is toegevoegd aan uw favorieten.

De bergvriend; alpinistisch tijdschrift-tweemaandelijks orgaan Sektion Holland van de "Oesterreichischer Alpenverein", jrg 6, 1956, no 3, 1956

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE FILMAVONDEN IN FEBRUARI

De top van de Mont Blanc, heel Europa aan je voeten en dan: Vorlage en urenlang wolken en wolken Pulverschnee boven je vers getrokken sporen: „Die grosze Abfahrt”, een adembenemend evenement, niet alleen voor Lionel Terray en zijn mede-skiër, ook voor alle bergvrienden, die de verbazende prestaties van het geroutineerde tweetal kon volgen. De skiërs in de zaal konden hun benen nauwelijks stilhouden en op hen, die de Mont Blanc-hellingen van dichtbij kennen, maakten de duizelingwekkende, maar toch zo zekere „capriolen” van de afdalers op de enorme noordflank van Europa’s hoogste berg, een diepe indruk. We zagen de fouragering van de Réfuge Vallot, voor het geval een onverwachte weersverandering zou optreden, de overnachting in die koude, geheimzinnige „blikken trommel”, en het vertrek naar de top in de vroege morgen.

Het licht deed het goed in deze film: opnamen in de prille ochtend: tintelend en vol vrieskou, later op de dag de zon warm-weerkaatsend op de kilometerslange route door de sneeuwwildernis, de laatste opnamen in violette schaduwen van naderbij schuivende bossen, Chamonix in een mengeling van zachte avondkleuren.

Een bijzondere film.

Maar er was nog meer: de voor velen al bekende „Retter am Seil” en „Retter im Schnee”; altijd weer interessant aan het mooie werk van de Bergrettungsdienst herinnerd te worden. De derde film op het programma „Wolkenflug und Berge”, een zwart-wit film over het Tofana-Nuvolaogebied, boeide mij het minst; maar voor hen, die in de Dolomieten klommen, zal deze rolprent ongetwijfeld veel aardige momenten getoond hebben.

Tot slot de bekroonde film van de Oe.A.V.; „Bergführer”, waarin we een gespierde gids zien klimmen met een lief meiske als leerling aan het touw. Een vlotte leerlinge overigens in aantrekkelijke kleuren! Ze kletteren naar de Gipfel en daar wijst de gids op de toppen rondom en vertelt over het werk van de Bergführer, zijn verhalen trekken als aparte filmpjes aan de beschouwer voorbij. De muziek past zich goed bij het geheel aan, hetgeen niet van alle andere films gezegd kan worden.

De heer Gasparics wist de films boeiend, vaak humoristisch en juist niet te lang aan elkaar te koppelen. Hoe jammer, dat voor enkele bezoekers

geen plaatsje meer te vinden was, de zalen waren geheel en al bezet. Het was ook de moeite waard voor deze avond koude, sneeuw en treinvertraging te trotseren!

Lucia S.

CURSUSSEN ALPINETECHNIEK

De belangstelling is overal verblijdend, zodat alle cursussen door kunnen gaan. In het zuiden kon men niet wachten, en is men al begonnen met drie avonden in Heerlen, waar behalve de Heer Videc, ook de Heren Adang, en Schreinemachers leiding gaven, ieder met eigen onderwerpen, En er worden daar nog meer plannen uitgebroed! In de volgende Bergvriend komt het verslag. Zou het dan toch verschil uitmaken om zo’n 200 km dichter bij de bergen te wonen? Hier volgen de gegevens over de andere plaatsen:

Amersfoort: Vrijdagavonden 18 en 25 mei 8 uur in de bovengymzaal van de R.H.B.S. Thorbeckeplein 2.

Amsterdam: Vrijdag 11 en 18 mei, Kraayennest, Linnaeusstraat bij de Bolderweg. Ingang achter het politieposthuis.

Arnhem: Hier worden 2 cursussen gehouden: ten Ie woensdagen 16 en 23 mei en donderdagen 24 en 31 mei, in de Brandweerkazerne, Rietgrachtstraat 74. De deelnemers krijgen nog bericht bij welke cursus ze zijn ingedeeld.

Deventer: Maandagen 7 en 14 mei 8 uur ten huize van de Heer J. Nikkels, Achter de Muren (Vischpoort) 5.

Eindhoven: Zaterdagen 5 en 12 mei, 7.30 uur—lo uur in de kleine zaal van Hotel Limburgia, Markt 14. Notitiepapier meebrengen.

Rotterdam: Woensdagen 16 en 23 mei, 8 uur, zaal 3 van het Beursgebouw, ingang Meent 110. Zij die in het bezit zijn van touw, karaljiners, stijgijzers e.d. worden verzocht die mee te brengen.