De ministers inspecteeren de eerewacht.
De Indische courant
- 10-05-1941
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 10-05-1941
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-3
- Nummer
- 198
- Jaargang
- 20
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
De komst der ministers te Soerabaia.
Het bezoek der ministers aan Morokrembangan.
Het bezoek der ministers aan Morokrembangan.
STADSNIEUWS. SOERABAIA, 10 MEI 1941. STEUN VOOR POLEN. Helpt het werk verlichten.
Uit courantenberichten kon men. in den laatsten tijd het een en ander vernemen over de Poolsche troependeelen, die na een vierweekschen strijd in Polen naar Roemenië konden ontvluchten en vandaar uiteindelijk uit Frankrijk nog kans zagen naar Engeland over te steken. Zoo weet men nu positief, dat niet minder dan 5000 Poolsche piloten een zeer welkome versterking voor de R. A. F. in Engeland zijn en in bijna alle belangrijke luchtraids hun aandeel hebben, i; \ ij., In werkelijkheid tellen de gezamenlijke Poolsche strijdkrachten aan geallieerde zijde niet minder dan 80.OCO man geoefende troepen, te weten 60.000 man landmacht in Engeland, ca 15.000 man in hét Nabije Oosten en Afrika en 5.000 piloten bij de R. A. F. Boven dit aantal militairen zijn nóg ca 100.OCO Poolsche vluchtelingen in Engeland geland, onder wie 20.000 kinderen.
In alle geallieerde landen, alsmede in de. landen,'welke de geallieerde zaak voorstaan, hebben zich comité's gevormd, om deze bijna 200X00 zielen tellende groep van het hoogst noodzakelijke te voorzien. De strijdende mannen hebben vanzelfsprekend hun uitrustingen in Engeland gekregen en daar wordt ook voor de civiele vluchtelingen gezorgd. Teneinde echter dit hulpwerk te verlichten worden zendingen, zooals kleedingstukken, wollen uitrustingen etc, bizonder op prijs gesteld.
Ook te Soerabaia is een hulpcomité gevormd, waarin verschillende vooraanstaande burgers" en burgeressen zitting hebben. Voor het boven geschetste doel wordt sinds maanden hard gewerkt. Reeds tientallen kisten met kleedingstukken, wollen goederen en soortgelijke artikelen zijn door dit comité naar Engeland gezonden. Het is echter zeer noodzakelijk, dat deze liefdadige actie op een breedere basis komt te staan, want de behoeften voor zulk een hoeveelheid menschen zijn groot en deze menschen, verdreven uit hun eigen vaderland zijn joorloopig op hulp en medewerking aangewezen. Men dient niet te vergeten, dat de, over de heele wereld verspreide, Poolsche gemeenschappen slechts klein zijn en zij met de grootste offervaardigheid, niet in staat zijn om de bedragen op te brengen, welke benoddigd zijn voor het verrichten van werkzaamheden en het koopen Van al het benoodigde materiaal voor het breien kleedingswerk waarvoor geld, geld en nog eens geld noodig is.
Reeds bij den eersten oproep in Oost- Java hebben zich tal van dames opgegeven om aan dit hulpwerk deel te nemen; tientallen vlijtige vrouwenhanden werken geregeld' aan het vervaardigen van kleedingstukken en het breien van wollen goederen. Teneinde de hulpverleening nog te kunnen verruimen wordt derhalve nogmaals een beroep gedaan op medewerking en de offervaardigheid .van de bewoners van onze stad en van Oost-Java. Wij hopen, dat ook de dappere Polen niet vergeten worden. Van hen, die de Poolsche actie niet met werk kunnen steunen, zou derhalve g,e 1- d e 1 ij k e hijlp ten zeerste op prijs worden gesteld! . Elke geldelijke ondersteuning, hoe klein ook, wordt gaarne en dankbaar aanvaard, hetzij In den vorm van een donatie In'eens, hetzij als regelmatige maandelijksche bijdrage. i"■.'..:?;■■:• De centrale van het Poolsche comité te Soerabaia 5s gevestigd Goebeng-boulevard 44, ten huize van mevr. C. Kei-le S o b 1 sz o w n a, tel. Z. 2483, aan welk adres men alle giften kan doen toekomen en alwaar eiken V r ij da g van 10 — 12 uur voormiddag gelegenheid bestaat materiaal voor brei- en naaiwerk gratis in ontvangst te nemen. Ook kan men voor het storten van giften terecht bij mevr. Y. O ud - taad, Sumatrustraat 40, tel. Z. 2862.
„VRIJ NEDERLAND” POSTZEGELS. Hun bizondere waarde.
Het is waarschijnlijk niet algemeen bekend, dat, ■ vóór Hitler het voor zijn misdadige oogmerken noodzakelijk oordeelde ook Nederland te overweldigen en als gevolg van deze schanddaad de normale communicatie-middelen' tusschen cns moederland. en Indië afgesneden werden, duizenden serie's Indische toeslagzegels in Nederland werden verkocht en/of Nederlandsche verzamelaars deze zegels alhier bestelden, om ze gestempeld in handen te krijgen. • Dit is onder de huidige omstandigheden niet mogelijk. ;r ,'•..".": Velen onzer hebben familie, vrienden of kennissen in Nederland, van wie bekend is, dat zij postzegelverzamelaar zijn ën waarvan aangenomen mag worden, dat zij er vast op rekenen, dat een of meer série's van'
CONFERENTIE INDO-ARABISCHE BEWEGING. Het programma.
Van 31 Mei tot en met 2 Juni a.s. zal te Soerabaia een conferentie worden gehouden van.de vereeniging „Indo Arabische beweging", waarbij afgevaardigden van alle afdeelingen der vereeniging tegenwoordig zullen zijn.
Het programma voor deze conferentie luidt als volgt:
Zaterdag 31' Mei a.s. Aankomst en ontvangst van de deelnemers; 8 u. 30 tot 10 uur n.m. receptie; 10 u. 30 tot 12 uur n.m. besloten conferentie tusschen leden en hoofdbestuur.
Zondag 1 Juni: 8 u. 30 tot 12 uur midd. besloten vergadering; 4 uur n.m. tot 6 uur n.m. besloten vergadering van de Indo-Arabische jeugd; 8 u. 30 tot 12 u. m.n. besloten vergadering voor de goedkeuring van alle besluiten, welke gedurende de voorgaande besloten vergaderingen werden genomen.
Maandag 2 Juni: 8 uur v.m. Excursie naar de zich in de stad bevindende fabrieken en sociale instellingen; 12 uur midd. afscheidsconferentie.
L.B.D. EN SURYA WIRAWAN. Uniform-kwestie.
Men meldt ons van de zijde van Surya Wirawan: • Op ultnoodlglng van den heer CR. Roelofsen zou op den 7den Mei Jl. door een groep van plusminus 125,personen van Sufya Wirawan, de jeugdorganlsatle van Parindra, op het Jaarmarktterrein een proefneming plaats gehad hebben met de -nieuwe staalhelmen. Om 4 uur n.m. op het terrein aangekomen werd hun door dr. W. C. van Raadshoven aangezegd, dat ze zich straks zouden moeten opstellen, zonder distinctieven van de jeugdorganisatie. • Daar dit naar hun meening niet strookte met de persoonlijke uitnoodiging van den heer Roelofsen, wekte de mededeeling van dr. Van Raadshoven in de S. W.- gelederen eenige verbazing. Den heer Roelofsen. werd het geval bij zijn aankomst medegedeeld, die dit daarop met dr. Van Raadshoven besprak. De bespreking resulteerde in een besluit, dat deelneming aan den L. B. D. niet kon geschieden als militairen in uniform, doch als Individueele medewerking moet worden beschouwd. In 1839 daarentegen Is de organisatie tot den L. B. D. toegetreden als groep. In 1940 konden de S. W.-ers de L. B. D.- verbintenis niet onderteekenen, omdat de leden niet individueel bij dezen dienst waren aangesloten. Deze toestand is tot nu toe gehandhaafd gebleven. De S. W.-ers hebben niettemin tot dusverre hun diensten gedaan in eigen uniform. De Surya Wirawan acht het thans noodzakelij'k om als organisatie af te treden uit de gelederen van den L. B. D.
D. PEZARO'S REISGIDS. April-uitgave.
Van de . afdeeling Publiciteit en Reclamewezen der S. S. ontvingen wij hst nieuwste exemplaar van de door D. Pezaro's Advertentie-, Reclame- en Uitgoversbureau te Bandoeng uitgegeven reisgids van de voornaamste S. S.-treinverbindingen op Java en Zuid-Sumatra. alsmede de bepalingen ' omtrent het goederenvervoer en de betrekkelijkï tarieven. . • De Staatsspoorwegen verleenden bij deze uitgave medewerking voor wat betreft de samenstelling van de treintabellen. ' De ind?eling van het boekje is overzichtelijk en handig en zeker een onmisbare hulp voor hen, die op het treinverkeer zijn aangewezen. Het overzichtskaartje biedt daarbij goede diensten. Het geheel is gebonden in een frisschen omslag. , ;; ■•*-;
De reisgids wordt aan de voornaamste S.S.-stations en in de treinen met restauratie-afdeelingen verkrijgbaar
VERANTWOORDING GIFTEN. Spitfire fonds.
Totaal reeds. ontvangen ƒ 1386.86 Sedert ontvangen van: ' '» Mahjong-club Darmo ~ » '~ • 5.— ƒ 1391.86 waarvan bereids 'gestort bij Hongkong Bank ƒ 940.83. v:jft "..' .}..'.' \
Vertrek-uit Batavia? Ministers buigen voor, de-eerewacht,
Vertrek-uit Batavia? Ministers buigen voor, de-eerewacht,
Z.E. minister Yoshizawa, leider van de Japansche handelsdelegatie, neemt te Batavia afscheid van onze ministers.
Z.E. minister Yoshizawa, leider van de Japansche handelsdelegatie, neemt te Batavia afscheid van onze ministers.
KUNST. DE MALANGSCHE ORKESTVEREENIGING. Verrichtingen in 1940.
Onze muziekcorrespondent schrijft ons: -|.i Gedurende 1940 werden door de „Malangsche Orkestvereeniging" niet minder dan twaalf concerten gegeven. Een buitengewone prestatie! Met dit twaalftal avonden kwam het bestuur, evenals in 1939, zijn belofte en verplichtingen na, om den leden der vereeniging gemiddeld één concert per maand aan te bieden.
Het aantal muziekavonden was onderverdeeld als volgt: vier orkestconcerten, met medewerking van solisten; één orkestconcert, met medewerking van het Toonkunstkoor en van het muziekkorps van het zesde regiment infanterie; drie kamermuziekavonden en vier jeugdconcerten met medewerking van solisten.
In het jaarverslag wordt warme hulde en groote erkentelijkheid betuigd aan de dirigenten resp. van het M.0.V.-orkest en van het Jeugdorkest, de heeren Dan Koletz en Anton Hamakers, zoomede aan de werkende leden en de solisten die allen, zonder uitzondering hun (haar) tijd en kennis gratis ter beschikking van de vereeniging stelden. Het geregeld deelnemen aan alle repetities, extra repetities en uitvoeringen, is voorzeker geen sinecure. 'Het vorig jaar beliep dit aantal avonden voor het M. O. V.-orkest alleen al in de zeventig. Voor het jeugdorkest en de jeugdensembles in kleiner verband kwamen daar nog plusminus dertig repetities bij.
Het is, in het belang van Malang's muziekleven voorzeker een verblijdend verschijnsel en een bemoedigend teeken, dat hier ten deze zonder pressie zooveel ambitie aan den dag wordt gelegd. . De resultaten van dit onvermoeid streven zijn vanzelfsprekend duidelijk waarneembaar. Het ledental, dat na den inval in Nederland als reactie plotseling op onrustbarende wijze terugliep, is weer op het oude peil teruggebracht. Het muziekminnend publiek toonde, ook gedurende het afgeloopen jaar, meer dan gewone belangstelling voor het streven en de prestaties der vereeniging. ■;'-: 7 Het actief bestuur zit als het ware voortduzend op het vinketouw om den leden de noodige attracties te bieden, daarbij vaak het uiterste vragend van de werkende leden. Doch deze medewerking wordt steeds bereidwillig gegeven. Er heerscht dan ock een prettige, goede geest onder degenen, die aan de muziekavonden hun (haar) beste krachten geven. Aan de jeugdavonden verleende de heer Reidsma met zijn Lyceum meisjeskoor een zeer gewaardeerde medewerking, terwijl ook de heer Loo Vincent met ztjn Toonkunstkoor zijn erkend talent ter beschikking van de vereeniging stelde. Na het vertrek van den heer Bolland die, naar men uit de dagbladen heeft kunnen vernemen, in een Duitsch concentratiekamp is opgesloten, werd. de heer'Reidsma bereid bevonden, de toelichtingen bij de jeugdconcerten voor zijn rekening te nemen. Toelichtingen, welke haar nuttig effect op deze paedagogische avonden niet missen. Het moge overbodig geacht worden om binnen het bestek van dit summier overzicht, de uitgevoerde programma's in extenso te behandelen. Volstaan kan worden met de mededeeling, dat aan de oude klassieken zoowel als aan de werken van het moderne répertoire aandacht werd besteed. De namen van een Ravel, Rimsky Korsakow, Grieg, Vincent d'lndy, Berlioz, Saint-Saëns, Schubert, Mendelssohn, Tshaikowsky, César Franck, Paul Juan, wier werken de programma's sierden, zijn daarvan het beste bewijs.
Als solisten lieten zich op deze concerten hooren: de dames Keller- Sobiszowna (mezzo-sopran); Ament (plano), Van West-Van Steeden (piano), Mulder-Asbeck Brusse (piano), Hoogenboom-Godefroy . (alt-mezzo), Liesje Oey (sopraan), Jenny Job (piano), Jacqueline Bodmer (piano) en de heeren: Nicolal Varfolomeyeff (cello), Alexander Neudachin (clarinet), Rudy Poliakine (viool), Franz Wondrasek (cello), Dan Koletz (piano), Frits Versteeg (piano).
Als kamermuziekspelers (in trio-, kwartet- en kwintet-verband) traden op de heeren: Hesselaar, Schuyer, Rijsdijk, Varfolomeyefi, Poliakine, Hamakers, Elia, Wondracek, Neudachin en Koletz.
Het jeugdorkest voerde composities uit van: ' " Beethoven, Haydn, Schubert, Mozart, Partos, Mendelssohn, Handel, Corelli en Danela. Hiermede zijn wij aan het einde gekomen van het resumeeren der personen en groepen van personen, die onmiddellijk bij de uitvoering der concertprogramma's betrokken waren. _■"■
Minister Welter wordt door viceadmiraal Helfrich begroet.
Minister Welter wordt door viceadmiraal Helfrich begroet.
Minister Welter wordt door gouverneur Van der Plas verwelkomd.
Minister Welter wordt door gouverneur Van der Plas verwelkomd.
GEESTELIJK LEVEN. KERKNIEUWS. TE SOERABAIA. Zondag 11 Mei.
R. K. kerken: O. L. Vrouw-kerk, Kepandjen: 6'uur v.m. Stille H. Mis, 7 uur vm. Hoogmis, 8 u. 30 v.m. Stille H. Mis, 6 uur n.m. Lof (Kruisweg). H. Hartkerk, Coenboulevard: 6 uur v.m. Stille H. Mis, 7 u. 30 v.m. Hoogmis, 9 uur v.m. Stille H. Mis, 6 uur n.m. Lof (Kruisweg). Christus Koning Hulp-kerk, Van Sandickstraat 5: 6 uur v.m. Stille H. Mis, 7 uur v.m. Stille H. Mis, 8 uur v.m. Stille H. Mis, 6 uur nm. Lof (Kruisweg). Don Bosco-kapel, Princesselaan 115: 6 uur v.m. Stille H. Mis, 7 uur v.m. Hoogmis 5 u. 30 n.m. Lof (Kruisweg). Kapel Oedjoeng 6 u. 45 v.m. H. Mis.
Vrije Katholieke kerk „St. Bonifacius", Serajoestraat '11: 8 u. 30 v.m. H. Mis. Prot. gemeente: Holl. dienst: Eoeboetankerk 9 u. 30 v.m. ds. Bleeker. Darmo-kapel 9 u. 30 v.m. ds. Bergstra en 7 uur n.m. ds. Eckenhausen. Jeugddienst: Darmo-kapel 7 u. 30 vjn. ds. Eckenhausen. Noorderkerk 7 u. 30 v.m. ds.'Lindeyer. Mal. dienst: Boeboetankerk 8 uur v.m. de heer Laloe (radio-uitz.). Oedjoengkerk 9 uur v.m. de heer Ririmasse. Noorderkerk 6 u. 30 n.m. de heer Ririmasse. Buitendienst: Modjckerto 7 uur n.m. ds. Bergstra. Gereformeerde kerk, Pregollan Boender 28: 9 u. 30 v.m. ds. H. G. Meynen en 6 uur n.m. idem. Woensdag 14 Mei 8 uur Bidstond. Chin. Chr. kerk, Djoharlaan 4: 8 u. 30 v.m. Mal. dienst: pandita Oei Soei Tiong en 10 uur v.m. Holl. dienst: de heer W. Peek. Israëlietische gemeente, Boeboetan 130: Zondag 8 uur v.m. Ochtendiienst- Pesach sjeni. Donderdag 15 Mei 6 u. 15 n.m. Avonddienst Lag beomer (= Z3i Omer). Leger des Ilcils (Eur. korps), Gagotan no. 36: Zondag 9 u. 30 v.m. Heiligingsdienst en 7 u. 30 n.m. Opwekkings-eamenkomst 0.1.v. kapt. J. Wiersema. Korps 11, Kalianj ar no. 47: Zondag 9 u. 30 v.m. Holl. dienst tevens afscheid van de kapiteins Boschma 0.1.v. maj. A. Kyle en 7 u. 30 n.m. Mal. dienst tevens afscheid van b.g. kapiteins 0.1.v. adj. A. Gladpootjes. Korps 111, Djagaragastraat no. 3: Zondag 9 u. 30 vm. en 7 u. 30 n.m. Mal. dienst 0.1.v. kapt. E. Hatailabessy. Korps IV, Wonokromo S 5: Zondag 9 u. 30 v.m. en 7 u. 30 n.m. Mal. dienst 0.1.v. kapt. A. Hoetadjoeloe. Finksterzending: Zondagavond 7 uur Plampitan 130: spreekster zr. M. A. Alt. Pinksterkerk, Tandj.-Perak: Zondag 8 uur v.m. 'Zondagsschool zr. v. Gessel; 9 u. 30 v.m. Holl. dienst; 7 uur n.m. Mal. dienst. Dinsdag 6 u. 30 n.m. Mal Bijbelstudie. Alle drie 0.1.v. van br. Van Gessci. Wijklokaal, Soeloeng 57: Zondag 8 uur vjn. Mal. dienst 0.1.v. jonge werkers; 7 uur n.m. idem 0.1.v. br. Groestoeek. Woensdagavond idem Holl. Bijbelstudie. Donderdag 6 u. 30 n.m. Mal. dienst. Beide laatste diensten 0.1.v. br. Van Gessel. Zaterdag 6 u. 30 n.m. Holl. Jeugddienst, 0.1.v. jonge werkers. Christian Sciènce Society (Scheepmakerspark 34): Tak van de Moederkerk „The first church of Christ. Scientist in Boston U. S. A." lederen Zondag 9 u. 30 v.m. en iederen Woensdag 8 uur n.m. Alle diensten in de Nederlandsche taal uitgezonderd den laatsten Zondag en den tweeden Woensdag v. d. maand, welke in het Engelsen gehouden worden. Leeskamer geopend iederen werkdag van 10 u. 30 — 12 uur v.m., Dinsdag en Donderdag van 6 — 7 uur n.m. Zon- en feestdagen eesloten.
TE MALANG.
Prot. kerk. Zondag 9 uur v.m. ds. E. F. Wildervanck. Gereformeerde kerk: Zondag 9 u. 30 v.m. ds. F. J. Jonkhol en 6 uur n.m. geen dienst. Chin. Chr. kerk, Javaweg 33: Zondag 8 u. 30 v.m. Holl. dienst: ds. Hwan Ting Kiong en 10 uur v.m. Mal. dienst: ds Hwan Ting Kiong.
TE TOEKEN.
Prot. kerk: Dinsdag 13 Mei 's avonds ds. J. v. d. Wooide.
Het ministerieel gezelschap stijgt uit het vliegtuig.
Het ministerieel gezelschap stijgt uit het vliegtuig.
TE LAWANG.
Prot. kerk: Zondag 9 uur v.m. ds J. v. d. Woude. Gereformeerde kerk: Zondag 8 uur n.m. in de Prot. kerk ds. F. J. Jonkhof.
TE BATOE.
Prot. kerk: Zondag 9 uur v.m. de heer G. v. Haasen.