BLUi
Haagsche courant
- 13-03-1940
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Haagsche courant
- Datum
- 13-03-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- A. Sijthoff jr.
- Plaats van uitgave
- 's-Gravenhage
- PPN
- 832402826
- Verschijningsperiode
- 1883-2005
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1944
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB NBM C 62
- Nummer
- 17517
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
DE OORLOG TER ZEE Duitsche duibkoot tot zinken gebracht ? Britsche bommenwerper deed aanval in Duitsche Bocht
Het Britsche departement van luchtvaart deelt mede. dat Maandagmiddag tijdens een verkenningsvlucht boven de Duitsche Bocht en de Duitsche rivier mondingen een Britsche bommenwerper met succes een aanval heeft gedaan op een Duitsche duikboot. Men i.« zien, dat de duikboot door minstens een bom werd getroffen. Men gelooft, dat zij gezonken is. Reuter meldt nader, dat de duik langzaam aan de oppervlakte voer. toen de bemanning van het Bi i . ."'uig haar in ba '. oog kreeg. Het vliegtuig ging onmiddellijk den aanval over en liet vie-r bommen van 115 kilogram vallen. Een dier bommen kwam juist voor den commandoi tt recht e-n een tweede heeft vermoedelijk eveneens di Q. De luider van he-t vliegt vooren achtersteven van de d wate-r komen, terwijl het deelte onde-r de oppervlakte uas. Een BriUch verkenningsviii I later op de plek van den aanval een aantal patrouillevaartuigen gezien.
Britsch schip na explosie gezonken
Van de bemanning van hot Britsche vrachtschip ..Cardenia" Y3745 ton) zijn 33 leden in e-en haven aan de- Engelsche Oostkust aan land gebracht Zij waren gered door een trawler, nadat hun schip tengevolge van een ontploffing was gezonken. Verscheidene mannen waren licht gewond. De gezagvoerder deelde mede, dat 0,, ontploffing zich 's ochtends vroeg had voorgedaan, terwijl vele opvarenden sliepen. Na een paar uur in de' booten te hebben nndgezwalkt werden zij opgepikt. Drie hunner werden in een ziekenhuis opgenomen.
Deensche vischkotter in de lucht gevlogen
Een Deensche vischkotter, die in zijn nel een mijn ophaalde, is in de lucht gevlogen De beide opvarenden konden door een nabij zijnde visschersboi I red worden-
Britsche trawlers in gevecht met U-boot Visschers wonnen den strijd
EK? bemanning van twee Britsche trawlers is in een haven aan de Engelsche kust teruggekeerd. Ze verhaalden van e-e-n gevecht, dat op zee was geleverd met een op de loer liggende Duitsche duikboot. De visschers wonnen den strijd en de duikboot is of tot zinken gebracht, of he-eft blikse-msnel ten duiken om zich in veiligheid Het was schemerig, toen de duik: aan den waterspiegel opdook op vee-r een mijl afstand van de trawlers, elie klaarblijkelijk als een gemakkelijke prooi veerden beschouwd. Ira de opvarenden van de tra. den onderzeeër bemerkten, bereidden Zij zich op den strijd voor. Hun wapenen waren niet van de nieuwste t, maar 37 van hun makke-rs verloren reeds het leven bij duikbootaanvallen op ongewapende traw 'le-rs. Spoedig schoot de onderzeeboot het eerste projectiel af dat ee-hter op e-en afstand van 50 meter in het water ht kwam. Meteen kwamen de visschers in a — Wij stonden met bijlen klaar cm de kabels van den travel door te hakken en weg te varen, zoodat we vrij zouden kunnen manoeuvreeren, aldus der opvarenden Toe-n de trawl gekapt was, draaiden we zoodat we de duikboot achteruit kregen. Onze kanen staan namelijk op het aohterp. Terwijl di er per draadtelefoon het bericht uitzond, dat we wen: ii, haalden wij de hoezen van de kanonnen en gingen tot den aanval over. Het was hard wei Enkelen reikten de wij zoo vlug we konden in d< ven. Anti maakten de reddingboot gereed voor ge-val van nood. Het was voor hel eerst dat onze kanonnen in in' men naar de kanonniers deden bun wem zoo kalm. zij hun he. Il leven niet anders hadden gedaan. Tijdens het vuren bleven onze schepen voortdurend zigzag varen. Dat de-ed i 'iizt r, ; -zins uit het oog verli en kwamen dicht in de buurt vaa de duikl zuilen van water rondom haar Maar ook de Du ' ieten nii en eet. van hun bommen kwam op nauwelijks een meter van ons vaneen kwartier rtnen onze projectielen b. I te- treffen Zij schenen precies op de duikboot neer te komen die dan ook onder het wateroppervlak ve-rdw Wij gingen n ten door tot het gehee. donker was. maar boot kwam met meer boven. Geen trawlers ki 'le.
De aanhouding van de „Hannover"
Do Pal ing he-oft van de regeering der Dominicaansche rei ontvangen, waarin een kppelrjk protest der Amerikaansche republieken hij de Britsctit regeering, paar aanleiding van ■ ..Hannover" binnen de veiligheidszone, wordt ver1:,
Geallieerden haalden 110.000 ton contrabande aan.
De Britsche minister voor c; misck. ring, Cross, heeft in liet Lagerhuis verklaard, dat tot 8 Maart met-r dan 110.000 ton contra•i dt- geallieerde conindecomri □ beslag zijn ge- Domen. Bijna 2000 ton vijandelijke exportgoederen zijn gelost en ter beschikvan het prijsgerecht gesb
ENGELAND. DE ROEMEENSCHE PETROLEUM.
In het Lagerhuis is de vraag gesteld of de minister voor den econnmischt-n oorlog het voornemen het ft stappen te doen om te voorkomen, dat de Roemeensohe oliemaatschappijen onder Duitsche controle komen. Minister Cross heeft daarop geantwoord, dat de Britsche rege-erinc; er volkomen van bewust is. dat de Duitsche belangen voortdurend alles in het werk stellen im de voor aankoop door Duitschland beschikbare hoeveelheden petroleum te verhex>gen. Dit is te allen tijde het voorwerp van groote aandacht der Britsche regeering.
WELLES HEEFT EEN ONDERHOUD MET LLOYD GEORGE.
Sumner Welles heeft vanmorgen een gesprek van een half uur gevoerd met Lloyd George. Later keerde hij naar de Amerikaansche ambassade terug en ontmoette Maxton, het Lagerhuislid van de onafhankelijke Labourpartij. Wt ,les lunchte met den Amerikaansche n ambassadeur Kennedy.
IERLAND. DRIE TERRORISTEN VEROORDEELD.
Drie leren, Parnell, Lyons en Modermott, zijn gisteren door een speciale rechtbank te Dublin tot 12 jaar gi genisstraf veroordeeld in verband met den aanval op het magazijn van het fort in het Phoenix park te Dublin op 24 December
TURKIJE. DE BERGINGSWERKZAAMHEDEN TE ERZINCAN BEGONNEN.
Nadat het langen tijd wegens de aanhoudende koude onmogelijk was gewet st dt bergingswerkzaamheden te verrichten in de door de aardb. geteisterde streken, is men daarmede thans na het intreden van den dooi begonnen in de bijna geheel verwoestestad Erzincan.
Onder het puin liggen nog duizenden lijken. Dt bergingswerkzaamheden zullen waarschijnlijk ge-ruimer: tijd duren Het verkeer op Erzinean is gestaakt, aangezien het nit nscht wordt nt niet-inwoners der stad toe te laten.
GEALLIEERDE AANVOERDERS BIJ PRESIDENT INONU.
Gisteren heeft president Inonu luchtmaarschalk sir William Mitchcl! en Utiieraal .launaud. de aanvoerders der . le luchtmacht, in het Nabuten, in afzonderlijke audiëntie ontvange:n. De minister van buitenlandsche zaken. Saradjoglu, was hierbij aanwezig.
ZUID-SLAVIE. LEVERING VAN STEENKOLEN AAN ITALIË.
Italië heeft in Zuid-Slavië 200.000 ton n besteld, welke voor einde Mei verzonden na,eten worden. Er zouden onderhandelingen gaande zijn over verdere leveringen.
ARABIE. Vijfhonderd pelgrims in de woestijn verdwaald SLECHTS EENIGEN VAN HEN IN UITGEPUTTEN TOESTAND GEVONODEN.
United Press meldt uit Damascus : Vijfhonderd Muzelmansche pelgrims, die op weg waren naar Mekka, zijn verloren geraakt in de Arabische woestijn. Syrische woestijnpatrouilles met kameeien en vliegtuigen hebben 24 uur gezocht. Men heeft de karavaan, welke Hedjaz bijna een maand sole-de-n verlaten heeft, niet kunnen n Enkele leden der karavaan werden bij Palmyra in uitgeputten toestand gevonden. Dezen vertelden, dn' de karavaan is verdwaald en dat 300 kamei li n zijn gestorven, waarna de karavaan tijdens een zandstorm uiteengeraakt is.
VEREENIGDE STATEN. UITBREIDING VAN VLOOT EN LUCHTMACHT.
Het Huis van afgevaardigden heelt een wetsontwerp urd. waarbij 655 millioen dollar teerd voor de uitbreiding van vloot en luchtmacht. Dit gelei zal in de volgende- twee jaren wordi n «*erp, dat nu naar den Se naat zal worden doorgezonden, zal de vloot der Vi nigde Staten 21 nieuw ..pen, 22 hulpschepen en 1011 vliegtuigen verschaften. Er was in het Huis slechts -zet.
NEGEN DOODEN BIJ EEN STORM IN LOUISIANA.
igevolge van een onweder, n hevigen stormwind, zijn te Screvetorl (Louisiana), huizen ingei ti rt. Ti midden der puinhoopen vond men 9 lijken, terwij tien taii wond zijn. Meer dan 500 huizen zijn beschadigd.
VERSPREIDE BERICHTEN.
— Overal op Palestijnsch geY.nd zijn onderzoekingen begonnen, met het doel. petn ".ncn te ontde-kken. Deskundigen zijn van meen in:. h op de v i cii kust en in de Zuidelijke districten olie nn ten Een belangrijke Iraksohe petroleumi schappij iieeft van de regeering conell. — IJsland heeft als gevolg van dt Britse'he pusteen . . 2en D post uit Scandinavië ontv angeii. — Generaal Penjaranda is 1 ij de ver. erwelditot president van Bolivia gekn/en. — De inschrijving op de Zwitsersche defe • rig. ten van 200 millioen franc, is met 20 millioen overteekend.
STADSNIEUWS BEGRAFENIS P. VAN DUSSELDORP
Onder groote belangstelling werri heden op de begraafplaats Oud Eik en Duinen het stoffelijke heer P. v rp. oud-voon van de Vereen, van Meelfabrikanten, teiir van de Meelfabriek ..De tterdam, aan den schoot cie-r aarde toevertrou Van hun belangstelling gaven d 't kerkhof o.m blijk de- heeren A d« ter, pre- Oer Mi briek ..De . J M Raijs. te Wassenaar, W. Blanken sionn. ass -residi teur der Belastingen in Ned 0.-Indië, M J. den Outer. liouder dt .briek rie Rotterdam. G C. Piuyeers te ppi te H ■ L. Pieteis lid van de c i i firma Huen Pieters te Rotte-rdam, nota: Bruins, .). J. Gleichman te Rotterdam. A. de Vogel, directeur der Muziekschool van de Mij tot bevordering van de Toonkuns •• H irlem, i H . Linden v. d. Heii.i itter Kamer \an Koophande-1 te Vlaardingen, J I Hoogendijk, d tour Doctor Mn te ', an, mr A. F. Visser van IJzendoorn, mr H M di . Anth Gleichman, :r A. C. Couvée. directeur NV. Holiandia te Vlaardil Murk Leis. na' ,n, ir R. Zuyderh r Algemeene Rekenka," '■. ;.h Pnth. - cus. mr P. IV n < 'iid Alblae pens kolonel ten Noever cic Brauw, G Albers, P J, van Ommeren, comm: N.V. Hoilanriia te Vlaardingen. M. J. N Wakkie. voorzitter de Vereen, van Effecandelaren te Rotterdam, luitenantkolonel S .1. v d Bergh, .1 A Ruys. mr. .! Everts, Ph terdam, lid firma Mee- en Zn., .1 Linlv te 1 mr. C. M. Henny, directeur firma en Zn. bankiers. .1. A de- Lussanet de ia onnière, mr P. Kikkert, Th .Ligerink, •e Rotterdam, ■). K P. Kraan jr., directeur dei N' V. Stoommeelfabrieken de '. Rotterdam, .1 .T Gleichman Azn , lid firma M v Marie te Rotterdam, A. R. Verbruide te' Rotterdam, W. D. J baron V d. Fe'.tz te Rotterdam, dr. J R. Goddard. lid firma M v. Marlt- te Rotterdam en vele anderen. In de rouwkapel bracht de organist, de heer C D Littooy. een Prelude van ("hopin en „Wenn ich einmahl soll scheiden" van Bach te-n gehoore, waarna de zoon van den overledene namens de kinderen en kleinkinderen ten afscheidswoord sprak. Geheel uw leven aldus spr . zijt gij alles voor ons geweest en boven ons verdriet gaat zeghare dankbaarheid uit. Ook na zijn vertrek tlit VlaarrlinLten naarden H bleef de thans ontslapene 't middelpunt der familie. e>mdat hij voor allen, die hem omringden een werkelijk vader was. Nadnt vervolgens oen broeder van den overledene-, de heer A. v. Dusseldr.rp. dezen als broedeer en als ass waarmede hij 30 jaren had samengewerkt, had herdae'ht. werd de kist. die nut een ontelbaar aantal bloemstuk gedekt was. onder he-t spelem van het Slntkoeir uit de Mattheus Passion. grafwaarts gedragen Hier dankte de zoon voor de betoonde belangstelling.
V.A.R.A.-PROPAGANDAFEESTAVOND EEN UITVERKOCHT GEBOUW VOOR K. EN W.
Z. • r V( li VA X A -vrit uden — het ■ gevuld - teren gevolg gegeven aan de- ,ing van het hoofdbestuur tol oning van de-n •paganda-fec-stavond. De heer S. P. V' r van de Haagsche federatie- heette de aanwezigen welk.ni e-n sprak zijn blijdschap uit over de groote opkomst, waarvoor hij den i die de propala hadd.n verzorgd, hartelijk dank zegde. Het feestprogramma bestond uit het optreden van he-t V.A.R.A.-dansorke?st „The Ramblers'' Alert de Booy en Peter Pech. Met stijgend enthousiasme • het publiek rd op bei vele smakelijke, d VA R A-arte brengen hadden. Th I lei M ' rd reperti ;re Na een -doble werd — tot groote vn — het populaire lied ..Mijnheer de baron is niet tl succesnummer was „Flip de Fluiter". (laterde r.a elk nummer het applaus op. De „Ramblers" zijn populair en verdiend. Hi ; ensemble !• staat uit louter virtuozen, meesters op hun instrumentei Wal en muzikale chela rke-r! Dat de band ook serieus werk uitstekend ver■ werd getoond mot de swing-com- Bult en een w< rk van Duke Ellii | Phileman is een • was zijn Fransche potpourri met ...Tc Chante" Van de shownummers dient vermeld •iq" le Booy. oen favoriet wiens populariti I heen blijft ■: potpourri van oude been voerde skefop met P. t( r Pi icces als g ■ ...as. v erd het woord len heer \ s.r, omroep de VA R \ dii zich te wei ie tegen ritiek op de- programma's der vier nroi pven Di hot r op dr omroepprogramma's aanmerl • rnadoch daarnaasl -telde hij ook het goede, dat door de raet. -,-. Ii n. in het licht. der programma's, aldus spr., moet van de luisteraars zelf uitgaan. De VA R A hei ft - waarin de wenschi n di r luisteraars worden besproken. Ook door betere or■ y van de Nederlandsche rs zijn bij een radioten Trad hier . i met de groote der luisteraars 'ijk zijn. r op, dat binnenkort waarschijnlijk d. d' n ' '.orden zich aan te sluiten bn ■ • • pvereeniroger, r, dan e - omdat di - lansband heeft dan de andere of omgekeerd. - ■ podium houdende- programma voortge»
GESCHENKEN AAN DE GEMEENTE
B. en W. dcc'en den G raad mede, dat zij kr den Gemeenteraad gegeven macht de volgei Gemeente hebben aanvaard : ten te van de Ge mt kunstverzamelingen: vr. A.M Wijmenga, geb. B en 18-1 rken ,111 de 18e en 19e eeuw ; van den heer G. van Lieshout, een : toze hedendaagsche I tta : van den heer E. van Romunde een boekwtrk R:chard Wagner : ka from 1817'—1834" door i Burri V-Bank ; ten behoeve van de openbare school voor slechtboorenden en spraakgebrekn van e-enige oud-leerüngen dier school, stellen gordijnen ; ten behoeve van het lyceum Stokplein 50. van de oudervereeni .Stok ,tn gramofo' n met tal voor onderwijsd", [einden ti :i : van de Gemeentelijke School- en Kind. runnen van het Comité te-r herdenking van het 20-jarig ie Gemeente'!ijkt- Sei, in Kindertuinen. 15 vlaggen; ten behoeve van de openbare lagere school Alexandi rplt :n 14. van de rcommissie d:t-r school een electrische klok met toebehooren ; ten behoeve van den Kon. Schouwburg, van mr. Ph. C. la Chapelle, een antieke gravure van den tooneels; Andries Snoek: van den reejuisictenvoorraad van den Kon. Schouwburg, van nie-vr. E. .1. J. Carpentier Alting. twee schilderijen ; ten behoeve van hel Museum voor Onderwijs, geschenken van versr-hii lende personen.
LOONSVERHOOGING IN SMIDSVAK
Door den Bond van Smedenpatroons ■ Nederland is. in samenwerking met 1- R.K. en de Chr. aatroons hier ter stede, een nieuw ■ OV« rt enk ■ n algemeene looneverhooging, ingaande l Febr. 1940 en eindigend 1 Juli 1941. De loonsverhooging bedraagt 2 cent per uur.
"Wat Minjhardt maakt is goed" DE VROUW EN DE GEMOBILISEERDEN Vrouwelijke vrijwilliger! zullen helpen
In verschillende bladen is de aan,p het le'td der gemobiüst t rde-n, in verband met achte-rlaten van ten hul[)eii*>s gezin, waarvoor niemand bij hun afwezigheid de zorg draagt. Sterk wordt de behoefte gevoeld aan een instantie, welke de miverheid kan verwijzen, als de manne-n hulp zoeken voor hun gezin, aan welke zij de zorg voor dat gt?zin kan overdragen. In de stukken wordt erkend, dat reeds enkele de-r vereen i- Ingen voor vrouwv.ijke Vrijwillige Hulp haar zorgen op dit gebied uit;kon, maar men acht dit niet voland en dringt aan op dt-gehjker organisatie op dit gebied. De Haagsche Vereeniging voor Vrijwillige Hulp vestigt er de aandacht p. dat voor zoover dit niet ligt op het te-rrein de-r Koninklijke Nationale Vereng tot steun aan miliciens (welk adres zij aan belanghebbenden kan doorgeven) i van dergelijke hulp zeer zeker ook op haar programma staat, al kon zij gedurende haar wording dit vraagstuk nog niet zoo volkomen ter harte nemen als zij n. Zij hoopt echter binnenk nd werk te kunnen verrichten op dit gebied en zou vooral vrouwen, ei. gi I :kt zijn voor if hulp in de gezinnen der '..■n. willen raden zich bij haar aan te me Iden en dit zoo spoedig li' • bureau is nog steeds g£gd K. rkplein 3, 3e étage. He', ceinuté zal bovendien zeïer gaarijzingen ontvangen omtrent gezinnen in de residentie, waar dergeof materieele steun noo- Y.erls was het een paar maal in d' nheid, dank zij de mede. ■ i ■ • -i.g.ngen. hulp te verleenen, maar n: op de medewerking van alen, die haar bij d:t werk kunnen heiaf voorlichten.
JAARVERGADERING KEUCHENIUSSCHOOL
Or m den heer J. v. d. Bosch werd gisteravond dt jaarujkrg idc ring gehouden van de V iq en lüdhouding van Vrije Scholen op hii r tl r stede, waarvan do Keucheniusschool (de ou en m onze stad) en de ds. J. C. Sikkelschool uitgaan. De . ■ :;di de vergadering op gebri,: wijze en memoreerde met een woord het plots vi riden van den secretaris der vcrec- A. v. d. Kruk. die bijkans ng als secrend. Hier:.,, kwamen de verslagen aan de orde Da: van den secretaris vermeldt •al van 116 en 6.1 begunsti- LV vi rslagen werden goedgekeurd . n di ter v.K.r zijn bo irgeerd. : werd herkozen de n de vad. Kruk. mr. H. Visser, die zijn benoeming aannam. Aai fd van de Keucheniusschool, de heer B. Koekkoek. ■■de rd v. verd hel choolverslag uitgebracht door den heer J. v. d. Ende. eerste-onderwijzer dezer sch dezer school bleef nnair. en bedraagt 266. Het schotYver.Yag van de Sikkelschool. nraoht door het hoofd, den heer J C. Kloe ..- melding van 169 leerlingen Deze school mag zich .: gestadigen bloei verheugen. Na afdoening der huishoudelijke zaken, hield de heer J. C. Kloosterman. bij ontstentenis van den heer Koekkoek, /.ing over ..Onderwijsver■ De heer V. v. Woerden sloot de vergadering met dankzegging.
AANVOER VAN VERSCHE VISCH
Hedenmorgen waren de aanvoeren van versebe visch aan den afslag '.<• Scheveningen belangrijk beter dan de eerste dagen van den week. Er ... r aan de markt en 11 schokkers. Verschillende van deze schokkers maakten mooie- besommingen. Dt- bt sommingen bedroegen van / 100 tot /300 per schokker. Vermeldenswaard is nog. dat de motorschokker SCH. 1. schipper F. Hoefnagel, in één trek 45 kabeljauwen ving, hetgeen voor een schokker niet alle dagen komt. De vorige week naar zee vertrokken stoomtreiler SCH. 61 wordt meirgen binnen verwacht.
KUNST BIJ DE MUSSCHEN.
..Meester" de Bruin van het clubhuis voor jongens ..De Musscben" .ft ons : Het is Zaterdagavond wederom een kunstavond geworden voor een 140 jongere en oudere Musschen in ons clubhuis, welke niet meer vergeten zal worden. Mevrouw Martaja Fallak en de heer Hugo van D. en ons Russischen zang en pianc>-mu/iek geboden, welke tschen indruk maakte. In opmerkelijke stilte hebben allen dankbaargi nota n van de uitmuntende kunst. Opvoedend een avond, waar wij met trots op terug kunnen zien.
LUCHTBESCHERMING
Sector I, wijk V van de Haagsche "ffdee-ling der Ned. Vereeniging voor f.i.ichtbescherming. hield gisteravond in het schoolgebouw Acht. rraamstraat een vergadering, waarbij den bewoners van deze wijk nogmaals de neiodzakelijkheid tot deelneming aan den lucht!m - sehormingsdienst zou worden aangetoond. Door het wijkhoofd, den heer Navis, werd in groote trekken een uiteenzetting gegeven van de organisatie van dezen dienst, waarbij gewezen werd op het werk van blok- en straathoofden, die voortdurend in contact staan met hun buurtbewoners. Vooral de zelfbescherming en de daarbij betrokken diensten werden nader toegelicht. Voorop gesteld werd, dat deze zelfherming een taak is van de r> ners zelf. Tot op heden was voor dezen dienst een bedrag van / 450 ingezameld waarvoor 4 btokbrandwei ._■ ritjes konden worden aangeschaft. Hoe-wel het materieel goedflet-Is in orde- is, blijft het aantal dergenen, die zich voor den telfbeschermingsdienst he-bben opgegeven, nog steeds niet volde. De beer Navis wees op den plicht en tevens op het voordeel, welke de vrijwillige aanmelding bood, boven de gedwongen deelneming m tijde n van o. wanneer art 12 der luchtbeschermingswet in werking zou mo den Laten wij. aldus de hei r Navis, bink geven, hoe groeit onze waardeering is tien, du- thans onze grenzen bewaken, laat ons allen paraat zijn. om de vrouwen en kinderen in tijd van gevaar te kunnen bijstaan. Vooral aan vrouwen voor ac bezetting der blokwagtntjes was groote- behoefte. Na een uiteenzetting te hebben gegevan van de vernietigende werking der .-lillende soorten bommen en te '-n op !:■• ■ lan van ..Ht t Haagsche Gasmaskerfonds", dat iedereen, ook dt minder bedeelden, in staat stelt, zich een gasmasker aan te prak bet wijkhoofd de maatregelen, welke ti minslag getroffen moeten worden. (Ii durende de pauze bestond er gelegenheid tot inschrijving en aa:. ■■oor den tuchtbeschermingsdienst. Van de gelegenheid tot aanmelding weit: maar een ~e-er matig gebruik ge-maakt. Na dt pauze werden door den heer Morra. lid van het sectorbesutur, door middel van een 50 tal lantaarnplaatjes den aanwezigen nogmaals de vernietigende werktuigen, de- gevolgen, alsmede di , ~ iijke bestrijding van hel gestichte onheil, in beeld vertoond. In de wijkpost. Brouwersgracht 2. ■ t eiken Donderdagavond van half negen tot half tien gelegenheid tot aanmelding en inlicht;:
OUDERAVOND ORANJE-NASSAUSCHOOL.
Gisteren had de jaarlijksche ouderavond plaats van de Oranje Nassause-hool. Weissenbrurchstraat 119. De gymnastiekzaa! was geheel gevuld. toen de commissaris der school, de he-e-r Ph H. Sluyter. de samenkomst opende en een woord van welkom sprak, waarin die de Oranje-Nassauschool ook in 1939 weer mocht ondervinden. De leerlingen van de zesde klas der lagere school en van de la;,. en der U.L.O. school zongen hierna eenige twee- en driestemmige liederen, die terecht een hartelijk applaus verw ierven. Het hoofd der school sprak ts over „Intelligentie-onderzoek". In de pauze was er gelegenheid de tentoonstelling te bezichtigen, waarvan druk gebruik werd gemaakt. In de gangen hingen teekeningen van alle klai van het voorbereidende kis I t dete U.L.O. klas. Er waren mooie teekeningen onder. Voorts waren de handwerken tent. ld en vooral de uitgebreide colli artikelen, vervaardigd op de handenarbeidlessen trok zeer de aandacht. Na de pauze volgden enkele medodeelingen, o.a. dat het plan bestaat, eind April een lec-rlingenmtvoering tt geven. Tenslotte vertoonde het hoofd der school twee filmpjes van de in 1939 gehouden schoolreisjes naar Gelderland en naar Zeeland, waarna de uit.-:, kt nd geslaagde ouderavond door den heer Sluyter werd gesloten.
CAFÉ LIDO.
Het café Lido, aan het Bleycnburg 1, hetwelk geheel gerestaureerd is. is heden geopend.
FINSCHE AVOND IN „THE HOUSE OF LORDS".
Voor den Finschen avond op Vrijdag a.s. is door de directie van ..The House of Lords" nog geëngageerd Cilh* Wang, de vermaarde dans*>arodiste. Morgenavond zal mr. J. Goystra Boerda. geoloog, voor de Vereeniging voor Internationale Vriendschap en Wereldvrede, in gebouw de Ruyterstraat 67 een lezing houden over ...Heksen, zwarte magie en vampierisme onder de negers van West-Afrika". Voor de Haagsche Loge der Theosofische' Vereeniging, gebouw de Riiyterstr.a.i' 67. zal a.s. Maandagave.nd IK Maart. dr. G. Stiasny, COC van het Rijksmuseum v. Nat. Hist.. een openbare voordracht met lichtbeelden houden over „Atlantis".