— Bij Koninklijk besluit is de zilveren medaille toegekend aan Zijner Majesteits kamerheer en stalmeester, den heer A. C. baron Snouckaert van Schauburg, gepensionneerd majoor der huzaren te 's-Gravenhage, als blijk van waardeering zijner belangstelling in 's Rijks wetenschappelijke en kunstverzamelingen, betoond door de schenking zijner belangrijke verzameling van voorwerpen, betrekking hebbende op het Nederlandsche krijgswezen.
— Benoemd tot ourgemeester der gemeente Putte, K. Laan.
— Th. G. Van Rijssel, te Klaaswaal, is met ingang van 1 Januari 1890, benoemd tot districtsveearts, met gelijktijdige toekenning van eervol ontslag als plaatsvervangend districtsveearts.
— Benoemd: met ingang van 1 Januari '1890, tot burgemeester van Sloten (Noord-Holland) O. W. A. M. Groskamp, secretaris dier gemeente 5 tot burgemeester van Hoogkerk, D. Smid, secretaris dier gemeente; met ingang van 2 Januari 1890, tot burgemeester van Renkum, J. Van Embden; met ingang van 3 Januari 1 890, tot burgemeester van liockengen en van Laagnieuwkoop F. H. P. Van Roosendaal, secretaris dier gemeente, en tot burgemeester van Denekamp G. W. Hoogklimmer, secretaris dier gemeente; met ingang van 6 Januari 1890, tot burgemeester van Sliedrecht J. A. Van Haaften; met ingang van 10 Januari 1890, tot burgemeester van Nijeveen A. J. J. Van Steyn, secretaris dier gemeente.
— Goedgekeurd dat de burgemeester van Heemstede en van Bennebroek, J. Ph. Dolleman, is benoemd tot secretaris dier gemeente.
— Benoemd tot ontvanger der registratie en domeinen: te Eist, O. A. Verwey, thans in gelijke betrekking te Enkhuizen; te Rhenen, J. L. Blijenberg, thans in gelijke betrekking te Gennep.
— Bij Koninklijk besluit van 21 December 1889 xi0. 24 zijn benoemd bij het wapen der infanterie: bij het 3e regiment, tot kapitein, de eerste luitenant J. J. Wieringa, van het Iste regiment; bij het 7de regiment, tot kapitein, de eerste luitenant J. L. M. Van der Vinne, adjudant bij het korps.
— Benoemd tot raadsheer in het gerechtshof te 's-Hertogenbosch, jhr. mr. F. X. J. M. Verheijen, thans ivice-presidsnt der arrondissementsrechtbank aldaar.
— De adelborsten der Iste klasse W. F. Van Erp Taalman Kip en H. J. Boldingh, dienende aan boord Zr. Ms. instructiekorvet «Nautilus," warden met 1 Januari a.s. op non-activiteit gesteld.
— Het Rijkstelegraafkantoor met telephoondienst te Westkapelle, zal, met ingang van 25 dezer, op Zon- en feestdagen gesloten zijn. De diensturen op werkdagen blijven onveranderd.
— Examen M. O. Boekhouden, opgeroepen 2 candidaten ; afgewezen 1 • geslaagd mejuffrouw H. Vonk, nit Rotterdam, voor huisacte. De examens zijn hiermede geëindigd.
— Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Hattem J. Pot te Dalfsen. — Te Noorden F. Kopster te Moerdijk. — Te Murmervvoude c. a. H. U. Thoden Van Velzen te Gorsel.
Beroepen bij de Chr. Geref. Kerk. Te Middelburg en te lerseke H. J.Kouwenhoven te Zaamslag. Beroepen bij de Ned. Geref. Kerk (doleerende). Te Hemelum c. a. G. H. Van Kasteel te Kollum. Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor De Bilt door W. Mense te Heteren. — Voor Wijdena door H. Th. Du Saar te Ypenhuizeiï. — Voor Poortvliet door J. W. F. Gobius Du Sart te Nieuw- en St. Joosland. — Voor Oude en Nijemirdum en Sondel J. G. Klomp te 'sGraveland. Bedankt voor het beroep bij de Chr. Ger. Kerk. Voor Hoorn door J. HL Landwehr te Monster.
Aangenomen het beroep naar de Ned. Geref. Kerk (doleerende). Naar Vrijhoeve-Capelle door P. Broekhuijzen te Sliedrecht.
— Op zijn 70sten verjaardag, Maandag jl,, was de dichter I. J. L. Ten Kate, reeds te ongesteld veel bezoek te ontvangen, zooals wij medegedeeld hebben. De zwakte is sedert dien dag dermate toegenomen, dat hij gistermiddag kalm is overleden. — Tot directeur der gemeente gasfabriek te Assen is benoemd de heer N. W. Van Doesburgh, civiel ingeneur te Dordrecht. — Met betrekking tot de stremming der vaart op het Noordzee Kanaal, wordt gemeld, dat thans maatregelen zijn genomen om de vaart slechts in zooverre te beperken, als de werkzaamheden aan de »Thorbecke VIP' het noodzakelijk maken. — Een schipbreuk. Het Engelsche stoomschip sWinsloe", van Rotterdam naar Londen bestemd, is door een onbekende oorzaak in de Noordzee lek gesprongen en kreeg zooveel water binnen, dat, niettegenstaande alle pompen waren aangezet, de vuren werden gebluscht. Daarna dreef het schip tegen de ribben van den Hinder, waar het door de equipage werd verlaten, die, onder levensgevaar, bij stijve koelte en hooge zee, van het wrak werden afgehaald door de blazerschuit «Zeven Gebroeders" van Goeree, schipper Wouter Lokker, en te Hellevoetsluis aan wal gebracht. Alleen de tweede . stuurman is verdronken. De bemanning bestond uit 18 personen, zoodat 17 zijn gered. De redders ?ijn, behalve de schipper Wouter Lokker, : M. Lokker, C. Lokker, A. Van Huizenen J. Van Dam. Gisteren is de » Winsloe" door visscherlieden vlot gebracht en naar Hellevoetsluis gesleept. Het stoomschip heeft het roer verloren en meer andere schade bekomen. Heden kwam het te Rotterdam aan de Boompjes aan.
— Ten derden male is te Haarlem een geval ■van hondsdolheid voorgekomen, en is door den burgemeester het bevelschrift tot muilkorven gedurende vier maanden, opnieuw afgekondigd. — Telephoonverkeer tusschen gemeenten. In de eerste dagen van Januari zal, naar het H b 1 d. verneemt, eene belangrijke uitbreiding aan het telephoonverkeer tusschen de verschillende gemeenten gegeven worden. Door het K. B. van '17 November 1889 is het aan de Nederlandsche Bell-Telephoon-Maatschappij mogelijk gemaakt, alle gemeenten in Zuid- en Noord-Holland, waar zij telephoonnetten heeft, met elkander in telephonische gemeenschap te brengen. Men zal dus weldra van Dordrecht naar Zaandam, van Haarlem naar Rotterdam, van Amsterdam naar Dordrecht, van Den Haag naar Haarlem kunnen spreken. Voordat de dienst geopend zal kunnen worden moeten door de telephoonmaatschappij nieuwe lijnen van Amsterdam naar Haarlem, van Amsterdam naar Zaandam en van Rotterdam naar Dordrecht aangelegd en door de administratie van de Rijkstelegraaf goedgekeurd worden. Hiermede is men dadelijk na den 17den November begonnen en het werk is bijna gereed. Ook deze lijnen worden van koperdraad en naar de voorschriften, geldende voor den Rijkstelegraafaanleg, gemaakt. Voor het gebruik der lijnen tusschen verschillende gemeenten zal steeds, onverschillig over welken afstand gesproken wordt, f 0.50 per gesprek van 3 minuten verschuldigd zijn. Door deze uitbreiding zal men te Rotterdam en te Dordrecht ook, behalve met Amsterdam, met Den Haag, Haarlem en Zaandam kunnen spreken. — Men schrijft ons uit Amsterdam : Met een enkel woord is bereids melding gemaakt van hetgeen Dinsdag in onzen Gemeenteraad is behandeld.
Het geschenk van wijlen Pieter Christiaan Van Eeghen aan de stad, is een daad, die helaas in de laatste jaren maar weinig te vermelden vieL Zij, die den overledene ook maar eenigszins kenden, wisten evengoed van zijn fraaie collectie schilderijen te gewagen als van die des heeren Six. De heer Van Eeghen liet 125, meest alle zeer kostbare doeken en paneelen na, terwijl zijn rijke collectie teekeningen en gravuren van oude beroemde meesters zijn weerga in Nederland en daarbuiten moeielijk te vinden is. Op een vraag aan een bevriend kunstkenner, die van nabij met de kunstschatten des heerenVanEeghen goed bekend is, welke waarde zij wel ongeveer zouden vertegenwoordigen, ontvingen wij ten antwoord, dat die zeker de f 300.000 wel zou overtreffen. Zij zullen met vermelding van den naam des schenkers te zijner tijd in 's Rijks Museum prijken, aangezien de schilderijen onder beheer zullen gesteld worden van de Vereeniging, tot het vormen eener openbare verzameling van hedendaagsche kunst, waarvan de overledene voorzitter was. Te zijner tijd, omdat de erfgenamen zich het recht hebben voorbehouden de kunstvoorwerpen nog eenigen tijd te mogen behouden. Of de netelige zaak tusschen het raadslid, den heer Gerritsen, en den hoofdcommissaris van politie met de indiening van den brief — mede ter opname in het gemeenteblad, tot de geschiedenis zal behooren, mag betwijfeld worden. 't Is gansch niet uitgemaakt, dat de heer Steenkamp op dezen brief het stilzwijgen zal bewaren, en de heer Gerritsen zijns ondanks tot verder debat gedwongen wordt. Naar aanleiding van een ingekomen missive van. den geneeskundigen kring alhier, waarin die kring zijn leedwezen uitspreekt over de harde kritiek, die geveld is over het gedrag van dr. Ham, adsistent-geneesheer in het Binnengasthuis, werd alweder breedvoerig de zaak van mej. Kattenburg besproken. Nu er langzamerhand meer licht over die onaangename zaak is opgegaan, blijkt het, dat de heer Gomperts nogal overdreven heeft, en enkele raadsleden daardoor te scherp in hun oordeel zijn geweest, wat den heer, mr. J. C. De Vries aanleiding gat, om zijn medeleden te waarschuwen, om toch niet alles wat zij zoo hier en daar over ambtenaren hoorden, dadelijk als vaststaande feiten aan te nemen. Zooals wij reeds vermeldden is de heer Ham gehandhaafd, en de brandweer van alle blaam gezuiverd.
— De zaak tegen J. O. W. te Leeuwarden, die wegens z'rjn physieken toestand tijdelijk in vrijheid werd gesteld, en beschuldigd was de stoommeelfabriek der firma Wijbraadi m brand te hebben gestoken, wordt thans weder voor de rechtbank te Leeuwarden behandeld.
— Eenige heeren, waaronder ook die, welke een ijverig deel hebben gehad bij de oprichting der Amsterdamsche Tramomnibus-Maatschappij zijn, naar de Midd e 1 b. Ct. verneemt, voornemens eene algemeene Tramomnibus-maatschappij op te richten en, zoo dat plan doorgaat, ook de provincie Zeeland tot arbeidsveld te kiezen.
— Het kind van den veldwachter B. te Zan'dvoort, dat den 26en November jl. door eenen dollen hond werd gebeten en onder behandeling is gesteld geweest van den heer Pasteur te Parijs, is, na aldaar ruim drie weken verpleegd te zijn, genezen teruggekomen.
— Onder den naam van mej. Brandt heeft mej. Marie Speet, concertzangeres te Arnhem, onlangs een rol vervuld in Bjömson's Svava, opgevoerd in het Salon des Variétés te Amsterdam.
— Den 24en Juli jl. werd te Houtrijk en Polanen de kapitale boerenhofstede van den heer De Grez te Ginneken door een onbekende oorzaak door brand vernield. Thans heeft het 12-jarig zoontje van den bewoner, Visser, de politie kennis gegeven, den brand te hebben gesticht, omdat zijn ouders hem niet wilden toeslaan ter zee te varen. — De Vereeniging voor Lijkverbranding heeft in het loopende jaar reeds 179 nieuwe leden (68 gewone en 111 buitengewone) aangewonnen, zoodat het Btamboeknommer nu tot 1961 is geklommen. — Onlangs bood een zekere heer Sineck,landhuurder in Samarang, der regeering aan haar een middel tot genezing der berri-berri bekend te maken voor fbo,ooo. De regeering heeft daarop te kennen gegeven, dat zij bereid is in het voorstel te treden, wanneer het middel deugdelijk blijkt. Aan den heer Sineck zal nu de gelegenheid worden gegeven zijn middel in het groot militair hospitaal te Batavia toe te passen. — De bakkersgezellen te Amsterdam. Op den Eersten Kerstdag is de uitgeschreven vergadering gehouden, welke door slechts 400 man van de 1500, welke Amsterdam telt, werd bijgewoond. De voorzitter deelde al dadelijk bij de opening der vergadering mede, dat het bestuur, na ernstige overweging, het vooralsnog niet raadzaam achtte het werk te staken. Eerstens omdat het ledental nog niet groot genoeg was. om eenig succes van een werkstaking te verwachten, maar voorts en wel voornamelijk, omdat men gansch niet zeker was, dat die leden eendrachtig aan een eventueel besluit tot werkstaking gevolg zouden geven,, en het onmogelijk zou zijn om met een paar honderd getrouwen een werkstaking aan te gaan. Het bestuur wilde daarom, met vasthouden aan de bekende eischen, een scheidsrechterlijke commissie benoemen, bestaande uit twee bestuursleden, en twee patroons, met het recht van assnmtie om de quaestie tot minnelijke oplossing te brengen. Voorj en tegen dit voorstel voerden verschillende sprekers het woord, waarop de openbare vergadering werd gesloten. Een kwartier ongeveer daarna werd in een huishoudelijke bijeenkomst, die door ruim 200 personen werd bijgewoond, over het bestuursvoorstel beslist. De verslaggevers echter werden tot die vergadering niet toegelaten. Door het bestuur is echter na afloop aan de vertegenwoordigers van dagbladen medegedeeld, dat de vergadering had besloten alsnog eene vergadering te houden, waarbij heeren patroons en fabrikanten ook worden uitgenoodigd, ten einde te beproeven de zaak door scheidsrechters tot oplossing te brengen. — Aan den heer J. Emans te Helmond, is door de Belgische regeering een brevet van uitvinding verleend, voor het boren van putten volgens een nieuw systeem. — Te Buenos-Ayres heeft zich een voorloopige commissie van Nederlanders gevormd, met het doel hunne landgenooten, in Argentinië, die daarvoor ten volle in aanmerking kunnen komen, met raad en daad bij te staan. De commissie bestaat uit de aldaar gevestigde Nederlandsche heeren: H. Waldorp, J. De Boer, M. C. Van Hattem, P. J. Dirks, J. T. Van Houten en L. Van Riet. De geldelijke steun van de Nederlanders in de republiek woonachtig, zal ingeroepen worden. — Sport. In navolging van buitenlandsche weekbladen beginnen ook de uitgevers hier te lande langzamerhand met Kerstmis of bij andere gelegenheden extra-nummers van het door hen uitgegeven tijdschrift, het licht te doen zien. Van al hetgeen echter hier op dit gebied tot dusver is verschenen, spant het Kerstmisnummer van het Sportblad, dat deze week het licht heeft gezien, de kroon. Alle takken van sport worden in dit nummer behandeld en talrijk zijn de illustraties, naar teekeningen van O. Eerelman, J. 0. Greeve, jhr. Van Heemskerk van Beest, J. Linse, De Josselin De Jong, W. Oppenoorth en Postma, welke het werk sieren.
En wat voor velen dit Kerstmisnummer nog aantrekkelijker maakt, zijn de portretten van de meeste kampioenen op het gebied der paarden-, wieier-, cricket-, ijs- en watersport, welke er in zijn opgenomen; de beoefenaars der Nederlandsche paardensport zijn er in kleurendruk afgebeeld. Den reclame-makenden industrieelen is gelegenheid gegeven hunne artikelen bekend te maken en de firma Van Houten heeft hiervan op een gelukkige wijze voor haar cacao geprofiteerd. leder die het nummer ter hand neemt, zal ook zijn aandacht op de fraaie illustraties, op de advertentie-pagina's vestigen. Als inleiding wordt »de eerste avond op de redactie" beschreven. Uit dit grappig relaas moge het volgende hier een plaatsje vinden. «Ernstige botsingen ontstonden er voortdurend tusschen de verschillende rubrieken. Dat» Honden," een mormeltroep was, moest worden ingetrokken, en gesprekken als deze waren regel: »Dat lange gezeur over die paarden in Engeland zou ik er maar uitlaten." »Gezeur? In elk geval van vrij wat meer gewicht, dan dat betoog over die kinder-spulletjes, dat cricket en dat geschop." Een stofwolk, die uit den dreunenden vloer omhoog steeg, wees de plaats aan, waar dit gesprek tot een goed einde werd gebracht. De S. » Wat schrap je nu daar weer? »handicap," «starter," dat zegt iedereen." W. «Het doet er niet toe, 't is geen Hollandsch." Een afkeuring over de korte baan in Friesland en het hartloopen ontlokte mij 't woord biekenboel, hetgeen ook weer een groote verplaatsing van ether en mobilair ten gevolge had, doch ten slotte werd er onder voortdurende protesten tóch gesnoeid, totdat ons eerste nummer, tegen 2 uur na middernacht tot een fatsoenlijker formaat ingekrompen, gecorrigeerd en opgemaakt was. Na ons door de papierzee heengewerkt en veilig de deur bereikt te hebben, begaf zieh ieder naar behooren ter ruste en was onze eerste redactie-avond achter den rug." De uitgevers Cremer & Co. te 's Hage hebben door deze uitgave getoond, dat zij weten wat de algemeene goedkeuring moet wegdragen. — Door het bestuur van De Unie »Eene School met den Bijbel" is een circulaire verzonden, waarbij belanghebbenden, zooals schoolbesturen en onderwijzers, behoorlijk worden ingelicht aangaande de bepalingen der nieuwe Wet op het Lager Onderwijs, voor zoover die in verband staan met de subsidie voor het Bijzonder Onderwijs. — Ter waarschuwing. Uit Montfoort schrijft men aan het U. D.: Een jongmensch alhier schreef dezer dagen op eene advertentie in een der bladen en ontving daarop onderstaanden brief: Amsterdam, 17 Dec. 1889. Mijnheer UEd. schrijven op mijne annonce in mijn bezit zijnde en daarbij een schrijven van den heer heeft mijn uit al de solicistanten doen besluiten mij verder met UEd. in correspondentie te stellen de betrekking is van de volgende aard voor kleine administratie en hoofdzaak het innen van gelden salaris acht gulden waarbij altijd nog op twee a drie gulden bij verdienste kan gerekend worden. Indien UEd. nu deze betrekking zoude kunnen bevallen, kom dan as Zaterdag ten mijne, voorziet u van de vereischte fIOO borgstelling, eenige kleeding dat u voorloopig gered zijt daar de betrekking daadlijk te aanvaarden is, het getuigschrift van,.... in mijn bezit is voldoende. Hoogachtend
UEds. Dienaar. (Naam en adres stonden er onder.) Den 17en (dus op denzelfden datum van dien brief) ontving de sollicitant een mede-onderteekend telegram, luidende: »Kora morgen zelf over, »naar aanleiding waarvan hij voornemens was, zich naar Amsterdam te begeven, voorzichtigheidshalve evenwel zonder de honderd gulden. Door omstandigheden verhinderd aan dat plan uitvoering te geven, wachtte hij af de dingen die komen zouden, doch hij behoefde niet lang te wachten, want op den bepaalden dag kreeg hij een alhier geschreven, door den Amsterdammer geteekend briefje van den volgenden inhoud: «Mijnheer. Gelieve s. v. p. even ten mijne te komen, logement der heeren H. Blom, alhier, om nader te onderhandelen. Achtend, UEds. Dienaar. De sollicitant voldeed aan dit verlangen niet, omdat hem de geheele zaak verdacht voorkwam. — Terwijl nu de heeren op hem zaten te wachten, deden zij zich in het hótel van Blom te goed aan broodjes met eieren, en namen voor hartsversterking eenige cognacjes toe, zoodat een van hen blijkbaar van 't goede te veel had gehad, toen hij zich, het wachten moede, naar den aspirantadministrateur begaf om zaken te doen. Hij keerde evenwel zeer spoedig weder terug om zijn boekhouder te halen, want hij kon het, naar hij zeide, zonder hem niet in het reine brengen of niet in orde krijgen. Patroon en boekhouder gingen er nu samen op los, maar hunne vereende pogingen bleven zonder eenig voor hen gewenscht gevolg, want de zoo vurig begeerde flOO waren niet los te krijgen, waarop zij de poort uitgingen naar 't station, zonder dat zij verder dachten om de bij Blom gemaakte kosten van verteringen, of om het diner, dat zij tegen 6 uur 's avonds besteld hadden, maar dat niet in gereedheid was gebracht want, zegt Blom : »'t leken me zulke rare heeren, dat ik het beter achtte maai' zachtjes aan te doen." Een postwissel of andere remise volgde niet op het vertrek van de heeren. Wij vernemen verder omtrent deze zaak, dat de stukken, van welken inhoud hiervoor mededeeling is gedaan, aan de justitie te Amsterdam zullen worden gezonden, opdat deze kunne nagaan, of hier ook reden tot het instellen van eene vervolging kan zijn. — In Haarlemmermeer,. Sloten en omstreken zijn een 200 stuks rundvee opgekocht, die den 29 dezer per stoomschip naar Zuid-Amerika worden gevoerd. — De heer J. F. Vlekke, directeur der Gaste 1- sche suikerfabriek, heeft voor zijne werklieden een pensioenfonds opgericht. Op 60-jarigen leeftijd zal ieder deelnemer een wekelijksch pensioen van f 3.— ontvangen. — Twee kommiezen te Rukfen (N.-B,), welke den geheelen nacht in hinderlaag hadden gelegen, betrapten vijf zoutsmokkelaars en maakten hun ruim 500 pond zout afhandig. — De Nederlandsche Vereeniging tot bevordering van Zondagsrust heeft een brochure in 't licht gegeven, getiteld : »De invloed der vrouw op de Zondagsrust", door Louise B. B. — »Het is hier zoo warm als in een oven," sprak een burger bij het intreden van het kabinet van een advokaat. — »Dat geloof ik je gaarne" hernam deze, hier moet ik mijn brood ook bakken. — Fideel. — Jachtopziener: »Maar dat is al de zesde haas dien u mist, mijnheer! Jachtdilettant: «Doet er niets toe! Vandaag ben ik jarig, en dan wil ik niet anders dan blijde gezichten om mij heen zien!"