De : "Stockholm Erkko. heef- het eerste inricht over het : : . Uit M ontval Helsinki had daarvoor een telekrin I Ii ht kwam via het rJsi ht di nt van buitentschi zaken.
Haagsche courant
- 13-03-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 13-03-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17517
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Britscht over naar Hetsinki gezonden
Mannerheim zou toegestemd hebben.
Men gelooft te Helsinki, dat Marnier heim reeds hoewel met tegenzin, toege stemd heeft in het vredesverdrag.
Critiek op Zweden
Alle ochtendbladen qualificeeren de vredesvoorwaarden als hard en buitengemeen unfair. Zij zien er van af de handelwijze der Finnen te critiseeren. De houding der Finnen wordt zonder meer aanvaard. Daarentegen nemen de veroordeelende stemmen ten opzichte van de handelwijze van Zweden toe. In breeden kring wordt uitgesproken, dat. indien Zweden den geallieerden doortocht had toegestaan, nrioit zulke voorwaarden zouden zijn aangeboden.
Protocol over terugtrekking der troepen.
In een het Finsch- Hi.ss:.-i he vredesverdrag is gev len de :r " het staken van de vijandelijkheden en he-t .;' rekken dt r troepen achter dedoor he-t verdrag va staats- De vijandelijkhe-den worden van beid op beden 13 Maart 1940, 12 uur. Le-mngradsche tijd. gestaakt. De terugtrekking der tre>epen achter de nieuwe staatsgrenzen e-n het oprukken der troepen van de andere partij tot tx-gint 15 Maart 1940 om 10 uur, en moet uiterlijk 26 Maart •oid zijn. Dt ti rugtrekking der rood D uit Petsamo moet 10 April beëindigd zijn. De uitwisseling der krijgsgevangehiedl zoo sp uk na het staken der vijandelijkheden op grond van ten speciale overeenkomst.
Radiorede van minister Tanner
De minister van buitenlandsche zaken Tanner, heeft hedenochtend in CA-n ra die 20 minuten duurde. verklaard, dat in den nacht van Dinsdag np Woensdag tusschen Rusland en Finland vn rii was gesloten De vijandelijkheden waren om elf uur gestaakt. De aanval, verklaarde Tanner voorts, is als e-en verrassing gekomen. Tot het laat.-- iblik hebben wij in de 'Ischap van Rusland geioofd. Den geheelen exirlog hebben de Finsche soldaten gedaan wat zij konden en hun - verwachtingen te boven. Dcx-h tijdens dt operaties bleek, dat het te kort aan mannen voortdurend grooter werd en dat men de cenhe-den moeilijk kan vernieuwen. Nadat vastgesteld was. dat de eenige weg waarover eventueele hulptroepen vervoerd konden worden, over Zweden en Noorwegen liep, en deze landen verklaard hadden, dat zij in verband met hun houding van strikte neutraliteit geen doortocht zouden vereenen. heeit Finland niet een beroep eedaan op Frankrijk en Engeland. Ten aanzien van Zweden verklaarde Tanner. dat verscheidene malen aan Zweden vrage-n waren gesteld. Deze hadden geen resultaten opgeleverd en er werden ook niet voldoende vrijwilligers gezonden. Pas de laatste dagen waren deze vrijwilligers gen-ex! om naar het front te werden gezonden. Wal betreft de redenen voor het sluiten van den v: verklaarde Tanner. dat. aangezien de buitenlandsche hulp onvoldoende bleek te zijn de verantwoordelijke regeering riskeerde, dat het geheele land door de Russen bezet zou worden, met alle verschrikkelijke gevolgen, die zulk een toe- Stand zou Bn ' De regooring is twee weken lang met Moskou in contact geweest, zonder dat de sovjet-regeering ooit een wapenstilstand VOOT den duur der onderhandelingen aanvaard heeft, hetgeen e-en beslist abnormaal feit in de geschiedenis is. De Russische voorwaarden waren zwaarder en verstrekkender dan de resultaten. welke het sovjet-k-ger op het slagveld had gekregen. Het algemeen belang des lanris eischte, dat de vooi waarden werden aanvaard. De regeerine kan er over voldaan zijn. dat in het arrnnrd geen politieke voorwaarden zijn opgenomen.
De vrijheid, souve-reiniteit en onafhankelijkheid van Finland blijven intae t en het politieke programma van de regeering-Kuusinen is prijsgege\cn. Tanner besloot : Men weet nie-t wat toekomst ons zal brengen. Een ding ■ • eger is intact en wij kunnen thans in afwachting van de komst werken om on misch leven in opbouwenden zin tot ontwikkeling te brengen.
Opleving van den strijd in het Westen? De meening te Londen
Men vraagt zich te Lenden af, aldus United Pross. ol de Russisch-Duit overwinning in het Noorden niet een voorlooper zal blijken te zijn van de langverwachte opleving in het krijgsbedrijf in het Westen. Wat mik de rol is. welke Duitschland heeft gespeeld in den vrede van Moskou, men is hier in breede kringen van meening, dat het voor een aanzienlijk deel een Duitsche diplomatieke overwinning is. welke mogelijkerwijs Hitier zal beïnvloeden om het voorjaarsoffensief te openen. In de bladen werd vanmorgen aan ouders ernstig aangeraden hun geëvacueerde kmrieren met Paschen niet naar de steden te laten terugkeeren, daar het gevr-ar voor luchtaanvallen, even groot, zoo niet grooter is dan met Kerstmis. Naast en buiten de groote sympathie in Britsche kringen voor Finland is men zich er van bewust, dat de vrede Duitschland versterkt heeft en de kansen heeft vergroot, dat Duitschland aanzienlijke voorraden uit Rusland zal ontvangen en dat elke mogelijk welke de Britsche legerleiding zmi hebben overwogen voor een effectieve campagne tegen Rusland van het Noorden uit. thans teniet is gedaan. Thans wordt de mogelijkheid van verlenging van het gewapende evenwicht aan het West f rent zonder dat er iets gebeurt, onder het oog gezien.
Russische bladen puhliceeren slechts het legerbericht.
De Russische bladen publiceerden gisteren slechts het dagelijkse-he legerbericht. Niets werd gemeld over de vredesonderhandelingen.
Biltere stemming te Helsinki.
De Fini vaakten «anochtend, om in enkele hunner kranten met riik. radioberichten" over • »an den vred /„f n aangekondigd. Tn: dusver is van hl zijdi -le mcd' ling gi ter bladen publa he t bericht : eens. Hi t ia sef van rit strengheid der vtxirveaarden van de- regeling bracht groote ■ tei eg en menige ui van bitterheid werd g< hoord. Zelden kan een vrede mot zexi weinig •dnft verwelkomd zijn als deze.
gens Duitsche meening. tot mislukken gedoemd zijn. Radio-Keulen deelde hedenmorgen mede: Thans zwijgen de kanonnen aan het Finsche front. Dit is Chamberlain's grootste fiasco. Het is den geallieerden niet gelukt het front tegen het Duitsche Rijk een paar honderd kilometers naar het Noorden uit te strekken.
DUITSCHLAND. VON RIBBENTHOP TE BERLIJN TERUGGEKEERD.
Minister von Ribbentrop b gisteravond van zijn bezoek aan Rome \> lijn teruggekeerd.
Het stopzetten van de vijandelijkheden
' 'V gen (ï inschi tijd i - ndigd: .Alle or ; mid- Het stadsbeeld in d i van de■ randt rd Er w schutl ingei pgi I kin ter I ■ luchtaanvallen. Op het moment dat wij dit na publiek van den wa•rlstand nog nien op de hoogte-.
Vreugde te Berlijn
De berichten omtrent de regeling van het Russiscb-I zijn te Berlijn citx-r verantwoordelijke kringen met groote vreugde begroet, meldt United Pr' Deze kringen zi.in n.i. van meening. dat het beëindigen van het coi.: zwan voor de vermeende plannen der geallieerden om de Scandinavische landen in een algeme-enen oorlog ti betreklctn en daardexii e-en nieuw N'exirdelijk front t'-ge-n Duitschland en \a gericht te bewerkstelligen. In Duitsche kringen verklaarde men. dat nu de vrede in het Noorden her: is. de g den "P het punt waar zij 6*4 maand geleden waren met ' ge hoop het Rijk aan 'e vallen ever den Westwal of te trachten Duitse-hland door blokkade uit I hongeren. Beide pogingen zullen, vol-
BELANGRIJKSTENIEUWS BUITENLAND
Finland heeft vrede gesloten met de sovjet-Unie. Vanmorgen is de wapenstilstand ingetreden. Eerste blad. pag. 1. Minister Tanner heeft in een radiorede het sluiten van den vrede bekend gemaakt en verklaard, dat Finland's souvereiniteit onaangetast blijft. Eerste blad oog. 1. Het Finsche parlement was hedenmorgen nog bijeen. De definitieve beslissing inzake de vredesvoorwaarden zou vandaag worden gepubliceerd. Eerste blad, pag. L. Te Londen verwacht men thans een opleving van den strijd aan het Westelijk front. Eerste blad. pag. I. Daladier heeft in de Fransche Kamer een verklaring gegeven over de aan Finland aangeboden hulp. eerste blad. pao- 2. Duitsche vlie-gtuigen zijn weer boven België geweest De Belgische regeering zal te Berlijn krachtig protesteeren. Eerste blad. vag. 2. Tusschen Duitschland en Italië is een protocol geteekend inzake de levering van steenkolen. Eerste blad. pag. 2. Een Britsch vliegtuig zou in de Duitsche Bocht een U-boot tot zinken hebben gebracht. Eerste blad, pag. 3. Een Britsch vrachtschip en een Dcensehe trawler zijn op een mijn geloopen en gezonken. Eerste blad, pag. 3.
BUITENLAND Finland moest zware offers brengen voor den vrede Zweden verantwoordelijk voor de niet-verleende geallieerde hulp ? OVERZICHT.
Gisteravond he ■ Finsch sise-he- onderhand edert Vrijdag te Moskou werden gevoerd. d tot hi ■ •; van een vr verdrag Vanmorgen hoe le- front de wai .nd ingetreden. Dn groot " in Finland ■... kt. Tol op het laatst. ik he >-ft men van officie-ele zijde- tl Helsinki - heimhouding bewaard over het lixip en den uitslag van de' onderhan- M Fin and he efl strenge voorwaarden moeten aai den en /.wan offers mi- De- omstandigheden, waai dapp. re Finnen den trijd volhielden, zijn voor hi-n uiterst m IL Isinki I-, op geallieerde- hulp gedaan uit vrees er vixir. dat dit t> ■.: met Di. land zou, kunnen leiden, terwijl het Scandinavische' verzet V-gen doortocht van geallieerd! troepen, de door Engeland en Frankrijk aangeboden tui.it'i tachtig :i had de asi-he premier Daladier de onthulling gedaan, dat een expeditieleger van r{. _ . d was om naar and te- worden overgebracht. Men wachtte slechts op D pr. p om hulp. Te Londen heeft üaladier's mededeelii - ie gewekt. Hoewel men. nn Chamtx rlam ? verklaring, wist. dat ddaartoe in n id < Ki nd. dat de toeb< ding van d n• d> »" rvei - Ii rd wart n. I 3iiaanschi diers verklaring als een rechtvaardiachteraf over aan Finland .. boden, maar niel verleend* hu.p Engelsche bladen schuiven dt veranl or het gaan van dl - land op dt n rug nekl rde troepen I gl dra igd h' I penderhand De ontl I in hel geheim Finland vóór hi t an de vredesonderhandelingen haar heid het f. \a rklaai d ■ r I nen ..van alle hulp gegd hij D, te Londen beschouwd a dat dt _ rden ernstig rek< he-blx-n gehouden mei de mogelijkheid van een Finsch verzoek om hi;!p. Er wordt echter tevens d.dat de geheime, cdi plannen hulp aan Finland d gische overwegingen wei d. De gelijkheid van ce-n uil ling van ■ schen oorlog naar bi bied van Noord-Europa, woi door de-n Finscb-Russischen niel gedaan. De na 3j maand stand gekomen vrede beteekent een overwinning voor Rusland en indirect voor Duitschland. terwijl men te Berlijn en Rome de- thans bereikte sing als een slag voor Engeland en Frankrijk beschouwt. Sommige I achten he-t vooruitzicht voor Finland hopeloos daar het op den duur tocl prooi van ri' zal worden. De bt paling in het vredi sverdrag inzake het ree-ht van vrijen doorvoer voor Rusland naar Zwedi openl ook voor anden min of meer beangstigende perspectieven kou's drang naar den Atlantischen aan zal er door aangewakkerd worden Omtrent i *en van he-t boéindige-n van den Finland, onderstelt men te- Londen laeonie-k. dat de kansen van c*cn voorjaars•isief van Duitse-hland aan het Westelijk front sterk zullen stijgen.
Er zou te Moskou nog worden onderhandeld
Rariic Helsinki maakt melriing van Finsche verklaring, volwelke de onderhandelingen te steeds gaande zijn. De Finsche bladen hebben de volgende officieele modi-deeling ontvangen: Tal van buitenlandsche radiozenders hebben berichten verspreid over de sluiting van een vredesverdrag tus- Husland en Finland. Op het o.igenblik. dat de bladen ter e gingen had men dienaangaande van de /.ijdt der Finsche delegaMe te -;ou nog geen enkele bevestiging ontvangen.
Het Finsche parlement bijeen De mogelijkheid van een verrassende wending nog niet uitgesloten?
Het Finsche parlement ; avond onder voorzitterschap van Vaino la bijeengekomen, om dt doo te Moskou genomen liten tot staking van de vijandelijkheden, wi Ike 104 dage-n ge-duurd hadden, te bestudei ren. te sanction, n en ri- iikomst te ratïf:--■ ' • ren. Vanochtend om 3 uur was het pari mi nt nog steeds bijeen. In bepaalde Finsche kringen sluit men de mogelijkheid niet uit. dat zich vandaag, ingeval het parlement zou weigeren, het te Moskou tot stand gekomen areoord te ratifieeeren. en de regeering in haar geheel zou aftreden, een verrassende iini7 wenk ing zou kunnen voordoen. In dit geval zou het mo celi.jk zijn. dat andere mannen aan de mach! komen, die vastbesloten zijn. den strijd tot het einde toe voort te zetten.
Ontspanning in Scandinavië
Vandaag zou nog een nieuwe bijeenkomst van het Finsehe parlement worden gehouden. De definitii sing van Finland inzak- de vredesvoorwaarden zal m schijnlijk in den loop van dezen dag worden gepubliceerd.
BINNENLAND
Thans zijn de data van opkomst bekend gemaakt voor eenige ploegen dienstplichtigen van de lichting 1940. Vijfde blad pag. I. Het Nederlandsche Boode Kruis zal zijn aanbod tot uitzending eener ambulance naar Finland handhaven. Vijfde blad. pag. I. Overeenstemming is bereikt inzake verhooging van de 1 voor de -nemers ter koopvaardij. Derde blad. pag. I. De Eerste Kamer heeft de begrootingen van Waterstaat, van het Verkeersfonds en van de Staatsmijnen voor 1940 z.h.s. aangenomen. Vierde blad. pag. 2. Het Nederlandsche motorschip ..Buize'rd" is op de Engelsche kust geloopen en vermoedelijk wrak geslagen. De uit zes personen bestaande bemanning is gered. Tweede blad. pag. 2. Tijdens een oefening van de artillerie in de omgeving van Vogelenzang is overleden generaal-majoor jhr J. Th. Alting von Geusau. Vijfde blad. pag. 1. Bij een inbraak in het gebouw van Maatschappelijk Hulpbetoon te Voorburg is ƒ 4000 ontvreemd. Tweede blad pag. 2.
De meening te Stockholm.
Te Stockholm La men van dat de sovjet-voorwaarden veel zwaarder zijn dan voordat de Finnen hun wai.hupigen strijd begonnen. Verwondering, verslagenheid, gepaard met opluchting omdat, voortzetting van den oorlog is voorkomen, waren de overheerschende gevr>elens onder de Zweden, die vanochtend vroeg van de vredesregeling hoorden.
Twee Finsche ministers willen aftreden
Als ge-volg van de gisteravond tusschen ii en Finland - overeenkomst, hebben de Finsche mi's van land « " N:kka'i van onderwijs. Hannuia. bl -. n af V treden.
Finland sluit vrede met Rusland De wapenstilstand is vanmorgen ingetreden Afstand van de Karelische landengte en Wiborg De Russen zullen een militaire basis op Hangö krijgen
Wat Finland moet afstaan Finland heeft na 5 dagen onderhandelingen gisteravond vrede gesloten met Rusland. Volgens het aceoord te Moskou zal Finland afstaan de geheele Karelische landengte met inbegrip van Wiborg, de geheele kust van het Laoogameer, het visschers-schiereiland en gedeelten van Oost-Finland. Hangö en het daarbij behoorende gebied zal aan de sovjet-Unie worden verpacht tot inrichting van een marinebasis. Finland verplicht zich in zijn wateren aan het Noordelijk deel van den Atlantischen Oceaan slechts kleine kustwachtschepen te stationneeren. Daartegenover verplicht de sovjet-Unie zich haar troepen uit Petsamo terug te trekken. De sovjet-Unie zal het recht genieten van vrij transitoverkeer zonder douanecontrole via Petsamo naar en van Noorwegen en Zweden. Een spoorweg zal daartoe worden aangelegd van Kandalaksja naar Kemijarvi. lieden te 12 uur zouden de krijgsbedrijven aan het front worden stopgezet. Van 15 Maart af zullen de troepen van beide zijden zich terugtrekken op hun nieuwe staatsgrenzen. Beide partijen verplichten zich elkander niet aan te vallen. Onderhandelingen over een handelsve; drag zullen direct beginnen.
ll,t Zuidelijk deel van Finland met de Karelische landeng