'riSk. • éEM-j.»— - @Bwaa!»&- ■ ISSBsiishk ■ Ê22B&Km■ALU ■VAKBEURSveruchung: •ïiv*H '■ Mii?iiiiZilg •' L *•'•!;' Wörkdaflen vön 9^B üu'' ,maapdog 1, dinsdpg,2;cn \ypensdag 3sept. .... ' ' ' • ff™-"3? 31 auo;.yar^'lo-18 , * ook van 19-22 uur kon NPH -• •:• ■';•'• '.;• ; *lf yb&rdaJigß jr'oi 1 »gb»ljt»ttcn op do sunons vcrknjgbaat jaarbeurs Nl A «c*nr-. ïKcv ; ' ' , "MIV 'Ü JM' ;, »i' ■" i-Sv.'.'.'W:, utrecht NAJAARSBEURS GEBRUIKSGOEDEREN / VAKBEURZEN INTER DECORbernhardhai-marukehal VERLICHTING margriethal
De tijd : dagblad voor Nederland
- 02-09-1969
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De tijd : dagblad voor Nederland
- Datum
- 02-09-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- N.V. Drukkerij De Tijd
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 842127143
- Verschijningsperiode
- 1965-1974
- Periode gedigitaliseerd
- 1965-1974
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 236
- Nummer
- 40335
- Jaargang
- 125
- Toegevoegd in Delpher
- 18-11-2014
Advertentie
VERKOOP VAN VAKANTIEREIZEN Samenwerking ABN en ANWB opgeschort
DEN- HAAG, 2 sopt. — Nu de Nederlandse „Touroperators" besloten hebben geen medewerking te verlenen aan het plan van de Algemene Bank Nederland en de ANWB om door de toeristenbond geselecteerde, geheel verzorgde vakantiereizen te gaan aanbieden op alle ABN-kantoren, zal het niet mogelijk zijn de samenwerking tussen de toeristenbond en het bankconcern op 15 december tot uitvoering te brengen, aldus een gezamenlijke verklaring van ABN en ANWB. ABN en ANWB zullen zich nu beraden of en zo ja hoe een samenwerking in enigerlei vorm in de toekomst mogelijk is. Ofschoon het aanvankelijke project dus voorshands niet tot uitvoering kan worden gebracht, zal de nieuwe ontwikkeling niet leiden tot het verbreken van het contact tussen ANWB en de. bank. Beide betreuren het besluit van de touroperators om niet mee te werken. Anderzijds achten zij de vrijheid om een zakelijk voorstel van de hand te wijzen „een vanzelfsprekendheid in het maatschappelijk verkeer." De rechtstreekse samenwerking tussen de touroperators en het ANWBreisbureau wordt, naar een aantal touroperators meedeelde op geen enkele wijze aangetast. De ANWB zal dan ook, evenals vorige jaren, voor zijn reisprogramma een verantwoorde selectie maken uit de aanbiedingen van de Nederlandse touroperators.
OVERSLAGBEDRIJF KRIMPT IN Weer ontslagen in de haven van Amsterdam
v an onze verslaggever AMSTERDAM, 2 sept. — Het Amsterdamsch Havenbedrijf gaat de komende maanden ongeveer zeventig man ontslaan. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de overslag van stukgoed, ziet zich om verschillende redenen genoodzaakt de werkzaamheden in te krimpen. Daartoe zal een deel van de outillage worden afgestoten, Voornamelijk zal personeel uit de toezichthoudende sector moeten worden- afgevloeid. Bij het ontslag zijn geen havenwerken; betrokken. Een van de oorzakei) voor de inkrimping bij het Amsterdamsch Havenbedrijf is het wegvallen per het eind van dit jaar van een deel van de werkzaamheden, met name de behandeling van de korte lijndiensten van de Hollandsche Stoomboot Maatschappij op Engeland. Voor de behandeling van deze diensten bleek het bedrijf, als grotevaart-stuwadoor, minder geëigend. Omdat de bedrijfsresultaten mede daardoor ongunstig werden beïnvloed is tot de afstoting besloten. Andere factoren die tot het besluit tot inkrimninff hehhon hiieerirnffpn 7.iin de aanzienlijke kostenstijgingen en de sterk wisselende, maar ook de door de modernisering in het vervoer en de bundeling van een aantal lijndiensten in de grote vaart geleidelijk dalende bedrijfsdrukte. liet Amsterdamsch Havenbedrijf ziet de nu genomen maatregelen als enige mogelijkheid om weer tot een rendabele exploitatie te komen. In de Amsterdamse haven zijn op korte termijn nog andere verschuivingen en vrijwel zeker ook ontslagen te verwachten. Twee weken geleden kondigde het Pakhoed-concern al een reorganisatie van zijn Amsterdamse stuwadoorsbedrijven aan. Ook bij Pakhoed in Amsterdam zullen ontslagen vallen. Op dit ogenblik is nog steeds niet bekend hoeveel dat er zullen worden. „Het enige wat we weten, is dat het er aanzienlijk minder zullen zijn dan vorig jaar toen er 87 man afvloeiden," zo luidt het commentaar van Pakhoed. Een probleem voor het concern is dat het sinds de fusie tussen Pakhuismeesteren en Blaauwhoed enige tijd geleden min of meer met een complex gebouwen in de maag is blijven zitten. Voor de fusie namelijk lieten zowel Pakhuismeesteren als Blaauwhoed een geheel nieuw complex in de Amsterdamse haven neerzetten. Nu worden er pogingen aangewend om een van deze complexen te verhuren of te verkopen. Er lopen op dit ogenblik al onderhandelingen met diverse ondernemingen, waaronder buitenlandse. Er is daarover nog steeds geen beslissing gevallen, zo wordt ons verteld.
BOD OP AANDELEN Onbekenden kopen Nederlandse Vlas
_-_A.an onze .verslaggever TILBURG, 2 sept. — Een onbekende gegadigde heeft via de Amro-Bank een bod uitgebracht op de aandelen Nederlandse Vlas Spinnerij van 430 procent. De laatste koers van het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs was 335 procent. Het bod is dus voor aandeelhouders zeer profijtelijk. De Nederlandse Vlas Spinnerij oe'fent sinds juli van dit jaar geen bedrijf meer uit. De sluiting van de fabriek met haar 165 werknemers betekende het einde van de laatste producent van ;linnen garens in ons land. Wat overbleef waren het fabriekspand en een kapitaal kantoorgebouw op uitgestrekte landerijen (t> hectare groot) in Tilburg en verder een flinke effectenportefeuille met een waarde van omstreeks anderhalf miljoen gulden. Etwaren vooral veel gegadigden voor de terreinen. Omdat de fiscus een flink deel van de buit zou opstrijken, is er indertijd van afgezien de vennootschap geheel uit te verkopen en te liquideren. Het bestuur beloofde aandeelhouders dat zou worden uitgezien naar een gegadigde voor de bezittingen van de vennootschap, die bereid zou zijn via een bod op de aandelen het geheel over te nemen. Die gegadigde is nu gevonden. Verwacht wordt dat hij op korte termijn zijn identiteit bekend zal maken. In ieder gevaj worden binnenkort nadere gegeven/ over het bod verwacht. Het bestuur van de Nederlandse Vlas Spinnerij staat achter de bieder. Het heeft aandeelhouders geadviseerd op het bod in te gaan.
. De onbekende bieders willen j,4 miljoen gulden neertellen voor alle bezittingen van de Ned. Vlas. Dat isj namelijk de contante waarde van hef bod op alle uitstaande aandelen. Het aandelenkapitaal van de vennootschap is één miljoen gulden groot, maar de n.v. bezit voor 214.000 gulden eigen aandelen.
Bod Internatio op IMZ gaat door
AMSTERDAM, 2 sept. — De raad van bestuur van Intcrnatio deelt mede, dat een naar haar oordeel voldoend aantal gewone aandelen n.v. industriële maatschappij Zutphen ten verkoop is aangemeld, zodat zij het aanbod, als vermeld in het bericht dd. 13 augustus 1969, gestand doet.
Uitkering IKA
AMSTERDAM, 2 sopt. — De Beleggingsmaatschappij IKA zal een eerste uitkering op de winstobligaties (per 1 oktober a.s; over het boekjaar 1968/'69) doen van f 60.40. De bij de emissie van juli uitgegeven tweede tranche winstobligaties groot f 10 miljoen zal in deze uitkering nog niet delen.
Reineveld op weg naar verbetering
DELFT, 2 sept. — Voor Machinefabriek Reincveld i.s een „passende" langlopende lening in voorbereiding. Dit is een van de maatregelen die tut de herstructurering van de onderneming behoort. Zo heeft het bestuur in de jaarvergadering meegedeeld. Al enige tijd is het bestuur bezig verschillende facetten van het bedrijf te wijzigen in overeenstemming met de nieuwe situatie. Er beginnen verbeteringen te komen in de interne en externe communicatie, de menselijke verhoudingen in het bedrijf, de werksfeer, het produktenpakket en andere zaken. Verlagingen van de voorraden en debiteurenposten worden gebruikt om de kreditcurenpost te verminderen. De vermogenspositie van Reineveld is nog altijd sterk te noemen en met het verhoopte stopzetten van de verliezen verwacht het bestuur per eind 1969 een gezonde, bevredigende balans te kunnen tonen. „Wij hopen dat 1969 zonder verlies zal sluiten," aldus president-commissaris E. H. van der Beugel. In 1968 werd een verlies gemaakt van ruim zes ton. De aandeelhouders keurden de jaarstukken over 1968 goed.
Verlaging van inkomstenbelasting
DEN lIAAG, 2 sept. — Op de dag van de indiening van de miljoenennota 1970 (16 september) zullen alle belastingvoorstellen tegelijk worden ingediend. ook de verlaging van de inkomstenbelasting, die voor een belangrijk deel op 1 januari '70 van kracht zal worden, en die bedoeld is om de invloed van de inflatie te corrigeren. Dit heeft minister Witteveen geantwoord op schriftelijke vragen van drs. Den Uvl over het uitblijven van deze correctie. Drs. Den Uyl herinnerde de bewindsman aan zijn toezegging, gedaan in februari, dat hij zijn plannen t.a.v. inkomstenbelastingverlaging nog vóór de vakantie bekend zou maken. Als reden voor deze vertraging noemt dr. Witteveen de verschijning van het halfjaarlijkse SER-rapport in mei, dat op beperking van de belastingvoorstellen aandrong om de prijsen looninflatie in 1970 te beperken. £>c mitiistër wil nu zijn belastingplannen koppelen aan de indiening van de rijksbegroting. Als? verband tussen de twee ziet hij dat er dekkingsmaatregelen nodig zijn voor de voortzetting van de dit jaar begonnen verhoging van de belastingvrije voet.
NIEUWE WALSERIJEN VAN HOOGOVENS KLAAR
Al enige tijd is op het Hoogoventerrein het proefdraaien aan de gang van twee grote nieuwe walserijen. Het zijn de blokwalserij 3 en de warmbandwalserij 2, die verrezen zijn ten noorden van de zeeweg van Beverwijk naar Wijk aan Zee. Het nieuwe fabriekscomplex heeft een investering gevergd van 484 miljoen gulden (121 voor de blokwalserij en 363 miljoen voor de warmbandwalserij). Het complex vormt de laatste fase van het uitbreidingsplan waartoe Hoogovens in november 1965 besloot en dat in totaal ruim één miljard gulden heeft gekost. De nieuwe walserijen zullen op 24 september officieel in gebruik worden genomen.
Met bedrijfsleven
Men werd het erover eens. dat het bedrijfsleven nauwer bij het streven naar een goede industriële vormgeving zou moeten worden betrokken. Unaniem heerst ook de mening, aldus de heer Van der Kwast, dat hieraan in het verleden veel had ontbroken en dat dit de voornaamste reden was van het onvoldoende aanslaan van het instituut bij het bedrijfsleven. Men concludeerde, dat de organisatorische structuur van tiet instituut door een statutenwijziging zou moeten worden vereenvoudigd en dat peen museumachtlge activiteiten meer dienden tc worden ontwikkeld. Nadat hierover overeenstemming was bereikt in beperkte kring, moest over de uitgewerkte voorstellen in de beleidscollegec worden beslist. Bij het instituut bleek toen, dat men zich niet met de nieuwe stijl kon verenigen. Men verzette zich met name tegen de invloed van de kant van de industrie, hetgeen de jaarbeurs juist een essentiële voorwaarde acht voor het streven naar een betere vormgeving van het industriële produkt. Wil men, zo oordeelt de heer van der Kwast, een nationaal instituut creëren waaraan deze belangrijke en moeilijke taak met een gerust hart kan worden toevertrouwd, dan moet de industrie hierin op paritaire basis zijn vertegenwoordigd. Vandaar dat de jaarbeurs zich heeft teruggetrokken.
HET WEER IN EUROPA Weinig verandering
DE BILT, 2 sopt. (KNMI) — Met een overwegend zwakke noordelijke wind stroomde via de Noordzee lucht naar ons land waarin op uitgebreide schaal wolkenvelden voorkwamen. De bewolking was echter niet dik en de regen die op enkele plaatsen viel was dan ook van weinig betekenis. Inmiddels treffen we op de weerkaart tussen IJsland en Schotland een kleine storing aan die in de richting van Denemarken trekt. Deze storing zal echter nauwelijks merkbaar zijn in ons land. Het hogedrukgebied blijft het weer in onze omgeving bepalen zodat er slechts weinig verandering in het huidige weertype komt. VERWACHTING VOOR DONDERDAG: Aantal uren zon: 1 tot 7. Min. temp.: van ongeveer normaal tot 4 graden onder normaal. Max. temp.: van ongeveer normaal tot 4 graden onder normaal. Kans op een droge periode van minstens 12 uur: 95 procent. Kans op een geheel droog etmaal: 80 procent.
Nieuwe belastingmaatregelen? Amerika wil export steunen
WASHINGTON, 2 sept. (Reuter) — In een vraaggesprek met het blad US News and World Report heeft de Amerikaanse minister van economische zaken, Maurice Stans, verklaard dat de regering van de Verenigde Staten waarschijnlijk nieuwe belastingmaatregelen zal moeten nemen om verbetering te brengen in de handelsbalans. Voor /Inifrilcaa/isc exporteurs wordt een belastingaftrek bestudeerd en met het ministerie van financiën wil minister Stans spreken over de invoering van belasting op de toegevoegde waarde van goederen. In het begin van de jaren zestig kenden de Verenigde Staten een overschot van vijf tot zes miljard dollar op de handelsbalans, maar vorig jaar is het surplus gedaald tot minder dan een miljard dollar, terwijl er geen tekenen zijn die wijzen op een verbetering voor dit jaar. Minister Stans hoopt de vermindering van het overschot te bestrijden met vergroting van de uitvoer en niet met vermindering van de invoer. Exporteurs zouden kunnen worden gesteund door een rechtstreekse belastingaftrek of door belastingverlagingen: vóór het eind van het jaar wil de minister vaststellen wat de beste methode van federale hulpverlening aan exporteurs is. Hij zei dat "de meeste landen die hij heeft bezocht om nieuwe markten voor de Amerikaanse uitvoer te vi.iden, besprekingen wilden beginnen over verlaging van de tariefmuren, maar dat de Japanse regering het beginsel niet zo van ganser harte steunde als enkele andere landen. De regering-Nixon heeft voorgesteld dat belangrijke textiel-exporterende landen, met inbegrip van Japan, hun uitvoer naar de Verenigde Staten beperken tot de omvang van 1968 en die export slechts vergroten als de Amerikaanse markt groeit. Stans zei dat behalve de textielindustrie de schoenen-, de staal-, de vensterglasindustrie en de elektronische industrie bescherming tegen invoer willen.
Raleigh koopt bedrijf in Amsterdam
AMSTERDAM, 2 sept. — ,De Britse rijwielfabriek Raleigh heeft de Engelse Rijwiel Import NV in Amsterdam overgenomen. Dit bedrijf (60 werknemers) assembleert fietsen en verkoopt deze in Nederland. Raleigh heeft diverse dochtermaatschappijen elders in de wereld. De totale omzet bedraagt, 25 miljoen pond sterling. De produkten, rijwielen en diverse accessoires, worden naar 140 landen geëxporteerd. Bij Raleigh werken 9000 mensen.
Waterhoogten
DEN HAAG. 2 sept. — Konstanz 412 —3. Rhelnfelden .126 —6, Straatsburg 374 —2. Pllttersdorf 520 —8. Maxau 578 —21. Ploohingen 148 4-2. Mannheim 461 —3!). Stelnbach 146 —21. Mainz 410 —29. Ringen 316 —25. Kaub 368 —32. Trler 260 —15. Koblenz 366 —,30, Keulen 391 —40, Ruhrort 612 —32, Lobith 1243 —17, Nijmegen 1030 —8, Arnhem 1006 —4, Eefde IJssel 558 4-13, Deventer 432 -fl4. Monsln 5442 —12, Borgharen 3940 —15, Belfeld 1110 —45. Grave beneden de sluis 510 -f2O. In verband met boringen en sonderingen in de Gelderse IJssel, tussen kilometerraai 894 en 895 gemeenten Rheden de Steeg is de scheepvaart heden gestremd van 20.00 uur tot plusminus 06.00 uur. De grote schepen die niet kunnen opdraaien, worden vastgehouden aan de IJsselkop. Beneden en bovenstrooms van het wtrk xün waarschuwingsposten opgesteld.
Ongerust
Er is naar aanleiding van deze berichten de laatste tijd nogal wat verontrusting ontstaan over de stukgocdoverslagbedrijven in de Amsterdamse haven. Een forse teruggang van het stuk goed verkeer zou volgens geruchten drastische reorganisaties en ontslagen op ruime schaal nodig maken. Volgens de heer Rutten, een der directeuren van de Schecpvaartvereniging „Noord", is ,er echter. gc
Wallstreet gesloten
NEW YORK, 2 sept. — In verband met de viering van Labor Day waren gisteren de Newyorkse effectenbeurs en ook alle andere Amerikaanse markten gesloten.
WAAR ZIJN ONZE SCHEPEN
Ampenan 23 v Kaapstad n Montreal Attis 2« v Dover n Malta Ainerskerk 29 v Beira n Zanzibar Ammon 29 v Dover n Georgetown Amstelveen 29 v Okinawa n Durban Atys 29 v Singapore n Port Darwin Aegis 30 te Amsterdam Algol 30 v A'dam n Lissabon Batu 30 v Hamburg n Antwerpen Uanggai 31 te Guayamas Biliuon 29 v Ku.ipstati n Bar Bovenkerk p. 31 Kp Flnisterre n Genua Capiluna p, 29 Sandettc n Hamburg Deltadrecht 29 v A'dam n Monrovia Domburg 29 te Rotterdam Eemstroom 29 v Wicht n Quebec Eemland 31 te Recife Echo p. 31 Montreal n Le Havre Eumaeus 31 te Surabaja Esso Amsterdam 1 v Slagen n Aruba Ganymedes 31 v Guayaquil n Huacho Gaasterkerk 30 te Amsterdam Gorredijk 29 v Rotterdam Geertje Buisman 30 v Bilbao n Middlesbr Goeree 2 te Panama. Hollandsduin 1 te Walvisbaai lilas 31 te Rotterdam Kossmatella 30 v Hongkong n Tabangao Katwijk 31 te Panama Lycaonp 30 Kp Flnisterre n Hamburg Limburg 31 te Los Angeles Laarderkerk 31 te Bahrein Minos 29 te Haifa Merseylloyd 30 te Antwerpen Montferland 29 te Amsterdam Macoma 1 v Halul 2 te Fahal verw. Marnelloyd 30 v Victoria n Coosbay Naess Norseman 1 te Rotterdam
Nieuw Amsterdam 1 te Rotterdam Ouwerkerk 31 v Abudhabi n R'dam Oldekerk 31 v Warri n Douala Ondia 1 te Portland Parkhaven 31 te Recife Pooldrecht 31 v Port of Spain 11 Georgetown Prinses Margriet 31 v Port of Spain n N. York Phline 31 v R'dam n La Spezia Queen of Sheeba 30 te Antwerpen Randfonteijn 31 v Rotterdam n Bremen Rijndam 1 te Bermuda Rotterdam 30 v San Juan n N.York Radja 1 te Bilbao Str. Singapore 29 v Pt.Swettenham n Hongkong Str. Torres 30 te Toureneo Marqués Slnon 30 v Pt. ot Spain n Bridgetown Serooskerk 1 te Port EUzabeth Schelpwijk 1 v Aden n Landsend Scheldelloyd 30 te Rotterdam Tyro 30 v R'dam n Dublin Tamara 1 v Aden n Melbourne Tahama 30 te Aden verw. TJibantjet 29 v Yokohama n Nagoya Viana 30 rede Punta Cardon Van Riebeek 29 v Mukalla n Dar es Salaam Waterland 29 v Kaapstad n Barcelona Witmarsum 2!» v New York n Southainpton Willemskerk 31 v Kaapstad n Adelaide Waalekerk 31 v Ouessant n Genua Wonorato 30 v Arica n Antfagasta Westcrkerk 31 te Rotterdam Zaanland 30 te Hamburg Zonekerk 30 te Rotterdam Zwiindrccht 1 te Antwerpen
Het weer in Europa
es s a* 1- * I* II i
GEEN GRATIS EXPOSITIERUIMTE Jaarbeurs breekt met Industriële Vormgeving
UTRECHT, 2 sept. — De ko-l ninklijke Ned jaarbeurs in Utrecht is tot de slotsom gekomen, dat geen zinvolle steuni kan worden verleend aan het in Amsterdam gevestigde Instituut voor Industriële Vormgeving. Het instituut kampt al enige tijd met financiële en andere moeilijkheden. De toegezegde steun in de vorm van gratis expositie- en kantoorruimte tot een bedrag van een ton gedurende drie jaar, heeft de jaarbeurs ingetrokken. Algemeen jaarbeursdirecteur drs. J. H. D. van der Kwast, kondigde aan. dat de jaarbeursleiding heeft besloten de stichting Gulden Vorm 'n veel grotere mate te gaan steunen bij do verdere uitbouw van haar activiteiten. De stichting is enkele laren geleden ontstaan 'uit het aan de jaarbeurs deelnemende bedrijfsleven. Zij heeft tot doel het bevorderen van goede vormgeving «n doelmatigheid van industriële en ambachtelijke produkten. d« regering weigerde eind vorig jaar verdere financiële steun aan het instituut vanwege de geringe steun van het bedrijfsleven. Die steun was een voorwaarde voor overheidssteun. On dat moment kwam de jaarbeurs met n
Japan fonds naar beurs
AMSTERDAM, 2 sept. — Een syndicaat onder leiding van Bank Mees en Hope heeft de inschrijving opengesteld op 20 miljoen gewone aandelen van 50 Japanse yen (ongeveer 180 gulden) in Sanyo Electric Co Ltd (Sanyo Denki Kabushiki Kaisha). De aandelen worden uitgegeven in de vorm van 400.000 depositary shares, die als depositary receipts (C.D.Rs) zullen worden verhandeld. De uitglftekoers zal op 11 september worden bekend gemaakt. Notering ter beurze van Amsterdam is aangevraagd. De laatst gedane notering van de aandelen op de beurs van Tokio is 155 yen. De opbrengst van de omissie zal voornamelijk worden gebruikt voor de uitbreiding van de produktie van kleurentelevisie-ontvangers. Verwacht wordt dat de produktie van kleuren-tv per eind mei 1970 zal zijn opgevoerd van 10.000 tot 30.000 stuks per maand. Hiervan zal ongeveer 50 procent bestemd zijn voor de export. Sanyo is in IPSO opgelicht en heeft thans een omzet van twee miljard gulden. De omzet is hoofdzakelijk gebaseerd op de massaproduktie van clectrische huishoudelijke apparaten en electronische verbruiksartikelen. Ruim 25 procent van de omzet wordt geëxporteerd De voornaamste buitenlandse markt is de Y-S.