is toegevoegd aan uw favorieten.

De berggids; tijdschrift gewijd aan alle takken van bergsport (skisport)-officieel orgaan van de Nederlandsche Alpen-Vereeniging, 1959, 1959

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

verder hoeven. Een half uur later worden we door een non naar de garage geleid, waar aan weerszijden van de Fiat van de bisschop een bed is opgemaakt met lakens en al! We hopen nu maar dat de bisschop niet voor dag en dauw de auto moet hebben. Laat in de ochtend worden we wakker en vinden in het hoofdgebouw koffie en brood. Onze gastheer houdt ons tijdens het ontbijt gezelschap en vraagt van alles over Holland en onze bergtochten. Tegen tienen wordt het tijd om te vertrekken, we willen graag afrekenen. „Oh neen, geen sprake van. Het Seminarie heeft U gastvrijheid gegeven!”

Langs het karrepaadje boemelen we de zak vol lires door het Val Viola naar de gelijknamige pas en dalen door „Das Seenparadies” af naar ons huis in Lungaqua. Het is nog een prachtige tocht, die geen inspanning vraagt. Neen, we kunnen deze hele dag nog nadenken over onze avontuurlijke verkenning in de Grosina Alpen.

En gij, lezer, gaat ge nu ook eens een kijkje nemen in de Rifugio Saoseo?

A. Tadema-Kfuger

In het Val Viola

Foto: Tadema

V erenigingsnieuws

NAJAARSREÜNIB De Najaarsreünie zal worden gehouden op zaterdag 24 oktober a.s. in Esplanade, Utrecht. INVITATIECURSUS Van de ,J.nvitatie-cursus" onder leiding van Lionel Terray en René Desmaison, van 16—28 augustus, gehouden te Chamonix, volgt hieronder een kort overzicht. 16 aug. ’s Ochtends beklimming van de Arête des Papillons van de Peigne (3200 m), als „Trés Difficile” (T.D.) geclassificeerd in de Guide Vallot. ’s Middags „école de glacé” op de Mer de Glacé.

17 „ Huttentocht naar de Refuge Albert Premier (2700 m).

18 „ Beklimming van de N-wand van de Aig. de Chardonnet (3800 m).

19 „ 4e beklimming door Nederlanders van de N-wand van de Argentières (3960 m).

20 „ Overnachting in Montenvers (2000 m).

21 „ W-wand van de Aig. de I’M (2800 m), een extreem moeilijke rotstocht met één passage „en artificiel”.

22 aug. Gedwongen verblijf in Chamonix wegens zeer slecht weer.

24 „ Aig. des Pélérins (3300 m) via de Arête Grütter. Deze tocht kan als een première worden beschouwd, daar enkele dagen te voren een enorme steenstorting driekwart van de graat had weggevaagd.

25 „ Huttentocht naar de Cabane Charpoua (2800 m).

26 „ Beklimming van de Aig Verte (4100 m), langs de Arête „Sans Nom”. Tegen 7 uur ’s avonds werd de top bereikt, waarna 100 m lager de nacht „en plein ciel” werd doorgebracht. Een koude, doch mooie ervaring.

27 „ Afdaling langs de Moine-graat en via de Refuge de Couvercle naar Chamonix.

Deze reeks van fraaie tochten wijzen reeds op een zeer geslaagde cursus. Voor de zes deelnemers blijft vooral onvergetelijk het sublieme klimmen van Lionel Terray, op uitermate plezierige wijze bijgestaan door René Desmaison. Ook de keuze der tochten: ijs, rots en grote gemengde toeren, maakte de cursus voor allen interessant en vol afwisseling. Bestuur van de KNAV èn initiatiefnemers tot deze cursus kunnen overtuigd zijn van onze dankbaarheid. Namens de deelnemers, Holger van Lookeren Campagne