Brachten wij gisteren het bericht, dat de mogelijkheid bestaat dat Hare Majesteit de Koningin met Hare IvonmkhjkeHoogheid Prinses Wilhelinina onze stad, de tweede koopstad des rijks, de eerste haven van Nederland, zou bezoeken, zoo achten wij ons verplicht er op te wijzen, dat zulk een bezoek voor het Vorstelijk Gezin groote moeielijkheden oplevert, zoodat het niet met zekerheid reeds in de maand September te wachten is. De getrouwe zorg van Hare Majesteit voor den Koning is ons allen bekend ; wij weten dat zoo Zijn gezondheidstoestand ook maar iets vermindert Zij Zijne zijde niet verlaat en hoewel Zijne Majesteit zich iir den laatsten tijd zeer wel gevoelt, kan de minste verkoudheid buitengewone zorg noodzakelijk maken; geene ovatie hoe schitterend ook zal dan Hare Majesteit kunnen overhalen het ziekbed van Haar Gemaal te verlaten. En ons Prinsesje? Alleen kan Zij nog niet tot ons komen; Haar kinderlijk gemoed moet rein gehouden worden ; Zij mag nog niet weten, dat mitiioenen menschen Haar vergoden ; de eenvoud des harten moet Haar deel blij ven ; wanneer er een juichkreet opstijgt uit duizenden kelen, dan moet het Haar wezen als geldt het der Moeder, Haar trouwe Verzorgster. Het zal Zijne Majesteit een opoffering wezen Vrouw en Kind voor een dag te missen, slechts noode gaf Hij Zijne toestemming voor het bezoek te Nijmegen en Hare Majesteit, de eerste huisvrouwe van Nederland, zorgde voor den eten thuis te zijn. Wij wenschen daarom hen, wier hart spreekt voor Oranje, die hulde wenschen te brengen aan Hare Majesteit de Koningin en die mede willen werken om ons Prinsesje een schitterenden indruk te geven van onze stad en de kracht harer hevolking', hunne denkbeelden te brengen op dagversieiing; illuminatie blijve onderdeel. Voor allts houde men zich eerst bezig met het maken van plannen: wij zullen tijdig waarschuwen, wanneer de tijd daar is om tot de uitvoering over te gaan. Hoe van harte gaarne wij den vroohiken intocht van ons Prinsesje wenschen, wij ontveinzen ons geenszins, dat een kleinigheid deze kan doen uitstellen. Wij hebben ditmaal het vertrouwen, dat de hoogstgeplaatsten te dezer stede hun invloed zullen aanwenden, om zoover het in hunne macht is ons den blijden dag te bezorgen, ons Prinsesje een leest te bereiden, dat Haar heugen zal in lengte van dagen.
Door den Provincialen Inspecteur der directe belastingen, enz., te Rotterdam, is op den 'i3en dezer maand executoir verklaard : Een kohier wegens de belasting op het personeel, behoorende tot de eerste afdeeling dezer Gemeenfe voor den dienst 1890/91.
Dit kohier is ter invordering gesteld in handen van den Ontvanger, en ieder daarop voorkomende is verplicht zijn aanslag op den bij de wet bepaalden voet te voldoen, terwijl heden de termijn van drie maanden ingaat, binnen welken de reclames behooren te worden ingediend.
Aan de agenten der Nederlandsch- Amei ikaansche Stoomvaart-Maatschappij is door de directie een rondschrijven gezonden, waarmede zij kennis geeft om geen passagiers le of 2e klasse aan te nemen, of men moet verzekerd zijn, dat er neg plaatsen aanwezig zijn op haar eerste 10 vertrekkende stoomschepen,aangezien op de meeste booten de plaatsen geheel of gedeeltelijk zijn bezet.
Mej. A. K. Van Riet, alhier, is geslaagd bij het examen in't Engelsch, lager onderwijs.
Een jongen maakte zich gistermiddag aan den Westersingel schuldig aan het plukken van bloemen, waarom hij door een politieagent naar hst bureau in d>: Witte de Withstraat werd gebracht. Eenige omstanders schenen dit ergonmeedoogend te vinden, en trachtten nog den knaap te ontzetten, waarin zij echter niet slaagden.
Gisteravond vieleencircal 0-jarige jongen aan de Maaskade te water, doch werd onmiddellijk door toegeschoten hulp op het droge gebracht, zoodat hij verschrikt en met een nat pak naai- zijn woning aan den Schiedamschen dijk kon terugkeeren.
Den sden Augustus a. s. hoopt de heer H.Martens,rijksontvanger teKralingen,den dag te herdenken, waarop hij vóór 55 jaren deze betrekking aanvaardde. Vroeger is de heerMartens als zoodanig werkzaam geweest in de gemeenten Rhoon en Oegstgeest. In de laatste jaren neemt hij ook aldaar de betrekking van gemeente-ontvanger waar. De algemeen geachte man neemt nog steeds met jeugdigen ijver zijn betrekking waar.
Van 19 tot 25 Juli werden aan 't Kralingsche Veer ter markt aangevoerd 2G42 zalmen, groote zalm gold f 1,20 a f 1,35, kleine f 0,75 a fl. St. Jakobzalm 10,65 a f 0,80 per 5 ons.
Vanwege het hoofdbestuur der Maatschappij tot het redden van drenkelingen, te Amsterdam, is door heeren commissarissen, alhier, gisteravond in hunne vergadering uitgereikt de gouden medaille aan J. Den Hartog, L. Van der Uroell', L. Evertsen, G. Van Buren, G. Van Welsenes, J. L. Pronk, D. S. Palthe, J. J. Hazelhof en H. Lureman, agenten van politie, en aan S. J. Buise, portier aan het handelsterrein, de zilveren medaille, allen voor het met levensgevaar reduen van drenkelingen.
Historisch. In het centrum der stad kwam gisteren een staljongen in een sigarenwinkel, waar hij zijn hoofdhaar boven de gasvlam hield, totdat het bijna geheel was afgebrand, en het daarna, doofde, door zijn pet op het hoofd te drukken. Hij verklaarde ronduit, dat hij dit deed, om de kosten van haarknippen uit te sparen ; »hij kon die vijf centen wel beter gebruiken." M s b.
Ds. O. Schrieke, predikant teZandvoort, heeft voor de beroeping naar de Ned. Herv. Gemeente, alhier, bedankt.
Voor de diaconiescholen der Ne d. Herv. Gemeente is ingekomen van N. N. een gift van f 1000.
De telegrafische gemeenschapmet Guatemala is gestoord.
Uit de spoor.weg'ha ven te Fe ij en oord is hedenvertrokken hetDuitsehe stoomschip»Reichstag",het eerste stoomschip der lijnHamburg—Oost- Afrika, welker booten, zooals men weet, Rotterdam geregeld zullen aandoen. Aan boord daarvan bevindt zich de negerprins van Lamo, die verschillende hoven in Duitschland bezocht en van daar kostbare geschenken medegebracht heeft. Ook is aan boord de zwarte bediende van majoor Wissmann, die naar zijn land terugkeert.
"Stadsnieuws.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
"Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
— Gij geeft de voorkeur aan één vogel in de hand boven tien in de lucht, antwoordde Paul met saamgetrokken wenkbrauwen, maar indien men een buks in de hand heeft en een goed schutter is, haalt men de duif naar beneden. En de buks wil mijnheer uw vader mij immers verschaffen.
— En indien uw schot mist, zijt ge ook de duif kwijt, spotte Theodor, dan hebt gij in het geheel niets meer. — Zeer juist, maar ik houd vol, dat, wie niet waagt,ook niets kan winnen en — goed gewaagd is half gewonnen! — Gij wilt dus het voorstel aannemen? Uwe patroons zullen u van ondankbaarheid betichten en — — Een goed verstaander behoeft een half woord, lachte de handelsreiziger; gij vreest, wanneer ik het aanneem, ik niet meer in uw belang kan werkzaam zijn. Maar zoo erg zal dit niet wezen, mijn waarde, ik geloof, dat ik nu het mijne gedaan heb. Weet ge, waarom ik tot u kwam ? Het gerucht was slechts een voorwendsel, ik wilde u eene boodschap brengen, waarvan ik gelooï, dat zij u aangenaam zijn zal. Mijn bruid heeft juffrouw Vogel een bezoek gebracht, en juffrouw Vogel moet dit bezoek natuurlijk beantwoorden. Nu heeft zij mij heden gevraagd of het mijne bruid niet zou hinderen, indien zij hedenavond komt, en ik veroorloofde mij diensvolgens, haar op een kop thee te noodigen. Zij heeft de invitatie aangenomen en zal komen. — En wat verder? vroeg Theodor in gespannen verwachting. — Wat verder ? Zoekt en gij zult vinden. — Gij zijt immers niet voornemens ook mij te noodigen? — Indien ge het wenscht, zal ik het doen.
— Dat strookt niet met mijn belang. Fanny zou er aanstonds een afgesproken werk in zien en —
— Wat zou dit hinderen? Behandelde vrouwen zacht en teeder, en zij zullen gewillig zijn als een lam, en wie schielijk en berekend weet te handelen, vaart er nog veel beter bij. Weet ge, wie dit gezegd heeft? — Natuurlijk — Goethe! — Nu, en Goethe kon de vrouwen!Hij moet immers een tweede Don Juan geweest zijn. Maar geheel naar uw goedvinden, mijn waarde. Ge weet nu, waar gij juffrouw Vogel hedenavond kunt vinden, indien gij haar eenige geschikte woorden wilt zeggen; handel nu geheel naar uw goeddunken. Gij kunt immers ook later komen, om mij te bezoeken; ik heb het u nu zoo gemakkelijk mogelijk gemaakt. — Ja,volgens uwe zienswijze,zeide Theodor met een weemoedigen glimlach, maar ook daarvoor dank iku. Of ik daar gebruik van zal maken, weet ik wel is waar nog niet. Paul schudde onwillekeurig het hoofd; hij kon niet begrijpen, dat de jonge heer niet onverwijld het voorstel aannam. — Het geluk, dat zich voordoet, moet men niet verwerpen, bromde hij, maar gij denkt als een zeepzieder. — Dank u voor het compliment! lachte Theodor, terwijl hij zijn vriend, die hem de hand aanbood, vragend aanstaarde. Van uwe vriendschap heb ik overtuigende bewijzen ontvangen; ik zal dit nooit vergeten. Wellicht kom ik hedenavond; ik moet vooraf met mij zeiven te raden gaan. Vaarwel! Misnoegd zag Paul hem na, maar hij volgde hem niet, hij begreep, dat zijn vriend met zijn gedachten alleen wilde zijp
"Feuilleton. Op Wankelenden Bodem. DOOR EWALD AUG. KöNIG. 41) (Vervolg)". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
W. W.j gepatenteerd groentenhandelaar, vraagt, waarom iedereen niet in dezelfde voorrechten mag deelen. Terwijl andere groentenverkoopers op de Groote Markt steeds hun zelfde plaats mogen behouden, moet hij telkens van plaats veranderen. Een voorbijganger. Stukken van inzenders, die verzuimen hun naam op te geven, kunnen niet geplaatst worden. Deel uw klacht aan de politie mede, en zij zal er in voorzien.
"CORRESPONDENTIE.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, B'A uur.
"Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Zaterdag, 26 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Rotterdamsche Diergaarde. Concert, 2 uur. Officieren-Societeit. Concert, 2 uur. Societeit Harmonie. Concert, 8 uur. Rotte 's Mannenkoor. Volksconcert, Plaats Doele, 8 uur. Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, 8 uur.
"Zondag, 27 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Burgerlijke Stond. ONDERTROUWD: F. Clemens, jm. 26 en M. Koning, jd. 27 j. F. J. Ottervanger, jm. 26 en C. Tinck,jd. 25 j. E. B. Koster, jm. 28 en M. G. W. Overvoorde, jd.2lj. J. Slieker, jm. 27 en G. M. v. der Spek, jd. 24 j. W. v. de Ruit, jm. 29 en J. Blokland, jd. 26 j. P. De Jong, jm. 22 en C. M. De Kok, jd. 21 j. W. Smith, jm. 41 en G. v. Stolk,jd. 30 j. J. F. Andriessen, wedr. 49 en J. F. Kramer, jd.42j. W. v. Assendelft,]m. 29 en E. v. Zon, jd. 30 j. M. v. den Berg, jm, 25 en T. De Vries,jd.2l j. G. v. den Berg, jm. 21 en D. Lans, jd. 22 j. A. Bourguignonjm.22 en C.M.J.Schoonmade,jd.23j. L. v. Eijnsbergen.jm.24 en P. M. v. d.Tempel,jd.22j. G. Froechetti, jm. 26 en A. Kleinhaus, jd. 34j. J. A. Fransen, jm. 29enJ. Spijker, jd. 19j. G. M. Hammer,jm. 29 en G. F, G. Huisman, 45 j. A. R.M.v.d.Heijden.jm.22 en E.P.v.Schenkhofjd.23j. S. Hofstede, jm. 20 en R. Cohen, jd. 21 j. N. Kloppert, jm. 26 en M. Wisselaar, jd. 25 j. G. G. Korteland, jm. 28 en M. C. Meijland, jd. 28 j. G. Koster, jm. 23 en H. M. Hoogerbrugge, jd. 25 j. A. J. lü-euger, jm. 29 en M. Blekxtoon, jd. 21 j. J. W. Matser, jm. 39 en A. M. de Kreek, wed. v. F. J. Mestring, 39 j. J. J. K. Michels, wedn. 25 en M. C. v. Engelen jd.lBj. J. L. A. Peters, jm. 25 en S. R. v. Duuren, jd. 23 j. A. J. Romeijn, jm. 22 en W. Feder, jd. 20 j. C. H. Schonk, jm. 22 en M. A. Bierhuizen, jd. 22 j. T. B. Voots, jm.27 en W. A. v.d. Berg,jd. 29 j. A. Val, jm. 39 en E. v. Beest, jd. 26 j. C. v. Vuuren. wedn. 47 en J. M. de Roo, wed. v.C.H. Bollee, 39 j. C. F. v. d. Wel, jm. 27 en N. Polander,|d. 26 j. F. R. Wei meester, jm. 25 en A.C.v.d. Heuvel,jd.22j. C. Witteman, jm. 28 en H. A. P. Dommershuiisen, jd. 18 j. J. Wolf, jm. 28 en A. E. Knoops, jd. 21 j. R. J. v. Wijk, jm. 26 en J.T. Hijzen, jd. 34j. J. Takkie, jm. 26 en R, Lamport, jd. 23 j. A. Sterkman, jm. 23 en W. M. Gle.jm, jd. 23 j. M. v.der Poel, jm. 22 en C. F. Tekke, jd. 27 j, G. M. Jansen, jm. 23 en A. E. Simons, jd. 18 j, J. M. Herfst, jm. 22 en A. v.der Blom, jd. 24 j. C. J. T. Rossel, jm. 22 en M. J. F. De Wild, jd. 17 j. J. Adams, jm. 32 en M. v. Leen, jd. 22 j. A. J. J. Stofregen, jm. 26 en W. Pol, jd. 21 j. J. Verhagen, wedr. 46 en E. Kalkman, wed. v. W. v. Huijstee, 33 j. D. J.'C. Muller, jm. 26 en F. v. Binsbergen, jd. 28 j. P. J. G.Siemerink, jm.3o en 11. A. 11. Bosch, jd.2B j. B. J. Bouhuijs, jm. 27 en W. Oord, jd. 21 j. W. P. De Boeck, jm. 20 en J. M. Janse, jd. 23 j. Huwelijks-Brieven en Verloving s-Circuluires worden gedrukt en spoedig afgeleverd, desverlangd geadresseerd, ter drukkerij van het Ji ieuivsblad. Goedkoop. Fijner papier naar keuze van den besteller. BEI/ALLEN: A. M. Reuselaar, geb. Kramer, levenl. D. — T. C. Ooms, geb. den Ilartog, D. — E. Visser, geb. Barendregt, D. — A. Adams, geb. de Bruin, D. —J. G. v. Loo, geb. Bach, D. — A. Rijks, geb. v. Klaveren, Z. —M. Gravesteijn, geb. v. Rijswijk, Z.— A.Kuypers, geb. Heister, D. —W. v, Venrooy, geb. Veening, Z. — H. E. Thiel, geb. de Koning, D. — E. Rodenburg, geb. Weerheim, Z. — 11. Hammer,geb. Swarttouw, D. — D.M.Sluyter,geb.Bon.D.—F. J.v.V liet,geb. Vergoed,Z.—M. A.Been,geb. v.derMade,Z.— A. Willems, geb.v. Beurden,Z.—A.E.v.Eijk.geb. v. der Reijden, Z. — A. M. M. Willers, geb. v. der Heijden, Z. — A. J. H. v. Geest, geb. Sigon, Z. — H. L. Langelaan, geb. (ïoerke, D. — S. Mug, geb. Spetter, Z. — C. G. O. Bout, geb. Kalkman, Z.— A. v. Leeu .vaarden, geb. Dijksman, D. — L. Zuur, geb. Blok,ï. —■ A. v. der Heijden, geb. Radder, ü. — C. Fens, geb. Ronge, D. — A. v. Handel, geb. Snoek, Z. Klein drukwerk wordt geleverd terdruk] ter ij van het JVie uwsblad, naar den geest des tijds, net en goedkoop. OVERLEDEN: J. A. Weinbeck, man van A. Landheer, 55 j. — C. Voerman, jm. 20 m. — M. E. v. Kan, wed. C. H. Bosch, 83 j. — 0. A. Thieleman, jd. 5 m. — J. T. C. Ilentzen, jm. 8 m. — J. G. Boejenk, viouw van A. v. Sermont, 64 j. — J. Knop, jm. 4 m. — A. v. d. Hofstad, man van E. Pettit, 67 j. — G. R. Bergmann, man van W. Schekierka, 38 j. Rouwbrieven en Rouwkaarten worden gedrukt ter drukkerij van het Nieuwsblad. Op verlangen mede geadresseerd, bezorgd en gepost.
"Familiebericht". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
10 uur. Ie Verif. faill. Johannes Engering Stephanus Johannes Zoon, slijter in wijn, bier en likeur en mineraalwaterfabrikant, te Schiedam, aldair handelende onder de firma J. P. C. Kramers & Co. Rechtercomm. mr. A. C. Wesenhagen,curator W. A. Van Dolder, candidaat notaris te Schiedam.
"Faillissementen in het Arrondissement Rotterdam. Verificatiën. Woensdag 30 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
103A uur. 2e Verif. faill. A. Van Hattem Gzn., schilder, glazenmaker en koopman, te Rotterdam. Rechtercomm. mr. A. E. Croockewit, curator mr. A. Van Gennep.
"Vrijdag 1 Augustus.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Een gezelliger kamertje dan dat, hetwelk juffrouw Therese Goldschmidt met hare dochter Helena bewoonde, kon men zich nauwelijks voorstellen. Het was trouwens niet met sierlijkheid en pracht gemeubileerd, maar de orde en netheid, die hier heerschten, de smaakvolle rangschikking en de deugdelijkheid der inrichting vergoedden dit volledig. Het ontbrak daarbij ook niet aan kleine geriefelijkheden, zooals tenminste de geringe middelen veroorloofden, waarover de eigenares te beschikken had, en zag men de weduwe in het vriendelijk gelaat, vol goedhartigheid, staarde men in de vroolijke, gloedrijke oogen van Helena, dan besefte men de liefdesbetoovering en den vrede, die in dit vertrek heerschten. En die betoovering deed zich hoofdzakelijk in de avonduren gelden, wanneer de lamp haar getemperd licht over de ronde tafel verspreidde, wanneer moeder en dochter daar zaten met hun handenarbeid, en mijnheer Paul Vetter bij een glas bier hun verslag deed van het nieuws van den dag, afgewisseld met tallooze spreuken en spreekwoorden. Dit was ook heden avond weder het geval; slechts met dit onderscheid, dat heden de blinkende trekpot op de tafel stond, waaronder de blauwe spiritus vlamde. Men verwachtte Fanny, en Paul had * " ~
zich reeds daarover bezorgd gemaakt, dat Theodor Romberg haar buiten op de straat had aangesproken, toen zij eindelijk verscheen. Hare opgeruimde kalmte verjoeg Pauls bezorgdheid, die er in stilte reeds berouw van had, dat hij zijn vriend van dit bezoek had kennis gegeven. Helena was terstond metFanny bevriend en ook juffrouw Goldschmidt gevoelde zich weldra tot die zinrijke natuur aangetrokken, .die zich voordeed, zooals zij was, natuurlijk en onopgesmukt, en daarbij in geen enkel opzicht overdreven. Al het dubbelzinnige en twijfelachtige vermijdend, wist Fanny leven te brengen in het onderhoud en het voor een ieder belangwekkend te maken en zelfs Paul, die gaarne op zijn reizen en ervaringen snoefde, luisterde zwijgend en met de grootste belangstelling, toen Fanny de tropenwereld van Zuid- Amerika met gloeiende kleuren schilderde. — Ja, gelezen had hij dit ook reeds, wellicht beter en uitvoeriger, dan hij het nu vernam, maar het klonk toch thans anders; het waren immers andere fraaiere schetsen, ze hadden eene geheimzinnige aantrekkingskracht, van welke hij den blik niet kon afwenden. Ook Helena en hare moeder gevoelden de tooverkracht; ook zij gevoelden zich onwillekeurig aangetrokken. Het kwam haar immers voor, als wandelden zij zelve onder de palmen, te midden dier schoone plantenwereld. ■ Alstoen schetste Fanny de schipbreuk der „Marianne" op dezelfde levendige, aanschouwelijke wijze en hare eigen redding, en die schildering bracht Pauls gedachten op den vermoorden matroos, den koddebeier Reimann en den graaf Von Hohenhausen. Hij vroeg Fanny. of zij reeds in Amerika den graaf had gekend; de vraag werd ontkennend beantwoord, ook op het schip was Fanny niet met hem in aanraking gekomen. Aan de schuld van Reimann gelooide zij thans, het gesprek met den graaf en een later onderhoud met den rechter Sommer hadden den laatsten twijfel uit den weg geruimd. Over den graaf zelf uitte zij zich zeer beperkt, zij was boos, dat hij het verdrag met hare broeders niet hernieuwd had, en zij stelde laatstgenoemden inhet gelijk, dat dezen het hun later gedane aanbod niet wilden aannemen. Daarna kwam Paul voor den dag met het voorstel, dat Romberg hem gedaan had. Juffrouw Therese Goldschmidt was daarover zeer verbaasd, en in het eerste oogenblik meende zij, dat dit aanbod onder alle omstandigheden moest aangenomen worden, maar Helena was aanstonds een andere meening toegedaan. Zij deed opmerken, dat Paul zijn patroons met ondank zou beloonen, wanneer hij die gelegenheid zich ten nutte maakte, om een zaak op te richten, waaruit voor hen concurrentie moest ontstaan. Het was waar, ieder was zich zelf het naaste, maar men moest niet uit het oog verliezen, dat het aanbod oogenschijnlijk was gedaan met het oogmerk, de firma Gebroeders Vogel te benadeelën, en dat Paul het reeds daarom niet mocht aannemen. Fanny gaf hare meening niet prijs, P.iul verzocht haar er om, zij antwoordde, in die aangelegenheid kon haar oordeel onmogelijk geheel onpartijdig zijn, daarom •hield zij zich liever ten eene male onzijdig. Wordt vervolgd.)
"XVI. Onverwacht!". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Rotterdam 27 Juli le getij 10.59 2e getij 11.23
De temperatuur aan de Kralingsche Zwem- en Badinrichting was hedenmorgen 7 uur: in de lucht 59°, in het water 62°.
"Waterstand en Weerbericht.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
25 Juli* 26 Juli Barometer bij 0° Celsius 763.2 mM. 764.7 mM. Thermom. in de schad. 15.3°C.60°F. 17.6°C.64°F. Minim. temp. 's nachts 12.5°C.55°F. i0.5°C.51°F. Maxim. temp. vor. dag 16°C.61 °F. 15.5°C.60°F. Windrichting en kracht N.W. 3 Z.Z.W. 2 Bewolking der lucht Bewolkt Bewolkt
"'fi middags 12 uur.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m., 1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40 'sm., 9.30 'sm, 10.— 'sm., 2.27 'sav. 4.3o'sav., 6.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.10'5m., 8.50'5m., I.lo'sav.,6.so.'sav. Brazilië, Argentina, Uruguay, Paraguay 8.50 'sm.
"Buslichtingen aan het Postkantoor. Zondag 27 Juli.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
— Z. M. de Koning heeft de wet tot goedkeuring der Spoorwegovereenkomsten bekrachtigd.
— Hoewel de Minister van Oorlog nog niet aan zijn departement werkzaam is, is zijne ongesteldheid evenwel niet van dien aard, dat hem de afdoening van zaken ten zijnen huize belet wordt.
— De kiesvereeniging »Bijbel en Oranje" te Scheveningen hield gisteravond weder eene algemeene vergadering. Men kon het over de candidatuur voor lid van den Raad niet eens worden. De meerderheid wil bepaald een Schevemngschen reeder van anti-rev. richting, bekwaam om de belangen van de vissclierij enz. te behartigen. Ten slotte werd eene commissie benoemd, bestaande uit den voorzitter, de heeren P. De Mos en Jb. Den Duik, aan welke de keuze werd overgelaten.
— Aan de Hoornbrug onder de gemeenteßijswijk is hedenmorgen opgevischt 't lijk van een onbekenden heer. Zijn ondergoed is gèmerkt J. d. H. Aan den binnenkant van een gouden ring met groenen steen, welken hij droeg, komen dezelfde letters voor.
"Laatste Berichten.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005
De Wagner-voorstellingen. De voorbereidingen tot de voorstellingen in 1891 te Bayreuth, zijn in vollen gang; groote aandacht schenkt men aan de overwinning der decorative, technische en choreographische moeielijkheden, welke vooral aan de opvoering van sTannhauser" verbonden zijn. De decoratien worden geschilderd door Gebr. Brückner te Coburgen zullen, evenals de costumen, streng historisch zijn. In de Venusberg-scène wordt aan het ballet eene ruime plaats gegeven ; talrijke balletdanseressen, waaronder van de Berlijnsche Hofopera, zijn bereids geëngageerd. Over de bezetting der rollen kan nog niets met zekerheid gemeld worden. In het geheel zullen er 8 Tannhaaser- en 9 Parsifal-voorstellingen plaats hebben.
Aan den dood ontkomen. Tengevolge van den lagen waterstand is deze week bijna een pkizierstoomboot, die tusschen Portbay en Buckthorn Island vaart, op den Niagara waterval verongelukt. Juist had de stoomboot Green Island omgevaren, en bevond zij zich op een plaats in de rivier, waar de meeste stroom is, toen haar machine, weigerde te werken. Het anker, dat werd' uitgeworpen, kon eerst geen grond vatten; toen het zich eindelijk vast gewerkt had, kreeg de boot, door zijn snelle vaart, zulk een schok, dat een gedeelte van het want werd weggeslagen. De boot bleef echter gelukkig kort voor den val stil liggen, zeodat honderd en vijftig passagiers, onder wie een panische schiik heerschte, van een wissen dood werden gered. Een boot, waarmee de consul Rohlson met zijn kinderen en een jonge dame, Jonassohn genaamd, een pleiziertochtje maakte, sloeg in de Noordhaven van Helgoland, tengevolge van een hevigen storm, om. De consul, juffrouw Jonassohn, uit Hamburg,
en de schipper Arist, een Helgolander, verdronken. De kinderen werden door badgasten en zeelieden gered.
Het oordeel der Fransche geleerden over de vaccinatie. Bij monde van dokter Proust, professor aan de medische faculteit te Parijs, heeft de gezondheidscommissie zich als volgt ten opzichte van het nut der vaccinatie verklaard:
De commissie, van oordeel zijnde, dat de vaccinatie eu revaccinatie de eenige middelen zijn om het uitbreken van pokken te beletten; dat deze inentingen niet het minste gevaar opleveren, wanneer zij volgens de regelen van de kunst worden bewerkstelligd ; dat zij niet alleen niet gevaarlijk zijn in tijden van pokken-epidemieën, maar het eenigste middel zijn om aan deze epidemieën paal en perk te stellen; dat de pokken bijna geheel verdwenen zijn uit de landen, waar de vaccinatie en revaccinatie verplichtend zijn gesteld en geregeld worden bewerkstelligd ; dat deze ziekte bepaald uit de beschaafde landen moet verdwijnen ; ten slotte van oordeel zijnde, dat men in de dierlijke pokstof een zuivere bron van die stof gevonden heeft, die een absolute zekerheid geeften alle vrees voor eventueele gevaren opheft; 'spreekt den wensch uit: Dat een wet de vaccinatie en revaccinatie in Frankrijk verplichtend stelle.
Bescherming van den binnenlandschen handel. De ministers van oorlog, marine en spoorwe-, gen, van Rusland, hebben besloten voortaan niet meer bestellingen in het buitenland te doen en de binnenlandsehe leveranciers te verplichten, Russisch materiëel te gebruiken. Het binnenlandsehe fabriekswezen zal dientengevolge aanzienlijk worden uitgebreid.
Het eierverbruik te Berlijn. In het afgeloopen jaar werden te Berlijn 274,658,960 eieren genuttigd, wat 15,219,480 minder bedraagt dan het daaraan voorafgaande jaar. Stelt men de bevolking van Berlijn op 1,470,000 zielen dan werden in 1889 186,8 en in 1888 204,2 eieren per hoofd verbruikt.
Voor het nationale gedenkteeken voor Bismarek is tbans ongeveer £>00,000 Mark ingezameld. De verec-niging van Duitsche studenten te Praag wilde aan de commissie 1000 Mark zenden. De commissaris van politie Steiskal verbood dit echter, terwijl hij met ontbinding der vereeniging dreigde, indien men hem niet gehoorzaamde.
Over de Joden in Rusland is men in de hooge kringen te St. Petersburg zeer verbolgen, wijl gebleken is, dat een aantal Joden gemeene zaak met de te Parijs gearresteerde Russische nihilisten hebben gemaakt. Strenge maatregelen worden dientengevolge tegen de Russische Joden genomen; de N o w o s t i zal onder andere ophouden te bestaan. De uitgever heeft reeds de mededeeling ontvangen, dat hij binnen twee jaren zijn zaak moet sluiten.
Die weet er weg meê. Op het stadhuis van het elfde — meest bevolkte — arrondissement van Parijs werden Zaterdag tusschen tien en twee uur door den onder-burgemeester niet minder dan zeven-en-vijltig huwelijken gesloten. "Voor elk paar had hij dus slechts vier minuten den tijd.
Yerschrikkelyke daad van cannibalisme. De vróuw van een hoofd van een der stammen nabij Fort Pine, Natal, was ongesteld, en dé dokter —ook een inboorling— werd over de ziekte geraadpleegd. Het oordeel van den esculaap luidde, dat alleen het vet van het hart van een menschelijk wezen in staat zou zijn, de zieke te genezen. Blijkbaar vond het hoofd den dokter het meest geschikt om het noodige vet te leveren, althans hij werd gevangen genomen en gedood. De zieke vrouw nuttigde het vet van 's dokters hart, terwijl de overige familieleden het restant van het stoffelijke omhulsel van den esculaap oppeuzelden. De autoriteiten 'van Natal kwamen evenwel achter deze daad van cannibalisme en zonden een leger van 300 politieagenten uit, om het wreedaardige hoofd gevangen te nemen, die zich vrijwillig overgaf. Hij bevindt zich thans met zijn medeplichtigen in arrest, in afwachting van het vonnis, dat over hem en de zijnen zal worden geveld.
Een practische maatregel. Voortdurend worden uit Duitschland vleesch- en worstwaren in België ingevoerd. Het thans bi] de Belgische regeering ingediende wetsvoorstel, met betrekking tot de vervalsching van voedingmiddelen enz.,schrijft voor, dat voortaan alle dergelijke waren op kosten van den invoerder zullen worden onderzocht. Ook zal voortaan geen paardevleesch meer verkocht mogen worden, wanneer niet elk stuk van een bijzonderen stempel voorzien is.
"Gemengd Nieuws.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/07/28 00:00:00, p. 1. Geraadpleegd op Delpher op 20-04-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010130:mpeg21:p005