(ADVERTENTIE 1.M.) (—zzz / v yd&SfyhK (;r:,! _ y>r*"*^<^ liK-ifcrsiiuipjeliij aankoop van 3£MiS Raakupdrink ' * literfles 99 elke 2e fles KM
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 22-04-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 22-04-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
INGEZONDEN Te hoge verwachtingen
In idelen heer m dit lichaam een huurdersvereniging op tafel ■i kunnen worden, Daartoe becties van ■ zijn. W i niet 'AK, maar ook de hoe-r Holtslag gemist' Voor ons blijft onduidelijk wat het aantal leden en de samenstelling hiervan in verhouding tot de leden van de 'ing, te maken heeft mot hel feit dat (Over ingezonden stukken kan niet idetrd. Ze kunnen ook niet worden teruggezonden. Anotgen of stukken zonder duidelijk e der worden n behandeling genomen. De rebehoudt zich altijd het recht voor de stukken in te korten. Red. LC.)
Dit kan zo niet
Meesterkraker Aage M ontvlucht uit het Huis van Bewaring. Zo stond vrijdagavond in de krant. En nu vraagt ondergetekende zich af: „Hoe is dit mogelijk?" Zijn daar dan geen bewa- Het is ongeveer zestien jaar geleden dat er een homofeile man I twee agenten opgebracht werd uit het Gemeentelijk Rusthuis „Nieuw Friesburg" in Heerenveen, omdat deze, overigens goede man, omgang gezocht had met een minderjarige. Als een boef werd hii weggeleid en toen ondergetekende die destijds direktrice van genoemd rusthuis was, deze man tezamen met de juffrouw van de huishouding een bezoek wilde brengen in het Huis van Bewaring en hem een paar rolletjes rang en pepermunt wilden geven, werd dit geweigerd door de erbij zittende agent. Nog geen vijftien jaar later wordt Gerard van het Reve geëerd als een held, voor het schrijven van zijn vieze, vuile boeken en gekust voor het gehele Nederlandse volk door minister Klomt jmpele mannetje uit ons Tehuis mocht nog niet een rolletje snoep gegeven worden! Aage M., een beruchte inbreker, ziet kans om in het te komen van een snijbrander. terwijl de politie op de hoogte is van een uitvluchtpoging! Zeven minuten voor elf kwam van buitenaf een teletje dat er een wit Laken uil raam hing, ruim een half uur later wist men pas dat Aage ontsnapt was. Aage was toen al een mooi eindje op weg naar de vrijheid en is misschien al weer bezig een kraak te organiseren. Menden, wat voor wereld hebben wij toch? Waarschuwen ouders hun grote kinderen nog wel als zij 's morgens naar hun werk gaan, dat zij hun geld moeten verdienen en niet cadeau krijgen en dat zij bij hun baas of bodrijf verantwoordelijk moeten zijn? En hebben de Vaders nog enig respect voor het huwelijksformulier, d man in het zweet zijns aanschijns zijn brood zal eten en getrouw en naarstiglijk in hun Godelijk beroep arbeiden, opdat zij hun huisgezin met God en met ere mogen onderhouden? En de Moe'.vni'dt er nog wel andken dan over mooie bankstellen en duu: i en hippe klei • Er wordt zoveel gepraat over milieu,. maar i erger dat er voor de t.v. gepropageerd i ir na het begin van de menstruat ■■■■. n van „de pü" kan beg ' niet erg dat een OUde man voor dr t.\ maakt, om W I zieke vrouw in iihuis dt, het dienstig zou zijn om door hem bezocht te worden voor ing? Zou een zieke oude vrouw daar nu behoefte aan hebb' het m dit geval om het bevredigen eigen lusten? Zou het niet beter lal OUde mensen zich v*op dr eeuwigheid, inplaats van vieze schuttingwoorden te gebruiken? Zoals [er was, dat men fluisterend sexuele leven sprak, is ook goed, maar het mag toch niet het en het al worden., een mens heeft toch met alleen een lichaam, maar ook In ons oude vraagleerl. id op chutbladi „al wat van God Ie bijbel: „anrn Ukdom gaf mij n tüj het wat l niet /.uilen wn elk i Ik kan lod helpe mij! u wat ÖOd van ons vraagt". iwarden, E. Schaap-M.^
Een rare vraag
I.C van 19 tra ben ik het volkomen eens. Het was nu-*, niun onlangs ingezonden stuk van Koopt; berg m te gaan, omdat het bij hem boter aan de galg gesmeerd is. Ik i grote bewonderaar van Torn Okker, die in de h. wereld all poilui bekend Nu K. poogt Okker op een lage manier In een kw licht te stellen, word Ik genoodzaakt hetgeen in Muenchen gehemd is met Torn Okker uit de doeken Okker moest op donderdag spelen tegen Barthes. Dond 'uk in • dusver gehouden tournoo • dag van de dubbelspelen. Toen B. 18 min te laat kwam, had hij reglementair de wedstrijd v . moest bovendien boete betalen. Al bij 15 minuten lant komen, kon Okker zeggen: „Ik ben ientair winnaar." ALs altijd sportlef liet Okker zich door de wedstrijdcommissie bepraten om toch te gaan spelen. Het publiek was hoofdzakelijk ■komen om Okker. d Iste geplaatst was en net te Rotterdam hnd gewonnen, te zien spelen. Er was lan» zon goede opkomst niet als te R'dam. Gedurende de wedstrijd gedroeg B. zich als oen pias. Hij volgde de gemene tactiek van Nastase na. Okker e zich dermate dat zijn spel een schaduw was van zijn kunnen. B. heeft nog nooit een schijn van kans gehad tegen Okker. Bovendien kreeg Okker last: wat bil de dokter bleek een snierscheurtng In de buikwand te ziin- Alles bij elkaar genomen was voor Okker reden om de brul er aan te geven. Barthes „schuldbewust" ging naar de empire en aai. dat Okker als overwinnaar moest worden aangemeirkt. De schuld aan 't Incident lag volgens B. geheel bij hem. De volgende dag werd dan ook om 8 uur door de radio bekend gemaakt, dat Okker de 2de ronde had bereikt door een overwinning op Barthes. Naderhand heeft Nastase een paar deelnemende profs aan het tournooi kunnen opwarmen, om tegen deze gang van zaken te p met het gevolg dat de w< ■ Okker noodgedwongen (Nastase hr.d met krasse middelen :;d) moest diskwalificeren. I.v.m. de spierscheuring heeft Okker de tournooien in Monte Carlo en Johannesbung moeten afzeggen, waardoor hij waarschijnlijk niet aan het laatste tournooi In Dallas zal kunnen deelnemen. In punten aantal zal hii vermoedelijk door Gorman of Pilic worden voorb streefd. Nb. de winnaar van dit laatste tournooi krijgt f 80.000 Uit Hampton (Virginia) werd onlangs gemeld het uittreden uit het W.C.T. circuit van Nastase. omdat hij zich psychologisch niet opgewassen 'ogen de spanningen van dit kampioenschap en zou hij zich slecht behandeld voelen door pers en supporter». Zegt dat niet alles omtrent N.? In de grote Nederlandse dagbladen hebben berichten gecirculeerd over het uitjouten van Naatace door I ■ k wegens zijn unfair ged I spelen. Dat komt nooit voor bij tennis. berg. het bovenstaande is de in M perberg I en, w aarom? Maar v 1 wat van hem gewend. Hij maakt zich met zijn stukk '-lijk. Strekt het soms, enkele tonnen ■nnils verdient per | Siebe Koning.
beurtelings sije van den bosch lc-redacteur Over wat de mens wil en wat hij (niet) doet
OVER EEN PAAR weken komen prins Claus en prinses Beatrix, of gewoon de heer en mevrouw von Amsberg, #en uur (of iets meer of iets minder) op bezoek in het dorpje, waar ik mij naar wonen gezet heb. Tenzij alle mensen voordien wijs zijn geworden en daarbij wel willen, zullen naar ik vrees twee van mijn kinderen met een vlaggetje langs de weg staan om het Hoge Bezoek te verwelkomen. Wie weet worden er op school zelfs speciale liederen ingestudeerd om weer eens duidelijk te maken, dat Friezen zingen en dus niet helemaal gelijkgesteld mogen worden met barbaren.
Allicht zijn er op maandag andere problemen, maar de grenzen van het ouderschap in een beschaafd land zijn duidelijk. Formeel zijn de vader en de moeder de enige personen die bij de opvoeding van hun nakomelingen iets te vertellen hebben. Vergeet het maar: de normen van de buren (en dat woord gebruikt in de wijdste zin) tellen minstens even zwaar. Wat zou Ik doen, als ik in dit geval zou handelen naar mijn eigen opv gen? Ik zou de kinderen voor de keus i: of voortaan met een vlai in de hand wulven naar iedere onbekende dia
'lat pake op 24 I bleef OU tic i:\jksuniversttfii m Gro'i'd.
la zou ze m ■ik moet» u. ik heb een hekel aan iedereen die zegt, dat die Hans Wiegel zo gek nog niet is. Als man van karakter zou ik óf moeten proberen zulke mensen de ogen open te breken, ok ik zou voor eens en voor altijd moeten weigeren met zulke figuren om te gaan. Maar ik houd n als ik zo iemand tegenkom of ik speel mooi-weer-en-lange-dagen.
Ik verfoei de prestatie- en concurrentiesfeer in onze maatschappij. Eén van de ergerlijkste verschijningsvormen daarvan is het betaalde voetbal. Dus zou ik zondags radio en televisie hermetisch dicht moeten houden om tenminste die rotte kantjes van deze „samenleving buiten de deur te houden. Wel. de radio gaat inderdaad op zondagmiddag niet aan. Ik wil om half acht 's avonds de voetbaluitslag!-kennen, want anders geniet ik minder van Studio Sport.
EN TOCH zal ik mijn kleinkinderen eens kunnen vertellen, dat pake met eigen ogen Johan Cruyff heeft zien voetballen. En dat pake er zelf bij was, toen Cruyff in november 1.966 in Amsterdam tijdens een wedstrijd tegen Tsjechoslowakije uit het veld werd gestuurd.
Ik vind dat Nederland te w aan ontwikkelingshulp. V. i jaar of twintig aan een hartinfarct. In Ethio* landen sti T. Als wij I gingen delen dat ik . 'J Pleeg n, zouden wij honderd worden.
EN TOCH ga ik deze week een avond op stap. Kosten: het jaarinkoi'an een Ethior Het eiwit dat de mensen in Afrika nodig hebben wordt bij ons gebruikt om (1, vet te mesten, die wij in allen opvreten. jng is iar kan( v lap zo lekki
EN TOCH is biefstuk nog lekk. De [ijst is mi ie brefiflen. In hei medemensen souden wij vel d belang van mis /,|i en y_ /(, moeten oatlatee ebe wij doen en moeten doen die wij nalaten. Soms lijkt hel mij tot b n makkelijk clin l,n I,- /,,,, ~„,|„. kw.i.un lul enig g d b>l alle ku.i.id".
Oost tegen West?
Van het rumoer dat op Ameland is ontstaan na het oprichten van de belanlukkig nu wat meer duidelijkheid | Werd aanvankelijk door dr inifiatiefnem alle to verklaard, dat deze bebinatie gi maar een partij voor 't hele eiland, de schijn had men in ieder 1 heel erg tegen. De oprichters waren de dorpsi Mes en Buren en de politieke groeperingen, welke alleen in dorpen vertegenwi aren. De rest mocht blijkbaar niet meedoen. Vervi> candidal in alleen inwoners uit Nes en Buren, ja en nog wilden sommigen volhouders: geen „Oostblok". Velen in Nes en Buren komen er echter inmiddels al rond voor uit. Het is wel zo. Nu maadag 8 april in de krant vermeld stond dat de plaats van 't nieuwe gemeentehuis het hoofdmotief was komt een paar dagen later de voorzitter in de krant vorklaren dat dit niet het geval was, maar dat veeleer het hoofdmotief is dat de meerderheid van de raadszetels moet liggen waar de meeste lezers wonen (Nes en Buren). Eindelijk wordt het nu dus en nog wel door de voorzitter toegegeven. Men wil do meerderheid want dan pas kan het punt van het gemeentehuis ook oj worden. Daarom kan het gemeentehuls ook niet nummer één zijn, maar moet het behalen van de meeste raadszetels voor „Oost" nummer cent zijn. Dat men dus een ..strijd" tegen „West" ■waar het dus eigenlijk op neer komt. niet zo erg vindt en er dus regelrecht op aan stuurt is voor de hele ont ling voor Ameland bet' Allee: lijk kan men iots bereiwant jd kan uit een confrontatie tussen Oost en West, veel spanningen en reacties voorkomen wat ook zn weerslag ongetwijfeld in andere verenigingen op 't eiland kan hebben. Als men hier in zon kleine gemeenschap al „Oost en West" tegen mekaar moet >ch onwillekeurig af. is het e onder dat er zoveel spanningen en oorlog in Medelijden moet men haast hebben die zich hiervoor lenen, en deze strijd in praktijk moeten brenir dit allemaal kan. Ameland „Westerling".
„Keurige" flat!
'i niet gelov In de Uftkokei bankstel t dja bank i Nu moet U weten dat de asman pas n komt, Dus die troep ,'lilke n, dachb alles i, .. i van Beter V, schrijft verschillen Is hier dan kan dat v k de Ook in de Julianalaan stonden zakken. Dat zijn natuurlijk de zakken van de mensen die :i en 4 ho> kunnen de gelijkvl geheli . van met man en kt. Leeuwarden. G. A.
Ofspegelingskolleezje
Piter Wyberaga suggerearrot yi i 18 april I.L dat de i net mear in wol. Dochs hat de . yn Fryslan him mear as i toar ütsprutsen en ófstan nommen fan it rapport dért Wybenga him hieltyd op biropt as wie it in PvdA-bibel. Foar salier 't oant nou ta bikend ' de Kaert der hjir yn lan justjes oars hinne: net de PvdA, mar it CDA hat him hjir yn Fryslan ymplisyt tsjin in ófspegelingszje forklearre troch de FNP dêr buten keare to wollen. Net allinne mefr. De Graaf-Nauta hat har sa ütlitnar ek Piter Wybenga. It forskil n in programkoÜeezje en in homot düdlik troch him ma. Wy halde it der op, dat dat op itselde .del komt In lleezje soe der by (lg ek gemeenteleden oant 19 riedsledenl gebrtiklike — en foar f jouw-, troch it CDA tige propagearre — sfan de gn jen: 2 CDA, 2 PvdA. 1 VVD. 1 F ' 'iq: 55 Steateleden jowt in PvdA 2 plus r i>A: 2 plus rost S%; VVD: rest 7: I 4. De beide restsitten geane dus nei VVD en FNP. Fan de PvdA is oant nou ta net bikend dat dv dêr oars oer tinke soe • •rk. ' In kiezer. CORRESrOV mevrouw A. de G.-P- haar volle naam bij de redactie bekend mak'
Licht op het buitenland Praag blijft doorgaan met balanceren
PRAAG — Gustav Hoesak, de leider van de commiiiustisi he partij v.m Tsjochoslowakije, viert deze maand liet leit, dat hij vijl jaar aan de macht is. De politieke situatie in zi|ii land l.al.uu eert ei liter DOg steeds /eer netelig tOM> sen veidi.i.iiyaamlieid en onderdnikkini!.. Toen Ho-sak op 17 april LOM de partijleidsels oveiiiain vart do in ongenade toevallen Alexander Doe) was zijn keuze overduidelijk een compromis. Enerzijds was 11ï| zonder meer bereid de liberale hervormingen uit te wissen, die de door liet Kiemlm geleide mval VU 1968 veroor/.takten, en de Ts|ecli<>sla\vaakse maatschappij weer te kneden naar liet beeld van een communisme in Russische stijl.
Anderzijds genoot hij een mate van ; als een intell die voor zijn durfde uit te komen en negen jaar had doorgebracht in een stalinistische ge\'u, vijf jaar lal niets erop dat Husak zich teleurgesteld voelt mwiizlngen dat hij in de ogen van h.-t KromliiV heeft gefaald de koers te volgen die van hem werd verwacht. Het vervormen van de maatschappij volgens de lijnen van het Russisch communiatna was een traumatische ervaring voor een land dat de koppige had geproefd van een vrije democratie tijdens de Praagse lente van 1968. Het dat de communistische partij, wier invloed In 1968 grotendeels werd ingeperkt tot de grenzen van het actuele regeringswerk, opnieuw haar tentai' naar alle maatschappelijke standen. Binnen de partij zelf leverde een massale zuivering de terugkeer op van een oud geslacht van onbuigzame autocraten die gewend waren vanuit een voorkeurspositie blinde gehoorzaamheid te eisen. Een bevrijde en openhartige pers werd eveneens gezuiverd en voornamelijk teruggebracht tot het uiten van stereotiepe marxistiseh-leninistlsche zinnen, ongeacht het onderwerp dat aan de orde was. In de economie werd het systeem hersteld van strenge, gecentrade controle wat het eigen initiatief kte van ondernemers die risico's wensten te vermijden opdat deze niet door mededingers tegen hen zouden worden gebruikt. De stoutmoedige en van nieuwigheden doordrenkte culturele expressie van het einde der jaren zestig werd tot stilstand vermalen waardoor enorme hiaten ontstonden op bepaalde creatieve gebieden, met name de literatuur. De boekwinkels in Praag kunnen onmogelijk nieuw Tsjechisch werk bieden. Hoesak wenste echter geen herhaling van de showprocessen die in het begin van de Jaren vijftig plaatsvonden toen laffe en volkomen valse bekentenissen met geweld werden ontlokt aan gevallen partijleiders en rechtsreeks werden uitgezonden naar een geïntimideerde bevolking. In Praag gelooft men dat voorstanders van een harde lijn binnen de partij dergelijke processen wel wilden voeren tegen Doebtsjek en zijn aanhangers, omdat dit de enige wijze zou zijn waarop ondubbelzinnig werd getoond in welke richting de wind waaide. Liberalen die zich In het openbaar tegen het regiem bleven verzetten kwamen inderdaad in de beklaagdenbank. In 1972 werden 46 veroordeeld na het verspreiden van vlugschriften. Hervormingsgezinden bleven het slachtoffer van zuiveringen, zelfs uit niet-rx' funkties, en er was in aanzienlijke mate sprake van officiële nmenging in hun persoonlijke levenssfeer. Maar over het algemeen zijn ze toch in staat geweest uit het gevang te blijven en redelijk hun brood te verdienen, ofschoon vaak in beklagenswaardige situaties. Deze terughoudendheid loopt parallel met de algemene tendens van het Sowjetbeleid in de Brezjnefperiode.
Onzekerheid
De Invasie van Tsjechoslowakije In 1968 was al een veel minder brute affaire dan het verpletteren van de Hongaarse revolutie door Russische tanks in 1956. De Sovjet-Unie zelf staat haar dissidente intellectuelen een bepaalde vrijheid toe uitdrukking te geven aan oppositie tegen het regiem, hoewel de wereldopinie hierbij op de achtergrond wellicht een erg belangrijke rol speelt. De labiele balam? weerspiegelt de wens van het Kremlin een 'empel van wettigheid en er■ ng te verkijgi He, terwijl tezelfdertijd leidt tot Ideologische oi mijnin bet Kremlin voor de ambiva lui heeft gek" lijkheid is dat deze ambivalentie, of dubbelwaardigheid, onzekerheid heeft I die een bron blijft van spanning en voortdurende geruchten. Terwijl in Hongarije na 1936 grondig schoon schip werd gemaakt weten in Tsjechoslowakije voorstanders van de harde lijn noch hervormers waar ze precies staan. De hervormers weerslagen zijn maar vrezen de nog steeds hangende dreiging van verdere ■ uit hun funkï hun ki: en au •) voorstanders e hun ;■ keu aan liet feit dat ze .'! anti-liberaal waren, zijn er niet of hun i uiveraen voldo i>tige basis zal in het volk. Ze hebben weinig reden zich per• • voelen, die zelf in 1951 onder de harde lijn tl een „burgerlijk Slowaaks nationalist" tot het gevang werd veroordeeld.
Geen dooi in zicht
Momenteel zijn er geen tekenen van enige dooi en de stroming verloopt ten gunste van de conservat is voomer voltrekt zich een groot ideologisch voorlichtingsprogram, bedoeld om de bevolking actiever te betrekken bij het steunen van het communistisch d. Dit richt niet alleen de aandacht van schoolkinderen en gewone burgers op politiek-gevoelige zaken als journalistiek, maar het is ook van toepassing op beroepsmensen als dokters die zien op latere leeftijd nog moeten laten inschrijs'en op cursussen „Marxismeleninsme", en geregeld examens moeten afleggen. Tijdens een recente bijeen- I van hoofdredacteuren schijnen vooraanstaande partij f unktionarissen categorisch te hebben ontkend dat bepaalde liberalisatieplannen bestaan voor de cultuur. Ten tijde van de Invasie in 1968 schijnt Gustav Hoesak tot de conclusie te zijn gekomen dat de enige weg die Tsjechoslowakije voor de nabije toekomst moest gaan, was geplaveid met absolute politieke orthodoxie. Hij Is duidelijk van mening dat 1968 nog steeds zon gevoelige kwestie Is dat elke stap die naar rehabiütaite of hernieuwde zondeval neigt onmiddellijk achterdocht en vrees zou opwekken bij de orthodoxe politici van het Sovjet-blok. Als pragmaticus Is Hoesak in ieder geen vriend van dissidente intellectuelen, ondanks zijn bezigheden in "rieden als advocaat en geschiedkundige, bannen Tsjechische schrijvers die in het westen publiceren noemde hij eens „Tuzex-schrijvers", een hatelijke opmerking die doet denken aan handel in zwart geld en prostitutie. Hij hoopt waarschijnlijk dat, na • •riode van stabibi echoslowakije, de aandacht van de wereld zich naar elders zal richten opdat hij in staat is zijn land in alle rust te lelden naar een buigzamer soort communisme.
Onder de bevolking brengt Hoesak voornamelijk apathie teweeg, maar de aaaaaai maaam Mafvan hrm desondanks zien als een gematistde. Hij is de enige iioslowaak'-e politicus die onvoorbereid toespraken kan houden. Zijn uu/e van „een praatje bij de haard houden" en zijn scherpe woordkeus doen ren intieme band ontstaan mrt radio-luisteraars. Hoesaks plaats In de leaaMaèssak vaai ziin land is op dit moment er* duister. Toen hem hierover werd gevraagd tijdens een recent inter- Vtew lichte hij bescheiden en antwoordde raadselachtig: „Eens sal de Kcsehiedenis zich misschien hierover uitspreken: ik heb altijd gedaan anti ik in mijn macht acht en wat naar mvii meiiinr het beste Is."
Rechter in VS gelast sluiting grote fabriek wegens verontreiniging
MIWI M'ol.lS _ Een federale rechter in Minne.ipolu heeft de onmiddellijke sluiting gelast van de bedrijven van il Mining Co." in het noorden van Minnesota omdat deze fabriek bet ItiiMiuiuer 7011 verontreinigen en de bevolking van viif agglomr ralies in gevaar zou brengen, waaroniti 1 ile vl.id lluluth. 11' ' ter leidt tot (200 ar. el volgt na een negen maanden, d aangespannen door verie groepe: dediging ulimaat in de st;.' Wisconsln, Minnesota en Mlchlgan. De reeb' ens bepaald, dat de betrokken bedrijven geslo/ullen blijven zolang ze geen 'tige maatregelen hebben geno-1 om vi' Ing van de lucht en het water te voorkom ■