FAMILIEBERICHTEN UT DE INDISCHE BLADEN. GETROUWD: A. II Tennissen en IJ. Metzelaar, Bandoeng/Tegallega, Oost; A. 11. Cedam en M, M Medan. BEVALLEN: T. L. M i, geb. TI Ff, d,. Buitenzorg: H. W. v. d. geb. Helm, d., Medan; G. -ic-i, geb. Tupker z.. Rardoeng H. E Bond. z.. Batavia-C : O. R. Werdmuller von Elgg. geb. Bruyn. z.. ; B. van Schnnnheten. geb. Snnuck Hurc-7 . Padalarai lerwig geb. Art horst, z., Semarsni;, OVFRI.EDFN: mevrouw N. Serrarens. Geb, Srv Pr-übolinggn; mej. C. J. J, M -fchem Soerabaja; D. G. Berkhout Ii N Beer, Batuvia-C, li, a\» Bandoeng.
Haagsche courant
- 09-03-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 09-03-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17514
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Familiebericht
UITDEINDISC HEBLADEN
Wij ontvingen per laatste luchtmail, — via Napels, — Indische bladen tot en met 26 Februari j. 1.
GROOT-INDUSTRIEEN Geen chemische fabriek in Asahan, wel op Java
Sedert geruimen tijd bestaan er in Indië reeds plannen om te geraken tot de vestiging van een chemische grootindustrie. Daarbij wexil er onder mcci gedacht om de bij de Asahanrivier iij t.p te . le tevens te . gil -levering aan ■ . ;ie Prof. F. K. Th. ut daarover het vorige • ■ en werd riieriri geadviseerd om . rie niet in <_sahan te vesngezien hiertegeni tal van beden. is terzake oank een beslissing men. De fabriek komt op Java en ons gemeld wordt, — aldus de . Crt." —. zal de Indische regeehierin groote zeggens=chap krijgen, trie ecLiter in staat zirn om . rie met de producten andere landen ojp te nemen, dan e belangrijkste gro en lagen | en kunnen veil-rijgen. De zout. in Indië gelen van het Gouvernement ernenient ook e educties fean bepalen, geerder geschiedde voor bele industrieën en voor de (onder meer te Bagarsi Si Api Api).
WONINGNOOD TE SOERABAJA Weinig menschen gaan velen vestigen
Igens het „Soer. Hbld." heerscht entcel te Soerabaja de ernstigste -...eiken men daar ooit geketiii : ■ ~_ hiervan is de -orlug en slechts een einde hiervan zou waarschijnlijk het einde van dezen huizenno-od ten gevolge kunnen hebben. Het l_waad ligt name. zeer in een tekort aan huizen, dan wel in een plotseling te . inwoners door het abrupte en van het regelmatig rouleeigangers en repatrieeren:s en n ieuw-verstigenden H< ■ mam. dat het aantal aan- in de maanden zoo groot is en het huizen zoo klein, dat een ir ter stede met inn 1 Januari 1940 is begonnen met het instellen vaan een ranglijst. alle ingekome-ri aanvragen geboekt worden. Wanneer er dan een vrij komt. worden de huiszoekenden, wier wenschen met den aard van de betrokken woning overeenkomen, in rde geholpen. Mo men teel telt deze st" reeds me
MUTATIES IN ATJEH.
ar de ..Deli-Crt. " verneemt, zal majoor A. Doup. commandant van ht t Korps Marécha _is_e, in Atjeh len den militairen dienst met pensioen v«rlaten. Overste C. G. Toorop. die uit Batavia te Kloet—radja arriveerde, is benoemd tot commandant van het ie garnizoensbataljon van Atjeh en Onderhoorigheden , tevens plaatselijk militair commandant van Koetau: gelijk bekend zal overste Toorop te zijner tijd .Kolonel Gosenson als territoriaal con_mandant opvolgen. Majoor J. C. is ontheven van het commando ever het tweede garnizoensbataljon «n benoemd tot commandant van het eerste en derde garnizoensbataljon. T.- Kot taradja is gedetacheerd kart A. Koopman, per ..Dempo" van Europeest h verlot terugkeert.
HULP AAN OUD-DELIANEN HET „EZERMANFONDS”.
De heer H. J. de Ruyter Dzn., secretaris-penningmeester van de Vereeniging van Assistenten in Dcli is van Europeesch verlof in Medan teruggekeerd en schrijft in het orgaan der vereeniging, „De Planter", o.m. het volgende: ~In Arnhem had ik met den oudgouverneur van Sumatra's Oostkust, den heer Ezerman, vaak contact, waarbij mij aan de hand van een verscheidenheid van feitenmateriaal nog duidelijker is gebleken : „stille" arbeid werkt, -.. met zoovee] hart en rend- I te.n bate van dringend hulpbehoevende oud-Indie-werkers De ht ■ rman is Deh. lit naam van <*» - die hij uit bitteren mxv' „on (en verder zou kunnen) hi.pm. zéér dankbaar voor de cWistante bijdragen die van D«rli komen en met zekere trots gewaagde hij van „mijn trouwe Delianen" die nog • ' ie eenig overgebleven contribuanten aan het Fonds behooren. Java noch van elders i Fonds gt n steun • en er kwamen (en komen) toch ook wel ander. ie slachtoffers dan alleen ex-Delianen ten einde raad bij hem aankloppen. De heer Ezerman hoopt, dat het Fonds op Dcli mag blijven rekenen zoolang het financieele bijdragen nog zoo dringend ; want er wordt hier en daar nog bittere nood geleden waaraan het ..Ezermanfonds" hulp kan bieden."
DE BOOT NAAR HOLLAND Passagiers van de „Oldenbarnevelt”
Wij lezen nog in de „Dcli Crt." van Zaterdag 17 Februari j.1.: Dinsdag aanstaande zal de ..Oldenbarnevelt" van Belawan naar Genua vertrekken. Heden verliet het schip de haven van Tandjong Priok. waar zich onder meer inscheepten de heeren J. Pfeiffer, directeur der Cultuur Mij. Pangledjar. W. A. Terwogt, directeur der Klattensche Cultuur Mij., en prof. dr. H. Boschman, hoogleeraar aan de Rijksuniversiteit te Leiden. Ook scheepten zich in freule F. Th. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer dochter van den Gouverneur-Generaal, en freule Y. H. van Loon, die haar vergezelt. Te Belawan zullen embarkeeren de heer W. Th. Wijnmalen, secretaris van de immigratiecommissie, de heer II Ritz. consul vnn . nd en dr. N. C. Romer Keukenschrijve- neer van het hospitaal te Lima Poeloeh.
VULKAANWERKING OP FLORES
De Lewotobi Laki-Lnki spookt. Bij den Vuikanologischen Dienst te Bandoeng is een telegram binnengekomen van dei assistent resident van Endeh, de hoofdplaats van Flores, dat den volgenden inhoud heeft: „De vulkaan Lewotobi Laki-Laki op Oost-Flores vertoonde op 10 dezer om 1 uur des middags een sterke werking. Een gedreun en een 1000 meter hooge eruptiewolk kon worden waargenomen. De '.'.olk dreef in Zuid Westelijke richting weg. Er zijn geen persoonlijke ongelukken of vernielingen te melden". Van den Vuikanologischen Dienst vernam de ~J. B." nader het volgende: De Lewotobi Laki-Laki werkt sedert December 1939 nogal ernstig. Op 17 December 1939 werd een eruptie geregistreerd. * en steenenregen plaats had op de kampongs Hokeng en Soekatoekang. Op 29 December had wederom een eruptie plaats. welke uitbarsting zich herhaalde op 16 Januari om 12.45 uur 's nachts, welke laatste eruptie gepaard ging met lichte aardschokken en lichte aschregens gedurende een half uur. Km gelukkig- ndigheid is hier bij wel, dat Flores in het algemeen zeer dun bevolkt is en ook de onderhavige streken niet sterk bevolkt zijn.
MR. P. A. VERHUIST.
Met de „Pelikaan" vertrok hedenmorgen, — aldus de „Dcli Crt." van 24 Febr. j.l. —, met verlof naar Europa de heer mr. P. A. Verhulst, adjunct-secretaris van de Avros te Medan en lid van den Gemeenteraad. Zeer velen waren naar het vlieg1 gekomen om van den heer en mevrouw Verhulst afscheid te nemen en hun een goede reis en (na acht maanden) een behouden terugkeer toe te wenschen. De heer Verhulst zal niet als lid Ivan den Gemeenteraad aftreden. " na ommekomst van verlof weer zijn zetel innemen. J
Oorlogszaken ENGELSCHE BANKEN EN DUITSCHE GOEDEREN...
Wij lezen in het „Nieuws van den Dag": Voer den Raad van Justitie te Batavia dienen momenteel enkele Interessante civiele zaken, Wi uitvloeisel zijn van den oorlogstoestand. Het gaat om het recht op Duil goederen, geadresseerd aan een handelskantoor te Singapore, doch wegens de oorlogsomstandigheden zich momenteel bevindende m Nederlandsch-Indië en waarvan de cognossementen alsmede de (niet-gehonoreerde) wissels zich in handen bevinden van Engelsche banken. Een der grootste zaken betreft een partij steenkolen uit Duitsehland, welke had moeten worden afgeleverd in Singapore. De partij werd aangevoerd met het Duitsche s.s. ~Vogtland" van de H.A.P.A.G., welke in Augustus te Singapore arriveerde, met de lossing begon, doch haar verder staakte toen de oorlog begon te dreigen, en welke ten slotte met nog een restant van ongeveer 300 ton van die kolen naar Tandjong-Priok vluchtte. Deze kolen, welke een waarde vertegenwoordigen van rond 40 mille, werden in Priok gelost op het terrein van de N.I.S.H.M. Wie heeft nu recht daarop? Het geval wil, dat de cognossementen en de nog niet betaalde wissels voor die kolen in handen zi.in geraakt van Engelsche bank. welke op grond daarvan de kolen opvordert. Maar het toeval wil ook. dat de firma welke de ie. een Nederlandsen-Indische firma is met... Duitsch kapitaal. Deze Nederlandsch-Indisch-Duitsche firma is thans in rechten tusschenbeide gekomen, en claimt op haar beurt de kolen, gebruik makend van de toevallige omstandigheid, dat deze zich ook in Nederlandsch-Indië bevinden. De d Kende zaken dienen thans voor den Raad van Justitie te Batavia.
Ook om een partij importartikelen.
Dezelfde " -idsch-In ; Duitsche handelsfirma heeft nog meer soortgelijke zaken aanhangig aakt. Hierbij gaat het niet om kolen, doch om algemeene importartikelen. Een deel daarvan bevindt zich in het, eveneens in de haven Tandjong-Priok gevluchte Duitsche s.s. Imark". p deze Duitsche goederen doet een Engelsche bank te Batavia een claim gelden op grond van het feit, dat zij houdster is van de cognossementen en de (niet betaalde) aange'e wissels. De bank vorderde uitlevering der goederen, maar de N". It-rland.sch-lndi.sche handelsfirma kwam tussehenbeide en verklaar! recht te hebben op de barang. Deze zaak dient evenzoo bij den Raad van Justitie te Batavia. Dezelfde firma heeft echter nog soortgelijke claims gedaan op ar: voor haar bestemde algemeene importgoederen in de ..Wupperthal" en Duitsche schepen welke in Indische havens zijn gevlucht. In totaal gaat het voor deze firma zeker om -vaarde van 40 mille aan importgoederen in deze Duitsche schepen. Het spreekt dus vanzelf, dat met groote belangstelling de afloop van affaires wordt afgewacht om daarvan eventueel gebruik te maken elders.
Indische Telegrammen DE RUBBER-EXPORT Over de maand Januari.
BATAVIA. 8 Maart. (Aneta). Volgens mededeeling vnn het Centraal Kantoor voor de Sta' s, de uitvoer van rubber volgens de ri I cijfers over Januari : I 97.759 k.g., waarvan ondernemingsrubber uit Java en Madoera 6.540.398 k.g. (waarvan 77.772 k.g. latex en TT HOI k.g in den vorm van fabrika ten), ondernemingsrubber uit de Buiwesten 14.109.798 (waarvan 1.457 565 k.g. latex), bevolkingsrubber uit de Buitengewesten 34.447.56 S k.g. Hiervan komen ten laste van het -jaar 1939 : ondernemingsrubber uit Java en Madoera 131 k.g.. ondernomingsrubher uit de Buitengewesten 3371.380 k.g., bevolkingsrubber uit de Buitengewesten 2.328.628 k.g.
TABAKSINSCHRIJVING VOOR JAVA-TABAK IN INDIE Voor Vorstenlandsche tabak.
SEMARANG. 8 Maart (Aneta.) De „Locomotief" verneemt, dat de firma H. G. T. Crone een Tahaksin-ehrijving zal openen op een van haai en In het Klatensche Uitnoodigingen hiervoor zijn verzonden aan de Amerikaansche koopers, die na afloop van de inschrijvingen in Dcli naar Java zullen gaan. De inschrijving wordt uitsluitend gehouden voor Vor indentabak van de ondernemingen van de firma Crone, en zal einde Maart door den vertegenwoordigt r van de firma Crone, den heer dr. ir. D. Tollenaar, worden gehouden.
WIJZIGING RECHTSWEZEN VORSTENLANDEN.
BATAVIA. 8 Maart. (Aneta.) Bij den Volksraad i~ ingediend een ont:-ordonnantie tot intrekking van de ordonnantie van 19 Dotober 1911 beet rechtswezen in de Vorttenlandes.
Leprabestrijding Een stap in de goede richting
Zooals bekend, ia enkele jaren i geleden een Zwcedsch geleerde, I professor Renstierna, voor een studiereis in Nederlandse):-! i geweest, teneinde onderzoekingen i u op liet gebied der lepni-bestrijdirig. i de hand der bevindingen kon j een serum worden bereid, waar' mede in Zweden teruggekomen, i proeven teerden ge| daan tap schapen. In navolo I van het serum van professor Re - , rna is men thans re Semarang ia, het2elfde serum uit eigen l materiaal samen te stellen, meldt de .Jndische Crt.". I Mei rum van professor I Renstierna, teerden te Semarang [ drie schapen geïnjecteerd. Alhoe- I u-el sterk vermagerd, zijn de diei ren toi dusverre in leven gebleven. Proeven met dit oude serum l ran den professor op patiënten hebben uitgemaakt, dat sterke neusbloedingen, een der rympi tomen run de lepra na enkele injecties niet meer voorkwamen. i een zeer en verblijdend teeken | ?-e van proefnemingen.
TOKO-BRAND EISCHT DRIE DOODEN Onvoorzichtig met benzine omgegaan.
SOERABAJA. 8 Maart (Aneta). ti-rmiddag brak brand uit in een Chineeseh tokootje aan Darmukali. De r.rand had niet veel te bet. t kenen, en was dan ook spoedig gebluscht. Daarna vonden de blusschers echter twee lijken, n.l. een man die verkoold in red werd aangetroffen en een vrouw, die vermoedelijk door de waim van de er ilie is gestikt. Heden is trok de eigenaar van de toko. die I nden had bekomen, overleden. De oorzaak van den brand is .ren in onvoorzichtigheid met benzine.
TEMPE-VERGIFTIGING Twee personen overleden.
SEMARAN'G, 8 .Maart. (Aneta.) Naar uit Bitar wordt vernomen, zijn zes personen ernstig zie* geworden : vergiftiging met tempé De zieken werden van de desa Banjoe-Oerip naar • ente-ziekenhuis vervoerd. Ben van de slachtoffers is tijdens het transport overleden, terwijl een tweede kort na aankomst in het ziekenhuis overleed. •#_ (Tempé is een Inlandsch voedingsmiddel, n.l. koeken van verschillendt soorten gekookte boontjes. Deze koeken worden opzettelijk met een schimme! bedekt, teneinde ze gemakkelijker verteerbaar te maken.)
DE WERKLOOSHEIDSBESTRIJDING Het instituut der „doordienende miliciens”.
BATAVIA, 8 Maart. (Aneta.) Aneta verneemt, dat het aantal door tussehenkomst van de mij. tot werkloostl •ijding te werk gestelden per 1 Januari 1940 bedroeg in totaal 2558, waarvan 1289 Europeanen. 1225 Inlanders en 44 Chineezen. Hiervan zijn er 1598 in werkcentrales. 98 bij bedrijven van de M.W.8., 328 in den landbouw, 58 in dienst van de overheid en 476 bij den socialen arbeid, d.w.z. bij t-.antorcn en instellingen van de M.W B. zelve. Bij dit aantal moeten nog worden opgesteld 232 „doordienende miliciens", 3025 personen, die op een of andere wijze een leening ontvingen 1597 leerlingen van cursussen, zoodat in totaal-generaal het aantal personen, waarmede de M.W.B, bemoeienis heeft. 7412 bedraagt. Aneta verneemt nog, dat het instituut ..doordienende miliciens", d.w.z dienstplichtigen, die na hun eerste oefening als milicien in het leger blijven op kosten van de iM.W.B.. met het oog op de financieele consequenties, nog in den loop van dit jaar zal moeten worden opgeheven. Voor de betrokn zal dan een andere oplossing m<>eten worden gezocht.
DE NIEUWE VLIEGVELDEN OP JAVA Semarang op 12 dezer ingeschakeld.
SEMARANG, 8 Maart. (Aneta.) Met ingang van 13 Maart a.s., na de opening van het nieuwe vliegveld van Semarang op 12 dezer, zullen voorloopig alle toestellen van de K.N.I.L.M. Semarang aandoen, met uitzondering van het Australié-toostel. Ook de middagdiensten zullen dus Semarang aandoen, niet alleen wanneer zij worden uitgevoerd met Fokkertoestellen, doch indien dit met Douglas-toestcllen gebeurt. Wanneer de nieuwe vliegvelden van Batavia en Soerabaja in gebruik zijn genomen. zal een geheele nieuwe ' dienstregeling worden opgesteld.
MOMENTACTIE VOOR DUURTETOESLAG In April over geheel Indië.
5ALATTGA. H MatLtt (An. hfllir ArM* V« nu orrt, tui mi April t«hvr! Nidt-rSi
INGENIEURSCONGRES TE TOKIO Ir. S. vertegenwoordigen
BATAVIA. 8 Maart. (Aneta.) Bij -rnementsbesluit is aangewezen als vertegen-. le departementen van Verkeer en Waterstaat en E Zaken op het I April te Tokio te houden vierde ingenieur.-. : r. S. Ries. direel van de waterleiding- en assaineeringsuerken in het si
VERKOOP VAN DELI-TABAK Van de – en mij.
MEDAN. 8 Maart (Aneta.) Van de Deli-tabak weiden verkocht: voor de Dcli mij.: 68 pakken E 2 tegen 215 i 166 pakkt n PG/2 tegen 385 cent. 717 pakken P 2 ti g< a 310 cent, 186 pakken PHa tegen 262 cent, 81 pakken 2a •. 710 pakkt r: Ai' 335 cent, 171 pukken E 2a tegen 333 IUB pakken TB, 2 tegen 375 cent, 187 pakken M 2a teg< ut en 16 pakker: TB 2 i 250 cent. In totaal 242 u pakken u gen gemid-23 ent. Tot nu toe werden verkocht 10.253 pakken tot een doorsneeprijs van 327 cent. .r de Senembah mij.: 55 pakken ! tegen 220 cent, 52 pakken PM 3 u 100 <■ pakken S/LKT 2 ■ pakken 2a tl 175 cent. In totaal 371 pakken tegen gemiddeld 182 cent. Tot nu toe werden verkocht 1691 pakken tegen een doorsneeprijs van 22U c-
GENEESKUNDIGE KWESTIES IN NOORD-SUMATRA Een centraal gesticht voor geestelijke invaliden
BATAVIA, 8 Maart (Aneta). Het hoofd van den diei ' r volksn. is gisti teruggekeerd van zijn to_n Sumatra's C Atjeli en 'I e. Hier had hij speciale aandacht gewijd aan de bestrijding van lepra en erculose, de \- g van krankzinnigen en de ziekenzorg in het alge•ï. Als gt uvan zal den getracht om te geraken concentratie van alle leprozerieën in Atjeh, waar de verzorging in sommigegevallen zeer veel te wenschen i laat. Te Hoetasalem. nabij Baligé, is daarentegen een zeer uitstekende instelling, waar voortreffelijk werk wordt verricht. Voorts is thans bet streven er op gericht om voor de verzorging -■ telijke invaliden van Sumatra te komen tot een t . icht nabij in, waai zal zijn voor loon a 1500 | r- zal het uit"indélirk mor In om Sumatra op dit gebied onafhankelijk van Java te maken. Als gevolg van de l ■ den heer Theunissen zullen op verschillend gebied allerlei voorzieningei oetering van de gezondheidszorg worden getroffen.
MET VERLOF.
H L. van Bt heid le kl KM; . dr P van A rie officier van gezondheid 2e kl KNIL. Javastraat I VY G N. , KN I L.. Segb: - . A. J dt : 28. Rer.kurr.; C 11 .rijer 7__rweg 134 a. Ou J J ..i der Bv- Noorderbeeksiraat 158, alhier; A Ii M Ma joie, ser 2ftfi. Gouda; J Chr van Beusekom, c ntroleur le kl b h. 88. per adres Ned.-Ind I .er Mevr. de wed C M. Ruyge tijd. Eur. onderwijzeres voor de • ■ twee schooltijden bij de gouvemen.. Europeescbe Iste lagen school te Batavita, Bergpolderstraat 38a, Rotterdam; ir. W. —l Kle; :. r bij den dienst van het boschwezen. pa. Trompstraat 940, alh:er; A. A. C. 801, onderhoofd bh. gevangenis-, tucht-, op\oedings-, rccla ••ivve/en. p.a. St. Annnstrant 24. Nijmegen: A. M. Pir.o. resident van Semarang. van Boetzelaerlnan 183. alhier. J. N. van A eur van politit kl., van Tuyll van Serooskerkenweg 184, Amsterdam, Z . B. Wethmar, controleur le kl. bij den P.T.T Laai ■ : ulbier: P. C. Broekhuis, ambtenaar le kl bij .len PTT. Alex.tnderi.ian 5. Hilversum. Mr J W A li>.;-. president ter belt king var. tic:. Stevinstraat 76, Sch. ; dr L B. van Straten, controleur le kl. b. h. 88, per adre ',\ ■ ha—J 110, Anrsterdam-(C )
BESTEMD VOOR DEN DIENST IN NEDERLANDSCH-INDIE
Ir. W. F. J van Beer.s. Sarphatiepark 119, Amsterdam, als tijd. bodemkundige 2e kl : M L. W Schoch. vnn Aers--218. alhier, als predikant bij de Protestantsche kerk: J. M Steendam. Koningsplein 11. VI-,smneen: H, Kinds. Korte Me . 8. A; ' ' uit 2. Den Helder: J Metselaar, Zuideinde A 202 C. i tostzaan; D .1 H. Gei -tel. Madurantraat 78. a n (.O); allen als tijdelijk techn, ambten, bh, torpedo-atelier te Soerabaja; H. van der Huur HuiJMnan 458. Schiedam, en H K Hemmes. Ralffeisenstraat :
MET PENSIOEN:
, i .F C M. Mattem r le kl. ' P.T T.. S D. P van hot KNIL. Di.-!u v Botterdam.
BESLUITEN EN BENOEMINGEN CIVIEL DEPARTEMENT.
Benoemd ïaka: ta A. Leydesdorlf; tijd. W. L. G. Lemaire; I I L. C. J. Rijsdijk. . ' i te Oost; tot A. W. van Zadelhof!, buiten werk. dienst, niet bep hij v. M. L. H. Cassutto, cand . ' t.u besch. uesteld den G -G., mei bep . dut hij wordt O n • n: op verzoek, we. voibr t 31 Maarl vol uit 's ging veor d. bewezen H. C. Boogaard, Verleend: wt den re- A. M. Pino, ■ t: bij de alt;. : de : ■ Palembune de wd. inspecteur van poli! R. H. de Fretes, gepl. bij de i de prov. de prov. Oost- Java, de hoofdinspecteur van p H. H. A. Dorrie. __Ru gi pi. bij dien 0.-. in de ro<-u •i 0.-afdeeling van I' wd. hnofn. ir vnn politie W. H. Verplak, rhau? gepl. in de prov. I Ontii e » e I var. de tnd. w der betr van \erplee» kl. mevr. J. A. van der Steen, geb Spannenberg; met ultimo Februari 1940 op ' kl. mej E. Eekhout; met ultimo Januari 1340 op verzoek, eervol van de tijd. waarn. der betr, verpleegster Iste kl. mei A. Sik. Herbenoemd: tot oppert ee=te!d van het hoofd van den dienst der bosschen in de b*J ïr. F. Swart, umb. van buitenl. \ a .cht. d. belast: met de waarn. va*, de van landbouwconsulent 2de kl. bij de afd. landbouwvoorlichting en binnen.■■'.. er: ■ • : van ir W. J. Leyds; idem tweede commies bi het dep.rv" ■he —iken. A. W. Jansen, I wnd. d> : ■ :. bij gen, de t: idem van der.r . U-ment van economische K. P. L. Tobing, thans Iste Klerk bij den rl. veeartsenijkundigen d Overgeplaat ekend van 11 Jami -: van Soei ac tijd. wnd. technisch bedrijfsleider bij cberij L. Kuiper. .• n ri: weg dienst 8 - • naar Europa aan het hoor-l de iirlm. van het botchweze J van Benthem met Augustus 1940, idem ii L. Gebuis, uw den inspecteur van bouw te Medan. met lti Maart , den leeraar bij de mi:: >] te Bui. V. D. B. Buisman, met 2 Juli 1940; iderr. P. van Ernst, vakk o h kan:tii.r handel met 2 Ju-ii 11*40. ' ■; m n ter besch. ge=t. den leider der ir. W. J. R. Lanzing. buitenl. verl. ht. ke n: het aan L. M. M. Rademaker. lm str riciën 2de kl. bij het Cen* r voer de te P ilembam: we eend verlof naar Europa, MILITAIR DEPARTEMENT. O ver gepl. naar M : rich- H. K. Haase: Oehan ißiouw en Ondel Iste kl R. E. Meert; van Sidik . Iheid 2de kl H. B. S. P. •• ibarawa Iste luitenant H. A. de Swemer. plaatst: resp. te Magelang, Wel- ECoeta Ija en Sidikal. e, tic er van gezondheid Iste kl dr. S. Smit, de idem H. S. Dahler, de R. Huls en d" idem 2e k! A. Gerrits. van buitenlandse!! Ve : e e e d ' in Ned.-Inri G. Wielinga, in te Wt ' onafgebroken dieu.-t in 9 mnd. v. J. H. A. Hardeman, met 13 F-. br. MARINE-DEPARTEMENT. Herbenoemd: tot loods iste kl. en gepl. t.- Ma_assar A. Vermeer, ambtevan buitenl Benoemd te kl. bij de maritieme inrichtingen aan den '.vul (marine-g E. van Aalst, tijd w.e u op 'e kl. bij ' klerk bij de mari■ inriehtr. mmandant der marine) te F. M. Decauwer, wd. ■ bij het deiiarteinent van marine J. W. M. van Rhijn, tijdelijk redacteur bij genoemd de: • d. belast: met de der I echter Iste kl. bij de mari pedo er) te Soera ba ja, E. J. Hendriks, '. bij dc _itbedrrjven. Verleend: we. st 8 mnd. u W. Bruyn, i.-te kl. bij den ioodsdienst te Mak met 3 Juli 1940. Ontfl a g e n: op verzoek eervol uit 's landt dienst, wegens licham. ongeschikt: en met behoud vnn recht op • C. J. Lukaart, gezaghebber bi.i ri. milit—riseerde gouv -marine, met her ■ geacht te 6 November I!