(ADVERTENTIE 1.M.1 - _raaiP& JaßSfi ___\__\W fi ff g %_w^i%W _\\___\\W '■■■' BIC POROUS PEN. *|_1P DE SAPPIGSTE KLEURENVILTSTIFX Droogt niet op zonder dop.
Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- 03-05-1974
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 03-05-1974
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
(ADVERTENTIE LM.) ' j Hoe vindt u het 1 lorn vrouw te zijn? I Hebt u zich dat wel 'ns afgevraagd? U bent vrouw, nu, in 1974. Hoe is dat? Hoe vindt u dat? Wel leuk, of saai, of moeilijk, of geweldig? Bent u tevreden over uw plaats in het gezin? En over uw plaats buiten het gezin, in de maatschappij? Margriet heeft u steeds geïnformeerd: over emancipatie en rolverdeling, over nieuwe stromingen en bewegingen. Met de hulp van deskundigen op die gebieden. Maar hoe denkt u er zélf over? Margriet vindt het belangrijk om üw mening te horen. Geen acties of theoriën, maar uw persoonlijke ervaringen. Daarorrrin Margriet deze week: een vragenlijst voor u. Met vragen die u direct betreffen: over uzelf, uw man, uw kinderen, uw werk thuis of buitenshuis, en tal van andere zaken. Het is een onderzoek dat elke vrouw aangaat. Doe daarom mee, en geef uw mening. Met de resultaten van dit onderzoek kan iets gedaan worden I Margriet méér it Voor de kinderen: een nieuwe serie Pipo-verhalen i onder de titel 'Pipo en de losse leeuw. ir Nog één keer naar Venetië. Het is bijna te laat: reportage van een sprookjesstad in verval. /sl^^s^ ir Bouw uw eigen buitenverblijf in de / ___]_■'■-■ -.. tuin. Een prieel van vurenhouten latten / _^m_l__ met comfortabele zitplaatsen. / M ËÊ"^^_^ ' .-^>^^ Om te zonnen en te doezelen. / m 9^a^____\ _mZ:'">-< „^^M / *****#__^_F_i^_____*'vrT_i ★In de serie'FlT'een / _*»* 2L%## $*%_^ ét voorjaarskuur met sapjes, dranken / - \f£jS & 3 _f_fj>J| en kruiden; want schoon van / xrj£** _&_¥_¥ ÊrM binnen is schoon van buiten. / V\o^ ____?__■*_ w__\ föf Margriet, overal verkrijgbaar 1 _^ __*$-*' ifÊ m__\ af 1,25. U kunt zich ook / _L*Mv* i( '~;?JB Hit abonneren (f 13 per kwartaal). / _SC*v*^\ ' _F K_i_i Stuur een open envelop met /.. V «*\vk* f ■*■>. ~^^__ _____Wim_\ uw naam en adres op de / fcö *»*» / J*_a_|_B _HvTM_1 achterkant naar Margriet, /.'t^^ ' _rW-'*^&_W__\ Antwoordnummer 3987, /''■yfoW'' f -' '_E Plak geen postzegel; / _v7_^t>» f^__\ -EB die betalen wij. / gW) y?^Ê^Bm Ij I /i!w»_». ________l2^9_KK_f I 1 nnargriet I daar staat het in pf
Naar Bantega
Nadat ze een boerderijtje aan de Hoofdweg hadden kunnen huren, besloten ze de achtste mei te trouwen. Maar de eerste mei kwamen de zes koeien al. Al voor hij trouwde was hij dus zelfstandig boer. In Oosterzee bleef het echtpaar twee jaar wonen. Toen verhuisden ze naar het huidige Bantega — „die naam bestond nog niet, men sprak toen van de polder" —, waar hij na het overlijden van een ongetrouwde zwager op de boerderij van zijn schoonmoeder kon komen. „We hébben er zes jaar geboerd, maar we hadden het niet zo ruim. Mijn schoonmoeder moest er ook van leven en dat was niet gemakkelijk.' Toen er dan ook een boerderij in Oosterzee vrij kwam, trokken ze daar naartoe. Ook dat duurde echter maar drie jaar, toen ging een van de twee eigenaren ■ van de door hem gehuurde boerderij failliet.
In de volgende „plaats — aan de Lindedijk — heeft De Boer het grootste deel van zijn huwelijksjaren doorgebracht. Vijf kinderen hadden hij en zijn vrouw al toen ze er kwamen, de zesde werd daar geboren. De kinderen gingen in Oldemarkt naar school en twee zoons hielpen vader, die eerst met „vreemde krachten had gewerkt, later op de boerderij. Toen ook zij het huis uitgingen, kwam hij er echter — op oudere leeftijd — alleen voor te staan. „Ik moest toen alleen 26 koeien melken. De Boer besloot, dat hij maar weer wat kleiner moest en ■ ruilde met zijn zoon Jan. Nu zit hij al weer dertien jaar in Langelille, schuin tegenover café „De Driesprong".
Tijdens zijn werkzame leven, heeft hij ook npg tijd voor andere zaken kunnen vinden. In Oosterzee was hij eerst zondagsschoolleider en daarna actief in het werk van de jongelingsvereniging. Ook was hij diaken van de hervormde kerk daar en in Scherpenzeel later ouderling-kerkvoogd. Hij is ook een tijd tweede voorzitter van de onderafdeling Grote Veenpolder van de CBTB geweest en bestuurslid van de Coöperatieve Zuivelfabriek „Oldemarkt". „Dat was toen nog allemaal liefdewerk."
De Boer over zijn leven: „We hebben een mooie tijd gehad. Nooit te klagen, al was er wel eens armoe." Hij herinnert zich, dat hij ook eens stierenhouder was, hetgeen voor elke dekking twee gulden opleverde. „Maar je durfde de streek ■ niet op te gaan om .het geld op te halen, want je wist dat niemand wat in huis had. Er wordt nu wel 'eens geklaagd, maar toen was er helemaal niets."
Vervelen doet hij zich vrijwel niet, daar zorgen zijn zes koeien wel voor. Elke dag is hij om kwart over vijf uit de veren, „want jè haalt nooit meer in, wat je 's morgens aan tijd verliest." Verder gaat hij graag het land in of loopt hij even naar de buren on te zien of daar ook wat te doen is. Ook over zijn kinderen hoeft hij zich geen zorgen te maken, die zijn goed terecht gekomen. Eén van hen woont in Amerika. Hij hoopt die volgend jaar voor de derde keer te bezoeken. Schaatsenrijdster Sijtje van der Lende is een van zijn kleinkinderen.
Drachtster stepte in tien dagen van Parijs naar huis
DRACHTEN — Nog nahijgend van de rit Parijs-Drachten per autoped heeft de barkeeper Siem Faïkena (29) uit Drachten gistermiddag, de boetiek „Remco Jeans"yin de Zuiderbuurt Promenade geopend. De barkeeper had op dat moment ruim 800 km al steppend achter zich gelaten. Hij won een weddenschap die hem fl5OO opleverde. De eerste twee dagen vielen tegen, zei Falkena, maar het ging hem net als een paard dat de stal ruikt: „Hoe dichter ik bij Drachten kwam, hoe rooskleuriger het werd". Het heeft hem onderweg overigens aan niets ontbroken, want de volgauto met de verzorgers was ' altijd in de buurt. In Kortrijk troffen drie Friezen elkaar: de garagehouder Draaisma, die zijn bedrijf in die Belgische stad.heeft, de steppende Falkena en het geestrijke drankje, dat Bokma heet. De stepper deed. tien dagen over deze „klassieker".
Zware slag
Toch zijn hem de tegenslagen niet bespaard gebleven. Twee keer was hij zo ziek, dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Een zware slag was het voor hem, toen vorig jaar zijn vrouw overleed. „Ik had graag gehad dat ze er ook nog bij zou zijn geweest. Op 8 mei zouden we vijftig jaar getrouwd zijn geweest. Maar het heeft helaas niet zo mogen wezen."
Jongen in Sneek na ongeval overleden
SNEEK — Gistermiddag is in het Sint Antonduisziekenihuis in Sneek de tienjarige Theo Kuipers uit de Scherwolderhemstraat overleden. De jongen was kort tevoren betrokken bij een aanrijding op de Lemmerweg. Hij liep daarbij ernstig hersenletsel op. Het .ongeluk ontstond toen Theo Kuipers, vermoedelijk zonder gebruik te maken van; de oversteekplaats voor fietsers, de Lemmerweg overstak ter hoogte van de Frieswijkstraat. Hij werd daarbij aangereden door de personenauto van de heer F. Kool uit Lemmer. Theo was de oudste van drie kinderen van het gezin Th. Kuipers.
Advertentie
(ADVERTENTIE LM.) __£ _____ ____PsPTSK'"""^^Ftrß * W_______m_ï:--' tS* w-i'-. **-. jj^'^i^^ffl iM Ind. en Handelsond. "TITAN" Breedijk ,33 JELSUM Tel. 05109 - 1237 Handelsonderneming HEWQ Heremaweg 18-20 HEERENVEEN Tel. 05130-36364/24074
Jouke de Boer vijftig jaar veehouder: „We hebben mooie tijd gehad, al was er wel eens armoe" „Zo lang ik zo blijf, ga ik stug door"
LANGELILLE — Het leven vertoont vaak een cirkelgang. De 76--jarige Jouke de Boer uit Langelille kan daarover meepraten. Hij melkt weer precies even veel koeien als waarmee hij in zijn jonge jaren een eigen boerderijtje begon. Dat was op 1 mei 1924. Jouke de Boer is dus dezer dagen een halve eeuw veehouder geweest. En het ziet er voorlopig niet naar uit, dat hij daar al mee ophoudt.
„Zo lang ik zo blijf, ga ik stug door", zegt hij, wijzend op zijn^goede lichamelijke conditie. „Het gaat mij vooral om de tijdkorting, maar het loont ook nog wel. We hebben wel mindere tijden gehad, toen je twee cent voor een liter melk kreeg."
Jouke de Boer werd in Oosterzee geboren. Toen hij met Sijtje Huisman zes jaar verkering had gehad, wilde hij eigenlijk wel eens trouwen. „Maar ik durfde mijn vader niet om een boerderij te vragen. Hij was zelf veehouder met twintig koeien en ook nog veehandelaar. Mijn moeder dreef een grote kruidenierswinkel, dus je begrijpt wel. de kas was altijd leeg." Gelukkig had de vader wel begrip voor de situatie van zijn zoon. Als je kans ziet een boerderijtje te huren, dan mogen de koeien bij mij in het land, heeft hij Jouke laten weten. „En dat was niet tegen dovemansoren gezegd," weet deze zich nu nog uitstekend te herinneren.
JOUKE DE BOER
In Sneek nog geen koopavond
SNEEK — Sneek krijgt geen koopavond. Dat bleek gisteravond duidelijk uit de steeds weer terugkerende discussies over dit onderwerp op de vergadering van Sneker Zakenlieden. Het bestuur heeft vorig jaar al wat lijn in de. besprekingen trachten te brengen door een enquête in te stellen. Van 216 binnengekomen antwoorden bleken er 108 voor en 108 tegen een koopavond te zijn. Voor het-bestuur was dat aanleiding om voorlopig maar van het instellen van een dergelijke avond af te zien, hoewel voorzitter Jaap Suwijn zei: „Als Xeeuwarden begint, zullen wij moeilijk achter kunnen blijven". Secretaris Dikky van der Werf: „Leeuwarden denkt er voorlopig nog niet over".
De discussie over dit onderwerp was daarmee nog niet verstomd, want fervente voorstanders wilden weleens weten hoe er gedacht werd over een proef met een koopavond in de maanden juni. juli en augustus. Dat idee werd in stemming gebracht. Er bleken meer tegen dan vobrstemmers te zijn.
Van verschillende kanten werd erop aangedrongen de Sinterklaasaktie een andere opzet te geven (enkelen wilden de aktie zelfs afschaffen). Gedacht werd aan het afschaffen van bonnen en alleen maar loten uit te geven en elke dag een trekking te houden. De opbrengst gaat ook dit jaar weer naar de Stichting (in oprichting) Sneek Promotion, die onder andere de tentoonstelling Woiid Press Photo naar de Watertad zal halen.
Voorzitter Suwijn, die over niet al te lange ttjd aftreedt, hield een pleidooi voor meer eensgezindheid in de gelederen van de zakenlieden. Htj drong bij de leden voorts aan op aansluiting bij Het Fries Ondernemers Verbond.
Marrekrite opent zeilaccommodatie op Pikmeer
GROUW — De heer R. Alkema, bestuurslid van de Marrekrite, stelt op Hemelvaartsdag de verbeterde wedstrijdaccommodatie op het Fikmeer bij Grouw officieel in gebruik. De afgelopen winter is het laatste deel van het project, dat het uitbaggeren van Pikmeer, Geeuw en Tijnje, verbetering van het Starteiland en uitbreiding van de startaccommodatie omval, klaargekomen.
Het Pikmeer is in. 1971 en 1972 uitgebaggerd door de firma Ilrikke te Heerenveen. De vaargeul voor de grote scheepvaart is toen verbreed en het hele meer is uitgebaggerd tot twee meter beneden Fries Zomerpeil. Het Great Eilan of Starteiland werd in 1969 door de VVV te Grouw verkocht aan de Marrekrite. In 1973 werd het eilandopgehoogd, en rondom het eiland werd een degelijke walbeschoeiing aangebracht. Het aannemersbedrijf J. de Waf uit Grouw heeft de verbetering van de startaccommodatie uitgevoerd. Dit project omvatte de verbetering van de starttoren en de bouw van een cursuslokaal, protestkamer, toilet en keuken.
Gedeputeerdenwedde naar f 69.792
LEEUWARDEN — De minister van binnenlandse zaken is van plan de salarissen voor gedeputeerden met ingang van 1 april vast te stellen op f 69.792 per jaar. De Provinciale Staten moeten over dit voornemen worden gehoord. De verhoging van de jaarwedde van de gedeputeerden hangt samen met de verhoging die Is en wordt doorgevoerd in de wethouderswedden. Op 1 juli 1971 werd de jaarwedde voor .gedeputeerden bij koninklijk besluit vastgesteld op f 50.736. De wedde klom, samenhangend met bezoldigingsregelingen voor rijkspersoneel, tot f 65.580 per 1 april van dit jaar. De minister vindt het echter redelijk, dat een samenhang wordt gehandhaafd tussen de wethouderswedde en die van een gedeputeerde.,
Examens
DEN HAAG — Voor het bedrijfsdiploma dierverzorging slaagde te Den Haag mevr. H. Idzerda te Oosterbierum. UTRECHT — In Utrecht slaagde voor de akte Biologie M.O. de heer H. Roosma te Brielle, vroeger te Leeuwarden.
GS vragen f 20.000 voor mogelijkheden in ontwikkelingswerk
LEEUWARDEN — Gedeputeerde Staten van Friesland zijn bereid t' 20.000 uit te trekken voor activiteiten op hét terrein van de ontwikkelingssamenwerking. Het bedrag zou gebruikt kunnen worden om de kosten van een verblijf in Friesland van een ontwikkelingswerker uit de derde wereld te dekken. Deze suggestie werd het provinciaal bestuur aan de hand gedaandoor de NOVIB. Een ontwikkelingswerker uit de derde wereld zou hier geïnteresseerden voorlichting kunnen geven en als gesprekspartner van hier werkzame ontwikkelingswerkers kunnen functioneren. GS staan sympathiek tegenover deze gedachte, temeer omdat zij vinden dat het denken over ontwikkelingssamenwerking steeds meer „tweerichtingsverkeer" wordt.
Het bedrag zou ook gebruikt kunnen worden, aldus GS, om ontwikkelingswerkers uit Nederland, die uit een land in de derde wereld terugkeren, te stimuleren hun bevindingen door te geven aan anderen. In maart 1973 aanvaardden de Staten een motie van PAK-Statenlid dr. Marinus Agterberg, die vroeg om als provincie de plaatsing van stagiaires uit ontwikkelingslanden mogelijk te maken. GS hebben de mogelijkheden (die volgens ingewonnen informaties beperkt zijn) onderzocht. GS hebben ook overleg gepleegd met de standsorganisaties en met de veehouderijschool in Oenkerk. Bij de Keuringsdienst voor Waren kan één stagiaire worden geplaatst, de Stichting Friesland voor Ontwikkelingssamenwerking heeft aangekondigd, dat binnenkort een Ceylonees naar Friesland komt om ervaring op te doen bij de waterbeheersing. Deze zou bij de Provinciale Waterstaat kunnen worden geplaatst, GS hebben deze dienst ingelicht.
GS vragen tenslotte aan de Staten vrij mandaat om een bedrag van f 20.000 aan te wenden. Het zij voor een ontwikkelingswerker uit de derde wereld, die Friesland informeert, hetzij als stimulans voor Nederlandse ontwikkelingswerkers. GS zien nog niet duidelijk welke mogelijkheden zich zullen aandienen, zodat de marge, waarbinnen zij kunnen werken, vrij breed moet zijn.
Waterstanden
3 mei. Bergumerdam 9 (12); Leeuwarden 12 (16); Nesserzijl 8 (12); Sneek 10 (12); Scharsterbrug 10 (13); Woudsend 12 (15). Gemiddeld 10.7 (13.8). Neerslag 0.9 mm. De inlaatsluis is geopend. De sluizen zijn gesloten.