ir, de Zondag gehouden vergadering van het Zuidergewest van het Nederl. Gymnastiekverbond is besloten in 1903 twee turndagen te houden en wel eer, :e Hergen-op-Zoom en een te Vcnlo.
De Telegraaf
- 22-12-1902
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 22-12-1902
- Editie
- Ochtend
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 3733
- Jaargang
- 10
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
GYMNASTIEK.
SPORT EN WEDSTRIJDEN. Voetbal.
De Holdert-beker, R. A. P. en N. O. A. D. zijn thans door hunne schitterende overwinningen in de derde ronde voor den Holdert-Beker gekomen. Alleen dient ibans nog gespeeld te worden D. F. C.—Yitesse. Vitesse was gisteren te Dordrecht overgekomen, doch D. F. C.'s veld stond onder water, zoodat er van spelen geen sprake was. Deze wedstrijd is nu vastgesteld op 4 Januari, en za! dan vermoedelijk te Arnhem gespeeld worden.
De Haagsche Lauwerkrans.
De door ccnigc sportliefhebber» uitgeloofde lauwerkrans aan de beide Haagsche eerste klas vereenigingen wordt van af heden ter bezichtiging gesteld in de etalage van de firma G. C. Reeser & Zoon, Noordeinde 18, te Den Haag. De krans is zeer mooi en munt uit door zijn sierlijke bewerking, terwijl in het midden daarvan een schildje is aangebracht, waarop jaarlijks de uitslag der wedstrijden gegraveerd tal worden, aldus ecne blijvende herinnering voor de winnaars wordende. De krans is tentoongesteld in een zeer mooi etui, bevattende tevens de clubkleuren der beide vereenigingen, namelijk het zua'l-gecl dei H.V.V. cn het zoo populaire Jrood-wit van H. B. S. De uitvoering van dezen krans doet dan ook alle eer aan het atelier der firma G. C. Reeser & Zoon, en zal ongetwijfeld een menigte voetballief hebber« voor de uitstalkast dezer firma trekken. De voornaamste uitslagen der Football Lague wedstrijden, jl. Zaterdag in Engeland gespeeld luiden als volgt; Wolverliampton Wanderers 3, Bury 2: Aston Villa 4. Sheffield United 'J; Shefïield Wedncsday 3, West Bromwich Albion 2; Suodcrland 1. Middlesbrough 0; Ncwcastle United 1, Blackbutn Rovers 0; Stoke 3. Holton Wanderers 2; Gritnsby 4, Derby >; Liverpool 2, Notts Forest 1; Notts CoJnty 2, Everton 0.
Kegelen.
De kegelwedstrijden uitgeschreven door den Haarhiiiscben Xe elbond, werden Zondag voortgezef. De stand is nu ais volgt: 1. Vrijheid. Winterswiji- '.. G. I. Amsterdam. Advendo. Amsterdam 4. Harmor.l., Rotterdam De Vereeniting, Haarlem, Ü4H. ty Koekoek, Amsterdam, 4t T. I. \mstcrdam, JA'i. K l.ermania, Atmterdaa fanwerdann, '237. 1U Ewaldi 's Gravenhage, 233 punttav
In den personeclen wedstrijd staat bat hoogst de heer H van Dam te Haarlem met 44 bonten in de les *ori>en.
STADSNIEUWS. Uit Watergraafsmeer.
Onze co:- schrijtt: E; : . - w .j.,.a1, die ons, Ifeerbewoners, veel .nikt Ik bedoel, de overweg van het ;(► Linnaensstraat. Niet min der " eren dagelijks dien eg, soodat het tot de /■ Idzaamheden behooit. dat tic van Am-terdam n..aJ Wat : of omgekeerd gaa», niet gedurende korter of langer tijd heeft te wachten voor d De loop van den spoorweg brer.gt mee, dat deze . •• moeten gt sloten worden om h.-r | .... ■~„., .verrijden zoo gering mogelijk o- makei V. inneei osen nu in aanmerk.ng net-mi. dat er soms, behalve een of meel perso.entre ürein noot passeeren van een kleine honderd wagens, dan kan men zich gemakkelijk voorstellen, dat het wachten voor dan overweg in het onaangename weder van den 1. at-ten tijd ccc ware beproeving is, an iederoen gaarne bevrijd ion worden. Wc hebbon er eens de van den Amsterdamschen Raad op na geslagen en niet kunnen ontdekken dat. aki de laatste vijf jaien, een woord getopt is door de vroede vaderen omtrent den toestand in het leven geroepen door genoemden overweg. Her zou zijn nut kunnen hebben er hunne .iien. dat ' dan arel besloten weid tot h-t verplaatsen van de luchtbrug bij de Muidei'poort, naar 't einde van de l.i i e -tr.uit Deae luchtbrug zal wel H » buiten dienst worden gesteld, daar de sp. orh:n langs de Muiderpoort weldn aai w.,r den opgebroken. Door dene. verplaatsing sou allen bewoners van Am-t-rdam. Zuidelijk lijn. en van Watergraafsmeer een gn i worde:, bewen i. en in .et tig 't verkeer met onze gemeente ten goede komen Onze Raad houdt a. s. Dinsdag, den 23 Dcc . 's middags i uur, een vergadering, waarin o. m. de i.lgende punten zuiien ter rdeo gehr .cht: Praeadviea van bnr. óN rs op het verzoek om afstand van een -, h kaal voor kindervoeding 1.- op heden gt schiedt die voeding in een d...irt..e afgi hui- aan de Lmnaousk Hi t verleer.ei "••" gemeen armbestuur. Pr.- r-- k:es-. ding. Beha] m z.ike scboi Nieuw K • .n orde voor d> rmg r ..n den Raad Verordening op het plaatselijk ■ Om' of-brief van het nieuw VI d van den Raad, Kischer. Wijziging der- gemeentebegrooting mei l'it deze enk.-'.- ponten ' de vergadering int onbelangrijk ; zijn.
Tentoonstelling te Gent.
Voot de Internationale Ter Voedingsmiddelen, Kookkunst, Brood- en 1 bakkerij in aanverwante nijverheden, die te zal gehouden worden van 12—80 Maart onder bescherming van den Belgischen Minister - verheid en Arbeid, en waarvan eire-. zifers zijn de Gouverneur der provincie V deren en de Btirgemeeater der stad f,. Nederlandsen comité gevormd, met de h C. A. A. Dudok de Wit als voorzitter en M. il (>. Th. Fiedeldy Dop, lid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, al- secret De andere leden zijn de heeren: Fr heggen, lid der firma Fians Anderheggen; J I. Couturier, eigenaar van Mahton Couturier; I'aul C. Kaiser, eigenaar Ber Koninklijke luxe broodbakkerrj , A. I. van I.aar. chef der firma wed. A. ' van Laar; Georgc Muller, koopman: Gusrave Opdenberr*. president van de llelgische Kamer van Koophandel; Egbert Slaghek, lid .ler firma Bensdorp & Co.; Alex de Steenhuyssen, vice- J president van de Belgische Kamer van Koophandel, en K. Vrogtman, gérant van Restaurant ' R ene : Alle inlichtingen en programma's zijn te .erkrijgen aan het secretariaat: Haiten'traat 7.
GEMENGD NIEUWS. Brand
Hedennacht ■ te Groningen brand uitgebroken in drogeni en rookertj van fijne vleeschwarcn v.,11 den lieer Spycnian op de Lage der A. Met behulp van twee brar.tlkram.-n kon men het vuur meester worden. Het bovenste gedeelte van het perceel is echter geheel uitgebrand. De schade is «anmnKjk ma ir wordt door assurantie geaekt. I .ra.ik ia onbekend.
Bloedvergiftiging.
De lading meester S. van de Ho!!. Ïjzeren-Spoorwegma lts bappjj te Haauiem verwondde i.eh aan een gebroken flesch en is korten tijd daarna aan bloedvergiftiging overleden.
Koninklijke Ned. Posterijen.
Men meldt ons; In de vorige werken, toen de stoouibootdienslen gestaakt waren, ge-chiedde het transport der posterijen Amsterdam Aalsmeer enz. en omgeleerd per .... kruiwagen, dat uren veitraging veroo: raakte 1
Typhus.
Te Gouda, waar de besmettelijke ziekte febris tbyphoTdea tot voor eenigen tijd slechts sporadisch voorkwam, schijnt deze zich thans uit te breiden. De gezondheidscommissie en B. en W. toch, bij officteele publicatie den ingezetenen op het gevaar voor besmetting wijzende, hevelen h.n ren zeerste aan het gebruik alleen van gekookt water en gekookte melk, daar niet alleen te Gouda doch ook in de omstreken meerdere gevallen van (yphus voorkomen. .....
Influenza.
Te Heerenveen heerscht deze riekte zeer erg. Van het gemeentelijk politiepersoneel doet geen < nkele meer dienst. Op verzoek heeft de officier van justitie rijkspolitie beschikbaar gesteld om dienst te doen. Ook de burgemeester en een der wtthuuders zijn aangetast. Van andere plaatsen is personeel overgekomen ter vervanging van aangetastte ambtenaren op bet post- en teleer.iafkantoor. De geneesheeren hebben het druk. 1 . hunner was door de griep genoodzaakt een paar dagen de praktijk te staken.
Mazelen.
Men schrijft ons : N ï de mazelen volgens de wet niet meer behooren toi de besmettelijke ziekten heeft de gemeenteraad van Franeker in de politieverordening c n artikel opgenomen, waarbij strafbaar is gesteld : het na..r -chooi zenden van kinderen, verblijf houdend, in woningen of vaartuigen, waar schurft, kinkhoest oJ ma/eien De laatstgenoemde ziekte heerscht nu in die gemeente vrij erg en waai men zich schijnbaar niet stoort aan het voorschrift, daar heeft de burgemeester de ouders en voogden gewaarschuwd zich niet aan overtreding 'chuldig te maken. Het voorschrift zal echter bij cv. ntucele vervolging wel tot moeilijkheden aanleiding -even. vooral wanneer de ouders geene geneeskundige huip hebben ingeroeper. en zij dus niet weten, ; •ma/elen» in hun gezin heer- hen.
De varrt hersteld.
< vaarten en kanalen de -..heepvaart hersteld Amsterdaiii-che en stoombooten zijn heden. Maandag, van Leeuwarden vertrokken.
De diefstal te Middelburg.
De in Middelburg heeft inzake de bookmaker squaestie gisteren te Goes een onderzoek inge.-teld, alwaar een voormalig bookmakerskleik daar zoodanig kantoor heeft.
Op avontuur uit.
BH t ons uit Rotterdam: Aan boord van het ss. «Potsdam» der Holland- Zaterdagavond door een inspecteur der rivierpolitie aangehouden, toen het stoomschip op punt stond te vertrekken, de K'jarige P>. M. v. R., die tegen den wil van hare ouders de |wijk wilde nemen naar Noord-Amerika. Zij reisde IVe kl. en had in haar bezit £ 12. Mei geweld moest zij van boord verwijderd worden.
Aanranding.
In den nacht van Zaterdag op Zondag is in het Park te Rotterdam een agent van politie door drie onbekend gebleven Spaansche zeelieden aangerand en mishandeld. Toen de agent zijn sabel trok, namen de aanrander- de vlucht met medeneming van de sabclscheede. Een der mouwen van de jas van den agent was met een mes door een der aanranders opengesneden.
Vereeniging Sint-Nicolaas.
Gistermiddag had deze Vereeniging een buitengewone ledenvergadering bijeengeroepen in het gildenhuis, alhier. Te ru:~. 1 Ie de voorzitter de vergadering met een hartelijk woord van welkom tot de talrijke aanwezigen. Nadat de ingekomen stukken waren behandeld, werd verslag uitgebracht omtrent de rekening en verantwoording van tien penningmeester Vervolgens kwam aan de orde de herziening van het huish. reglement, volgens besluit der laatste jaan dering, in verband met de reorganisatie. De onderscheiden artikelen werden besproken en bij stemming goedgekeurd, waarna de voorzitter een woord van dank bracht aan den voorsteller van de reorganisatie der Vereeniginj*. Besloten werd tevens dit reglement niet in druk te doen verschijnen, doch voor den tijd van ten jaar onder een geschreven reglement te werken. Voor de a-s. verkiezing van een lid van het afdeelingsbestuur werd met algemeene stemmen de heer ü. M Lange candidaat gesteld, waarna deze vergadering gesloten werd.
Schaking.
Een jonge man van 24 jaar Ie Rotterdam tras met een 19-jarig mei eens aldaar woonachtig, »op reis. gegaan. De ouder- van het meisje verzochten opsporing en de Rotterdam politie, vermoedende dat het paartje naar Amsterdam was uitgeweken, waarschuwde baai .ollega's alhier. Twee reehen hcur» trokken met het signalement van het paartje er op uit en waren Zaterdag werkelijk zoo gelukkig hen in de Gciartl Doustraat te vinden, vanwaar zrj hen naar het Hoofobures hebben overgebracht.
Langs de straat. Een Haakkunstenaar.
't Was op de t'.ed. Lindengr.icht nummer 81.(*) beneden wa- een winkeltje tnct veelkleurige snoepen';.:n en daarnaast 'n d mker trapje. Op de stoep schrobde 'n vrouw, witgejakt — Woont hier meneer Carpentier, juffrouw r — Jawel rneheh*, dan mot u eerst 'n n ..p en dan 'n traopie af dan kom u dr vanzelf. Mn vriend en :k trapie op en kwamen op 'n zoldertjt-, Yiei trapjes voerden naar onbekende oorden. Een steil trapj- een donkeren trechter, 't Trapj. af. Aan 't eind 'n deur waarop ecu blinkend koperen bordje waarin met gaatjes geslagen Ik klopte. binnen! De deur ging open stonden in een klein vertrek met twee ramen. A.in den zolder hing de w.isjh te drogen. Rechts was een bedstee met groene gordijnen. In 't midden r,tond een miniatuur-kacheltje op 'n houtbl I . ; Kan :. 't kat hel'je lag op de knieën een klein oud mannetje met grijze krulletjes onder zn pet uit en grijze bakkcbaardjes. De rechterwang ecnigszins opbollend vermoedt ns wekkend van 'n fiksche pruim.
't Mannetje lag gebogen over 'n emmer vuil water en boende met een lap den De wanden van 't kamet.je waren behang n met ikte kunststukken-, de pordijnen waren geehaakt, de kussens in . waren gehaakt, de lamp. ka. gehaakt. — Meneer Carpentier?
(•) Dezer dagen . i,'.vingen wij bezoek van een 72-jari(;r. die ons een lultierij liet zien. votirifllcn-lf wijlen v. - adtiiira.il Zeper» veeckent. ■if*en gaven | Uit ,-eo tegen- Ibs-itxk tm een onzer tDetiewvrtkcrs.
't Manneile keek verbouwereerd op, keerde veronis.huidii.nd 't binnenste van zn handen naar ons toe.
— Ja heeren, 'n vrouw heb ik niet, ik moet 'elf den boel nsjfffddt. — We kooien ie kunststukken eens bekijken. 'tManoetji tond op Droi - aan en lap weg. — 0, i i - :,oed heeren, dan zullen *« maai eens me. Holland bet-t. nen ca aaixiondn de 1 ransv. Hij nam 'n kunststuk van den wi.uii. Op'n rood gehaakt -.e'd was een gtornen romp en daarboven prijkte 'n vrouweehoold, uitgesneden portret — M >■■ .:n. ". :■■ ~' no.:? — Ken wes ri'r niet } — Neen, — Wel, lat is mevrouw Albregt F.ngr'.c: . noen.den :'r vroeger altijd »sinf;-«!ng«, die hch ik wat sa . en speuieu in de komedie. En dat is de Nee (lp reed i.l was ca geel v'.ak dat een j den vorm ,- een leeuw bad, aan den «taart was 'n rood-, t liau. vlaggetje, de manen waien van draad : deden sterk aan averin had een melancholiekr.u-n gezicht. — En d.. ir lub u bet voorbeeld, zeiCarrx op 'n pre: t w-.i/ende waaronder in vier laledat 't 'n leeuw wan, hetgeen geenszins overbodig kon geacl t worden. En dit il de Koningin, in dr hand | schaal di bij een bioeiuvaas, op d i achterg vader en d i moeder.. and» c ki n tstukken * hier hoofd en h.ndei:, luidt, >aa • j is n. alleen de I Kui — Jawel, ik ken 't wel i - - oed wie ot — Verkoop je d ook ! — Och jawel, in-, r lil o nel veei liet heblierij voor. VYaa» leef ie tian — Ja, ze: u, dat zal ik u now 'n Ik k- ■ van de Gemeente en '1 van de dan - winteis baak ik wollen . ■Ou kragen we de Koningin met . 'itle Carpentier, ei n andt a van den wand nemend. — Ziet u tla'b 'n poort, waar ze door komen. — Wat beeft de Koningin in d' band?« vroeg m'n vriend, op een voorwerp wijzend, dat veel bad v.ni een platte i. . linten. — O. da — En wat sta.it daal : —D.i's 'n vooi twee personen, dii bij Eden op den boek van d- . -trant staan, en toe lic 'k ze maai z »> 11 . .kt. ons twee zilveri o mi van de '. van bet keer, o—B Ma aan C. r* en een kleine met randschrift • Hulde door de stad Au | ei gekregi :, me heis. Die kleine nog :r. d tt woonde. ik 'n arant gemaakt van gaat we allebei. - enge!. beroemde i volk a en". — O, jiiis' van w-e is die teel, — Ja da ;, maar 't n ik ben 't aan de »l ' - w ,-en vragen, en daar hebben ze du graat n da 'k maai 'n- in de Kaiver-' n heeft, ma.r, oen heid te leggen, ik dtulde dr niet in.'' Er zij opgemerkt dat de vleugels Care! L Dake's enkippc. tst. Kn bier heb u Vtce-Admiraal I. 2 \ cc. In rijk met goud beslikt uniform stondde raal v — Ja. dat is me 'n werkje gew» — Nou krijgen w-e professor Stokvis!. Het hoofd van den grooten medicus pi ' vetd. daaronder was een vlak met franje Op bet groen lag iets wits, waarop een kinderkopje geplakt was, links en erkanten ia de lucht. I'a's nou professor Stokviscb terwi kassjol geef". — Wat geeft ie.' vroc;: ik. — Consult!- zei m'n vriend, die in de i, Stadeert. Carpentier keek hein dankbaar aan en vervolgde, meer speciaal zich tot hen richt. — Ziet u wel hij het 'n kind voor en dat benne de banken voor de stuc nou :n portret van 'n student kan krijgen, I ie daarin, met ze hand uitgestrekt na.ir den
professor. Ik zag dat m'n vriend in tweestrijd rerl om zn portret af te staan voor du schoone doel. Kijk 'ns hier, —Carpentier haalde uit'n kbt gehaakte vlaggen en wimpels, - dat is wat moois ii als ze m 't rijtuig zuten en he ; 'n sjerp om aan te doen als zt geslaagd bmne. 't Is mooi weik. |a, ja, d. wou dat 'r maar 'ns 'n dame lm r kwam die er verstand v.m had, wan* dat doet niemand in heel Nederland me na, dat imaal n. ' i ggendc -teek gemaakt. — Nou krijgen we de Transvaal ! Hier heb u 't nieuwe Boerentehuis met 't standbeeld van Krugei te Dresden. Wc- kregen een paars huis met witte venters en rosé balcoos te zien, er voor stonden groene
boompje?. — En dit is Paul Kruger terwijl ie 'n bezoek brengt an de Koningin. Dit stuk was blijkbaar geïnspireerd dooi tic bekende pi. at van Hraakensiek, 't zelfde opschrift prijkte er onder en de hoofden naren aan the plaat — Ja, ja, Kruger zn portret heb ik ook gemaakt, en v.,n zn vrouw ook. en dat heb ik 111 gebracht, maar daar ben ik niet netjes ontval daar wier ik om zoo te zeggen fatsoentlelijk de deur uitgezet, 'n Meneer had voor me aan Kruger even dat ik zn portret gemaakt had en daarop krijg ik dit briefje toonde 'n briefje gcdagteekend 11-6-1902 I'treedt. Oranjelusi, waarin Kruger's secretaris schreef dat Zijne Hoogheid, zeer gevoelig was over de betoonde sympathie en Carpentiei zeer gaarne zou ontvangen. — Ln bei je dr heen geg.ian ? — Ja zek. r, ik heb nog 'n guldi ir (Carpentier schudde treurig en zijn oogen werden vochtig) ik ben er niet netjes behandeld, wel tloor den man zeif, dien heb ik g ik ii daar zie en die bedankte me, maar ~ zak maar /egge, die nam me bij •e m.- de deur uit, «d president geen tijd., zeidie. Ja, en ze vrouw I nuK al in 't graf gem.iakt, en hij treurende dr bij, zwart op 7wart en toch kon je 'm zien .ottcn. En heb ie niets gekregen, ook.' — Niks niemendal! Ja ik dacht, da; I. u. om de 'a natheid te zegge, dr zal wel 'n dingetje mme, maar nee hoor, niks. niemendal, maar dat nebben ze me nie voor niks gelapt, kijk eris Ider. Carpentier toonde ons 'n wit geraamtetje met w. en «wan boekwerk om, aasvaal du d stond er boven. Dat nis zijn Nog kreg n we te zien Christiaan de Wet, de en llotha, niet de door hen veroverde nen en geweren, 'locn keerden we naar Holland terug. Kijk eris hier. I ii grond bolde op een z. getaaakten • van- ias. wit overhemd, icn al. krenten in de rechterhand 'n wandelstok rijk met verguldsel de linkerhand 'n vick.iiid spoormantljc. Op den kolossalen rotpp deed komiek een merkwaardig klein hoofd, ;, 'n half hoog hoed"-. Onderaan stond: ■ .letland". — Die komt van de reis, zei de vrind — Wie 's dat ? vioeg ik. — Weet o niet wie of da» is! vroeg Carpentier. — 't Gezicht komt me wel bekend voor, 's t wie is dat nou ook alweer....
— Nou dan aal 'k 't u zeggen. Das Dudok de Wit — O. juist, mist ! riepen wc allebei. — Dat krijgt ie cadeau. — Daar zaldie we! mee in ia s. hik zij"n? — Nou oftie, Dm-dag krijgt :e 't cadeau. — Aan minister Kuyper heb ik ook ze portret ud, toen heb ome dominee eerst 'n brief ges, lire>en. — En heb je daai ook geen bedank}, voor gehad? — Jawel, kijk maar eris hier. Carpentier haaide 'n briefkaa.-t veo: den dag, waarop ktond: «Met belangstelling nam :k kennis van (eenige onleesbare hierogiypiienl. m i.r de tijd onib:ak met het a. :. te laten, (get.) Kuyper.a — Je; — Of dat niuui is», zei de k-:..stenaar me: .dia-terende oogen. —En wil u n i, ns 'n kunstwerk zien dat me \ Carpentier nam 'n brillendooa die onder 'n krant lag waarop viel dikke tabakspru:men lagen : de brthendoos kwam een ipeutet n il en 'n bouten >Da's now me vader en me 'er. Me vader was kotendraf er, kijk hij ,:. en me moeder heb dr Ine-, be kap - benne ze alfa Maar waar heb je toch u..t haken geleerd ? Zoo r ... • toch wal om de hand hebben. En na dien tijd heb ik zoo ai van alles aan d i. Metmeeerste ben ik d' , d geweest en met me tweede 87 jan-, en nou ben ik g ge-iond. I n verkc. p wal i
— ('ch i te tegen hebben, di- , weg rijl tweemaal g kleedje- v.m k ■.d dat ■ der nier uu. 't i- allemaal
Bond voor Ned. Onderwijzers.
Zaterdagavond h in de hi afd. Amsterdam van den li. v. N. atiet der afdeebs Amst Bestuurdersbond een vereeniging \ ihoudercsscn irir' opgericht. De beorooting werd goedg Aan voorstel om de 11. I'olak met f indeling il)e Vrije ' il .ijn het II ofdl Gemeentelijke Tclepho .. Aam.i.-i.. I I N N"' l'l-.R. I dc'.str. 7. mons, mevr. wed
i. j. tent, I). E. !',(',. ; 211. Leeuwen iizn., Svan Willemsp.. ' der Thuiet, 11. t Nykerk, nar. I. li loonév ld. R. van iget, A. 4231 | Tex Boudt, C. J. den Stadbouderskai .< Korte Pi Wolzak, J. N. . 443. I Eraatj Ir- Cv', no. 18, November 1902, lijn vergeten: 4!'04 Ernst, H. I. van, lei Haarstraat 4, Red.- Versla >de Telegi - Brotbers, K ht 741, Wholesale airs. b I aboratorium enz. moet zijn 7900 I heniiscli laboratorium, en/. » » ... » 44' k enz. moet zijn 46V7. Rutgers ei Htssink enz.
Kerstfeestviering.
De Deut-che Sccmans- und Stadt-Mis-ion heeft reeds gi-tcravond het Kerstfeest ~p bijzonder luisterriike wij:-e, zooals dat stcerls geschiedt, gevierd. Dat de Kerstfeestviering dit jaar vroeger dan gewo-nlrik r '. moet worden toegescbri v n aan de aanwezigheid van twee groote Duitsche stoonischepen, de sAcilia», kapitein Rörden, van de ll.i--ibu:; Amenka-lijn, en tic • Augsburj*. van de Duitsch-Australische lijn, die nu een aanzienlijk contingent van de feestvierende zeelieden leverden. Het feest begon met een samenkomst in de Noorsche Zeeinanskerk. Hier prijkte een reusachtige Kerstboom, behangen met duizenden loovertjes die schitterden en tintelden in het licht der kaarsen. Het podium was met groen en planten smaakvol versierd. Door een koor, bestaande uit dames en heeren, die welwillend hunne medewerking verleenden, werden onder leiding van den heer li ugo Koder.versr hillende liederen ten gehoore gebracht waarna door ds. P. van Wijk Jr, predikant bij de Fvangelisch Luthersche Gemeente, een treffende rede werd gehouden, die grooten indruk maakte op de talrijke aanw.- zigen. Aan het einde van de plechtighi id trad devoorzitter van d: Mission nog even naar voren om een woord van dank te brengen voor de gedurende het afgcloopen jaar en ook bij dit feest ondervonden sympathie en ondersteuning. Hiermede was (Ie plechtigheid geëindigd, doch het teest nog niet. Dit werd voortgezet in het Kckardthuis, het vereenigingsgebonw aan den Binnenkant, dat nauwelijks groot genoeg ■ allen te bevatten, ln elk vertrek brandde ook hier de Kerstboom. De zeelieden werden onthaald op chocolade en aWeihnachtsstollen. en bet duurde niet lang of Cr h er-, htc een allergezeleest. Ir, de voorzaal hadden plaat- genomen het Bestuur, de dames en heeren genoodig.len, de Officieren van genoemde schepen enz. terwijl deoverige zalen gevuld waren met zeelieden. Deze laatsten weiden nuttige geschenken in den vorm van kleedingstukkcn aangeboden, terwijl de officieren, ter herinnering, met foto's van hunne schepen, vervaardigd door den fotograaf, den heer Ihittinghausen, werden vereerd. De b'ide gezagvoerders, de heeren Rörden en Koch. waren zoo getroffen door het onthaal, dat hier aan hunne en te beurt viel, dat zij r,:. en de offl ieren een lek van hulde zonden aan /.. K. 11. Prins Hendrik, ermheei van de kjisston. Het bos-nur van de Deutsche Seemanns- und Stadt-Mission mag ■dijk met trots terugzien op dit fee-,t, dal weder zoo uitstekend geslaagd is en gevit oi.de wijze, waarvan de Duitschera nu eenmaal het geheim bezitten.
CORRESPONDENTIE. Voor de Jeugd.
«Voor de Jeugd» zal deze week, mei hei oog op het Kerstfeest, verschijnen Wn.nadagaiond 84 December Brieven, voor den Raad.el-Red.oteur bestemd, moeten ditmaal in zijn Inzit zrjn uiterlijk Dinsdagmorgen.
KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN. KUNST- EN LETTERNIEUWS.
Door liet Amsicidamseh Lyri -1 /al op Vrijdag 36 December a.s. dcii den Kerstdag, e-en Opera-concert worden gegeven in het Concertgebouw, waaraan zullen d en h*t ' lei leiding van l'cier Kaabe. Mi i scbrijfl ons uit Roermond: In met het vertrek van den hier Geurt 'ii redacteur van de .Maas- en Roerl de In -r I. H. B ounl . professor aan hel I.- huppelijk College, bel schap van g- I blad ..- men.
De Kerstboom.
I.uuri over Xe: sthede olgcn •over tic meest bekende.' vooi piano of hartuoi nium, tlo.ir F. J. Schweil re van . Kesseuj te Tilbi De liedf ~a; op deze . zijn: Hooit hoe de fees!k!oki,en schallen; Alle jaren weder; Stille nacht; Kinderen kunt mede dal; tlroet nu blij den se; dag ; 1> ■ Kerstbo >m is , .ent nu allen, vreugde. d heii.gi. • I) .' ing .- ... I de bo. ■ eren ei d - ■ part" i ken het den tienk zijn : heel g< monium), d-idelijke notendruk (als de u.'
Concertgebouw.
Het | i Dinsdag bevat: 1. Symphonie, D gr. t - no. r'iOl, \\'. » And. C gr. ;. van ! - opera »l Keetuit »Pa ■ Verwandl
TOONEEL.
Louis Bouwmeester. De - wij uit den mond va r.treden kan echte: v | ent dagen a „' geen heeft . dan dat '~ - a-twintig uur w kan .njn.
Advertentie
INBEZÜÜÖEN MEOEDEELINGEN a 50 Ceni per regel. De Kina is de basis tan een menigte toebereidingen geworden, maar niet een is er toegekomen de goede naam der Echte Qmna-Larocfu te ontnemen, die steeds de zenjwvers:erker bij uitnemendheid is die door de geneesheeren aan de zwakke en bloedarmoedige personen wordt voorgeschreven en wier spijsverteringsorganen noodig hel»ben hersteld en versterkt te worden. De Quina-Laroihe het voorwerp zijnde van talrijke namakingen, is het volstrekt noodzakelijk in de Apotheken «ie FxhU Quiftii- te eischen, ecm>ondigt of ifierkouJtnde voorzien van de handteekening : Laroche en het adres: Rtu des Fossct-Saint-Jacques, Parijs. (1) Nieuwjaar!! visitekaarten; Vroegtijdige bestelling s. v. p..
OECONOMIE.
Men meldt on-1 Te Haarlem is 19 dezer, in cc.-.e bijeenkomst van een belangrijk aantal bestuurden, n van coöperatieve bouwvereenigingen, besloten de noodigc stappen te doen, ter oprichting van een bestuursbond von die vereenigingen. Tot commissieleden zijn benoemd: de heeren M. P. de Clercq (Eigen Haard:. Klaasscn (Koningin Emma), J. W. lem (des Werkmanslust), C. Ziiui (Weltevreden) en J. P. v. d. Horst (Recht en Plicht). Voet deze samenwerking bestaat be de belanghebbenden veel sympathie.
Werklieden-coöperatie.
Men schrijft ons : In de algemeene vergadering, Zaterdag gehouden, van de Goudsche coöperatieve broodbakkerij tn verbruiks\ creeniging .Ons Voordeel», vermeldde de secretaris, dat de vereeniging -leeds vooruit g.uit, dat de gebouwen in gi •men en dat het dividend ovei he: afgeloopen boekjaar 19 pet. bcdi Trots de -tijging van het ledental, dat thans 1669 betlr.iagt, en trots den vermeerderden omzet is het dividend 'd ]>' 't. minder dan bel vorig jaar, wat zijn oorzaak vindt in het uitkeeren van meer arbeidsloon en het doen van buiten, gaven, n. a. zal aan de leden voor f 1000 aandeelen wolden af . enwcl toch nog een mooie winst, waarvan ln pCt. dire. t aan de leden wordt uit-, k Kr gaaf in zoon coöperatieve bakkerij vrij wa om, 't geen de volgende cijfers uitwijzen i bi • van ruim 116.000 gulden, is er een totale winst gemaakt - , Aan arbeidsloon weid ruim / 9000 uitgekeerd. 1 >eze coöperatie word! gebeel door werklieden et wel eens chicanes rich tal uit jalousie de métier ontstaan, is niet te v< Jaren lam; hadden dezelfde bestuu: roer gezeten en kwam er al hng, hij weid spo :d. Op de v toen !.et oude b leden het vuur wat te d henen «en! ; de het en bloi e neer. Er V h.en a.m 't roer. Doch Zaterdagavond, bij f aftreding en enke den 4 leden van het oude best uut ■
DIVERSEN en PERSONALIA.
In de ftlgemeene vei bond tEendracht* te V< aan óc Tweede Ki uogcd vai) | D
Gezondheidscommissiën.
TV I ningeu beeft beao«flld : Tot kxftva ■ -ft.:! de .t, dr heeren : nar. H. Keisli, bankier, lid tatert; dr. H. W. SftetweDt, Il arts: dr. 11. <». de Zaaijer, apotheker; psr. M» Krabbe, I J. Til II- , u. het badaatei G Ntm na liuWaï • ; merea, Haren al rijn gevestigd in J. M. Jr ■ -'.'.- 1 I ..„"..; M . (ie'.ndige te :-. H i.neet nrectcur een>iasr, Beet W. -,-. |. Wal ~i. ■ - Leek en Marum, waarvan de .- in tle grm. . bij het kantongerecht te Zuid! ro: I . '•! kant k li. Maasbon, arm Ie Tol bert; ■ Cer. pred . E Boerin l ::er mr ' D
KOLONIËN. NEDERLANDSCHE OOST-INDIE. De diefstal te Batavia.
IX' «Javabode» van 22 November; Heden middag 1 uur is in de stad Bat ... een aanslag peplc . it is vo>orgekomen. ' - bC Bask. dt waardig papier te ordenen, rag hij | m khaki gekleed 1 . .- \k uiterlijk en een r<>< li tien groot* die voor her ,v snel verwijderen.
Reeds meende hij den b d te hebben in i en geleed -taande tl. n de heer Reijnsi, die met eem- tntai van de bank de trappen af hem a< d was, er 1:1 slaagtle il- •: trommel n vasttehoiiden mei- -en n revolver I den zwaren trommel -aar binnen, waarbij de indring had hem te volgen. In de worsteiingj die de booswicht den ondea inhu eng met zijn revolver twee bloed . bet achterhoofd toe, die gelukkig later nie ge. .1 lijkt bleken. Ken scht opdi heerßeijnst, trol geen doel. Na weder op ■ ■ ... 'ntie de dief in de richting van het station der trisi he tram, achtervolgd doo: I en inlanders, maar niemand durfde hem te naderen, aangezien hij rechts en links vuurde. (ip liet pleintje vóór de tram beproefde een Euiopeaan hem te naJcren met en politie-oppasset geleende s.ibel maar ice-t dit opgeven, hem twee kogels om de o ogen en opgemerkt werd dat de boe ." vemunitic bij z;ch had. Op dit punt slaagde dez. ei in, 111 een andere tio.s-11-dos te springen, den koet.-i tuig te weipen en dt vlocht te nemen ir, de richting van Manga Doewa, alwaar hij .ene bë vrouw verwondde; onder bet een oogenblik alsof z;jnc. nu ook in gezeten vervolgers hem zonden ka ~ langs den lang» n vuurwapen te leen te ki Nabij tle bru;; van I een tle-d. man, bestuurd door een an aan rret een vei 1 voor, blükb zoodat zeer bepaald moet gcd.i hl wed.-, aan een vooruit beraamd plan. I) vas groot dat de vervolgers hem op den 'tig bij Menteng abtth ;e.or met beide Europeanen er in, boven kam* Melajoe, steeds vurende werden a.ven word; on- getelefoneerd d in .Ie licht,ng van Buil Si Wi|, dn- zelve-, aan de vervolg.o, genomen, 1 OBStateeren teren d t w;j l.in-s den gebeeten lange Bia,jii Menu jpeesch am ■ > beidt Ie B tavia -chej" contiui B, den het tv:.' van Tanab enzorg, n : De andere die, vóór bel m vnun _» uit dea wagen ge-prongen was, bad 110 ' onderwijl u; , >"K van So ■.eidcrneming, \ '',u hij t'n h evenwel '1 n. r-pertl door cc 'ïaWi en telephoon verspie ,1 f vi tipli'tht te keeren in de richting Bi i - '*a# "''. Mv '1 'i schijnt zit h ven tejWh. !>n. u, werd altha is van de been gelagen «Jrdaarbij zw.i len op het h°° jf^- ileh il hij 1»»' Jj#,,e£,°J?„.T. 1 erd; dea , ¥«* de . Hij JJad onder meer liepe •dagwonden over tot f hooit ,hen ecutoestand w» W hopeloos.