(Londen, U Jan. (Anet a-Reuter). Uit Vichy wordt gemeld, dat Tolgens een correspondent van O. F. I. aan het Oostelijk front de Russen Balaklava, 15 km. ten Zuiden Tan Sebastopol bezetten. Moskou, 11 Jan. (Reuter). Met aanvullend middagcommuniqué Tan heden deelt mede, dat een Russische eenheid, die aan het front bij Moskou opereert, een Duilsche versterking omtrok en door middel van esn plotselingen stoot de'Duitschers aldaar versloeg, die meer dan 409 dooden op het slagveld achterlieten. De Russen maakten 3 kanonnen buit, 12 machinegeweren en 5 met wapens beladen motorvoertuigen. Londen, 11 Jan- (Reuter). Een krachtiger worden van den Russischen aanval op de Duilsche linies rondom Leningrad wordt, volgens een specialen correspondent van de „Sunday Times". verwacht Indien de Duitschers van het front bij Leningrad worden verdreven, is het waarschijnlijk, dat Finland zich uit den oorlog cal terugtrekken. Dat zou het front vele honderden kilometer* korter maken en het vervoer Tan Engelsen en Amerikaansch materieel ten zeerste vergemakkelijken. De voedselsituatie in Finland is reeds kritiek en de gevoelens tegenover de Duitschers en hun Finsche aanhangers worden voortdurend onvriendelijker. De Duitsche troepen in Finland van hun kant tijn tich bewust Tan deze 5 onrust: en van het risico, da t de 60.000 man Duitsche troepen daar loopen indien er een afzonderlijke vrede mocht worden gesloten en zij beseffen daardoor heel goed, van hoeveel belang het voor hen is. Leningrad omsloten te houden- In de wintermaanden was het mogelijk. Leningrad van het noodige te voorzien met vrachtauto's over het bevroren Ladoga-meer, doch dit begint midden-Maart te ontdooien en daarom is het voor de Russen van veel belang, ten minste een spoorlijn geheel in handen te hebben en zoo mogelijk de stad geheel te ontzettïn. * ' —tonden;-!!-Jan.-tA n e t a-R en te r)r Volgens' den Duitschen" omroep-" bombardeerde het Luftwaffe Zondag de haven in de Kaukasus Anapa en veroorzaakte een groot en brand. Anapa ligt aan de kust van het vasteland tegenover de haven op het Krim, Kerch.
De Indische courant
- 12-01-1942
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Indische courant
- Datum
- 12-01-1942
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [ s.n.]
- Plaats van uitgave
- Soerabaia
- PPN
- 044787111
- Verschijningsperiode
- 1921
- Periode gedigitaliseerd
- 1921-1942
- Verspreidingsgebied
- Nederlands-Indië / Indonesië
- Herkomst
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenku DP IC/41-5/42-1
- Nummer
- 99
- Jaargang
- 21
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
DE RUSSEN BEZETTEN BALAKLAVE OP DE KRIM. Een Duitsche versterking aan het front bij Moskou werd omsingeld en in de pan gehakt. – Als de Duitschers van het front bij Leningrad worden verdreven, is het waarschijnlijk dat Finland zich uit den oorlog zal terugtrekken. -De Duitschers bombardeerden Anapa, een haven in het gebied van den Kaukasus tegenover Kerch op de Krim. De imperiale strijdkrachten in Libye zetten den aanval op den terugtrekkenden vijand tusschen Jedabya en El Agheila voort.
DE VERPLETTERENDE SLAG.
Moskou, 11 Januari (Reuter). „De commandanten en manschappen van het leger In Siberië weten, dat het uur niet ver meer verwijderd is, waarin hun de taaie zal worden opgedragen een verpletterenden slag aan de fascistische horden toe te brengen", aidus wordt verklaard in een bericht uit het militaire gebied in Siberië aan het legerorgaan ..De Roode Ster".
Het blad voegt eraan' toe: „Zij leeren nieuwe methoden van oorlogvoering. De oefeningen ; duren dag en nacnt> waarbij aan nachtelij kfc,, gerechten, speciale aandacht wordt besteed. Kanonnen, machinegeweren en mljnenwerpers worden op ski's gemonteerd en alle infanteristen, artilleristen en sappeurs worden in het skl-loopen geoefend, terwijl zy een speciale opleiding ontvangen voor den strijd tegen tanks.
DE STRIJD IN LIBYË. De aanval op den terugtrekkenden vijand voortgezet.
Cairo, 11 Jan. (Reuter). -Het communiqué van het Brltsche "hoofdkwartier' In heT~Midden-Oosten van heden verklaart:. „Ondanks buitengewoon slecht weer en een hevigen zandstorm, die het zicht bijna algeheel onmogelijk maakten en de verbindingen zeer bemoeilijktenr zetten onze strijdkrachten den aanval op den terustrekkenden vijand tusschen Jedabya en El Agheila voort. In de omgeving van Halfaya duurt onze druk op den vijand voort. Een van onze patrouilles bracht den afgeloopen nacht verliezen toe aan een vijandelijke patrouille, die zich bij Solloem vertoonde. Italiaansche deserteurs komen nog voortdurend onze linie binnen vanuit Halfaya. " ■■"•; _.':* Het slechte weer belemmerde •ook de luchtoperatles doch dat verhinderde niet dat onze lucht* Unies en hun aanvoercolonnes aanviel. Het totale aantal gévangïnenT" dat" de lntérnèerings■kampen heeft bereikt"Otlde' hospitalen in de Nijldelta Is thans 26.000. Hieronder; zijn"7ooo-Ptritschers ;• onder wie meer dan 200 officieren er» 19.000 Italianen, onder wie BCO officieren". SJ^Vi
Tot zinken gebrachte schepen.
! Londen, 11 Jan. (Aneta Reuter), De Admiraliteit gaf het volgende communiqué uit: • :"._:'i/.".i. De opperbevelhebber van de vloot in de Middellandsche Zee meldt, dat schepen onder lijn commando een groot vijandelijk bevoorradinrschlp in de lonische Zee torpedeerden. Een met troepen beladen transportschip werd tot zinken -■ gebracht. Hoewel niet gezien werd, dat het bevoorradingschip zonk, werd het zoo zwaar beschadigd, dat het waarschijnlijk tot rinkem werd gebracht. •" i
MALTA. Hevige aanval in voorbereiding.
Londen, 11 Jan. (Reuter). Volgens den luchtvaartcorrespondent van de „Sunday Times" beteekenen de voortdurende en op steeds grooter schaal plaatshebbende bomaanvallen op Malta, dat een hevige aanval in voorbereiding is, terwijl zij tevens doen veronderstellen in welke richting de volgende Duitsche stoot zich in de naaste toekomst zal bewegen. „Concentraties van Duitsche bommenwerpers en transportvliegtuigen" — Fockewuff Condorsv? in het bijzonder — ,arrivéerièn onlangs in Italië en een flink aantal escadrilles bevindt zich thans In Sicilië. .-:; Een groot gedeelte van het Luftwaffe is thans terug lh Duitschland en zal binnenkort gereed zijn om sich óf naar het Westen óf naar het Oosten te begeven, naar gelang zulks vereischt wordt. De bedreiging van Malta is vanl bijzondere beteekenis, aangezien j de plannen van èen inval op dit eiland nieuwe problemen met zich brengen. Zi) vormen als het wafe een compromis tussehen de vraagstukken; d}e men onder de oogen zal hebben te zien bij een eventueelen aanval op Groot-Brittann'ë.. Het nauwste gedeelte van het kanaal van Malta is minder dan negentig . kilometer breed en Sicilië biedt een mooie gelegenheid om het als uitvalspoort voor de invasie:vioot_te gebruiken,__ i ~ Malta is een doorn in het neesch van de as geweest. Sedert de oorlog uitbrak en de hevigheid van onze luchtaanvallen gedurende de laatste maanden kan den vijand geen twijfel laten of Malta is de Dasls voor sterke groepen bommenwerpers. Indien aan den anderen kant Malta een' as-basis zou worden. '■ zouden de voordeelen*. die de richten verkregen hebben door ce , verovering van de Afrikaansche ; kustlijn, voor een groot deel te niet worden gedaan. Daarom lijkt een, ernstige poging "van den vijand om Malta te veroveren waarschunlijk.,
" Het zou een bewonderenswaardig „proef "-terrein zijn voor een invasie In Engeland door de lucht en verder het bewijs leveren van oe mogelijkheid om kra.ch.tli; vercedigde vliegvelden' tegen een vastberaden aanval te kunnen behouden. .V. Malta heeft meer geconcentreerde verdedigingswerken tegen lucht* aanvallen dan eenig andere Brit, bezitting- ■ ~ ~ra =
VAN DE OVERIGE FRONTEN. Luchtaanvallen op Wilhelmshafen en Emden.
Londen, 11 Jan. (Reuter).- Omtrent den luchtaanval op Wilhëlmshafen en Emden wordt nog gemeld, dat deze laatste nachtelijke luchtaanval de 64ste en die op Emtien de 66ste was, die de R.A.F, ondernam. Deze belde doelen werden het ïaatst op 28 December jl. gebombardeerd. De aanval op Boulogne was de 124ste.
Vliegtuigverliezen.
Londen, 11 Jan. (Aneta Reuter). Het ministerie van Luchtvaart-gafheden het volgende communiqué uit:.... rR A.F.-Jagers 'vernietigden" hedenmiddag vroeg-eeir vUandelijken bommenwerper bij de Zuidwestkust in Engeland. Heden werd een jager van een patrouillevlucht vermist.
CHINA'S VREDESDOELEN. Drie punten.
Chungking. il Jan. (R e u t e r). In een door den - Chineeschen minister van' VoorHch ting Wang Shih-Chieh gegeven schets, zijn de vredesdoelen van China na den oorlog grootendeels samen te vatten onder drie punten. Deze zijn: Ie de ontwapening van de aanvallende volken, 2de een algemeen ontwapeningsprogramma en 3de de schepping van een internationale vredesmachine. Wang drong aan op de vorming van een internationalen economischen raad, om de vraagstukken van de grondstoffen en de internationale samenwerking aan te pakken.
NEDERLAND. DE TABAKSSITUATIE. Dagelijks moeilijker.
Londen, 10 Jan. (A. N. P.) Een artikel in de „Nieuwe Rotterdamsche Courant" van 18 December bespreekt de tabakssituatie in Nederland, die dagelijks moeilijker wordt, 'daar de invoer vanuit de landen, die voor den oorlog, de Nederlandsche markt voorzagen, is opgehouden. Het normale verbruik van tabaksproducten ui alle vormen bedroeg 33.5 millioen kg. De binnenlandsche productie wordt geschat op 30 a 40.000 kg. De invoer van inferieure tabak uit het Nabije Oosten wordt zeer belemmerd [door transportmoeilij kneden. Deskundigen verklaren, dat de kwaliteit van de binnenlandsche tabak goed is, doch daarvan is er nauwelijks voldoende om_te- voorzien in 1/10 procent van de vraag. Uit het artikel blijkt, dat de binnenlandsche tabak grootendeels voor de J sigarehfabricage wordt gebruikt.
De tabaksindustrie is natuurlijk Ingekrompen tot een fractie van haaf VToegeren omvang, terwijl de winkels bijna geen producten ten verkoop kunnen aanbieden en dan nóg slechts buitengewoon hooge prijzen. Het artikel tracht de tegen de tabakswinkeliers'geuite beschuldiging van het nemen van woekerwinsten te weerleggen en wijst er op, dat de prijzen reeds voor den oorlog waren gestegen, terwijl de tabaksbelasting sedert hét uitbreken van den oorlog voortdurend is verhoogd. Ook zijn de grondstoffen veel duurder geworden. De schrijver erkent, dat de prijzen van de tabak stijgen, terwijl de kwaliteit achteruit gaat. Vooral die van de sigaretten is sterk achteruitgegaan. Doch ook goede sigaretten worden zoo „schaarsch als ;radium". >
j Sedert de voorraden dekblad van Sumatra- en Vorstenlanden-tabttk' zijn verdwenen/heeft men papier gebruikt om de sigaren te dekken, doch de toenemende duurte van het papier zal misschien een einde maken aan dezen toestand en daarmede aan de geheele sigaren-Industrie. -Dit kwade uur tracht men door het maken van steeds kleinere sigaren uit te stellen. • ----'.-^-i
_Het artikel komt-tot-de_conclusle, dat de sigarenfabrikanten er door het toepassen van dergelijke middelen misschien In zullen slagen, hun bedrijf tot eind 1942 gaande te houden, terwijl de sigarettenbedrijven hun leven misschien tot het begin van 1943 zullen kunnen rekken.
DE QUISLING-RATTEN. Wij komen ze halen!
Londen, 10 Jan, (A. N. PK TUdens zijn laatste toespraak tct Europa noemde kolonel Britton de namen van nog meer Quislingratten in dé bezette landen. ' ~Dc_Cerste, djenjili noemde, was Oerrlt van Burink. lid van den Rotterdamscheu gemeenteraad, die kantoor houdt O W. den aangemoedigd 'hun 'landgenooten aan te-Magen. . " ■'■' ..":"-- ■'.;''-' — ■---'De tieele klerk Lindeman- De derde Quisllrig is de advocaat Reydon, die propagandaleider Is van den Landstand en die-contact onderhoudt met de: Gestapo, aan' wOTê"~nTFmircKr tinge verstrekt. Zijn adres -is Overtoom 333 te Amsterdam. Kolonel Britton voegde hieraan de waarschuwing toe, bedoeld voor alle Qulsllngs In Europa: „Den een of an- Noordzee'oversteken om Jullie te komen halen" ■ ■:•■■■■■; ... ' ; "-—~—~- ~- '
Wie heengingen.
Londen, 10 Jan. (A. N. P.). Op 25 November 1.1. is in Den Haag overleden' de.67-Jarige oud-kolonel bij het K.N.1 I.L. P.N. van Glls.
DUITSCHLAND. UDET ACCEPTEERDE ONDEUGDELIJK MATERIAAL Wordt hij geëxecuteerd?
New York. 10 Jan (U n 1 t e d Fress). Uit opgevangen radio-berichten wordt afgelegd, dat generaal Udet misschien zal worden geëxecuteerd. Den vorigen zomer teekende hij bestellingen en accepteerde leveringen van buitengewoon groote hoeveelheden metaal voor de constructie van| vliegtuigrompen. Later werd ontdekt, dat het geleverde materiaal niet voldeed aan de gestelde eisenen van rekbaarheid en andere, noodzakelijke vereischten. Toen het gebrek werd ontdekt was dit de eenige belangrijke beschikbare hoeveelheid er van, en was de productie in vollen gang. Verschillende nieuwe vliegtuigen vielen omlaag by de proefvluchten of braken in de lucht. De toestand werd zoo ernstig, dat een onderzoek werd gelast. Generaal Udet werd tot zondebok gemaakt. De jurist-die de patentzaken van het Luftwaffe behandelt, verklaarde, dat de „geheele luftwaffe is verpest met vliegtuigen gemaakt van het mate-: riaal van Udet."
DUITSCHLAND. NOG MEER GENERAALS ONTSLAGEN? Onbevestigde geruchten.
I Ergens in Europa, 9 Januari (R eu- It e r). Sedert het ontslag van Von Brauchltsch, Von Bock en Rundstedt doen in journalistieke kringen vele geruchten de ronde omtrent nog meer ontslagen, waarbij de namen van en Kleist worden genoemd, doch bevestiging van deze geruchten kon niet worden verkregen, i
Verklaard wordt, ' dat generaal Halder wilde aftreden, doch dat men hem heeft overreed te blijven.
FRANKRIJK. DE BETREKKINGEN MET EGYPTE. Officieel in kennis gesteld.
[Londen, 11 Jan. (Aneta Reuter). Uit Vichy werd vernomen, dat Zondagavond werd bekendgemaakt, dat de regeering van Vichy officieel in ~ kennis _.werd gesteld van het besluit van de Egyptische regeering om de diplomatieke: betrekkingen met Frankrijk te verbreken. .■
VER.-STATEN. DE BUITENLANDSCHE DIENST. Aantal wijzigingen.
Washington, 11 Jan. (Reuter). Het State-Department maakte de volgende wijzigingen In den bultenlanschén dienst bekend, R. Buell, consul te Singapore, Is benoemd tot consul te Rangoon. Ch. Adair jr. wordt YlceTConsui-te-BombayT—Wllliam Duff Idem te Calcutta en J. K. Vinson idem te Rangoon.
PRIJSCONTROLE-MAATRE-GELEN. Beperking oorlogskosten.
Washington, 10 Jan. (Reuter), Zaterdag keurde de Senaat uitgebreide . prljscontrfilemaatregelen goed, die' In oorlogstijd zullen gelden, nadat het machtige boerenbloc: een hoogere limiet voof de prijzen van landbouwproducten had weten door te drijven. De tegenstanders ; van het amendement van-
WIJ BETALEN CONTANT. En vragen méér materiaal.
New-York, 10 Januari (A n e t a). De Nederlandsche handelscommissaris K. C, Zlmmërm&n, weeg er in een intcrvieuw met de North-American Newspaper Alliance:_mgt_rjadruk op, betaalt voor al zijn aankoopen. Hi; voegde hieraan toer-ji3e-Amerika*hsnhe-Tegeerinß heeft end uit de— Brukleenwet,—omdat— ohi daardoor voorrang werd Verleend bij de aflevering van het bestelde materieel, doch wij hebben nooit gebruik gemaakt van het voorrecht, dat de wet verleent op ertdiet te koopt» ' ~- De heer Zimmerman onthulde niét voor welk een bedrag aan Amerikaanse!» oorlogsmaterieel door Nederland M Nederlandsch-Indië reeds is aangekocht doch hij zelde wel: „Wij hebben reeds "vele mlllioenen-dollars betaald en wij zijn bereid nóg wo mimoen dolfars uit te geven." --'.-, —De ■.- handelscommissaris verklaarde, dat hij geen stopzetting van het handelsverkeer tusschen _ Nederlandsch-Indië en de Vereenlgde Staten verwacht 1 en wees erop, dat de Nederlandsch-In-1 dische uitvoer van rubber naar de Vereenigde Staten . gemJ&deld 60.000 tofl per maand bedraagt tegen vroeger 30.000 tori per-maand. ' Hij prees de houding van de Nederlandsen-Indische strijdkrachten, doch wees met kiem op de dringende behoeften van Nederlandsch-Lndië aan allerlei soorten defenslemateritel. -.:"'■. ■ ■ ii ' ■-. . ._ _- ". ' -... -
COMMERCIEEL WEEKOVERZICHT. (Van onzen economischen medewerker.) Amerika's volle productie-capaciteit op fabricatie van oorlogstuig ingesteld. – Maar de aanvoer van grondstoffen vormt moeilijkheden. – Wat voor de uitrusting van een leger noodig is. – Hoe de beurzen reageeren. ROOSEVELTS BEGROOTING.
De door president Roósevelt aan het Congres voorgelegde oorlogsbegrooting van 56 milliard doUar gaat alles te boven, wat zelfs de meest vruchtbare verbeeldingskracht had kunnen denken. Meer nog dan te voren wordt thans de geheele productie-capaciteit op de fabricatie van oorlogstuig ingesteld. De; aanmaak van vliegtuigen, tanks, afweergeschut en schepen zal tot ongekende hoogten worden opgevoerd. De fabricatie van de gewone consumptie-artikelen zal er sterk onder lijden. . Het is niet zonder grond, dat de president zijn volk heeft gewaarschuwd, dat van ieder groote opofferingen zullen worden geëisebt. Want zelfs voor de verbruiksartikelen. waarvan de productie niet is verboden, zal zeer weinig aan de markt gebracht kunnen worden, om de eenvoudige reden, dat de grondstoffen voor de fabricatie er van niet beschikbaar zullen kunnen worden gesteld. Het is zeer mooi aan te kondigen, dat dit jaar 60.000 vliegtuigen zullen worden gemaakt en in het komende Jaar 125.000; dat dit Jaar de nieuwbouw van schepen zal worden opgevoerd tot 8 millloen ton scheepsruimte. en tot 12 mülioen voor het komende jaar. Maar men moet zich afvragen, waar de grondstoffen vandaan moeten komen.
Aanvoer van grondstoffen.
De V. S. hebben reeds met het oog op benardere tijden voorraden aangelegd van de meest onmisbare grondstoffen en zoo bezit de Rubber Reserve Corporatlon een voorraad rubber voldoende voor éé.-Haar verbruik,-terwijl de-Reserve Metal Corporaxion hetzelfde heeft kunnen volbrengen ten opzichte Van tin. Doch dat verbruik was berekend op1 producties van oorlogstuig, welke in 1941 groot werden geacht. Men heeft hieromtrent, na de * preJidentieele Boodschap aan het Congres, andere gedachten. tlv-'.
Teneinde de fabrieken van de regeering en van het particuliere initiatief in de gelegenheid te stellen, haar volle capaciteit te benutten en gedurende zeven maal vierentwintig uur per week .te draaien, zullen de ruwe materialen moeten kunnen worden beschikbaar gesteld. Aan deze bevoorrading zal,de grootst mogelijke aandacht moeten worden besteed. En zelfs indien dit geschiedt, zal de ondervinding moeten leeren, of voldoende sneue en geregelde aanvulling van de voorraden mogelijk zal blijken..
Het is reeds zeker, dat door de invallen van Japan de overzeesche aanvoeren van rubber èh tin beduidend zullen afnemen. Want men moet ermede rekening houden, dat niet slechts de productie van deze beide materialen in de Britsohie gebieden zal afnemen. De fatale mogelijkheid is zeker niet uitgesloten, dat in bepaalde deelen van Indië de rubbertap zal moeten worden stop gezet, terwijl men geen zekerheid heeft, dat het tinonitginnlngsjjsdrijf zal kunnen wórden gecontinueerd. Een eventueel rubbertekort kan ten deele worden aangevuld door de synthetische rubber, waarvan de productie stijgende is. Een substituut voor tin is echter niet aanwezig. Voor verschillende materialen,-die uit het buitenland moeten worden aangevoerd,-ls-merrgeslasgdrtn~het WestelijTc Halfrond vindplaatsen te ontdekken, die reeds worden of nog zuilen worden ontgonnen. Er behoefit voortooplg niet te worden gerekend op aanvoeren van bijv. antimonium en.tungsten, welke beide alliages vrijwel uitsluitend van China werden betrokken. Daar zal voorloopig niet veel van kunnen komen. Chroom werd geïmporteerd l uit 'Afrika." Rusland en Turkije. Gelukkig zal Cuba In een deel van de behoeften kunhen voorzien. Cuba en Brazilië zullen mangaan-ertsen kunnen leveren en zoodoende bijspringen, waar de vroegere leveraiiciers,-Rusland, Afrika en Br.-Indlë, tekort zullen schieten. De productie van kwikzilver in Mexico en in de V. S. zal gedeeltelijk In de plaat» kunnen komen van de aanvoeren uit Italië en Spanje. Het zal zeer lastig zijn, een evenwaardig substituut te vinden voor Manilla-hennep; de exporten van de PhlUippljnen naar de Vereenigde Staten loopen natuurlijk groot gevaar. De Amerikaansche! regeering en het Departement van Marine van de V.'S. hebben flinke voorraden van deze onontbeerlijke grondstof aangelegd. '■'■::'-.i.v:-V'--=,;.:.--'■'
Koper, ijzererts enz.
Een groot probleem bij het uitvoeren van het Roosevert-programma zal blijken te zijn de moeilijkheid, beslag te leggen op voldoende koper, ijzererts, lood en zink. De behoefte aan koper gedurende het Jaar 1942 wordt geraamd op 2 milüoen ton. terwijl gemeend wordt, dat de aanvoeren niet meer dan 1.700.000 ton zullen kunnen bedragen. En indien
gebruikt voor het aanmaken van pa-' troonhulzen. vóor_electriscJtf_foaden_£ni -Kahêls,''vóör kabels van de marine en de koopvaardijvloot en niet te vergeten in, xte—beachermlngstoastellen-Van-schepen tegen maimettsche;TnflnerirSaS'm'eri"l>e«' prijpènfrdatjhet verbruik eerder zal toe-i dan afnemen. Het verbruik van staal zal in 1942 de honderd mlllloen ton zeer1 dicht benaderen. I ' Aan de productie van bauxiet In Nederlandsen Guianais het'Ut danken, dat dit deel van Nederland op het Westelijk Halfrond de blzondere belangstelling en protectie heeft van de V. s. Op bauxiet-aanvoeren uit Indië zelf mag niet te vast worden gerekend voor de toekomst. " WijWillen nog even wijzen op de geweldige hoeveelheid uitrustingstukken, benoodigd voor de thans uit de o grond gestampt wordende weermacht van de V. S. Kik lid van de land-, zee- en luchtmacht heeft noodig twee paar schoenen, een stel uniformen, een zestal sokken, handdoeken, zakdoeken, ondergoed, leerwerk. Het hiervoor benoodigde ruwe leer alleen reeds zal een zeer moeilijk op te lossen vraagstuk vertegenwoordigen, waar de aanvoer van ruwe huiden uit meerdere productielanden niet,meer ter beschikking staat. Er is veel werk en moeilijk werk aan den winkel van de organisatoren van Washington Teneinde onze bondgenooten, de V. S. te helpen in hun „gargar.- tische" taak, zal het noodig zijn, dat wy hier in Indië niet slechts strijden tot den laatsten druppel bloed, doch ook voortbrengen tot den laatsten druppel zweet. I ■ ■ .
De fondsenmarkten.
De uitbreiding Tan den. oorlog mar den Pacliic heeft betrekkelijk weinig nadeeligen invloed gehad op het koen* peil van de Indische calls of Tan de beurzen van onze bondgenooten. De beurs te Manila werd op den 9den December, onmiddellijk tot nader order gesloten. De noteeringen van de effentenbeurs van Singapore, voor zoover wij - deze kunnen naslaan uit de Straits-bladen loopende tot 24 passato, onderingen betrekkelijk weinig veranderingen. Dit is zeer opmerkelijk, daar reeds toen een,flink deel van het Malakka-Schiereiland door de Japanners was bezet. Zelfs de noteeringen van de voornaamste tinmijnen lagen toen slechts een paar punten lager. >.v.; De Londensche effectenbeurs heeft aanvankelijk dalingen geboekt, doch kon zich later weer herstellen, en de toon van de markt is thans vrij opgewekt. Men meent de beurs van Wallstreet makkelijk te kunnen volgen door de dagelijksche vergelijking van de Dow Jones-gemiddelden. Hiermede moet echter de noodige voorzichtigheid worden betracht. Voor de vaststelling van deze gemiddelde cijfers zijn meerdere jaren geleden een aantal fondsen gekozen en in die lijst is sindsdien geen verandering gekomen. Voor de industrieelen -loopt; die iyst namelijk over dertig noteeringen van de belangrijkste concerns. Sindsdien zijn echter andere maatschappijen op den voorgrond getreden. Het blijkt thans, dat het gemiddelde van de heele beurs een paar punten hooger ligt dan de Dow Jones-cyférs aangeven. Inmiddels staan ons slechts deze D. J.-cvJfers ter beschikking en wij geven daarvan hieronder de vergelijking van de beurszittingen van 4 December '1. 1. en van den 7den dezer: ilfci 4 Dec. 1940. 7 Jan. 1941. Industrieelen 116.60 " 113.10 Sporen 27,30 2754 Nutsbedrijven— 1«.10 14.84— Een vergelijking van de koersen.van enkele van de voornaamste fondsen geeft ons het volgende beeld.. j.-, 4 Dec. 1940. 7 Jan.'l94l. Piet. City Service 66 6214 Shell Union 15% 12% *~ StandardOU N Y. 46% 38*4 Tidewater nyt 934 Bethlehem Steel 59% 63' i Republican Steel 17% 18% U. S. SUer - - 52 53'É Anaconda Copper 27% - - n Kennecott Copper 32% 35*4 Int. Nickel 24*. 26% Union Pacific 67 69% Chrysler 52 47% Oeneraal -Motors 36%—33% Douglas Aircraft 69% 68% Unlted Aircraft .: .35 34% Dupont Nemours 14414 . 138% Men kan hieruit de gevolgtrekking maken, dat stalen hooger liggen, evenals sporen'. De automobiel-industrie, die geheel naar tanks, vliegtuigen en ander oorlogstuig is overgeschakeldriiet een betrekkelijk kleine veer. daar het pro- . ces van overschakeling natuurlijk tijd en, geld kost. In de koperaandeelen zat weinig verandering; in verband met het-' geen wij in onzen aanhef hebben geschreven, zülien deze fondsen wel kunnen stijgen. Zoodra echter ook maar even een betere kooplust doorbreekt, wordt hiervan dadelijk gretig gebruik gemaakt door een vermoedelijke verdere stijging, van de reeds hooge belastingen.—- ■ . ' ----De-cails.van—Batavia en-Soerabaia— hebben zich vrij goed kunnen handhave z .?U _yerg«lljking i van_dfi i koersene van 5 December en den Bsten_ dezer sien we, dat de 3% Indië 1»37 lelfs een ver«— dere stijging hebben "kunnen^boeken van 98% naar pari. In de noteeringen van andere obligaUes kwam zeer weinig wijziging. Ter vergelijking van de aanfleeienkoersen kunnen we slechts met eenige zekerneia afgaan op die aandee«n, waarvoor momenteel zoowel vraag als aanbod bestaat. Want er zijn meerdere fondsen, die wel worden aangeboden, zonder dat koopers zich laten verleiden een koers te noemen. We zien dan, flat Escompto terug liep van 99% naar -8», Internauo van 765% naar 173%* H. V. A. van 390% naar 373%. Kol..Bank van 168% naar 150%. Strcohoedenveem van.l 23 naar 118%. " * _ Men zou hebben kunnen verwachten, dat sommige theeondernemingen door de gevoelige daling van den prijs van het product zwaar zouisn hebben geleden, doch dit blijkt allerminst het ee- VllUa zijn. Het publiek laat zich hier niet intlmideeren, hetgeen moet worden toegejuicht.
CHINA. Militaire missie naar Washington.
ununswng.v ll* Jan..f An.-Reuter) Binnenkort zal eenimilltalre missie naar Washington gaan ter bijwoning van de ee» Weerde militaire conferentie aldaar.