Inhoud van het Letterkundig Bijvoegsel: Lena May, door Fanny Fern; Een publieke receptie; Geschiedenis en Kunst: Luik en Bourgogne voor vier eeuwen, door A. Polain I; Wetenschap en Industrie: Gezichtsbedrog, Struisvogelveeren, Brug over de Hudsonrivier, Het verzilveren van bloemen ; Allerlei. Feuilleton: »De Bultenaar".
Rotterdamsch nieuwsblad
- 28-08-1890
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Rotterdamsch nieuwsblad
- Datum
- 28-08-1890
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A.W. Sijthoff
- Plaats van uitgave
- Rotterdam
- PPN
- 832564818
- Verschijningsperiode
- 1878-1991
- Periode gedigitaliseerd
- 1878-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Gemeentearchief Rotterdam
- Nummer
- 3820
- Jaargang
- 13
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Inhoud van het Letterkundig Bijvoegsel: Lena
Stads-Editie.
Ingevolge het van den Gemeenteraad van den 21en Augustus jl., tot uitgifte van de vijfde en laatste reeks der leening van vijf miliioen, groot fBOO,OOO in 800 obligatiën van flOllO, tegen een rente van 'iy% °/0, zal op Woensdag den 3 September 1890, van des voormiddags 10 tot des namiddags 2 uren, te Rotterdam ten kantore vandenGemeente-ontvanger,enten kantore van de Rotterdamsche Bank, te Amsterdam ten kantore van de Amsterdamsche Bank en ten kantore van de heeren Wertheim en Gompertz worden gevaceerd tot de ontvangst der door de inschrijvers geteekende en op zegel geschreven biljetten, vermeldende het bedrag en den koers waarvoor wordt ingeschreven. Zij worden door of vanwege de inschrijvers in een aldaar aanwezige gesloten bus gestoken. De opening der bussen en der daarin bevonden inschrijvingsbiljetten geschiedt te Rotterdam in het openbaar op denzelfden dag, des namiddags te zeven uren, ter vergaderkamer van Burgemeester en Wethouders.
De toewijzing der inschrijvingen heeft plaats op den daaraanvolgenden dag, nadat door den Raad de koers van gunning is bepaald. Ter keuze van den geldschieter kunnen deze obligatiën worden gesplitst in stukken van f5OO of f 100. De gesplitste obligatiën blijven tot het bedrag van flOOO onder een en hetzelfde nommer, doch worden met afzonderlijke letters aangeduid, de eerste A of B, de laatste a—k. Bij elke obligatie zal worden gevoegd een stel van zeven en twintig halfjarige coupons, ieder groot f 17.50 voor obligatiën van f 1000, f 8.75 voor die van 1500 en f 1.75 voor die van f 100, alsmede een bewijs tot verkrijging van nieuwe coupons. De eerste coupon verschijnt den len Maart 1891.
Door het bestuur van den Nederlandschen Bond van oud-onderofflcieren, afdeeling Rotterdam, is besloten een souvenir aan te bieden aan elk der vijf schutters, die den koi'psprijs (gouden medaille) hebben behaald op den schietwedstrijd van voornoemden bond, gehouden te »s-Hage op 3 Augustus jl. Door het kiescollege der Ned. Herv. gemeente, alhier, is het volgende drietal uiteene alphabetische lijst samengesteld : In de vacature- Muller (nog voortdurende door het bedanlTen van ds. O. Schrieke): ds. L. Heldring O.Gz., te Middelburg; ds. H. Metz, te Schiedam; dr. D. 0. Thijm, te 's-Gravenhage. Gisteravond omstreeks zeven uur viel het 9-jarig dochtertje van P. V., wonende Zwart Janstraat, alhier, spelende te water aan den Bergweg. Op haar hulpgeroep kwamen eenige voorbijgangers toesnellen, die haar, zonder dat zij zichtbaar letsel had bekomen, op het droge haalden en thuis brachten. Wegens de vervroegde betaalbaarstelling van koloniale pensioenen, wordt ter kennis van belanghebbenden gebracht, dat deAttestatiën de Vita, welke voor de ontvangst van koloniale pensioenen over het derde kwartaal 1890 aan den Betaalmeester behooren te worden aangeboden en de attestatiën de vita, welke voorde ontvangst van pensioenen en onderstanden uit de Indische civiele en militaire weduwen- en weezenfondsen over genoemd kwartaal voor 10 September a. s., aan het Departement van Koloniën moeten worden ingezonden, op Dinsdag den 2en September 1890 zullen verkrijgbaar zijn ter Secretarie, (afd. Centraal-bureau van het bevolkingsregister, ingang Hoogstraat) van des voormiduags 10 tot des namiddags 2 uur.
De firma H. E. "Van IJsendijk Jr., alhier, die reeds van Januari 1887 af haar reizigers en pakhuispersoneel tegen invaliditeit en ongelukken bij de Eerste Nederlandsche Verzekering-Maatschappij verzekerde, heeft in de voorwaarden, waarop zij heden den bouw harer nieuwe inrichting heeft aanbesteed, dezelfde bepalingen betreffende de verzekering der werklieden tegen ongelukken doen opnemen, welke onlangs door den gemeenteraad zijn vastgesteld bij den bouw van gemeentewerken. Bij gelegenheid van den verjaardag van H. K. 11. Kroonprinses Wilhelmina, zal de scherm vereen icing «Nederland en Oranje", in haar vereenigingslokaal café »de Zeis", Hoogstraat no. 142, een huishoudelijk concours geven, met medewerking harer eereleden. Het concours zal Zaterdagavond te 9 uur aanvangen, om Zondagmorgen te 11 uur te worden voortgezet.
Hedenmorgen 9 uur ontstond er, door het omvallen van een petroleumtoestel, een begin van biand in het benedenhuis van het pand no. 34 aan het Burgemeester Hoffmanplein. De brand, welke in een zijvertrek ontstaan was, liet zich dreigend aanzien, dfach is door spoedige voldoende hulp gebluscht. Spuit no. 24 was onmiddellijk op het terrein aanwezig, doch behoefde geen water te geven. Spuit 5 was de tweede op het terrein.
Gisteravond omstreeks 6 ure bevond een man, die in kennelijken staat van dr onkenschap verkeerde, zich in de Jonkerfransstraat. Een agent van politie raadde hem, huiswaarts te gaan, doch in plaats daaraan te voldoen, beleedigde hij dien agent, waarin een groot aantal nieuwsgierigen blijkbaar genoegen schepte. Toen rnen den man, met behulp van nog eenige agenten naar het politie-bureau wilde brengen, verzette het publiek zich zoodanig, dat de politie gedwongen was, hem los te laten. Aangezien de man bekend is, wordt toch proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
De [toestand van het kind van drie maanden, dat door een 16-jarige dienstbode uit wraakzucht een hoeveelheid petroleum in plaats van melk werd toegediend, is bedenkelijk.
De heer B. Van der Heide, alhier, is geslaagd bij het examen voor hoofdonderwijzer.
Tot chef van den stoomtramdienst Gouda—Haastrecht—Oudewater is benoemd de heer G. J. A. Roggeveen, laatstelijk chef van den stoomtramdienst Rotterdam—Overschie.
De heer B. Kranendonk, onder-magazijnmeester in de bijzondere strafgevangenis te Leeuwarden, is benoemd tot 2e commies in de strafgevangenis te Rotterdam.
Van de werf der heeren E. J. Srait& Zonen, scheepsbouwers te Hoogezand, is te water gelaten de schroefstoomboot sHendrika Cornelia", bestemd voor een nieuwen dienst tusschen Rotterdam en Vlaardingen, v. v. De compoundstoommachine van 120 indicateur p. k. en de stoornlieren voor deze boot worden door den heer A. Van der Schuijt, alhier, vervaardigd.
Mevrouw P. Van Westerhoven—De Heer, tot dusver bij het tooneelgezelschap der Gebr. Van Lier, te Amsterdam, heeft een verbintenis gesloten met de heeren Jan C. De Vos en W. Van Korlaar, directeuren van den Tivolischouwburg, alhier.
Hedenmorgen 6 uur, terwijldebewoonster nog in rust was, ontstond er een begin van brand in het pand No. 10 aan de Entrepotstraat. Nadat de bewoonster gewekt was, slaagde men er in met behulp van de medebewoners, den brand in zijn voortgang te stuiten. Aan den Bosweg te Kralingen heeft zich weder een geval van varkensziekte (vlekziekte) voorgedaan. Nadat het varken voor menschelijk voedsel was afgekeurd, is het dier onder politietoezicht verbrand. ZaterdagenZondag hield deschermvereeniging «Eendracht maaktMacht",te Schiedam, een concours. De uitslag was als volgt: Mr. degen: le prijs, verguld zilveren medaille, H. G. v.d. Mey, uArena" Rotterdam; 2e pr., zilveren medaille, G. G. Vonk, «Arena" Rotterdam. Prevót degen: le pr., V. Z. M., J. J. Heidenrijk, «Eendracht maakt Macht", Rotterdam ; 2e pr., Z. M., L. Evenwel, scherpschutters, 's-Ilage. Mr.sabel: le pr., V. Z. M., J. v.d. Loo, «Excelsior" 's-Hage ; 2e pr., V. Z. M., F. H. Radder, »Excelsior", 's-llage. Prevót sabel: le pr., V. Z. M.. A. Timmer, «Excelsior", 's-Hage; 2e pr., Z.M., J.R. P. Alsem, «Oranje", 's-Hnge. Mr. lange stok; le pr., V.Z.M., K. M. Bloemendaal, «Excelsior", 's-Hage ; 2e pr., Z.M., J. F. Korsten, «Kenau Hasselaar", Rotterdam. Pr. korte stok : le pr. V.Z.M., D. 't Hart, «Excelsior", 's-Hage ; 2e pr., Z.M., J. M. v. d. Mark, «Eendracht maakt Macht", Vlaardingen; terwijl als 3e prijzen (eere-diploma's) uitgereikt werden voor 't degelijk werken, aan de heeren F. Wisselingh, van »Mars" te Haarlem; E. M. Pool, van »Arena", te Rotterdam, en J. Blazer, van »Kenau Hasselaar" te Rotterdam.
In de behoeften van hetarmegezin, dat bij den brand, welke de vorige week aan het Kralingsclie Veer plaats had, een gedeelte van het meubilair verloor, is door eenige ingezetenen, aldaar, voorzien. Dit gezin, dank den edelen gevers, is dus gered.
Hedenmiddag omstreeks kwart voor twee uur, viel een der bemanning van het stoomschip, genaamd uHunze 5", in het water aan de Zuidblaak, doch werd spoedig op het droge gebracht met behulp van een touw,dat hem door zijn kameraden werd toegewoipen.
Hedenmorgen werd de Diergaarde bezocht door 975 kinderen, en wel van de Ned. Herv. Diaconieschool in de Generaal Van der Heijdenstraat, aan den Goudschen Rijweg, benevens van de Roomsch Kath. Paroch. Armenschool aan de Lange Warande.
Hedenmorgen werd een 60-jarige man, die erg aan doofheid lijdende was, door een trouwrijtuig overreden in de Lamsteeg. De bestuurder van dat rijtuig kon het ongeluk niet voorkomen. De man werd zwaar inwendig gekwetst naar het Ziekenhuis overgebracht, nadat hij eerst in het politie-bureau aan de Kaasmarkt was binnengebracht.
Hedenmiddag 3 uur'had de openbare aanbesteding plaats, voor rekening vanjde firma H.E.VanlJsendyk Jr.,van den opbouw van een pand,bestemd voor winkels,kantoren en magazijnen, op een teriein aan deLeuvehaven n 0.71 en 73 en aan de Brandsteeg n 0.7 en 9, met de bijlevering van alle daartoe benoodigde materialen, arbeidsloon en gereedschappen. De architect van een en ander is de heer R. D. Van Andel, alhier. Ingekomen waren de volgende 25 biljetten :
C.Hooijkaas f 49.284: PGouverne,f49.33B;B.Hooykaas& Zn. f 49.837; P. Bleijenbnrg f 48.887; C.Hooijkaas f 49.900; v. Loenen en Millenaar f 50.597: M. Van der Spek f 51.180; J. Schoenmeijer f 51.240; A. G. Sondermeijer f 51.400; J. G. Blesgraaff en Zn. f 51.300; J. Van der Lecq f 51.580; P. Vermeyde A.zn. f 51631 ; J.J. Van Hattem & Zn., f 51.760; H. A. Lieuwens, f 51.900; J. F. Engel & Zoon, t 51.900; B. H. Verhoog, 151.950; H. B. Buchel, f 52.525 ;J. H. Stelwagen, f 53.363; A. P. P. Boef, f 53.995; A. Piena, f 53.995; A. Kos Koolhaalder f 55,300; J. A. Zaninif 57.766; C. J. Van Tusschenbroek 58.400 ; J. Voordendag f 59.600 ; De Waal&Kraayvanger f 59.800.
Feuilleton. Op Wankelenden Bodem. DOOR EWALD AUG. KöNIG. 68)
(V er volg)
— Barones Von Buchenau moet immers met den graaf Von Hohenhausen verloofd zijn, hernam de bankier, nadat hij een teug wijn had genomen, is het gerucht werkelijk waar ? De kapitein trok de wenkbrauwen bijeen en wierp zijn vriend een veelbeteekenenden blik toe, welks beteekenis Theodor aanstonds begreep. — Het is waarheid, antwoordde hij, de verloving heeft gisteren plaats gehad. — Een schitterende partij! men nemen wil, mijnheer — Graaf Hohenhausen is een Croesus. v\ anneer geld alleen gelukkig kan maken, dan mag men de partij schitterend noemen, zeide de kapitein, ik zoek het huwelijksgeluk m wederzijdsche achting en genegenheid. s — En gij gelooft, dat hier zoowel het een als het ander ontbreekt? vroeg de bankier, die een innerlijke blijdschap niet geheel kon ontveinzen. — Ik kan niets gelooven, ik heb geen gemeenschap met het bruidspaar. De kapitein stond op, het gesprek was hem pijnlijk, de bankier moest dit immers beseffen, het was onhoffelijk, dat hij koo lang bij dit onderwerp bleef. — Ik hoop u zeer vaak hier te zien, zeide «.omberg onder een lichte buiging, het oegm is gemaakt. Gij hebt nu geen reuen meer, uw wegblijven te verontschuldigen. De kapitein maakte een zwijgende buiging eri ging heen.Theodor volgde hem. — Ik zou u zeer gaarne mijn zuster willen voorstellen, zeide deze laatste, maar.... — Heden niet, viel Gronau hem in de rede, gij zult begrijpen, dat ik niet gestemd ben, een jonge dame liefheden te zeggen als anderszins. — Ik kan het denken, daarom zie ik er ook van aï, u naar onze woonkamer te brengen. Moed, Koenraad, de tijd zal ook deze wond helen.
— Heeft hij de wond geheeld, welke u de liefde sloeg? vroeg de kapitein misnoegd. — Zij zou geheeld zijn, wanneer niet zelfverwijt en bitter berouwhaar openhielden. — En gij hebt nog geen verdere stappen gedaan, om een verzoening te bewerken ? — Neen. Een mijner vrienden viert morgen zijn bruiloft, ik zal daar Fanny ontmoeten, maar ik koester geen hoop. Gronau schudde het hoofd.
— Gij hebt nog geen reden tot wanhoop, zeide hij, zeker moogt gij de handen niet in den schoot leggen, gij moet volharden en ook den moed hebben, met uw vader te breken, en het woord, der geliefde verpand, gestand te blijven. — Had ik den moed slechts vroeger gehad! — Jawel, wanneer men slechts in de toekomst kon staren en alles vooruit wist, menige domheid zou ongeschied zijn gebleven. — En het leven zou zijn aantrekkelijkheid verliezen, Koenraad. Het is beter zooals het nu is. Hoe bevalt u mijn vader? — Mijn bezoek scheen hem niet bijzonder aangenaam te zijn. — Hoe kunt gij dit gelooven? vroeg Theodor verwijtvol, hoewel hij in stilte de zienswijze van zijn vriend moest deelen. — Het kan zijn, dat de storing in het eerste oogenblik ongelegen kwam, maar op uwe persoon kunt gij dit niet in toepassing brengen. — Ik wil u ook niet langer ophouden, zeide Gronau, die in de verte het rijtuig van graaf Von Hohenhausen zag aankomen, ik hoop, dat ook gij mij eens bezoekt,en voor den dag van morgen wensch ik u van ganscher harte geluk. Theodor hield nog de hand zijns vriends omvat, toen het rijtuig voorreed, en de graaf er uitstapte. Gronau beantwoordde den groet des graven met onmiskenbare koelheid, en verwijderde zich. Theodor volgde den nieuwen gast in het kabinet. — Gij zijt waarschijnlijk met mijnheer Von Gronau bevriend, wendde de graaf zich tot Theodor, en er lag een zonderlinge minachting in den toon, dien hij aansloeg. — Ik leerde hem gedurende den veldtocht in Frankrijk kennen, antwoordde Theodor, wien des graven oogmerk niet ontging. — Zulke kennismakingen zijn niet altijd zoo geheel zonder gevaar, men moet in dit opzicht zeer voorzichtig zijn. — Kent gij den kapitein? vroeg de bankier. — Hij is de neef van mijn bruid. — Vergeef mij, heer graaf, dat ik vergeten heb, u mijn hartelijke gelukwenschen aan te bieden — — Laat dit, viel Kurt Von Hohenhausen den ouden heer ontwijkend in de rede, ik ben tot deze verbintenis genoodzaakt, spreek mij er niet over. De bankier zag zijn zoon met een zijdelingschen blik aan, het was een veel beteekenende blik, waarin zich een geheime zegepraal afspiegelde. — Gij kent dus mijnheer Von Gronau persoonlijk? hernam hij het gesprek.
— Wanneer ik de waarheid moet zeggen — neen. Wij hadden geen gemeenschap met elkander, mijnheer VonGronau heeft zich steeds op een afstand gehouden, die reden is niet ver te zoeken, het was zijn voornemen eveneens om de hand van toarones Von Buchenau aanzoek te doen. — Is zijn positie u ook niet hekend? De graaf haalde minachtend de schouders op. — Hij werd op kosten zijner familie groot gebracht en moet nu van zijn jaarwedde leven, zeide hij. Dat onder zulke omstandigheden de maatschappelijke welvaart van een officier niet schitterend kan zijn, is boven allen twijfel verheven. — Kapitein Von Gronau kent bij zijn eenvoudige levenswijze geen behoeften, liet Theodor zich hooren. — Hij moge nog zoo eenvoudig leven, antwoordde de oude heer, hij moet toch met zijn stand rekening houden. En wanneer zijne kameraden hem tot een drinkgelag of een spel uitnoodigen, dan kan hij ook geen weigerend antwoord geven, de vooroordeelen van zijn stand gedoogen dit niet. — En de onvermijdelijke gevolgen zijn schulden, zeide de graaf met bijzonderen klemtoon. Theodor wierp hem een verwijtenden blik toe, maar de bankier knikte toestemmend, hij had zijn zoon immers reeds hetzelfde gezegd. — Ik geloof, schulden heeft ieder officier, antwoordde Theodor, en ik zou niet weten, op welk een wijze zij hem konden onteeren. — Toegestemd, zeide Romberg, maar officieren en kooplieden passen niet te zamen, de koopman treedt in die kringen de verzoeking te nabij, op een j lichtzinnige baan te komen. I — Gij hebt gelijk, antwoordde de graat, en wanneer men zich ook tegen de verleiding gevrijwaard waant, dan moet men toch den schijn bewaren. De officieren zijn aan een losbandig leven gewend, en wie in hun kringen verkeert, wordt maar al te schielijk in den stroom meêgesleurd. Ik zeg u dit niet, om u voor mijnheer Von Gronau te waarschuwen,ik zeg het slechts in het algemeen. Mijnheer Von Gronau haat mij, ik weet het, hij intrigeert tegen mij, om mijn verloving te doen verbreken. Het spijt mij, zonder het te kunnen veranderen. Wanneer ik geweten had, dat zijn hoop zich op de verbintenis met freule Von Buchenau grondvestte, dan., zou ik hem niet in den weg zijn getreden. — Gij hadt een schitterender partij kunnen doen, mijnheer de graaf, bracht de bankier in het midden. — Ten eerste dat, en ten tweede zou ik niet den haat van Gronau op mij geladen hebben. Maar dat is nu geschied, en mijnheer Von Gronau moest inzien, dat het verstandig is, zich in een feit te schikken. Theodor schudde het hoofd, hij dacht over dit punt anders, hoewel ook hij moest erkennen, dat, waar zulke daadzaken in het spel waren, de voortzetting van den strijd dwaasheid was. Waarom nam toch zijn vader zoo eigenzinnig partij tegen den kapitein? Waarom had hij, zonder hem te kennen, hem zoo onvriendelijk ontvangen? Waarom wilde hij zijn zoon het verkeer met hem niet veroorloven? Op al deze vragen wist hij geen antwoord te vinden, de afkeer van den ouden heer tegen dien officier moest hem meer en meer bevreemden, hoe langer hij over de redenen nadacht. (Wordt vervolgd.)
Vermakelijkheden, Vergaderingen, enz. Woensdag 27 Augustus.
Nieuwe Rotterdarnsche Schouwburg, Coolsingel. ïVan Meppel's avonturen te water en te laad", 8 uur.
Tivoli, Coolsingel. Concert, 8 uur. Place des Pays-Bas. Specialiteiten-voorstelling, 8 uur.
Waterstand en Weerbericht.
Rotterdam 28 Aug. Ie getij 2.04 2e getij 2.28
De temperatuur aan de Kralingsche Zwem- en Badinrichting was hedenmorgen 7 uur: in de lucht 57°, in het water 63°. 's middags 12 uur. 26 Aug. 27 Aug. Barometer bij 0° Celsius 750.4 mM. 748.8 mM. Thermom. in de schad. 14.7°C.58°F. 13.9°C.57°F. Miniin. temp. 's nachts il°C.s2°F. 123C.54°F. Maxim. temp. vor. dag 15.5°C.°60F. 16.4° C.623F. Windrichting en kracht Z.W. 4 Z.Z.W. 2 Bewolking der lucht Bewolkt Betrokken
Buslichtingen aan het Postkantoor. Donderdag 28 Augustus.
Parijs . . 5.10'5m., 8.50'5m.,-1.50'5n.m., 6.so'sav. Berlijn . 5.40 'sm., 9.30'5m., 10.— 'sm., 2.27 'sav. 4.3o'sav., 6.55 'sav., 9.20 'sav. Londen . 5.10'5m., 8.50'5m., I.lo'sav.,6.so.'sav. West-Afrika 6.50 'sav. Curagao 1.55 'sav. 6.50 'sav. Venezuela I.ss'sav. Noorwegen 6.30 'sav.
Familiebericht
Burgerlijke Stand. GEHUWD: F. M. Boogaers, wedr. 31 en L. C. v. der Laan jd.26j. W. J. Bijster, jm. 26 enN. Timmermans, jd. 24 j. P. J. F. Dupuis, jm. 24 en G. C. v. Gulik, jd. 26 j. J. v. der Gaag, jm. 23 en A. Loeve, jd. 24 j. B. De Graaf, jm. 30 en J. Harenberg, jd. 28 j. J. Kieboom, jm. 22 en B. C. Huizer, jd.l9 j. F. v. de Nooi t, jm. 26 en W. v. Pier, jd. 25 j. W. Roderkerken, jm. 27 en L. R. Blanker, jd. 22j. R. J. De Ruiter, jm. 21 en P. v. der Wel, jd. 18 j. A. v. Rijnsbergen, jm. 24 en T. Peppelaar, jd. 25 j. H. W. A. Schnuckel, g.s.m. 36 en M. T. Heinen,wed. H. H. Fritz, 35 j. J. M. Telders, wedr. 63 en H. A. Loman, jd. 53 j. G. A E. Thiemann, jm. 35 en K. Heil, jd. 25 j. C. Trossel, jm. 26 en G. G. M. Holtkamp, jd. 32 j. D. H. v. Waasdijk, jm. 24 en J. J. Rila, jd. 20 j. G. Corbet, wedr. 30 en H. A. Storm, jd. 28 j. L. L. Harmsen, jm. 29 en C. v. de Gevel, jd. 23 j. F. Martinot, jm. 21 en C. A. Coumou, jd.23 j. M. J. v. Oosterum, wedr. 36 en C. W.Berkel, jd. 32 j. P. Rexwinkel, jm. 25 en G. N. v. Esser, jd. 25 j. G. J. B. Stroucken, jm. 31 en M. W. E. Verheijden, jd. 26 j H uwelijks- Brieven en Ver loving s-Circuluires worden gedrukt en spoedig afgeleverd, desverlangd geadresseerd, ter drukkerij van het Nieuwsblad. Goedkoop. Fijner papier naar keuze van den besteller. BEVALLEN: J. Speulman, geb.v. d. Heuvel, D. — A. C.Saris, geb. Willlemsen, Z. — M. J. Willemse, geb. v.Diest, D. — J. Wegman,geb,De Groot, D. — J. Bourgonje, geb. Olree, Z. —W. E. Schiereck,geb. Fontijn, Z.— J. Leenders, geb. Schoots, Z. — G. M. Segeren, geb. Broer, D. — C. M. Kervezee, geb. Vogelenzang, Z. — A. v. d. Bos, geb. v. Commenie, Z. — P. I. Stolk, geb. Heus, Z. — A. M. Versnel, geb. Bubbej-t, Z.— A. Jansen, geb. Consenheim, D. —M. Ch. Hoonings, geb. Sweers, Z, — J. A. M. v. Doorn, geb. Canta, D. — P. E. Van der Graaf, geb. Velthuijzen, Z. — M. M. Hol, geb.De Man, Z. — C. A. Hollebrandse, geb. Steubel, Z.— M. M. Buningh, geb. V. d. Meer, D. — M. E. Raven, geb. Perdijk, D. — Ch. v. Hanswijk, geb. Hentzen, D. — J. v. Eek, geb. v. Boven, Z. — S. Gijzemijter, geb. De Heide, D. — Th. Pieterse, geb. Bronkhorst, D. — Th. M. B. Buhrmann, geb. V. d. Meer, Z. — J. K. Zuijdendorp, geb. Wieggei —A. De Jong, geb. Alleman, Z. Klein drukwerk wordt geleverd terdrukkerij van het Nieuwsblad, naar den geest des tijds, net en goedkoop. OVERLEDEN: W. Roggeveen, jm. 25 j. — H. Hoffmann, jm. 3 d. — J. E. Oostenrijk, jd. 2 m. — N. Ter Temperleij, jm. 23 j. — A. J. Worm, man van W. C. C. Melching, 56 j. — K. C. T. Blank, wedr. M. Peereboom, 47 j. — W. A. v. Rhee, jd. 7 m. — F. J. v. Beek, jm. Ij. — H. De Hora, man van J. C. Devallee, 73 j. — D. Johan, man van M. Gijze, 61 j. — J. W. G. Thijssen, jm. 2 j. — B. Ouwerkerk, man van J. M. Jongebreur, 78 j. — A. Blok, jm. 13 m. — C. Hasenack, jm. 4 m. Rouwbrieven en Rouwkaarten worden gedrukt ter drukkerij van het Nieuwsblad. Op verlangen mede geadresseerd, bezorgd en gepost.
Gemengd Nieuws.
Het tooneel en de geestelijkheid. Willard de directeur en voornaamste tooneelspeler van het Shaftesbury-theater, te Londen, waar reeds gedurende zes maanden een stuk, getiteld »Judah", gegeven wordt, waarin een geestelijke optreedt, die hartstochtelijk verliefd raakt op een spiritiste, welke hartstocht den geestelijke zoover voert, dat hij ernstig liegt, om het voorwerp van zijn liefde te redden, heeft dezer dagen een voorstelling gegeven, speciaal voor de geestelijken der Anglikaansche en andere kerken.
Twaalfhonderd uitnoodigingen waren verzonden en slechts acht geestelijken weigerden om gemoedsbezwaren aan de uitnoodiging gevolg te geven. Het auditorium volgde met veel belangstelling de voorstelling, na afloop waarvan de heer Willard een kleine redevoering hield, waarin hij zeide, dat de tegenwoordigheid der geestelijken hem een bewijs was voor den vooruitgang van het tooneel, de geestelijkheid en de verdraagzaamheid.
Iu het Russische gouvernement Ufa is een origineele secte opgedoken, namelijk die der «scheerders".
Hoenders en schapen nscheren" zij, den paarden snijden zij de staarten af —en eiken beschonkena scheren zij kaal. De wol, het haar en de veeren worden onder zang en dans"*verbrand, de asch wordt onder luid geschreeuw door de lucht verspreid. Tevergeefs heeft men getracht de beteekenis dier vreemdsoortige manifestaties uit te vorschen.
De bevolking houdt de verschijning der dscheerders" voor een voorbode der — pest!
Het vakblad Lancet, dat de Londen verschijnt, houdt het niet voor zeker, dat de in het oostelijk gedeelte van Londen opgetreden ziekte Aziatische cholera is geweest. «Hoewel de klinische symptomen er op wijzen, schrijft het blad, zoo kan men evengoed het geval als ernstige „cholera nostras" beschouwen, wat tijdens de zomermaanden in Londen niets ongewoons is. De onwaarschijnlijkheid, dat wij met een geval van Aziatische cholera te doen hebben, berust op het feit, dat tijdens de reis geen dergelijke gevallen zijn voorgekomen, dat alle kleederen en goederen door den patiënt op de reis zijn gebruikt, en dat hij bij zijn aankomst zoo gezond als altijd was. De zieke is thans aan de beterende hand.
Juist op den dag van keizer Wilhelm's bezoek aan Helgoland, den dag na de overdracht aan Duitsehland, schonk daar een schoenmakersvrouw het leven aan een knaapje. Daar nu de onder Engelsche heerschappij geboren eilandbewoners vrij van den dienstplicht zijn, was dit de eerste Duitsche dienstplichtige. Voor dien «eersten Duitschen recruut" werd onder de badgasten — goedgeefsch op den feestdag — eene inzameling gehouden, zoodat den ouders 's avonds een aardig sommetje ter hand gesteld kon worden. Een paar heeren te Hamburg zullen zorgen, dat de aanstaande recruut zijn dienstplicht zal kunnen volbrengen als »eenjarig vrijwilliger".
De dictionnaire der Academie. Zooals men weet,arbeidde de Fransche Academie reeds vanlB3s af aan een woordenboek, dat het woordenboek zon worden. Van tijd tot tijd wisten de bladen eens te melden, dat de leden der Academie aan hun dictionnaire hadden gewerkt. Men was altijd nog aan de letter A bezig. Van verschillende zijden werd bij herhaling opgemerkt, dat het een nutteloos werk was,dat tot niets leidde,en dat men steedsweer opnieuw moest beginnen — een monnikenwerk dus. De Academie heeft dit ten slotte zelf ook ingezien, en heeft besloten niet verder aan het woordenboek te werken. Men is nieuwsgierig wat men met de vrucht van een vijftigjarigen arbeid zal doen.
Zeven werklieden hadden in een boot plaats genomen, die door twee visschers geroeid werd, om van La Rochelle naar Parijs te varen, om de voor die stad voor anker liggende vloot te gaan bezichtigen.
Toen zij het admiraalsschip hadden bereikt,wierp een rukwind de boot om, en allen vielen in het water. Vier verdronken; de vijf anderen werden door matrozen van het admiraalsschip gered.
Wanneer oogst men op aarde ? — Altijd! Er is geen maand in het geheele jaar, waarin niet in een of ander gedeelte der aarde de oogst wordt binnengehaald. In Januari, als bij ons de bodem nog met sneeuw en ijs is bedekt, oogst men in Australië, Nieuw-Zeeland, in een gedeelte van Chili en in eenige streken der Argentijnsche republiek. In Februari haalt men in Indië en Opper-Egypte den oogst binnen, en in Beneden-Egypte in Maart. In April oogst men in Perzië, Klein-Azië, Mexico en op het eiland Kuta. In Mei volgen Algerië, Midden-Azië, China en Japan, Marokko en de Noord-Amerikaansche staten Texas en Florida. In Juni wordt in de Donaustaten, Griekenland, Hongarije, Zuid-Rusland, Italië, Spanje en Portugal, Zuid-Frankrijk en de Noord-Amerikaansche staten Californië, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgië, Tenessee, "Virginië, Utuh, Colorado en Missouri geoogst. In Juli oogst men in Duitschland, Oostenrijk, Noord-Frankrijk, Zwitserland, Rusland, Polen, Engeland en de noordelijke streken der Vereenigde Staten. In Augustus is de beurt aan ons land, België, Noord-Engeland, Columbia en Manitoba. In September volgen dan Schotland, Zweden en Noorwegen en Noord-Rusland ; alsdan begint ook in Amerika de maïsoogst. In Oetober haalt men in Noord-Schotland het laatste koren binnen. In November en December eindelijk oogst men in Noord-Australië, Peru, Zuid-Afrika en in Achter- Indië.