[ȣIWEGWjJSWjEIJ^^
Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- 16-12-1985
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]
- Datum
- 16-12-1985
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Nederlands Dagblad
- Plaats van uitgave
- Amersfoort
- PPN
- 810209039
- Verschijningsperiode
- 1967
- Periode gedigitaliseerd
- 1967-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Nederlands Dagblad
- Nummer
- 10124
- Jaargang
- 42
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
SHOCKTHERAPIE Met raad en daad
Alleen schriftelijke vragen stellen. Een vel papier slechts aan één kant beschrijven en niet meer dan één vraag per vel. Naam en adres vragensteller bij de vraag vermelden. Inzenden aan redactie „Met raad en daad" ND, postbus IJI, 3770 AC Barneveld.
denkt u van shockthera*fHeeft die ook positieve * 11k dacht dat deze in ziekenhuizen *meer toegepast werd. *' „ons vind ik die zieken* ]onjuist- Ik heb het ge- iemand die van het {tjrnkamp een concentratie-I\lvndroom l overhield, be*Tm werd in zon ziekenf pat was volgens mij een ta straf! .Herdaad zijn in het verlevormen van shockthera* gepast die wij nu onverhoord noemen. En als dan J*pd die al veel in een geleden dat óók nog M ondergaan, was het wel 1 tragisch, ook al werd de frapie met de beste bedoe- toegepast. Evenwel is een verzamel- je kunt er allerlei bewjelwijzen bij onderbren- S Het gaat om het toedie\ van hevige prikkels. JLbij kun *ie het biologisch Tpwicht verstoren (vasten, chemicaliën) maar \ zenuwevenwicht (neurologische behandeling). ?Jffel elektrische schokken lUeel lang als therapie betnd zijn» was het toch de inr*neshock n van Manfred Sart (1900-1957) die in 1933 be- Ldheid kreeg, die de zaak Ljeuw in beweging bracht. Meduna (1896-1964) Lede met de zogenoemde ndiazolshocks, die hij opsiste door inspuiting met •diazol. Daarmee werd epi#ie opgewekt die na wegiken bepaalde dingen ge« In 1938 kwamen de Itajanse psychiaters Bini en Wettie opnieuw met de maar [beter afgepast en vaak in iiienwerking met chemische affen. Ook via chirurgische grepen en via chemische affen kan men 'shocken' aar die zijn ook weer in onruik geraakt. Ook de elektri■je schokken zijn grotensis verlaten. Daarbij zal ebben meegespeeld, dat ze ak zijn misbruikt bij het wellen van politieke gevaneaen, dus als marteltechniek. endt men ze nog wel tan bij hartstilstand. Het gete gebied is echter zo veelrvattend en zo gespecialij(cd, dat het echt niet met
B vraag en een antwoord is iüedoen. Wij moeten er van :;gaan, dat gewetensvolle ;edici altijd zullen zoeken aar de minst pijnlijke en estewerkwijze. ',i weerstand tegen psychiarische ziekenhuizen is wel begrijpelijk. Het mooiste zou ijn als patiënten thuis of in :en mdere, zeer vertrouwde csyMng zouden kunnen muien behandeld. Maar dat Htalléén, wanneer dit géén last op die beïffende omgeving legt en Meer daar de juiste behansling gegeven kan worden. sychiatrie is niet voor niets i apart specialisme. En *de behandeling is in het be- Dgvan de patiënt.
HAGELSCHOTZIEKTE
Hierbij bladeren van mijn heliant en ridderspoor. 'zitten merkwaardig mooie FJtjes in. Wel insekt doet Geen enkel. Het is de zolaoemde hagelschotziekte.
Je zou je kunnen voorstellen, dat iemand met zeer grove hagel van boven naar beneden of omgekeerd door de planten schiet! Het is een zwam die in en op het blad leeft, maar dat heb u kennelijk niet bemerkt. Eerst verschijnen er ronde, verkleurde (meestal bruine) plekjes. Die vallen later uit en zo ontstaan die merkwaardige perforaties, waarbij de randen vaak volkomen gaaf blijven. Heel eigenaardig. Tegen de zwam kan gespoten worden en de middelen haalt u bij een boomkweker of andere beroepstuinder met gewassen in de volle grond. Wilt u per se geen giftige middelen gebruiken, dan kunt u stuiven of spuiten met zwavel en wel in 1986 vanaf het tijdstip dat de bladeren bijna volgroeid zijn, in het algemeen dus vanaf eind mei.
VAREN
Hierbij een blad van een varen uit mijn plantenbak. Er zitten knobbeltjes op en onder sommige zitten kleine beestjes, een soort luis. Wat is er tegen te doen?
U hebt te doen met cocoidea of schildluizen. De vrouwtjes zijn vaak pootloos en ongevleugeld en met hun rostrum (snuit) zitten ze aan de plant vast. Ze leggen eitjes en daaruit komt een nymfe (onvolgroeid insekt). Dat zijn de beestjes die u ziet. Alleen de mannetjes zien er uit als echte insekten en trekken er op uit. De schildluis ontleent haar naam aan het feit dat een dier of kolonie vaak met een harde waslaag is bedekt. Daarom zijn ze ook ongevoelig voor een menigte bestrijdingsmiddelen. Het schild lost echter op in spiritus. Nu kan spiritus het blad doden. Daarom kunt u beter een oplossing maken ter sterkte van 4-5% in lauw water en daarmee penseelt u het blad. Daar hebben de cocoidea niet van terug. Na afloop sponst u het blad even af met schoon water om de spiritusrestjes weg te krijgen. De hele behandeling zult u af en toe moeten herhalen, want altijd ontsnappen er wel beestjes of eitjes aan uw aandacht en penseel en die zetten de strijd om het bestaan voort.
WASVERZACHTER
De bestaande wasverzachters kan ik niet meer gebruiken, omdat mijn zoontje overgevoelig is voor hetgeen daarin zit. De huisarts heeft uitgevonden, dat het aan die middelen ligt. Hoe kan ik nu mijn wasgoed zachter krijgen?
De beste vervanger is een droogtrommel. Dat klinkt duur, maar u hebt slechts een klein exemplaar nodig, want u kunt de was er bij kleine gedeelten in drogen en dan komt ze er heerlijk zacht en soepel uit. En een goede droogtrommei gaat minstens 15 jaar mee, en vaak langer. Bovendien behoeft u een aantal zaken niet meer te strijken, zoals bij voorbeeld overhemden, indien u er 2 a 3 hoogstens tegelijk indoet, deze een kwartier in de droogtrommel laat en als die afslaat ze daar onmiddellijk uithaalt, uitschudt en op een hangertje uithangt. Veel droogtrommels kunnen afgesteld worden op bepaalde temperaturen en/of droogtijden. Overigens hangt het van het merk af, welke mogelijkheden zon apparaat biedt. Belangrijk is wel, dat u de grote was er niet met grote hoeveelheden inpropt, maar er voldoende lucht tussenlaat.
BULIMIA NERVOSA
Wat houdt de kwaal Bulimia Nervosa in? Bestaat er bijbelse literatuur over?
Het is periodieke, ziekelijke vraatzucht en dus het tegenovergestelde van anorexia nervosa waarbij de patiënt zichzelf doodhongert. Het is echter periodiek; bij tussenpozen krijgt de zieke een onbedwingbare eetlust. Zou hij zo doorgaan dan zou hij weldra door vervetting en overgewicht omkomen. Stellig is ook hierbij een psychische component aanwezig en dus is de kwaal te beïnvloeden door allerlei therapieën en autosuggestie.
De naam Bulimia Nervosa is nog maar enkele jaren oud. Populaire literatuur hierover is ons niet bekend, ook geen bijbelse.
Temperatuur
De kwaliteit van de mechanische delen van een cassette kan daarentegen door ongunstige omgevingsfactoren worden beïnvloed. Wat dat betreft is de temperatuur de grootste vijand. Wie zijn cassettes gedurende langere tijd op een vensterbank op het zuiden laat liggen, moet zich er niet over verbazen, wanneer de warmte van de directe zonnestralen het prestatievermogen van de cassettes in aanzienlijke mate negatief beïnvloedt. Een stijging van de temperatuur van 20 naar 70 graden Celsius bijvoorbeeld leidt ertoe, dat de wikkelingen van de band uitzetten, waardoor er van binnen naar buiten toe krachten worden uitgeoefend op de buitenste wikkelingen.
Deze laatste zetten namelijk niet in dezelfde mate uit als de binnenste wikkelingen. Wanneer de band daarna weer afkoelt, gebeurt het omgekeerde. Wordt een videocassette na zon temperatuurschommeling snel voorwaarts gespoeld, dan kan het zogenaamde 'plissé-effect' (ook wel 'cinching' genoemd) optreden. De losliggende wikkelingen worden aangetrokken en er ontstaan vele kleine vouwen dwars over de band. De cassette kan dan nog wel worden afgespeeld, maar de vouwen veroorzaken storingen in het beeld.
Ook een sterke daling van de temperatuur kan problemen veroorzaken. Wie 's winters met een cassette naar vrienden gaat om die opnamen te laten zien, zou die cassette niet direct in de recorder moeten zetten. Het is in dat geval raadzaam de cassette eerst weer op kamertemperatuur te laten komen. Wie een 'ijskoude' cassette in een recorder legt kan met condensatie-effecten worden geconfronteerd. In dit verband geldt tevens, dat de luchtvochtigheid zoveel mogelijk constant dient te blijven. Dit is niet alleen 's zomers van belang, maar ook 's winters wanneer luchtbevochtigers worden gebruikt. Bij 20° C is 50-60% relatieve luchtvochtigheid ideaal voor het gedurende lange tijd bewaren van videocassettes.
Er is echter nog meer waar men aan dient te denken. Wil men voorkomen dat er stof in de cassettes komt, dan moeten deze steeds in hun doos worden bewaard. Het plastic klepje, dat de videoband buiten de recorder tegen aanraking en stof beschermt, mag nooit met de hand worden opengedrukt.
Na opname of weergave dient de band direct te worden teruggespoeld en uit de recorder te worden genomen. Bovendien is het raadzaam, iedere band, wanneer deze drie maanden niet is gebruikt, even heen en weer te spoelen. Op die manier wordt een eventueel krimpen van de wikkelingen gecompenseerd. Wie deze tips opvolgt, zal als regel ongestoord en jarenlang van zijn videocassettes kunnen eenieten.
Klussen
Openbare nutsbedrijven zouden de doe-het-zelver meer ruimte en begeleiding moeten geven om veilig te klussen aan gas-, water- en elektriciteitsinstallaties. Dat schrijft de Consumentenbond in het decembernummer van de Consumentengids. Steeds meer mensen steken hun handen uit de mouwen om hun huis op te knappen of te verbouwen. Van gas-, licht- en waterinstallaties moeten zij afblijven. Maar volgens de bond is het heel goed mogelijk voor de nutsbedrijven daarin wat soepeler te wezen, zonder risico voor de veiligheid. De nutsbedrijven moeten hun regelingen aanpassen, vindt de bond, en doe-het-zelversgaan begeleiden.
Tandarts
Het particulier of bij het ziekenfonds verzekerd zijn heeft geen invloed meer op het al dan niet bezoeken van de tandarts. Vrouwen gaan vaker naar de tandarts dan mannen (verschil 8 procent) en mensen met een hogere opleiding en/of hogere inkomens en jongeren maken vaker gebruik van de diensten van de tandarts dan ouderen en lager opgeleiden of minder verdienenden. Maar als met deze factoren rekening wordt gehouden, blijkt er vrijwel geen verschil meer tussen particuliere en ziekenfondspatiënten.
J. van den Berg van het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dit in het Tijdschrift voor Sociale Gezondheidszorg.
In 1974 ging 39 procent van de ziekenfondsverzekerden van boven de 18 jaar naar de tandarts en 57 procent van de particulier verzekerden. In 1983 was dat respectievelijk 56 en 70 procent. Van het verschil van 14 procent komt 10 procent voor rekening van verschillen in opleiding en inkomen tussen beide groepen. De resterende 4 procent verdwijnt volgens Van den Berg ook als bovendien rekening wordt gehouden met verschillen in het percentage verzekerden met een kunstgebit.
Gloednieuw kookboek, speciaal voor diabeten
In de loop der jaren is er op het gebied van voeding nog wel het een en ander veranderd. Wetenschappelijk onderzoek bracht nieuwe inzichten in voeding. Daardoor veranderden bijvoorbeeld de aanbevelingen voor gezonde voeding.
Ook het diabetesdieet is tengevolge van nieuwe inzichten veranderd. Diabetes is de officiële naam voor suikerziekte. Voor diabeten is het belangrijk goed op gewicht te blijven. Ze moeten dus niet te veel en te vet eten. Suiker is niet meer per definitie verboden. Het kan onder bepaalde voorwaarden worden ingepast in het dieet.
In het nieuwe diabetisch kookboek zijn deze nieuwe inzichten verwerkt. Het boek geeft na een korte toelichting veel recepten van alle onderdelen van de warme maaltijd. Om te zorgen dat de diabeet de gerechten in zijn dieet kan inpassen, hanteert men het systeem van de Maaltijdcoderingl Deze Maaltijdcodering geeft aan hoeveel koolhydraten er in een portie van een gerecht zitten. (Informatie hierover kunt u krijgen bij uw arts, diëtiste of de Diabetes Vereniging Nederland.)
Het boek geeft veel mogelijkheden om óók in het diabetesdieet veel te variëren met de voeding. Voor een diabeet hoeft niet apart gekookt te worden. ledereen kan mee eten. Want in principe is voeding volgens een diabetesdieet een gezonde voeding. Voor iedereen!
Mw.T.S.-A. N.a.v: Diabetisch Kookboek, H.w.J. Bechts uitgeversmaatschappij bv. Amsterdam, 1985 f 27,50.
Het Europese Jaar van de Verkeersveiligheid staat voor de deur Veilig Verkeer voert actie: 'Hardrijders doodrijders'
UTRECHT - Als men op de "km-wegen in ons land iets J'nder zou jakkeren, kan dat . een aanzienlijke daling van f* aantal verkeersslachtof■* betekenen. Als alle autojjjobilisten zich stipt zouden *w!i aan de maximum snely van 80 km per uur zou dat T™ verkeersslachtoffers per rr schelen. Dat zegt Veilig kl h Neder,and (VVN) bij 'begin van een actie om het km Idig Sejakker op de 80 uwegen in te tomen.
V°lgens VVN is het aantal met dodelijke af- P op wegen waarop een mum snelheid van 80 km jk "Ur geldt viermaal zo hoog d,, p andere wegen. Uit on-3p ooek ls gebleken dat juist »nJlZ
Advertentie
Een dag zonder krant is een klok zonder klepel. w
Advertentie
I^ELWEGWIJSWIELWEGWIJSWIELWEGWIJSWIELW
SCHILDERIJ
Hierbij een kleurenfoto van een schilderij, gemaakt door: Kok. Wie was die Kok?
Voor onze kunsthistoricus is het vrijwel ondoenlijk een schilderij met een alledaags landschap thuis te brengen als er alléén maar een achternaam op staat. Goede schilders plaatsen hun voorletters in de signatuur. Als wij in de registers en onze naslagwerken kijken bij de naam Kok, dan vinden wij er zó veel, dat het schilderij zélf kenmerkend zou moeten zijn voor het genre, resp. de wijze van werken van een bepaalde kunstenaar, om het hem te kunnen toeschrijven. Maar een vaart met een huisje en een kerkje is zo vele malen afgebeeld... Onze deskundige kan er in dit geval niet meer van zeggen, dan dat het van een amateur afkomstig is, dan wel van een vakman die veel van dit soort doeken in korte tijd moest afleveren, bij voorbeeld om voldoende te verdienen, of omdat hij een handelaar aan een collectie wandversieringen wilde helpen, en die daardoor niet al zn talenten heeft gebruikt. In zon geval worden dergelijke massa-werkjes wel eens afgedaan met een nietszeggende signatuur die niet direct, of helemaal nooit, te achterhalen is. Wat de tijd van herkomst is, kan derhalve ook niet worden vastgesteld. Onze kunstkenner denkt aan de jaren vlak vóór de oorlog. Is het slecht linnen of vervangend materiaal, dan kan het uit de oorlogsjaren stammen, toen zoveel kunstenaars weigerden zich bij de Kultuurkamer van de nazi's aan te sluiten en ze daarom met een schuilnaam signeerden.
Vakmensen
Een poging een veiliger verkeer te bewerkstelligen wordt ook gedaan door een aantal organisaties op het terrein van het beroepsvervoer. Volgend jaar zal in het kader van het Europese Jaar van de Verkeersveiligheid een voorlichtingsactie gehouden worden, die gericht is op alle beroepschauffeurs. De actie krijgt de naam 'Veilig Vervoer door Vakmensen. De organisatie is in handen van het GAK Advisering Bedrijfsveiligheid. Het initiatief is genomen door de Bedrijfsvereniging voor het vervoer in nauwe samenwerking met verschillende andere bedrijfsverenigingen, EVO, FNOP, KNVTO (w.o. ESO), NOB, PCB/KVO en de Vervoersbonden CNV en FNV.
De meeste van de samenwerkende organisaties hebben in 1984 de actie '1 op 20' gevoerd, die alleen gericht was op vrachtwagenchauffeurs. Daarbij ging het om de ongevallen die gebeuren rondom de stilstaande vrachtwagen. De naam van deze actie was ontleend aan het feit dat jaarlijks 1 op de 20 vrachtwagenchauffeurs zon ongeval krijgt.
De actie die voor volgend jaar op het programma staat, richt zich op alle categorieën beroepschauffeurs (vrachtwagen, bus, touringcar, bestelauto, taxi. ambulance, speciale voertuigen enz.) en de bedrijven waar zij werkzaam zijn. Daarnaast zullen de overige weggebruikers met de actie geconfronteerd worden. Doel van 'Veilig Vervoer door Vakmensen' is de chauffeurs en hun werkgevers nog eens nadrukkelijk te wijzen op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid bij het veilig vervoeren van mensen, dieren en goederen. Verdere bewustwording van de ongevalsrisico's die verbonden zijn aan het beroep van chauffeur en de vérstrekkende gevolgen voor mens en bedrijf, is het belangrijkste oogmerk. Tevens zal men zich duidelijk voor ogen moeten blijven stellen dat onbegrip en - in de ogen van de beroepschauffeur - onvakkundig handelen door andere weggebruikers vaak voortkomt uit een gebrek aan kennis ten aanzien van zijn beroep en de mogelijkheden en onmogelijkheden van zijn voertuig.
De werkgever zal door middel van de actie worden gewezen op zijn verantwoordelijkheid als opdrachtgever en verstrekker van het materieel. Daarbij gaat het er voornamelijk om dat hij in zijn opstelling, organisatie en opdrach- * ten nog meer rekening zal <• moeten houden met de moge- ■ lijkheden en onmogelijkheden van het beroep chauffeur en het materieel waarmee de chauffeur rijdt.
Het vakmanschap van de beroepschauffeur en de opstelling van de werkgever zijn direct en indirect van invloed op verkeersveilig vervoer. Dagelijks leveren vele honderdduizenden beroepsmatige weggebruikers een bijdrage aan de verkeersveiligheid door vooruitziend, vaardig en verantwoordelijk te handelen. In het Europese Jaar van de Verkeesrveiligheid zal daar door de actie 'Veilig Vervoer door Vakmensen' extra aandacht worden besteed.
Daarnaast zullen allerlei ontwikkelingen en mogelijkheden aangegeven worden die dat vakmanschap kunnen bevorderen. Het actiecentrum beroepschauffeurs (postbus 1020, 1180 CA Amstelveen) zal dan ook gedurende het gehele jaar een verscheidenheid aan voorlichtingsmateriaal verspreiden, aldus dit centrum in een persbericht.
Video kan aardig zijn, maar hoe bewaar je die cassettes?
Wie een videorecorder heeft, koopt in de regel ook wel eens een cassette. Behalve wanneer men altijd zijn videocassettes huurt, is het zo dat mét de tijd dat men een recorder in huis heeft, het aantal cassettes toeneemt. Mensen die zelf cassettes hebben, komen voor de vraag te staan hoe ze die het beste kunnen bewaren, zonder dat er beschadiging optreedt. Dit artikeltje is bedoeld om hen de weg te wijzen.
Evenals een audio-compactcassette is een videocassette een opslagmedium, dat informatie registreert en weergeeft. De magneetband is het technische hart van zon cassette. Het magnetisch opnemen van geluid werd in 1934 mogelijk, toen BASF de eerste magneetband vervaardigde. Er bestaan nog steeds originele opnamen uit die tijd en de kwaliteit daarvan is in al die jaren niet verminderd. Hieruit blijkt, dat het gedurende lange tijd bewaren van banden magnetisch gezien geen problemen oplevert. Met videocassettes heeft men natuurlijk nog niet zon ruime ervaring, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Bij alle vooruitgang die inmiddels op het gebied van oxyde-technologie is geboekt geldt nog steeds dat alleen sterke magnetische velden de magnetische laag van een band kunnen beïnvloeden. Zij kunnen de op een band vastgelegde informatie veranderen en gedeeltelijk wissen. Het is daarom niet verstandig, magneetbanden in de buurt van elektromotoren, transformatoren of luidsprekers te bewaren. Videocassettes mogen daarom ook nóóit boven op een televisietoestel worden gelegd!
De videorecorder heeft zich gaandeweg al een plaats veroverd in de huizen van vele Nederlanders. De meubelindustrie speelt daar aardig op in.
Pink meest kwetsbare vinger bij verbranding
De pink is bij handverbrandingen de meest kwetsbare vinger. Operaties van ernstig verbrande handen lopen in ruim de helft van de gevallen goed af: de hand krijgt zijn normale functie terug. F. Groenevelt van het Brandwondencentrum in Beverwijk meldt dit in een proefschrift, waarop hij onlangs promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.
Groenevelt beschrijft operaties van handen in het brandwondenziekenhuis in de jaren 1979-1983. Van de in totaal 915 patiënten die gedurende deze vijf jaar in het Rode Kruis hospitaal werden verpleegd, hadden er ruim 600 (ook) brandwonden aan een of beide handen.
Er werden bij 105 patiënten in totaal 180 operaties aan handen verricht. Die operaties slaagden geheel in 57 procent van de gevallen. Vijf procent van de operaties haalde niets uit: de hand bleef beschadigd. De andere operaties hadden tussenliggende resultaten, aldus Groenevelt.
Dat de pink het vaker en ernstiger moet ontgelden komt door de stand van de hand bij vuur- of vlamverbrandingen. ~Een beschadigde pink is erg onhandig", meent Groenevelt. ..Als de pink niet goed functioneert is dat vooral voor ambachtslieden een groot probleem. De pink speelt een essentiële rol bij het goed sluiten van de hand."