— De kapitein ter zee M. J. C. Lucardie en de luitenant der zee der 2e klasse J. F. Nijland, uit Oost-Indië in Nederland teruggekeerd, zijn op non-activiteit gesteld.
— Tot leden der Provinciale Staten in Noord- Brabant zijn gekozen : van Breda de heer J. F. Maassen, wethouder te Ginneken en van Eindhoven de heer J. F. Boex.
— Benoemd tot burgemeester van Buiksloot de heer J. E. Immink, en van Nieuwendam jhr. H. F. Schuurbeque Boeije.
— De Gemeenteraad van Puttershoek heeft den heer M. De Geus, die met een meerderheid van 2 stemmen tot lid van den raad is gekozen, niet toegelaten, wegens informaliteiten, die bij de stemming zouden hebben plaats gehad.
— Examen gymnastiek, lager onderwijs, 6 Aug., te 'sHage. Geëxamineerd 4 mannel ke candidaten, teruggetrokken 1, afgewezen Geslaagd de heeren Brackmann en Koerselmnn, van Roïterdam. — Examen Fransch, lager onderwijs, 0 Aug., te 's Hage. Geëxamineerd 20 mannelijke en 5 vrouwelijke candidaten. Geslaagd de dames J. Van Heel, Groningen; en J. C. Stoopman, Amsterdam; en de heeren J. Van Rander, Breda ; M. Notermans, Ulestraten; A. M. Oudshoff, Rotterdam;. G. J. O. A. Nuijs, Haarlem; J. Van den Oever, Rotterdam ; en S. Maliepaard, Spijkenisse.
— Examen Duitsch lager onderwijs, 6 Aug.,te 's Ilage. Toegelaten de dames M. A. W. Middelveld ■van Enschedé; S. TiglerWijbraindi,van Leeuwarden; en de heeren A. L. Yan Becck, van Baarle-Nassau; H. Ter Beeke, van Harderwijk ; en P. M. Labrijn, van Zeist. Afgewezen 2 vrouwelijke en 3 mannelijke candidaten. Niet opgekomen 1 vrouwelijke candidaat.
— Dr ietal bij de Ned. II erv. Kerk. Te Dordrecht: J. Doorenbos te Barneveld ; H. J. L. Poort te Harmelen, en A. J. Ruijs Oegstgeest, te Delft. Drietal bij de Chr. Ger. Kerk. Te Sappemeer: Ba■vink, cand. te Kampen; H. Bulder te Ten Post, en 3. Sijoelstra te De Krim. Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Winsen J. J. Sanders te Lichtenvoorde.
Beroepen bij de Herst. Evang. Luth. Kerk. Te Harlingen J. L. F. De Meijere Joh. Cz. te Bodegrave. Aangenomen het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Naar Kedichem door H. W. Ter Haar, cand. te Nijmegen. Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Van Lunteren door A. J. Van Wijngaarden te Mijdrecht. — Van Eede door C.Bouthoorn te Dirksland. •— Van Gaastmeer door J. Van der Weide te Aalsum. — Van Hattem door G. Salomons te Nieuwe- Pekela.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk (doleerende). Van Alkmaar door J. Osinga te Gouda.
— Wonderlijke wetsuitlegging! Naar aanleiding van een bericht in ons vorig nummer, overgenomen uit de IlaagscheCouran t, deelt een onzer lezers uit Voorburg ons het volgende mede: Maandagmorgen (4 Aug. 1.1.) wenschte ik per trein van 6.46 te vertrekken van Den Haag naar Amsterdam, met de Hoilandsche spoor. Te 6.35 ■was ik reeds in de vestibule van het station, waar het overvol was, en slechts één loket 3de klas geopend, waarvoor de reizigers zich verdrongen. Er was niet de minste orde,ook geen spoorvan een portier of beambte om de reizigers, die het eerst vertrekken moest en,vóór te laten gaan. Het gevolg was, dat niet alleen ik maar circa 20 reizigers voor Amsterdam moesten wachten tot 8.34, daar het ons niet gelukte een kaart machtig te worden, en de trein inmiddels vertrok.
Mij dunkt een stationschef, die zoo gestreng optreedt en te werk gaat, waar het een reiziger betreft, die een abuis maakt; moest minstens zorgen, dat de dienst op zijn station zoo ingericht was, dat, indien men 10 minuten voor het vertrek van den trein aanwezig is, er ook krachten zijn, berekend om de reizigers te helpen, zoodat zij ook behoorlijk vervoerd kunnen worden.
— Alweer bijgeloof! Een groote zwarte vogel, met een vlucht van 1 tot IV2 meter, bezoekt in den laatsten tijd nu en dan het Limburgsch dorp Margraten en jaagt menig bijgeloovige door zijn klagend geschreeuw den schrik om het hart. Zijn geluid komt overeen met het janken van den vos. In 't midden van den nacht vertoont hij zich op korten atstand der huizen en laat dan onafgebroken, wel 10 minuten lang, zijn onaangenaam en droevig geroep hooren, waardoor sommige menschen hem dan ook als een ongelukaanbrenger beschouwen.
— Men meldt ons uit Utrecht:
Een reeds bejaard werkman is Woensdagmiddag alhier als door een wonder aan een schier wissen dood ontsnapt.
Fe; Bezig zijnde om in een woning in de Vissersteeg naar een lek in een riool te zoeken, 'waarbij een ontgraving tot blootlegging van dat riool noodig •was geworden, zakte op eens de grond onder zijn voeten weg en stortte hij in een vermoedelijk verlaten put of kelder, terwijl tegelijkertijd een massa puin en zand op hem neerviel. Gelukkig voor den man, togen dadelijk een paar vrouwen, die van liet gebeurde getuigen waren geweest, aan het werk, om met de haar ten dienste staande middelen zand en steenen zooveel mogelijk te verwijderen, waarin zij zoo goed slaagden, dat het hoofd van den ongelukkige reeds zichtbaar was en deze weer vrij kon ademen, toen eenige hospitaal-soldaten, benevens een officier van gezondheid, ter plaatse verschenen. Alsnu werd met kracht aan de bevrijding van den ouden man gewerkt, toch mocht men er echter eerst na verloop van ruim een uur in slagen, hem uit zijn waarlijk neteligen toestand te verlossen. Onmiddellijk door den geneeskundige onderzocht, bleek de man echter tot aller verwondering bijna geen letsel te hebben bekomen, alleen was hij, zooals zich trouwens wel laat denken, zeer geschrokken, zoodat hij dan ook niet in staat was om te loopen, en, nadat hem iets kalmeerends was toegediend geworden, per brancard naar zijne woning moest worden vervoerd.
— Zondag, des namiddags te twee uur, is niet ver van Zand voort, op het voetpad loopende langs de spoorbaan Haarlem—Zandvoort, een dame door een haar onbekend burgerman aangerand en op den grond geworpen. Op haar geschreeuw is een talrijk, zich in de nabijheid bevindend gezelschap haar ter hulp gekomen, op welks nadering de onverlaat zich uit de voeten heeft gemaakt.
Wie inlichtingen kan verschaffen omtrent dezen onverlaat, gelieve er den Officier van Justitie te Haarlem mededeeling van te doen.
— Hoeveel water bevatten kersen en aardbeziën ? Dat de svruchtentijd" een dure tijd is, moge blijken uit het feit, dat, volgens ons onderzoek, 100 gram kersen niet minder dan 83.80 gram Water bevatten en aardbeziën zelfs 86.40 gram! M b 1 d. v. Hamel Roos.
— Tegen een 25-jarigenDuitscher,die in het Rijks Museum te Amsterdam zijnde, een geladen revolver in den zak droeg, zonder tot het dragen daarvan gerechtigd te zijn, is proces-verhaal opgemaakt.
— Vergiftigd! Te Epe is zekere J. S, één der personen, die ook van het vergiftigde vleesch gegeten had, overleden. Twee geneeesheeren uit Zutfen hebben het lijk onderzocht. Drie personen zijn nog zeer ernstig ziek. "Vier kalveren van den landbouwer J. 8., aldaar,
die uit emmers hadden gedronken, waarin het bedorven vleesch geweest was, zijn ook ziek. Bij die dieren vertoonen zich dezelfde ziekteverschijnselen als bij hen, die van het vleesch nuttigden. Het vleesch, dat nog bij sommige personen gevonden werd, is Dinsdag, na door den districtsveearts gekeurd te zijn, verbrand. De politie doet een streng onderzoek naar deze treurige zaak.
— De heer J. L. Zegers, zendeling in Indië, benoemd tot directeur -van de inrichtingen tot verpleging van lijders aan vallende ziekte te Heemstede en Haarlem, zal 1 Oct. a. s. zijne betrekking aanvaarden. Den 13en Aug. a. s. zal hij met het stoomschip »Prinses Wilhelmina" naar Nederland terugkeei en.
— Vader van 6 kinderen.
Te Haarlem heeft zich een 40-jarige timmerman, gehuwd en vader van zes kinderen, door verworging van het leven beroofd. Misbruik van sterken drank schijnt de aanleiding tot deze wanhopige daad geweest te zijn.
— Een middel tegen muggen en muskieten! Dr. H. vermeldt een eigenaardig middel om muggen en muskieten te verjagen, dat hij beweert zelf, (tijdens zijn verblijf in Tonkin) in practijk te hebben gebracht. Men heeft daar te lande een kikvorschensoort, zoo groot als twee vuisten. Na twee of drie dezer dieren gevangen te hebben, steekt men elk een brandende sigaar in den bek; zoodra zij een paar trekjes gedaan hebben, blijven ze onbeweeglijk, maar gaan voort met rooken, tot dat de sigaar op is. Men zet ze, met hun sigaren gewapend, op den rand der tafel, waaraan men zijn werkzaamheden verricht; zij rooken als locomotieven en de dikke tabakswalm, die opstijgt, verdrijft alle muggen en muskieten.
Wie het gelooft, kan het wel eens probeeren!
— Noodlottige vergissing! Maandagnamiddag heeft een 50-jarig werkman bij de gemeente-reiniging te Haarlem, in haast, bij vergissing gedronken uit een kruik met carbol, staande naast zijn drinkenskruik. Hij is in bewusteloozen toestand naar het Gasthuis overgebracht.
— Voor wie zomeruitstapjes maakt, kunnen wij zéér aanbevelen den »Gids voor Utrecht, De Bilt, Zeist, Rijzenburg, Driebergen, Doorn, Neerlangbroek, Wijk-bij-Duurstede, Leersum, Amerongen en Rhenen" en den »Gids voor 't Gooi en Baarn," beide met wandelkaarten, plattegronden, platen en illustratiën in den tekst. Beknopt, degelijk, practisch is de samenstelling van beide; aantrekkelijk is het gewaad en handig het formaat, waarin de heer J. G. Broese, uitgever te Utrecht, deze gidsen gestoken heeft.
— Vertegenwoordigers van de verschillende spoorwegen hier te lande, zullen Maandag a.s. te Utrecht bijeenkomen, ter voorloopige vaststelling van de dienstregelingen voor den aanstaanden winter.
— Men schrijft uit Schoterland aan de N. Asser G t:
Velen uit de Volkspartij, hoogst ontevreden over den afloop der werkstakingen te Beets en Appelscha, en over de rol, daarbij door Domela Nieuweuhuis gespeeld, zijn voornemens bij de eerstvolgende verkiezing voor lid der Tweede Kamer Croll als protest-candidaat tegen Domela Nieuwenïïuis te stellen. De Schoterlanders houden veel van •wat nieuws! Zij gaven ons het eerste sociaal-democratische Kamerlid in Nederland, maar daar schijnt het nieuwtje al weer at te wezen, evenals van Heldt, den vroegeren uitverkorene der Schoterlanders! Zullen zij ons nu ook het eerste anarchistische Kamerlid in Nederland geven ?
— De Staatscourant van heden, bevat de Wet van den 19den Juli 1890, tot verlenging van den diensttijd voor de ingelijfden bij de militie te land der lichtingen van 1884 en van 1885 en voor de ingelijfden bij de zeemilitie der lichting van 1886.
— Onderzoek van reuzel!
Verschillende monsters reuzel hier te lande ingevoerd, bleken met zeer groote hoeveelheden katoenpitten-olie vervalscht te zijn. Dit schandelijk bedrog wordt, schijnt het, zonder eenig verzet van officiëele zijde bij voortduring hier gepleegd. Mbld. v. H. K.
— Huismiddelen tegen kiespijn! Men zegt, dat het kauwen van pijpkaneel een der beste middelen tegen kiespijn is. Indien het kaneel van goede kwaliteit is, houdt de gevoeligheid der zenuw op en de pijn bedaart onmiddellijk. Een oplossing van 4 gram dubbel koolzure soda in een half kopje lauw water (als mondspoeling) is, naar gezegd wordt, eveneens een uitmuntend middel tegen kiespijn. ,
— Dinsdag vertrokken van Zand voort Prins en Prinses Wilhelm van Saksen. De burgemeester en zijn echtgenoote deden hen uitgeleide. De echtgenoote van den eigenaar van het »hotel De I'Ocean," waar de Prins en de Prinses vier weken vertoefden, ontving als blijk van tevredenheid een prachtig bewerkte doekspeld en broche.
— Dinsdagmiddag is H. M. de Koningin met Prinses Wilhelmina in een rijtuig met vier paarden over Soeren naar Hoog-Ruurloo gereden. Onder geleide van een landbouwer hebben de Koninklijke Bezoeksters aldaar de heidevelden bezichtigd, welke in het voorjaar door brand verwoest zijn. Het Prinsesje, dat het rijtuig voor een poosje verlaten had, liep de heuvels onvermoeid op en neder. Met een span versche paarden, dat aldaar gereed stond en vooruit was gezonden, keerde de Vorstelijke Personen over Uchelen naar het paleis Het Loo terug.
— Men veronderstelt, dat mevr. Bukley wel niet te Arnhem, maar op weg naar Arnhem —in Duitschland — gearresteerd is. In het telegram, waarin haar advocaat van die arrestatie melding maakte, werd ook niet beweerd, dat deze te Arnhem plaats had. Men wacht nu op nadere berichten.
— Te Groningen zijn in de atgeloopen week elf kinderen aan de mazelen overleden. Het getal slachtoffers dezer ziekte bedraagt er thans reeds 74.
— Zekere Jos. Bours, van Susteren (Limburg) is Maandagavond te Reid, waar hij sinds eenigen tijd werkzaam was, op noodlottige wijze om het leven gekomen. Twee arbeiders kregen twist aan het station, waarbij ten laatste het mes werd getrokken. Bours, die de vechtenden wilden scheiden, werd zoodanig door het mes getroffen, dat hij binnen weinige oogenblikken den geest gaf. De dader, zekere Höfgen, uit Schrievers, is in handen van de politie.
— Een der ambtenaren van de gemeentesecretarie te Haarlem, die van de kermis naar huis keerde, werd op de Gravesteenenbrug door een viertal mannen aangegrepen. Men trachtte hem in het Spaarne te werpen, doch hij wist zich los te rukken en te ontkomen. Hij had zijn aanranders niet herkend.
— Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter markt aangevoerd 379 zalmen; groote zalm gold f 1.15 a f '1.30, kleine f 0.90 a f 1.05, St. Jakobszalm f 0.90 a f 0.95 per 5 ons.
— Aan de Vischmarkt te Rotterdam kwamen heden aan 10 schokkers M A 113, 108, 93, Z W, 6, 4, H T 2; E H 45, P R 17, 15, Y K 115, 1 roeiboot, alle met een goede vangst, groote en kleine tongen, tarbot, zeehanen, kleine schol, scharren, rog, pieterman en makreel. Verder werd aangevoerd van Hellevoetsluis een groote partij manden en korven bot. Van Maassluis 4 manden bot, spiering, riviervisch en 2 manden voorn. Van Helder 5 manden gedroogde scharren en kleine schol. Uit Engeland (Huil) 2 kisten gestripte groote schol.
De prijzen waren: voor groote tongen 4 ben f 14.70 a f 14.40, iets kleiner 4 ben f 9.70, de 3 ben Iben zeehanen f' 12.20, 1 ben tarbot, 2 ben groote tong en 2 zeehanen f 7.80, kleine tongen 6 ben f 3.80 tot t' 3.40, de 5 ben f 5 tot f 2.40, de 4 ben f 5.40 tot f 2.80, tarbot 2 ben f 4.40 tot f 2.90, de 3 ben tarbotjes 1 ben tongen f 8.90, 1 ben tarbot 3 ben kleine tongen f 7.90, zeehanen de 4 ben kleine f s.4o,seliokkerschol de 4 ben f 4,10 tot f 2.90, de 6 ben 15.40 tot f 3.80, versche scharren 6 ben f 6.20 tot f 4.50, de 4 ben 1 ben rog f 3.50, de 2 ben scharren haaien met 2 ben rog f 3.50, groote rog 4 ben 12 stuks met 1 ben kleine rog f 6.80, de 2 ben met 1 ben haai f 2.60, pieterman 4 ben f 2.40 de 1 ben met 2 ben bot f 1.90,1 ben makreel 6 ben pieterman met scharren f 4.40, groote levende bot 4 ben f 5.80 tot f 3.60, de 3 ben f 3.20, de 5 ben middelsoort bot f 5, kleine bot 4 ben f 3.50, de 6 ben f 4.60. spiering f 2.30 de 4 ben 1 ben riviervisch f 3.80, voorn 4 ben f l,des ben f 1.50 tot f 1.40, gedroogde scharren 3 ben groote (9 bos) f 5.90 tot f 3.50, kleine 3 ben f 1.80, de 4 ben f 3 tot f 2.70, gedroogde kleine schol 5 ben f 2.40 tot f 1.90 Engelsche schol 3 ben groote 12 stuks f 6.70 tot f 4.30 de 5 ben f 7.90.
De aanvoer bestond uit 23 partijen versche zeeen riviervisch, benevens 5 partijen gedroogde visch.
— Eens had, op een zeereis, de stuurman, die gewoonlijk het logboek (scheepsjournaal) hield, zich bedronken en was niet in staat zijne gewone ■werkzaamheden te verrichten. Omdat de man zich zelden aan onmatigheid schuldig maakte, zag de kapitein het ditmaal door de vingers en hield dien dag zelf het logboek, met de bijvoeging: — De stuurman is den geheelen dagstukkerig geweest. Den volgenden dag was de stuurman op het dek en hervatte zijn gewone taak. Toen hij het logboek opsloeg en het ingeschrevene zag, waagde hij het daartegen op te komen. — Was het noodig, kapitein, dat er in te zetten ? vroeg hij. — Was het dan niet waar? zeide de kapitein. — Ja, kapitein; maar moest het daarom juist in het logboek staan? — Welnu, hernam de kapitein, als het waar is, moet het er ook maar instaan. Den volgenden dag zag de kapitein toevallig het logboek in en onder het rapport, dat de stuurman had ingeschreven, las hij: »De kapitein is den geheelen dag nuchter geweest".
De kapitein riep den stuurman en bulderde hem toe:
— Wat beteekent het, dat je dat in het rapport hebt gezet ? Ben ik niet eiken dag nuchter ? — Ja, kapitein, maar was het niet waar ? — Natuurlijk was het waar. — Welnu, kapitein, als het waar is, moet het er maar instaan.
Dit vond de kapitein niet — en beide inschrijvingen werden uit het logboek geschrapt.
— Mevrouw (tot haar dienstbode): »Betje, ik geloof heusch, dat jij twee vrijers te gelijk hebt." Betje: »Ik mevrouw ? Heusch niet. Ze komen altijd maar een voor een.