ADVERTENTIE iM •
De tijd : dagblad voor Nederland
- 28-10-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 28-10-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40383
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
ADVERTENTIE AKU KZO gevestigd te Arnhem L ft ' Fusie AKU/KZO Onder verwijzing naar het fusiebericht d.d. 25 september 1969 maken ondergetekenden bekend, dat de heden gehouden buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders AKU N.V. de voorgestelde statutenwijziging heeft goedgekeurd. AKU N.V. Koninklijke Zout-Organon N.V. Arnhem, 27 oktober 1969
PSYCHOLOGISCHE OORLOG VOORBIJ Belgen tornen niet aan frank Duitse boeren krijgen steun
Van een correspondent LUXEMBURG, 28 okt. — De kleine comedic die de Belgische regering het afgelopen weekeinde heeft opgevoerd rond de ivaarde tuin haar muntsoort, is ten einde. De Belgische minister van financiën, Snoy maakte gister, avond in Luxemburg een eind aanj de ~onzekerheid" door tenslotte te verklaren dat de Belgische frank niet zal worden gerevalueerd. 's Ochtends bij aankomst in Luxemburg voor het EEG-ministersberaad over de opwaardering van de Duitse mark, had hij de mogelijkheid van „een kleine koerscorrectie1' nog opengehouden. Deskundigen zien in het lange aarzelen van di» llelghche regering alleen maar een stukje psychologische oorlogvoering ter ondersteuning van de niet zo hoe! sterke frank. Wat de gulden betreft: minister Witteveen heeft in Luxemburg nog eens herhaald dat' het Nederlandse besluit de waarde van on/e munt niet tc verhogen onherroepelijk is. I
Landbouw
De EEG-ministerraad stond verder jfrheel in her teken van de gemeenschappen jkc Europese landbouwpoli(lek. De besprekingen die tot zeer laat in de avond hebben geduurd, gingen over de vraag hoe de Duitse boeren schadeloos moeten' worden gesteld voor de gevolgen van de revaluatie van de mark. De Europese landbouwprijzen zijn namelijk uitgedrukt in dollars, zod?t de revaluatie leiclt tot een daling van de inkomsten van de boeren in marken. De Duitse regering schat de totale schade voor de boerenstand door de duurdere mark op bijna 1.7 miljard gulden. liet is- in Luxemburg een hard gevecht geworden, waaruit de Duitsers tenslotte als de eigenlijke verliezer:i te voorschijn zijn gekomen. De Bondsregering luid de nadelige gevolgen van de revaluatie het liefst willen opvangen door een systeem i'an heffingen op dt> invoer van landbourvprodukten en subsidies bij uitvoer. Ook de machtige Duitse boerenbond had op zo'n oplossing aangedrongen. Voor Duitsland* partners in de EEG en voor de Europese commissie bleek een voortzetting van de maatregelen aan de grens onaanvaardbaar. De ministenaad heeft uiteindelijk besloten dat do Duitse regering zelf maar de nadelige gevolgen van de revaluatie van haar munt moet opvangen. Door manipulaties met de BTW zal dei Bondsregering moeten proberen de boeren schadeloos te stellen. .
Heffing
Aangezien Duitsland enige weken nodig zal hebben om de nodige wetten hiervoor door de Bondsdag te krijgen, zal de Duitse regering gedurende een overgangsperiode van zes weken een . invoerheffing van B'/t procent op landbouwprodukten mogen toepassen. Tol gisteren was een maximale heffing aan de grens van vijf procent toegestaan. De Duitse afgevaardigden naar het beraad in Luxemburg hebben lang geprobeerd het Europese landbouwfonds te laten opdraaien voor het overgrote deel (één miljard gulden) van de steun die zij hun boeren moeten gaan geven. Ook op dit punt hebben zij bakzeil moeten halen. De bijdrage uit het fonds i< sterk beperkt en zal maar voor twee ïaar jelden. Wet EEG-landbouwfond-. hoeft niet meer te betalen dan het bedrag Jat bespaard wordt door de devaluatie van de Franse frank in augustus van dit jaar. Deze bespa-, ring wordt geschat op .Ifif) miljoen) mark in 1!»T0 en op 180 miljoen mark ■ in 1971.
ACCOUNTANTS GAAN SAMEN
ROTTERDAM, 128 okt. — Do loden van de maatschappen Vereenigde Accountantskantoren en Dijker, Bianchi en Vink hebben besloten tot een volledige samenwerking. Met ingang van 1 januari zullen zij hun praktijk gezamenlijk voortzetten onder de naam Vereenigde Accountantskantoren. Dijker, Bianchi en Co.; met vestigingen in veertien steden in Nederland, Brussel en Paramaribo. Bij deze accountantsmaatschap zullen — vennoten, belasting- cn organisatiedeskundigen inbegrepen — rond 800 personen werkzaam zijn, van wie 83 registeraccountants.
Dollars stroomden terug
Van onze verslaggever AMSTERDAM, 28 okt. — De Nederlandsche Bank heeft voor het eerst sinds -enkele - weken weer dollars kunnen verkopen in plaats van kopen. Gisteren werden dollars afgegeven tegen een koers van 3,60 gld., een prijs waarvoor wel interesse bestond. Er werden 29 miljoen dollar voor 104,4 miljoen gulden verkocht. fn vergelijking inot het speculatiekapitaal, dat deze maand naar ons land stroomde voor 'n waarde van rond drie miljard gulden is het teruggevloeide geld nog bijzonder gering. Geldkringen geloven niet dat de speculaties rond de gulden na de nieuwe revaluatie-ontkenning door minister Witteveen nu van de baan zijn. Voor do opgewaardeerde mark werd gisteren op de Amsterdamse wisselmarkt rond 07' i cent betaald, ongeveer een cent meer dan vóór de revaluatie. Sinds de koers van de mark eind september werd losgelaten, waardoor de prijs bepaald werd door vraag en aanbod, is deze opgelopen van 91 tot !••;'/» cent. Na de revaluatie zijn de «speculanten begonnen aan het binnenhalen vnm hun winsten. In West-Duitsland werden marken omgeruild tegen dollars. Op de buitenlandse wisselmarkten werden vooral guldens en Belgische franks gekocht. Handelaren hadden] blijkbaar nog steeds de Overtuiging dat! rlil 1u.i.1 miinlnn KA««>ilnrv>>Art I
Bitter
Een bittere teleurstelling is voor de velen die de Nyma in de nu al ruim twee jaar durende surséance-periode trouw zijn gebleven, het feit dat zij straks komen te zitten met een werkloosheidsuitkering die gebaseerd is op een loon dat een aanzienlijke achterstand vertoont ton opzichte van andere bedrijven. En het ergsie is nog dat zij daaraan zelf hebben meegewerkt door in de moeilijke Nyma-jaren genoegen te nemen met uiterst beperkte loonsverhogingen. Een klap als deze komt altijd hard nnn. zegt vakbondsman De Groodt. De harde werkelijkheid is dat er behalve do wettelijke opzegtermijn voor het personeel geen cent meer in zit. Hij wijst meteen elke verantwoordelijkheid van de hand. „De vakbonden hebben*er nooit misverstand over laten bestaan dat we voor het hele bedrijf Keen cent meer gaven."
Machteloos
De vakbondsbestuurders moesten toegeven dat zij in de nu ontstane situatie volkomen machteloos zijn. Het voordeel van een geleidelijke sluiting is ten minste dat in elk geval de wettelijke opzegtermijn wordt uitbetaald. „Maar van een kikker kun je nu eenmaal geen veren plukken", aldus de heer I)e Groodt. De vakbonden, zei hij, twijfelen sterk aan de visie van de bewindvoerders om het bedrijf op beperkte schaal voort te zetten. „Wij vrezen dat dit een voortzetting wordt van de ellende die wc al jaren hebben gekend. Wij koesteren ook ernstige twijfels aan de balanspositie zoals die uit de c'ifors van de bewindvoerders naar voren komt." De bewindvoerders zijn bereid deze cijfers te laten controleren door een accountant die de vakbeweging mag aanwijzen. De vakbonden zullen zich over die mogelijkheid nog nader bera-l den.
Steunpilaar
i Toen de ernst van de zaak een beetje | tot de aanvankelijk gelaten toehorende werknemers begon door te dringen ' kwamen al gauw de nodige grieven en 1 emoties los. Een oudere werknemer vertolkte de mening van velen toen hij ernstig bezwaar maakte tegen het feit dat een groot deel van de mensen moet doorwerken om het voortbestaan van een klein stukje van de onderneming mogelijk te maken. „Wij zijn de steunpilaren waarop de rest kan blijven draaien. Als liet zover is worden wij bedankt. Het is een schande dat Ie je leven lang bij een bedrijf hebt gewerkt en dat je dan dit moet overkomen. .Je kan wel zeggen: dan had ie maar moeten opflikkeren toen je 't zag aankomen. maar waar moet je naar toe? Ik heb verschillende malen in het westen j van het land gesolliciteerd. Maar dan moet je gaan inwonen en daar hol) ik m'n buik van vol. Wij worden als een blaadje papier weggeblazen. Misschien zijn er mensen bij die het fijn vinden dat ze straks in de WW lopen, ik niet. Ik vind het verschrikkelijk om thuis te moeten zeggen dat het misschien in mei afgelopen is. Ik voel me straks een nutteloze man in deze maatschappij. al ben ik dan nog gezond van lijf en leden." Een geweldig applaus was zijn deel. De vakbonden stellen overigens de bewindvoerders van Nyma niet aansprakelijk voor de situatie die nu is ontstaan. Die is vooral een gevolg van de surseance van betaling, vinden zij. De heer Do Groodt ten slotte: „Ik begrijp niet waarom het gemeentebestuur er niet in is geslaagd Niimegen tot industriekern te laten verklaren. Wij hebben daarop o.a. al direct na de surséance-aanvraag van dc Nyma aangedrongen. Waarom lukt dat andere gemeenten, zoals Oss, wel?"
Firet geeft werknemers aandeel in beleggingsinstituut
VEENENDAAL, 28 o kt. — Firet, producente van vezelvliezen (non-wovens) hoeft ter gelegenheid van haar 10- jarig bestaan aan alle werknemers voorlopige aandeetbeivUzen (nominale waarde f 100 por werknemer uitgereikt in een non te stichten Firetbeleggingsinstituut. De directie van Firct meent dat aile werknemers gelegenheid oeten krijgen een deel van hun inkomen te beleggen in het bedrijfsleven en daarmee te profiteren van de economische groei. In eerste instantie zal het Firct Ifeleggingsinstituut in beleggingsfondsen beleggen. Aandelen in eigen bedrijf acht de Firet-directie niet wenselijk, wegens het risico. Firet verwacht door dit instituut ook meer belangstelling voor het wel en wee van het bedrijfsleven. Door goede voorlichting wordt een beter inzicht in organisatie, financiering en ontwikkeling van het bedrijfsleven gegeven. Voorlopig gaan de plannen in de richting van een instituut, welks bestuur uit vertegenwoordigers van de participerende werknemers zal bestaan, bijgestaan door deskundigen. Met de twee bedrijfsraden en de vrouwenraad van Firet worden de plannen nader besproken.
BONDEN HADDEN BEDRIJF AL LANG AFGESCHREVEN Toekomst Nyma-mensen is somber „Als blaadje weggeblazen"
Van on/.e verslaggever NIJMEGEN, 28 okt. — „Hiermee heeft het drama-Nyma na een aantal jaren hangen, wurgen en wringen zijn hoogtepunt bereikt". Ï3it constateerde gisteravond een sombere vakbondsbestuurder De Groodt van St. Willibrordus nadat hij even tevoren enkele honderden personeelsleden van de Kunstspinnerij Nyma van het ophanden zijnde massa-ontslag op de hoogte had gesteld. Enkele honderden Nyma-werknemers waren tegen acht uur naar de grote zaal van het Unitas-gebouw gekomen. Zij wisten al min of meer wat er boven hun hoofd hing. Toch zag het er naar uit dat zij het droevige nieuws dat er tussen 1 januari en 1 mei volgend jaar 750 van hen op straat komen te staan, nog nauwelijks konden geloven. Veel personeelsleden van Nvma zullen binnenkort — voor het eerst in hun leven dat voor een groot deel aan dit bedrijf was gewijd ,— worden geconfronteerd met werkloosheid. Want daarover was iedereen het wel eens. Kr is praktisch geen werkgever in Nijmegen en omgeving die bereid is mensen boven de veertig jaar in dienst te nemen. En meer dan 500 Nyma-menscn zijn ouder dan veertig.
De Nijmeegse kunstzijdespinnerij die binnenkort haar poorten gaat sluiten.
Nare zaak
De directeur van hel gewestelijk arbeidsbureau noemt het massa-ontslag bij Nyma voor Nijmegen een bijzonder nare zaak. Het is vooral naar voor die mensen die hun halve leven bij Nyma werken. En dat zijn er nogal wat. De binding van het bedrijf was bij Nyma bijzonder groot, aldus GAB-directeur Van Zessen. „De vakbeweging heeft er de laatste jaren geen doekjes om gewonden dat zij niets meer in het bedrijf zag, toch zijn velen — misschien ook noodgedwongen — het bedrijf trouw gebleven.'- * De Vu*beidyrrtarkt -in Nijmegen en omstreken noemt de heer Van Zessen „geen verschrikkelijke zaak". Eind september was de totale openstaande Vraag naar arbeidskrachten 775 man, De moeilijkheid is echter dat deze vraag lang niet aansluit op de Nymawerknemers waarvan het Nederlandse deel voor de helft boven de vijftig jaar is. Het enige soortgelijke bedrijf in dc omgeving is de AKU in Arnhem. Het GAB zal onderzoeken in hoeverre daai de mogelijkheid is voor het plaatsen van Nyma-mensen. Het arbeidsbureau zal zonodig op het Nyma-bedrijf eer bijkantoortje inrichten om de werknemers bij het zoeken naar een nieuwe baan met raad en daad terzijde tc kunnen staan. De werkloosheid in Nijmegen ligt op ca. 2,1 pet. vergelekcr met een landelijk percentage van 1,4
HET WEER IN EUROPA Meer wind
DE BILT. 28 okt. (KNMI) — Dinsdag stond liet weer onder invloed van een hogedrukgebied, dat over do Ardennen naar het oosten trok. Tijdens opklaringen met weinig wind vormde zich 's nachts in de vochtige lucht voornamelijk in het zuiden en oosten mist, die in het zuiwesten plaatselijk zeer dicht en langdurig was. Onder invloed van het opdringen van oceaanstoringen neemt de betekenis van het hogedrukgebied in onze omgeving af. Een west van Schotland gelegen koufront trekt naar het Noordzeegebied en het zal woensdag waarschijnlijk geheel Nederland passeren. Tengevolge van deze ontwikkeling neemt de wind toe uit zuid tot zuidwest en ruimt later naar westelijke richtingen, waarbij plaatselijk een bui kan vallen. Verwachting voor donderdag: Aantal uren zon: 0 tot 5. Min.temp.: 0 tot 5 graden boven normaal. Max.temp.: van ongeveer normaal tot 3 graden boven normaal. Kans op een droge periode van minstens 12 uur: 50 procent. Kans op een geheel droog etmaal: 30 procent.
a. li c «f Het weer In Europa Ir f* at i 31 l a Amsterdam rrvit IK 12 0 Do Bilt mist 16 12 O Deelen mist 16 11 0 Eclde half bewolkt 15 K . ft Eindhoven mist 15 12 i o Den Helder mist 16 Ift O Rotterdam zwaar bewolkt 16 12 0 Twente mist 15 9 n Vlissingen mist 15 11 O Z.-Limburg zwaar bewolkt 14 11 tl Aberdeen geheel bewolkt 17 0 t Barcelona onbewolkt 20 9 0 Belgrado zwaar bewolkt 16 :i 0 Bordeaux mist 13 5 O Brussel mist 14 3 o Frankfort zwaar bewolkt 14 31 0 Genève geheel bewolkt 15 6 o Helsinki licht bewolkt 6 1 0 Kopenhagen onbewolkt 11 4 n.l Lissabon onbewolkt 2:i 14 O Locarno onbewolkt 18 2 o Londen geheel bewolkt 10 8 O Luxemburg zwaar bewolkt 15 J> o Madrid onbewolkt 20 4 O Malaga onbewolkt 19 15 ft Mallorca onbewolkt 21 lt O Niee onbewolkt 21 13 ft Oslo licht bewolkt 11 <» ft Parijs mist 16 4 ft Home onbewolkt 22 R ft Stockholm onbewolkt 8 :i ft Wenen zwaar bewolkt 16 11 n 7iiripli Pf>hf>rl h#»u?nlkt 11 £ ft
VERDEELD DOOR WINSTNEMING
NEW' YORK, 28 okt. — Consolidering van de winsten van de vorige week. gepaard met enige winstneming, was de orzaak dat de Newyorkse aandelenmarkt gisteren verdeeld sloot, De meeste analisten hadden de winstneming verwacht, in het licht van de sterke stijging van de vorige weck, die vooruitliep op de te verwachten deesealatie in Vietnam. Van de 1614 verhandelde fondsen sleten er 740 hoger, tegen G3f> lager. Van de 15 meest verhandelde fondsen waren er 9 hoger. Occidental was het meest verhandelde fonds van de dag en steeg '/< punt, in verband met hogere winst over het derde, kwartaal. Texaco verloor 1/8 punt, terwijl de overige oliefondsen nauwelijks veranderden. Leaseo Data trok de aandacht in een over het algemeen hogere computersector, met een stijging van 2 1/8 punt. De meeste mammoetconcerns sloten fractioneel hoger. General Electric verloor 1 .V 8 punt. Zondagnacht begon een staking bij de vestigingen van General Electric over het gehele land. International Nickel steeg 14 punt. Men verwacht dat de staking b:j International Nickel spoedig voorbij zal zijn. Texas Instrument verloor 1 1/8 punt. De winst van het bedrijf over het derde kwartaal was niet zo hoog als verwacht. De autosector sloot lager. General Motors verloor 1 1/8 punt. De goudaandelen stegen. 0 24/10 27/10 2-4/10 27/10 , Admlrai C 21% 22 Ford M. 44% 44»» '' Air. Red 19% 19% Fruehaul 4(5 4ii's c Alleßh P 22% 23% Gen. Cl*. 22»'-. 21% I- AU Chem 30 30 Gen El 87 85% " Alcoa 751 j 76% Gen. Koud «1% 80» k e Am.Brana» 37% 37% t,en Mot
~ Omzet 12.100.000 (15.430.000) Shares.
21/10 27/10 24/10 ?7/10 Hep. SteeJ 39% 39 Texas Insl. 1345a 136 Hevlon 100. 99% Texas Util 57% sb*s Keyn. lot» 45 45% Transam 27% 27% B. Dutch 445a 46 Unilever 31 %t) 32 Santa Ee 29% 29% e ■. Un. Carb. 43% 42% bears K ;65% West Ua ',ö,« 46: i* Technoloc 9.3'. I 9.33 I VVhouse 64 i 63% Texaco ; 32% 31%, Woolwortfi 43% 42% TexasGuli 26' A 26 ' Xerox 109% 112% • es nieuwe aandelen. d =s ex dividtnd.
Nederland doel niets tegen Griekse invoer
DEN HAAG, 'JS okt. — De regering meent op het ogenblik geen initiatieven te moeten nemen om een einde te maken aan de regeling waarbij aan Griekenland een voorkeursbehandeling irordt verleend l>ij ie invoer van groenten en fruit uit dat land in dc EEG. Dit heeft minister mr. J. M. A. H Luns geantwoord op de schriftelijke vragen van het tweede-kamerlid ir Vredeling, die op een dergelijk initiatief had aangedrongen. Kr zijn inder daad enige aanwijzingen dat Frankrijk en Italië do voorkeursbehandeling on commerciële redenen geheel of gedeeltelijk zouden wensen te beëindigen Deze voorkeursbehandeling bestaat ui een preferentie op do tarieven en ui hel niet toepassen van compenserende heffingen on Griekse üroenten en fruit
Nederlandse fondsen
(Opgave firma Hcntz &. Co.). NEW YORK. 27 okt. - Kon. Olie 45'i-R <44:,-5), ITniiever 32 Philips i;j>i-2ü>,4 (2CVi). K.L.M. G 4<2 («5). Hoogovens !45b (147',ab). Op basis van de laatste koers van di dollar ad /3 591 g (3.59>i), komt bovenstaande notering voor Kon. Oiie overeen met een Amsterdamse koers van: ƒ 165.10-5,50 (160,80-1,70). voor Unt-1 lever van: ) 115,2') (112.30-4,10). voor Philips van: ƒ 71.10-2.90 (72,70), voor K.L.M. van ƒ 232,10 <233,50), en voor Hoogovens van. 521,30 (52' J,90). r-v w
Dow Jones
' 22/10 23/1024/10 27/10 lndnstrlal» 860.35 835.73 862 26 860.28 Sporen 200,04 200,25 201/13 202.37 Bonds 71,05 70,33 70.95 71,05 Utilities 111),28 118,93 119.15 119,23
Standard and Poor
22/10 23/10 24/10 27/10 lndi striais 107.4 J 107,06 107.55 107,65 Sporen 41.85 41,86 42.15 42,11 Uttlitiea 61,59 61,18 61.16 61,11 Samenjj. gem. 97.83 97.46 93.12 97,94
Beurs Montreal
c * 24/10 27/10 24/10 27/10 . Can. Funo 34.69 514.341 Mass.rerg 19 19 Cons üath 24 ij NaUiess.F. 8.921 892 l ' IJorn. Tar. 13',-j 13' i Shell Can. 30 29 4 Husky 011. 14 15 ShellCar.W 14% 14 « Ind. U.S.F. 10.78 10.91 Stceprocïc i3O *,45 ' Inl.NatC. 12! a 12