is toegevoegd aan uw favorieten.

De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, jrg 33, 1938, no 1212, 07-12-1938

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

aan de buitenkanten ajouren of zoomt of biest ze heel smal af.

De kruisbanden worden van boven met een 3 c.m. breed, z.g. hoofdje gerimpeld en op de schoudernaden gehecht. Aan het eind rimpelt men ze ook en hecht ze 5 c.m. voor de zijnaad op de taillelijn.

De ceintuur wordt door lussen op de zijnaad geregen en op de linkerzij gestikt. De breedte is 10 a 12 c.m., de lengte 2.30 a 2.50 mtr.

De slippen worden naar onderen toe breder geknipt en eindigen met een schuine kant.

In de mouw stikt men van onderen 6 plooitjes van een halve c.m. breed.

Het eerste plooitje begint 3 c.m. vanaf de voorkant, de tussenruimte is 2i c.m. en de lengte 5 c.m. Men houdt dan 24 c.m. arm wijdte over.

De kop van de mouw wordt ook enige keren gerimpeld.

Met het inzetten valt de mouwnaad 4 ft 6 c.m. naar voren.

J. v. M.

Handenarbeid VII

Breien kan ook goed zijn

Het is jammer dat het vorige artikeltje, pas een week later geplaatst kon worden, daardoor komt dit nu na Sint Nicolaas. Maar er zijn veel mensen die Kerstmis vieren, en verjaardagen zijn er 't hele jaar door, dus zal er met de voorwerpen, die hier aan de beurt komen, nog wel iets te doen zijn, denk ik.

Allereerst moet ik vertellen dat ik op m'n smeekbede om iets mee te bedenken voor mannen, 'n aantal brieven heb gekregen. Nu is er, tot m'n spijt maar weinig van te gebruiken, want de meeste voorwerpen, die mij genoemd werden, waren cartonnagewerk. Dat is le nogal 'n erg precies peuterwerkje, want als 't niet erg netjes en precies gebeurt, is ;t dadelijk héél erg rommelig en slordig. Er zullen dus maar weinige lezeressen zijn, die daarvoor de tijd kunnen vinden. 2e. Is cartonnagewerk iets wat je al moet kennen om iets aan schriftelijke uitleggingen te hebben, terwijl iedere vrouw de naald weet te hanteren en dus aan

ex

u

X ^@ X ©«o X«X»X ®X©>( ®x ° X o ® ® X • • O

kruisje spa-hroenj de. randjes CoK.

öls J<T-u.isj«s hx-dct-ld. iri OLnolei-t Meur.

schriftelijke aanwijzingen genoeg heeft. En dan ten derde, nemen werk-tekeningen voor cartonnagewerk zóveel ruimte in beslag, dat ik daar, ook al om

die reden, niet aan kan beginnen. Intussen waren er 'n paar voorwerpen, die hier wel vermeld kunnen worden. Een servetband en 'n servetzakje zijn beiden gemakkelijk te maken. Voor de servetband nemen we donkerkleurig jute en

|><vte|eiul|c. aapè, skkKen.

naaien er 'n satinetten voering in, waarna we tussen die twee stoffen 'n reep karton schuiven. Op de jute werken we eerst 'n randje (zie a.). Op goudbruin staan heldergroen en paars mooi, op donkerrood kiezen we korenblauw en crême-wit, op zwart oranje (of papaverrood) met smaragdgroen. Met 'n grote drukknoop sluiten we de ring. Het servetzakje wordt van wit of effen gekleurd linnen of katoen gemaakt, of van reformstof, waarop men gemakkelijk 'n kruissteekpatroontje aanbrengt, (zie b).

En dan is er 'n grote categorie voorwerpen, die in diverse afmetingen allen naar 't zelfde grondpatroon gemaakt kunnen worden, n.L: portefeuilletjes en mappen Peau de pêche, manchester en jute kan hiervoor gebruikt worden, jute

tSc.r- v « V"k je

m.i. alleen voor de grotere mappen, minder goed voor zakportefeuilles. Het gemakkelijkst is om eerst de gehele benodigde lap met de aangestikte voering (die aan één kant open moet zijn) plat neer te leggen, dan 2 stukken karton van gelijke grootte boven elkaar (in één plat vlak) tussen stof en voering te schuiven (of één stuk in 't midden ingevouwen, karton) en dan de zijkanten dicht te stikken, nadat eerst de open kant van de voering is dichtgenaaid. De overslag moet, opdat 't karton daar niet in zal schuiven, bij de vouw worden doorgestikt. Met drukknopen wordt deze envelop-achtige portefeuille gesloten. Deze grondvorm, die we voor 'n zakportefeuille gesloten. Deze grondvorm, die we voor 'n zakportefeuille van 15x11 c.m. gebruikten, kan in allerlei andere afmetingen worden gemaakt, b.v. voor een opbergmap, (waarbij we de zijkanten niet dichtstikken) en voor 'n platenportefeuille, die we b.v. met schaatsenband toestrikken, dat we in 't midden van de bovenrand van de overslag vastnaaien en om de map heenslaan. In 't héél klein kunnen we dit patroontje gebruiken voor 'n kinderportemonnaie.

Er was in een van de brieven ook nog een aanwijzing om van overgeschoten lapjes rondjes voor onder bloempotten, trekpot, melkkannetje enz. te maken. Dit moet wel van stevige stof gebeuren en u kunt de inktlap uit 't vorige artikel als

vooroeeia gebruiken.

En dan moet ik ook nog 'n bekentenis doen. U zult wel eens gedacht hebben: „mevrouw Wibaut heeft toch wel erg 't land aan breien". Nu, dat is niet zo, ik vind breien op z'n tijd heel plezierig, vooral als je hoofd moe is en je iets dóódsimpels breit. Maar ik ben zo bang dat vele vrouwen er minder door lezen, omdat er zo'n erge brei-woede heerst en er erg ingewikkelde patronen worden gemaakt.

Toen ik laatst 'n vrouwelijke gemeente-arts sprak zei ze: „je moet niet zo uitpakken tegen al dat gebrei van jurken en blouses en truien. De kinderen op school zien er veel netter mee uit, de meeste vrouwen kunnen wél breien, maar lang niet altijd kleren naaien, dit gebreide goed wordt meer gewassen, én de vrouwen kunnen de wol bij 1 of 2 knotten tegelijk kopen, zodat ze niet ineens al 't geld dat nodig is, bij de hand moeten hebben." — En daar ik al deze argumenten erg overtuigend vond, ben ik... neen, dat dacht u maar, dat ik helemaal bekeerd was — maar wèl meer met 't breien verzoend! Als u alsjeblieft ook maar leest, leest, leest, en af en toe eens 'n eigen bedacht naald-werk maakt!

F. W.—B.

Ontvangen

Dunant, de roman van het Rode Kruis, vertaald door Bas van Deilen. Nederlandse Uitgeverij te Baarn. Prijs ƒ 2.90 en ƒ 3.90.

En altijd roept de zee, door Klaas Smelik. Prijs ƒ 2.25 en ƒ 2.90. Nederlandse Uitgeverij te Baarn. Roman uit het land van Dorus Rijkers. Een goed, mooi boek.

Volcmar, de Ommelandvaarder, door Aar van de Werfhorst. Uitgave Arbeiderspers. Prijs ƒ2.25 en ƒ2.90. Met 40 pentekeningen van Léon Holman.

Boekenwurmen, uit het Amerikaans door Lucile F. Fargo. Bewerkt door Willy Strijt. Uitgave Hollandia-Drukkerij te Baarn. Prijs ƒ1.90 en ƒ2.50. Met platen. Een goede roman voor oudere meisjes uit de bibliotheek-wereld. Zeer aanbevelenswaardig. De titel had alleen mooier kunnen zijn.

CORRESPONDENTIE

A- S.—v. O. — Waarschijnlijk in het nr. van 28 Dec. a.s.

B. P.—W. te A. -• Vriendelijk dank voor uw aanbod; er komt zeker daarvoor weer eens 'n verzoek.

C. K. te W. — Te laat voor het vorig nr. Intussen was daarin reeds iets in uw geest overgenomen; wij zullen uw bijdrage evenwel aan de betrokkene zenden.