is toegevoegd aan uw favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 33, 1938, no 1171, 23-02-1938

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KLEDING EN HANDWERKJES

Meisjesjurk 12-14 jaar

Bovenwijdte 90 c.m.

Heupwijwte 100 c.m. op 20 c.m. onder de taille.

Jurklengte 110 c.m.

Mouwlengte 40 c.m. voornaad.

Zoals uit de maten blijkt is het patroon getekend voor een flink meisje. De jurk wordt gemaakt van fluweel, peau de pêche of van wollen stof. Bij fluweel, enz., moeten alle delen in één richting geknipt worden, met de vleug naar boven.

Ook is de bewerking enigszins anders dan bij gewone stof. Bij alle stoffen die een z.g. opstaande pool hebben worden naden, fig. plooien, banen enz. altijd yan binnen gestikt, dus nooit bovenop.

Wil men de jurk in de taille nog iets meer laten aansluiten dan kan in de rug, aan weerskanten van het midden een IJ a 2 c.m. diep plooitje gestikt worden, dat 14 c.m. onder en boven de taille op niets uitloopt.

Op m-voor maakt men een 12 c.m. lang splitje. De hals wordt met een schuin biesje naar de binnenkant afgewerkt. Langs de hals zoomt men met een grote steek een wasbaar kraagje van shantung of zijde. De buitenkant van het kraagje is afgewerkt met een smal geplisseerd, of ruim strookje. Hierop is met het patroon gerekend.

Van de mouw zet men de voornaad uit (bij fluweel kan dat niet zo gemakkelijk en rekt men de naad zo goed mogelijk bij). Op het hoogste punt van de

VOOR WOLLEN EN ZIJDEN STOFFEN

NAAR

B. SALOMON

ST. ANTH. BREESTR. 88-90 AMSTERDAM

Zondags geopend

mouw legt men naar weerskanten twee plooitjes, elk ongeveer li c.m. diep (dit neemt dus 4X3 c.m. stof op). Met het inzetten valt de voornaad 4 a 6 c.m. voor de zijnaad.

Men heeft nodig:

bij stofbreedte 70 c.m., 4 mtr.

bij stofbreedte 130 c.m., 2 mtr.

J. v. M.