is toegevoegd aan je favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 33, 1938, no 1182, 11-05-1938

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KLEDING EN HANDWERKJES

Jongensjas 5 jaar

Bovenwijdte 66 c.m.

Jaslengte 60 c.m.

Mouwlengte 28 c.m. voornaad. Het jasje wordt gemaakt van Engelse stof en gevoerd met serge of sanella.

Bij stofbreedte 130 c.m. heeft men 1.10 Mtr. stof en 95 c.m. voering nodig, deze is gewoonlijk wat smaller. Het belegstuk wordt tot het tweede

knoopsgat aangeknipt, van hier af wordt het met een dwarsnaadje aangezet.

Het plooitje bij de hals valt alleen in het voorpand, dus niet in het belegstuk. Voordat men dit knipt, wordt het in het patroon gevouwen.

De onderkraag wordt in schuine-, de bovenkraag in breedterichting geknipt. Het rugpand wordt m.-achter met een naad geknipt. Deze wordt tot punt 39

dichtgestikt. Van hieraf knipt men een 4 c.m. brede terugslag en onderslag voor het split aan.

Het hals- en figuurplooitje bij het armsgat moeten goed scherp uitgestikt, zover mogelijk ingeknipt, en goed opengeperst worden. Bij erg rafelige stoffen moet men hiermee voorzichtig zijn en desnoods alleen het halsplooitje inknippen.

De zakken kunnen zowel opgestikt, als ingezet worden.

De zijnaad van het voorpand, en de voornaad van de bovenmouw moeten in de holling uitgezet worden.

Met het inzetten van de mouw valt de voornaad op, of even voorbij het armsgatplooitje.

Kraag en revers worden breed van de kant doorgestikt.

J. v. M.

VOOR WOLLEN EN ZIJDEN STOFFEN

NAAR

B. SALOMON

ST. ANTH. BREESTR. 38-90 AMSTERDAM

Zondags geopend Wij hebben nergens filialen.

Herenbadpak

Bovenwijdte 95 c.m.

Heupwijdte 104 c.m., op 20 c.m. onder de taille.

Lengte tot het kruis, 87 c.m.

Zoals uit de maten blijkt is het pak gebreid voor een lang, tamelijk flink persoon. Het wordt gebreid van speciale badpakwol, die krimpvrij, zon-enlichtecht moet zijn en bestand tegen zeewater.

Voor dit pak is bijna 300 gram gebruikt. Bij het nabreien moet er op gelet worden, dat er 3 st. op 1 c.m. gaan, anders komen de maten niet uit.

Het is gebreid in voor en achterhelft en op de schouders aan elkaar gemaasd. De boordjes zijn op Inox naalden No. 2, al het andere op Inoxnaalden No. 2£ gebreid.

We beginnen met een boordje van de voorhelft en zetten hiervoor 66 st. op. 18 toeren 1 st. r. 1 st. a. Nu gaat men met de dikkere naalden verder steeds 1 toer recht, 1 toer averecht. Aan het eind van iedere rechte toer 1 st. meerderen voor de kruisbreedte, laatste st. los breien anders trekt de kruisnaad. De laatste st. van aver. toeren recht breien voor een stevige kantsteek. Aan de zijnaad meerdert men 1 st. op hoogte van 2i en 5 c.m. boven het boordje. Wanneer men 82 st. heeft dan st. op draad rijgen en nieuw boordje op zetten, men meerdert nu aan het begin van ieder rechte