is toegevoegd aan je favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1949, no 7, 19-02-1949

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KEES BROEKMAN

de nieuwe Jaap Eden

In een klein huisje in het Westlandse dorp de Lier luistert in deze dagen een gezin met spanning naar de radio-nieuwsberichten. Hoe zal Kees het er afbrengen? En met het gezin leeft het hele dorp mee en ja; eigenlijk heel Nederland. Want Kees Broekman is zo heel rustigjes, maar ook heel zeker bezig om onze tweede Jaap Eden te worden!

Een formidabele kast met prijzen getuigt in de huiskamer van de familie Broekman van de enorme successen van Kees op de internationale wedstrijdbanen. Aan de muur prijken drie grote kransen en verder Noorse vlaggetjes en veel foto's.

U begrijpt hoe trots of Moeder op haar beroemde zoon is. Van haar twaalf kinderen is hij op twee na de jongste. Negentien jaar was hij, toen hij door onze schaatskampioen Piet Keijzer op de baan werd ontclekt. Tevoren had hij nooit aan wedstrijden deel genomen en hij was eigenlijk nooit zo'n enthousiaste schaatsenrijder geweest. Na die eerste wedstrijd ging het toen ineens met een enorme vaart: Heerenveen; Oslo; Olympische Winterspelen; Helsinki en in dit jaar weer een aantal successen. De broers van Kees kunnen al zijn prestaties en al zijn tijden uit het hoofd

Boven: De grote prijzenkast heeft de beste plaats in de woning van zijn

Onder: Kees Broekman in actie tydens de wedstrijden te Oslo.

opsommen. Ze leven allemaal even hard mee. Leen is de eerste uit het gezin, die zijn broer in het buitenland heeft zien rijden, want hij ging mee naar Oslo. Moeder heeft haar Kees nog nooit zien rijden; behalve dan éénmaal op de film!

Overigens zijn de broers van Kees Broekman ook flinke sportslui. Schaatsenrijden kunnen ze allemaal en die twee elfstedenkruisjes, die daar apart liggen en die mooie prijs van een afvalrace in Naaldwijk zijn door Henk verdiend. En weer apart staat de beker, die broer Johan in Den Haag met dammen Jieeft gewonnen!

Over Kees hebben de broers twee prachtige fotoalbums bijgehouden. Ook de portretten van de tientallen vrouwelijke kennissen van de kampioen staan er in. Want U begrijpt dat zo'n jongen als Kees natuurlijk bewonderaarsters krijgt. Maar neen; hij is nog niet verloofd!

Kees is intussen maar steeds op reis. Hij ziet wat van de wereld en de wereld ziet van hem een aantal prachtige sportprestaties!

J. v. R.

Rechts: Dit is Kees Broekman, die op weg is de tweede Jaap Eden te worden.

Boven: In spanning wacht men thuis in de Lier op nieuws over de sportieve prestaties van Kees. Onder: Moeder Broekman poetst de bekers van haar zoon op, want die moeten in ere gehouden worden.