B en W maken bekend: dat zij aan E Ege en C. de Groot, handelende onder de firma Meubelfabriek „Het Interieur": a. vergunning hebben verleend tot het uitbreiden van de door electromotoren gedreven houtbewerking.sinrichting veer het vervaardigen van meubelen in de perceelen Reitzstraat nos 21. 23 en 25. b de voorwaarde A opgelegd bij besluit van 17 November 1939, waarbij vergunning werd verleend tot het uitbreiden van genoemde inrichting, hebben gewijzigd dat zij aan G. Th. van der Lans vergunning hebben verleend tot het oprich.,n een inrichting bestemd tot be ring van benzine met aftapinrichting op het open terrein behoerende bij de perceelen Noordwal nos. 111, 114, 136 en 137 dut bij Kon. besluit van 15 Februari grond is verklaard het beroep ingedoor J. van den Bree tegen het besluit van hun College van 21 Febr 1939, over daarbij de door henr gt vergunning tot uitbreiding van de duur omotoren gedreven houtbewerkingsinrichting voor het vervaardigen van meubelen in het perceel Paul— straat ongenummerd, mede deer het bijtrekken van het perceel Paulus Potterstraat no. 378, is geweigerd.
Haagsche courant
- 09-03-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 09-03-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17514
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
KENNISGEVINGEN Hinderwet.
Gevonden voorwerpen
Aanwezig aan het hoofdbureau van politie, Alexanderplein 20 en aldaar te bevragen op alle werkdagen, telefonisch alleen tusschen 10 .'lO en 12 uur en mondeling tusscben 12.30 en 2.30 uur. een kartonnen doos inh. speelgoed) een groot model BC—roevedraaier, een heerenrijwiel Huisman, frame no. 76331. jasje in papier verpakt, een zwart gelakt ■ nrijwitl M.JS, een handspaak -.-. op letters „V. G en L" een deksel van waschketel, een groentebon, een jaartallenboekje ten name van M. de Br een veiligheidsslot, een combinatie' een wolier sjaal, een werkboekje Rijtijdenwet ten name van Mattheus Kok-, een damesportemonnaie inh 5-rittenk.iu:'. HT M. diverse sleutels, handschoenen, rijwielbelas—ngmerk en ceintuurs. B:j de navolgende ingezetenen: een bruin- portemonnaie met inhoud, -rantoor. Prins Hendrikplein; een nikkelen heerenhorloge, Barnhoorn Hei t 241; een rood geruite parapluie. Bezuidenhoutscheweg 7tib ( bevr. 2— 5 uur. ve Zaterdag): eer, nikkelen ri. : ge met zwart bandje. Flaman, Loosduinscheweg fifi7; een koffertje -. .chine. Mavo-garage. Amstt rd Veerkade 55; een beerenrijwiel „Record", Gierveld, Plein 15; een oorbel met parel en ingelegd steentje, de J ustraat 218: een wieldop van T. plane (>. Willernsc. Apeidoornschelaai een witte keeshond. v. d Meer. Bloen • 140. 2 bussen met groenten. „lijkschekade SI; een aantal winkeibone.en. Blauwkamer. de Bot . rwart zakje inh. linker dameen. portemonnaie inh 30} cent en tel No. 222, Blok, v Dijckstraat 227; een bruin-zwarte herdershond, reu met .ng no 10350 '39. v. B Motenplein 11. een wollen sjaal. v. !.■ •raat 168; een grijze riameshandschoen. .1 Ruigrok. Hoefkade 1484: 4 kat- Rossmölder. Calandplein 19; een ..Archipel" heerenrijwiel. Herdrikse, de Sillestraat 2 (bevr. 8--fi uur); een donkere kinderpelskraag, Martin. L. Colignyplem 31; een zwarte nappa dameshandschoen, Broekhuizen. Abrikozenstraat 235 b: een lederen portefeuille. Schwippert Punboomstraat 35: drie muziekboeken Beethoven, filiaal Willem's bakkerij. Remtraat 38; een blokfluit. Beetsstraat 192: een zilveren broche hout. Oostduinlaan 151; een oorknop met bruin steentje, v Romunde, Komneginnegracht 138: een verm. verchroomd riames,,r!oge met zwart bandje. Schellingerhcut. Billitonstraat 4: een heerennjwiel. Taal. Korbootstraat 56; 2 honden en 4 katten, Asvl. Nieuwe Haven 73 Opgevangen honden: Voor inlichtingen. Asyl. Nieuwe Haven 73
BINNENLAND De trawlvisscherij in 1939
In het jaarverslag der Reedersverreniging te IJmuiden wordt opgemerkt, dat sinds bijna 10 jaar de verslagen in mineur moesten worden gesteld en riat alleen 1937 rieed denken aan een keerpunt. Er bleek toen echter alleen sprake van een zwakke reacttie op de devaluatie. En nu gaf 1939 een verandering van den toestand door het uitbreken van rien oorlog, tengevolge waarvan begin September de geheele vloot werd opgelegd en daarna door slechts een gering aantal schepen aan de visccherij werd deelgenomen. De uitvoer van versche zoevisch werd nog meer dan tevoren beperkt en rie invoer daarvan belangrijk verhoogd. De invoer van visch steeg over het geheele jaar met 200 pCt., de uitvoer toonde naar het gewicht een daling van 29 en naar rie waarde van ruim 25 pCt. tegenover het vorig jaar, een inzinking, grooter dan zelfs in de ergste crisisjaren is voorgekomen. De mindere uitvoer bedroeg 1 540.000 k.g. en de meerdere invoer 1.375.000 kg., waardoor rie balans voor de Nederlandsche visscherij bijkans 3 millioen k.g. ongunstiger kwam te staan. De gemiddrlrie dagbesomming bedroeg voor de allergrootste trauiers ƒ470 of ƒB5 meer dan hot vorige jaar, voor rie groote schelvischbootcn / 323 of ƒ35 meer, van de kleine schelvischbootcn ƒ 248 of / 6 meer, voor de grootste kustbooten / 242 of ƒ 24 meer, voor rie kleinste kustbooten / 144 of ƒlO meer en voor de motortrawlers ƒ 204 of ƒ3O meer. Het zou verkeerd zijn. uit deze hetere dagbesommingen te conclurioeren dat tengevolge rier oorlogsomstandigheden betere bedrijfsresultaten zouden zijn verkregen of voor de toekomst zouden mogen worden verwacht. Men dient hierbij rekening te houden, met de geweldige verzwaring der bedrijfsl. door den oorlog, als de hooge molestverzekering, de veel duurdere materialen rn rie aanzienlijke verhooging der gages. Oodurmrie dc laatste vier maanden van het jaar kwamen geen motorloggors aan den afslag, daar deze zijn blijven liggen. Desniettemin vermeerderde de aanvoer nog in deze periode. Indien rs rins zouden zijn blijven varen, zou nog veel scherper aan het licht getreden zijn, hoez.tr de omvorming van een deel de-r haringschepen tot trawlervisschersvaartuigen het stoomt ra wierbedrij f ten nadeele is geworden.
Herkenningsplaatjes voor vluchtelingen en oorlogsslachtoffers
In aansluiting aan de publicaties over de voorschriften voor en de organisatie van de evacuatie der burgerbevolking kan nog iets worden medegedeeld omtrent het verkrijgen van plaatjes tot herkenning van vluchtelingen (vooral kinderen) en burgerslachtoffers. De vereeniging „Arbeid voor Onvolwaardigen", kortweg de A. V. O. genoemd, welke in overleg met den minister van Financiën reeds sedert eenige jaren de nieuwe rijwielplaatjes ponst en thans in opdracht van den mir van Defensie ook alle militaire identiteitsplaatjes stempelt, heeft zich er op ingesteld in grooten getale ook herkenningsplaatjes voor de burgerbevolking te leveren, weer bij wijze van werkverschaffing aan onvolwaar;ruchten. Zij heeft daarr haar diensten aangeboden. Omdat zij ei tal machines heeft, is het haar mogelijk te helpen met de minste moeite en kosten. Zij kan met medewerking van haar afestuur ter plaatse, geschikte onvt gen uit de gemeente, onder controle, met dit werk belasten -. machine te deponeeren ter ar de gegevens voor de stempeling aanwezig zijn, b.v. het bevolkingsregister. :ng van het aluminiumplaatje, van uniform model en formaat (4t) bij 60 m.m. en 0.6 m.m. dik met ". en 2 gaatjes voor een Ike stempeling 5 cent (mits de metaalprijzen niet oploopen en tenminste 1000 plaatjes tegelijk worden betrokken). Bij afname van minder dan 1000. doch meer dan 100 stuks, kosten de plaatjes 7% <*ent en moeten rie gegevens op lijsten worden afname van minder dun 100 zijn de kosten 10 cent per stuk. Porti voor toezending worden apart torting van het te betalen bedrag op girorekening No. 201180 en opgaaf in blokletters der vereischte gegevens, is voldoende om het plaatje te -u.en.
STADSNIEUWS UITBREIDINGSPLAN „REIGERSBERGEN” NIEUW ONTWERP MET VERLEGDE VERKEERSWEGEN EN PLANTSOENEN.
vr. H. E. Joch———, gemachtigd huur . ■ ! jhr. mr. E. F. M .1. Michii Is van Verduynen. Neder- Londen. herinnert in an den G ti raad aan het ontwerp-plan ..Mariahoevc" tot herziening van het — uit 1911 dateert nde — 's Gravenhaagsche uitbreidingsplan. Arir. heeft moeten ervaren, hen de buitenplaats ..Huis 1, h tn „Marlot" gelegen, en binnen dat ontwerp-herzieningsplan nde terreinen ingevolge bezwaren, ontleend aan de buitenplaats ~Huis ten Bosch", uit d:t ontwerp-herzieningsplan. zijn gelicht Thans is een afzonderlijk ontwerp-herzieningsplan betrekking hebbende op haar terreinen. lamd ..P'. rgen", ter vind. Bij dit nieuwe ontwerp-plan als geit zwaren is ii van hut ontwerp-plan ..Mariahoeve'' in zooverre, dat met het oog op de buitenplaats ..Huis ten Bosch". langs de N.O. grens van die buitenplaats (en in het verlengde daarvan), op haar terreinen is geprojecteerd een : 5 m. breed plantsoen, en daar• do wegen, met tusplantsocn. terwijl daarr:s. over ruim 2/3 der lengte, is g, pr teerd wederom een plantsoen met daarnaast een woonstraat. Adr. wil aanvaarden, dat het algeu belang deze wijziging eischt, en is bereid zich bij dit nieuwe ontwerp ■ te leggen, indien de Gemeente zich verbindt het hierboven in de eerste plaats genoemde plantsoen, en de beide breide wegen met tusschenliggend plantsoen, op eigen kosten — uiterlijk zoodra adr. of latere eigenaars tot expl. an de nevenliggende strooktn zullei van — aan te leggen en te onderhouden. Voor hi-t geval do Gemeente niet u! is die verbintenis aan te gaan. ' adr. tegen dit plan bezwaar maken, omdat veel meer van haar terreinen dan redt lijk is. n.l. ruim 50 pCt.. temming wordt onttrokken. Voor dat geval verzoekt zij den Raad het ontwerp niet te aanvaarden.
DE ZESTIGSTE VERJAARDAG VAN DEN BURGEMEESTER Mr. S. J. R. de Monchy uitstedig
Vandaag viert de burgemeester zijn 60-sten verjaardag. De ongesteldheid van mr. de Monchy, waarover wij gisteren berichtten, was niet van dien aard, dat de burgemeester niet gevolg had kunnen geven aan zijn aanvankelijk voornemen, zijn verjaardag buiten do stad te vieren. Gisteren is de burgemeester afgereisd. Aan zijn woning werd vandaag een griet aantal schriftelijke gelukwensehen bezorgd, „oomedc tal van bloemstukken.
DE „CLUB VAN DEN KIENENKONING” ACHTER SLOT Drie beruchte inbrekerstypen in arrest EENVOUDIGE INBRAAK WERD HUN NOODLOTTIG
Drie beruchte typen uit de Haagsche onderwereld, t.w. de 48-iang. loswerkman P. A. van der 8., de 38-jarige loswerkman Ph. H. H. en de 30-jarige koopman J. M. L., d tezamen de ..Club van den Kienenkoning" (kienen is een bargoenseh woord voor sleutels) vormden, zijn na een betrekkelijk eenvoudige inbraak in een perceel aan de Melis Stokelaan, tegen rie lamp pen en in verzekerde bewaring gesteld De arrestatie van 't drietal doorden Centralen Opsporings Dienst he in een verrassend snel tempo plaats gevonden. Maandag a.s. zullen zij voor den officier van justitie worden geleid.
De antecedenten van de gearresteerden.
Als aanvoerder van rie club trad op van der 8., die tot 1922 op het g' van de misdaad, uitermate actief was. Hij had den bijnaam van den Ki koning. Het openbreken van sloten was voor hem een kleinigheid en van der B. ging er prat op. nn slechts éénmaal een slot te hehben gezien, d 'n daarop passenden sleutel te kunnen fabriceeren. Zijn sleuteldeskundigheid braeh' dan ook regelmatig in praktijk, met gevolg, riat zijn strai respectabele lengte heeft. De verschillende veroordeelingen hadden er hij hem een dusrianigen schrik ingebracht. dat hij na 1922 met meer actief opereerde, doch er zich toe bepaalrit buitenwijken te verkennen en aan zijn cluhgenooten H. en L. tips H. heeft in totaal rtetis 12 jaar in gevangenissen doorgebracht Door zijn lenigheid, genoot hij een reputat: aanzien van het in- en uitklimmen door bovenlichten van winkels. Op deze wijze heeft hij tal van malen met succes inbraken gepleegd. Ook L. is hij politie en justitie goed bekenri ; in 19.T7 is hij uit rie gevangenis ontslagen na er een straf van 2 iaren te hehben opgeknapt voor een inbraak in Delft. L. was in rie onderwereld een ~erkend" brandkastenscheurder.
Op verkenning uit.
De Kienenkoning wa rlagmiridag; j.l. op onderzot-k gegaan in de omgeving van de Melis Stokelaan. Het trok zijn aandacht, riat een aan ' laan wonenrie familie rie woning verliet, om. zooals later zou blijken, bruiloft te gaan vieren. Van der B. overtuigrie zich na het vertrek terdege, of er Inderdaad niemand meer thuis was en toen h herhaalri bellen geen gehoor kr achtte hij het tijdstip gekomen zijn koruniten te waarschuwen. Het per is voor het plegen van een inbraak buitengewoon gunstig gelegen :de achterzijde grenst aan een open stuk land. De riuisternis was inmiririels ingevallen en terwijl de aanvoerder op denuitkijk bleef staan, klommen H en L. over rie schutting, verbrijzelden een ruit van rie serredeur en konden binnendringen.
Buit niet groot.
Het geheele huis werd doorzoelalle kasten opengebroken. De droeg slechts ƒ7O en eenige gouden sieraden. In den nacht kwamen rie bewoners thuis en ontriekten. dat er ongewenscht bezoek geweest was. De rechercheurs van den C. O. D. waren bekend met rie gedragingen van het drietal en t ten werri rie ..heeren" eens aan den tand te voelen, teneinrie na te gaan of zij misschien iets van dit kraakje afwisten. Het was ook bekend dat L. rie veemarkt in Delft placht te bezoeken. Hij fungeerde riaar rian als kooienmelker. Daarom gingen rechercheurs in rien vroegen Donrierriagochtenri naar Delft en inrierriaad troffen zij er L. aan die ondervraagd, pertinent ontkende aan de inbraak schuldig te zijn.
Vondst in L's zakken.
Doch toen men zijn zakken eens na ging vond men er enkele gouden s den van de inbraak afkon L. werd gearresteerd en overgebracht naar de residentie. Onmiddellijk ging men vervolgens tot rie arrestatie van van rier B. en H. over en hij huiszoeking werden hu I stolen gelri en rie ontvreemdt- voorwerpen gevonden. De buit was verdeeld ten huize van L. doch de arr ties waren zoo vlot in haar werk gegaan, riat het drietal geen gelegenheid had gehad, het geld to verteren t ri de voorwerpen van dc hand te doen Aanvankelijk ontkenden zij alle drie hardnekkig. H. had bij het verbrijzelen vnn rir ruit een verwonding aan een rier hanrien opgeloopen en ook dit was een aanwijzing tegen hem.
Bekentenis afgelegd
Na langdurig verhoor hebben zij tenslotte een bekentenis afgelegd. Do politie zet het verdere onderzoek met kracht voort. Niet uitgesloten is dat de aangehoudenen nog aan anden in de laatste jaren gepleegde Inbr. schuldig zijn. Met rie arrestatie van de drie kerels, die zelf hebben verklaard, voor r: terug te deinzen, heeft de politie een goede vangst gedaan.
INDISCH GENOOTSCHAP Het Nederlandsch in Indië.
In een gisteravond gehouden ledenvan het Indisch Genootip het H de heer A. de la Court een rdracht gehouden over „Het Nederlandsch in Indië, met betrekking tot de inheemsehe bevolking". Spr. wees er op. dat dit onderwerp uien behandeld is en zeer zijden beeft. Het gaat om een ik van taalpaedagogiek en van taalk ook van koloniale politiek en bovendien is het een maat.pp. lijk vraagstuk. Inti : • , de koloniale verhouding en het verschil in ontwik.l tusschen de bevolkingspen bemoeilijken de oplossing van ik. De strijdvraag maakt dus deel _it van het geheele talenvan de inheemschen. De vraag :..Wiens belang moet men voor i nemen?" staat voorop. De taaltiek moet zich richten naar het beang van de bevolking, waarvoor zij bestemd is. Het inlandsche onderwijs is Westersch van inhoud, dix'h inheemsen van Met het oprichten van de schart in 1921 is dit onderwijs gszi_s uit zijn isolement verlost. < Is de Regeering er toe overgegaan, het inlandsch onderwijs inwenirmen. De voertaal is de landstaal. Van de vervolgschool en de MULO worden hooge verwachtingen rd. Op HL B. S. is het Nederlandsch aal. De Regeering verbreidt de kennis van die taal onder de bevolking en brengt daardoor contact met het West. il. • onderwijs wordt volledig aangebij de verschillende bevoikings- Op den duur zullen waar■lijk bet Nederlandsch en Mali als vakken op de volksschool rd. Van inheemsehe zijde is het standpunt van de Indische re• aardeerd. Men ziet r in het Nede-'andsch meer dan ri nut . men zoekt van inheemsehe bel Nederlandsch om zijn algemeen-cultureele waarde. Men heeft cc rst in het onderwijs een i zien, daarna in de verkking van Nederlandsch, nu in de strekking van Maleiseh. De K n. • ring moet het besef wekken, dat zij het belang der bevolking Wellicht komt het Maleiseh naar voren, doordat men met 't Ne■ andsch wat karig is geweest, aldus spr. Ht r b beeft hij de bevordering van de homogeniteit ook rui te vervullen. Voor de Volksschool zou uitbreiding minstens twee jaren noodig zijn om de vreemde talen Nederlandsch en n leeren. Op de verhooi zou dit wel gaan naast de .ui als voertaal. In de groote Steden is dit plan in uitvoering. Daar acht men de behoefte aanwezig. Een moeilijk vraagstuk is. of inheemsehe leerkrachten in korten tijd goed Neindsch kunnen bijbrengen. Spr. nde dat dit. dank zij het rationeel taalonderricht, wei mogelijk is. De ervaring hiermede is niet groot, dtch de berichten luiden gun-- ; Op de inleiding volgde debat.
DE HAAGSCHE CHANTAGEZAAK Verdedigers aangezocht
Naar wij vernemen, heeft de rechtercommissaris, belast met de strafzaken le Haagseh. rechtbank, mr. W. G. F. Borgerhoff Mulder de zaak ter hand : van de twee Hagenaars, die hebben een bekende Haagu ijkheid een zeer aanzienlijk bedrag af te persen. Als verdediin deze zaak zijn aangezocht door den 29-jarigen chauffeur P. G. H., mr. M. H. Huygena en door den 69-jarigen vannsgezel J. K., mr. P. van 't Hoff Stolk.
WIE MIST EEN PORTEMONNAIE ?
Aan het bureau van den Centralen Opsporingsdienst, Laan Copes van Cattenburch 13, bevinden zich een tal damesportemonnaics, welke omstreeks de Kerstdagen j.l. zijn ontvreemd uit klcodmgstukken op eender ijsbanen (ondcrgeloopen tennisbanen) te dezer stede. De portenïonnaies zijn van het volgende signalement : 1. zwart en roodren, langwerpig model damesportemonnaie met ritssluiting; 2. beigekleurige lederen damesportemonnaie overslag; 3. beigekleurige lederen dam- lonnaie in groen en paars kt; 4. bruingevlamde lederen da•rtemonnaie. Bt u.i.n worden verzocht. zich ten spoedigste te vervoegen aan mdi n dienst, op werkdagen tusschen 9 en 5 uur.
SINAASAPPELBOOM IN DEN DIERENTUIN BLOEIT.
Do ppelboom in den Dierentuin bloeit op het oogenblik en wie dit zeldzaam mooie verschijnsel nog wil zien, moge zich haasten, want deze -om duurt slechts kort. De geheelc tropische kas is vervuld van den geur. Ktijdig kan men de nieuwe bananen zien groeien en ook de fraaiste Strelitzia's hebben op het oogenblik bloemen. Er is door de felle koude slechts zeer weinig schade aangericht in de prachtige kassen van onzen Dicrcnttiin.
DE HEER J. ZONNEVELD 40 JAAR IN GEMEENTEDIENST.
Op 19 Maart a.s. zal de heer J. Zonter Gemeente-secretarie, den dag herdenken, waarop hij voor 4o jaar ia gemeentedienst trad.
BEGRAFENIS dr. J. BROERS
Op de begraafplaats Oud Eik en Duinen werd heden onder groot langstelling het van dr. J. Broers ter ruste gelegd. Van hun belangstelling gaven daarbij blijk de heeren gen luit u V. uder ; dr. P. ( J Schuyt : A. P. Hubtrt v. 11. directeui vinciale Hypotheekbank; H J H te Heel-uui ; nut;.ris J. C. Th. Groneman : dr. J. Exaltti ; dr. F, v Nouhuys ; dr. J A. Ma/el :J, M Kalis :dr L S I utter en dr J. Harders, secretaris Medische Doet rei . A W v. d Ve.;'. oud-hoofdinspecteur-ge van toezicht op de spoor- i P. J. v. Ke.tei'eii. administrate A. H. J. Canters : M A. v. Kervel, directeur N.V. ; dr. ML Bakker : dr, K S. de Graag ; dr. C. Goedhart, namens de Haagaf—eeling san de Ned. \ Dermatologen ; dr. C. J. v. Houwinge Grafdijk : J, C. Hardemaa, gep i majoor ; dr. J. Idzerda ;dr II I' A. Smit . dr. A, M Streef: ir, W F K Harden mr. H, J Mlatthes. oud-raadsheer Hot recht.-hof Ned.-Indiè ; dr. J. K, ei ... • A de Wit. oud-ht dr. H. A. Gerritsen : dr. J C. Keel. : dr. L. Bolle; dr C J v d. Stad; mr. L E. Visser, president van don Hot | J. F. Roeiers v I.ei.nep; H. H. Erdbin:k ; I_. Coster v. Vrijenhoeve; J. Pels. techn ambtenaar Gemeente : dr. M. E. Polano ; mr. W. A Telders ; dr. A. Scholte ; prof. mr. A. L. de Block, griffier Eerste K A Ifoens, directeur Anisterdamsche I J. H. Kunn. direc. bankierskanl en Kann ; prof. T. N \ 1 • dr. J B. M. v. d. Berg ; dr. A Tuckerman ; mr C M de Jongh uit Haarlem : dr. J II Drie: rzitter plaatselijke afdeeling Maatschappij ter bevordering v. neeskunst; W v. d. Hout, luit.-k--b.d ; dr. R R. Rochat :mr D E. Semmelink; dr. S B de Groot dr. Th. J. v Stockum; dr. E. Vogelpoel ; mr. P. S Xi.yun en vele anderen. In de aula heeft de orga: van Grieg en Andante uit de Sonate Pathetique van Beethoven ten gei gebracht, waarna een zoon van den ontslapene met een kort woord zijn vader herdacht. Onder het spelen van het slotkoor uit de Mattheus Passion van Baeh werd de die met een schat van bloemen gedekt was, grafwaarts gedragen. Een zoon dankte hier voor de betoond* langstelling.
MOTOR GESTOLEN.
Een Leidenaar deed bij de politie aangifte van diefstal van zijn D.K.W.-motorrijwiel HZ 40796, dat gisteravond gedurende eenigen tijd op de van Boetzelaerlaan onbeheerd had gestaan. Gedurende de mannd Febr. 1940 verstrekte het ..Tehuis voor Onbehuisden", de Ia Reyweg 522 alhier, aan 2912 mannen. 51* vrouwen en 204 kinderen gratis onderdak; aan personen, in totaal .'>l7ü. werden 9055 gratis maaltijden verstrekt. De motorspuit Archimedesstraat bluschte gisteren een schoorsteenbrand in perceel Copernicuslaan 156. De Commissie inzake huishoudelijke voorlichting heefl ter voorlichting van huisvrouwen een cursus georganiseerd van drie lessen, op Woensdagavond 3. 10 en 17 April in een der huishoudscholen hier ter stede.
DE SNEEUWBAL-ACTIE VOOR FINLAND Reeds voor tienduizenden guldens bijeengebracht.
Naar wij vernemen, is de z.g. sneeuwbal-actie voor Finland i■< n groot succes geworden. Dagelijks komt n er pakken giro-biljetten bij het ulaat binnen. De giften bepalen zich in tal van gevallen niet tot het minimum van 50 cent. doch n daar veelal ver boven. Zoo zijn tr vel—o geweest, die zelfs bedragen van ƒ 200 gireerden! Reeds thans zijn op deze wijze voor de hulpverleening aan Finland tienduizenden guldens bijeengebracht Het Finsche consulaat heeft zich met de administratie ervan belast en nog altijd stroomen de gelden binnen. Ook de kleeren-inzameling heeft alle ■i gt geven tot volle tevredenheid. Dezer dagen is aan kleeding voor .-. n gewicht van 75.000 k.g. naar Finland gezonden.
WIELRIJDER DOOR VRACHTAUTO AANGEREDEN.
Gistermiddag is op den hoek van de Laan van Meerdervoort en de Zonnebloemstraat de 67-jarige B. B. van W. uit de Brueghelstraat, die per rijwiel was, doordat hij weifelend reed. aanlen door een passeerende vrachtauto uit Leiderdorp. De wielrijder brak het recht< rbeen en werd door den Geneeskundigen Dienst naar het ziekenhuis aan den Zuidwal o\ bracht.
ONBEWOONBAARVERKLARING.
Door W. N. Taal, bewoner van de onbewoonbaar verklaarde woning Badhuisstraat 55 is den Gemeenteraad ver- I verlenging met zes maanden van rien termijn van ontruiming, omdat hij og niet in geslaagd is een andere ende woning te huren. Een dergelijk verzoek is gedaan door W. Toet. bewoner van de onbewoonbaar verklaarde woning Badhuisstraat 59a.
GEZANT DOMINICAANSCHE REPUBLIEK.
De nieuwbenoemde gezant van de micaansche republiek, de heer M. Henriquez-Urena, "heeft gisteren zijn opwachting gemaakt hij den minister van Buitenlandsche Zaken.
DIEFSTAL IN TREIN.
Een Amsterdamsoh ingezetene heeft bij de politie aar g laan. dat hem ren In • van '"'rechtnaar den Haag een pak met 400 sigaren is ontstolen. De wethouder van Onderwijs zal op Woensdag 13 Maart a.s. verhinderd zijn spreekuur te houden. Voor de Soef i-b e weging, aat 20. sprak gisteravond de heer L. Hoyack, over het onderwerp: „Naar een betere wereld".
TELEGRAMMEN De oorlog in Europa RUSSEN WEIGEREN WAPENSTILSTAND
PARIJS 9 Maart. (Havas). Uit betrouwbare bron verneemt de verslaggever van de ..Paris-Soir" te Stockholm, dat de Russen geweigerd hebhen een wapenstilstand met rie Kinnen te teekenen. omdat zij aan de daaraan verbonden voorwaarden willen voldoen.
HET BEZOEK VAN VON RIBBENTROP AAN ROME
BERLIJN, 9 Maart. (Eigen Tel.) Wat het bezoek van von Ribbentrop aan Rome betreft zegt men hier, dat het uitsluitend de periodieke gedachtewisseling tusschen Duitsehland en Italië betreft. Niettemin valt het rien buitenlandschen persvertegen woord I. toch op, dat er in de Wilhelmstrasse momenteel een optimistische stemming schijnt te heerschen. Men gelooft hier. dat door dit bezoek Duitsehland en Italië weer nader tot elkaar zullen worden gebracht, zonder dat Rusland zal worden afgestooten.
DIPLOMATIEKE ACTIVITEIT TE MOSKOU
MOSKOU. 9 Maart. (U.P.) In verband met het langdurig gesprek, dat de Amerikaansche ambassadeur g ren met Molotof in het Krem'un heeft gehad, beerschl tr h;er thans koortsachtige diplomatieke activiteit Een groot aantal diplomaten bezochten vandaag de Amerikaansche ambassade en de Zweedsche legatie. De Russische bladen van heden maken geen gewag van de Russisch-Finsche vredes-onderhandelingen. Zij zijn uitsluitend gewijd aan de gclukwenschen voor Molotof op diens öOen verjaardag.
DE REIS VAN SVINHUFVUD
HELSINKI, 9 Maart. (U.P.) De bladen ontvangen berichten uit Berlijn. volgens welke de voormalige president van Finland, Svinhufvud, dil onverwacht in Berlijn aankwam, een onderhoud gehad zou hebben met von Ribbentrop. De berichten bestempelen het vermeende bezoek als niet van par'iculiercn uard.
Het is tot nu toe echter onmogelijk om in officieele kringen eenig commentaar betreffende Svmhufvud's reis naar Berlijn te verkrijgen. Er zijn zeer Finnen uit ■•mtrent Svinhufvuds ..Wanderlust'' weten. In zijn er slechts weinig personen in Helsinki, die op rie hoogte zijn van de vredesonderhandelingen welke thans g_ande zijn.
BRITSCHE GEZANT BIJ ERKKO
STOCKHOLM, 9 Maart. (Reuter.) De Bri sche gezant te Stockholm heeft vanmiddag een bezoek aan den Finschen gezant Erkko gebracht.
FINSCHE KWESTIE IN DEN FRANSCHEN MINISTERRAAD TER SPRAKE
PARIJS. 9 Maart. (Havas). In den vanochtend gehouden ministerraad heeft ministerpresident Daladier een neen overzicht van den diplomatu ken en militairen toestand gegeven. Hij heeft zich in het bijzonder bezig gehouden met de gebeurtenissen in Finland. Minister Pernod bracht verslag over uitaten van de blokkade uit.
ITALIAANSCHE AMBASSADEUR BIJ HALIFAX
LONDEN. 9 Maart, i Reuter.) De Italiaansche ambassadeur heeft gisteren vriendschappelijk onderhoud met lord Halifax gehad. Men mag aannemen, dat in hoofdzaak de steenkolenkwestie is besproken. Naar verluidt, zal het Britsche antwoord op de Italiaansche nota in de eerstvolgende dagen verzonden worden. *
DUITSCHE ZEELIEDEN IN ENGELAND AAN WAL GERACHT
LONDEN, 9 Maart. (Reuter.) Een marinevaartuig hoeft vandaag ruim honderd Duitsche zeelieden in een haven aan de Noord-Oostkust aan land gebracht. Het zouden de bemanningen zijn van Duitsche schepen, welke buitgemaakt of door eigen opvarenden tot zinken gebracht zijn.