken vooruitgang aan in ver^enjk.ng met de cijfers voor IVO 6. De neer Ruys besp.ecnt in zijn rapp rt, beiialve de ijzer- on staahnduaL ie en net minwezen, landbouw en veeteelt van België, en deelt v. r.s eciii^e'cijiers mede over de aanv eren van v.se.i op de markt l. Brussel, en de spaar, tn pensi tnka«. Ook zijn d or den heer Ruys eenige opmerkin^d in zijn r.pp rt pgen men ov.r liet d.eln men van Beigie aan t-ntoi.nste.lingen in den vreemde, over de Be%i«ohe wet p de NaamlJoze Venn otsc.appen en over dj Snitterc nventie. In eene noot zi,n aan htt overzió. t t egev egdeenige cijfers over het handelsverkeer tussc.cn Nederland tn Beig.i.
HA v Igende bericht i* nheend aan liet jaarverslag van vLc-c nsul Cnristiaens ie Osiende, en bevat eenige. pmerkiiven over de handels- en scheepvaartbewegiug en de vustherij van deze :a.en in 1907.
Van c^n ui generaal Van der Linden le Reims ia een rapp rt togen men, waarin een verzie t w rdt gegeven van den cbampagneiiandel in 1907. Hieruit tl.jk:, dat de algem-ene t estand van d-n ciampagK andel in di tweede heilt van 1907 niet zoo bevr dig*.nd was als gedurende de terste zes maanden van Uai jaar. Vol ra: dj uiiv er naar d; Vereenigde Staten van Amerika is belangrijk achteruitgegaan, heige.-n i ngetwijfe d aan de daar e.rschend,. algemeene crisis m ei w rden t «geschrevtu. O k naar Engeland werden in 1907 500.000 flessitrai d.ampagne minder uitgevie.d dan in 190 Ó. Men verwant ccl ler, dat, wanneer de wijnen van 1904 op de markt k men in den at- Zït naar dat land wel weder verj.tering zal k men. De uitk msten van den wijn g=,t in Champagne wa:en verleden jaar voor de verschillende wi^n.ergen zeer uiteenloopend.
Aant Het eerst cnlanos ontvangen jaarverslag over 1906 vin c nsid generaal Oe rge te Lissabon 2jjn e,nige mededelingen tnteerd bctreh\nd dn algemienen te n misc tn t. estand des lands, den landbouw, den builenliudóclien i andel, den handel met Nedc.and en over de Purtug.esce bezittingen.
De e nsul-generaal det opmerken, dat de cc'nrmische t estand van Portugal in de laatste jaren aanmerkelijk is vooi uitgegaan, welke vooruitgang zich nagen eg op elk gebied vc;t > nt.
Bij de bespreking van den inver uit Nederland vestigt de heer Ge rge de aandacht op verschillende artikelen, voor Nederland van belang is, als: jenever, 'in, rijst, aardappelmeel, rotting, stijfsel, loodwit, stearinekaarsen, superphtsyhaat, sigaren en tabak. Het kan ver belanghebbenden van nut zijn van de gemaakte opmerkingen kennis te nemen. Aan de afdeeling Handel is een lijst voer belanghebbenden te raadplegen, waarin vermeld ziin de artikticn, waarvoor bij eventuele aanbestedingen in Span.e, de buitenlandsche o ncurrentie wordt t eg siaan.
Consul W'itk-wski te Lcmbcig deelt mede, dat, iv Ga!ici_ een loonende afzet mogelijk geacht wordt voor I.a. zee- en zoelwatervisch, cacao, koliie, rum, arak, Hkeuici, _ui.Uru-lU-ii, njst, . lien, enz. Deze c-n_ulaire vertegenwoordiger is gaarne teieid aan Nederlaudsche firma's adr.ssen van s.liede c.mmissi.nairs mede te deelen.
In aansluiiing met vr.egcr in -Hande_._eri-i.t_n- gepubliceerde mededecl-ugen van __ns__-£cn..aal Kn.bcl te Pretoria, over den iuv-C. van suiker in _-uK.-A_.i_a, lijn thans een tweetal belichten i pgen.men van waarn. c.nsul Endt te Johannesburg en van eensul Barendiecht te Kaapstad. Beid.u wijzen op de beicekenis van Mauritius als suikerpr docent voor Zuid-Aïrika en tevens op de mjei________l voor Nederl.-indisci.e suiker (cm op de /.uid-Alrikaansche markt te cencurreeren. Gemeend woidt, dat door de oprichting van een Java—Zuid-Afrika—Nederland-lijn, de mogelijkheid t.t c ncurreeren (u-r het Nederlandsch-lndisch pr. duet wellicht grooter zal werden.
Hiercp v.lgen eenige opmerkingen van waarn. consul Brand, (e Durban ever den handel in bezems en b.rstels in Natal, welke mededeelingen zien aansluiten aan vroeger over dat onderwerp in »Hand_ls-eric__eni gepubliceerde rappenen.
•Uit andere bronnen^, de tweede rubriek, bevat eenige aanttekeningen over een te St ckn.hn geh.uden redevoering, betrekking hebbend ep den handel met Rusland. De wenken daarbij gegeven, verdienen ook door Nede.landsche firma's overwogen te worden.
In een krl be.ichtje, ontleend aan een Ame.-ikaansch consulair rapp.r. wordt gewezen op de toeneming vanden invoer van thee te Smyrna.
In de rubriek .Aanbestedingen, wordt de aandacht gevestigd ep: den bouw van een brug te Be:gen, (Hoorwegen); de levering van h utskool, zoi lieer tn planken (en behoeve van de wapenfabriek te Tcledo; de levering van pharmaceutische artiktlen voer Rumenië; die van cylinderolie voor Bulgarije; van pjrtlandcement voor den dienst der Egyptische Staatsepo- rwegen en ten slotte van katoenafval (ie.ds vneger vermeld) sn van kleedingstukken voor de .Ecole Kh.diviale d'Arts et MStiers-.
De rubriek .Handelsverdragen en Tarieven, bevat mededeelingen Over: het rocht op pept n en pepsine evenals ep maisvl-kken in Nedeland; het verb:d tot inveer van hooi en stroo uit Nederland in Oroct-Britannia en lerland; _c.. invoer van boter in het Vcreenigd Koninkrijk; bewijzen van oorsprong in ' Spanje; ve-b.d tot inv-er van ossen en buffels, zoomede huiden, haar, hoeven', beenderen en vet dier dieren in Griekenland; belastingen te Beira en invoerrechten en scheepvaartge'den ep de Bermuda-eilanden. Voorts zijn eeni°e korte mectedeelingen cps.en.men over de Nederlandsch-lndische pr ducten k flie en Banka-tin, waarbij eene raming van den Java-k: iïie jogst in 1°0». Onder .Handelsstatistiek^ kml een talel voor over de aanvoeren van K__>p_ch Iru t te L nden, waaraan eenipe rpmerkingen over -e tdisme en de beteekenis van dien fruit.andel zijn toegevoegd. De aandacht wordt gevestigd ep: eene van 13/28 Mei— 1/13 October te St. Petersburg te houden internati nale tentoonstelling van bouwkunde; eeue tento' nste:i ng van P rtugeesche en P.'rtugeesch Kol niale pr' ducten, de volgende week in het Bureau voor Handelsinlichtingen te Am terdam te openen en ep eene internationale tentoonstelling van 21—26 September a.s. te L'r.den. T'n s! tle is ork n g aangekondigd, dat belangsellenden aan de afdeeling Handel en Britsch-lndisch ad esfa'ek kunnen raadplegen en dat voer verschil ende handelsartikel, te New-Ycrk aangev erd, bij gen emde afdtel.ng op schriftelijke aanvraag, eenige bijzonderheden zijn te
vernemen. Als bijlage is bij dit nummer gevegd een ' Alphabe.isctt register op den inhoud van .Handelsberichten., Eerste jaargang^.
CORRESPONDENTIE.
P. N. B. Zeer zeker.
STATEN GENERAAL TWEEDE KAMER.
Nluodwet Blijvend Ge&eeue.
Uit het atuttlmg;*erwtg OiijKt, üat verscheidene kuen de ïiivueuing van du weteomwerp mei üu^aMiteuüew naodeii gezien, net toejuicenue, noewei voor^a^der van een onjvend geueeue in het al6eiu
Aan de twsehouwlnwen over de onderdeel en van het ontwens vvnrdt onder nrer het volgende ontleend : Nu <"en 'dacht ever otivOldoeii^e re'ir'-tin^ van den Sfrondslajpwaarop het wei-ontwerp cteunt. waar de receeri tr 7icti hervalt fr* de verklar'ng', dat zii de be se* ifctvire -a t-l'-n mans^H^pen te sering" acht om de m-bi!:<-rti> na^r eisoW te verzekeren, wordt riteen ezel. dat de eiachei van de mo'i- Psalie lier ster1' rp (eu voorerend pes'e'd worden, met ter'gtre'ing van d? argumei tJn, die ten grn=ie van een sterk bPivend t-dee'fe pieren 'e worden onieend aan de eischrn van den di^nM. tro?reloef;nin't, handhaving van orde en, n-,st in Vet land en kadervorming. Uiteen?e7-< werd, dat de landweer in hoofdzaak bestemd is voor de dekking der mobilisatie en m-n vroeg oi '-et Kabinet op dit punt andere denkbeelden 'rad dan zijn voorganger en wenschte nadere in'i Winr,en vooral ook, wijl iwertkre leden in het bijzonder tegen de be lemming van het hlijv-nd redeelte voor be doeHe taak eres'ioe be'en'fin^n hadejen.
Nog verd cte vraa-! g-daan-, waar de 2200 man, waarmede de rereering het hovend gedeelte .wenscht a,m te vullen, zitlfon worden melegenf, en gevraagd werd, of het juist is, wat somnT'grri) hadden vernomen, dat zii groote-ideF>k v^rr de garnizoenen der hoofdstede" zin heleind. Ook w rel gevraagd, waarop de meenin"" stamt, da> door veT*i**T^*ring me( 2200 man de timHUsatie verzekerd zal ziin.
Door ve>-s~'''eiden? leden werd eevna-d naaf de ziensw;;7o we"'e de tegenwoordige Minister van Orrlrg, die in z;'n vorige betrekkin van chef van den f taf onr-et wilte]"' arm i'fe vc-rb^reidino- Her plannen van ziin ambbvO'T an.~cr, met beVekkin"1 rt het blüvenJ l'e Veelt medegewerkt, toen dienaangaande kof",tard \
Ei'-de'ük werd' er nog op srewezen, dat ook in de iti+frna'irnale ver^oudin^n vn ons la"d tot het buitenland en van de Europeesche mogendheden onderling geen argument voor onverwijlde versterking van het blijvend gedeelte kan worden gevonden.
Deze opvatting vond tegenspraak bit hen, die meenden, dat de internationale politieke verhoudin en waarlijk niet zoo buitengewoon geruststellend waren.
Naast de vraag omtrent de noodzakelijkheid van versterking van het blijvend gedeelte gaf tot uiteenloopende beschouwingen aanleiding deze andere vraag, of zulk een versterking op de wijze, waarop de regeering zich die heeft gedacht, geen verkregen rechten aantast.
Formeel moge de macht van den wetgever onaantastbaar zijn, in hocgeren juridischen zin, als men mat overwegingen van billijkheid te rade gaat, sch'int de bevoegdheid des* wetgevers hier wel degelijk afhankel'k van het antwoord op de vraa", of de van den dienst bij het blijvend gedeelte vrijgelote miliciens aan die vrijloting een recht ontleenen al dan n:et.. Men verwonderde zich, dat een Kabinet met de aceren Heemskerk, Talma en Kolkman, een voorstel doet, de in Juli 1907 vrigelote miliciens weer tot den dienst bij het blijvend gedeelte te verplichten, waar die heeren als Kamerlid allen met na'ruk de stelling verdedigd hebben, dat de loting van Juli de miliciens, die vrijlootPn, van elke verplichting! tot den dienst bij het blüvenii ged e'f e ontslapen heeft.
Tegen deze beschouwingen werd van andere zijnde o.m. opgekomen, op grond, dat regeling bij de wet in dat geval allerminst gelijk mag worden, gesteld' n-et een resrelin*» d"or den Minister, krachtens art. 109 der wet, radat de in dat artikel opgesloten bevoegdheid reeds was uitgeput. Van een verkregen recht om niet te werden opgeroepen kan hier peen sprake zijn. Zulk een recht bestaat voor niemand.
Afgescheiden van bovenbedoelde bedenkingen omtrent verkregen rechten, werd door sommi?? leden beloogd, dat deze wijze van voorziening, om docr hst aanbieden van gratificatiën vrijwilligers voor den dienst te werven, voor hen een hatelijke zijde had. Het blwend gedeelte zal dit jaar worc'en gekocht geheel of gedeelteliik. Dit weinig ethrische karakter stond hun tegen, terwijl zij bovendien vreesden, dat het peil der vrijwillig aargeworvenen niet hoog zoude zijn. Anderen meenden daarentegen, dat juist aan vrijwillige dienstneming ook steeds een etnisch motief ten grondslag ligt, dat niet wordt weggenomen door da omstandigheid, dat de dienstneming met geld wordt betaald. Gewezen werd er op, dat onder de vrijwilligers, die tevens trilden der lichting 1907 zijn, er hoogf.twaarschjjnlijk verscheidenen zijn, die zich als vr.iwilliter'opgaven, niet, omdat zij uit vrijen wil wenschten te dienen, maar wijl zij vreesden, dat, gaven zij zich niet vrijwillig aan, zij tcch, krachtens art. 4, tot opkomst zouden worden gedwongen en dan zonder de uitgeloofde gratificatie. Deze, van het door de fCgeering, voorgeste.de stelsel te vreezen werking werd door vele leden hoogst bedenkelijk geacht, door verscheidenen zoozeer verwerpelijk, dat reeds op grond daarvan het wetsontwerp hun onaannemelijk toescheen. Van andere zijde werd er intusschen op gelezen, dat de hier geopperde bezwaren wegvallen, zoodra vaststaat, dat een geneegzaam ■aantal vrijwilligers is verkregen om het dwangmid. el van art. 4 van' het ontwerp niet te behoeven en zoodra dit feit ter openbare kennis is gekomen.
Overi ens werden verschillende middelen aangewezen om het wetsontwerp te verbeteren. Ten slotte werd door verschillende leden ter sprake gebracht de wijze, waarop de regeering, reeds vóór dat het wetsontwerp tot wet is verheven, zelfs maar ée'n der Kamers der Staten- Generaal is gepasseerd, de uitvoering der voorgestelde bepaliugen heeft voorbereid', door aan den inhoud van het Ontwerp op ruime schaal openbaarheid te geven en voorwaardelijk reeds voorschriften vast fe stellen. betreffende het eventueel verleenen van de voorgenomen gratificatie. En algemeen bleek men zeer onaangenaam getroffen door een circulaire, die volgens een der dagbladen, docr den vv^rnerrenden commandant der grenadiers en jagers aan de miliciens der lichting 1907 te dezer zate is gezonden. Gezwegen van het onbeh-crlijke, achtte men bedeelden brief naar inhoud en toon geschikt om den eenvoudinen milicien op een. dwaalspoor te brengen. Men vroeg naar de juistheid van bedeeld ber'cht en zoo ja, wat 's ministers oordeel daaromtrent is, of hii de onverwijlde intrekking daarvan zou bewerken en of ook maalreg»len zouden worden genomen cm degenen, die zich op onjuiste voorstellingen als vriiwilli'-ers hebben opgeven de gele enheid te geven terug te treden. * Voorts werd nogi door verscheidene leden Hevreemdini-r uitgesproken over de bepa'ing, da* de uif-eta'nq; \ai de gratificatie eerst na afloop van den diensttijd zal plaats hebhen.
MARKTBERICHTEN.
ROTTERDAM, 17 Maart
Boter. Prijzen: le qual. / 58, 2e qual. / ."6, 3e qual. ƒ 52 Aangevoerd 48/8 en 43/16 vn en S 8 stukken van ", KG ' Vee. Ter markt waren aangevoerd 1676 Runderen, 2 '6 vette 1032 nuchtere en - Oraskalven. - Schapen en Lammeren. 4 Varkens, 68 Biggen. V 5 Paarden en — Veulen. Prijzen: Koeien 30 tot 37- ets. Ossen 30 tot 37— ets, Stieren 2< tot 33 ets. Kalven 42', tot 55- ets, v tte export-Kilven — c".VÏlle* ƒ" Va kl'o. Melkkoeien / 130 .1 / 250, Kalfkoeien ƒ 160 a / 90, Stieren / 8» a / 170, Pinken ƒ 60 a ƒ 13S Graskalven /- a/-, Vaarzen / 75 a/lüs, alles mager Vee! Biggen ƒ 6^o a / 12.50, lachipaarden / 40 a / 14 , Paaiden ƒ a /—. Nuchtere Kalven: tok- / 8.50 a r 14.—. slachtƒ 4.50 a ƒ 7.50. Biggen / 1.20 a / 1.40 per week. GRONINQEN, 17 .Maait. Granen. Tarwe: Kleefsche f af-.—, roode dikkop ƒ6 a/660, witte f 6- a f 6.0', dito Prolific /—.-af—. Rogge: Inl. / 5.60 a / 6.10, Buitenl.: Donau Bessarab. / Uu/ 7.4o,Petersb. /—.— a / —.—, Tagam og ƒ7.35 a ƒ 7.50. Boekweit: grijze Zand- f—.— a ƒ- Veen f—TT -f Tl— o'erst: Wi'"er- ƒ 4.50 aƒ 5. -,' Zomeri*M a./5.-;„bu;lL'nl- / 4-5 a ƒ4.85. Haver: dikke t fne a ' "*V p™l>steier ƒ3. - a /3.20, zwarte / 2.85 a Erwten. Blauwpeul- /5. - a / 10.-, Capucijners /- a /-.-, Rozijn- / Ba/ 13.-, Qroene / 7.- a / 9.-. Schokkers /8. a ƒ 12.—. Boonen. Paarde- / 4.50 a / 7.-, Wier- / 4.50 a ƒ 6.10 Waalsche ƒ45 a / 6.2 . Duive- /—.— a f—.—. Zaad. N. Hooggel. Kool- / 9.- a ƒ 13.0, Oldammer dito ', l~ f ,/JrSX' Kar.Y'i" J lo— a / 22~> *ccl Mosterd/sa/ 13.i0, blauw Maan- /6. af 13.50, Kanarie- ƒ55 a / ".-, Lijn- tBl Bloei) /-.- a ƒ -.-, diio (slag) /6— Stuk-Boter fl.-■ af 1.35 per K.G. Eieren per 100 stuks: Kip- fl. af <;>O, Eend- /-.— a ;—.—. Vee. Ter markt waren aangevoerd: 562 Koeien, 172 vette 4< v.m» ~.„ PrasHkaiv«n' * Schapen en - Lammeren, 43.- vette en Londensche Varkens, 69Ó vette en maffere Biggtn. Men besteedde: Kalf- en Alelkkoeien / Ijo a f 200, Kaïlvaarzer. f 1,0 a /2 0, vroegmelkte Koeien ƒ — a ƒ - V:
PER TELEGRAAF.
LONDEN. 17 Maart.
Thee vast. Rijst en Jute' prijshoudend. Kolfie loco kalmer op termijn kalm. Raapolie 1 co -/-, dito per Mei' nnï r/"^.T^rpenliJn 'S™ »do'J,.v^mo per Mei/Juni 3(; a Lijnolie loco 21/9, duo per Mei/Aug. 20/10 , dito te Huil 19/1 Straiis Tln loco* 138.10. dito per 3/m. £ i,j6., .Chili Koper loco £ 581.6, do per 3/m. Jf 58.12 6. Zink loco £ 21.7££«"2 Lood loco /• lilo IJzer. Clevelaud no. 3 50/11 contant. sj/— op 1 maand. Zilver —• wol Dcv ling is geouend en goed bezocht. De stemming was tlauw door de onvoldoende qual telt der aangeboden •ooiten Het groote aanbod van Cro,sbreds ondervomi welni ■ kooplust en werd meerendeels 1, Pt|. beneden den prijs der laatste veiling afgegev*; zoo was ook Mericos 7% alO pet. en Kaapsche o a 10 pet. I ,ger ~ MANCHESTER, 17 Maart. Katoenen Ooedercn. Manufactu en en Oarens in koooers voordeet gestemd tn met bepernte vra.ig. NEW-YORK. 17 Maart. Beleenlnj. Call money 11, pCLnom. Wisselkoers op Londen Cable Tranvfers 436.1(1, dito op Parij, zicht 517 2 pCI. U. S. mud d Loan Regd. Bouds 104',. Spoor.' wegen: Atcliison loneka 4 S. Fé Aauü. 7ji/„ rfitó orei 84 dito dito N. 4 pCts Bond» 9»'/4. Baltimorl & Ohio' 82-' Canadiau Pacific Aand. 14,_> Chicago, Northwestern ge-' wone Aand. 147'/,, Denver en Rio Orande gew Aand I')' Erie Railroad Aand. 14';,, dito dilo ie nref "Aand* '2% lllinois Cen.ral 1B Kansas City Southern "ef Aand. SI , Louisville 4 N„1,..-:i|e 97,,,, Missouri, Kansas & Teiai 21%, dllo dito 2e hyp. 78-, Meiican Nadon.il le prei. 0-', ditodito 2e pret. , Norfolk en Western gew. Aand. 63'/,. dilo dito prei. 70a8'>,New Yorlc, Ontario en Western 32.„ Union Pacific gew. Aand. 124■„„ dito piel 80— Wabash, SI. Louis en Pac. prei. Aand. lö„ intern. Merc. Marine pref. Aand. 18 , United States Steel gew. Aand. 33'/. end. Zilver (Commercial Uarii) 55'^. " • Laten.
Oeld was ruim. De beurs opende onre-elmatig, ',erste'f.c zich, daalde daarop door verkoopen, maar verbeterde vervolgens en sloot onre eima'.i'. ......o Katoen. Dagelijkactie ontvangst in ds Havens der Vereen• Staten 7,00 ) bn. uitvoer naar Oroot-Britannië -,- on, na.' liet Vast land 15.0 0 bn. Op 'levering loopende maand iv.zo, dito per 3 m..andeu H.2, Middling Upland ll.<«. duo i« New-Orieans 11 . Petroleum.Oeialfin. in kis en balances 1.75. Stanuard tVhite 8.7 >. dito le Pdila.je P"" 5.70 Terpentijn 52-, dito tSavj-i ah) M- a --. »«"" Western Steun 8.15. Talk. Prime City f *" *fI Fair Ref Muscovados 3. .6, dllo 96 Test Ceniril .„« 4. 6. Meel. Spring Wheat Cleai 4.iS a 4.40. «»>» We-iern loco 0.1-, op levering aart —-, Mci <^'. Tarwe. Voorjaars-No. I Noithern loco II4V «oode winie. 102'/., op levering Maart . Mei 103' V Juli 97',,. Spt - Koffie. Lev. a. s. maand 5.55 > ..90. per 3 maanden 5.90 a 595. Rio Ko. 7 loco 6.s a -. Vracht voor Katoen n. Liverpool!-'. Siraits Tin 30.25 a30.7j -. hoper "•" a 13.—. Vraclit voor Graan naar Liverpool IV, a—. "' » dilo naar Londen 2-,. „.„richten. Katoen op 1 vering dalende op gunstiger oogstbencn.» Pet oleum, Reuzel en Tarwe prijshoudend. Meel gedrukt, i'« e Suiker vast. Tin kalm. IJzer nauwe ijk» Pn>lh°...BOi Koflie voor termijnen stijgende op kleiner loco-aauboa, w loco- stil. CHICAGO, 17 Maart. Tarwe. De markt opende op betere telegrammen vast en s/8 cl hooger, steeg verder door contramine-dekk.ngen, op oo..» berichten uit Rusland, berichten omtrent koud weder, ouu afnemende voorraden naai aanleiding van nradstreet s V e'*'y' op ue verwachting van kleinere aanvoeren en door goe loco-vraag. Gunstige oogstbenehten en opruimingen per . en Sept. lokten vervolgens daling mt. maa de taatkttitt»,» de zich in verband met Mais en door contramine-dekKii en sloot niuweijks prijshoudend. Per Maart —, Mei a 0 ■** Juli 90',,, Sept 61.,.
FINANCIËELE MEDEDEELINGEN.
Op de 4 pCts leening, groot f 7,000,000, ten laste
Dividenden.
De N. V. »linportlundel v/h. C Moerbeek», ie A* stei-dam, 13 pCt. De .Bouw-Maatschappij Plan C , te Rotterdam (voorgesteld), 4*/, pCt. De »Amsterdamsche Vereeniging tot het bouwen van, Af beiderswoningeu-', f 25.
Ue >HJlandsche Sociëteit van Levensverzekeringen», " Amslerdam, 12 pCt. De .West Java Kma Cultuur-Maatschappij. (voorjestcl*)» 5 pCf.
De «West-Friesclic Bank-, te Schagen, 20 pCt De «Eerste Nederlandsche Hypotheekbrufbank», te »Gravenhage (voergesield), 9 pQ.
FAILLISSEMENTEN.
Failliet verklaard; C. Sl-b bakker te Giessendam. Rechter-comm. mr !• "■ E. van Rhede v. d. Kloot, curator mr O. Pieck te °°- riuchem. M. Barfo, huisvrouw van P. Brand, winkelierstor in »■ gar^n, te Rotterdam. Rechter-ctmm. Jhr mr J. \- Vl'. C-
v~n Weiier, curator mr N. \V. Harmens. P. A. van Geat, koopman fe Arnhem. Rechter-öimW- •°' P. C. Klaasesz, curator mr H. W. Massink. Qecindigd, djor het verbindend worden der eenige V»* deelingslijsUn, de faillissementen van M. van der Heiden mlenaarsknecht fe D^rdretót en P. Beurskens, aietsela»' en aannemer te Roermond.
Scheepstijdingen.
YMUIDEN, IS Maart. Wind O. Binnen: 17 Maarf: «Dotlerel» st Liverpool. — IS Maart: «Gro. st Sn.-ansei. Vertrekken: 17 Maarl: «Bavaria. st Glasgow; ..tlJltaside» st Newcastle; «Leda» st Rotterdam; «EemstrooiiK st Huil; «Glanmire. st Grangemouth; >Norden« st Rotterdam; «Noord-Holland» st Sunderland; «Grantcn» st t-on" den. — T 8 Maart: «Zeeland» st Huil; «Zaanstrot vn» 6*
Fowey. MLUWEDIEP, 17 Maart. Vertrokken: «Herstellin.F» i- Blauw, Londen- VLIE, 17 Maart. Binnen: «Onderneming» Salomoiß.H*' dersleben.
Vertrokken: 17 Maart: «I'Espoir de 1' Avenir« Kan •**&' Ncufahrwasser; «Lehnkering 2» lichter, Emden, per ,|l*? boot «Norderney».
TERSCHELLING, 17 Maart. Binnen: »Goentoer« tart»-doboct, DELFZIJL, 16 Maart. Binnen: «Cathariena* v. d.V?«I. Norden; «Broedertrouw» v. d. Velde, Borkum; «/i»l°* Chris;ina» Atatrocs, dito; «Charlcttenburgj Kruize, Nietn**" schans. — 17 hXZut; >Grietje« Gommandeur, Emden; *' Gebroeders* v. Zuii.n, dt ; >Nant.ca _.igelJreui, i»i "*' burg; .Hoop op Welvaart* v. Streun. Emden. Vertrekken: 16 Maart: .Delfzijl. B;sker, Bimgum; •Ot» lard» Visser, dito; «Haren 42» lichter, Herne; «Onden »*■ mtng« ten Kale, dito; «2 Gebroeders» Helmers; «Nep:'"' nus» Kunst, Bremerhaven. —i 17 Maart: »Wi.ly» st We ** Hartlepocl; «Goede Verwachting, de Graal, Bremerhaven f •Spes Nostra» Groen, dito; .Goede Verwachting* Ridder ■ b s, Aurich; «Alt na. st Oo le lus' ma A i vs, Hamburg; .Baden 3» lichter, Norden; «Lenas de B**, Aurich; «Ebenhaezer» de Boer, dito; ■Zeemeeuw» Engelsman, Emden.
NIEUWE WATERWEG, IS Maarl. Wind 2X3. Binnen: 17 Maart: »Seni r. st Middellandsche Zee; «Cormorant= s' Manchester; .Themist c st Philadelphia; «Blen eim. st Novorossisk; >Dalt n Hall. st Baltimore; «Forhwa. st Stettin; -Truro. st Huil; .Ralph Creyke. st Goeie; .Bar.bv st Decido; «F. W. Fiscler. st Ste.tin; «Fredheim. et Newcastle; «Snileswotth. st Port Vendies;. .Amsterdam» st K' ningsbergen; «August Leffler. st Newcastle. —17 Maart: »Leda« s( Amsterdam; ?Edta« st Hamburg; «Frieda- st St lpmunde; «Sanidu « st Algiers; «Rinan. st Middlesbro'; .Njrden« st Christiania; «Amsterdam, st Harwich; • Batavier V. st Lond.n; «Uskmoor. st NewOrleans; .Arcadia, st Bremen; «Yarmouth.- st Harwich; .Carita. ï~« J->hannsen Bucms Ayres; .Industrie, st Londen; «Oarryvale. 6t Oxelesund; .Lloyd. st Memel.
Vertrekken: 17 Maart: >G rliz« sh Newcastle; »RnW«-na« st Blyth; »Ori n« st Brist 1; >Cr nvr« st Harwich; .Bitberg. st Oxclösuxid; >Chanzy« st Blyth; -Swnskc» st Methil; .Sestao» st Mumbles Hcad v. o.; «Rhenania- st L uden; »Bj m. st Middlesbro'; «Scctia. st Newcastle; • Batavier IV. st L'nden; .B.igdad. st Hamburg; »Widge~n. st L nden; «Eupleclela. st Dovtr v. o.; «WTtarie1 st Goole; »Nètopnrt< st WestHartlepo.-l; >Swi:t< st Huil; .R tlerdanu st Grangemuth; «Maryleb ne. st Grimsby; .Peveril. st Leith; .Vienna. st Harwich. — 18 Maart: • Maimaxa. st Leith; .Elswick Lcdge. st Cardilf; «Victoria' st Met'nl; «Clactna st Harwich.
ZIERIKZEE, 16 Maart. Uitgeklaarf: »Vertrouwen* Slomsfra, D rdrecht naar Lt nden.
TERNEUZEN, 17 Maart. Binnen: «Veratyr. st Rusland. Ve'tr kken: 17 Maart: .River Lagan. st Londen. VLISSINGEN, 17 Maart. Gepasseerd naar Antwerpetc .Osiiabruck: st Rctte.dam.
STOOMVAARTLIJNEN.
Het st «Rembrandt. van Batavia naar Amsterdam, vertrok 17 Maart van Sabang.
Het sf .Cele'^es. van Amsterdam naar Batavia, passeerde )7 Maart Gibraltar.
Hel st »Van Nek. arriveerde 17 Maart te Batavia va» R «e: dam.
Hel st »Prius Willem 111. arriveerde 11 Maart te Pi' rarnaribo vsn Amstrdam.
Het st «Voorburg* van R-.tterdam naar Savannah, arri veerde 16 Maart te Carditf.
Het si .Kni.igin Wilhrlmina« van Aitßterdam naar Batavia, arriveerde 17 Maart te Genua.
Ie st >Leda« arriveerde 18 Maart van Amsterdam te Rctttrdam.
Het ft «Piins Willem V« van Paramaribo naar Amsterdam, arriveerde 14 Maart ie Havre. Het st ïKliedivc^ thuisreis, arriveerde 16 Maart te Napels.
MALAGA, 17 Maart. Vertrekken: »Acliillcs< st Lissa' ben.
GENUA, 17 Maart. Vertrokken-. >lris. st VaJencia.
TELEGRAFISCH WEERBERICHT
naar waarnemingen in den morgen van 18 Maart, medegedeeld door het Kon. Ned. Meteorol. Instituut te De Bilt. Overzicht Hoogste barometerstand: 773.9 mM. te Horta Laagste . 752.1 , te Nice. Verwachting. Zwakke tot mn'tee Oostelijke tot Noordoostelijke wind, bewolkte lucht, waarschijnlijk droog weer, overdag warmer temperatuur, maar des nachts vorst.
Waterstanden (v.m. 8 uur.)
lloo«te N. A. f' ( lu ieiit.l meters ' PLAATSEN ) 't '' 17 Maait 18 Maait j lioogei J nit- Keulen 39i78 3948 ~ t 30" Lobith 13.14 12 78 — 36 Niimeuen 10.67 10.34 — 33 St'Andries, Waal . 585 5.58 — 27 Arnhem 1057 1026 — 31 Vreeswijk 3.32 3.16 — 16 Westervoort 1098 10.65 — 33 Deventer . . . 5.09 490 — 19 Kampen 0.36 0.12 — 4 Maastricht, brug. . . 4350 4357 — 23 hooldiluis 43 74 4151 — 23 Venlo. 14.0.3 1354 — 49 Orave. . 10 24 9.96 — 28 St Andries, Afciaï. . 6.99 5.80 1 — 19