is toegevoegd aan je favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1948, no 25, 18-09-1948

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

handige u 1 s v r o u w

BAKVIS modellen

IA 1294.

Een vlot jurkje waarvan het met fijne plooitjes versierde ronde vest zeer flatteus werkt. Ben. stof: 23/ 4 meter van 140 cm breed.

IA 1296.

Zo'n mooie ruitstof verwerkt prachtig voor dit schuin over elkaar slaande model met de diepe plooien in de rok. Ben. stof: 23/ 4 meter van 140 cm breed.

IA 1297.

Japonnetje met moderne kimono mouw en twee onuitgestreken groepen van plooien in de rok. Ben. stof: 2% meter van 140 cm breed.

Patronen van deze modellen in de maten 38, 40 en 42 è ƒ 0.95.

ONZE KNIPPATRONEN.

De verzorging van de knippatronen in ons blad is opgedragen aan het bekende damesblad „Margriet". De gevestigde reputatie van „Margriet" is een waarborg, dat deze knippatronen aan de hoogste eisen van mode, pasvorm en practische bruikbaarheid zullen voldoen.

WIJZE VAN BETALING KNIPPATRONEN. Bedragen tot ƒ 1. — kunt u betalen door het vereiste bedrag aan postzegels te plakken op de adreszijde van de briefkaart, waarop u de bestelling doet. De 6 cent porto dient afzonderlijk opgeplakt te worden, daar deze niet meetelt voor betaling van uw patroon. De briefkaarten moeten zijn geadresseerd: Knippatronen-Centrale van „Margriet", Postbus 497, Amsterdam.

Bedragen boven ƒ 1. — gelieve U aan ons over te maken per postwissel (aan postbus 497, Amsterdam) of per giro op nummer 444497 van de Knippatronen-Centrale van „Margriet", Postbus 497, Amsterdam.

Maten van „Margriet"-patronen voor dames. MAAT 38 40 42 44 46 48 50

Bovenwijdte 88 94 98 104 108 112 116 Taillewijdte 66 70 76 82 90 96 100

BABY'S

Gebreide cape.

U itgaanstoilet

Materiaal: 250 gram witte wol; breinaalden no. 4. Patroon: le naald: 4x2 steken samenbreien; 8x1 recht, 1 omslaan; 8x2 steken samenbreien.

2e naald: averecht. 3e naald: recht. 4e naald: averecht. 5e naald: als de le naald. Het breien van de cape.

Zet 224 steken op en brei 6 naalden in ribbelpatroon, dus alle heen- en teruggaande naalden recht. Brei vervolgens in patroon, behalve de eerste en laatste 8 steken van de naald, die in ribbelpatroon gebreid worden.

Brei tot het werk in het totaal 42 cm hoog is en begin dan met het boordje, dat 1 recht, 1 averecht gebreid wordt, behalve de eerste en laatste 8 steken van de naald, die weer in ribbelpatroon gebreid worden.

Brei. wanneer het boordje 6 cm hoog is een gaatjestoer door telkens bij elke 4e steek 2 steken samen te breien en 1 omslag te maken.

Brei nu nog 1 naald en kant dan aan weerszijden de 8 steken in ribbelpatroon af.

Minder tegelijkertijd in deze naald door telkens 2 steken samen te breien, zodat er 104 steken overblijven. Volgende naald: Brei aan het begin en op het einde van de naald telkens 6 st. in ribbelpatroon en brei de overige st. in hetzelfde patroon als het andere gedeelte van de cape tot dit gedeelte 20 cm hoog is. Vouw nu het laatste gebreide gedeelte, dat de capuchon moet vormen, dubbel en verbind de delen door een naad. Neem vervolgens de st. langs de voorkant van de capuchon op en brei hierboven een randje in ribbelpatroon, in het totaal 5 cm hoog. Sla dit randje dubbel, hecht het op de capuchon en het boordje vast en maak tenslotte nog een dikke kwast van de witte wol aan het puntje van de capuchon.

van Vrouw tot Vrouw

Mevr. A. V. Z. te Gr. Linnen boorden kunnen mooi glanzend en stijf gemaakt worden, wanneer u ze als volgt behandelt.

Was de boorden, haal ze, wanneer ze nog geheel vochtig zijn, door rauwe glansstijfsel en leg ze, nog helemaal nat, op een strijkplank. Bedek ze met een droge, schone doek en strijk er met een hete bout overheen tot ze bijna droog zijn. Verwijder dan het doekje, strijk de boorden geheel droog en trek de binnenste rand (die tegen de hals aankomt en waarin het gaatje voor het boordeknoopje zit) stevig over de punt van de strijkbout, die daartoe omgekeerd in de hand wordt gehouden. Door dit trekken ontstaat de ronde vorm. De eerste keer zal het misschien wat moeilijk gaan. maar oefening baart kunst, moet u maar denken!

Jo de B. te A. Je schrijft, dat je je zijden zomerjurk in benzine hebt gewassen en nu tot je schrik ontdekt hebt ,dat het gummi van de sousbras gedeeltelijk is opgelost en allemaal witte vlekken op de stof heeft achtergelaten. Geen wonder Jo, want gummi lost in benzine op. Wrijf de vlekken eens voorzichtig opnieuw met benzine af en neem daarvoor liefst een lapje van dezelfde stof als waarvan je japon is gemaakt. Vast en zeker, dat de vlekken zullen verdwijnen!

Mevr. G. W. te H. Aardappelen die afkoken zijn inderdaad voor menige huisvrouw een bezoeking!

Een stoompan zou hier uitkomst kunnen brengen, maar daar deze nogal prijzig zijn, kan ik u ook wel een ander middel aan de hand doen waarmee u zeker succes zult hebben!

Breng de aardappelen met zoveel water, dat ze juist onderstaan, aan de kook. Giet van dit water, zodra het kookt, zoveel weg, dat er niet meer dan ongeveer 1 cm in de pan blijft, voeg zout toe, bedek de pan met een dubbel gevouwen, schone theedoek en sluit hem op de gewone manier met het deksel af. Breng de aardappelen opnieuw aan de kook. stel de warmtebron dan zodanig, dat er geen stoom meer uit de pan komt en laat de aardappelen langzaam gaar en droog koken. U krijgt op deze manier de mooiste kruimige en bloemige aardappelen, die u zich maar denken kunt!

Mevr. S. R. te T. U wilt graag weten mevrouw, koe gelakte keukenstoelen, die tamelijk vuil zijn, behandeld moeten worden?

Neem de stoelen met een doekje, gedrenkt in water met een scheut azijn, af en wrijf eventuele hardnekkige vlekken weg met een beetje schuurpoeder. Wilt u de stoelen mooi glanzend houden en zoveel mogelijk tegen de invloed van vuil en stof bewaren, zet ze dan, precies als andere meubelen, dunnetjes in de was, laat deze er even intrekken en wrijf ze met een zachte wollen doek uit.

Mevr. W. J. te S. Uw derde op komst en de rieten wieg waarin de baby zijn verblijf moet nemen, niet al te fris meer?

Die kunt U zelf heel goed schoonmaken door hem eens flink met een vet sopje, liefst van huishoudzeep of waspoeder, af te boenen en * daarna goed met schoon water na te spoelen. Voeg bij het laatste spoelwater wat azijn, alle zeepresten zullen daardoor beter verdwijnen. In de buitenlucht laten drogen en uw kindje zal zich geen heerlijker, frisser bedje kunnen dromen!

Mevr, K. J. te G. Als die kleine Peter van twee, steeds rechtop in zijn bedje gaat staan, voordat hij gaat slapen of wanneer hij 's morgens vroeg wakker is, lijkt het mij het beste, dat u hem heel eenvoudig vastbindt.

Maak daarvoor een stevige band van jute, katoen of linnen, bevestig er een paar schouderbandjes aan en maak de band met knopen en knoopsgaten rondom zijn middel vast. Naai aan weerszijden een flink eind stevig band en bevestig beide banden met een knoop aan het matrasje. De eerste paar keer zal uw boy misschien wel wat tegenspartelen, maar u zult eens zien, hoe gauw hij er aan gewend raakt, wat vooral, nu het weer tegen de winter gaat, van veel belang is. HERMIEN.