"Binnenland. 11 September.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/12 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 27-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010184:mpeg21:p002
1 Bij de zaak van Aafke Kuijpers, die in October ■voor den rechter komt en waarschijnlijk met gesloten deuren behandeld wordt, zal zich, naar men ons mededeelt, een vraag voordoen, omtrent welker
beantwoording de rechtsgeleerden het niet eens zijn. AU een misdadiger het bepaalde voornemen heeft om te schaden, maar de daartoe aangewende middelen onvoldoende zijn, zoodat hij geheel onafhankelijk van zijn eigen wil het beoogde doel riet bereikt, is hij dan schuldig of niet? Sommige rechtsgeleerden zeggen, hij is niet schuldig want er is geen misdaad gepleegd, anderen daarentegen nemen den wil voor de daad en beschouwen hem als schuldig. Voor beide zienswijzen is veel te zeggen. Een voorbeeld:
' Een misdadiger heeft plan een moord te bedrijven. Hij ziet zijn slachtoffer te bed liggen en schiet er op. De man wordt gearresteerd, maar thans blijkt, dat de persoon, waarop geschoten is, juist een uur vóór den aanslag overleden was. De aanslag is dus mislukt geheel buiten den wil van den dader, want hij wist niet, dat hij op een lijk schoot. Nu zeggen vele rechtsgeleerden, dat de dader geen schuld heeft, omdat hij toch geen moord kon bedrijven op een lijk. De aanhangers van de andere school daarentegen achten hem •wel degelijk schuldig. Een tweede voorbeeld: Men werpt in den drank van iemand, dien men wil jvermoorden, eenige luciferskoppen. De aanslag wordt ontdekt en de schuldige wordt overgeleverd aan de justitie. Deze laat den vergiftigden drank onderzoeken door een scheikundige, die tot de slotsom komt, dat de toegediende hoeveelheid phosphorus volkomen onvoldoende zou zijn geweest om iemand te dooden. De dader erkent den wil gehad te hebben om te schaden, hij meende, dat de hoeveelheid vergift de gewenschte uitwerking zou hebben, maar toch achten velen hem niet schuldig, omdat hij, hoewel geheel onafhankelijk van zijn eigen wil, in dit geval geen moord nad kunnen bedrijven, hoe hij er ook naar hunkerde.
Voor beide inzichten valt zooveel te zeggen, dat er, waar het uitspraken betreft, betrekking hebbende op dergelijke gevallen, evenveel veroordeelingen als vrijspraken gevolgd zijn. De uitslag van een proces, waarbij zich de bewuste vraag voordoet, is geheel afhankelijk van de toevallige samenstelling van de rechtbank. In zake Aafke Knijpers nu zal zich dezelfde ■vraag voordoen, hoewel zij niet zoo zuiver gesteld kan worden als in de boven aangehaalde gevallen. Freule Smissaert is gestorven, in verschillende deelen van het lijk is zink gevonden, er is zink gekocht in den winkel van Zirschky, door één juffrouw, waarin Aafke Kuijpers herkend is, in één woord, neem eens aan, dat men genoeg bewijzen heeft om met zekerheid te beweren, dat het zink in den een of anderen vorm toegediend is door de verdachte, dan doet zich de vraag voor: is zinkwit een doodend vergift? Naar aanleiding van deze treurige geschiedenis zijn een aantal stemmen opgegaan, die beweerden,
dat zinkwit geen vergift is, al zal niemand durven ontkennen, dat die stof zeer storend werkt op de spijsvertering. Maar als men, op gezag van scheikundigen, aanneemt, dat het geen vergift is, zal een persoon, die de stof toediende, dan ongestraft blijven, als deze in de meening verkeerde, dat het ■wel doodend werkte, welk doel dan ook werkelijk bereikt is? Ziedaar de vraag, hierboven door ons gesteld. Men geeft een stof met het doel om te dooden; die stof, hoewel schadelijk voor het lichaam, werkt naar het oordeel van verschillende deskundigen niet doodelijk, is dan in het aldus gestelde geval, al dan niet de misdaad van vergiftiging gepleegd ?
Onder de verweermiddelen, die de advocaat van de verdachte zal aanvoeren om haar vrij te pleiten, zal zeker een voorname plaats ingeruimd worden aan het betoog, dat zinkwit geen vergift is. Maar daartegenover staat, dat de stof, naar den schijn te oordeelen, gegeven is met het doel om te dooden, hetgeen in dat geval ook maar al te goed gelukt is, al mag de dood dan ook geen dadelijk gevolg zijn van het gebruik van zinkwit. Het proces belooft hoogst belangrijk te worden, vooral omdat zich het zeldzame geval voordoet, dat men 't niet eens is, omtrent de werking van de toegediende stof, waaraan de dood wordt toegeschreven. VI. 81. v. Amst. — Te Middelburg »spookt" het nog maar immer voort. Het glazeninwerpen nabij de Veerschepoort blijft steeds aanhouden. Zaterdagavond waren daar weer honderden menschen bijeen; eerst tegen 11 uur verminderde het publiek. Niettegenstaande eene sterke politiemacht en ook militairen daar aanwezig waren, werden weder eenige ruiten in een woonhuis verbrijzeld, zonder dat het mocht gelukken den dader of de daders te ontdekken. Dc bewoner van dit huis — een slager — had in den ochtend per post een ongeteekend schrijven ontvangen, dat hij aan de beurt was. Het »spook" mag wel voorzichtig wezen, want die aardigheid kon wel eens heel duur betaald worden.
— Drie vrienden, die te zamen waren uitgeweest, zouden afscheid nemen op de Keizersgracht bq de Hartenstraat, te Amsterdam. Twee hunner moesten naar de buurt buiten de Haarlemmerpoort en de derde, die vreeselijk beschonken was, moest buiten de Muiderpoort zijn. Nauwelijks waren eerstgenoamden eenige schreden verwijderd, toen zij hoorden, dat hun kameraad neerplofte. Zij gingen terug. Goede raad was duur.llem te huis brengen,zou twee uren vereischen en zij moest 'n den volgenden dag vroeg aan het werk zijn. Hem alleen te laten voortsukkelen, was wreed, want de ongelukkige zou dan zeker in het water te recht komen. Hem aan de politie overleveren, vonden zij gemeen. Maar wat dan te doen? Ha, daar kwam een hunner op een goed denkbeeld. Zij moesten hun kameraad tegen een boom binden. Dit plan, de heeren waren ook niet al te nuchter, vond bijval en weldra stond de sukkel als een paal tegen een der oude boomen. Touw had een hunner in den zak en na tien minuten was het zaakje opgeknapt, waarop de vrienden goedsmoeds, in de overtuiging een goed werk verricht te hebben, huiswaarts keerden.
De beschonkene werd den volgenden ochtend in zijn lang niet benijdenswaardigen toestand aangetroffen door werklieden, die naar hun werk gingen. Men dacht eerst, dat hij zich van kant had willen maken. De sukkel kon volstrekt geen inlichtingen geven, hoe hij aan zulk een zonderlinge slaapgelegenheid was gekomen. Later hoorde hij van zijn vrienden, hoe het geval zich heeft toegedragen en toen heeft hij zijne vrouw bij hoog en laag gezworen,nooit meer met hen te zullen uitgaan.
—• Te Meppel doet zich het ongelukkige feit voor, dat het aan de bakkers door het Gemeentebestuur verboden is, steenkolen te stoken.
De eigenaardigheid van dit verbod springt te meer in het oog, omdat het aan andere industriëelen wordt geoorloofd van deze brandstof gebruik te maken.
Het verbod rust hierop, dat door het stoken met steenkolen de goten en de bleekvelden te veel verontreinigd worden, alsof dit met de steenkolen van andere industrieën niet het geval is.
— Aanstaanden Vrijdag 12 September, zal in Den Haag aankomen een detachement, sterk 1 officier en 26 onderofficieren en minderen, van het tweede regiment huzaren, onder bevel van den eerste luitenant J. Staats Boonen, om dienst te doen bij de sluiting en opening van de zittingen der Staten-Generaal. Het detachement keert den 18en September naar zijn garnizoensplaats, 's Hertogenbosch, terug.
— Zekere Joliannes Smits, van Uden, is gisteren, als verdacht van diefstal met braak in de woning van den onderwijzer, te Zijtaart, nabij "Veghel, in den nacht van 7op 8 dezer, gevankelijk in het huis van bewaring te 's Hertogenbosch gebracht. — Hij ontkent alle schuld, alhoewel de laarzen van bedoelden onderwijzer aan zij n voeten werden teruggevonden.
— Van de haringvisscherij kwamen Dinsdag en Woensdag nog te Maassluis binnen de loggersehepen: «Nijverheid", N. Punt,met 21 last; «Haarlem", O. De Gast, met IBV2 last; »Wilhelmina",H. De Vos, met 16 last; «Arnhem", C. Breggeman Pzn., met 17 last; » Volharding",D. v. Rossen, met 21 last; «Wisselvalligheid", J. De Gilde, met 24 last; «Nella", M. Van Dijk, met 19 last.
— Glansstijfsel bereidt men het best door 2 dee|en walschot, 2 deelen Arabische gom, 2 deelen borax, 5 deelen glycerine, 40 deelen water met toevoeging
van spiritus vini. Aan i/4 pond stijfsel worden twee groote eetlepels van dit mengsel toegevoegd. Dit mengsel houdt zich 6 maanden goed zonder te bederven.
— Als een bijzonderheid wordt gemeld, dat Dinsdag door twee graven Bentinck vanMiddachten onder de gemeente Markeloo 402 patrijzen geschoten zijn. — Te Borger maakt men zeer groote toebereidselen tot de lijstervangst. Een ingezetene heeft niet minder dan 10,000 lijsterstroppen in gereedheid, om die na de opening van de jacht in de bosschen op te hangen. Binnen weinige jaren is de lijstervangst voor deze plaats een middel van bestaan geworden.
— Tesselsche schapen! Het beroemde Tesselsche schapenras wordt op het eiland zelf weinig meer aangefokt. Door kruising met Engelsch wolvee is sinds lang een ander ras voortgekomen. Toch worden de oorspronkelijke Tesselsche schapen op veetentoonstellingen enz. nog gaarne gezien. Twee fokkers, de heeren P.K.Bremer en S. P. Koning, hebben thans eene fraaie partij van't oude ras ingezonden naar de veetentoonstelling, die te Dordrecht gehouden wordt. Deze inzenders ontvingen op verschillende plaatsen, ook in het buitenland, reeds tal van bekroningen. .
— Dezer dagen is door de rijksambtenaren te 's-Heerenberg een benadering gedaan, ten nadeele van den heer L. te Emmerik (Pruisen), die in Nederland geregeld met stalen reist en welke goederen hij over het kantoor Berg ons land binnen zond. Tegen betaling eener premie van f 100 voor de ambtenaren, tevens verhooging van aangifte, stelden zij den eigenaar in de gelegenheid de goederen terug te krijgen.
— In den avond van Vrijdag, den sen September 11., is in de woonschuit, bewoond door de weduwe Appel, liggende in de sloot, grenzende aan de Gedempte Gracht te Zaandam, terwijl de bewoners afwezig waren, een brutale diefstal gepleegd met buiten- en binnenbraak, ten nadeele van voormelde weduwe. De dief of de dieven hebben circa 300 gulden inverschillende muntspeciën uit een gesloten kist medegenomen. Door de wed. Appel werd een harer vroegere knechts,die ook dien dag te Zaandam is geweest, aan de politie als de vermoedelijke dader opgegeven. Deze is den volgenden dag dooide rechercheurs teAmsterdam aldaar opgespoord en naar Zaandam overgebracht; na door den commissaris in verhoor te zijn genomen, werd hij Dinsdagmorgen naar Haarlem getransporteerd. ,
— Dat voorbeeld vindt misschien navolging! Door de winkeliers in de Jodenbreêstraat te Amsterdam is tegen Dinsdagavond een vergadering belegd, ten bespreking der middelen, waardoor zij van de huiseigenaren verlaging van huurprijs zouden kunnen verkrijgen. Door het toenemend aantal winkels en winkeltjes, en de daaruit voortvloeiende scherpe mededinging, kunnen de hooge huren van vroeger niet meer worden opgebracht.
— Uit Arolssn wordt gemeld, dat de erfprins van Waldeck, broeder van onze Koningin, bij de veldoefeningen in Silezië ziek is geworden. Z. H. lijdt aan gewrichtsrheumatiek. De hofarts Mannel is bij den zieke ontboden.
— Waarom ook kinderentoezicht op kinderen laten houden 1
In het Garderbroek (onder Barneveld) is een kindje van G. S., 14 maanden oud, dat aan de zorgen van een ander kind was toevertrouwd, in een moddersloot geraakt en gestikt.
— Te Purmerend is een Volapükvereeniging opgericht onder leiding van den heer G. A. Boes, onderwijzer aldaar.
— Dinsdagavond zouden te Amsterdam in het Huis van Bewaring op den Heiligeweg van de 107 gevangenen een viertal, wegens overtreding tegen de tucht, cellulair worden opgesloten. Toen alle gevangenen van de werkzaal naar de slaapzalen gingen, wilden zij niet toestaan, dat op de vier deze straf zou worden toegepast. Er ontstond een hevig tumult; met geweld werd den bewaarders belet aan de vier de hand te slaan. Tevergeefs beproefde de directeur zich verstaanbaar te maken en met zijne vier bewaarders de orde te handhaven. De militaire macht, welke steeds in het gebouw is gelogeerd — ook 4 man met een korporaal — kon evenmin de gemoederen tot bedaren brengen. Der politiemacht uit het voormalig Gymnasium mocht het gelukken de gevangenen de lokalen te doen binnengaan. Eenige hooggeplaatste rechterlijke overheden en de directeur der cellulaire gevangenis waren spoedig in het Huis van Bewaring aanwezig, waar gedurende den nacht de politie verbleef. H b 1.
— De »Vereeniging van Nederlandsche Steenj fabrikanten" heeft besloten zich per request tot de Tweede Kamer te wenden, teneinde wijziging te verkrijgen in de Arbeidswet, voor zoover betreft het verbod om op Zondag steenen door kinderen en vrouwen te doen opzetten op de steenfabrieken.
— Dinsdagavond ontstond op Noord-Apeldoorn, vermoedelijk, door het uitbranden van een wespennest in de nabijheid, brand in een hooiberg, waarin ongeveer 15000 kilo hooi en 30 vim haver was. Hoewel een spuit flink werkte, gelukte het niet den brand te blusschen. Een der spuitgasten viel van den berg met de borst op een stuk hout en bezeerde zich vrij ernstig. De haver was niet geassureerd, de berg en het hooi wel.
— De Groothertog van Saksen, vergezeld van Zij-
Ne dochter en gevolg, bracht gisteren een bezoek aan Leiden. — ■'* — De opbrengst over de maand Augustus der Nederlandsch Centraal Spoorwegmaatschappij bedraagt 182.303.49, zijnde per dagkilometer f 26.03. ? — Zou de aanhouder winnen? — ' Met eene standvastigheid eene betere zaak waard, tracht de Spanjaard,die daar ginds, naar hij schrijft, te Madrid in de militaire gevangenis zit opgesloten, nog steeds dupes te maken. En men mag veronderstellen, dat dit niet zonder succes geschiedt, anders toch zou het sluw verzonnen middeltje reeds lang zijn opgegeven. Thans schrijft iemand, wiens handteekening luidt Adolfo Monleon, aan een industrieel te Eindhoven. De inhoud, zegt de Meier. C t., is te schoon om er niet enkele brokstukken van te vertalen: »Ik was kapitein," schrijft hij, »ia het Spaansche leger, doch om mijne geavanceerde politieke overtuiging werd ik genoodzaakt dit te verlaten. Ik begaf mij naar Rusland, van daar naar Egypte, waar mij in het leger de betrekking van kolonel werd aangeboden; later werd ik zelfs secretaris van Z.Ex. Wadejumi, oppergeneraal der Dervichen.
«Enkele dagen voor den slag van Toski, terwijl hetEngelsche leger, door Grenfell aangevoerd, reeds in 't gezicht was, stelde Z.Ex. Wadejumi mij 4,000,000 franken ter hand in Fransche en Engelsche banknoten om deze van het oorlogstooneel te verwijderen en elders in zekerheid te brengen. Ik zou zijne bevelen te Parijs afwachten, 't Was me niet mogelijk mij van deze kiesche opdracht te kwijten, daar ik Port Said verlatende, begreep door den Ivhedive en de Engelsche politie achtervolgd te zijn. Nauwelijks te Rotterdam aangekomen, veranderde ik mijn reisplan om zoo deze lieden op een dwaalspoor te brengen. Ik vestigde mij in uw land, waar ik den dood van Z.Ex. Madejumi vernam en de volslagen nederlaag van ons leger. Na lange omwegen kwam ik op zekeren dag in uwe stad, waar ik, ontsteld door bijzondere tijdingen welke mij bereikten, het dienstig oordeelde voor het oogenblik in zekerheid te brengen de waarden, die ik bij mij had, met de gedachte dan naar Spanje terug te keeren. Na eene geschikte plaats in de omstreken uwer stad gevonden te hebben, verborg ik, met inachtneming van alle voorzichtigheidsmaatregelen, een zinken kistje met de aanzienlijke som in den grond. Dan maakte ik een plan van het terrein, dat ik in eene geheime afdeeling van mijn reiskoffer opsloot." Zoo luidt in 't Fransch de proza van onzen oplichter. Te Madrid aacgekomen, zoo luidt het verder, werd hij als samenzweerder in hechtenis genomen en in eene militaire gevangenis opgesloten. Alles werd hem ontnomen, ook zijn reiskoffer, om als borgstelling te dienen voor de gemaakte kosten. Nu heeit hij een man van vertrouwen noodig om deze voorwerpen tegen betaling der door de rechtbank gevergde som te lichten — een misleidend quasi-officieel document is er bij, in 't Spaansch geschreven en in 't Fransch vertaald — en dan krijgt deze man van vertrouwen, wien het stilzwijgen over de aangelegenheid met nadruk gevraagd wordt, een vierde gedeelte van den buit, dien hij zelf mede kan gaan ontgraien.
Dat 's lekker! Doch ook te Eindhoven liet men zich niet bij den neus nemen. Uit aardigheid echter werden verdere inlichtingen gevraagd.
De correspondentie moest gericht worden aan Sr. Don Ramon Blanco, Calle San Vincente, 6 Du~ plicado 3o Madrid, een oud vertrouwd dienaar uit het vaderlijk huis, want in de gevangenis worden de brieven geopend. Weldra was er een antwoord — thans worden de brieven nog slechts meteen kruisje geteekend, — waarin werd medegedeeld,dat 6.584 frs. noodig zijn om de in beslag genomen koffer te lossen. Des anderendaags alweer een brief — onze Eindhovenaar had geschreven niet ongenegen te zijn de reis naar Madrid te maken —met opgave der namen van hotels te Madrid, genummerd 1, 2, 3, 4, —dan behoeft slechts op geheimzinnige wijze gemeld te worden het gekozen nummer,zoo blijft alles geheim — reisplan,aanmaningen tot de stipste geheimhouding, zelfs in eigen huisgezin. Vooral moet de aankomst langs telegrafischen weg gemeld worden bij 't vertrek van Bordeaux, en wel aan dienzelfden Ramon Blanco : »Heden vertrekt uw broeder." De kamer in 't opgegeven hotel te Madrid genomen, moet plaats gevat worden aan den ingang met een witten zakdoek in de rechterhand. Dan zal Blanco spoedig verschijnen met de helft van een doorgeknipt briefje waarvan de andere helft aan den persoon te Eindhoven gezonden werd.
Is 't romantisch genoeg ?
— Men schrijft uit Langstraat (Noord-Brabant) :
Zooals bekend is, bestaat in deze streek, voornamelijk in de bovendorpen, een vrij aanzienlijke vruchtenteelt, die in de laatste jaren vooral erg te kampen heeft met allerlei ongedierte. Nu werd dezer dagen uit het Westland bericht, dat daar de kruisbessestruiken werden afgevreten door rupsen. Daar dus zoowel als hier dezelfde kwaal. Er wordt tegenwoordig zooveel gedaan tot hulp van den landbouwer, dat wel eens mag gewezen worden op het wenschelijke van een ernstig onderzoek door deskundigen naar de- velerlei soorten van ongedierte, die de struiken van bessen, fram-
bozen enz. vernielen, en naar de middelen om dat ongedierte onschadelijk te maken. Verleden jaar zijn de struiken hier tweemaal in één zomer afgevreten. Men heeft van allerlei beyoefd, maar zonder afdoend gevolg. Er zijn ook wel middelen, waardoor het ongedierte wordt gedood, zonderde struiken te schaden, maar die middelen zijn slechts toe te passen op kleine schaal, daar zij voor groote hoven te kostbaar zijn en te tijdroovend. Indien de deskundigen te dezer zake eens licht en hulp
konden verschaffen op een wijze, die onder ieders bereik valt, zouden zij een groote weldaad bewijzen aan een groot getal kweekers. In de hopstreken heerscht drukke beweging. Was de prijs verleden jaar gedaald tot f 2.50 de 50 kilo, thans wordt reeds f 30 voor dezelfde hoeveelheid uitgeloofd, en wie weet of het er bij blijven zal. De speculanten, die nog groote partijen hebben liggen, ingekocht voor een prijs van f 2.50 a f 3.50, en die nu ongeveer f 30 kunnen maken, zullen een goeden slag slaan. Het gewas belooft tot nog toe niet veel; men rekent hoogstens op 1/3 opbrengst van de nog aanwezige hop, en deze is in de twee laatste jaren zeer verminderd, daar groote hoeveelheden zijn uitgerooid. Nu zal wel weer worden bijgelegd, doch of dit werkelijk op den duur in het belang van de landbouwers is, mag minstens twijfelachtig worden genoemd.
— Aan de Vischmarkt te Rotterdam kwamen heden aan 7 schokkers M A 78, 73, 7, Z Wl9 en I E H 60. Voorts werden aangevoerd een partij manden, de vangst van schokkers uit Maassluis, alle met een goede vangst tongen, tarbot, kleine schol, zeehanen, scharren en rog. Nog werden aangevoerd van Nieuwediep 48 manden kleine schol, 2 manden droge scharren, uit Maassluis 11 manden spiering en bot, uit Hellevoetsluis een kleine partij levende bot, uit Engeland (Huil) 14 kisten schol, 1 kist kleine schol opgekocht van gisteren. De prijzen waren : tongen 4 ben groot en klein f 9.30 tot f 7,20, kleine tongen 4 ben f 7.10 tot f 4.20, tarbot 4 ben zeer klein f 7,20, de 3 ben tarbot en 1 ben tongen f 7,70, de 2 ben tarbot en 2 ben kleine tongen f 7,70 tot f 6, schokkerschol 4 ben uitleggers f 6,40 tot f 4,40, stortschol (klein) 4 ben groote t 4 tot f 2,80, zeer kleine 6 ben f 2 tot 20 c. en de 9 ben 50 c.
Nieuwedieper schol de 4 ben f 4.10 tot f2.BÓ, de 5 ben zeer doodelijke f 3.30 tot f 2.90, zeehanen 4 ben f 3.30, de 2 ben zeehanen, 2 ben doode bot f 3.30, scharren 4 ben f 3.40, de 1 ben scharren, 2 ben rog f 3.50, scharren en kleine-schol 6 ben f 2.90, rog 5 ben f 5.30 tot f 4.80, de4Éen f 4,30 tot f 3,80, kleine rog 9 ben f 2,70, droge scharren 2 ben groote f 3 tot f 2,30, kleine 4 ben f 2,60 tot f 2,50, levende bot 4 ben f 7,50 tot f 6,30, de 3 ben f 4,80 tot f 3,80, de 5 ben f 5,90, doode bot 5 ben f 6,50, de 2 ben kleine bot 1 ben riviervisch fl,Bo, spiering 4 ben f 4.40 tot f 3,40. Engelsche schol 3 ben (12 stuks) f 7,50 tot f 4,40, de 4 ben f 6,40 tot f 4,20.
De aanvoer van kleine schol was heden buitengewoon groot. ■' if " ] •_ 1 i i i rtrt ••» « • •
Er werden in het geheel 29 partijen versche viscl aangevoerd 1 partij gedroogde visch, werd door den marktmeester afgekeurd, '2 manden pietermannen waren aangevoerd door schokker E H 60. Ten 12 ure kwam nog aan een schokkér van Maassluis, welke morgen verkoopt.
— Heden werden ter markt aan 't Kralingsche Veer aangevoerd 99 zalmen, die tegen f 1.10 a f 1.50 per 5 ons werden verkocht.
— Bij een hevigen storm woei de schoorsteen eener fabriek omver, welk ongeval den dood van verscheidene arbeiders tengevolge had. Een der arbeiders, een gemoedelijke Belg, werd naar het woonhuis van den patroon gezonden om dezen het ongeluk mee te deel-en.
sMeneerke, ge most ens kommen, zulle! D'r is 'n malleurke gepasseerd : 't schoorsteenke is omgewaaid en heeft 'n paar mannekes doodgeslagen."
— A.: Kan je mij ook voor een dag of wat vijf— en-twintig gulden leenen?
B.: Ik leen nooit geld. A.: Nou, als je 'tmij geven wilt, is't mij nog wel zoo liefl
"De dood van freule Smissaert.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/12 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 27-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010184:mpeg21:p002
"Buitenland.". "Rotterdamsch nieuwsblad". Rotterdam, 1890/09/12 00:00:00, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 27-02-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011010184:mpeg21:p002