is toegevoegd aan uw favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, jrg 17, 1941, no 42, 26-12-1941

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

% ui aarsen

1Kerstmis

Het een en ander over de vervaardiging

Een Kerstfeest zonder kaarsen kan men zich bijna niet indenken. Zóó vanzelfsprekend vindt men de aanwezigheid van kaarsen bij een kerstboom, dat men er niet toe komt zich af te vragen hoe die kaarsen eigenlijk gemaakt worden. Omdat echter de fabricage bijizonder interessant is en tot de oudste handwerken behoort, willen wij er hier iets van vertellen. De grondstof van kaarsen, die voor kerstboomen worden gebruikt, bestaat meestal uit een mengsel van bijenwas en paraffine.

Men moet zich nu voorstellen, dat een bak met deze grondstof op een bank is geplaatst, en dat zich aan beide uiteinden van deze bank een soort groote klos of spoel bevindt. Om een van deze klossen is een dikke katoenen draad gewikkeld, die straks de pit van de kaarsen zal vormen.

De draad wordt langzaam van de klos afgewikkeld en door de bak

Rechts: De aldus gevormde kaarskabel wordt om een groote klos gewikkeld.

Daarnaast: De kaarskabel wordt in stukken van de gewenschte afmetingen gesneden.

Links: Kaarsen en kerstboomen.... zij De grondstof — mengsel van bijenwas en paraffine hooren bij elkaar. — worden in een smeltketel met elkaar vermengd.

Door een bak, die met de grondstof is gevuld wordt de pit geleid. Aan deze pit blijft kaarsmassa hangen. De pit passeert vervolgens een schijf met ronde openingen welke de dikte van de kaarsen bepalen.