Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 26-02-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 26-02-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Waddenzeevereniging wil wel doorprikken:
Waarom geen gat in Lauwersmeerdijk?
HARLINGEN — De Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee
zou het Lauwersmeer wel weer tot een Lauwerszee willen maken, gewoon door een gat in de afsluitdijk te maken. Dit blijkt uit een publicatie in het „Waddenbulletin", nummer 2 van 1974. „En wat betreft het Lauwersmeer: wat is er eigenlijk op tegen om maar weer een gat in die dijk daar te maken, op zon manier dat het Lauwersmeer weer een Lauwerszee wordt, met alle voordelen van dien? Wie een foute koers heeft ingeslagen heeft meestal de mogelijkheid om op zijn schreden terug te keren: men beseft dat men verkeerd loopt en besluit een nieuwe weg te zoeken; het punt van besluit noemt men „Keerpunt". Het „Waddenbulletin" komt tot deze uitspraak naar aanleiding van de berichten over toenemende vervuiling van het water in het Lauwersmeer. Het „Waddenbulletin" constateert: „Wij leven toch in een merkwaardig land. Ligt er nog ergens een kostelijk stuk zuiver water, leggen wij er toch een dijk langs, wordt het water vuil en verloedert het landschap en dat alles ten koste van miljoenen en miljoenen. Mogen soms de motieven daarvoor min of meer gegrond zijn, inzake de Lauwerszee zijn ze het nooit geweest. Zelfs heeft Rijkswaterstaat destijds officieel verklaard dat haars inziens geen dringende noodzaak tot afsluiting van de Lauwerszee bestond, doch dat alleen politieke motieven (zoals vermeende werkgelegenheid) tot die beslissing hebben geleid. Het is een werk geweest, dat onze natie geenszins siert, veel geld hebben wij besteed om een woestijn te scheppen..."
Cita met veertien
SNEEK — De trotse moeder van dit veertien pups tellende kroost is Cita van het Faan, de vierjarige langharige Duitse Staander van de heer Sjouke IJpma van de Oppenhuizerweg in Sneek Vier weken geleden vond de bevalling van dit qua grootte niet zo vaak voorkomende „nest" plaats en alle diertjes zijn nog in leven. In september 1972 bracht Cita het ook al tot een groot nageslacht, namelijk vijftien pups, maar daarvan gingen enkele spoedig dood. Vader van de pups is James van het Faan, van de heer Sjouke Kroese van Appelscha, de definitieve Winnerkampioen van Amsterdam.
Stervormige voorwerpen boven Dokkum in de lucht
.... ik heb ze ook gezien gisteravond. . . .
Overwegend droog
Landelijke computer-vooruitzichten van het KNMI voor woensdag en donderdag: overwegend droog met zonnige perioden en plaatselijk lichte vorst in de nacht. Meer over het weer op pagina 7.
Gurbe: Ik sjoch gjin gat yn san gat
Moeder met twee kinderen in Compagnons vaart verdronken
DONKERBROEK — Zondagavond laat is een inwoonster van Drachten met haar twee kinderen op tragische wijze door verdrinking om het leven gekomen nadat de auto, waarin zij reden nabij de sluis op de Drie Tolhekken in de Compagnonsvaart te water was geraakt. De slachtoffers zijn de 33-jarige alleenstaande mevrouw Julia Leyder Havenstroom, haar zevenjarig zoontje René en het vijfjarig dochtertje Yvonne. Moeder en kinderen zijn pas maandag gevonden nadat een voorbijkomende schipper met zijn schip (de „Hoop op Zegen") op het autowrak stootte.
Over de toedracht van het drama is niets bekend. De rijkspolitie van Ooststellingwerf te Oosterwolde vermoedt dat het hier zelfmoord van de moeder betreft, die haar kinderen hierin heeft meegenomen. Zie verder pag. 11.
Bomaanslagen en rellen in Noord-Ierland
BELFAST — Gisteravond zijn in Lisburn ten zuid-westen van Belfan twee woningen van Rooms-Katholieken in brand gestoken. Terroristen hadden benzinebommen door de ramen naar binnen gegooid. In het merendeels protestantse Oost-Eelfast zijn gisteren rellen uitgebroken nadat bekend was geworden dat de achttienjarige Garrv Reid, die verleden week werd gewond tijdens een schietpartij met Engelse militairen, in het ziekenhuis was overleden.
Hoogtepunt oliecrisis voorbij
Nixon gaat niet weg
(Van onze correspondent)
WASHINGTON — Ook wanneer de Republikeinse Partij massale verliezen zou lijden in de komende verkiezingen voor het Congres, zal president Nixon niet aftreden. Ook is Nixon van mening dat hij niet door het Congres zal worden afgezet. Dit zei hij op een persconferentie, waar hij verder zei dat de Verenigde Staten het hoogtepunt van de oliecrisis achter zich had, hoewel een spoedige opheffing van het olie-embargo niet te verwachten viel.
„Het is van vitaal belang, zei Nixon, dat het presidentschap niet gebaseerd gaat worden op de mate van populariteit van een president. Ik blijf waar ik ben, opdat ik mijn taak kan voltooien". Nixons reactie was van belang in verband met de verbijsterende nederlaag die de opvolger van vice-president Gerald Ford in diens kiesdistrict in Michigan leed — het district dat al sinds 60 jaar door een Republikein werd vertegenwoordigd. De nederlaag werd ook door analisten van de Republikeinen zelf vrijwel uitsluitend toegeschreven aan de gevolgen van de Watergate-affaire en aan krachtig anti- Nixon-sentiment.
Na eerder op de dag gespeculeerd te hebben dat de president de persconferentie bijeen had geroepen om zijn aftreden aan te kondigen, waren de in Washington zo talrijke politieke uitpluizers na afloop van mening dat, omdat de president geen enkele concrete mededeling gedaan had, Nixon de conferentie had belegd om aan te tonen dat hij nog steeds het heft in handen hield en tot regeren in staat was.
Eerder op de dag had William Simon, de coördinator van de energie, kennelijk na ruggespraak met de regering, een salvo gelost op de sjah van Perzië, die in een televisievraaggesprek had gezegd, dat de Verenigde Staten ondanks de oliecrisis evenveel olie had geïmporteerd als altijd, zo niet meer. Simon noemde deze uitspraak „onverantwoordelijk en roekeloos".
Toer. de kwestie op Nixon's persconferentie ter sprake werd gebracht, gebruikte de president mildere termen, maar het was duidelijk dat hij zich niet van Simon distantieerde. Na Simon geprezen te hebben voor zijn beleid, zei Nixon. dat de sjah kennelijk over andere cijfers beschikte dan hij, waarmee aangetoond kon worden dat de Verenigde Staten minder olie uit het Middenoosten had geïmporteerd. Hij zei echter niets over de mogelijkheid dat ac Verenigde Staten meer olie uit andere landen had betrokken.
Nixon ontkende ook iets afgeweten te hebben van het aanbieden van ambassadeursposten in ruil voor giften aan zijn verkiezingspot — een kwestie waar zijn eigen particuliere advocaat Herbert Kalmbach zich diezelfde da* toevallig schuldig aan heeft verklaard. „Ambassadeursposten zijn naar mijn weten niet te koop, maar worden toegewezen op basis van bekwaamheid", zei Nixon
Hoewel de crisis nu aan het minderen was, zei Nixon, betekende dit niet dat de olieprijzen teruggeschroefd zouden worden, aangezien dit alleen maar tot rantsoenering kon leiden. Rantsoenering was onwenselijk omdat het te kostbaar was en een onoverzichtelijk bureaucratisch apparaat vergde.
De president, die er depressief en ge-
spannen uitzag, toonde zich echter beheerster dan in zijn vorige confrontatie met de nieuwsmedia toen hij bijna in een woordenstrijd raakte met verslaggevers, die echter ook nu keer op keer teru^ kwamen op Watergatekwesties en Nixons rol daarin.
Kompositie in staal
BERGUM — Deze .kompositie in staal' deed zich gistermiddag voor op het industrieterrein van Bergum, waar men drie uur lang in de weer was om een brugwal en de bijbehorende balans op een platte schuit te laden. De brugval weegt veertig ton, de balans (op de foto) zestig ton. De brugdelen worden donderdag in de Wieringermeer samengevoegd tot de Nieuwe Sluizerbrug. De brug werd gebouwd bij Constructiewerkplaats Bergum. De tocht naar de Wieringermeer gaat uia Lemmer.
PARUS — Stephan Breizard. een jarig jongetje uit Parijs, heeft deelgenomen aan een schaakwedstrijd voor de leeftijdsgroep onder tien jaar. De duim was kennelijk ccti inspiratiebron voor goede zetten.
Advertentie
(ADVERTENTIE 1.M.) „ meubelen Jon CfQjOOQ /chran/23-25 leeuworden teL 27415
Advertentie
(ADVERTENTIE 1.M.) Men|E voor 6 a.B personen: 5 sneden oud brood (zonder korst) - 70 gr. rozijnen - een glaasje rum - 5 bananen - 7 eieren - 1/2 liter melk -wat boter -2 repen chocolade Bananenomelet met rozijnen. Het brood in beboterde vuurvaste schaal leggen, besprenkelen met boter, dan laag om laag plakken banaan en in rum geweekte rozijnen, bovenste laag banaan, daarop nog wat rum en de met suiker en melk losgeklopte eieren. In een voorverwarmde oven ca. 25 min. laten bakken. Warm opdienen, bestrooid met geraspte chocolade. Smulpapen kunnen een boekje met de nieuwste Zuidvruchtenrecepten aanvragen bij antwoordnummer 3212, Amsterdam (geen postzegel nodig). Gedroogde^, \^- Zuidvruchten
MET ALLAH EN OLIE
IN DE HEILIGE stad Laohre in Pakistan is de grootste pan-islamitisr-he topconferentie uit de geschiedenis gehouden. Er waren vertegenwoordigers van 38 mohammedaanse landen in Azië en Afrika bijeen: zes vorsten, twaalf presidenten, zeven regeringsleiders, dertien ministers en de aanvoerder van het Palestijnse bevrijdingsfront Yasser Arafat, die daarmee als leider van een nieuwe islamitische staat in wording werd erkend. Lahore was een mijlpaal in de nieuwe bewustwording van de 600 miljoen zielen tellende wereld van de Islam en een teken van de nieuwe macht van de Arabische olielanden.
Ondanks de tegenstellingen en verschillen in taal, ras, cultuur en politiek voelen al deze mohammedaanse landen zich verbonden door hun gemeenschappelijk geloof, de Islam: de overgave aan Allah. Er zijn autocratisch en theocratisch geregeerde landen bij zoals Saoedi-Arabië, militaire dictaturen zoals Libië en Oeganda en democratieën zoals Maleisië. De Islam wint de laatste tijd vooral snel terrein in Afrika, waar president Bongo van Gabon pas moslim is geworden. In Lahore begon zich iets af te tekenen van een islamitisch gemenebest — een gemeenschap van landen, die op basis van het éne geloof politiek, economisch en cultureel samenwerken.
Koning Feisal van Soedi-Arabië heeft als bewaker van de heilige plaatsen in Mekka en Medina en ere-primaat van de Islam de stoot tot deze Islam-top in Lahore gegeven. Hij leidde de godsdienstige plechtigheid, waarmee dit vierdaagse politieke concilie werd geopend. Lahore hing vol spandoeken met teksten uit de Koran. De voornaamste besluiten waren: voortzetting van de strijd voor de bevrijding van door Israël bezette Arabische gebieden; herstel van de Arabische souvereiniteit over Jeruzalem (geen internationailisatie): herstel van de Palestijnen in hun nationale rechten en erkenning van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie van Yasser Arafat als enige wettige vertegenwoordiger van de Palestijnen.
Er zijn al eerder pogingen gedaan om aan de samenwerking van de Mohammedaanse landen meer gestalte en inhoud te geven: In 1969 zijn in de Marokkaanse hoofdstad Rabat staatshoofden van 24 landen bijeen geweest naar aanleiding van de brand in de Al Aksa-moskee in Jeruzalem. In 1970 is er een islamitisch secretariaat opgericht met Dzjedda als zetel en de toenmalige Maleisische premier Toenkoe Abdoel Rahman als eerste secretaris-generaal. Er werd toen niet alleen besloten tot strijd tegen Israël maar ook tot culturele en godsdienstige samenwerking.
Van de plannen om te komen tot een gemeenschappelijke islamitische bank, een eigen persagentschap, een universiteit en culturele centra is tot dusver niet veel terecht gekomen. Maar de jongste oorlog tegen Israël en de Arabische olie-actie hebben aan de mohammedaanse samenwerking en bewustwording een nieuwe élan gegeven, tsremier Ali Bhoetto van Palistan zei bij de opening terecht: „Nimmer tevoren in de moderne tijd heeft zich van de wereld van de Islam zon gelegenheid voorgedaan om economische macht en politieke invloed te verwerven." Die nieuwe macht en invloed krijgen vooral de Arabische olielanden: Zij hebben al verwijdering tussen Europa en de VS gezaaid en tweedracht tussen de Europese landen onderling. Zij hebben Frankrijk. Duitsland, Engeland en Japan enorme toezeggingen voor de opbouw van hun industriële en militaire macht afgedwongen. De Arabische olielanden ontvangen dit jaar 54 miljard dollar voor hun olie, tegen vier miljard in 1970. Zij worden een snel in betekenis groeiende, machtsfactor in de wereld financieel, economisch, strategisch en politiek. De Shah van Perzië koestert al Darius-achtige dromen over de nieuwe grootmacht, die zijn land nog in deze eeuw moet kunnen worden. Natuurlijk zijn er allerlei onderlinge tegenstellingen en conflicten in de wereld van de Islam: Tussen Perzië en Irak is pas een botsing geweest. De zeventig miljoen moslims die in India wonen, waren er niet vertegenwoordigd. Maar de grote triomf van Lahore was de erkenning van Bangladesh door Pakistan en de verzoening tussen premier Ali Bhoetto van Pakistan en premier Moedjiboer Rahman van Bangladesh voor een enthousiaste menigte. In Lahore trad wel een ernstige scheiding aan de dag tussen de rijke Arabische olielanden en de arme, olieloze landen van de Islam uit de derde wereld. De hoge olieprijzen zijn voor deze arme landen catastrofaal. Over hulp van de olielanden voor deze arme broedervolken kon niets concreets worden afgesproken. Dat moet in mei gebeuren op de volgende islamitische top(■entie in Maleisië.
Lahore vormt het zoveelste bewijs dat geloof en politiek nog wel degelijk met elkaar te maken hebben in deze wereld. Want wat gebeurt er? De uit het Joodse geloof geboren staat Israël stimuleert de islamitische samenwerking en bewustwording. Jeruzalem kan een stad van vrede tussen Islam, Jodendom en Christendom worden, maar ook een bron van nieuwe strijd. De nieuwe islamitische macht vormt een uitdaging voor het oude christelijke avondland, dat juist nu er historische machtsverschuivingen in de wereld gaande zijn verzwakt wordt door innerlijke verdeeldheid. Olie is machtig. Allah is oppermachtig en Zijn wegen zijn wonderbaar. Zie maar naar onze geschiedenis, zeggen de moslims; Lahore is een nieuw begin. «y