Z. M. de Koning heeft aan den met rang van majoor gepensionneerden kapitein der artillerie '•H. A. Perk, lid der permanente militaire spoor■wegconiraissie, vergunning verleend tot het aannemen en dragen der versierselen van ridder van het Legioen van Eer, hem door den President der Fransche Republiek geschonken.
— Z. M. de Koning heeft aaii de kapiteinster zee titulair F. J. P. M. Mulder en H. A. De Smit van den Broecke, vergunning verleend tot het aannemen en dragen van de versierselen van ridder 3de klasse der orde van den Rooden Adelaar, hun door Z. M. den Keizer van Duitschland, Koning van Pruisen, geschonken.
— De Minister van Waterstaat verleent Zaterdag a.s. geen audiëntie.
' — Het saldo van 's Rijks schatkist bedroeg op 6 dezer f21.278.547.67Vi.
— De officier van gezondheid der 2e klasse bij de zeemacht J. Kwast, dienende aan boord Zr. Ms. opleidingsschip »Admiraal Van Wassenaer", wordt met den 16den dezer op non-activiteit gesteld.
— De officieren van gezondheid der Iste klasse bij de zeemacht, dr. A. W. M. Van Deventer en J. H. Smit, respectievelijk dienende aan boord Zr. Ms. stoomschepen »Koningin Emma der Nederlanden" en »Van Galen", worden met den 21 sten dezer op non-activiteit gesteld en vervangen door de officieren van gezondheid der Iste klasse J. O. H. H. Mackay en dr. M. Rutgers Van der LoefF, terwijl met gelijken datum de officier van gezondheid lste klasse J. Idzerda, dienende aan boord Zr. Ms. artillerie-instructieschip «Aruba", wordt overgeplaatst aan boord Zr. Ms. wachtschip te Willemsoord en vervangen door den officier van gezondheid lste klasse dr. C. J. J. Hirschig.
— In zijn rang is overgeplaatst bij het wapen der infanterie van het leger in Nederlandsch-Indié, de tweede luitenant H. W. Blokland, van het sde regiment infanterie.
— De Indische begrooting voor 1891, welke 'eerstdaags wordt ingediend, zal — naar wij vernemen — een belangrijk tekort toonen ; men spreekt zelfs van 20 millioen. Vermoedelijk is de slechte Ttoffieoogst de voornaamste oorzaak. H b 1. • — Benoemd tot notaris binnen het arrondissement Zutfen, ter standplaats de gemeente Raalte, J. G. Tijhoff, candidaat-r.otaris te Enschedé.
— Examen Gymnastiek Lager Onderwijs, 8 Sept. te 's Hage. Niet opgekomen 1 ; geëxamineerd 3 candidaten ; teruggetrokken 1; afgewezen 1. Geslaagd de heer S. Snijder, van Deventer.
— t Voor de op te richten Protestantsche kerk te Valkenburg (Limburg) zijn reeds ruim f 3400 bij den Kerkeraad der Ned. Herv. gem. te Gulpen ingekomen.
— Beroepen bij de Ned. Herv. Kerk. Te Garn•werd c.a. Wanrooij te Vlachtwedde. — Te Lekkura J. Kaptein te Huins c.a. — Te Kwadijk M. Buijs, laatstelijk predikant in Oost-Indië. — Te Graft (toez.) H. Blankenstein te Wervershoof. —Te Bruchem en Kerkwijk G. J. Van Limburgh te Uithoorn. •— Te Birdaard c.a. Lamberts te Longerhouw. Beroepen bij de Ned. Ger. Kerk (doleerende). Te Vlaardingen L. Spoel, cand. te Kampen. —Te Vreeswijk H. Cramer te Nieuw-Hellevoet. — Te Leimuiden W. Den Hengst te Helder. —Te Dist K. Brouwer te Makkum.
Beroepen bij de Doopsgez. Kerk. Te Zwolle A. G. Van Gilse te Leer (Oost-Friesland). Bedankt voor het beroep bij de Ned. Herv. Kerk. Voor Dordrecht door A. J. Ruijs te Oegstgeest.— "Voor Veenwouden door J. J. N. De Groot te Zeddam.
Bedankt voor het beroep bij de Ned. Ger. Kerk. (doleerende). "Voor Renkum door J. J. Westerbeek van Eerten, te Mijdrecht. — Voor Giesen Nieuwkerk door H. Cramer, te Nieuw-Helvoet. Bedankt voor het beroep bij de Chr. Ger. Kerk. Voor Appelscha door J. Op 't Holt, cand. te Stadskanaal.
"Binnenland. 9 September.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/10 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010182:mpeg21:p002
"Buitenland.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/10 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010182:mpeg21:p002
Reeds gisteravond was in de stad een buitengewone beweging waar te nemen, zoowel door de ingezetenen, die de versieringen in oogenschouw ramen, als van de vele vreemdelingen, die reeds in Arnhem hun intrek hadden genomen, en de aangename, opgewekte stemming begon te heerschen, die als het ware de voorbode van den feestdag is. Hedenmorgen reeds bij het krieken van den dag kwamen de eerste buitenlui uit den omtrek de stad binnengereden, en allengs werd het drukker, zoodat alle middelen van vervoer treinen, stoomtrams, stoombooten, en wat al niet meer, overladen waren, en duizenden en duizenden naar Arnhem voerden, die getuigen wilden zijn van den blijden intocht van H. M. de Koningin en H. K. H. de Prinses.
Het prachtige weder met de glansrijke oranjezon, het jvroolijke gewapper der honderden vlaggen, de buitengewone [drukte, het gejoel, alles werkt mede om de goede stemming levendig te houden. Het oranje tooit ieders borst. De hofrijtuigen met de edele paarden, die gisteren reeds waren aangekomen, trokken veel bekijks, het zijn vier statiekoetsen en 12 paarden. De menigte beweegt zich in de richting van het stationsplein. Een deel van het plein is afgezet door de infanterie, terwijl op het midden van het plein een af deeling schutters is opgesteld, diealseere-
wacht dienst doet. Ook bij de woning van den commissaris des Konings hebben de schutters de wacht betrokken, zoomede aan het tentoonstellingsgebouw. De troepen zijn alle onder de wapenen. De infanterie is en baie opgesteld langs den weg, dien de Vorstelijke personen zullen nemen. Het perron van het station is door de politie afgezet, alle burgerlijke autoriteiten en de hooge militairen zijn daar vergaderd. Onder gejuich der menigte, die langs den spoorweg stond, stoomt te half twee ure deextratrein het station binnen. De Koningin en de Prinses, minzaam groetend, werden door den Commissaris des Konings naar de rijk versierde wachtkamer begeleid, waar de Burgemeester en Wethouders, benevens andere autoriteiten, aan Hare Majesteit werden voorgesteld, en aan deze, zoomede aan de Prinses, prachtige bouquetten werden aangeboden, terwijl de Burgemeester in een korte toespraak, namens de ingezetenen dank zeide voor de hooge eer, die de stad hunner inwoning ten deel viel.
Hare Majesteit sprak een enkel woord in het Nederlandsch met de autoriteiten, waarna langs een omweg Bovenover en Onderlangs, Rijnkade en Eusebiusbinnensingel, onder een onafgebroken gejubel gereden werd naar het tentoonstellingsgebouw op het Velperplein. Het comité ontving Hare Majesteit en de Prinses wederom met een toespraak, waarop Hare Majesteit in zeer duidelijk Nederlandsch hare belangstelling in de kunst te kennen gaf. Zij liet zich eenigen der aanwezige inzenders voorstellen. Na het verlaten van de tentoonstelling wordt de tocht vervolgd door eenige straten en halt gehouden bij den commissaris des Konings, waar eenige ververschingen zullen worden gebruikt. Of Hare Majesteit rustig zal dejeuneeren betwijfel ik, daar reeds drommen van menschen zich naar het Eusebiusplein en Walburgsplein begeven, en het feestgejubel Hare Majesteit aanleiding zal geven, herhaaldelijk op het balkon te verschijnen om de Prinses te vertoonen aan de duizenden, die op de Markt zijn saamgestroomd. Na het bezoek aan den commissaris des Konings begeeft Hare Majesteit met de Prinses zich naar Bronbeek, dat geheel met tropeën versierd is. Het zal daar een feest wezen! Nadat Bronbeek bezichtigd is, gaat de stoet terug weder langs een anderen weg naar het station. Ruimschoots is er dus gelegenheid ons te overtuigen van den welstand van de Koningin en de lieftalligheid van onze Prinses.
Het deed ons harte goed, Haar weder eens te aanschouwen, de jeugdige Roos, die er blijkbaar genoegen in heeft te rijden tusschen de soldaten, en die vriendelijk neeg, als het gejubel hoog op steeg. Zij boog en knikte met een ernst die aardig was om te zien, want blijkbaar had Zij er vermaak in, dat zoovelen Haar toewuifden. Het was eigenaardig het gevoel op te merken, dat zich allengs van het volk meester maakte, met recht geldt hier het: kwam, zag en overwon.Wie zou zich niet gaarne overwonnen gegeven hebben; want bij al den ernst, die de officieele ontvangst omgaf, sprak het aanminnig kinderlijke uit Haar gelaat. De dames zijn in extase over het goddelijk Kind, dat aangeboren hoogheid met natuurlijke ongedwongenheid en kinderlijkheid paart,de heeren der schepping geven het vrouwvolk in de bewondering niets toe, zoodat dit bezoek den hechten band tusschen het Vorstenhuis en de lieden van Gelre nog vaster heeft te zaam gesnoerd.
— Heeren bakkers, opgepast! Blijkens rapport van de scheikundige subcommissie uit de openbare gezondheids-commissie, te Goes, is haar bij onderzoek gebleken, dat in het brood van elf bakkers, aldaar, alsmede in dat van het depót der Middelburgsche broodfabriek, aluin aanwezig was. Behalve dat de bakkers en de depöthouder bij brief door Burgemeester en Wethouders gewezen zijn op art. 330 van het Wetboek van Strafrecht, met de waarschuwing, dat het onderzoek van tijd tot tijd zal worden herhaald,werden de namender bedoelde bakkers en van den depöthouder bij publicatie ter openbare kennis gebracht.
— Verpakking van eieren I De aandacht wordt gevestigd op de in Denemarken gevolgde methode, om eieren in plaats van in stroo te verpakken in kisten met houtwol. Engelsche koopers verklaren, dat daardoor de eieren er helderder uitzien en langer versch blijven dan in stroo. Ook blijven de in houtwol verpakte eieren van een frisschen reuk, terwijl die in stroo duf worden. De klachten over de vochtigheid der strooverpakking zijn algemeen, ook waar goed, droog stroo gebruikt is. Het stroo moet dus vochtigheid aantrekken, wat bij houtwol niet heet voor te komen. Ook zuigt de houtwol een gebroken ei geheel op zonder dat het schadelijk op de andere eieren werkt. — Mr. J. N. Van Hall, lid van den Amsterdamschen gemeenteraad, heeft bij dien raad een voorstel ingediend om op de begrooting een post van f5OOO uit te trekken als subsidie aan de Vereeniging „Kindervoeding", uithoofde van particuliere zijden de bijdragen niet voldoende toevloeien, dan dat deze vereeniging naar behooren zich van haar taak zou kunnen blijven kwijten. — «Binnen weinige dagen zal de termijn zijn verstreken, waarin de ambtenaren en beambten der Rijnspoorweg-Maatschappij hebben op te geven of zij al dan niet en zoo ja, onder welke voorwaarden zij tot de Staatsspoorweg-Maatschappij venschen over te gaan. Met belangstelling wordt dit tijdstip tegemoet gezien, daar het voor velen dier ambtenaren een levensqnaestie geldt, of zij zulien besluiten de
voorwaarden, volgens het contract vastgesteld, aan te nemen of wel van deze voorwaarden af te zien, en zich te onderwerpen aan de bepalingen, betreffende de tractementen en eventueele promotiën, zooals die bij de Staatsspoorweg-Maatschappij voor het personeel van kracht zijn. Zeker is dit, dat de Rijnspoorweg-ambtenaren in hun eigen voordeel beter zullen doen volgens de voorwaarden van het gesloten contract tot de Staatsspoorwegmaatschappij toe te treden, en daardoor hunne tegenwoordige bezoldigingen met te wachten maximums, benevens bij behoorende emolumenten, te blijven genieten, dan genoegen te nemen met de tractementen en vooruitzichten van verhooging daarvan, welke de Exploitatie-maatschappij hun thans kan aanbieden. Klerken, die bij deze maatschappij 10 all jaren en nog langer op bezoldingen, respectievelijk van f9OO, f7OO en f 550 blijven behouden, zijn maar ■voor 't grijpen.
Dat deze klerken behooren tot de mindere ambtenaren, behoeft geen betoog. Maar de gemaakte opmerking slaat evenzeer op die ambtenaren, aan wier hoogere bezoldigingen dan dezoo juist genoemde,ook nog emolumenten verbonden zijn, welke zij bij de Staatsspoorwegmaatschappij zullen moeten derven. Besluiten de Rijnspoorweg-ambtenaren er toe, al zijn het dan ook niet allen, niet tot de Staatsspoorwegmaatschappij over te gaan, dan zal deze maatschappij gehouden zijn aan die ambtenaren vrij vervoer ook voor vrouw en kinderen over hare lijnen, alsmede restitutie van betaalde gelden, wegens patentrecht te verleenen en een uitkeering van 20 pet. hunner tractementen bij 25-jarige dienstvervulling, al te maal voorrechten den Staatsspoorweg-ambtenaren onbekend." A m st. C t.
— 3 October!
Om in aanmerking te komen voor een uitdeeling van brood, bier, haring en tabak op den 3den October a. s. hebben zich bij de commissie te Leiden aangemeld omstreeks 5200 personen.
— In den namiddag van Zondag ontstond in de Wijk Oerle ter plaatse genaamd hetHeike teTilburg brand in de woning van J. B. Smulders. Ondanks de spoedig aangebrachte hulp, werd het huis, met nog drie belendende woningen, in de asch gelegd. Men verneemt, dat de gebouwen zoo ook de meubelen, die voor een groot gedeelte zijn gered, tegen brandsqhade zijn verzekerd.
— Graanrechten!
Betreffende het -wetsvoorstel Bahlman ter voorziening in den kwijnenden toestand van den landbouw,heeft de Kamer van Koophandel te Groningen besloten zich tot de Tweede Kamer te wenden met een adres, inhoudende het ernstige verzoek, niet mede te werken tot vaststelling van invoerrechten op graan en aanverwante artikelen.
— Op Zondag mennen! Hoe de landbouwer tegenwoordig van de weinig droge dagen gebruik moet maken, blijkt uit het feit, dat men Zondag in Y- en Haarlemmermeerpolders op verscheiden plaatsen bezig was met »raennen" (binnenhalen der gewassen).
— Aan het nieuwe station te Nijmegen zal, naar men meldt, een visitatie-zaal worden verbonden, voor uit Duitschland daar aankomende reizigers per sneltrein. De reizigers van de andere treinen zouden aan het grensstation te Groesbeek worden gevisiteerd.
•— Zaterdag in den vroegen morgen is door twee nachtwakers uit een sloot aan den Amsterdamschen straatweg te Utrecht opgevischt het lijk eener jeugdige moeder, die Zaterdagnacht in ijlende koorts haar woning heeft verlaten, in het water geraakt en verdronken is. U t r. D b 1. — De Geldersche IJsel is in de laatste dagen zoodanig gewassen, dat zoowel te Deventer als langs de geheele rivier vele landerijen onder water staan. De schade, daardoor veroorzaakt, is zeer groot. — 't Spookt er ! Buiten de Dampoort te Middelburg was het in de laatste dagen niet pluis. Wat er gebeurde 1 Volgens door de M i d d e 1 b. C rt. ingewonnen inlichtingen, werden «steenen geworpen door onzichtbare handen in de onmiddellijke nabijheid van met een scherp oog toeziende kijkers, tevens belanghebbenden". Men schreef deze zonderlinge steenenwerperij toe aan niets minder dan de zwarte kunst, eri vele middelen werden aan de hand gedaan, om aan die angstverwekkende geheimzinnigheden een einde te maken. Een ervan is — zoo vertelde men aan het blad — zelfs in practijk gebracht. Een der steenen, waarmede geworpen is, werd nl. gekookt in water, met het doel om na de kookproef dien steen, tot poeder gemalen, te verbranden. Wat gebeurt echter ? — Terwijl de steen kookt wordt het deksel van den pot opgelicht en verschijnt een vrouwenhoofd in dichten nevel. Daaraan wordt mededeeling gedaan van het voornemen hoe verder met den steen te handelen. Men wil echter tegenover dat z. g. vrouwenhoofd beleefd zijn en zal de deur openzetten om de daderes van het kwaad voor het laatst gelegenheid te geven zich te beteren. Zoo gezegd zoo gedaan en nu is alles in het reine. Zou men zoo iets nu zoeken in het beschaafde en verlichte Middelburg? En toch is dit in het jaar 1890 daar ter stede gebeurd. — In September vertrekken de meeste trekvogels naar het Zuiden en wel eerst de zwartgrauwe vliegenvanger, de kersenpikker, de gei-
tenmelker of nachtzwaluw en de ooievaar; later ook de zwartkop en de verdere soorten grasmusschen, de fitis of hofzanger, de rietzanger, de tjiftjaf, de boompieper, de zinglijster, de hop, de kwartel, de roerdomp, de tortelduif en de huiszwaluw.
— Twee personen, die Donderdag ter Almelosche kermis zijn gegaan, worden tot heden vermist, Rekraanspool uit Fleringen en een meisje dienende in den Krommendijk. Men vreest, dat zij na kermis gehouden te hebben door de duisternis misleid in 't kanaal zijn gevallen en verdronken. Reeds heeft men in 't kanaal,doch tot nog toe te vergeefs,gedregd, weshalve men zich in allerlei gissingen verdiept.
— Te Groenloo is een jeugdig schildersleerling zoo ernstig door glas in de oogen gewond, dat hij in het gunstigste geval één oog zal moeten missen. g— De nu geëindigde Veiligheidstentoonstelling, te Amsterdam, werd in 't geheel bezocht door 109,779 personen.
— Het is opmerkelijk, dat de te Willemsoord opgerichto landbouwvakschool nog zoo weinig bekend is, ofschoon ze reeds herhaalde malen in onze landbouwbladen werd besproken. Genoemde inrichting verdient ten volle de belangstelling van onze landbouwers, speciaal van die, welke akkerbouw of veeteelt bedrijven op zand- of veengrond. De cursus, 2 jaar, is zoo kort mogelijk gesteld, om de leerlingen niet al te lang uit het ouderlijk bedrijf te trekken en zoodoende zooveel mogelijk tegemoet te komen aan een bezwaar, dat enkele landbouwers hebben tegen de studie hunner zoons. Eveneens zijn de kosten van huisvesting, enz. zeer gering. Voor f3OO èi f4OO zal men er zeer goed terecht kunnen. Verder is een groot voordeel, dat het' onderwijs aansluit aan het lager onderwijs, zoodat ieder op het platteland bij degelijke opleiding aan de eischen van toelating zal kunnen voldoen. C.
— Op de Westlandsche veilingen werden in de vorige week allerlei producten verkocht, zoowel landbouwproducten als groenten, vruchten en zelfs bloembollen. Voor uien werd per baal van f 4.30 tot 11.32 Va besteed; kool werd per roe verkocht en wel savooie en roode gemiddeld a 70 ets. per roe. Trosperen brachten f 2.25 per 28 K.G. op;witte druiven f 0.35 en blauwe f 0.52 Va per half K.G. In pruimen was groote verscheidenheid; Catalomés werden geveild a 4 ets. per stuk; eierpruimen a 7 ct. per stuk; perziken van 5 tot 6 ets. per stuk. De tulpenbollen werden te Naaldwijk geveild voor naar de soort & f 1.30, f 2 en f 3 per 100 stuks. De partijen druiven van de verschillende tuinders zullen voortaan van ieder afzonderlijk worden geveild, daar er groot verschil in de kwaliteit dier vrucht bestaat. — Ziekelijke liefdadigheid! In ons land zijn, hoe wonderlijk 'took moge klinken, nog steeds tal van kleine dames-vereenigmgen, die zwembroekjes, wollen kousen en zakdoekjes maken voor naaktloopende heidensche kindertjes in Afrika. Hoe onnut het door die ziekelijke menschlievendheidbijeengebrachte geldsoms gebruiktwordt,leeren wij uit een mededeeling van zekeren heer Jelther. Mej. Gunning, te Rijswijk,had met hare leerlingen een verkoop van allerlei goederen gehouden, die een zuivere som van 800 gld.opbracht.De opbrengst was bestemd voor een kerk teWellington in Zuid-Afrika. De heer Jelther zegt, dat nu voor deze kerk, welke zonder die 800 Nederlandsche guldens zeer goed zou kunnen bestaan, een windwijzer of zoo iets zal worden aangeschaft, maar liij vraagt, of dit geld niet doelmatiger zou besteed zijn, als men er de armen van Rijswijk dezen winter kleederen en voedsel van had gegeven. Menschen, die goed willen doen, zijn dikwijls blind vcor hunne onmiddellijke omgeving enwerpen hun geld weg in den vreemde, waar het niet het minste nut afwerpt.- — In het jaar 1889 zijn blijkens het statistisch overzicht van den militair geneeskundigen dienst bij het Nederlandsche leger 749 vaccinatiën en 12077 revaccinatiën verricht, d.i. ongeveer 100 vaccinaties minder in 1000 revaccinaties meer dan in 1888. De vaccinaties geschiedden bijna alle van het kalf, waarvan 85 percent met succes. Ook de revaccinaties zijn hoofdzakelijk met animale stof verricht. Van de revaccinaties hadden 26,8 pet. een volkomen, 25,5 pet. een onvolkomen en 47,6 geen resultaat. In de meeste garnizoenen weigerden militairen zich aan de vaccinatie te onderwerpen. Bepaalde dit verschijnsel zich een paar jaar geleden tot slechts eenige weinigen, thans deed het zich in 21 garnizoenen voor. Aanvankelijk weigerden 491, o.a. teGorinchem 82, te Leiden 75, te Utrecht 61, te Gouda 2 compagnieën, enz. Aan de officieren van gezondheid mocht het gelukken 147 weigerachtigen te overreden, op hun weigering terug te komen,maar 344 bleven in hunne weigering volharden. Als reden dier weigering werden de gewone voorwendsels aangevoerd, zegt het verslag, versterkt door het bekende strooibiljet, dat vooral te Gorinchem werd verspreid. Onder de gevaccineerden kwamen voor 11,852 officieren, onder-officieren en manschappen, 91 vrouwen en 134 kinderen. Door vertrek van 200 militairen, voor het Indische leger bestemd, konden de resultaten der enting niet bij allen worden nagegaan.
— Gisternamiddag circa half vijf is bij hot opladen eener stoomboot te Sliedreeht aan het benedenveer, een handwagen met manufacturen over boord geslagen, welke terstond door den stroom werd medegevoerd; Met veel moeite gelukte het
door middel van een roeiboot het grootste gedeelte goederen te redden, welke druipnat aan boord kwamen en dus nog mee konden naar Rotterdam, waar ook de koopman-eigenaar thuis behoorde, die door dit ongeval groote schade bekwam.
— De bladeren van vele boomen veranderen van kleur en beginnen reeds af te vallen. Appels en peren beginnen te rijpen, okkernoot en hazelnoot zijn rijp, de perziken veeltijds reeds in 't begin, de druiven tegen 't einde van September. Bessen van vlierboom en berberis zijn rijp; ook de kornoelje, evenzoo de vruchten van haagdoren, de beukepitten, de zaden van den gouden regen, die van 't springkruid en van 't lelietje der dalen. Klimop en herfstijloos beginnen te bloeien. Dahlia 's bloeien nog. Champignons beginnen zich in menigte te vertoonen.
— Maandag kwamen te Maassluis van de haringvisscherij binnen de loggerschepen: «Maasvinding", schipper C. v. d.Stolk, met 19 last en »G. H.", schipper J.Smit, met 24 last haring. Beide schepen behooren tot die, welke een late beugreis hebben gemaakt, zoodat zij thans eerst van de tweede haringreis arriveerden. — Voor den boer 1 Op den akker dient tegen de helft dezer maand de eerste snij rogge gezaaid te worden. Nog vallen er boekweit, boonen en erwten te oogsten, en in den loop dezer maand begint het rooien der aardappelen. Het etgroen wordt gehooid. Men zorge tijdig met de winterzaaigranen klaar te zijn als tarwe, gerst en rogge, opdat deze in 't laatst dezer of in 't begin van de volgende maand in den wel toebereiden akker gezaaid kunnen worden. Zaai in den moestuin winterspinazie en veldsla (3e maal; op de boerenboonen-bedden. Plant nog kropsla (7e maal). Maak wat vroege zuurkool in. Neem de bloembollen op en leg die opnieuw in October. Zaai de laatste veldsla (4e maal) en snij de toppen van den maïs af tot veevoeder. — De personentrein, die gistermorgen te 8 u. 40 m. van Winterswijk vertrok naar Zevenaar, is tusschen Miste en Aalten ontspoord. De weg en het materieel zijn zwaar beschadigd. Persoonlijke ongelukken hadden niet plaats. — Te Dokkum dreigen een zestal schutters het slachtoffer te worden van de wet op het dragen van wapenen. Een uur na de exercitie liepen de landsverdedigers, nog niet ontwapend, op de straat. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. — Zaterdag zijn op de markt te Harderwijk ongeveer 900 pond vet afgekeurd, en na aan het politiebureau door petroleum voor de consumtie pngeschikt te zijn gemaakt, aan de leveranciers teruggezonden. — Vele kleintjes maken één groote! De personeele belasting betalende ingezetenen van Breda en omstreken betalen jaarlijks ongeveer f 456 aan waarschuwingen, f 220 aan aanmaningen en f 510 aan dwangbevelen, en f 146 voor het thuisbezorgen van het patentblad. — Heden werden aan 't Kralingsche Veer ter markt aangevoerd 47 zalmen, die tegen f 1.10 a f 1.40 per 5 ons werden verkocht.
— Aan de Vischmarkt te Rotterdam werden heden aangevoerd van Maassluis 5 manden spiering en bot, 1 mand doode bot en 2 korven levende tongen. Yan Nieuwediep 3 manden gedroogde scharren,uitEngeland,Grimsby,l kist schol. De prijzen waren als volgt: Spiering 4 ben f 4.30 tot f 4, '2 ben spiering en 2 ben bot f 4.70,1 ben spiering en 3 ben bot met riviervisch f 4.80, bot 3 ben f 3.40, doode bot 4 ben f 3.50, tongen 3 ben, groot en klein, f 8.40, droge scharren 5 ben f 3.80 tot f 3.20. 4 ben f 3.50 tot f 2.70, 3 ben f 3.10 tot f 2.60, kleine droge scharren 4 ben f 2.60 tot f 2.40.
De aanvoer was klein en bestond uit 5 partijen versche en 3 partijen gedroogde visch.
In de Markt werden van Scheveningen een groote partij gerookte bokking aangevoerd en eenige manden droge scharren. De prijzen waren: gerookte bokking per mand van 100 stuks f 3,50 tot f I,so,gedroogde scharren van 90 tot 10 cents per bos. Daar het weder te warm was, werd geen spiering voor Parijs gekocht.
— Hij kende hem wel! Rechter: «Gij hoort, dat de beschuldigde beweert, dat'het stikdonker was, en dat hij u volstrekt niet kende."
Getuige. «Praatjes, mijnheer de president; hq wist heel goed wie ik was, want toen hij naar mij toekwam, begon hij te schelden voor ezel en gauwdief."
— Fijn onderscheid! »Ze spreken na eens van een astrol oo g en dan weer van een astronoom! Wat. is nu eigenlijk het verschil ï" »Nog al duidelijk: Een sterrekundige, die iets voorspelt dat uitkomt, maakt zich daarmede een naam ('t Latijnsche nomen) en heet bijgevolg een astronoom. Maar als hij nu eens iets voorspelt, wat niet uitkomt, bijgevolg gelogen is, dan heet hij een astrol oog! Begrijp je V
"Vorstelijk bezoek te Arnhem.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/10 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 25-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010182:mpeg21:p002