(van onze correspondente)
AMERSFOORT - De dominee is de man van het leven. Als hij een saaie piet is ligt dat aan zijn persoon, niet aan zn ambt. Juist door zijn ambt als herder treft hij de mensen in de meest uiteenlopende situaties van het leven aan. Hij maakt bij zijn gemeenteleden de meest verdrietige maar ook de fijnste dingen mee. En in al die situaties neemt hij het Boek met woorden van eeuwig leven met zich mee. Dit zei ds. H. Drost afgelopen zaterdag op een themadag van het Gereformeerd Jeugdverband Amersfoort en afdeling 'de Eemvallei van de N.B.G.J.'.
Centraal thema op het congres was „Jongeren in de kerk en de ambten". Vier sprekers belichtten achtereenvolgens het ambt van de dienaar van het Woord, van de ouderling, de diaken en het ambt van alle gelovigen. De ongeveer 80 jongeren, die deelnamen aan deze themadag, hadden zich van tevoren grondig kunnen voorbereiden door een uitgebreide syllabus die een paar weken vóór de themadag was uitgekomen.
Ds. H. Drost liet iets zien van wat het predikant-zijn nu concreet inhoudt. In de syllabus had hij al uiteengezet wat de bijbel zegt over het ambt van de dienaar van het Woord. Ds. Drost legde er de nadruk op dat in deze ambtsdrager de Heiland naar je toekomt. Hij is het die een mens als ambtsdrager stuurt om aan jou het blijde nieuws bekend te maken en je bij dat blijde nieuws te bewaren. Wanneer we spreken over de ambten mogen we onze Heiland dankbaar zijn. Hij ziet nog naar ons om in deze ellendige wereld en komt via Zijn knechten met prachtig nieuws, aldus ds. Drost. Ds. Drost toonde aan hoe druk de job van een predikant is. Maar ook hij kan niet overal zijn. Dat is belangrijk om te beseffen in het praten over het contact dat er tussen de predikant en de jongeren moet zijn. Hij kan niet ruiken' als jij, als jongere, ergens mee zit. Maar, aldus ds. Drost hij vindt het wel heel fijn als een jongere hem belt voor een gesprek. Jullie, als jongeren, moeten echter bellen, meende ds. Drost.
De heer C. Rasmussens, zelf ouderling, gaf een overzicht van het ambt van ouderling, zoals dat terug te vinden is in het Oude Testament. Overigens had hij in de syllabus al laten weten, dat het niet vanzelf spreekt, dat je voor het houden van een inleiding over het ambt van ouderling, het best een ouderling kunt vragen (Jer. 31:34, 1 Joh. 2:27). De heer Rasmussens wees er op, dat het nieuwe bevestigingsformulier voor ouderlingen niet meer teruggrijpt op de 'oudste' uit het Oude Testament. Toch is het goed om het ambt ook vanuit het oude verbond te bekijken.
De oudsten namen, bijvoorbeeld in de tijd van Mozes, een belangrijke plaats in. Uit Numeri 16 en 17 blijkt ook duidelijk, dat de HERE de oudsten niet vergat, de gezagsverhoudingen schakelde Hij niet uit. De oudsten waren er voor de heiligheid van de gemeente. Ze moesten het kwaad uit de gemeente weg doen. Daarom werden de oudsten ook belast met de rechtspraak. Evenals de ouderlingen in onze tijd moesten de oudsten ook capabele, gelovige mensen zijn. Zo moesten ze niet uit zijn op winstbejag.
De heer D. de Jong, diaken, meende dat er nog wanbegrip is rond het ambt van de diaken. Er rust soms zelfs een zeker taboe op het bezoek van de diaken. Vanuit een tocht/ioor het verleden toonde de heer De Jong aan welke inhoud het ambt in de loop van de eeuwen heeft gekregen. Vooral in de 19e eeuw ontstond er een bureaucratisering van het diakenambt. De diaken werd de voorname meneer, bij wie men sidderend om geld aanklopte. Gelukkig heeft het ambt na de Tweede Wereldoorlog binnen de Geref Kerken een bijbelse invulling gekregen.
In Handelingen zien we de wortel van het diaconaat. Diakenen moeten zorgen voor de goede voortgang van de gemeenschapsoefening. Zij beschermen de gemeenschappelijke vreugde in de gemeente. Diakenen moeten voorkomer dat er vergeten groepen er verwaarloosde mensen in de gemeenschap van de kerk leven. Diakenen moeten huisbezoek doen om mensen te confronteren met de vraag: Wat kunt u doen om de gemeenschap goed te laten leven?
De heer P.H. Wilcke - die zijn zieke vrouw verving - confronteerde de aanwezigen met heel concrete taken, die voortvloeien uit het ambt van alle gelovigen. Centraal staat het gebod om elkaar lief te hebben. Dit is geen zoetige abstractie, maar wordt in de Bijbel concreet uitgewerkt in tal van geboden. Zo moeten we elkaar opbouwen (Rom. 14:9), elkaar dienen (Gal. 15:13) en elkaar vermanen (Hebr. 3:13). Maar bij dit alles moeten we ook oog hebben voor de wederkerigheid. „Ook jij hebt vermaning nodig, ook jij moet weten dat ontvangen net zo goed geven is", aldus de heer Wilcke. Met een 'denkertje' besloot de heer Wilcke zijn lezing. We moeten leesbare brieven van Christus zijn (2 Cor. 3:2). Wanneer de ander voor jou niet zo 'leesbaar' is kan dat óók aan de kwaliteit van je ogen liggen. De - wat wij vaak noemen - minderbegaafde' leden van Christus' lichaam ontdekken ons aan leesblindheid. Mensen, van wie wij vinden dat ze weinig gaven hebben, beschikken echter vaak over talenten die heel belangrijk zijn binnen Christus' gemeente.
"Amersfoortse jongeren bezig met de ambten". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
"Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
LEUSDEN (ANP) - „Duurzaam en niet beweeglijk betekent: verstarring. Beweeglijk en niet duurzaam betekent: verwarring. Tegen beide gevaren van eenzijdigheid dient de gemeente van Christus zich te wapenen.
Met deze boodschap richt het moderamen van de synode der (syn.) Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) zich in een brief aan ongeveer dertig kerkeraden en enkele classes. Die hadden bij de synode hun moeiten met bepaalde ontwikkelingen binnen de GKN kenbaar gemaakt. Op de synodevergadering van november 1984 werd besloten tot het opstellen van de brief, nadat ook op de voorjaarsvergadering al was gesproken over ingediende bezwaren.
Belangrijkste thema's uit de bezwaarschriften zijn: het aan de Bijbel toe te kennen gezag, de homofilie, opvattingen van dr. H. Wiersinga, het geluid dat de IKON laat horen, alsmede het spreken van de kerk.
Uit het synodale schrijven blijkt dat het moderamen heeft gepoogd te zoeken naar „wat ligt achter de felle, soms te felle, uitingen van verontwaardiging ". Naar overtuiging van het synodebestuur blijft „het belijden der kerk het houvast en verschaft het de zekerheid, eigen aan het geloof". Maar dit houvast en de leiding van de Heilige Geest betekenen allerminst een garantie voor onfeilbaarheid bij het zoeken van de weg, die de kerken hebben te gaan, aldus de brief. Het moderamen ontkent niet dat het gevaar van subjectivisme bestaat.
Wellicht leeft de grootste verontrusting binnen de (syn.) Gereformeerde Kerken over individualisme en vrijblijvendheid bij talloze gemeenteleden en over een niet langer functioneren van de belijdenis „omdat men zich daar toch niet aan houdt", schrijft het moderamen. Het brengt onder de aandacht van de verontrusten, dat in het belijden zowel het element van het duurzame als dat van het beweeglijke zit. Het evangelie moet naar de inhoud niet worden aangepast aan, maar wel vertolkt in een telkens nieuwe tijd.
Bewoordingen en denkpatronen van belijdenisgeschriften ademen de geest van de tijd waarin ze zijn ontstaan. Voor nieuwe generaties gelovigen levert dat de opdracht op, niet alleen het belijden steeds te toetsen aan het woord van God, maar het ook op nieuwe wijze onder woorden te brengen. Het onderlinge gesprek in de gemeente blijft onmisbaar, vindt de synode.
"Synode schrijft verontrusten". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
BRUSSEL - De synode van de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB) heeft zaterdag besloten niet in te gaan op het verzoek tot deelname aan een in Mechelen te organiseren ontmoeting van de paus met vertegenwoordigers van de verschillende Belgische geloofsrichtingen.
Het besluit is het gevolg van de afwijzende houding in de verschillende districten. De goede banden met de Belgische Rooms Katholieke Kerk wenst men overigens niet in gevaar te brengen.
Naast dit agendapunt werden onder meer de districtsrapporten (de VPKB is ingedeeld in zes districten) en een aantal moties behandeld. Een motie over kernbewapening en Oost-West-contacten, ingediend door het district Antwerpen-Brabant-Limburg
(ABL), haalde geen meerderheid (voor veel zaken is namelijk een tweederde meerderheid nodig).
Een andere motie van dit district, waarin een fermere houding werd bepleit tegenover banken die in Zuid-Afrika investeren, werd teruggetrokken, vooral omdat verschillende afgevaardigden, ook voorstanders van deze motie, deze laatste niet voldoende uitgewerkt achtten en meer studie wensten.
Met grote meerderheid werd een motie van district-ABL aangenomen, die ingediend was naar aanleiding van een document van het district-Oost- Henegouwen-Namen-Luxemburg, waarin gevraagd werd naar het afschaffen van een systeem van opvallende ongelijkheden in de predikantssalarissen. De aangenomen ABL-motie vroeg om een goede toepassing van het minimumsalaris. Gewezen werd op de mogelijkheid op vrijwillige basis een deel van het eventueel hoger predikantssalaris af te staan aan een zogenaamde solidariteitskas, een kas waaruit geput zou kunnen ter aanvulling van de te lage predikantssalarissen.
"Belgische kerk: geen ontmoeting met paus". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
BOEKAREST (G2W) - Een Duitser die onlangs een bezoek aan Roemenië bracht, heeft laten weten dat de Roemeense orthodoxe priester Gheorghe Calciu zwaar bewaakt wordt.
Voor zijn huis staan twee met machinegeweren gewapende militairen en verderop in de straat posten nog meer mensen, zowel in politie-uniform als in burger.
Calciu werd in augustus 1984 ontslagen uit de gevangenis. Sinds die tijd wordt het gezin Calciu volledig afgeschermd van de buitenwereld. Bezoekers worden niet toegelaten.
ROTTERDAM (ANP) - Een 58-jarige invalide vrouw is op de Varnasingel in Rotterdam- Oosterflank beroofd van haar portemonnee met 150 gulden. De vrouw reed met haar invalidewagen op het fietspad, toen zij werd aangesproken door een man, die haar bedreigde met een mes.
"Calciu wordt zwaar bewaakt". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
De landelijke vergadering werd verder voor een groot deel in beslag genomen door een uitvoerige bespreking over de traktementen en rechtspositie van predikanten. De kerk van Maastricht wilde een einde maken aai de ongelijkheid in de salariëring en van de kerk van Utrecht lag er een voorstel om de emeritaatsvoorziening duidelijker te regelen in het akkoord van kerkelijk samenleven, in de kerkorde van de ned gereformeerden. Een commissie van de landelijke vergadering moet beide zaken gaan bestuderen en met concrete voorstellen komen.
De kerk van Eek en Wiel vroeg aandacht voor het onderwijs aan de jonge kinderen van de gemeente. Er bestaat behoefte aan een overzicht en beoordeling van het voor dit doel beschikbare materiaal. Hoewel door een aantal afgevaardigden dit probleem met klem onder de aandacht van de vergadering werd gebracht, was er duidelijk terughoudendheid om dit werk aan een commissie van de Landelijke Vergadering toe te vertrouwen. Ds. M. de Jong van Alphen a/d Rijn stelde namens de regio Den Haag dat de plaatselijke kerken zelf met dit probleem aan de slag moeten. Drs. O. Mooiweer, die als adviseur van de landelijke vergadering optreedt, wees op het gevaar van kindernevendiensten als middel om het onderwijs aan jonge kinderen gestalte te geven. Als de kinderen de kerkdienst uit zijn, hoeft de dominee zich van hen niets meer aan te trekken, aldus drs. Mooiweer die verder de grote verantwoordelijkheid benadrukte van met name de ouders, maar ook van predikanten en ouderlingen, als het er om gaat de jeugd bij de kerk te 'houden.
Voorzitter mr. dr. J. Meulink stelde de vergadering voor een brief aan de gemeente van Eek en Wiel te schrijven, waarin deze gemeente dringend wordt gevraagd zich met haar problemen tot de plaatselijke kerken te wenden.
"Rechtspositie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
De discussie over de grenzen van de bevoegdheid van een Landelijke Vergadering werd voortgezet bij de behandeling van een tweetal verzoeken met betrekking tot mogelijkheden voor evangelisten en pastoraal werkenden in de Ned. Geref. Kerken.
Drs. D.J. van Kampen wees namens de Reformatorische Bijbelschool in Zeist in een brief op het feit dat er voor afgestudeerden van deze school vrijwel geen plaatsingsmogelijkheden zijn in de Ned. Geref. Kerken en dat terwijl de Bijbelschool door inspanning van o.a. deze kerken tot stand kon komen. Vooral wijlen prof. C. Veenhof heeft zich voor de RBS ingezet. Ook bij de behandeling van dit punt wil de Landelijke Vergadering terughoudend zijn. Ds. G. van Keulen van Wezep stelde vast dat de brief van de RBS aan de plaatselijke kerken gericht had moeten worden. Het zou min zijn als deze Landelijke Vergadering als paus allerlei zaken, hoe sympathiek ook, zou willen regelen, zo stelde ds. Van Keulen. In een reactie hierop gaf ds. H. de Jong van Amsterdam aan dat er duidelijke criteria moeten worden vastgesteld over wat wel en wat niet door een landelijke vergadering geregeld kan worden. Met betrekking tot het verzoek van de RBS herinnerde hij aan de nauwe banden tussen de Ned. Geref. Kerken en deze school. We zijn als landelijke vergadering gedwongen om aan deze brief goede aandacht te schenken, aldus ds. De Jong.
Een aantal andere afgevaardigden wees op de dringende noodzaak van 'professionele' evangelisatiewerkers in een wereld die steeds verder van God vervreemdt. Op advies van drs. O. Mooiweer besloot de landelijke vergadering de brief van de Reformatorische Bijbelschool dringend onder de aandacht van de plaatselijke kerken te brengen.
"Opleiding". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
(van onze correspondent)
ENSCHEDE - De Ned. Geref. Kerken gaan officiële correspondentie aanbieden aan de zwarte dochterkerken van Geref. Kerken van Zuid- Afrika (de zg. Dopperkerken). Dat werd zaterdag besloten op de derde zitting van de ned. geref. Landelijke Vergadering in Enschede.
Voor de noodzaak van die correspondentie werd een aantal dringende redenen aangevoerd. Zo gaan de gemeenten die in Zuid-Afrika ontstaan uit het werk van ned. geref. zendelingen deel uitmaken van het kerkverband van de zwarte GKSA. De zendelingen ervaren het ontbreken van officiële banden dan ook als een belemmering van de contacten met deze zwarte kerkengroep, bijvoorbeeld over de oprichting van een eigen opleiding voor zwarte predikanten. Op de landelijke vergadering werd een boodschap van de ned. geref. zendelingen in Zuid-Afrika voorgelezen, waarin met nadruk werd gevraagd twee vertegenwoordigers te sturen naar de synode van de zwarte Dopperkerken komend najaar. Daar moet het examen voor de toelating tot de dienst des Woords worden bekrachtigd dat onlangs door een aantal zwarte evangelisten, opgeleid door de ned. geref. zendelingen, met goed gevolg werd afgelegd. De ned. geref. vertegenwoordigers moeten zich op de synode daarvoor gaan inzetten.
Met de blanke Dopperkerk wordt al veel langer over correspondentie gesproken. En om te voorkomen dat de zwarte 'afdeling' van deze kerken zich achtergesteld zou gaan voelen wilde de landelijke vergadering haast maken met dit aanbieden van correspondentie aan deze zwarte kerken.
Overzicht van de Landelijke Vergadering in Enschede
"Ned. gereformeerde Landelijke Vergadering: Banden met 'zwarte' Doppers". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
DEBRECEN (G&W) - In Debrecen, een stad in het oosten van Hongarije, is onlangs een evangelische boekhandel geopend. De winkel is eigendom van de Hongaarse Gereformeerde Kerk en wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door buitenlandse bijbelgenootschappen.
De boekhandel is toevertrouwd aan mevr. K. Somogyi, die niet alleen in het bezit is van de benodigde handelsdiploma's, maar ook bezig w met een theologische opleiding aan de theologische hogeschool in Debrecen.
"Evangelische boekhandel in Debrecen". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
De S(tuurgroep) K(inder) Evangelisatie) hoopt dit voor jaar weer een tweetal C^TSUK sen te organiseren, één Amersfoort en één in GroniD' gen. Cursusdata: 19 en 26 ap" en 3 mei (Amersfoort), 26 api*» en 3 en 10 mei (Groningen).
Doel van deze cursus is °^ de deelnemers te laten kennis maken met het kinderevang lisatiewerk. In drie cursu avonden komen de volge"tj. onderdelen ter sprake: m vatie en gebed, opzet cl werk, de bijbelverteWnß' zang en handenarbeid. Aan deze cursus kuljisa. deelnemen zomerevange^ tiemedewerkers en & werksters, plaatselijke leiders en leidsters, zij Aie plan zijn om na de zome,ateti kinderclub van start te gaan, E & R"lede" lang- Kortom, iedereen die ° s stelling heeft voor deze c n kan zich hiervoor °pg 0p door ƒ 35,- over te m _**" t giro rek. no. 4926556 l-loi Trijnie Bosma, de Taling ;. 8251 ND Dronten, met y» ding van 'cursusplaats • g. Men ontvangt dan he a(jei* breide cursusboek en informatie. Meer infoCcrij|over deze cursus is ve /__>!-baar bij Trijnie Bosma 03210-3652) of Dirk-J:; Diggele (tel. 05202-2j^« Tine Grasdijk (tel. 0525*^-
"Cursus Werkers kinderevangelisatie". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
GOUDA - Op 1 maart jl. is één der leden van de Verwantenraad der E.Ch.B.-gevangenen in de Sovjetunie, Serafima A. Joedintseva (47) tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Opmerkelijk is dat de tenuitvoerlegging van het vonnis twee jaar is uitgesteld. Aldus een bericht van Friedensstimme'.
Joedintseva, moeder van dertien kinderen, maakt sedert 1968 deel uit van de 'Raad van Familieleden van Gevangenen der (niet-geregistreerde) Evangelie Christenen en Baptisten' of Verwantenraad. Deze organisatie werd in 1964 door vrouwelijke familieleden van geloofsgevangenen opgericht. De Verwantenraad bundelt en verspreidt gegevens over de vervolging en zet zich in voor de ondersteuning van de achtergebleven gezinnen der gevangenen.
Serafima Joedintseva's echtgenoot, Vasili, leeft al jaren ondergronds en één van haar zoons, Andrei, zit een 3V. jarige kampstraf uit.
Het proces tegen Joedintseva vond 1 maart jl. plaats in haar woonplaats, Chartsyssk (Oekraïne). Hoewel zonder enige twijfel haar aktiviteiten in de Verwantenraad de achtergrond zijn van haar veroordeling, werd zij aangeklaagd op grond van artikel 187-3 van het Oekraïns Wetboek van Strafrecht. Daarin wordt 'de organisatie van of actieve deelname aan groepsactiviteiten, die de openbare orde schenden' strafbaar gesteld. Tevens werd zij besculdigd van ongehoorzaamheid aan 'wettige eisen van vertegenwoordigers van de autoriteiten' en zou zij hebben opgeroepen tot verzet tegen de godsdienstwetgeving en de daarin vervatte eis tot registratie.
Aangezien nog zeven van haar kinderen minderjarig zijn en de jongste pas twee jaar oud is, werd om humanitaire' redenen de ingangsdatum van de straf twee jaar uitgesteld. Tot die datum mag Joedintseva haar woonplaats niet zonder toestemming van de autoriteiten verlaten.
"SU: moeder 13 kinderen veroordeeld". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
De motie van het district- Oost-Henegouwen-Namen-Luxemburg waarin de noodzaak van het uitwerken van een tuchtregeling voor kerkelijke werkers bepleit werd (dit naar aanleiding van allerlei ontsporingen op ethisch vlak (homofilie, echtscheiding, ongehuwd samenwonen enz.), opgesomd in de motie) haalde het niet: 23 tegen 27 bij 6 onthoudingen. Vanuit het district ABL werd vooral gewezen op de onzorgvuldigheid waarmee deze motie was opgesteld; ds. A. Koeman, lid van de synodale raad, miste de nodige 'barmhartigheid. Tijdens de vergadering werd erop gewezen dat al aan een regeling gewerkt werd, op basis van een opdracht van de synode van 1982. Het verzoek tot intrekking werd door district-Oost- Henegouwen-Namen-Luxemburg niet gehonoreerd, waarna stemming volgde. Twee leden van de synoderaad stemden overigens voor.
De synodevergadering (zij het in afwezigheid van 4 afgevaardigden van het district-Oost-Henegouwen- Namen-Luxemburg) aanvaardde een motie, waarin gesteld werd dat er 'ernstig rekening gehouden moet worden met de beslissingen van de betrokken districtsvergadering, inzake de door haar voorgestelde kandidaten. Dit naar aanleiding van de introkken kandidatuur van het district ABL voor de synodale raad in november 1984 van de heer F. Marivoet. Tegen zijn kandidatuur was bezwaar gemaakt omdat Marivoet bekend staat als praktizerend homoseksueel. De goedgekeurde tekst was een 'uitgeklede' versie van de aanvankelijk ingediende, waarin verder ook droefheid werd uitgesproken over het feit dat een kandidaat zich, onder druk van synodeleden die niet tot zijn district behoren, meende te moeten terugtrekken. Een amendement, waarin gevraagd werd aan het district ABL en de heer Marivoet zijn kandidatuur opnieuw in te dienen werd verworpen. De discussie rond deze motie spitst zich (overigens te: gen de wil van de indieners vooral toe op de persoon van de kandidaat. Ds. G. Vanpoecke (afgevaardigde district Oost- en West- Vlaanderen) merkte in dat verband op dat het hem dwars zat dat emotioneel wordt gesproken over homoseksualiteit als geaardheid, waarbij hij pleitte voor de legitimiteit van de opvatting dat het om een misgroei of een ontwikkelingsstoornis gaat, waar ook genezing voor mogelijk is. Uit de reacties bleek dat binnen deze verenigde kerk allerminst een eenheid bestaat in denken en spreken over homoseksualiteit.
"Ontsporingen". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Bedankt voor Zwart i.c.m. Usselmuiden r horst: C. de Putter te n f" geest en Lisse. e&t-
"Geref. Kerken". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
DORDRECHT-Het vrijdagons blad vermelde telefoo'S nummer van ds. R. te Veld n onjuist. Het moet zijn- OWi* 41843.
"Adressen". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Beroepen te Zwartsluis Marknesse: W. in 't Hout t Doetinchem-Velp.
"Ned. Geref. Kerken". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Beroepen te Leeuwardpn C.G. Waringa te IJlst; te Am' sterdam (ziekenhuispasto raat): mw. M.A.T. van der Kooi-Dijkstra te Leimuiden die dit beroep heeft aangeno men. Beroepbaarstellin. W.D. Davids te Rijswijk (Z-H)
"Geref. Kerken (Syn.)". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Beroepen te Onstwedde- D.P. Verdouw, kand. te Nunspeet; te Zutphen: G. van 't Spijker, kand. te Heino. Bedankt voor Zwaagwesteinde: B. de Graaf te Zierikzee; voor Vlaardingen: P. Roos te Utrecht-Noord.
"Chr. Geref. Kerken". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Beroepen te Gouda: A Moerkerken te Nieuw-Beijerland. Bedankt voor Middelburg-Zuid: A. Bac te Bodegraven; voor Apeldoorn en voor 's-Gravenzande: L. Blok te Nunspeet; voor Beekbergen en voor Leerdam: E. Venema te Middelburg-Centrum.
"Geref. Gemeenten". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
Beroepen te Borger: R. Kleijer, kand. te Emmen; te Delft (toez.): J. Maasland te Waddinxveen. Aangenomen naar H.I. Ambacht: J. Quist te Tange-Alteveer, die bedankte voor Ter Aar. Bedankt voor 's- Gravenpolder en voor Raamsdonk: A.J. de Bue te Nijverdal; voor Oude Tonge: L.C. Talsma te Wilsurn.
Beroepen door de classis Winsum tot predikant voor buitengewone werkzaamheden (gemeentewerk in de classis 2/3 deeltijd) en door Ulrum en Niekerk (1/3 deeltijd): J.G. Bos te Utrecht (pastoraat bejaarden en verpleeghuizen), Bedankt voor Brakel: C. Trouwborst te Vlaardingen.
"Ned. Herv. Kerk". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002
AMERSFOORT - „De klank van Gods Woord zoekt weerklank in ons hart. We moeten het Woord in geloof ontvangen, hetgeen voorkomt dat onze schriftstudie louter een vorm van kennisvermeerdering is". Dit zei de heer D. Sierksma uit Amersfoort zaterdag in een referaat over 'Schriftstudie op de vereniging', tijdens de in zijn woonplaats in 'de Kandelaar' gehouden huishoudelijke vergadering van de Bond van Verenigingen van Gereformeerde Vrouwen.
De heer Sierksma die een kadercursus geeft aan gereformeerde jeugdleiders en leidsters, had als voorstudiemateriaal' voor zijn referaat gekozen de artikelenserie 'Klank en weerklank' (verschenen in „De Reformatie') van prof. dr. C. Trimp. Volgens prof. Trimp - aldus Sierksma - staat alles in de Gereformeerde Kerken zoals prediking, liturgie en catechisatie, op een rijtje, wat kan leiden tot een kil en dor geheel. „Daarbinnen is het gevaar groot dat wij bij Schriftstudie eenzijdig bezig blijven op het niveau van woord- en zinsbetekenis, en we voortdurend afdwalen van het bijbels onderwerp", aldus Sierksma. Volgens hem kunnen leiders dit gevaar voorkomen door steeds de hoofdgedachte van het onderhavige schriftgedeelte centraal te stellen. „Wanneer je vanuit die hoofdgedachte antwoordt op vragen, blokkeer je alle zijstraten", meende de referent die voorbeelden gaf van de hoofd gedachten uit een aantal bijbelboeken. Zo kunnen we in Ruth bij voorbeeld lezen hoe de Here trouw bleef aan Zijn volk en: verder werkte aan de verlossingslijn.
In zijn beantwoording van vragen van de aanwezigen, besprak de heer Sierksma een aantal concrete zaken betreffende het verenigingswerk. Hij benadrukte dat een leider nooit een vraag mag afkappen' of negeren. Volgens Sierksma worden er wel ongelukkige', maar geen slechte vragen gesteld. Mevrouw E. van Veen, presidente van de bond, had voor haar openingswoord van de huishoudelijke vergadering het thema 'trouw zijn' gekozen. Volgens de presidente brengt de verondersteling dat we niet trouw zouden zijn, ons meteen in het geweer. Ónze eer staat immers op het spel bij beschuldiging van ontrouw. Maar, vroeg mevrouw Van Veen zich af "hoe staat het met onze trouw aan de Here, de God van het Verbond? Voor deze trouw is kennis nodig. Anders weten we immers niet waarin we trouw moeten zijn. Op het vergroten van die kennis is ons verenigingswerk gericht. En daarom moeten we trouw zijn in het bezoeken van de verenigingsavonden", hield mevrouw Van Veen haar overwegend vrouwelijk publiek voor.
Uit het jaarverslag van de bond bleek dat zij ook dit jaar gegroeid was. Zij telt nu ruim 15.000 leden verdeeld over zon 600 verenigingen. Tevens werd vermeld dat het bondsbestuur correspondentie heeft gevoerd met het GPV over manieren waarop verenigingen hun verontrusting kunnen uiten over allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het moderne emancipatiestreven. Hiervoor heeft de Stichting 'Mandaat' (GPV) hulp toe gezegd. Tevens hebben de dames Van Leeuwen en Van der Sloot uit het bondsbestuur een commissie gevormd, die zich zal bezig houden met zaken betreffende bond en overheid. De redactie van het bondsorgaan 'Rondom het Woord' besprak in haar verslag een enquête die onder de lezeressen is gehouden. De meesten bleken tevreden te zijn met de inhoud van Rondom het Woord Mevrouw G. Heijs uit Assen werd gekozen als nieuw bondsbestuurslid. Zij neemt de plaats in van de afgetreden mw. Van Middelkoop-Hoekstra, mw. André-Zomer uit Utrecht werd herkozen. Tenslotte stemden de aanwezigen unaniem in met het bondsvoorstel om de bondsdag van 1986 niet meer te houden in Heerenveen, maar in de Veluwehal te Barneveld Deze Plaats ligt centraler en is goed per trein of bus te bereiken
"Huishoudelijke verg. Vrouwenbond: „Schriftstudie is meer dan kennisvermeerdering"". "Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling ... [et al.]". Amersfoort, 1985/03/26 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 24-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010569950:mpeg21:p002